Αυγουστίνος Καντιώτης-ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ- ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΣΙΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΦΟΒΕΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΔΥΟ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟ, ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ & ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ. Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ & Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΙΣ 2.8.1977, ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΟ 1938 & ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

date Σεπ 4th, 2017 | filed Filed under: ΑΓΩΝΕΣ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

O AΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟ. ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1938 ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΡΙΕΣ

______________________

_____________________

Μητροπολίτης Φλωρίνης Αὐγουστῖνος: «Οι κατασκηνώτριαι της Μητροπόλεως με ιδιαιτέραν χαράν και συγκίνησιν υποδέχονται σήμερα, στον χῶρον εδῶ, τον σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ὲλευθερουπόλεως κ. Αμβρόσιον.
Ὁ σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ὲλευθερουπόλεως δεν είναι άγνωστος. Είναι γνωστός όχι μόνον στη μικρή του Μητρόπολη, -έχει μια από τις μικροτέρας μητροπόλεις τῆς Μακεδονίας- ὰλλα σ` όλη την Πατρίδα μας, γιά τους ηρωϊκούς αγῶνες τους ὁποίους ὲπί σειρά ετῶν διεξάγει ὑπερ τῆς καθάρσεως και αναγεννήσεως τῆς Ελλαδικῆς Εκκλησίας.
Ὲργάζεται δε σπουδαίως εὶς τῃν Ἱερά Μητρόπολή του…
Εγώ συνδέομαι πολλά χρόνια με τον άγιο Ελευθερουπόλεως, από τότε που ήταν φοιτητής ή ὰκόμα ὰπό τότε που ήταν φαντάρος, εύζωνας στο Μεσολόγγι…
Θα τον παρακαλέσουμε τώρα να ευλογήση την ιερά αυτή σύναξη των μαθητριῶν τοῦ Λυκείου και φοιτητριῶν και θέλω να πιστεύω ότι με ιδιαιτέραν προσοχήν θα ακούσετε τα εμπνευσμένα λόγια ενός ιεράρχου ο οποῖος πράγματι αγαπᾶ, πονεῖ κα θυσιάζεται για το καλό τῆς Ὲκκλησίας…»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΕΙ

«….Ὁ Γέροντας τα εἶπε αὐτά, γιατί ἡ καρδιά του είναι γεμάτη αγάπη για το πρόσωπό μου. Ο συνδεσμός μας χρονολογεῖτε ὰπό το 1938..
Δεν ξέρω εαν έχετε έρθη στην Καβάλα; Ἡ Ὲλευθερούπολης είναι η πρωτεύουσα μιας εκ των τεσσάρων επαρχιων τῆς Καβάλας….
Τώρα, τί θέλω εγώ από την Ὰνατολικῃ Μακεδονία στην Δυτική; Πῶς βρέθηκα από εκεῖ εδῶ;
Ήρθα γιά να αντλήσω δυνάμεις. Ὁσακις καταλαβαίνω ότι εξαντλοῦνται οι πνευματικές μου δυνάμεις προσπαθῶ να κάνω μία επαφή με τον σεβασμιώτατο ἁγιο Φλωρίνης Αυγουστῖνο. Και όπως εκεῖνος ὁ ὁποῖος κρυώνει το χειμῶνα προκειμένου να ζεσταθῆ, τρέχει σε κάποια θερμάστρα, κατὰ τον ἴδιο τρόπο και εγώ και ας είναι κατακαλόκαιρος αισθάνομαι την ὰνάγκη να έρθω κοντά του για να θερμανθῶ. Και ακόμα περισσότερο, μεθαύριο έχουμε ένα μάτσ στις 24 τοῦ μηνός έχουμε και εμεῖς οι δεσποτάδες ματσ και θα γίνη όχι σε κανέναν ποδοσφαιρικο σύλλογο, ὰλλα σε μια αίθουσα συνεδριῶν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου και προμηνύεται ὰγώνας. Και ὅταν πρόκειται σ` αὺτο το ματσ να κατέλθω, τότε ὰμέσως προπόνηση, και ποῦ θᾳ ρθῶ; Στον Γέροντα, ο οποῖος χαράσει γραμμάς και τον ακολουθοῦμε εμεῖς οι μικρότεροι.
Διατέλεσα μαθητής του από το 1938, δεν ήμουν βέβαια στο στενό του επιτελεῖο, αλλά εκ του μακρόθεν. Παντως προσπάθησα να γίνω ένας μέτριος μαθητής του, αλλά και να εἶσαι κάτω τοῦ μετρίου μαθητής τοῦ σεβασμιωτάτου Αὐγουστίνου είναι κάτι. Ὅμως δεν ἔπαυσα να έχω πνευματικό σύνδεσμο μαζί του και ὁμολογῶ όχι μόνο ενώπιόν σας ἀλλά παντοῦ ὅτι ἀν δεν ὑπῆρχε σεβασμιώτατος Αυγουστῖνος δεν θα ήμουν ούτε ανθυπομέτριος μαθητης.
Τώρα να σᾶς κάνω κήρυγμα;….  Ἀπό πνευματικῆς πλευρᾶς δεν ὑπάρχει καμιά ἀμφιβολία ὅτι είναι η καλυτέρα τράπεζα που προσφέρεται ἀπό μητροπολίτη σε μητρόπολη…
Χαίρω διότι σᾶς βλέπω ἐδῶ στὴν ὡραῖα κατασκήνωση και νομίζω ὅτι ἔχετε ὑποχρέωση ὅλες να προσεύχεστε·
Πρῶτα-πρῶτα για να παρατείνει τα ἔτη τῆς ζωῆς ὁ Κύριος στον σεβασμιώτατο Φλωρίνης, ὁ ὁποῖος, δεν ξέρω να κολακεύω και δεν εἶναι ἀπό τοὺς ἀνθρώπους ὁ ἅγιος Φλωρίνης που δέχεται κόλακες· αὐτὰ τὰ πιστεύω, αὐτὰ τὰ λέω, αὐτὰ τὰ διακηρύττω καὶ ἀν ἀκόμα πρόκειται να καθίσω ἐπάνω σε ἡλεκτρική καρέκλα, ὅτι ὁ Μητροπολίτης Φλωρίνης Αὐγουστῖνος εἶναι ὁ πρῶτος ἐπίσκοπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὅτι προσφέρει ὑψίστας ὑπηρεσίας ὄχι μόνο στὴν Ἐκκλησία, στὴν κοινωνία ἀλλα και στο Ἔθνος.
Πάντοτε, ἀπό την ὥρα που κατάλαβε τὸν ἑαυτό του, -ὅπως τὸν γνώρισα ἐγώ τουλάχιστον, διάκο νεαρότατο στο Μεσολόγγι, ὅταν ὑπηρετοῦσα στρατιωτική μου θητεία-, μέχρι και αὐτὴ τη στιγμή ἡ ζωή του εἶναι πολυτάραχη…..
Περιπέτεια στὴν περιπέτεια. Κάθε μέρα και μιὰ νέα και σκληρότερη περιπέτεια περνοῦσε. Πέρασε, πέρασε, πέρασε μέχρι τῆς στιγμῆς αὐτῆς. Το πῶς ζεῖ και ἔφτασε σ᾽᾽αὐτὴ τὴν ηλικία εἶναι ἕνα ἀπό τα θαύματα τοῦ Θεοῦ. Ἐγὼ πάντα προσεύχομαι ὑπέρ αὐτοῦ, ὅμως τόσες ψυχὲς εἶστε ἐδῶ μέσα, ποὺ εἰσακούονται οἱ προσευχές σας καλά-καλά ἀπό το Θεό, ἐὰν ἀπευθύνονται με κέφι και με διάθεση. Να προσεύχεστε λοιπόν νύχτα μέρα, ὅπου βρεθῆτε ἴνα ὁ Κύριος τὸν μακροημερεύει ἐν υγεία, για να προσφέρει συνεχῶς τὶς ὑπηρεσίες του σε μια ἐκκλησιαστικὴ ἡγεσία, ποὺ χειρότερη δὲν ὑπῆρξε μέχρι σήμερα καὶ ὅπως βλέπω τὰ πράγματα ἀντι νὰ πᾶμε στο καλύτερο στο χειρότερο βαίνουμε.
Και θὰ κατεβῆ ὑστερα ἀπό λίγες μέρες κάτω στὴν Ἀθήνα, γιὰ νὰ ἀνασκουμπωθῆ και νὰ δώση ἄλλη μάχη ἐναντίον τῆς δυνάμεως φαυλότητος των δεσποτων. Ἔχετε ὑποχρέωση να ἐντείνετε ἀκόμη περισσότερο τὴν προσευχή σας, για να τον δυναμώση ὁ Κύριος. Και ἐμᾶς ὅλους που πηγαίνουμε ἀπό κοντά του. Ἐμεῖς εἴμαστε ουραγοί, αὐτὸς ἠγεῖται τοῦ ἀγῶνος….»

Ἀκοῦστε ὁλόκληρη την ὁμιλία και την ψαλμωδία του σεβασμιωτάτου Ἀμβροσίου στο βίντεο

Τελος, ψάλλουν οἱ μαθήτριες του λυκείου και οι φοιτήτριες :
Ὲπί την ασάλευτον Χριστέ πέτρα τῶν εντολῶν σου την Ὲκκλησία σου στερέωσον…

Ὁ Μητροπολίτης Ὲλευθερουπόλεως Ὰμβρόσιος ψάλλει, το Β’ Εωθινόν Δοξαστικόν:

Μετά μύρων προσελθούσαις ταις περί Μαριάμ γυναιξί, και διαπορουμέναις, πῶς έσται αυταῖς τυχεῖν τοῦ εφετοῦ, ωράθη ο λίθος μετηρμένος, και θεῖος Νεανίας, καταστέλλων τον θορυβον αυτῶν τῆς ψυχῆς. Ηγέρθη γαρ φησιν, Ιησοῦς ο Κύριος, διό κηρύξατε τοῖς κήρυξιν αυτοῦ Μαιθηταῖς τῃν Γαλιλαίαν δραμεῖνμ κα /οψεσθε αυτόν, αναστάντα εκ νεκρῶν, ως ζωοδότην και Κύριον.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.