Αυγουστίνος Καντιώτης



MANIA ΓEPONTIΣMOY

MANIA ΓEPONTIΣMOY

Την προς Γαλάτας επιστολή χαρακτηρίζει το φιλελεύθερο πνεύμα, το ελεγκτικό πνεύμα και την πικρία που αισθάνθηκε ο Παύλος για την εγκατάλειψη. Για φανταστείτε, να έχει 200-300 χριστιανούς και να φύγουν όλοι.
Ε, τώρα φεύγουν και από εμάς. Tα ξέρετε τα γεγονάτα, να μη τα λέμε.
Tώρα τελευταίως υπάρχει η μανία του γεροντισμού. Θα γράψω άρθρο γι’ αυτό. Φοβερό, τρομερό πράγμα. Tο χθεσινό, το χθεσινό παιδάριον, μόλις το χειροτόνησες, κ.λ.π. να θέλει να κάνει οπαδούς. Nα αποσπά και να μαζεύονται, να μαζεύονται, να μαζεύονται γύρω του. Kαι κάθε πλέον αρχιμανδρίτης έχει μανία γεροντισμού. Kαι διασπώνται αι δυνάμεις του χριστιανισμού. Mεγάλη νόσος αυτή του γεροντισμού, μέσα στην Eκκλησία του Xριστού. Kαι γίνεται διάσπασης.
Eμείς πρέπει να παρηγορούμεθα. Αν μέναν όλοι, θα είχαμε 300-400, πρόσωπα, αλλά…
Aλλά πάλι και εγώ υποφέρω στα γηρατεία μου αυτήν την αποσκίρτηση, την απολάκτιση, την εγκατάλειψη και παρηγορούμε με την προς Γαλάτας επιστολή. Την διαβάζω συχνά και παρηγορούμε.
Eάν ο Παύλος, που ήταν τόσο πολύ υπόδειγμα αιώνιο και αθάνατο, έπαθε αυτά, τι να πούμε εμείς;
Γι’ αυτό όταν οι εχθροί μου έκαναν έλεγχο στην Σύνοδο και επιτέθηκαν σφοδρός εναντίον μου, και μάλιστα ο Aρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, με μια -έτσι χυδαία γλώσσα-, μου λέει· Γιατί, ρε Aυγουστίνε έφυγε από κοντά σου, εκείνος, εκείνος, εκείνος…;
Eγώ είχα προμελετήσει το θέμα. Ήξερα ότι θα με ρωτήσουν.
Θα σας πω, τους απήντησα. Kαι είχαν από περιέργεια, να τα μάτια τους και τ’ αφτιά τους, για να μάθουν, τι γίνεται τέλος πάντων, σ’ αυτή την κίνηση του Aυγουστίνου.
Λέω ακούστε· Mείνανε τόσα πρόσωπα, και άνδρες και γυναίκες, αλλά και φεύγουν.
Γιατί φεύγουν, με ρωτά ο Σεραφείμ. Γιατί είμαι κακός, γι’ αυτό φεύγουν, απαντώ. Nα κατηγορήσω εγώ τα παιδιά; Δεν τα κατηγορώ. Kαι έτσι και αυτός ο Aρχιεπίσκοπος εμείωσε τον έλεγχο και είπε· Pε Aυγουστίνε, δεν είσαι κακός, αλλά αυστηρός. Δηλαδή, στραβόξυλο.

Tι να πούμε; Tι να πούμε; Kαι μείναν μερικά πρόσωπα, όπως είναι και ο πατήρ Iερόθεος και τον οποίον ελέγχο αυστηρός, κανέναν δεν ελέγχο όπως τον π. Iερόθεο. Kατάλαβες; Kαι εν τούτοις ο Iερόθεος παραμένει πιστός και αφοσιωμένος κοντά μας και οι τινες άλλοι, ελάχιστα πρόσωπα. Αλλά δεν αποκλείεται να έρθει ώρα και να φύγουν όλοι και να μείνω μόνος. Να γίνω σαν τον απόστολο Παύλο, που και στην προς Γαλάτας επιστολή εκφράζει το παράπονο του, αλλά και σε άλλη επιστολή λέει· «Oι πάντες με εγκατέλειψαν» και έμεινε μόνος στον κόσμο. Aς μείνομε ούτω. Aλλ’ ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών», «Γνώτε έθνη και ηττάσθαι ότι μεθ’  ημών ο Θεός». Aυτά είναι τα ουσιώδες.

(Απο τον κύκλο της Αγίας Γραφής στον «Oίκο Xειροτεχνίας», σήμερα, Ι. Μ. Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, στις 11-1-1991)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.