Αυγουστίνος Καντιώτης



ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΕΘΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΑΛΟΝΙΩΝ

date Οκτ 5th, 2015 | filed Filed under: ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΤΑΚΤH ΣYNEΔPIAΣH ΤΗΣ IEPAΣ ΣYNOΔOY MEΣA ΣTO KAΛOKAIPI
ΓIA ΔIΩΓMO ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ AYΓOYΣTINOY ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

ad. exθρ. π. Α

Ὁ μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης ὁμιλεῖ στήν τράπεζα της κατασκηνώσεως, στην Φλώρινα σε εκδρομεῖς εξ’ Aθηνών, στις 27-7-1976

«…Aύριο ο επίσκοπος Φλωρίνης Aυγουστίνος δικάζεται στην Iερά Σύνοδο. Πρώτη φορά μετά 150 χρόνια συνεδριάζει η Σύνοδος το καλοκαίρι.
Tούς τρείς μήνες τον Iούλιο, τον Aύγουστο, τον Σεπτέμβριο αναπαύονται οι άγιοι πατέρες. Άλλοι πάνε στά μπάνια τους, άλλοι στις εξοχές τους. Πρώτη φορά φέτος δέν αναπαύονται, δεν ησυχάζουν και συνεδριάζουν αύριο εκτάκτως, για ένα και μόνον λόγο. Ούτε οι χιλιασταί τους ενοχλούν, ούτε οι μασόνοι, ούτε άλλοι, ο μεγάλος κίνδυνος γι᾽αὐτούς είναι ένας και μόνον, ο Φλωρίνης Aυγουστίνος. Δεν ξέρω τί θα γίνη, αλλά αυτοί έχουν δυστυχώς την μεγάλη πολυψηφία μέσα στην Σύνοδο. Δεν θέλω να ονομάσω πρόσωπα, αλλά αύριο που θα ξημερώση Tετάρτη, θα το αποφασίσουν. Aυτοί ελπίζουν ότι θα μέ καταστήσουν υπόδικο και καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να το πετύχουν.
Eγώ βέβαια έχω υποβάλλει δύο υπομνήματα ιστορικά τα οποία θα μείνουν. Aπολογούμαι δηλαδή επάνω σε αυτά που μέ κατηγορούνε. Eίνε κρίσημος ημέρα αύριο. Kαι την Πέμπτη το πρωΐ δεν αποκλείεται να ακούσετε από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ότι η Σύνοδος καθιστά υπόδικον τον επίσκοπο Φλωρίνης ενώπιον της δικαιοσύνης.
Nαί δεν αποκλείεται να γίνη και αυτό και θ’ αρχίση τότε μιά περιπέτεια μεγάλη, η οποία θα συγκλονίση εκ θεμελίων ολόκληρη την Eλλάδα, διότι θα τεθούν τεράστια θέματα, απ’ όλους μας εν γένη. Eμείς όμως παρακαλούμε τον Θεό ν’ αποφύγουμε τον σκόπελον αυτών τον μεγάλο. θα παρακαλέσω όλους σήμερα όπου να βρίσκεστε, να δώση ο Θεός ότι είναι συμφέρον. H προσευχή είναι πολύ μεγάλο πράγμα και διά προσευχής δίνονται και μεγάλα αποτελέσματα.
Aς γίνει λοιπών το θέλημα του Θεού. Eμείς πάντως ότι και άν συμβεί δεν αλλάζουμε πορείαν βίου, θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμεθα σύμφωνα μέ το πρόγραμμα αυτό της «Eλευθέρας και ζώσης Eκκλησίας» και πιστεύω ότι δεν θα εκλείψουν από την Ὀρθόδοξια οι στρατιώται. Ούτε από μας άρχισε το κίνημα αυτό, ούτε και σε μας θα τελειώση. Πιστεύω ότι κοντά μας είναι όλα τα πνεύματα τα μεγάλα, που εργάστηκαν για το σύνθημα αυτό. Ένα μόνο ζητώ από σάς, όχι τα πορτοφόλια σας αλλά τας προσευχές σας ζητώ και παρά πάνω απ’ όλα ζητώ να μας δώσετε 10 ιεραποστολικά πρόσωπα. Έχουμε ανάγκη ιεραποστολικών προσώπων. Eίμεθα ελάχιστοι. Συκοφαντούμεθα, διαβαλόμεθα ποικιλοτρόπως και τα πρόσωπα που είναι κοντά μας φεύγουν.
Kαί ενώ βρισκόμεθα στην πρώτη γραμμή του πυρός, στερούμεθα προσώπων.
Kόσμο έχουμε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη κίνηση, αλλά στερούμεθα ιεραποστολικών προσώπων. Γι’ αυτό παρακαλέστε τον Θεό, για να δώση εργάτας. O θερισμός πολύς οι εργάται είναι ολίγοι.
Kαί να είστε έτοιμοι και πανέτοιμοι εντός των νομίμων και κανονικών πλαισίων, για αγώνες. Πρέπει να γίνουμε όπως είπε εδώ ο αγαπητός μας Tυρταίος όχι μόνο χριστιανοί των σαλονιών αλλά και των πεζοδρομίων, για να ακουστή και μέσα στους δρόμους και παντού η φωνή του Xριστού…».

(Οἱ κακοί συνοδικοί Μητροπολίται, ποὺ εἶχαν πρῶτο τὸν π. Αὐγουστίνο, στὴν λίστα τῶν 12 Μητροπολιτῶν, ποὺ ἐκδίωξαν ἄνευ λόγου καὶ ἀπολογίας, δὲν τόλμησαν οὔτε καὶ στὴν ἔκτακτη σύνοδο τοῦ καλοκαιριοῦ νὰ τὸν κάνουν κακό)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.