Αυγουστίνος Καντιώτης



ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗ

Προς: Περιοδικόν «Χριστιανική Σπίθα»         
e-mail xrspitha@otenet.gr

κοινοποίηση: ιστολόγιο:augoustinos-kantiotis.gr.
e-mail: akaplanoglou@augoustinos-kantiotis.gr

From: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ <orion3@windowslive.com>

«Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν» (Αριστοτέλης)

Ο π. Αυγ στην Ι.Μ. Αγ. Αυγ.   Με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα σε γνωστό ιστολόγιο στο internet που θέλει σκοπίμως να υποστηρίζει με ιδιαίτερη εμμονή ότι: «Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος επίσκοπος Φλωρίνης μετά το 1998 διατελούσε σε κατάσταση παροπλισμού, δεν βάδιζε, δεν γνώριζε, δεν θυμόταν κτλ», θα ήθελα να αναφέρω μια προσωπική μου μαρτυρία. Είχα λοιπόν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να επισκεφτώ τον γέροντα και όταν τελικά το έπραξα, τον Οκτώβριο του 2002, προκειμένου να πάρω την ευχή του επ’ ευκαιρία της τελέσεως του μυστηρίου των γάμων μου, απεκόμισα πολλά και δυνατά συναισθήματα., τα οποία και θα μοιραστώ μαζί σας.

Σας διαβεβαιώνω ότι κατά την συνάντηση αυτή, μετά τις απαραίτητες συστάσεις του π. Λαυρεντίου, ο οποίος ήταν παρόν, με θυμήθηκε και με ρώτησε πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων -θυμάμαι- το πόσο αγαπώ την μελλοντική σύζυγό μου, ποιά είναι η δουλειά μου, η ηλικία η δική μου και η δική της και διάφορες άλλες πληροφορίες για τις υπηρεσίες μου στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως, κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Συγχρόνως δε, μου έδινε πατρικές συμβουλές και ευλογίες. Κάναμε διάλογο. Ο γέροντας ρωτούσε κι εγώ απαντούσα. Στο τέλος αφού μου έδωσε την ευχή του, φωτογραφηθήκαμε και η συνάντηση αυτή, στην αφετηρία της νέας μου ζωής θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου. Βεβαίως ήταν υπέργηρος, «Τίμα το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον» (Mένανδρος 4ος αιών π.Χ.), αλλά σε καμία στιγμή του διαλόγου μας, δεν μου έδωσε την εντύπωση πως δεν είχε επαφή με τα όσα διαδραματίζονταν στον χώρο. Έβλεπε, άκουγε, μιλούσε και φυσικά με συμβούλευε πατρικά για το μεγάλο γεγονός της δημιουργίας οικογένειας. Μαρτυρώ για την ακρίβεια των παραπάνω γεγονότων «Αδύνατον τ’ αληθές λαθείν» (Μένανδρος). Δεν καταλαβαίνω τον λόγο όμως, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να δεχθούμε κατά κανόνα, ότι η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου έχει να κάνει απαραίτητα και με την πνευματική του διαύγεια. Ή για να το θέσω αλλιώς, γιατί η νοημοσύνη ενός ανθρώπου και ο βαθμός αυτής, να εξαρτάται πάντοτε και να επηρεάζεται αρνητικά από το μήκος της βιολογικής του πορείας; Μάλλον το αντίθετο θεωρείται, πως είναι γνώρισμα σοφίας. Τότε ακριβώς γίνεται σύμμαχος ο χρόνος και η ωριμότητα, όταν αυτός μάλιστα ξεπερνά και αυτήν την εκατονταετηρίδα. Ένας λόγος παραπάνω για όλους εμάς τους Χριστιανούς (όσοι θέλουμε να λεγόμαστε αλλά κυρίως να είμαστε), αφού πιστεύουμε στην αγιότητα της ζωής και των λόγων μεγάλων πνευματικών αναστημάτων, όπως του μακαριστού γέροντός μας, π Αυγουστίνου. Δεν καταλαβαίνω όμως τον λόγο που θα έπρεπε να αμφισβητήσουμε την αξία των ρήσεών του από κάποια χρονική στιγμή κι έπειτα. Αναρωτιέμαι αν τελικά έχει για κάποιους, ημερομηνία λήξεως η νοημοσύνη, η σοφία, η αρετή και η αγιότητα…

Ο Μέγας Βασίλειος στην ομιλία του «εις την εξαήμερον», συμβουλεύει τους νέους να σέβονται τους γεροντότερους χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από την φύση πολύ διδακτικό και συγκεκριμένα από την ζωή των πελαργών. Λέει λοιπόν: «Όταν ο γέρος πελαργός χάσει τα φτερά του, τον περιτριγυρίζουν οι νεώτεροι πελαργοί και τον θάλπουν με τα δικά τους φτερά και όχι μόνο τον τρέφουν άφθονα και πλούσια, αλλά κι όταν ακόμη θελήσει να πετάξει, τον βοηθούν όσο είναι δυνατόν, πετώντας δίπλα του με μια καταπληκτική στοργή και αγάπη».

Αυτό – συνεχίζει ο Μ. Βασίλειος – προξενεί σε όλους μεγάλη εντύπωση και γι’ αυτό την ανταπόδοση των ευεργεσιών, όπως συμβαίνει στους πελαργούς την ονομάζουν μερικοί «αντιπελάργωση», και καταλήγει ο άγιος: «Ἡ δὲ περὶ τοὺς γηράσαντας τῶν πελαργῶν πρόνοια ἐξήρκει τοὺς παῖδας ἡμῶν, εἰ προσέχειν ἐβούλοντο, φιλοπάτορας καταστῆσαι». Δηλαδή, η φροντίδα για τους πελαργούς που γέρασαν, θα ήταν αρκετή ως παράδειγμα για τους νεότερους, για να τους καταστήσει ικανούς να σέβονται τους γονείς τους, μα και τους γεροντότερους γενικότερα.

   Βασίλειος Γ. Τρύφων

     Φλώρινα 06-12-2013

___________________

www.augoustinos-kantiotis.gr

  • Το ιστολόγιο αυτό που έχει όνομα γνωστού θεολόγου και φιλοξενεί κηρύγματα δικά του, έγινε εν αγνοία του θεολόγου. Από εμάς ενημερώθηκε για πρώτη φορά ο θεολόγος την ύπαρξη του ιστολογίου και τα γραφόμενά του, εις βάρος των τιμίων γηρατειών του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου.
  • Απαντήσαμε επανειλημμένως στις προκλήσεις του διαχειριστή, που βρίσκεται στην Αθήνα και εμφανίζεται να ξέρει πως ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης πριν και μετά την παραίτησήν του, χωρίς να τον δεί! Ξεπέρασε τους σκοπιανούς στην κακία!!!
  • Δώσαμε προς χάριν του στην δημοσιότητα τόσο οπτικοακουστικό υλικό, που και ένας τυφλός θα έβλεπε και ένας κουφός θα άκουγε, αλλά ο «χριστιανός» του ιστολογίου δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτα. 

tagOne Response to “ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗ”

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.