Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΕΟΛΟΓΗΤΟΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

date Μαρ 21st, 2010 | filed Filed under: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

O AΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ

ΣΤΙΣ  ΑΘΕΟΛΟΓΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΟΤΙ ΜΟΝΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ –ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ– ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ

ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΕΩΣ

_____________________

________________

-7Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ “ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ”:

«Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Οι Σεβασμιώτατοι διευκρίνισαν ότι δεν ήθελαν να θίξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ούτε να φύγουν μακρυά από το Συνοδικό Σύστημα. Κάποιες φορές κι εμείς οι Αρχιερείς παρασυρόμεθα από πιστούς που έχουν υπέρμετρο φανατισμό. Μόνο η Σύνοδος μπορεί να αποφανθεί επί θεμάτων πίστεως. Οτιδήποτε άλλο είναι εωσφορικό και αντίθετο προς την Ορθόδοξη αντίληψη περί συνοδικότητας”».

Από συνέντευξη στην Απογευματινή στις 23/11/2009

______________________________________________

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ:

_____________________________________________________________

-8 ist.

◊ «Είναι εντολή Κυρίου να μη σιωπά κάποιος σε περίσταση που κινδυνεύει η Πίστη. Διότι λέγει: “Λάλει και μη σιωπήσης” [Πραξ. 18, 9]. Kαί: “Εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται” [Λουκ. 19, 40].  Ώστε όταν πρόκειται περί πίστεως, δεν είναι δυνατόν να πη κανείς “Εγώ ποιός είμαι”;»1

«Kατά τον καιρό τούτο, που διώκεται ο Χριστός μέσω της Εικόνος του, οφείλει κάποιος να αγωνίζεται, όχι μόνον αν είναι υπέρτερος στο αξίωμα και τη γνώση, ομιλώντας και διδάσκοντας τον λόγον της Ορθοδοξίας, αλλά κι αν ακόμη ευρίσκεται σε θέση μαθητού, έχει χρέος να φανερώνει με θάρρος την αλήθεια και να ομιλή με ελευθερία. Δεν είναι λόγος εμού του αμαρτωλού, αλλά του θείου Χρυσοστόμου μαζί με άλλους Πατέρας»2.

1. Επιστολή (81) Παντολέοντι Λογοθέτη, PG 99, 1321Α.Β (μετάφραση).
2. Επιστολή (2) Μονάζουσι, PG 99, 1120Β (μετάφραση).

Απάντηση των Πατριαρχών της Ανατολής

στον Πάπα Πίο τον 9ο, το 1848:

____________________________

«Σε μας [τους Ορθοδόξους], ούτε Πατριάρχες, ούτε Σύνοδοι μπόρεσαν ποτέ να εισαγάγουν νέα [δόγματα και έθη], διότι ο υπερασπιστής της θρησκείας είναι το ίδιο το σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή ο ίδιος ο λαός, ο οποίος θέλει το θρήσκευμά του αιωνίως αμετάβλητο και ομοειδές με αυτό των πατέρων του» 1.

1. Εν Ιω. Καρμίρη, “Τα Δογματικά και Συμβολικά Μνημεία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας”, τομ. Β’ , εν Αθήναις 1953, σελ. 920.

________________________________________

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ πρ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ:

____________________________________________

«Σήμερα αγών δεν γίνεται. Κληρικοί δεν αγωνίζονται. Δεν υπάρχει αγωνιστικό πνεύμα. Τι μέλλει γενέσθαι; Ο αγώνας πέφτει στον λαό.  Όπως, δυστυχώς, όλα τα βάρη, τα οικονομικά, οι φόροι, η στράτευσις, τα αίματα, τα μαρτύρια, τα πάντα πέφτουν στο λαό μας, έτσι και το βάρος αυτού του αγώνος, του εκκλησιαστικού, πέφτει στον λαό».

1. Απομαγνητοφωνημένη ομιλία, από το βιβλίο «Προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως», εκδ. Α. Καπλάνογλου, Φλώρινα 2007, σελ.55.
2. (ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ KAI ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ, ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ ΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΑΙ» ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥME

_____________________________________________

Αν δεν μπορείτε να το ανοίξετε, λόγω πολλών επισκεπτών, μπορείτε να το αναζητήσετε  από το YouTube. Mε την λέξη episkoposa θα βρείτε και τα άλλα αποσπάσματα ομιλιών του Γέροντος αγωνιστού ιεράρχου π. Αυγουστίνου Καντιώτου, που μέχρι τώρα εκδώσαμε.

Φέρει τον τίτλο: «ΟΙ 3 ΙΕΡΑΡΧΑΙ ΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΑΙ». Είναι το τελευταίο απόσπασμα ομιλίας  του Γέροντος που έγινε στην εορτή των Τριών Ιεραρχών το 1970 και είναι πολύ επίκαιρη. Η ομιλία ολόκληρη κυκλοφορεί και σε DVD

_______________________________________________________

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.