Αυγουστίνος Καντιώτης



Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΖΗΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

date Φεβ 15th, 2011 | filed Filed under: EKKΛΗΣΙΑΣΤ. ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημάδια εξέγερσης

Προς Δημήτριον Επιστολή – του Θεόδωρου Καλμούκου

amerikisΣεβασμιώτατε καλημέρα σας κι εύχομαι να είστε πάντοτε καλά και χαρούμενος.

Πριν ένα μήνα με σεβασμό και τιμή πάντοτε στο θεσμικό σας λειτούργημα, προσπάθησα να σας πω μερικά πράγματα γύρω από τις έντονες ανησυχίες και συζητήσεις που υπάρχουν σε πολλές κοινότητες της Αρχιεπισκοπής μας, για τις ετήσιες χρηματικές τους συνεισφορές προς την Αρχιεπισκοπή.

Ανάμεσα στα άλλα είχαμε πει ότι πολλές κοινότητές μας αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικώς. Η Αρχιεπισκοπή τις έχει επιβαρύνει φορτικά με δυσβάστακτες αυξήσεις.

Κι ακόμα σας έλεγα πως αν συλλαμβάνω ορθώς τα μηνύματα από ιερείς και κοινοτικούς παράγοντες, έχω την αίσθηση ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις ακόμα και εξεγέρσεις. Είναι θαρρώ θέμα χρόνου. Πληροφορήθηκα ότι ήδη μία θεωρούμενη κορυφαία κοινότητα της Μασαχουσέτης, της οποίας η ετήσια συνδρομή προς την Αρχιεπισκοπή ανέβηκε κατακόρυφα κατά τα τελευταία χρόνια είπε μέχρι εδώ και μη παρέκει.

Σας αποκαλύπτω σήμερα ότι είχα κατά νου την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν της Μασαχουσέτης, για την οποία γράψαμε λεπτομερώς στις 8 Φεβρουαρίου.

Ακόμα, σας είχα αναφέρει, Σεβασμιότατε, ότι οι φωνές και οι απειλές που επισύρονται σε τέτοιες περιπτώσεις από τις Μητροπόλεις πως δεν θα αναγνωρίζονται οι εκλογές του κοινοτικού συμβουλίου, δεν θα χορηγούνται πιστοποιητικά γάμου ή θα ανακαλούνται οι ιερείς από τις κοινότητες είναι μάλλον για γέλια.

Τι κι αν δεν αναγνωρίσει η τοπική Μητρόπολη τις εκλογές του συμβουλίου, μήπως στο τέλος του μήνα αυτό το μη ορκισμένο συμβούλιο δεν θα υπογράψει την επιταγή του μισθού του παπά;

Σήμερα, Σεβασμιότατε, ευσεβάστως και με αγωνία αναφωνώ «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» διότι η πάλαι ποτέ χρυσόγαλη αγελάδα, η Ομογένεια, αρχίζει και στερεύει εφιαλτικά. Αρχίζει και αντιδρά και με το δίκιο της. Ο αριθμός των εκκλησιαζομένων έχει μειωθεί. Οι κοινότητές μας δείχνουν ήδη σημάδια ερήμωσης όμοια μ’ εκείνα των ενοριών της Κωνσταντινούπολης, όπου υπάρχουν περικαλλείς ναοί, αλλά αδειανοί. Εχετε όλοι οι κληρικοί κάθε βαθμού τεράστιες ευθύνες.

Προτάσεις: Αγκαλιάστε το λαό μας. Μην πιέζετε και καταπιέζετε τις κοινότητες, πολλές βρίσκονται εν διαλύσει. Κάνετε περικοπές στην Αρχιεπισκοπή και στις Μητροπόλεις. Πείτε να μην προκαλούν με την τρυφηλή ζωή τους, τα πολυτελή αυτοκίνητά τους, τα πανάκριβα αστραφτερά άμφιά τους. Ο κόσμος βαρέθηκε δεν αντέχει άλλο την επαιτεία και την υποκρισία. Τα βλέπουν αυτά οι νέοι και εξαφανίζονται. Θα έλθει η ημέρα, και φοβάμαι ότι θα είναι σύντομα, που θα μείνετε μόνοι σας πάνω στους θρόνους με τις μίτρες στα κεφάλια και τις πατερίτσες στα χέρια διότι δεν θα έχετε να ποιμάνετε κανέναν.

Προλάβετε, Σεβασμιότατε, να μην διαλυθεί άλλη μία κοινότητα στη Νέα Αγγλία, η κοινότητα του Λιν, η οποία θεωρείται μάλιστα από τις πιο καλές κοινότητες.

Και κάτι άλλο, αν βρεθούν μερικοί λαϊκοί που γνωρίζουν από νομικά και λογιστικά και αρχίσουν τις ερωτήσεις και τις απαιτήσεις για οικονομικούς απολογισμούς σε τοπικό και μη επίπεδο, θα υπάρξει πρόβλημα.

Επίσης, θα θέλατε να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετές κοινότητες τόσο στη Νέα Αγγλία, όσο και αλλού, οι οποίες είναι έτοιμες να ξεσπάσουν. Θα γίνει της Αιγύπτου…

Μην φοβάστε, Σεβασμιότατε, πάρετε θέση είναι σοβαρό το θέμα. Ο,τι κι αν γίνεται παντού στην Αρχιεπισκοπή, έχετε εσείς την ευθύνη, διότι εσείς είστε ο Αρχιεπίσκοπος.

Φεβρουάριος 14, 2011

1489372

Ειναι σοβαρο το θεμα

Προς Δημήτριον Επιστολή – του Θεόδωρου Καλμούκου

Σεβασμιώτατε καλημέρα σας κι εύχομαι να είστε πάντοτε καλά και χαρούμενος.

Ζητώ προκαταβολικά την κατανόησή σας που επανέρχομαι στο θέμα της κοινότητας του Λιν Μασαχουσέτης, πλην όμως τα πολλά μηνύματα κληρικών και λαϊκών αξιωματούχων κοινοτικών συμβουλίων από τη Νέα Αγγλία, τη Γιούτα, τη Νέα Ιερσέη, τη Νέα Υόρκη, τη Φλόριδα και αλλού συγκλίνουν σ’ ένα κοινό συμπέρασμα, πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ξεσπάσματα όμοιο μ’ εκείνο του Λιν. Είναι σοβαρό το θέμα, Σεβασμιότατε, γι’ αυτό με σεβασμό και αγωνία σας γράφω πως θα ήταν τραγικό λάθος να μην το εκλάβετε μ’ αυτή ακριβώς την έννοια και διάσταση, δηλαδή του σοβαρού.

Ειλικρινά λυπάμαι που σας ανησυχώ μ’ αυτό το θέμα ξανά και μάλιστα αυτή την εβδομάδα που θα βρίσκεστε στην ηλιόλουστη και ολόθερμη Φλόριδα, για το συνέδριο της «Ηγεσίας των 100», όπου κατά τα συνηθισμένα θα επιδίδεστε σε κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής αποκλειστικά για τα μέλη της «Ηγεσίας των 100». Ωστόσο, η ενορία, δηλαδή η τοπική Εκκλησία είναι το δομικό κύτταρο συγκρότησης και οικοδομής της Εκκλησίας. Αν, ο μη γένοιτο, αποσυντεθούν οι κοινότητες, τότε μοιραία θα σημάνει το ιστορικό τέλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Την Τετάρτη στις 16 Φεβρουαρίου, την ώρα ακριβώς που εσείς κάνατε ομιλία για τους Ψαλμούς του Δαβίδ στο Πανεπιστήμιο του «Ταφτς» στο Μέτφορντ της Μασαχουσέτης μπροστά σε όχι και τόσο πυκνό ακροατήριο όπως πληροφορήθηκα, λίγα μίλια πιο πάνω στην κοινότητα του Λιν γινόταν γενική συνέλευση με αθρόα συμμετοχή πιστών-μελών, τα οποία ψήφισαν ομόφωνα να αντισταθούν τόσο στο ποσό της αύξησης των 20.000 της ετήσιας συνεισφοράς τους προς την Αρχιεπισκοπή, όσο, στις απειλές της τοπικής Μητρόπολης που έφτασε μέχρι του σημείου να χρησιμοποιεί ως εκβιαστικό μοχλό πίεσης ακόμα και τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας, γεγονός που καταργεί την ίδια την Εκκλησία.

Θα ήταν προτιμότερο, Σεβασμιότατε, να στέλνατε κάποιον άλλον να έκανε την ομιλία για τους Ψαλμούς του Δαβίδ στο «Ταφτς», κι εσείς να πηγαίνατε στο Λιν, αφενός για να αγκαλιάσετε και καταλαγιάσετε τους ανθρώπους δείχνοντάς τους αγάπη και λέγοντάς τους τουλάχιστον μία καλησπέρα κι «ως καλός ποιμήν» να φέρνατε ηρεμία και γαλήνη.

Εχει καλούς, πιστούς, φιλότιμους και αφοσιωμένους ανθρώπους η κοινότητα του Λιν κι είμαι βέβαιος πως με την παρουσία και το λόγο σας θα τους κερδίζατε. Στο κάτω-κάτω της γραφής εσείς είστε, Σεβασμιότατε, ο κατ’ εξοχήν ποιμενάρχης και διδάσκαλος εν τη πίστει ολόκληρης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κι όχι μόνο της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης. Μ’ άλλα λόγια, εσείς είστε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λέγει και ξαναλέγει, και το είπε και προχτές ακόμα όταν διάβασε στον «Ε.Κ.» για το Λιν, ότι «υπάρχει Αρχιεπίσκοπος στην Αμερική, να επιληφθεί εκείνος». Αν θυμάστε, το ίδιο είχε πει και για την άλλη κοινότητα που υπέστη ρηγματώδη κλονισμό, της Μεταμόρφωσης του Λόουελ, που και σ’ αυτήν δεν κάνατε τίποτε.

Δεν είναι καιρός, Σεβασμιότατε, για εξεγέρσεις, διάλυση κοινοτήτων, αλλά είναι καιρός ειρήνευσης και καταλλαγής πριν γίνει η σπίθα πυρκαγιά και τρέχετε και δεν προλαβαίνετε.

Προτείνω λοιπόν ευσεβάστως, στη Σεβασμιότητά σας, να μπείτε στον κόπο και να επισκεφθείτε το Λιν το συντομότερο, να Λειτουργήσετε, να μιλήσετε στους ανθρώπους τη γλώσσα της αγάπης και της ποιμαντικής φροντίδας, να ενεργήσετε ως κυματοθραύστης, διότι οι διάφορες μεθοδείες, οι λεονταρισμοί και οι χαρτοπόλεμοι δεν βγάζουν πουθενά.

Φεβρουάριος 21, 201

1489372

BARBAROTHTES KAI LONTARIASMOI…

«Οχι» του Λιν σε αύξηση της δόσης

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΕΘΝΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Οι ομογενείς Φίλιππος Δαριώτης, Οθων Αρσένης, Δημήτρης Σκάλκος και Παναγιώτης Σκάλκος, σχολιάζουν στον «Ε.Κ.» για τη γενική συνέλευση και την αύξηση των 20.000 προς Αρχ/πή.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η γενική συνέλευση της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου του Λιν Μασαχουσέτης ψήφισε ομόφωνα όχι στην αύξηση των 20.000 δολαρίων που είχαν απαιτήσει η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολη Βοστώνης για την ετήσια συνεισφορά της κοινότητας, με την εξαίρεση μόνο ενός που ψήφισε υπέρ. Συγκεκριμένα, το ποσό που ζητούσαν ήταν από 68.000 να γίνει 88.000.
Η γενική συνέλευση έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην κοινοτική αίθουσα και συμμετείχαν περί τους τετρακόσιους ενορίτες, γεγονός πρωτοφανές στα σύγχρονα ιστορικά της κοινότητας. Εισήλθαν 273 οικονομικώς τακτοποιημένες οικογένειες, οι οποίες αντιπροσωπεύονταν εν πολλοίς από αμφοτέρους συζύγους.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», το κοινοτικό συμβούλιο ομόφωνα, αλλά και με την ολόθυμη σύμπλευση του προϊσταμένου της κοινότητας, πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Τσουκαλά, ο οποίος κατά τα 14 χρόνια της ιερατείας του στην κοινότητα την έχει αναδιοργανώσει, διεμήνυσε στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο ότι η κοινότητα δεν έχει και δεν πρόκειται να δώσει περισσότερα χρήματα από τις 68.000 όπως απαιτεί η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολη.
(Γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» στον Μητροπολίτη Μεθόδιο για να σχολιάσει τη γενική συνέλευση του Λιν παρέμεινε αναπάντητο μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση).
Τη συνεδρίαση, η οποία άρχισε με προσευχή που ανέπεμψε ο π. Γεώργιος Τσουκαλάς, διηύθυνε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ιωάννης Μεκλής, ο οποίος διάβασε τα κείμενα των επιστολών, ανάμεσα στα οποία και του πρωτοσύγκελου, π. Τεντ Μπάρμπα αναφορικά με τους όρους τέλεσης των μυστηρίων με προϋπόθεση η κοινότητα να καταβάλλει πρώτα μέχρι τις 20 εκάστου μηνός $9,000 στην Αρχιεπισκοπή. Ο κ. Μεκλής έκανε μία λεπτομερή αναφορά της εξέλιξης του όλου θέματος, λέγοντας ότι το 2000 ήταν 38.000 δολ. και σήμερα φτάσαμε στις $68.000 και τώρα ζητούν $88.000.
Είπε ακόμα ότι έγιναν προσπάθειες να βρεθεί ένας συμβιβασμός, στις $78.000 αλλά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση και ελέχθη στην κοινότητα να ζητήσει περισσότερα χρήματα από τα μέλη της.
Ο Τομ Δημάκης μέλος του κοινοτικού συμβουλίου και ευεργέτης της κοινότητας και επίσης της Μητρόπολης Βοστώνης, επί δεκαετίες, αλλά και μέγας ευεργέτης της Θεολογικής Σχολής, Αρχων και μέλος της «Ηγεσίας των 100», είπε στη συνέλευση να μην δώσει η κοινότητα τίποτε περισσότερο από τις $68.000 και πως ο ίδιος θα σταματήσει στο εξής τις προσωπικές δωρεές στη Μητρόπολη και την Αρχιεπισκοπή. Η συνέλευση χειροκρότησε θερμά τον κ. Δημάκη.
Ο Περικλής Χριστόπουλος σηκώθηκε και αναφώνησε τρεις φορές πως αυτό που κάνει ο κ. Μεθόδιος είναι «εκβιασμός, εκβιασμός, εκβιασμός» και συμπλήρωσε «να τους πείτε (στην Αρχιεπισκοπή και στη Μητρόπολη) να ανοίξουν και να διαβάσουν την Αγία Γραφή».
Η Ελένη Παγκράτη είπε ότι αν ο κ. Μεθόδιος «δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας, να απευθυνθούμε απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Ο προϊστάμενος της κοινότητας π. Γεώργιος Τσουκαλάς ήταν παρών σε όλη τη συνεδρίαση, αλλά πέραν από την προσευχή που έκανε δεν είπε τίποτε άλλο, ενώ δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφώνημα του «Ε.Κ.» να σχολιάσει τα διαμειφθέντα στη συνέλευση. Πολλοί ενορίτες δημόσια εξέφρασαν στη συνέλευση την υποστήριξη τους στον π. Τσουκαλά.
Αλλοι ενορίτες είπαν στη συνέλευση ότι είναι καιρός να συνεδριάσουν με γενικές συνελεύσεις τους κι άλλες κοινότητες διότι σίγουρα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, ενώ άλλοι εξέφρασαν την άποψη να ναυλώσουν λεωφορεία και να μεταβούν στην Μητρόπολη για διαμαρτυρία.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι πλειάδα κοινοτήτων ανά την Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Αγγλίας, συνομιλούν μεταξύ τους, ενώ ήδη διερευνούν και τη νομική κατοχύρωση εκάστης κοινότητας στις κατά τόπους πολιτείες καθότι η κάθε κοινότητα αποτελεί ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο (Religious Corporation), το οποίο αναγνωρίζεται από την πολιτεία στην οποία υπάρχει η κοινότητα.
Την περασμένη Τρίτη στη συνεδρίαση του Συνδέσμου των ιερέων της Νέας Αγγλίας, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος αναφέρθηκε στο θέμα του Λιν και μοίρασε στους ιερείς το τετρασέλιδο γράμμα του που έστειλε στα μέλη της κοινότητας.
Εν τω μεταξύ, ο Τομ Δημάκης, μέλος, και ο Ιωάννης Μεκλής πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, απαγόρευσαν την παρουσία του «Ε.Κ.» στη συνέλευση με το αιτιολογικό ότι είχε ληφθεί απαγορευτική απόφαση από το συμβούλιο, πράγμα το οποίο δεν αληθεύει, όπως κατήγγειλε ο σύμβουλος Οθων Αρσένης, ο οποίος τόνισε ότι «ψεύδονται».
Αργότερα, ο κ. Δημάκης είπε σε ενορίτες που του επισήμαναν ότι διέπραξε σφάλμα που συμπεριφέρθηκε σκιωδώς στον «Ε.Κ.», πως φοβόταν ότι θα γίνονταν έκτροπα στη συνέλευση και δεν ήθελε να τα καταγράψει η εφημερίδα.
Ο κ. Αρσένης, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τη συμπεριφορά των κ. Δημάκη και Μεκλή, είπε στον «Ε.Κ.» ότι «δεν πήραμε καμία απόφαση να μη σας επιτραπεί να παρευρεθείτε στη συνέλευση, το διαψεύδω, αισθάνομαι άσχημα γι’ αυτό που έκαναν» και συμπλήρωσε «αν δώσουν τα χρήματα, εγώ θα φύγω».
Ο Παναγιώτης Σπυριδάκος, ενορίτης επί 37 χρόνια, συνοδευόμενος από τον γιο του Κώστα, μπαίνοντας στη συνεδρίαση είπε στον «Ε.Κ.» πως «θα πάω με την πλειοψηφία». Στην ερώτηση αν είναι πολλά τα χρήματα που ζητά η Αρχιεπισκοπή απάντησε «ναι», ενώ στην ερώτηση αν θα ψήφιζε να τα δώσει η κοινότητα, είπε «όχι».
Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος ενορίτης επί 38 χρόνια είπε «είναι άνω κάτω τα πράγματα, δεν πρέπει να τα δώσουμε τα χρήματα». Ο Νικόλαος Τσούτσης, 35 χρόνια ενορίτης, είπε «όχι παραπάνω χρήματα».
Ο Γιώργος Σκάλκος, 42 χρόνια ενορίτης, είπε «πρέπει αν δούμε τι συμφωνίες έχουν γίνει».
Ο Δημήτρης Σκάλκος είπε «αισθάνομαι σαν να με τραβούν από τη μύτη, δεν έχουμε χρήματα, τι να δώσουμε».
Ο Φίλιππος Δαριώτης, 45 χρόνια ενορίτης, είπε «εδώ έχουμε φασαρίες, τι χρήματα να δώσουμε;».

Φεβρουάριος 17, 2011

1489372

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.