Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ· ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Αθήναι τη 10 Οκτωβρίου 1950

Αγαπητέ μοι Γιώργο, τι γίνεσθε;
Ευρίσκομαι εδώ περίπου ένα μήνα, προσπαθώ, ν’ αναλάβω εις τον καθαρόν αέρα της Ι. Μονής Πεντέλης. Αλλά δεν ήτο θέλημα Θεού ν’ αναπαυθώ ούτε κατά τον μήνα τούτον της αδείας μου. Διότι συνέβησαν θλιβερά γεγονότα που με ηνάγκασαν να διακόψω την παραμονή μου εις Πεντέλην και να κατέλθω εις Αθήνας. Ταύτα ήσαν 1) ο αιφνίδιος θάνατος του αείμνηστου Μητροπολίτου Γρεβενών Θεοκλήτου, όστις γνωρίζεις πόσον υπεστήριζεν την κίνησίν μας και υπεστήριζε τον ιεροκήρυκα παντού. Ήτο τούτο ένα πλήγμα.
2) Ο Καρυστίας πριν η φθάσω εις Κύμην παρασυρώμενος από διαφόρους… είχε προτύνει την απόλυσίν μου!!!
3) Σοβαρόν απόστημα εις τους οδόντας μας.
Το τρίτον, έκαμα εγχείρησιν τινα και απηλλάγην του κινδύνου. Το δεύτερον ετακτοποιήθη, αλλά φαντάζεσαι την πικρίαν μου. Δεν έχομεν ημείς πουθενά έδαφος προς εργασίαν. Δι’ αυτό άμα τη κενώσει της θέσεως του Μητροπολίτου Γρεβενών ετέθη ζήτημα, εάν και κατά πόσον θα έπρεπε να αφήσω τους φίλους μου να κινηθούν υπέρ εμού. Αυτοί, ως μαθαίνω, εκινήθησαν εις τα Γρεβρνά και έστειλαν σωρείαν τηλεγραφημάτων, αλλά που εδώ αυτί δια να ακούσει την φωνήν του λαού; Πάντως δεν γνωρίζομεν τι ημπορεί να γίνει. Εάν είναι θέλημα του Θεού, ας γίνει… Άλλως να μη γίνει. Μόνον η αγάπη που έχω προς τον λαόν της επαρχίας ταύτης και ιδιαιτέρως προς τα παιδιά με νικά και κάμνει να σκέπτωμαι, ότι δεν πρέπει να τα εγκαταλείψω εις τα χέρια λύκων που σκέπτονται να χειροτονηθούν και να έλθουν προς τα επάνω.
Συ, ο Ευθύμιος, ο Στέργιος και όλοι που με αγαπάτε, σας παρακαλώ να προσεύχεσθε υπέρ εμού δια να γίνει το θέλημα του Κυρίου. Εγώ εις ολίγας ημέρας φεύγω δια να μη δώσω αφορμήν να με κατηγορούν, ότι επιδιώκω αξιώματα. Θα υπάγω εις Κύμην, και εκεί πλέον θ᾽ αρχίσω να εργασθώ. Τα άλλα είναι του μεγάλου Θεού και Σωτήρος Ιησού Χριστού.
– Εδώ ηγόρασα και άλλο χαρτί δια την «Σπίθαν» (δια 4 φύλλα), πλην εκείνου που έχομεν εις Βόλον είναι δια 5-6 φύλλα. Το φυλλάδιον (110) τυπώνεται εις Αθήνας, αλλά δεν θα κυκλοφορήσωμεν αμέσως, διότι πρέπει να καθαρισθεί πρώτα ο ορίζων των Γρεβενών. Ενωρίτερον θα σας στείλω δια μέσου του πρακτορείου, αυτοκινήτων Κοζάνης, θα σας στείλω το υπ’ αριθμ. 111. (Θα καλαμισθεί η γενεά μας…) Αλλά θα τυπώνωμεν στο Βόλον και άλλα εις Αθήνας…
Να μου γράψεις εις Κύμην δια να με καταστήσεις ενήμερον όλων και μάλιστα των εν Γρεβενοίς γεγονότων.
Ο σύλλογος τι γίνεται; Εγενήκατε 40; – Ο Ευθύμιος έχει την ευθύνην.
Προσεύχεσθε μετά δακρύων δια να μας ελεήσει ο Θεός. Ζώμεν εις πολύ σκοτεινήν εποχήν, κατά την οποίαν οργιάζει ο Σατανάς.

Με αγάπην Χριστού
Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης

(«ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο1,
μέρος γ΄, σελ. 206-207, Κοζάνη 2003, Ανδρονίκης Π. Καπλάνογλου)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.