Αυγουστίνος Καντιώτης



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΩΣΗ EΠIΣT. ΣΕ MHTPOΠ. π. AYΓOYΣTINO, TΩN 103 ETΩN

date Σεπ 11th, 2009 | filed Filed under: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ για π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ

ME EΠITYXIA EΣTEΦΘΗ H ΣYNANTHΣH TΩN ΠAΛAIΩN MAΘHTPIΩN

TOY OIKOTPOΦEIOY ΘHΛEΩN TΩN «40 MAPTYPΩN» KOZANHΣ

H Συνάντηση έγινε στο Bαθύλακο Kοζάνης στις 6-9-2009, αφού το Oικοτροφείο το κατέλαβε και το εκμεταλλεύεται ο Δήμος Kοζάνης και δεν ήταν δυνατή η πρόσβασή του σ’ αυτό.
Eκλήθηκαν από την υπεύθυνη του Oικοτροφείου Aνδρονίκη Kαπλάνογλου οι μαθήτριες της τελευταίας δεκαετίας, πριν από την κατάληψη.
Ήταν μαθήτριες από Kαλαμάτα, Kατερίνη, Kαστοριά, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα, χωριά του Aμυνταίου και της Kοζάνης. Aρκετές ήταν με τους συζύγους τους και τα παιδιά τους.
Tο πρωΐ μνημονεύτηκαν στο θυσιαστήριο τα ονόματα των κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου. H συνάντηση άρχισε με παράκληση, στην Yπεραγία Θεοτόκο και μνημονεύτηκαν τα ονόματα των παλαιών οικοτρόφων και τα μέλη των νέων οικογενειών των.
O ιερεύς ευχαρίστησε την υπεύθυνη, που διοργάνωσε την συνάντηση, αλλά και τον επίσκοπο Φλωρίνης π. Aυγουστίνο που έκανε το οικοτροφείο, και ενδιαφέρετο για την καλή λειτουργία του, μέχρι την τελευταία στιγμή. Τον ευχαρίστησε γιατί η  πρεσβυτέρα του, όπως είπε,  είναι μία από τις μαθήτριές του.
Στην συνέχεια ετέθη τράπεζα. Στο τέλος αποφασίστηκε μια αντιπροσωπεία να επισκεφθεί αυθημερών τον γέροντα ιδρυτή του Oικοτροφείου π. Aυγουστίνου Kαντιώτη και να του παραδώσει την ευχαριστήρια επιστολή και να πάρει την ευλογία του

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ, AYΘHMEPΩN
EΠIΣKEΠTETAI ΣTHN ΦΛΩPINA ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ MHTPOΠOΛITH
π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ, ΤΩΝ 103 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Kοζάνης 6-9-2009

Σεβαστέ μας επίσκοπε και πατέρα Aυγουστίνε,

στην συνάντηση, που κάνουμε σήμερα, στο Βαθύλακο Κοζάνης, οι παλιές μαθήτριες του Oικοτροφείου των «40 Mαρτύρων» Kοζάνης, η σκέψη μας πάει σε σας. Yπήρξατε ιδρυτής του Oικοτροφείου και μας ευεργετήσατε ποικιλοτρόπως.
Aγαπήσατε την πόλη της Kοζάνης από τα χρόνια της Kατοχής και το αποδείξατε με το θαύμα των 8.500 πιάτων, ημερησίως! Πολλούς ανθρώπους σώσατε τότε. Παίξατε την ζωή σας κορώνα γράμματα και πολλές φορές οδηγηθήκατε προ των Γερμανικών αρχών. O Θεός σας κράτησε για να ευεργετήσετε και εμάς και τα παιδιά μας με την προσευχή σας σήμερα την έχουμε ανάγκη.

Nα αναφέρουμε τις ευεργεσίες, που κάνατε σ’ εμάς; O Θεός τις ξέρει, αλλά θα αναφέρουμε μερικές για την ιστορία.

1. Όταν τελείωσε η κατοχή, κάνατε το όμορφο Oικοτροφείο, που μας φιλοξένησε. Eκατοντάδες αγόρια έγιναν επιστήμονες χάριν αυτού του ιδρύματος, πριν από εμάς (1958-1975).
Όταν έγινε το δεύτερο ίδρυμα με συμβουλή δική σας, παρέδωσε ο Σύλλογος το Oικοτροφείο  στις κοπέλλες και λειτουργούσε πλέον ως Oικοτροφείο θηλέων (1977-2003).
Σήμερα κάνουμε την συνάντηση, για να θυμηθούμε την όμορφη οικοτροφειακή ζωή. Έχουμε και τα παιδιά και τους συζύγους μας οι περισσότερες, για να πάρουν μια γεύση από τα μαθητικά μας χρόνια. H υπεύθυνη του Oικοτροφείου δ. Aνδρονίκη Kαπλάνογλου δεν κάλεσε όλες τις μαθήτριες που πέρασαν από το Oικοτροφείο, όχι γιατί δεν το ήθελε, αλλά γιατί ο χώρος που κάνουμε την συνάντηση είναι μικρός. Tο Oικοτροφείο μας βρίσκεται σε ξένα χέρια και το εκμεταλλεύτεται ο Δήμος Kοζάνης!!!
O λόγος που είπατε το 1983, πραγματοποιήθηκε στο δικό μας Oικοτροφείο (βλ. Βιβλίο Mητροπολίτου Φλωρίνης Aυγουστίνου Kαντιώτου, “Oι χριστιανοί στους έσχατους καιρούς”, εκδ. Β. σελ. 29)

Tο Οικοτροφείο των «40 Mαρτύρων για μας ήταν μια μεγάλη ευλογία. Bρήκαμε φιλόξενη στέγη, καλή συντροφιά και χριστιανικό περιβάλλον. Aυτά μας είναι πολύτιμα εφόδια σήμερα. Δεν μας έλειψε τίποτε τότε και γι’ αυτό πολύ σας ευχαριστούμε.

2. Tα κατηχητικά του Συλλόγου, τα χριστιανικά τραγούδια, τα παιχνίδια, οι γιορτές, αλλά και οι ομιλίες που γίνονταν στην αίθουσα, έβαλαν γερά θεμέλια για να δημιουργήσουμε χριστιανικές οικογένειες σήμερα. Tρεις παλιες μαθήτριες του Oικοτροφείου, της τελευταίας δεκαετίας πριν από την άλωσή του, γίναμε πρεσβυτέρες και πολύτεκνες μάνες. Oι ιερείς μας μνημόνευσαν στο θυσιαστήριο το πρωί τα κεκοιμημένα μέλη του Συλλόγου.

3.    Oι Kατασκηνώσεις της Mητροπόλεώς σας ήταν πάντα ανοικτές για τα παιδιά του Oικοτροφείου των «40 Mαρτύρων» της Kοζάνης, και οι περισσότερες ερχόμασταν κάθε καλοκαίρι. Mας άρεζε και γυρίζαμε πνευματικά δυναμωμένες. Eίχαμε μια πολύ όμορφη χριστιανική ομάδα στην Kοζάνη. Δεν ξεχνάμε την χαρά που κάναμε όταν μας επισκεπτόσασταν στην κατασκήνωση, με τον π. Iερόθεο, τον πνευματικό πατέρα της κατασκηνώσεως, και μας μιλούσατε. H βοήθεια που πήραμε ήταν πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και πάλι σας ευχαριστούμε.

Αρχίσαμε με παράκληση την συνάντησή μας αυτή, γιατί η Παναγία ειναι προστάτης μας και αποφασίσαμε· μια αντιπροσωπεία να σας επισκεφτεί και να σας παραδώση αυτή την ευχαριστήρια επιστολή, καθώς και την επιστολή της Aleksandra Stokić Majher, απο τo Шид  της Σερβίας και να σας ζητήσει μια ακόμη χάρη, μια ακόμη ευεργεσία. Σας παρακαλούμε, σεβαστέ επίσκοπε και πατέρα, να προσευχηθήτε για μας και για τις οικογένειές μας. Έχουμε ανάγκη των προσευχών σας.

Mε πολύ σεβασμό ασπαζόμεθα την δεξιά σας
Παλιές μαθήτριες του Oικοτροφείου Θηλέων των «40 Mαρτύρων» Kοζάνης

Η αντιπροσωπεια επισκέπτεται τον Γέροντα και υπογράφει την επιστολή
Μαρία Κοζαϊτζη-Τσιπλακάκη
Αγγελική Βότση – Ανανιάδου
Αργυρώ Παπαδοπούλου- Τσερκετίδου
Παναγιώτα Παπαδοπούλου-Δάγκα
Ειρήνη Παρδάλη- Τζιώρτζιου
Στέλλα Αμοιρίδου-Κοζαϊτση
Παρασκευή Κορβέση
Αναστασία Διρχαλίδου-Διαμαντίδου

2η Επιστολή της οικοτρόφου Aleksandra Stokić Majher, απο τo Шид  της Σερβίας

Η Αλεξάνδρα παίρνει την ευχή του γέροντος επισκόπου π. Αυγουστίνου Καντιώτου, πριν αναχωρήσει για την Σερβία. Βρίσκεται στο γραφείο του, 2 χρόνια μετά την παραίτηση του από τον Μητροπολιτικό θρόνο. Ο Γέροντας της παραδίδει το βιβλίο του· «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ», για να το μεταφράσει στα Σέρβικα.

Η μετάφραση αυτού του βιβλίου στα Σέρβικα και στην Κυριλλική γραφή βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας

*************************************************

Στην συνέχεια παραθέτουμε την επιστολή της Αλεξάνδρας, όπως μας ήρθε ηλεκτρονικά.


**********************************************************************************************

RoundCube Webmail
Θέμα: Поздрав из Србије (Χαιρετισμούς από την Σερβία)

Αποστολέας: Aleksandra Majher <elpida2206@yahoo.com>
Παραλήπτης: Niki kaplanoglou <akaplanoglou@augoustinos-kantiotis.gr>
Ημ/νία: 31.08.2009 20:16

Шид, 31.08.2009

Σας χαιρετώ όλες με πολύ αγάπη η Αλεξάνδρα από το Шид της Σερβίας. Πολύ θα ήθελα να ήμουν σήμερα στην συνάντηση μαζί σας. Το μυαλό και η καρδιά μου είναι με σας.
Ελπίζω να θυμάστε τις όμορφες εκείνες μέρες στην Κοζάνη στο Οικοτροφείο των 40 Μαρτύρων. Ναί, ήταν εκείνες ημέρες για κάθε μία από μας ξεχωριστές, γεμάτες σκέψεις και όνειρα για το αύριο. Μια πόλη σαν την Κοζάνη έχει μεγάλη ψυχή. Για μένα που ήρθα από την φουρτούνα του πολέμου το Οικοτροφείο ήταν λιμάνι.
Πολλές φορές σκέπτομαι το φιλόξενο αυτό Οικοτροφείο του π. Αυγουστίνου και τις όμορφες στιγμές που έζησα μαζί σας. Δεν ξεχνώ την Αννα και τη Σταυρούλα από το Λέχοβο, την Ειρήνη την Χαρούλα, από την Κοζάνη, την Σοφία από την Καλαμάτα, την Αναστασία, την Αργυρώ και την Παναγιώτα, από την Πτολεμαίδα, την Ρίτσια, την Βούλα, τις δυό Μαρίες που μαθαίνω ότι είναι σήμερα παπαδιές, την Δήμητρα και την Κωσταντίνα και τ’ άλλα κοριτσα του Οικοτροφείου. Αυτές οι μέρες θα μου μείνουν αξέχαστες.
Το ότι γνώρισα τόσο καλά παιδιά, ευχαριστώ πρώτα τον επίσκοπο Φλωρίνης πατέρα Αυγουστίνο Καντιώτη, που έκανε το Οικοτροφείο στην Κοζάνη και με την ευλογία την δική του φιλοξενήθηκα 6 χρόνια σ’ αυτό. Ευχαριστώ και τον πνευματικό μου πατέρα Ιερόθεο που με βοήθησε να γνωρίσω τον Χριστό, όπως και την δ. Ανδρονίκη την υπεύθυνη του Οικοτροφείου. Χωρίς αυτούς δεν θα λειτουργούσε το Οικοτροφείου και δεν θα μπορούσαμε να φιλοξενηθούμε σ’ αυτό και να γνωριστούμε μεταξύ μας.
Για μένα το Οικοτροφείο είχε και το κάτι μεγαλύτερο·
Γεννήθηκα στην Κροατία, έμεινα ορφανή, έζησα τα πιο τρυφερά μου χρόνια την φρίκη του πολέμου στον τόπο μου. Η μητέρα μου για ασφάλεια με έβαλε στο ορφανοτροφείο του Βελιγραδίου. Ένιωθα μόνη, φοβισμένη και απελπισμένη. Κανείς δεν με είχε μιλήσει για τον Χριστό, που είναι η ζωή και η χαρά.
Γνωρίζετε πως ήρθα στην Κοζάνη. Αν τότε δεν ήταν το Οικοτροφείο του π. Αυγουστίνου για να με προστατεύσει δεν ξέρω σήμερα πως θα ήμουν, που θα ήμουν και τι ζωή θα ζούσα και αν ζούσα. Αυτό το Οικοτροφείο, που μας προστάτευσε και βοήθησε πολλά παιδιά όπως εμένα να γνωρίσουν τον Χριστό το καταπάτησαν κάποιοι ασυνείδητοι άνθρωποι.

Με θλίψη θυμάμαι πριν αναχωρίσω απο την Κοζάνη, κάποια ξένα πρόσωπα που δεν τα είχα δει ποτέ, μπήκαν στο Οικοτροφείο. Έβαλαν λουκέτα στην αίθουσα και κατεβάσαν τους κεντρικούς διακόπτες της ΔΕΗ, για να μην έχουμε ρεύμα στο Οικοτροφείο. Πρώτη εγώ είδα τα λουκέτα που έβαλαν σε ένα χώρο που δεν τους ανήκε.

Μαζεύτηκαν τα παιδάκια για κατηχητικό. Πήρα τα κλειδιά και κατέβηκα να ανοίξω το γραφείο της αίθουσας, όπως πάντα, αλλά η πόρτα δεν άνοιγε. Διαπίστωσα ότι κάποιος άλλαξε την κλειδαριά. Το είπα στην δ. Νίκη και πήγαμε μαζί να ανοίξωμε την άλλη πόρτα την εσωτερική του Οικοτροφείου, αλλά ούτε εκείνη άνοιγε. Τότε είδαμε ότι έβαλαν μεγάλα λουκέτα από μέσα, για να μας κάνουν αποκλεισμό. Το εμπάργκο που είχαν στην πατρίδα μου, κάποιο κακοί άνθρωποι το έκαναν και στο Οικοτροφείο των «40 Μαρτύρων». Πολύ λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στην Κοζάνη.
Λυπάμαι και για τον δήμαρχο της Κοζάνης Κουκουλόπουλο, που κατέλαβε τον άγιο αυτό χώρο, που έκανε ο π. Αυγουστίνος για τα παιδία. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν φοβούνται τον Θεό και καταστρέφουν
τέτοιους άγιους χώρους, καποια μέρα θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους.
Θλίβομαι γι’ αυτούς τους κακούς ανθρώπους, πιστεύω και εσείς να λυπάστε.

Σας σκέπτομαι όλες με πολύ αγάπη. Με την δ. Νίκη έχω συχνή ειποινωνία και συνεργάζομαι όπως παλιά μαζί της, ίσως να σας το έχει πει. Μεταφράζω στα Σέρβικα και στην Κυριλλική γραφή με την βοήθεια της ξαδέλφης του συζύγου μου, που είναι και αυτή ορθόδοξη χριστιανή, ομιλίες του π. Αυγουστίνου για την ιστοσελίδα augoustinos-kantiotis.gr. Προσπαθώ και εγώ να βάλλω ένα λιθαράκι, στο έργο αυτό του π. Αυγουστίνου, που έκανε με τόση αγάπη για μας.
Πριν κλείσω το σύντομο αυτό γράμμα, θέλω να σας παρακαλέσω να προσεύχεσθε για μένα, γιατί έχω μεγάλο αγώνα. Να προσεύχεσθε και για τα δύο μου παιδάκια την Αικατερίνη και τον Φίλιππο. Να προσεύχεσθε και για τον σύζυγό μου Ιωάννη. Εμείς εδώ δεν έχουμε το πνευματικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες τις δικές σας.

Εύχομαι κάθε μια από εσάς να προοδεύει πνευματικά, μαζί με την νέα οικογένεια της. Πιστεύω ότι πάντα θα θυμάστε η μια την άλλη, γιατί αυτές ειναι πραγματικές φιλίες που τοτε αποκτήσατε. Την φιλία αυτήν καρατήστε μέχρι τέλους.

Αν έχετε το λογαριασμό στο facebook http://www.facebook.com/home.php?
Aleksandra Stokić Majher, αυτή είναι η σελίδα μου εκεί. Το μαιλ μου ειναι elpida2206@yahoo.com. Αν βρείτε το χρόνο σε αυτή την ζωη επικοινωνήστε μαζί μου. Σας εύχομαι καλο απόγευμα στην Κοζάνη.

Σας χαιρετώ με πολύ αγάπη
Aleksandra Stokić Majher

Αυτή μου η επιστολή να κοινοποιηθεί και στον π. Αυγουστίνο

Σας ευχαριστώ

Comments are closed.