Αυγουστίνος Καντιώτης



ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΕΘΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ

Aπο το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ. 117 -119

Οργανωθείτε είς το όνομα του Ιησού Χριστού

Η-ΧΡΙΣΤΟΣ-Ή-ΧΑΟΣ-ιντ copyΝα κάνετε αλυσίδα. Τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, τους πρώτους αιώνας, οι Χριστιανοί ήταν ενωμένοι, είχαν αλυσίδα, τρεις, τρεις, τρεις…, προς τιμήν της αγίας Τριάδος. Όπως στη Ρωσία εκεί ένα μικρό αθώο παιδάκι, χαριτωμένο, πήγε στον παπά και του λέει:
– Θέλω να σου πω κάτι στο αυτί.
– Τι έχεις να μου πεις; Ρωτά ο παπάς.
– Να, λέει ο μικρός, τώρα γινήκαμε τρεις. Στη γειτονιά μου είναι άλλα δύο παιδία, που συμφωνούν με τις ιδέες τις χριστιανικές και γινήκαμε τρεις.
Λοιπόν και εσείς , είς το όνομα του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου, να οργανωθείτε κατά τριάδας. Σας βάζω κανόνα, καθένας από σας όχι μόνος του, αλλά τρεις – τρεις, τρεις – τρεις. Είστε 130; Να γίνετε 400, 500. Είστε σύμφωνοι;

Θα κάνουμε ασκήσεις

Οργανωθείτε. Και σας το δηλώνω, στο τέλος θα κάνω μία ψευτοάσκηση. Να αφήστε τα τηλέφωνα σας.
Έκανα στρατιωτικός και γνωρίζω. Θα κάνουμε άσκηση, όπως κάνουν στο στρατό. Νυκτερινή θα είναι; Δεν ξέρω. Θα σας καλέσω στα όπλα. Θα φωνάξω τις ομάδες κρούσεως σε συναγερμό. Θα κάνω προσκλητήριο, να είστε όλοι εδώ παρόντες.
Οι άντρες είστε πιο ελεύθεροι και είναι πιο εύκολο, οι γυναίκες δεν έχουν ελευθερία, δεν τις αφήνουν οι άντρες αλλά κι αυτές θα γίνουν επαναστάτριες.

Φύλακες της Αμπέλου

Ταύτα πράττοντες ευρισκόμεθα μέσα στα πλαίσια του Ευαγγελίου, αλλά και μέσα στα πλαίσια του ελληνικού συντάγματος. Ως Έλληνες και Ελληνίδες μας επιβάλλει και το σύνταγμα να είμεθα οι φύλακες της ιεράς παρατάξεως.
Είστε φύλακες. Ανήκετε σε μία κίνηση «φύλακες της αμπέλου». Και ότι κάνετε δεν θα το κάνετε για να υπερασπίσετε τον Αυγουστίνο. Εγώ πόσο καιρό θα ζήσω; Γέρος άνθρωπος είμαι, στα 80 πλησιάζω, σήμερα – αύριο φεύγω. Φεύγω αλλά θέλω η επαρχία μου να είναι αγωνιστική, για να μη τολμούν να μπουν μέσα στις εκκλησίες τα τσακάλια και οι λύκοι της αθεΐας και οι αιρετικοί παντός είδους, για να διαλύσουν τα πάντα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που σας είπα. Λοιπόν υποστηρίζοντας τον επίσκοπο σας δεν υποστηρίζετε τον επίσκοπο, το άτομο, εμένα. Όχι, όχι. Εγώ πάει πλέον, φεύγω. Πενήντα χρόνια δουλεύω μέσα στο γένος και την Εκκλησία. Υποστηρίζοντες αυτά που σας είπα, υποστηρίζετε την ιδέα, την ιδέα του Ευαγγελίου, διά την οποία αξίζει να ζούμε και να πεθαίνουμε.
Έτσι θα κάνουμε. Είμαστε σύμφωνοι;( – Ναι!…)
Είναι κανείς που διαφωνεί;( – Όχι!…)

Θα αρχίσουμε από το ένα…

ανάξιος 1Αυτά είναι μεγάλα πράματα. Θα αρχίσομε από το 1 και θα φτάσομε στο 100.
Τώρα αρχίζομε, θα προχωρήσωμε σιγά – σιγά, και ώσπου φτάσωμε. Φτάνει και η φωνή, το «αίσχος». Όπως το σκυλί γαυγίζει και φεύγουν οι κλέφτες από τα γαυγίσματα, άμα όμως δη ότι δε φεύγουν ορμά, έτσι κ’ εμείς θα γαυγίζωμε. Σαν σκυλιά θα φωνάζουμε, θ’ αγιάσωμε τη φωνή μας, τη γλώσσα μας, τα χέρια μας, τα πάντα. Και να είμεθα έτοιμοι για θυσία, εάν θέλουμε αυτή η πατρίδα να μείνει ελεύθερη, δημοκρατική και χριστιανική. Έτσι σας θέλομε. Σύμφωνοι;
Σας δίνω την ευχή και σας ειδοποιώ, ότι αύριο στις οχτώ και μισή θα γίνει η πρώτη άσκηση, στο ναό της Αγίας Τριάδος. Τρεις-τρεις να είστε. Δεν θα έρθει κανείς μόνος του.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.