Αυγουστίνος Καντιώτης



Archive for Σεπτεμβρίου, 2009

Οι Χριστιανοι στους εσχατους καιρους

author Posted by: admin on date Σεπ 30th, 2009 | filed Filed under: ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ, ΠΟΙΟΝ ΥΠΟΔΕΧΕΣΑΙ;

author Posted by: episkopos on date Σεπ 22nd, 2009 | filed Filed under: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ  ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΧΟΤΖΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

«Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ως εξής:

Μετ΄ αισθημάτων αγάπης και σεβασμού, απευθυνόμενος εις του απανταχού της γης μουσουλμάνους, τα εγκάρδια συγχαρητήρια και τας καλλιτέρας ημών ευχάς επί τη ευκαιρία της λήξεως της νηστείας του Ραμαζανίου.

Μετά την μακράν ταύτην περίοδον της νηστείας, ούσης και περιόδου περισυλλογής, προσευχής και φιλανθρωπίας, ήλθεν η στιγμή δι΄ έκαστον μουσουλμάνων να εορτάση και να λάβη την άνωθεν δίκαιαν αντιμισθίαν.

Εν τω πνεύματι της ειρήνης, της αγάπης και της κατανοήσεως ευχόμεθα υμίν άπαξ έτει ευλογημένον, τον εορτασμόν, προσευχόμενοι όπως ο Παντοδύναμος Θεός χαρίζηται εις υμάς πάσαν πνευματικήν ευλογίαν άνωθεν, εν τη ελπίδι ότι ο κόσμος θα ζει ηνωμένος.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 17η Σεπτεμβρίου 2009,

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων υμών,
+ Βαρθολομαίος,

Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης
και Οικουμενικός Πατριάρχης»

ΚΥΡΙΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΣΟΥ, ΟΥΤΕ Η ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΕ Η ΜΑΣΩΝΙΑ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΕΝΩΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΡΗΜΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΠΛΙΜΕΝΤΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΝΩΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ

ΘΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΣΩ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ

author Posted by: episkopos on date Σεπ 20th, 2009 | filed Filed under: ΑΓΩΝΕΣ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ

ΠPOΣΛAΛIA TOY NOMAPXOY ΦΛΩPINHΣ AΘANAΣIOY ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ
ΣTHN ΓIOPTH TOY MHTPOΠOΛITOY ΦΛΩPINHΣ AYΓOYΣTINOY

ΣTIΣ EKKΛHΣIAΣTIKEΣ KATAΣKHNΩΣEIΣ THΣ IEPAΣ MHTPOΠOΛEΩΣ TOY15-6-1981

..Έχοντας την τιμή και την ευτυχία τους τελευταίους έξι μήνες, να ζω από κοντά το φαινόμενο που μόνο ακουστικός ήξερα πριν έλθω στη Φλώρινα. Nομίζω ότι εκπροσωπώ τη γνώμη όλων μας, εάν πω ότι ο Θεός πρέπει να κόβει από όλους μέρες και χρόνια και να τα δίνει στον πατέρα Aυγουστίνο. Kαι τούτο διότι πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος των εδρών των Mητροπόλεων όχι που λένε ότι με τον Kαντιώτη είναι λιγάκι δύσκολο, αλλά τουλάχιστον να μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον Kαντιώτη. Θα είχε λυθεί και το χριστιανικό και το εθνικό πρόβλημα στην Έλλάδα.
Kάθε φορά που ακούω τον δεσπότη και μας συνεπαίρνει στις δύσβατες και δυσθεώρητες κορυφές τις χριστιανικής και της εθνικής ανατάσεως, νομίζω ότι φτάσαμε στον προορισμό μας, νομίζω ότι σταματήσαμε, αλλά πάντα γελιέμαι. Kάθε μέρα που θ’ ανοίξει το στόμα του, κάθε μέρα που θα πάρει θέση στα θρησκευτικά και εθνικά μας θέματα, μας πάει και σε μια άλλη απάτητη κορυφή χριστιανικού και εθνικού ήχου.
Σήμερα νομίζω δεν θα υπήρχε εκκλησιαζόμενος που να μη κατάλαβε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στην επικοινωνία του με τον δεσπότη Φλωρίνης.
Σεβασμιώτατε στις πατρικές σας υποθήκες προς τον πατέρα Aθανάσιο, που χειροτονήσατε σήμερα, τελειώνοντας είπατε, ότι εύχεσθε ο τόπος αυτός να διαβεί εν ειρήνη. Eνώνουμε και εμείς τις ταπεινές μας ευχές και δεώμεθα προς τον Ύψιστο οι ημέρες του τόπου αυτού να είναι ειρηνικές. Aλλά όπως και εσείς στην συνέχεια είπατε στον π. Aθανάσιο, εάν χρειασθεί ο μη γένοιτο και το αίμα του να χύσει για την Πίστη του και τον Eλληνισμό του.
Eπειδή είμαι απολύτως βέβαιος ότι εάν ο μη γένοιτo χρειασθεί σεις θα αποτελέσετε την συνισταμένη του υπερβατικού του πάνχριστιανικού και του πανανθρώπινου, εγώ σαν ταπεινός στρατιώτης αυτουνού του τόπου, μπορώ να σας δώσω μια υπόσχεση. Ότι εάν αυτή η ώρα, και πάλιν ο μη γένοιτο έρθει, θα τρέξω να σας βρω και θα θεωρήσω τιμή μου, να πέσω δίπλα σας.

O MHTPOΠOΛITHΣ AYΓOYΣTINOΣ AΠANTA

Mε συγκινούν τα λόγια τα βαθυστόχαστα που είπε ο αγαπητός μας νομάρχης, Aθανάσιος Δαλκαφούκης που ύστερα από 13 χρόνια με αξίωσε ο Θεός να βρω στο πρόσωπο του νομάρχου έναν αντάξιο εκπρόσωπο της κρατικής εξουσίας….
Έτσι χέρι με χέρι όλοι μας, μικροί και μεγάλοι θα βαδίσουμε το δύσκολο μονοπάτι.
Eγώ πλέον είμαι γέρων και είμαι η δύση, εσείς δε οι νεώτεροι είστε η ανατολή ενός ωραίου κόσμου και εκείνο το οποίο εμείς στις μέρες μας δεν ευτυχίσαμε να δούμε μια χριστοκρατία, ένα σύνθημα υπέρ άνω όλων των κομμάτων.  Xριστοκρατία: ότι θέλει ο Xριστός. Eυχόμεθα να το δείτε εσείς…
Tώρα θέλω να παρακαλέσω όλους σας. Eάν κάτι καλό είδατε σε μένα δεν είναι δικό μου είναι του Θεού. Δικά μου είναι τα ελαττώματά μου, και τα σφάλματά μου ως ανθρώπου.
Tώρα σας παρακαλώ όλους πού είστε εδώ προσευχηθείτε στο Θεό να έχω τέλη χριστιανικά και να μη καταισχύνω το ράσο, στις έσχατες μέρες της ζωής μου

ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΗΣ «ΑΓΑΠΗΣ»

author Posted by: episkopos on date Σεπ 19th, 2009 | filed Filed under: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΗΣ «ΑΓΑΠΗΣ»

ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΩΝΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ

ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ

ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΣΥΝΕΛΑΒΕ 
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ «ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ»
ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ 
ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
 ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΦΩΝΗΣ

Έξι μέλη (3 άντρες και 3 γυναίκες) της «Φιλορθοδόξου Ενώσεως “Κοσμάς Φλαμιάτος”» (ΦΕΚΦ) συνελήφθησαν στην Ελασσόνα, όπου πραγματοποιεί 4ήμερη επίσημη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, το βράδυ της Παρασκευής (18/9, ώρα 11:30΄ μ.μ.) και κρατήθηκαν παρανόμως τρεις ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα, γιατί μοίραζαν τό έντυπο της Ενώσεως, «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ψεύδεται και λοιδορεί τον λαό του Θεού».
Οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές —σύμφωνα με τις εντολές που είχαν και καταπατούντες κάθε έννοια δημοκρατίας, ελευθεροτυπίας και ελευθερίας διακινήσεως των ιδεών— διάβασαν, έκριναν και αποφάσισαν την κατάσχεση του εντύπου ως ακατάλληλο προς διάδοση(!), κατά παράβαση και υπέρβαση των νομίμων αρμοδιοτήτων τους. Και μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου! Αλλά οι ενέργειές τους συνδέονται με τα εξής γεγονότα: Τα αυτοκίνητα των μελών της ΦΕΚΦ παρηκολοθούντο σε όλη τη διαδρομή από τη Λάρισα μέχρι την Ελασσόνα. Μόλις άρχισαν την διανομή του εντύπου εμφανίσθηκε η Αστυνομία και τους συνέλαβε. Μετά την προσαγωγή τους στο Αστυνομικό Τμήμα εμφανίσθηκαν εκεί μέλη της προσωπικής ασφαλείας του κ. Βαρθολομαίου, που ζητούσαν την απόσυρση του εντύπου. Δεν εμφανίσθηκε η εισαγγελική Αρχή της Ελασσόνας, παρόλο που εζητήθη αυτό από τον δικηγόρο των συλληφθέντων. Διεξήχθησαν επί μακρόν διαβουλεύσεις των Αστυνομικών Αρχών με «άγνωστους» φορείς και πρόσωπα.
Τελικά, κατόπιν της σθεναρής στάσεως των συλληφθέντων και του δικηγόρου τους, αφέθησαν ελεύθεροι, τους επεστράφησαν τα έντυπα και επετράπη η διανομή τους, υπό την διακριτική παρακολούθηση αστυνομικών οργάνων.

Ο κ. Βαρθολομαίος ήρθε πάλι στην Ελλάδα —καταχρώμενος της θέσεώς του και της ατύπου-παρανόμου καταργήσεως του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος— και τον υποδέχτηκαν οι επίσημοι πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες της Ελασσόνας με πλήθος λαού. Αυτή είναι η βιτρίνα. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, λειτούργησαν μέθοδοι που θύμιζαν «δικτατορικές-ολοκληρωτικές πρακτικές» ή, πιο ρεαλιστικά, τα αστυνομικά ήθη του φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας, της οποίας πολίτης είναι και ο Πατριάρχης του «Γένους»!… Άλλωστε, φασιστικού χαρακτήρα είναι η χρονική μετάθεση του Αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς στην Ελασσόνα, ώστε να τελεσθεί «μαζικά» από τον κ. Βαρθολομαίο!…
Όμως ο κ. Βαρθολομαίος δεν είναι ένα είδος ιερού τοτέμ, το οποίο δεν εγγίζεται, ούτε κάποιο είδος γκουρού ή σαμάνου για το πρόσωπο και τις ενέργειες του οποίου απαγορεύεται ο έλεγχος και η κριτική. Κριτική κατά της παναιρέσεως του Οικουμενισμού και του Παπισμού, που με φανατισμό δι’ έργων και λόγων διακονεί ο κ. Βαρθολομαίος. Κριτική που επιβάλλεται από το ιερό Ευαγγέλιο, την ιερά Παράδοση, τους αγίους και θεοφόρους Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και είναι επιτακτικό καθήκον και απράγραπτο δικαίωμα των μελών της.
Στην Ελληνική Δημοκρατία, παρά τα τόσα ελαττώματά της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, ο Αρχιεπίσκοπος, δέχονται ακόμη και την πιο κακοπροαίρετη κριτική με ανοχή και συγκατάβαση. Κριτική που διασφαλίζεται από το σύνταγμα και τους νόμους της δημοκρατικής χώρας μας. Μόνον ο κ. Βαρθολομαίος δεν ανέχεται και δεν αντέχει την κριτική. Κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα φυλακίζονται και δικάζονται Έλληνες πολίτες που θίγουν τις ψεύτικες, κακόγουστες και εμετικά δουλοπρεπείς φιέστες υποδοχής του.
Ως ελεύθεροι πολίτες και ως «Φιλορθόδοξη Ένωση “Κοσμάς Φλαμιάτος”» καταγγέλλουμε αυτή την απίστευτη αυθαιρεσία και παρανομία και καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες, οργανώσεις, κόμματα και τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να διαμαρτυρηθούν, την δε Πολιτεία να φροντίσει ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα που αμαυρώνουν και διασύρουν και εν τέλει καταλύουν την Ελληνική Δημοκρατία.

Για την «Φιλορθόδοξη Ένωση “Κοσμάς Φλαμιάτος”»

Ο Πρόεδρος Ντετζιόρτζιο Λαυρέντιος
, Ο Γραμματέας Σημάτης Παναγιώτης

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΠΑΡIΣ ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ) ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

author Posted by: episkopos on date Σεπ 15th, 2009 | filed Filed under: ΒΙΝΤΕΟ (αποσπασμ.), ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ

Oι σκοτεινές δυνάμεις του άδου, που ετοιμάζουν την έλευση του Αντιχρίστου, σφυροκοπούν κάθε τι το Ορθόδοξο.
Ο Οικουμενισμός, η αίρεση του αιώνος απλώνει τα πλοκάμια του σε Πατριαρχεία και Μητροπόλεις. Ευλαβείς ιερείς διώκονται. Η μασωνία και τα όργανά της πιστεύουν ότι έφτασε ο καιρός για δράση. Τα Σημεία των Καιρών αυξάνονται. Ο Γέροντας αγωνιστής Ορθόδοξος ιεράρχης π. Αυγουστινος Καντιώτης, μας προετοιμάζει γι’ αυτές τις μέρες. Μας δείχνει τον Ουρανό, που είναι η Πηγή της δυνάμεως των πιστών. Μας δίνει τα όπλα για αντισταθούμε σ’ αυτό το κύμμα που έρχεται και έχει προφητευθεί από την Αγία Γραφη.
Τι μας λέει, ας τον ακούσουμε·
Κοιτώ μπροστά μου και με πιάνει απελπισία.
Κοιτώ  κάτω, και τα βλέπω μαύρα και σκοτεινά.
Κοιτώ δεξιά, απελπισία.
Κοιτώ αριστερά, απελπισία.
Κοιτώ πίσω απελπισία.
Σηκώνω τα μάτια μου στον Ουρανό· Ώ, εκεί είναι ο Χριστός, η ελπίδα και η χαρά. Απ εκεί αντλώ τις δυνάμεις και συνεχίζω τον αγώνα.
Ο Γέροντας αγωνιστής ιεράρχης π. Αυγουστίνος είναι στο στόχαστρο των σκοτεινών δυνάμεων. Ειναι στο στόχαστρο, όχι μόνο ο ίδιος ως άτομο, αλλά και ότι είναι έργο δικό του.


Το βιντεάκι περιέχει μικρά αποσπάσματα του DVD «ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ  ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ». Αυτό δίνει μία μικρή εικόνα της αρπαγής ενός ιστορικού ιδρύματος και η καταστροφή της αίθουσας διδασκαλίας από τον Δήμο Κοζάνης. (Η συνέχεια είναι πιό φοβερή, αλλά δεν περιέχεται στα αποσπάσματα).
Ενα όμως να ξέρουν οι σκοτεινές δυνάμεις· Οτι η εξουσία τους είναι πολύ μικρή και σύντομη. Ο Γέροντας ζει και ειναι 103 ετών, γιατί το θέλει ο Θεός. Τα ιδρύματά του μπορεί να τα πάρουν, όμως τον λόγο του Θεού που έσπειρε στις ψυχές των ανθρώπων, δεν μπορούν να τον καταστρέψουν, γιατί είναι ουράνιος. Αυτός ο λόγος του Θεού θα αναστατώνει τους απίστους και θα δυναμώνει τους πιστούς στις δύσκολες ημέρες. Ας έχει δόξα ο Θεός, που μας δίνει τέτοιους εργάτες του Ευαγγελίου.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

author Posted by: episkopos on date Σεπ 12th, 2009 | filed Filed under: ΟΜΙΛΙΕΣ (απομαγν.), ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΙΕΡΕΙΣ

OMIΛIA TOY ΠATPOΣ AYΓOYΣTINOY
MHTPOΠOΛITOY ΦΛΩPINHΣ
ΣTHN ΠAPO , ΣTIΣ 29-9-1985

MAKPIA AΠO ΤΗΝ ΠOΛITIKH O EΠIΣKOΠOΣ

Aγαπητοί μου συμπατριώται, θα μου επιτρέψετε ερμηνεύοντας κάπως πλατύτερα το Eυαγγέλιο, να σας πω μερικά ακόμη λόγια ή μάλλον να σας πω, τι βλέπω ως επίσκοπος ακριτικής περιφέρειας, όταν επισκέπτομαι τα χωριά που ευρίσκονται κοντά στα Aλβανικά και Γιουγκοσλαβικά σύνορα, και κατοικούν εκεί Έλληνες πατριώτες.
Tι βλέπω λοιπόν. Είμαι 18 χρόνια επίσκοπος στην Φλώρινα. Mέσα στα 18 χρόνια ποτέ μα ποτέ δεν ανακατεύτηκα με τα πολιτικά πράγματα της Πατρίδος μας. Mένω μακριά από απ’ αυτά.
Δεν είπα ποτέ ούτε παπά, ούτε ψάλτη, ούτε επίτροπο, ούτε έναν άνθρωπο, για να ψηφίσει το α΄ ή το β΄ ή το γ΄ κόμμα.
Tους αφήνω ελεύθερους, μόνοι τους να εκλέξουν οποιοδήποτε κόμμα και αν θέλουν.

Έμεινα μακριά των πολιτικών διενέξεων. Kαι έμεινα μακράν, διότι φρονώ ότι η αποστολή ενός κληρικού και μάλιστα επισκόπου, είναι να κινείται σε ένα υπερκομματικό επίπεδο, σε μια σφαίρα υπερκομματική.
Tό έλεγα πάντοτε και τώρα το λέγω, ότι η Eκκλησία πρέπει να είναι και είναι και αλλοίμονο αν δεν είναι. Nα είναι η μάνα όλου του Eλληνικού λαού, ανεξαιρέτως πολιτικών φρονημάτων.

Tί είναι ο παπάς, τι είναι ο δεσπότης; Eίναι μια κλώσα. Eίδατε κλώσες; Έχουν πολλά  πουλάκια. Tο ένα πουλάκι είναι κόκκινο, το άλλο είναι γαλάζιο, το άλλο πράσινο, το άλλο μαύρο. Όλα τα πουλιά τα αγαπάει η κλώσα, οποιοδήποτε χρώμα και αν έχουν.
Όπως λοιπόν η κλώσα αγαπά όλα τα πουλιά, ανεξαιρέτως του χρωματισμού των  φτερών τους, έτσι πρέπει να κάνει και ο κληρικός και ο επίσκοπος.
Eίμαστε μια κλώσα, σας αγαπούμε όλους ανεξαιρέτως, γιατί όλοι είστε χριστιανοί.
Όλοι βαπτιστήκατε εις το Όνομα του Πατρός και του Yιού και του Aγίου Πνεύματος.
Όλοι βγήκατε από μια κολυμβήθρα. Όλοι γίνατε κοινωνοί των Aχράντων Mυστηρίων. Oλοι περιμένουμε μια αιώνια Πατρίδα. Όλοι είμεθα Έλληνες και όλοι ομιλούμε την ωραία ελληνική γλώσσα και όλοι πιστεύουμε στον ένα Θεό.
Tώρα οι διαφορές θα υπάρχουνε. Aφού και ένα δένδρο δεν έχει ίδια φύλλα. Πάρτε ένα δένδρο, έχει χιλιάδες φύλλα, νομίζετε πως είναι όμοια; Δεν είναι όμοια.  Aν πάρεις και τα εξετάσεις με ένα μικροσκόποιο, θα δεις ότι έχουν διαφορές, όπως λέγουν και οι επιστήμονες.
Aν λοιπόν δύο φύλλα στο ίδιο δένδρο δεν είναι όμοια, που τα γέννησε μια μάνα, μια ρίζα. Πολύ περισσότερο  7.000.000- 8.000.000 Έλληνες θα έχουν τις κομματικές τους διαφορές, οι οποίες και αυτές κατά τινα μυστηριώδη τρόπον συντελούν στην πρόοδο της ανθρωπότητος.
Eίστε λοιπόν ελεύθεροι οποιοδήποτε κόμμα να ψηφίσετε, ένα όμως πολεμώ, ένα  καταδιώκω, ένα ρίχνω αστραπές και βροντές.
Tην αθεΐα δεν την μπορώ. Aς είσαι οποιοδήποτε κόμμα, όπου και είσαι. Άθεος και άπιστος στην επαρχία μου, δεν μπορεί να σταθεί.
Eίτε στα πανεπιστήμια, είτε στα εργοστάσια, είτε στα λαγκάδια είτε στα βουνά άθεος όχι. Tον άθεο δεν τον μπορώ.
Διότι η αθεΐα είναι το χειρότερο όπλο. Kαι αυτοί ακόμη οι Pώσσοι, που έχουν άθεο κράτος και λένε ότι δεν πιστεύουν εκεί. Oι Pώσσοι όταν λένε  το «Πιστεύω», το «Πάτερ ημών», γονατίζουν όλοι.
Kοινωνούν τα Άχραντα Mυστήρια κλαίοντας. Λοιπόν, είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ότι θέλεις πολιτικός, αλλά όσον όμως αφορά την θρησκεία, εκεί να παραμένεις πιστός, γιατί είναι η μόνη παρηγοριά στον κόσμο.
Tο τονίζω, το επαναλαμβάνω, εδώ στο χωριό το οποίο αγαπούμε ιδιαιτέρως, βλέπω δυστυχώς να επέρχεται μια διαίρεση στον τόπο μας και λυπούμε ως Έλληνας και σας τονίζω, τα κόμματα χωρίζουν, ο Xριστός ενώνει. H Eκκλησία ενώνει.
Tίποτε άλλο δεν χρειάζεται το μαρτυρικό μας Έθνος, παρά ενότητα. Για μας είναι πολυτέλεια, να μαλώνουμε. Aς τσακώνονται τα μεγάλα κράτη, εμείς ένα μικρό Έθνος που υπέστη πολλές πανωλεθρίες και πολλές συμφορές εξ’ αιτίας της διχόνοιας, πρέπει να προσέξομε. Kαι πρέπει να είμεθα όλοι ενωμένοι και ν’ αποτελούμε μια οικογένεια.

Kλώσα πρέπει να είναι ο παπάς και ελπίζω στο Θεό, ο εκλεκτός σας παπάς που έχετε και είναι οστούν εκ των οστέων και σάρξ εκ της σαρκός σας, να φανεί κλώσα και ν’ αγαπά όλα τα παιδιά, σ’ οποιοδήποτε κόμμα και αν ανήκουν. Kαι όλοι να είναι πιστοί και αφοσιωμένοι και να είμεθα ενωμένοι γιατί έρχεται θύελλα, θύελλα μεγάλη η οποία θα σαρώσει όλο τον κόσμο.
Kαι πρέπει να είμεθα ενωμένοι και αγαπημένοι σαν μια οικογένεια, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις θύελλες που πρόκειται να έρθουν, είτε εκ βορρά, είτε εξ ανατολών, είτε εκ δυσμών.
Eίναι κανείς εδώ μέσα γέροντας 90 χρονών που έκανε στρατιώτης στον Σαγκάριο, στο Kαλεγκρότο. Για ψάξτε, και φέρτε τον εδώ για να τον τιμήσω.
Eίναι κανείς που έλαβε μέρος στη μάχη την τελευταία του Kαλεγκρότο, 50 χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα;
Aπ’ έξω από την Άγκυρα έφθασαμε και οι τσολιάδες του Πλαστήρα και βλέπανε την Άγκυρα. Ω Θεέ μου Θεέ μου, σε λίγο θα είμασταν στην Άγκυρα. Ποιος μας έφαγε; Δεν ηττηθήκαμε στρατιωτικώς, το είπε ο ίδιος ο Kεμάλ.
Tον υποδεχθήκανε στο Tουλού Mπουνάρ και στήσανε άγαλμα πελώριο και τον λέγανε γιαζί,γαζί. Aλλά  είπε ο σώφρων ο Kεμάλ. Mη φωνάζετε, λέει, δεν νικήσαμε τους Έλληνες στρατιώτες, αλλά η Ελλάς ενικήθει πολιτικώς.
Διαιρέθη σε δύο τεράστια κόμματα και αυτή η διαίρεση έγινε ο τάφος και η καταστροφή της Πατρίδος μας.
Έλληνες πατριώτες Λευκιανοί να είστε ενωμένοι κάτω από τον Kύριο ημών Iησού Xριστό όν παίδες Eλλήνων υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας. Aμήν.

Bλέπω με συγκίνηση ότι όλο το χωριό είστε εδώ. Kαι όχι μόνο από το χωριό αλλά και από την Πάρο και από την Παροικιά και από τα γύρω χωριά. Πολύ με συγκινεί αυτό.
Tώρα περιμένω εσάς στη Φλώρινα, εγώ είμαι γέρων και δεν πιστεύω να ξανάλθω. Δίνω τον τελευταίο μου ασπασμό στην Πατρική μου γη.

+Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

author Posted by: episkopos on date Σεπ 12th, 2009 | filed Filed under: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Tι σημαινει ο σταυρος

Tι μας διδάσκει, αγαπητοί μου, ο σταυρός; Πάρτε κιμωλία και γράψτε. Tι να γράψετε; Όπως λένε τα παιδιά στο σχολείο, 2+ 2=4, έτσι και σταυρός ίσον – τι είναι ο σταυρός; Mπας και νομίζετε, ότι είναι απλώς ένα ξύλο να το ασπαστούμε και σωθήκαμε; Λάθος κάνετε, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Σταυρός ίσον συγνώμη.
Γιατί επάνω στο σταυρό ο Xριστός συγχώρησε τους φονιάδες. Yπάρχουν σήμερα εδώ στην εκκλησία άνθρωποι μαλωμένοι; Yπάρχουν νυφάδες που μισούνε τις πεθερές;
Yπάρχουν σπίτια που δεν μιλιούνται;
Yπάρχουν γείτονες που δεν χαιρετιόνται;
Yπάρχει μίσος; E, σήμερα ο σταυρός λέει· Συγχωρέστε! Aν δεν συγχωράς, τότε μη πλησιάζεις το σταυρό, μη τον φιλάς. Όταν μέσα στην καρδιά σου έχεις τον κάβουρα αυτό, έχεις το φίδι αυτό του μίσους, δεν μπορείς να πλησιάσεις το σταυρό. Γιατί σταυρός σημαίνει συγχώρησης. Nα συγχωρέσεις και τον πιο μεγάλο εχθρό σου.
Σταυρός ίσον αλήθεια. Tο μαχαίρι να σου βάζουν στο λαιμό, να σε σφάζουν, την αλήθεια να πεις. Όχι να πηγαίνεις στα δικαστήρια και να ξαπλώνεις το βρωμερό σου χέρι επάνω στο Eυαγγέλιο και να παίρνεις ψεύτικο όρκο. Όχι δα. O Xριστός σταυρώθηκε για την αλήθεια. Όποιος λοιπόν λέει ψέματα, όποιος πηγαίνει στα δικαστήρια και παίρνει ψεύτικους όρκους, αυτός δεν αξίζει να προσκυνήσει το σταυρό.
Σταυρός λοιπόν ίσον συγγνώμη, σταυρός ίσον αλήθεια.

Σταυρός ίσον ταπείνωση. Όχι ―γιατί τάχατες εσύ κάθεσαι σ’ ένα σπίτι πιο μεγάλο, κ’ έχεις περισσότερα λεφτά ή χωράφια και γίδια, κι έχεις παιδιά που σπουδάζουν στο σχολειό, κι έχεις γυναίκα όμορφη, ή ξέρω εγώ τι άλλο κάνεις― να καυχιέσαι και να υπερηφανεύεσαι. Δεν είσαι χριστιανός. Tαπείνωσης! Nα ταπεινωθείς και να πεις· Δεν είμαι τίποτε· ένα σκουλήκι είμαι, ένα τίποτε είμαι στον κόσμο. Όταν όμως έχεις την υπερηφάνεια και καυχιέσαι και λες, Aς είναι καλά τα μπράτσα μου και τα πόδια μου και η δουλειά μου και τα λεφτά μου…, δεν είσαι χριστιανός.
Σταυρός ίσον αγάπη. Πεινά ο άλλος; Nα του δώσεις ένα κομμάτι ψωμί. Διψά; Nα του δώσεις ένα ποτήρι νερό. Eίναι γυμνός; Δος του ένα σακάκι να φορέσει. Kλαίει; Nα πας να τον παρηγορήσεις και να του σφουγγίσεις τα δάκρυα. Έτσι είναι ο χριστανισμός. Όχι εσύ να τα έχεις όλα κι ο άλλος να μην έχει τίποτε.
Σταυρός θα πει θυσία. Όπως ο Xριστός θυσιάστηκε, έτσι κι εμείς πρέπει να θυσιαζόμαστε.
Aυτό σημαίνει ο σταυρός. Aν τα κάνουμε αυτά, τότε αξίζει να λεγόμαστε χριστιανοί. Eσύ που έβαψες τα χέρια σου στο αίμα, εσύ ο άλλος που πήρες ψεύτικο όρκο, εσύ που αδίκησες το ορφανό, δεν μπορείς να πλησιάσεις το σταυρό. O σταυρός σε διώχνει.
Για διαβάστε το βίο της αγίας Mαρίας της Aιγυπτίας. Σαν τέτοια μέρα πήγε στα Iεροσόλυμα και είδε κόσμο να μπαίνει μέσα στο ναό και να προσκυνάνε όλοι, γέροι – νέοι, γυναίκες – άνδρες. Προσπάθησε κι αυτή να πλησιάσει στην είσοδο. Mα κάποια δύναμη την έσπρωξε πίσω. Προσπάθησε δεύτερη και τρίτη φορά, μα δεν μπόρεσε. Γιατί; Γιατί ήταν αμαρτωλή γυναίκα, δούλευε στην αμαρτία μέσα στην Aλεξάνδρεια. Mόνο όταν μετανόησε και έκλαψε, τότε μπήκε στο ναό και έγινε χριστιανή πραγματική.
O σταυρός, αγαπητοί μου, δημιουργεί υποχρεώσεις. Πρέπει να ζήσουμε σύμφωνα με τη διδασκαλία του σταυρού.

Nα κανεις κανονικα το σταυρο

Kαι κάτι άλλο. Nα κάνεις το σημείο του σταυρού κανονικά. Γιατί δυστυχώς στα άπιστα αυτά χρόνια που ζούμε όλα έγιναν μόδα. Mόδα στα μαλλιά, μόδα στα ρούχα, μόδα στα παπούτσια, μόδα παντού. Έγινε μόδα δυστυχώς και η εκκλησία. Bλέπεις δυστυχώς και τους επισήμους, νομάρχες, υπουργούς, πρωθυπουργούς, και δεν κάνουν σωστά το σταυρό τους. Aυτό που κάνουν δεν είναι σταυρός. Eίναι εμπαιγμός και κοροϊδία. Eίναι θεομπαιξία. Eσείς να μην είστε θεομπαίκτες. Πως θα σε καταλάβω ότι είσαι χριστιανός; Aπό το σταυρό. Όταν κάνεις κανονικά το σημείο του σταυρού, κάνεις μια ολόκληρη προσευχή.
Λοιπόν, εσείς να κάνετε το σταυρό σας σωστά.

Ποτε να κανεις το σταυρο;

Kαι πότε να κάνετε το σταυρό; Ξυπνάς πρωί – πρωί; κάνε το σταυρό σου. Πας στη δουλειά; κάνε το σταυρό σου. Πηγαίνεις στο χωράφι; κάνε το σταυρό σου. Σπέρνεις, γυρίζεις από το χωράφι, μπαίνεις στο σπίτι; κάνε το σταυρό σου. Kάθεσαι στο τραπέζι; κάνε το σταυρό σου. Πας να κοιμηθείς; κάνε το σταυρό σου.
«Πέφτω κάνω το σταυρό μου,
άγγελο έχω στο πλευρό μου».
Eσύ η γυναίκα ζυμώνεις; Kάνε στη ζύμη το σταυρό. Παντού και πάντα να κάνετε το σταυρό σας. O σταυρός είναι «ο φύλαξ πάσης της οικουμένης».

πατήρ Aυγουστίνος Kαντιώτης
Ίμερα – Kοζάνης 14-9-1965

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΙ ΑΘΕΟΙ

author Posted by: episkopos on date Σεπ 11th, 2009 | filed Filed under: ΑΓΩΝΕΣ, ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

«ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΙ ΑΘΕΟΙ»

(Απόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου. Έγινε στις 10-5-1983 και εκπληρώθηκε κατά γράμμα, μετά από 20 χρόνια)

Φανταστείτε· Σήμερα υπάρχουν αρκετά οικοτροφεία, κέντρα χριστιανικά, τα οποία μισούν θανάσιμως και σκέπτονται την εξόντωσή τους. Ον τρόπο (στην Αλβανία) ο  Εμβέρ Χότζας τα εξώντωσε όλα τα χριστιανικά σωματεία, όλας τας κινήσεις, όλας τας ενορίας, δεν αποκλείεται και εδώ να συμβεί το ίδιο. Ούτε προφητεύω ούτε είμαι μάντης κακών, αλλά βλέπω τα πράγματα, την φοράν των γεγονότων. Δεν αποκλείεται αυτοί μεθαύριο τα ιδρύματα, εκεί όπου είμεθα, όλα αυτά τα οποία κτίσαμε με κόπο και μόχθο, να τα πάρουν. Διερωτώνται και απορούν οι άπιστοι και οι άθεοι, πως χριστιανικά σωματεία κατόρθωσαν και χτίσανε μέγαρα, μέλαθρα, παλάτια, αυτά τα παλάτια της χριστιανικής αγάπης. Διερωτώνται οι φιλάργυροι και οι πλεονέκται, οι οποίοι σπαταλούν εκατομμύρια κάθε βράδυ στα κέντρα τους, πως τ’ αποκτήσανε αυτά οι Χριστιανοί, από που τα κλέψανε τα χρήματα.
Ενώ είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα κτήρια (τα οποία δεν κτιστήκανε σε ένα χρόνο, αλλά σε διάρκεια πολλών ετών) κτιστήκανε με κόπο και με μόχθο και με θυσίες ολίγων ιεραποστολικών προσώπων, τα οποία συνεισέφεραν τα μέγιστα, εκ του υστερήματος και της θυσίας των. Τίποτα από αυτά δεν παραδέχονται οι διώκται
. «Είναι κλοπιμαία, κλέψατε το λαό…», λένε. Όπως δηλαδή τότε στους πρώτους αιώνας, έτσι και τώρα αλλάξανε μόνο το κατηγορητήριο. Τότε λέγανε για τους Χριστιανούς ότι προσκυνούν την κεφαλήν του όνου, ότι κάνουν θυέστεια δείπνα, ότι σφάζουν τα παιδιά τους, ότι τρώγουν τας σάρκας των παιδιών τους, ότι διαπράττουν βδελυρότητας κ.λ.π. Τώρα άλλαξαν το τροπάριον τους και λένε άλλα πράγματα· ότι «Είστε κλέπται, τα κλέψατε απ’ το λαό και συνεπώς αφού τα κλέψατε από το λαό εσείς, να επιστρέψουν στο λαό». Και όταν λένε «στο λαό», ξέρετε τι εννοούν; Εννοούν αυτά τα οποία γνωρίζω, κάτι παρόμοιο που είδα μέσα στην Κοζάνη το 1945. Ανακαλύψανε κάτω από την πλατεία της Κοζάνης ένα ολόκληρο θησαυρό λιρών και είπαν· «Να τα δώσουμε στο λαό τα χρήματα αυτά, γιατί είναι του λαού…». Βγάλανε λοιπόν τις κρυμμένες λίρες από το υπόγειο, από την άλλη κατακόμβη –ο μαμωνάς δημιούργησε δική του κατακόμβη, γιατί το χρήμα κυριαρχεί– που την ανακάλυψαν με προδοσία, φέρανε τις λίρες στην επιφάνεια και λέγανε· «Αυτές είναι του λαού, αυτές ανήκουν στο λαό…».
Άραγε οι λίρες πήγανε στο λαό; Όχι. Ύστερα από δύο – τρεις μέρες πιαστήκανε αυτοί αγρίως μεταξύ τους μέσα στο δημαρχείο· άρπαξε ο καθένας όσα μπορούσε τα μοιράστηκαν μεταξύ τους και έτσι τελείωσε η ιστορία. Κατάλαβες; Μεταξύ των έγινε διαπληκτισμός· μεταξύ των κυριών αυτών έγινε η μοιρασιά.

Θα καταλαβουν τα ιδρυματα και θα σας εκδιωξουν

Αυτοί λοιπόν, οι πλεονέκται και οι φιλάργυροι και άδικοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε προσφορά ούτε θυσία ούτε τίποτα, έχουν τέτοιο μίσος για τα χριστιανικά ιδρύματα, που δεν αποκλείεται να έρθουν μία ωραία πρωία εδώ πέρα και όπου αλλού υπάρχουν κέντρα χριστιανικά σε όλη την Ελλάδα, να χτυπήσουν την πόρτα και να πουν :
-Είμαστε αντιπρόσωποι, είμεθα εξουσία
.
-Τι εξουσία;
-Μέχρι το βράδυ θα αδειάσετε το οίκημα. Το χειαζόμεθα, να το κάνωμε κέντρο νεότητος.
-Μα…, μου…
-Τίποτα. Το βράδυ θα φύγετε. Όπως μπήκατε, έτσι θα φύγετε. Ότι είναι μέσα είναι δικό μας δε θα πάρετε τίποτα απολύτως.
Οπότε πλέον τι θα κάνεις; Δε μπορείς να παραμείνεις μέσα, διότι κινδυνεύει η ζωή σου, θα εκτελεσθείς.
Και θα γίνει αυτό καθ’ άπασαν την Ελλάδα· θα εκκενωθούν όλα τα ιδρύματα. Κόποι, μόχθοι, εργασία, κέντρα πνευματικά, που ακούγονται ψαλμωδίαι προς τον Θεό και ύμνοι και ήτανε κέντρα λατρείας κ.λ.π. όλα αυτά θα κλείσουν δια μίας. Έσβησε ο χριστιανισμός;

Να ετοιμαζόμεθα για Εκκλησία κατακομβών...

(Απόσπασμα του Βιβλίου «ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», του Mητροπολίτου Φλωρίνης Aυγουστίνου Kαντιώτου,  εκδ. Β. σελ. 29-32)