Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (18) ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΓΙΟΙ ΕΡΜΟΛΑΟΣ,ΕΡΜΙΠΟΣ & ΕΡΜΟΚΡΑΤΗΣ ΑΠΟΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (18)

26231491_519976908372548_5432732349381537769_n

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (18)
ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΓΙΟΙ ΕΡΜΟΛΑΟΣ,ΕΡΜΙΠΟΣ & ΕΡΜΟΚΡΑΤΗΣ ΑΠΟΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ

Σταύρου Π. Καπλάνογλου
ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ
Ο Διοκλητιανός ή Διοκλής      Ρωμαίος αυτοκράτορας 20 Νοεμβρίου 284 – 1 Απριλίου 286 και ως Αύγουστος στο ανατολικό τμήμα, 1 Απριλίου 286 – 1 Μαΐου 305 μ.χ. την ίδια εποχή με τον Μαξιμιανό ως Αύγουστος στο δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 244 μ.χ. στη σημερινή Κροατία και πέθανε 3 Δεκεμβρίου 311 μ.χ. ήταν 66 ετών
Το πλήρες όνομα του ήταν Gaius Aurelius Valerius Diocletianus
Υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής για τους χριστιανούς κατά την διάρκεια της θητείας  του.

Θετικός όμως για την πόλη της Νικομήδειας μια και ο Διοκλητιανός διοικούσε την υπόλοιπη Ανατολή με πρωτεύουσα τη Νικομήδεια της Βιθυνίας, της οποίας την ανοικοδόμηση επιτήρησε ο ίδιος.
Ο  Διοκλητιανός γεννημένος σε μία ταπεινή οικογένεια στη ρωμαϊκή επαρχία της Δαλματίας- Κροατια, ο Διοκλητιανός αναρριχήθηκε στη στρατιωτική ιεραρχία και έγινε διοικητής του ιππικού του αυτοκράτορα Κάρου. Μετά το θάνατο του Κάρου και του γιου του Νουμεριανο ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας εξουδετερώνοντας τον άλλον επιζώντα γιο του Κάρου. Η βασιλεία του Διοκλητιανού σταθεροποίησε την αυτοκρατορία και σηματοδότησε το τέλος της κρίσης του 3ου αιώνα. Το 286 όρισε τον συνάδελφό του αξιωματικό Μαξιμιανό ως αύγουστο, συναυτοκράτορα.  με αρμοδιότητά στο Δυτικό τμήμα της Αυτοκρατορίας γιατί πίστεψε οτι  μόνο άρχοντας δεν επαρκούσε για τις ανάγκες της απέραντης αυτοκρατορίας.
Ετσι Ο Μαξιμιανός ανάλαβε τη διοίκηση της Δύσης, ενώ ο Διοκλητιανός κυβερνούσε την Ανατολή.
Στη δεύτερη περίοδο της βασιλείας του, ο Διοκλητιανός καθιέρωσε το σύστημα της τετραρχίας. Δηλαδή προσέλαβε ακόμη δύο βοηθούς και συνάρχοντες που είχαν τον τίτλο του Καίσαρα.
Ο Διοκλητιανός έκανε πολλές μεταβολές και απαιτούσε το πρόσωπο του αυτοκράτορα να είναι  ιερό και οι υπήκοοι έπρεπε να του αποδίδουν λατρεία. Αν αυτό δεν συνέβαινε ήταν αμείλικτος διώκτης όσων τον αμφισβητούσαν
Έτσι συνέβη και με τους χριστιανούς εναντίον των οποίων εξαπέλυσε δριμείς διωγμούς κάτι που συνέβη και με τους κατά των πιστών του  Μανιχαϊσμού
Ο μανιχαϊσμός ήταν γνωστικό θρήσκευμα του μεσανατολικού χώρου, που εμφανίστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ., με ηγήτορα τον Πέρση ευγενή και θρησκευτικό μεταρρυθμιστή Μάνη, ή Μανιχαίο (216-277), ο οποίος ανέμιξε στη χριστιανική διδασκαλία στοιχεία του Παρσισμού και Βουδισμού.
Το 303, μόλις ξέσπασαν οι διωγμοί κατά των χριστιανών, το παλάτι του πυρπολήθηκε και ο εμπρησμός αποδόθηκε στους χριστιανούς. Σε αντίποινα κατεδαφίστηκε ο καθεδρικός ναός.
Θύματα των διωγμών υπήρξαν μεταξύ των άλλων και του Παντελεήμων και του Αγ.Ερμολαου κατοικοι της Νικομήδειας που ήταν γιατροί και κοιτούσαν δωρεάν τους ασθενείς εφαρμόζοντας το δόγμα του Χριστιανισμού .
Το 305 ο Διοκλητιανός παραιτήθηκε και αποσύρθηκε στο ανάκτορό του στο Σπάλαθο της Δαλματίας, (Κροατίας)όπου πέθανε μετά από 6 έτη.
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ  (ΠΑΝΤΕΛΕΟΝ)
ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ
Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης (Πίστευε στο δωδεκάθεο ), ενώ η μητέρα του είχε ασπαστεί το χριστιανισμό.
Ο Παντολέων απέκτησε από μικρή ηλικία καλή εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για την ρητορεία.
Οι σχέσεις μάλιστα της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος τελικά όμως ασπάστηκε το χριστιανισμό. Η μεταστροφή αυτή συνέβη μετά από γνωριμία με κάποιο ιερέα Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών. Λίγο αργότερα θα βαπτιστεί Χριστιανός μυστικά και θα προσπαθήσει να πείσει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός, όπως και συνέβη.
Όμως γρήγορα απεβίωσε ο Πατερας του αφήνοντας μεγάλη περιουσία
Εκποιεί την περιουσία του για να βοηθήσει τους φτωχούς και προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός.
Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος
Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν
Η μνήμη εορτάζεται 27 Ιουλίου Σύμβολα του είναι το ιατρικό κιβώτιο με μακριά σπάτουλα ή κουτάλι, σταυρός μάρτυρα. Θεωρείται προστάτης στους ιατρούς, μαίες, κοπάδια ζώων, νικητές λαχείων, κληρώσεις λαχείων, για πονοκεφάλους, εναντίον της εμφάνισης ακρίδων, εναντίον μαγείας, ατυχημάτων και μοναξιάς, βοηθός παιδιών που κλαίνε.
Πολλές πόλεις στην Ελλάδα και όχι μόνον τον έχουν  Πολιούχο όπως η Φλώρινα, το Κάτω Νευροκόπι, Παρανέστι, Τήλος, Πελαγία, Αλεξανδρούπολης και ετιμάτο ιδιαιτέρως στην Μ. Ασία
ΑΓΙΟΣ ΕΡΜΟΛΑΟΣ & ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΡΜΙΠΠΟΣ-ΕΡΜΟΚΡΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ
Ο Παντολέων δεν εγνώριζε την ύπαρξη του Ερμόλαου, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τον ιερέα του Υψίστου. Διότι ο ιερέας είχε υπόψη του τα σχετικά με τον ταλαντούχο νέο γιατρό, που προοριζόταν και για γιατρός των ανακτόρων. Του είχε κάνει εντύπωση η σεμνότητα του και η αγάπη προς τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους του. Έτσι, όταν μία μέρα έτυχε εκείνον να περνάει έξω από το σπίτι στο οποίο κρυβόταν, χωρίς να διστάσει, κινούμενος από θεία έμπνευση, έστειλε και προσκάλεσε τον Παντολέοντα να επισκεφθεί όσους κρύβονταν μαζί με τον ίδιο στην οικία εκείνη.
Τα γεμάτα αγάπη και χριστιανική σοφία λόγια του Ερμόλαου δεν άργησαν να ηχήσουν λυτρωτικά στην καρδιά του Παντολέοντα. Τόσο την πρώτη αυτή φορά όσο και κατά τις επισκέψεις που ακολούθησαν, ο Ερμόλαος κατήχησε τον Παντολέοντα στη χριστιανική πίστη.
Ο Παντολέων ζήτησε το θείο Βάπτισμα και ο Ερμόλαος αφού άκουσε από το στόμα του την ομολογία πίστεως, προχώρησε στη βάπτισή του. Κοντά στους τρεις ιερείς, που παρέμεναν κρυμμένοι, έμεινε μετά τη βάπτισή του ο Παντελεήμων για επτά ημέρες. Την όγδοη επέστρεψε στο πατρικό σπίτι, νέος πλέον άνθρωπος κατά την ψυχή.
Ο Διοκληνιανός όταν συνέλαβε το Α.Παντελεημωνα τον ρώτησε για να μάθει από ποιόν κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη. Ο Παντελεήμων, «μη ειδώς ψεύσασθαι» απάντησε λέγοντας «από τον Ερμόλαο». Οι στρατιώτες του αυτοκράτορα έλαβαν επείγουσα εντολή, συνέλαβαν τον Ερμόλαο μαζί με τους Έρμιππο και Ερμοκράτη, και όταν και οι τρεις «παρρησία τον Χριστόν εκήρυξαν», δέχτηκαν τον διά του ξίφους θάνατο. Η μνημη και των 3 τιμάται την 26 Ιουλίου.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.