Αυγουστίνος Καντιώτης



ΧΡΙΣΤΟΣ – ΕΛΛΑΣ

date Ιαν 27th, 2009 | filed Filed under: ΟΜΙΛΙΕΣ (απομαγν.), ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ
EΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ – ΕΛΛΑΣ

Στη Δοξολογία, Φλώρινα 28 -10 -1998

Ας δοξάσουμε τον Θεό, αγαπητοί μου Χριστιανοί, που εφτάσαμε την αγίαν αυτήν ημέραν.
Όπως είπε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που επέρασε τα άγια αυτά μέρη και ενίσχυσε τον ελληνικόν λαόν, δύο πράγματα μας χρειάζονται ΧΡΙΣΤΟΣ και ΕΛΛΑΔΑ. Χωρίς Χριστό και Ελλάδα δεν μπορούμε να ζήσουμε. Έχουμε ανάγκη από τον Χριστό και την Ελλάδα. Και η πατρίς μας, όσο μικρά και αν είναι, έδωσε μάχας ιστορικάς στον κόσμον τούτον και ενίκησε και εθριάμβευσε. Μία δε τοιαύτη ημέρα νίκης και θριάμβου είναι το έπος του 1940, όπου οι Έλληνες, το μικρόν τούτο έθνος της Ελλάδος, υπέστη αχρείαν επίθεσιν από τας ορδάς του πάπα, από τον Μουσολίνι και τους στρατιώτες αυτού.
Και επιστρατεύτηκε τότε η Ελλάς. Και αυτοί, που είναι τώρα εδώ, ήταν τότε στρατιώται. Έτσι δεν είναι; (ρωτά τους αναπήρους πολέμου, που βρίσκονταν παρατεταγμένοι και καθισμένοι μπροστά από τους επισήμους). Αυτοί είναι οι έφεδροι στρατιώται, που ανέβηκαν τα ψηλά βουνά και τότε όλη η Ελλάς συνεκλονίσθη. Μικροί και μεγάλοι μετέβησαν στο πεδίο της μάχης. Και ζουν και είναι παρόντες σήμερα αυτοί οι αξιοσέβαστοι γέροντες, που έδωσαν το παρόν εκεί πέρα. Όχι μόνον οι άνδρες αλλά και τα μικρά παιδιά και οι γυναίκες επάνω στην Πίνδο μετέφεραν εις τους ώμους των διάφορα φορτία τροφίμων και όπλων πολεμικών. Ας είναι αιωνία αυτών η μνήμη!
Ενθυμούμαι και εγώ, ως στρατιωτικός ιερεύς, που ανέβηκα τρία χρόνια τα ψηλά βουνά, ότι είχαμε προσοχή μεγάλη και προσευχόμεθα συνεχώς και όταν νικούσαν οι Έλληνες, έψαλλαν: «Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ τὰ νικητήρια». Και εμείς θα συνεχίσουμε να φρονούμε: Ας είναι φτωχιά η πατρίδα μας, ας είναι μικρά, ας μην έχει δυνάμεις μεγάλας. Ας μην έχουμε θωρηκτά και αεροπλάνα. Όταν έχει τον Χριστό μαζί της, όταν πιστεύει στον Χριστό, όταν λατρεύει τον Χριστό, τότε η Ελλάς θα λύσει δεσμά μεγάλα και θα νικά και θα θριαμβεύει εις αιώνας αιώνων.
Εγώ, ο γέρων επίσκοπος, που από ώρα σε ώρα αναχωρώ για το υπερπέραν, συγκινούμαι, που σας βλέπω εδώ πέρα συνηγμένους. Να είστε βέβαιοι ότι ο Θεός δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Θα βοηθήσει πάλι την πατρίδα μας και η πατρίδα μας, με τους γενναίους της αξιωματικούς και στρατιώτες, θα δώσει τη μάχη και θα νικήσει, διότι θα οδηγηθούμε στη συμβουλή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού ότι Χριστός και Ελλάς μας χρειάζονται. Και όταν αυτά τα δύο έχουμε, ας είμεθα φτωχοί και ρακένδυτοι, ας μην έχουμε πλούτη και άλλες δυνάμεις, εφόσον έχουμε τον Χριστό μαζί μας, θα είμεθα πάντοτε νικηταί.
Το είπα και προφητεύω, ως αμαρτωλός επίσκοπος· Η Μακεδονία μας, η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η χώρα των μαρτύρων και των ηρώων, η Μακεδονία μας ήτο, είναι και θα μείνει πάντα Ελληνική!

Είθε ο Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, να είναι μεθ’ ημών, εδώ εις τα άκρα της πατρίδος που ευρισκόμεθα.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.