Αυγουστίνος Καντιώτης



ΛΥΚΟΠΟΙΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΜΑΝΔΡΙ

date Ιούν 5th, 2012 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

Η Γυναικεία Σερβική Μοναστική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αναλήψεως –Ζίτσας στο Ovčarsko-kablarskoj klisuri, διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Σερβίας και κατηγορεί τον Πατριάρχη Σερβίας για Οικουμενισμό.

Συγκεκριμμένα η ηγουμένη της  Ιεράς Μονής Αναλήψεως (Επισκοπή Ζίτσας) ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο Σερβίας λόγω Οικουμενισμού και προσχωρεί  στον επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιο.

Μετά την ανακοίνωση ο Επίσκοπος Ζίτσας, Χρυσόστομος με τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας και μερικών κληρικών προσπάθησαν να καταλάβουν το μοναστήρι και να εκδιώξουν τις μοναχές.

Παρά τη συμπαράσταση πολλών πιστών κατοίκων οι μοναχές εκδιώχθηκαν με εντολή του οικουμενιστή δεσπότη και δεν τις επέτρεψε να πάρουν ούτε τα ρούχα τους! Δεν τις επέτρεψε ούτε τρισάγιο να κάνουν στους τάφους των κεκοιμημένων μοναχών! Το τρισάγιο έγινε έξω από τη Μονή. Δειτε στο βίντεο:

____


____

Τα μηνύματα από την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στο Ζάγκρεμπ

  • Αποδέχεται ο κ. Ειρηναίος την Εκκλησία των Σκοπίων, ως Εκκλησία Μακεδονίας;
  • Θεωρεί πλέον καθεστώς τις συμπροσευχές, και εμπόδιο για την διακοινωνία τους ορθόδοξους πιστούς, που χαρακτηρίζει «ζηλωτές»!

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου στο Ζάγκρεμπ, λάβαμε διάφορα και παράξενα μηνύματα. Θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά, που απορρέουν από την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της Κροατίας στις 9-6-2012.

http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=486&cHash=e886305835 – εκμπομπή της 9-6-2012

Μαζί με τον Πατριάρχη στο Ζάγκρεμπ πήγε και η ΔΙΣ, μέλος της οποίας είναι, από τον Μάϊο 2009 συνεχόμενα, και ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς (ο οποίος συνεχίζει την θητεία του στη ΔΙΣ, όλως ατάκτως, ακόμα ένα χρόνο τουλάχιστον). Όλη η σερβική αντιπροσωπεία φαίνεται άριστα στο video στα 1:30-1:49, όπου δείχνει την συνάντησή τους με τον καρδινάλιο Josip Bozanic, παπικό αρχιεπίσκοπο του Ζάγκρεμπ, μαζί με όλους τους παπικούς επισκόπους της Κροατίας.

Ο Πατριάρχης και τα μέλη της ΔΙΣ τίμησαν με την παρουσία τους το πρώτο σερβικό Ορθόδοξο λύκειο στην Κροατία, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Ζάγκρεμπ της Σερβικής Εκκλησίας, του Μητροπολίτου Ιωάννη, διευθυντής του οποίου χρηματίζει ο πρωτοπρεσβύτερος της εν λόγω Μητροπόλεως Slobodan Lalic (βλ. video 6:10).

Παράξενο βέβαια είναι ότι προσκεκλημένοι στην επίσημη εκδήλωση ήταν όχι μόνο οι αντιπρόσωποι των διάφορων δογμάτων (Παπικοί, Ευαγγελικοί, Πεντηκοστιανοί) και θρησκειών (Μουσουλμάνοι, Εβραίοι), αλλά προσκεκλημένος ήταν και αντιπρόσωπος της λεγομένης σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας (των Σκοπίων) εν Κροατία. Η δήλωση του «πρεσβυτέρου» της σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας Kirko Velinski  βρίσκεται στο video στο 7:22-7:30.

Το ερώτημα που τίθεται άμεσα είναι: τι νόημα έχει η παρουσία του ιερέα της ψευτο-Μακεδονικής Εκκλησίας στην εκδήλωση που ετοιμάζει η Σερβική Εκκλησία, παρουσία μάλιστα του Πατριάρχου και των μελών της ΔΙΣ; Την ώρα που γνωρίζουμε πως η Σερβική Εκκλησία υποστηρίζει την δημιουργία και υπόσταση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, προκαθήμενος της οποίας είναι ο Ιωάννης Βρανίσκοφσκι (και τα μέλη της Ιεραρχίας της, συμπεριλαμβανομένου και του προκαθημένου, θεωρούν τους εαυτούς τους και δηλώνουν ότι οι ίδιοι είναι Μακεδόνες)! Ειδικά όταν ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς τελεί μέντωρ του προκαθημένου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος Ιωάννη Βρανίσκοφσκι και προβάλλει τα δικαιώματά της. Πώς δηλαδή, είναι δυνατόν, αφ΄ ενός να υποστηρίζουν την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και από την άλλη να έχουν κοινωνία με τους κληρικούς της λεγομένης Μακεδονικής Εκκλησίας αναγνωρίζοντάς την; Πράγμα που δεν έγινε για πρώτη φορά.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος (στο video 11:11-25:05), όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε θέσεις για τις σχέσεις με την Ρωμαιοκαθολική «Εκκλησία».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Σερβικής Εκκλησίας με το Βατικανό, εάν δηλαδή αυτές έχουνε παγώσει τελευταία, ο Πατριάρχης διαψεύδει τέτοιες φήμες λέγοντας ότι οι «σχέσεις μας με το Βατικανό είναι καλές…, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το Βατικανό. Μικρό πρόβλημα έχουνε με τους Ρώσους (εννοεί οι Παπικοί το Βατικανό) λόγω της Ουνίας, και αυτό λίγο αντανακλάται και στις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Γι΄ αυτό θα ήταν καλό να βρεθεί μια λύση, που θα συνέβαλε στην περαιτέρω προσέγγιση και στην βελτίωση των σχέσεων».

Εν όψει του εορτασμού 1700 ετών του Διατάγματος των Μεδιολάνων στο Nis το 2013, ο Πατριάρχης παρατήρησε ότι «αυτό θα είναι ευκαιρία να καθίσουμε, η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και να συζητήσουμε, διότι χωρίς συζήτηση δεν θα βρούμε την λύση. Εμείς μόλις λάβαμε την απόφαση (προφανώς εννοεί την πρόσφατη Ιεραρχία το Μάιο 2012) να κληθούν οι Προκαθήμενοι των άλλων Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου και του Βατικανού. Δεν τους έχουμε καλέσει ακόμα, αλλά λάβαμε την απόφαση να προσκαλέσουμε Προκαθήμενους των άλλων Εκκλησιών».

Τελειώνοντας την συνέντευξη ο παρουσιαστής ρώτησε τον Πατριάρχη εάν θα δεχόταν, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ζάγκρεμπ καρδινάλιο Josip Bozanic, να πάει στο Jasenovac (όπου οι Ούστασι σφάξανε 800.000 Σέρβους το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) και στο Vukovar (όπου δήθεν οι Σέρβοι έκαναν γενοκτονία των Κροατών το 1991) για να κάνουν συλλείτουργο.

Ο Πατριάρχης του είπε χαμογελώντας, βρισκόμενος στην αμηχανία και σκεπτόμενος πώς να απαντήσει, ώστε να μη θεωρηθεί η απάντησή του αρνητική, ότι «σύμφωνα με κάποιες αποφάσεις και την μέχρι τούδε πράξη, δεν μπορούμε να κάνουμε συλλείτουργο· μπορούμε να παριστάμεθα όμως στις ρωμαιοκαθολικές Λειτουργίες, όπως και αυτοί στις δικές μας, πράγμα που γίνεται συχνά -σε μεγαλές εορτές σαν το Πάσχα, τα Χριστούγεννα κλπ- αλλά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε συλλείτουργο με την σημερινή κατάσταση».

Ενώ να κάνετε την συμπροσευχή, τον ρώτησε ο παρουσιαστής;

«Εγώ δεν θα είχα καμμία αντίρρηση, του απάντησε ο Πατριάρχης (με το χαρακτηριστικό χαμόγελο), αλλά εμείς έχουμε τους ζηλωτάς, οι οποίοι θα είχανε εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό, και στη συνέχεια αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον λαό μας. Εμείς όμως προσευχόμεθα να εκπληρωθεί ο λόγος του Κυρίου “ίνα πάντες έν ώσιν”».

Σκηνές από τη συνάντηση του Πατριάρχη και της ΔΙΣ με τον καρδινάλιο Josip Bozanic και τους παπικούς επισκόπους φαίνονται καλά στο εξής βίντεο (0:41 μέχρι το τέλος)

http://www.youtube.com/watch?v=glX9GepnU48&feature=channel&list=UL

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.