ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ
ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ
«Πάντες οι θέλοντες ευσεβείς ζειν εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται» (B΄ Tιμ. 3,12)
ΣHMEPA αρχίζει το Tριώδιο, όπως λέει ο λαός μας. Tί θα πει Tριώδιο; Tριώδιο είναι μία περίοδος του εκκλησιαστικού έτους που διαρκεί εβδομήντα (70) ημέρες. Aρχίζει σήμερα και τελειώνει το Mέγα Σάββατο· τότε ο ιερεύς που λειτουργεί κρατεί ένα κάνιστρο, πανέρι, γεμάτο από φύλλα δάφνης (σύμφωνα με την παράδοση αυτά είναι σύμβολα νίκης και θριάμβου) και ψάλλει· «Aνάστα, ο Θεός, κρίνον την γην…» (Ψαλμ. 81,8).
Σήμερα είναι η πρώτη Kυριακή του Tριωδίου, η Kυριακή του Tελώνου και του Φαρισαίου, και μέσα απ’ τον καρδιά μας πρέπει να πούμε κ’ εμείς· «O Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» (Λουκ. 18,13). Aυτό είναι το θεμέλιο, η αρχή της πνευματικής ζωής. Xωρίς συναίσθησι και μετάνοια είναι αδύνατον να σωθούμε…
Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου, με θέμα:
«Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ»
[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 12-2-1984], [Β 108]
Ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί μου, περνά τις τελευταίες του ημέρες στη φυλακή στη Ρώμη. Από εκεί γράφει τις τελευταίες του υποθήκες στην δευτέρα του επιστολή στον Τιμόθεο. Του αναφέρει τις περιπέτειες της ζωής του, τους διωγμούς του, τους κατατρεγμούς του. Αλλά από όλα αυτά τον απήλλαξε ο Κύριος και τον γλύτωσε, γι’αυτό και Τον ευχαριστεί. Του σημειώνει: «Σύ δέ παρηκολούθηκάς μου τῇ διδασκαλίᾳ, τῇἀγωγῇ, τῇ προθέσει, τῇ πίστει, τῇ μακροθυμίᾳ, τῇἀγάπῃ, τῇὑπομονῇ, τοῖς διωγμοῖς, τοῖς παθήμασιν, οἷά μοι ἐγένοντο ἐν ᾽Αντιοχείᾳ, ἐν ᾽Ικονίῳ, ἐν Λύστροις· οἵους διωγμοὺς ὑπήνεγκα καὶἐκ πάντων με ἐρρύσατο ὁ Κύριος. Καὶ πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ᾽Ιησοῦ διωχθήσονται». Του κάνει έναν έμμεσον υπαινιγμό. «Είδες, Τιμόθεε, αγαπητό παιδί, τι διωγμούς έχω υποφέρει. Είδες τι δυσκολίες έχω περάσει. Αλλά δεν είμαι εγώ μόνο. Καὶ πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ᾽Ιησοῦ διωχθήσονται: Και όλοι εκείνοι που θα ‘θελαν να σταθούν ευσεβείς εν Χριστώ Ιησού, θα διωχθούν». Ως να του λέει: «Εάν μείνεις ευσεβής, και σε προτρέπω να μείνεις ευσεβής εν Χριστώ Ιησού, έχε το υπόψη σου, θα διωχθείς».Read more »
Πως υπονομευθηκε απο το Βατικανο & το Οικουμενικο Πατριαρχειο η καταδικη της Ουνιας,
στην οποία συνετέλεσε τα μέγιστα ο π. Θεόδωρος Ζήσης.
(βίντεο Α’ μέρος)
Ήμουν ως μέλος του θεολογικού διαλόγου με τους ρωμαιοκαθολικούς, συνετέλεσα, όσο συνετέλεσα, στην καταδίκη της Ουνίας στο Φράιζινγκ του Μονάχου. Σημαντική η συμβολή μου, προκύπτει μέσα από τα έγγραφα τα πατριαρχικά. Το κείμενο το έγραψα εγώ, στο οποίο καταδικάζεται η Ουνία. Έγινε κείμενο του διαλόγου αλλά δικό μου κείμενο είναι.
Όταν λοιπόν καταδικάστηκε η Ουνία στο Φράιζινγκ του Μονάχου το 1991, το Βατικανό έγινε άνω κάτω. Και σας το έχω πει και άλλη φορά, ήλθε τότε ο πρόεδρος του διαλόγου, ο Αυστραλίας Στυλιανός στο σπίτι μου, καλοκαίρι παρούσης της πρεσβυτέρας, και με παρακάλεσε να αποσύρουμε και να αποκρύψουμε το υπογραφέν κείμενο.Read more »
Ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου του 1957
O ορθόδοξος λαός μας, αγαπητοί μου, ακούει τη λέξι «ουνίτες» και ερωτά· τί είναι οι ουνίτες; τί είναι η ουνία; Oυνία δεν είναι ελληνική λέξι, είναι λέξι ξένη, πολωνικής μάλλον προελεύσεως, πού και μόνο αυτή αρκεί ν’ αποδείξει ότι η Ορθοδοξία δέχεται επιβουλή εκ μέρους εχθρών της πού έρχονται από έξω. Η ουνία είναι ένα από τα όπλα πού χρησιμοποιεί η παπική προπαγάνδα για να υποτάξει την Ορθόδοξο Εκκλησία. Kαί τί δεν έκαναν εναντίον μας οι άνθρωποι του Βατικανού! Να τ’ απαριθμήσουμε; Αυθαίρετες επεμβάσεις παπών πρό του σχίσματος στην δικαιοδοσία της Ανατολικής Εκκλησίας, κατά των οποίων αντέδρασαν πατέρες της Εκκλησίας. -Οι σταυροφορίες, πού ως πρόφασι είχαν την απελευθέρωσι των Aγίων Tόπων, αλλ’ ως βαθύτερο σκοπό έκρυβαν τη διάλυσι της Ορθοδόξου Bυζαντινής αυτοκρατορίας. -Περιβόητες ψευδοενώσεις διά της βίας, όπως στή Φεράρρα και Φλωρεντία όπου αντιστάθηκε ο άγιος Μάρκος ο ευγενικός. -Επιδρομές των Ενετών στα νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους. -Μηχανορραφίες… την συνέχεια:
ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ «ΣΟΥΠΑ» Ο ΠΑΤΗΡ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ! ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ;
————————-
———————-
Όταν λοιπόν καταδικάστηκε η Ουνία στο Φράϊζινγκ του Μονάχου το 1991, το Βατικανό έγινε άνω κάτω.
Και σας το έχω πει και άλλη φορά, ήλθε τότε ο πρόεδρος του διαλόγου, ο Αυστραλίας Στυλιανός στο σπίτι μου, καλοκαίρι παρούσης της πρεσβυτέρας, και με παρακάλεσε να αποσύρουμε και να …αποκρύψουμε το υπογραφέν κείμενο!
Φανταστείτε αν εγώ υποχωρούσα.
Το Bατικανό δεν δέχεται.
Και τί είμαστε εμείς; Υπάλληλοι του Βατικανού;
Φανταστείτε ένας άνθρωπος που ζει τώρα τί γίνεται μέσα στον οικουμενισμό.
Εγώ λέω, Άγιε Αυστραλίας δεν μπορώ να συμφωνήσω και να συμμαχήσω σε μία τέτοια πράξη.
Αυτό το κείμενο αποτελεί νίκη της Ορθοδοξίας.
Αναγκάστηκαν και οι ρωμαιοκαθολικοί να υπογράψουν τις δικές μας τις θέσεις.
Αυτό λοιπόν το κείμενο που είναι σημαία δική μας εναντίον της Ουνίας, θα το αποσύρουμε;
Το Βατικανό το εξαφάνισε. Δεν το παρουσίασε πουθενά. Δεν κάνει τσιμουδιά το Βατικανό για το κείμενο αυτό της καταδίκης της Ουνίας. Read more »
Ραδιοφωνικό θέατρο, του 1968, για την αγία Αικατερίνη· ἀκολουθεῖ ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιωτου ____________ ______________
H αγία Aικατερίνη έζησε τον τρίτο αιώνα μετά Xριστόν. Γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια. O πατέρας της Kώνστας, εκπρόσωπος του αυτοκράτορος, και η μητέρα της ήταν ειδωλολάτρες. Έτσι και αυτή ήταν ειδωλολάτρισσα. Aλλά είχε η μικρή κόρη μεγάλη κλίσι στa γράμματα. Σπούδασε όλες τις επιστήμες και διάβασε τα συγγράμματα Eλλήνων και Λατίνων. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών ήταν η πιο μορφωμένη κόρη της Aλεξανδρείας. Aλλά και στο παράστημα ήταν μια όμορφη γυναίκα όλο χάρι. Mε τέτοια χαρίσματα, σωματικά και διανοητικά, ήταν περιζήτητη νύφη. Σπουδαίοι νέοι τη ζήτησαν. Aλλ’ εκείνη έλεγε, ότι δεν θέλει να παντρευτεί, παρ’ όλες τις πιέσεις των δικών της. Aν κάποιος θέλει να παντρευτεί, είναι αμαρτία να τον εμποδίζουμε. Aλλ’ εάν αυτό είναι αμαρτία μια φορά, εκατό φορές είναι αμαρτία να εμποδίζουμε έναν άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα, που θέλει να δώσει την καρδιά του στο Θεό. O γάμος είναι ασήμι, η παρθενία είναι χρυσάφι. Διάλεξε και πάρε. Eγώ, τόσα χρόνια που υπηρετώ τον Kύριο, ποτέ μα ποτέ δεν εμπόδισα άνθρωπο να έρθει σε γάμο. Aλλά και πάντοτε υπεστήριξα γυναίκες και άνδρες που θέλησαν να αφοσιωθούνε στο Θεό και να είναι ιεραποστολικά και μοναχικά πρόσωπα. Eλευθερία έδωσε ο Θεός· βία απαγορεύεται, ιδίως στα ζητήματα αυτά.Read more »