Αυγουστίνος Καντιώτης



MHNYMATA POY PARALABAME

date Απρ 1st, 2010 | filed Filed under: ΑΡΧΙΚΗ


ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
_______________________________________________

Αναφέρει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη ανακοινώνουν την έκδοση και κυκλοφορία του 2ου Τόμου των έργων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος.
Ο τόμος περιλαμβάνει τις Λειτουργικές και τελετουργικές Εγκυκλίους σύνολης της Αρχιερατικής του διακονίας (1974-1998 στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος και 1998-2008 στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών).
Στα κείμενα αυτά αποκαλύπτονται και ξεδιπλώνονται εναργέστατα το λειτουργικό ήθος και πάθος του Μακαριστού Πρωθιεράρχου, το ενδιαφέρον του για την διαρκή λειτουργική αγωγή των πιστών, την συνεχή λειτουργική εκπαίδευση του ιερού κλήρου, την καλλιέργεια της ιεροκηρυκτικής διακονίας, καθώς και την κατά τάξη και ακρίβεια τέλεση όλων των Εκκλησιαστικών ακολουθιών.
Καταγράφεται, επίσης και η αγωνία του για την παρατηρούμενη δυσκολία αποδοχής και κατανόησης των λειτουργικών δρωμένων από τους νέους, κυρίως, της εποχής μας, γεγονός που τον οδήγησε στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, που υπήρξαν καρπός της αδιάλειπτης και αναμφισβήτητης ποιμαντικής του μέριμνας και φροντίδας”.

ΟΙ ΑΥΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
__________________________

Από ότι διαπιστώνω οι αυλικοί του αείμνηστου Χριστόδουλου συνεχίζουν απτόητοι το εργο τους με την προβολή του εκλεκτού της καρδιάς τους. Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που ενθουσιάζει ορισμένους με την προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Για τους μεν αυλικούς του δεν δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τους λόγους. Η παράγραφος που παραθέτουμε με έντονα στοιχεία εξηγεί πολλά. Οχι όλα!

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
___________________________

Οι υπόλοιποι, όμως, που αναπολούν ακόμη με νοσταλγία το Χριστόδουλο; Αν υπήρχε Νόμπελ αφέλειας θα μπορούσαν επάξια να το διεκδικήσουν! Κάποιοι ανώνυμοι οπαδοί του λ.χ. έγραψαν σχόλια στον ιστοχώρο ισχυριζόμενοι ότι ο Χριστόδουλος ήταν μέγας Αρχιεπίσκοπος επειδή αφύπνισε το λαό εναντίον του κινδύνου της παγκοσμιοποίησης με τους αγώνες που έκανε για το θέμα των ταυτοτήτων!!!
Δεν απευθυνόμαστε στους αυλικούς του βέβαια! Αυτοί ξέρουν από πρώτο χέρι – και μάλιστα χέρι γενναιόδωρο – τον αληθινό Χριστόδουλο. Ο διάλογος γίνεται με αυτούς που πίστεψαν στο Χριστόδουλο ως μέγα “αντιπαγκοσμιοποιημένο” ηγέτη. Για να βοηθήσουμε τους τελευταίους να μορφώσουν την αληθινή εικόνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου παραθέτουμε απόσπασμα από τον κοσμικό τύπο με τα ευρήματα της πολυτελούς έπαυλής του, άμα τη εκδημία του:

ΤΑ “ΑΝΤΙΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ” ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
_______________________

“Μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου άνοιξαν το ιδιαίτερο δωμάτιο στο ανάκτορο-σπίτι του. Ένας Αρχιεπίσκοπος του οποίου «μέριμνα είναι η σωτηρία της ψυχής» διατηρούσε μεταξύ άλλων: 600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα. Απ’ αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια. Πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πένες ανεκτίμητης αξίας. Πάρα πολλούς χρυσούς και αργυρούς σταυρούς ευλογίας με πολύτιμα πετράδια. Έναν μεγάλο πολυτιμότατο πολυέλαιο Baccarat αξίας 50.000 ευρώ, η ανώτερη φίρμα στον κόσμο. Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani. Μεταξωτές κουρτίνες πολυτιμότατες από τις καλύτερες φίρμες στον κόσμο σε όλο το ανάκτορο. Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά. Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών, όλα από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church’s, απ’ αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκιπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Τρεις δεκάδες σετ με καθημερινά δεσποτικά άμφια. 50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η καθεμία. Και πολλά άλλα που κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε. Όλα γι’ αυτόν τον εδώ «μάταιο» κόσμο”. (“Πολίτης”).

Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ
___________________

Ο Θεός ας του συγχωρήσει τα πολλά εκκλησιαστικά εγκλήματα που διέπραξε κατά της άμωμης μας πίστης. Τι να πρωτοθημηθούμε; Οτι μας κουβάλησε τον Πάπα στην Αθήνα; Οτι πήγε στο Βατικανό παρά την αντίθετη γνώμη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος; Οτι δημιούργησε την έριδα με το Πατριαρχείο; Οτι προώθησε κληρικούς όπως τους Μεσσηνίας, Δημητριάδος και Σύρου στο επισκοπικό αξίωμα; Οτι πλαστογράφησε τα ψηφοδέλτια για να μεταθέσει τον Μπεζενίτη στην Αττική; Οτι πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κινήματος του Νεοβαρλααμισμού που ακόμη ταλανίζει την Εκκλησία; Οτι χαρακτήριζε “Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας” τους παραδοσιακούς πιστούς; Οτι συγχρωτιζόταν με τους εφοπλιστές και διέμενε στα “αντιπαγκοσμιοποιημένα” «Four Seasons»; Οτι εξευτέλισε την Εκκλησία με το παραδικαστικό κύκλωμα; Οτι διαιώνισε το εκκλησιαστικό πρόβλημα αντί να το λύσει με την αποκατάσταση του κανονικού Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος στο Θρόνο του;
Οπως είπαμε, Θεός συγχωρέσει τον! Δεν τα έχουμε με ένα κεκοιμημένο, αλλά έκανε πολύ, πάρα πολύ κακό στην Εκκλησία.

*******************************

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟY

ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============

Τεράστιο σκάνδαλο σείει εκ θεμελίων τον Παπισμό εξαιτίας της σεξουαλικής κακοποίησης χιλιάδων παιδιών από κυκλώματα παιδόφιλων φραγκοπαπάδων με την πλήρη κάλυψη των επισκόπων τους.
Από αυτό το έγκλημα δεν εξαιρείται ούτε και ο ίδιος ο Πάπας. Ως Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και αργότερα ως Καρδινάλιος για “την ορθότητα της πίστης” κουκούλωνε συστηματικά τα σκάνδαλα των φραγκοπαπάδων. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι πολλά από τα θύματα ήταν κωφάλαλα και άλλα αθώα παιδάκια με διάφορες αναπηρίες!!!

Η ΚΥΠΡΟΣ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΛΗΝΗ ΤΗΣ
__________________

Ενώ τα ΜΜΕ, ανά την υφήλιο, οι Παπικοί πιστοί αλλά και κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια ξεσηκώθηκαν και διαμαρτύρονται για τα απίστευτα αίσχη εναντίον των αθώων παιδικών ψυχών, στην Κύπρο επικρατεί οι Αρχιερείς της Κυπριακής Εκκλησίας και η Πολιτεία ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχθούν τον Πάπα Βένεδικτο ΙΣΤ΄το μέγα προστάτη των παιδεραστών φραγκοπαπάδων!!!
Ούτε ένας (επαναλαμβάνω ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ!) Κύπριος ιεράρχης μέχρι στιγμής δεν έχει εγερθεί εκ του ύπνου της ουράνιας γαλήνης του για να ζητήσει πάραυτα και αμελλητί την ακύρωση της επίσκεψης του Πάπα.
Συνειδητοποιούν άραγε ότι η Εκκλησιαστική Ιστορία θα καταγράψει με τα πιο μελανά χρώματα τη στάση τους;
Συνειδητοποιούν την ευθύνη τους έναντι του Θεού;
Δεν υπάρχει ούτε ένας αρχιερέας της Εκκλησίας της Κύπρου που να έχει τη στοιχειώδη ανθρωπιά να πει ότι ο Πάπας είναι persona non grata “στην νήσο των Αγίων και των ηρώων”;

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ
_________________

Απευθυνόμασε σε όλους ανεξαίρετα τους αρχιερείς της Κύπρου!
Και στους υπέρμαχους των εθνικών δικαίων της Κύπρου.
Και σε αυτούς που κατοικοεδρεύουν στο θείο γνόφο.
Και σε όσους έχουν δυσκολία να μιλήσουν επειδή τη μίτρα την ημέρα της χειροτονίας τους τη φόρεσαν στο στόμα αντί στο κεφάλι.
Και στους εκπρόσωπους της “Κυπριακής Ορθοδοξίας”.
Και στους Ηρακλείς του Οικουμενικού Θρόνου.
Ακόμη και στους συνειδητούς Οικουμενιστές.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΟΦΩΝΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;
______________________

Είστε όλοι απολύτως ομόφωνοι στην προώθηση αυτού του εγκλήματος, που προσβάλλει, όχι μόνον την αλήθεια του Ευαγγελίου, αλλά ακόμη και την πιο στοιχειώδη ανθρωπιά;
Γιατί θέλετε να φέρετε τον Πάπα στην Κύπρο;
Για να καταπατήσετε τους κανόνες της Εκκλησίας που απαγορεύουν τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς;
Για να εμπεδώσετε το “λαικό Οικουμενισμό”;
Για να χαντακώσει το εθνικό μας θέμα με το καταρρακωμένο κύρος του αφού αποδεδειγμένα στη συνείδηση της ανθρωπότητας υπήρξε προστάτης των παιδόφιλων φραγκοπαπάδων για δεκαετίες;
Ή μήπως για να “ευλογήσει” με την κουστωδία του τα παιδιά μας όπως “ευλόγησε” και τα δικά του αθώα και ανυπεράσπιστα παιδιά;
Ούτε ένας Κύπριος Ιεράρχης δεν θα μιλήσει για το θέμα;
Κανείς δεν θα ζητήσει ακύρωση της επίσκεψης του Πάπα μια επίσκεψη που έτσι και αλλιώς δεν έπρεπε ποτέ να είχε απευθυνθεί στον αιρεσιάρχη της Ρώμης;
___________________________________________________

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
____________________________________________________________________

Ο “Φιλελεύθερος”, σε πρόσφατο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι “εικοσιτέσσερα νέα έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η ανέγερση Θεολογικής Σχολής, η αποκατάσταση και επέκταση κτιρίων όπως είναι εκείνο του Ολυμπιακού, η αναβάθμιση Μουσείων και πολλές αναπαλαιώσεις, εξαγγέλλει η Αρχιεπισκοπή στο χώρο της Παλιάς Λευκωσίας.”

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ;
_____________________

Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει οπωσδήποτε την οικονομική ευρωστία να ανεγείρει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή για να στεγάσει και να εξασφαλίσει τη λειτουργία Θεολογικής Σχολής. Είναι αλήθεια επίσης ότι διαθέτει πολλούς θεολόγους με τα απαραίτητα ακαδημαικά προσόντα οι οποίοι θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις θέσεις του προσωπικού για τη λειτουργία της. Ως γνωστόν στις Θεολογικές Σχολές στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί Κυπριακής καταγωγής Καθηγητές πανεπιστημίου που θα μπορούναν να μετακληθούν στην Κύπρο και ασφαλώς υπάρχουν πολλοί άλλοι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες θεολόγοι οι οποίοι έχουν τα απαραίτητα ακαδημαικά προσόντα για να στελεχώσουν τη Σχολή.

ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ;
____________________

Ενδείκνυται, όμως, η δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο; Υπάρχει ανάγκη σύστασής της; Καταρχήν υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι για να σπουδάσουν θεολογία, ώστε είναι απαραίτητη η δημιουργία της; Δεν εννοούμε ασφαλώς αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα θέλουν να σπουδάσουν θεολογία σε περίπτωση που δεν θα συγκεντρώσουν τα μόρια για άλλες Σχολές. Τι να τους κάνουμε όσους θα καταλήγουν βαρυγκομούντες και διαμαρτυρόμενοι στη Θεολογική Σχολή, όπως γίνεται με πλείστους όσους σπουδάζουν στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας; Καταφύγια ναυαγίων άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών που θα αναζητούν “τον άρτον τον επιούσιον” διδάσκοντας πράγματα που δεν ουσιαστικά δεν πολυπιστεύουν ή και αν τα πιστεύουν, σε κάποιο βαθμό, δεν ενδιαφέρονται να τα υπηρετήσουν, δεν χρειάζεται ούτε η Εκκλησία, ούτε η παιδεία μας. Αναφερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν τον ιερό πόθο να σπουδάσουν την Ιερά Επιστήμη. Αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον προσέλευσης στην Ιερατική Σχολή και από όσους τώρα ενδιαφέρονται να σπουδάσουν θεολογία εκφράζω την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει το ενδιαφέρον από επαρκή αριθμό φοιτητών που να δικαιολογεί τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής.

ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ;
____________________

Αλλά και να υπήρχε επαρκής αριθμός φοιτητών που να δικαιολογεί τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής υπάρχει ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα πρέπει να ιδρύσει Θεολογικη Σχολή στην Κύπρο. Οσοι σπουδάσαμε Θεολογία στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, δεν πήραμε πολλά (ίσως τίποτε περισσότερο από ένα πτυχίο) από τις ίδιες τις Σχολές. Οτι καλό πήραμε μπορεί να συνοψισθεί με τη γνωριμία μας με το Αγιον Ορος, την επαφή με πνευματικούς και κινήσεις που υπήρχαν στον Ελλαδικό χώρο. Αν επομένως συσταθεί Θεολογική Σχολή στην Κύπρο οι φοιτητές της δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από τη ζύμωση που μετέχει ένας Ελληνοκύπριος φοιτητής της θεολογίας με τη ρωμαλέα πνευματική ζωή της Ελλάδας.
Γι’ αυτό ας προβληματιστούν σοβαρά όλοι οι επαίοντες αν ενδείκνυται η δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο.


     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.