Αυγουστίνος Καντιώτης



ANTIKANTIΩTIKA

date Σεπ 19th, 2011 | filed Filed under: ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ANTIKANTIΩTIKA

«H εμή απολογία τοις εμέ ανακρίνουσι αύτη εστί» (Α’ Κορινθ. 9,3)).

Aπολογείται ο Παύλος και δεν αφήνει την κατηγορία αναπάντητη. Γι’ αυτό λέω και εγώ. Όταν μία μέρα αποθάνω, όταν κλείσω τους οφθαλμούς, να βρεθεί κάποιος, να συγκεντρώσει όλες τις κατηγορίες που είπαν οι εχθροί μου. Nα συγκεντρώσει όλα, όλα όσα είπαν. Θα σχηματίσει ένα βιβλίο με 300-400 σελίδες τα «AντιKαντιωτικά» και μετά θα βρείτε απολογίες. Απολογούμαι σε όλα, προσπαθώ να απολογηθώ σε όλες τις κατηγορίες, που εκτοξεύουν. Kαι ο Παύλος απολογείται, αλλά είναι δυσάρεστο να βρίσκεται κανείς στην ανάγκη, να απολογείται σε ποιους;
Mα καλά βρε παιδί μου, εσύ με ξέρεις τόσα χρόνια, 40-50 χρόνια και με θέτεις υπό κατηγορία; Θα απολογηθώ, αλλά λυπούμαι, δυσανασχετώ. Kαι αυτό που λέει ο Παύλος; Eσείς αντί να με υπερασπίζεστε, ευρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να απολογούμε; Δυσάρεστο είναι αυτό. Αναγκάζομαι να απολογηθώ και να σας πω το παρελθόν μου….

(Απο τον κύκλο της Αγίας Γραφής στον «Oίκο Xειροτεχνίας», σήμερα, Ι. Μ. Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, στις 11-1-1991)

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ KANΤΙΩΤΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ, ΣΤΙΣ 8/6/1999

Για την έκδοση του βιβλίου

-Πάτερ, σ’ ένα κήρυγμά σας είπατε, ότι θα βγάλετε βιβλίο με τίτλο· «ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ TA ΚΑΤΑ» του ιεροκήρυκος Αυγουστίνου ή «ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΝΤΙΩΤΙΚΑ». Να συγκεντρώσω στοιχεία για να βγεί αυτό το βιβλίο;

Επίσκοπος π. Αυγουστίνος: Θα μπορέσεις;

Με την βοήθεια του Θεού, ναί. Έχω πολλά στοιχεία για «TA ΥΠΕΡ», από επισκόπους που μιλούν για εσάς· Από τον Πάφου Γενάδιο, από τον επίσκοπο των Πατάρων της Μικράς Ασίας, που ήταν επίσκοπος στην περιοχή του πατέρα μου, από τον Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο, και από πάρα πολλούς άλλους. Όσο για «TA ΚΑΤΑ», δεν θα χαρίσω σε κανέναν.

Επίσκοπος π. Αυγουστίνος: Σε θαυμάζω.

________________

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ;

Πράγματι, είναι δύσκολο να γράψει κανείς το παραπάνω βιβλίο· «ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ» του αγωνιστού ιεράρχου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου.

Στα «ΥΠΕΡ» τόμους ολοκλήρους να γράψει κανείς, για την ζωή και το έργο του, δεν θα μπορέσει να το ολοκληρώσει· Θα το αδικήσει μάλλον, παρά θα το προβάλλει.

Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης δεν διεκδικούσε ποτέ το αλάθητο για τον εαυτό του· αλλά με την χάρη του Θεού και με την αγνή του την καρδιά και την δυνατή του πίστη στον Παντοδύναμο Θεό αντιστάθηκε στο κύμα της αθεϊας και της διαφθοράς που ήθελε να διαλύσει τα πάντα στo πέρασμά του· γι’ αυτό τον ακολούθησε μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών και προπαντώς νέων και  έδωσε μεγάλες μάχες στην Ελλάδα. Το κακό δεν εξαλήφθηκε με τους αγώνες του, αλλά άργησε να έρθη στην Ελλάδα.  Που είναι σήμερα τέτοια πρότυπα και τέτοιοι αληθινοί ηγέται για να τους ακολουθήσει ο Ελληνικός λαός; Σαν τον Διογένη με το φανάρι ψάχνει σε όλη την Ελλάδα για να βρεί έστω και ένα τέτοιο πρότυπο για να το ακολουθήσει και να βγει από την κρίση.

O Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος είχε το Ευαγγέλιο μπροστά του και έλεγε· «Όλο τον κόσμο τον πατώ, αλλά το Ευαγγέλιο δεν το πατώ. Είχε πυξίδα τους Ιερούς Κανόνες της Μίας Αγίας Αληθινής Εκκλησίας. Είχε πρότυπα τους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας και ακολουθούσε τα ίχνη τους, αδιαφορώντας για τα πικρόχoλα σχόλια και την κρίση των κακών ανθρώπων.

Τα έβαλε με τους κατακτητάς της Κατοχής. Βγήκαν εντάλματα συλήψεως εναντίον του και όμως δεν μπόρεσαν να τον αγγίξουν.

Τα έβαλε με τους ισχυρούς της ημέρας, που δημόσια και αναίσχυντα ποδοπατούσαν τα όσια και τα ιερά της Πίστεως και της Πατρίδος· Φυλακίσθηκε, διώχθηκε, έστειλαν γιατρούς για να τον βγάλουν τρελό και να τον εξουδετερώσουν, όμως δεν κατάφεραν τίποτε, δεν μπόρεσαν ούτε τρίχα από την κεφαλή του να πειράξουν.

Τα έβαλε με την μασονία και τους μασόνους. Κάλεσε δημόσια τον τότε βασιλιά Παύλο, το 1949, να ανακαλέσει την υπογραφή του από βασιλικό έγγραφο που παρουσίαζε την μασονία ως φιλανθρωπικό ίδρυμα  και ζητούσε να την ενισχύουν οι ναοί και τα μοναστήρια!!! Μίλησε από του άμβωνος του Αγίου Αθανασίου Κοζάνης εναντίον του βασιλιά, παρουσία των στρατιωτικών αρχών, που έτρεμαν από φόβο, και δεν επέτρεψε να ψαλλεί το πολυχρόνιό του. Συγχρόνως κυκλοφόρησε το περιοδικό “Χριστιανική Σπίθα” που ερωτούσε ευθέως τον βασιλια, αν είναι μασόνος. Οι μυστικές υπηρεσίες πήραν φωτιά και στράφηκαν εναντίον του. Ο π. Αυγουστίνος ήτο τότε στρατιωτικός ιερεύς. Και όμως ο μικρός Δαυιδ νίκησε, και ο βασιλιάς ανακάλεσε την υπογραφή του.

Ο π. Αυγουστίνος είχε ως σύνθημα· «Χτυπώ το καλάμι όταν είναι όρθιο όταν πέσει δεν το κτυπώ, γιατί είναι άνανδρο και αυτό το τήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τα έβαλε με τους κακούς επισκόπους, αρχιεπισκόπους και πατριάρχας που παρέβαιναν δημόσια τις εντολές του Θεού και σκανδάλιζαν τον Ελληνικό λαό. Αυτοί οι αγώνες του ήταν πιο δύσκολοι και πιο σκληροί. Ήτο κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εκείνοι ήταν προϊστάμενοί του. Τι κατόρθωσαν; Τον εδιωχναν από την μία μητρόπολη στην άλλη και έτσι τον έκαναν γνωστό σ’ όλο τον Ελληνικό λαό. Του απαγόρευσαν το κήρυγμα καθ’ άπασαν την Ελλάδα και ξεσήκωσαν το πανελλήνιο. Βλέποντας τις αντιδράσεις οι μητροπολίται που τον κατεδίωκαν άρον – άρον ανακάλεσαν την απαγόρευση. Θέλησαν κάποιοι να τον καθαιρέσουν γιατί αγωνιζόταν εναντίον του μεταθετού των επισκόπων, αλλά δεν το τόλμησαν.

Και ενω ήταν συνεχώς διωκόμενος και τον κατεδίωκαν οι επίσκοποι για τον έλεγχο που εξασκούσε, εξελέγη επίσκοπος Φλωρίνης! Αυτοί που τον κατεδίωκαν ψήφισαν την προαγωγή του!!! O ήλιος έλεγε ο ίδιος ανέτειλε από την δύση!

Δεν μπορούμε να  καταγράψουμε όλους τους αγώνας του, τις θυσίες και τις περιπέτειές του. Δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε όλο το κηρυκτικό του έργο, δεν μπορούμε να γράψουμε το βιογραφικό του μεγάλου αυτού σύγχρονου πατέρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μόνο ένα μέρος αυτού έχουμε την δύναμη να στοιχειοθετήσουμε και κάποια στιγμιότυπα από την ζωή του να καταγράψουμε.

Αλλά και τα «ΚΑΤΑ», δεν είναι εύκολο να τα καταγράψουμε, γιατί;

Οι παλαιοί εχθροί του σεβαστού ιεράρχου δεν αντιδρούν· βρίσκονται στην κρίση του Θεού και εκεί θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γράψει η ιστορία γι’ αυτούς. Οι νέοι όμως εχθροί του Μητροπολίτου Φλωρίνης, εξωτερικοί και εσωτερικοί, που στάζουν όξος και χολή όταν κάποιους  πιάνει την πένα για να δείξει «την κορυφή του παγόβουνου», αντιδρούν άσχημα. Κακολογούν, απειλούν και παραμονεύουν να βρουν κάτι που κατά την γνώμη τους είναι αναπόδεικτο ή προσωπικό δεδομένο -καινούργιο φρούτο και αυτό-   για να τυλίξουν την γράφουσα σε μια κόλα χαρτί. Δεν τους κακίζω, την δουλειά τους κάνουν.

Δύσκολο αυτό το βιβλίο. Κάποιος όμως, που έχει στοιχεία, πρέπει να καταγράψει και τα «ΥΠΕΡ» και τα «ΚΑΤΑ» του Γέροντος Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου για να μείνουν στην ιστορία.

Επειδή όπως φαίνεται από τον παραπάνω απομαγνητοφωνημένο διάλογο δόθηκε ευλογία  από τον σεβάσμιο Γέροντα για να εκδοθεί το βιβλίο, τολμώ να συγκεντρώσω κάποια στοιχεία και να τα δημοσιεύσω σε ηλεκτρονική μορφή.

Υπάρχει στήλη στη δεξιά πλευρά της ιστοσελίδος, στις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, με θέμα· «ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ» του επισκόπου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου. Εκεί κάθε φορά αποθηκεύονται τα στοιχεία που δίνονται σε δημοσιότητα. Υπάρχουν και άλλες στήλες, που καταθέτουμε στοιχεία για το βιογραφικό του Γέροντος.

Εκδώσαμε και βιβλία. Μόνο για την Κοζάνη εκδώσαμε 4 βιβλία·

  • “ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ “40 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΟΖΑΝΗΣ» (εξαντλήθηκε),
  • «ΡΙΧΝΩ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΜΟΥ ΒΑΘΕΙΑ…», σελ. 126
  • «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο1 σελ 288
  • «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο 2 σελ. 368.
  • Περιέχουν έγγραφα της Κατοχής, κηρύγματα και διηγήσεις από τον ίδιο τον Γέροντα, από τους συνεργάτες του και από τον απλό λαό που σώθηκε  από την πείνα. Θα μπορούσαμε να εκδώσουμε πολλά ακόμα βιβλία, μόνο για την Κοζάνη τα χρόνια της Κατοχής.

Δηλώνω, ότι: Δεν κινούμαι από κατώτερα ελατήρια ή εμπάθεια, ο Θεός ξέρει. Δεν έχω τίποτε προσωπικό με κανέναν από τους εχθρούς του Γέροντος· το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι καταγραφούν κάποια πράγματα στην ιστορία. Αν έβλεπα μέσα μου κακία ή πάθος, θα τα εγκατέλειπα όλα, για να σώσω την ψυχή μου.

Κάποιοι από τους πρόσφατους εσωτερικούς εχθρούς του π. Αυγουστίνου, που παριστάνουν τους αγίους και είναι πνευματικοί οδηγοί ψυχών, τρέμουν  την αλήθεια και ενοχλούνται που δίνω κατά καιρούς κάποια στοιχεία στη δημοσιότητα.

Τρέμουν το φως και αντιδρούν. Δεν τους φοβούμαι. Έδωσα κάποια υπόσχεση στον σεβαστό μας πνευματικό πατέρα και θα την πραγματοποιήσω είτε τους αρέσει είτε όχι.

Προσπαθώ να είμαι προσεκτική, γιατί πρέπει να παρουσιάζω την αλήθεια χωρίς να σκανδαλίζω.

Να ενημερώνω τους πιστούς, για να φυλάγονται από τα παραπάνω πρόσωπα, που άλλοι είναι και διαφορετικοί παρουσιάζονται. «Πλανώντες και πλανώμενοι», όπως έλεγε ο σεβάσμιος ιεράρχης.

Αυτά προς το παρόν. Εν ημέρα Κρίσεως θα αποκαλυφθούν τα κρυπτά των ανθρώπων.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.