Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for Μάρτιος, 2023

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ: Η ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ»

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 31st, 2023 | filed Filed under: π. Αθαν. Μυτιληναίου

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ[:Μάρκ.8,34-9,1]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου, με θέμα:

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ:
Η ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 8-4-1984], [ Β 111 ]

Η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, την έχει αφιερωμένη εις την οσία Μαρία την Αιγυπτία. Δεν είναι η μνήμη της σήμερα. Είναι την 1η Απριλίου. Αλλά την τοποθετεί, όπως τοποθετεί και τις μνήμες άλλων, τις προηγούμενες Κυριακές, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, έχει μία Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και μία Κυριακή της Ορθοδοξίας, ακριβώς γιατί θέλει κάτι να προβάλει. Και αυτό που θέλει να προβάλει η Εκκλησία, είναι τούτο: Ότι ο βίος της οσίας μητρός ημών Μαρίας της Αιγυπτίας υπήρξε πανάθλιος. Ο καρπός της μετανοίας της και των δακρύων της, όμως, την εισήγαγε εις την Βασιλείαν του Θεού και έγινε αγία. Συνεπώς θέλει να πει με αυτό η Εκκλησία μας: «Μην απογοητεύεστε. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα σκάμμα, είναι ένα στάδιον, είναι ένα πεδίον αγώνος. Αγωνιστείτε, μετανοήσατε, δακρύσατε, κλάψατε και θα συγχωρηθείτε· όχι μόνο θα συγχωρηθείτε, αλλά και θα αγιασθείτε. Όχι μόνο θα αγιασθείτε, αλλά και θα δικαιωθείτε. Δηλαδή θα αναγνωριστείτε παιδιά του Θεού αγαπημένα, ζώντας μέσα στην αιωνιότητα, μαζί με Εκείνον». Read more »

Χαιρετισμοι της Θεοτοκου «Τη ὑπερμαχω Στρατηγω τα νικητηρια…» – ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑΡΣΕΙΤΕ! Σας ὁμιλει ενας ἐπισκοπος που ἔχει καποια ἱστορια & γνωριζει τον Ἑλληνικο λαο. (Ομιλια του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Καντιωτου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 31st, 2023 | filed Filed under: Η ΠΑΝΑΓΙΑ

Χαιρετισμοὶ τῆς Θεοτόκου
«Τῇ ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ τὰ νικητήρια…»
Ομιλία του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστινου Καντιωτου

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑΡΣΕΙΤΕ!

 • φωτ. Πλατυτερα+ π. Αυγ. εγκαιν.ιντ«Ἕλληνες, θαρσεῖτε! Τὸ ἔθνος μας εἶνε εἰρηνικό. Ἀγαπᾷ τὴν εἰρήνη ὅσο κανένα ἄλλο ἔθνος στὸν κόσμο. Ὑποφέραμε τόσα πολλά, καὶ δὲ᾿ ζητοῦμε τίποτ᾿ ἄλλο ἀπὸ τὴν εἰρήνη. Ἀλλ᾿ ἰδού καὶ ἄλλος νεώτερος Χοσρόης ἔρχεται πάλι ἐξ ἀνατολῶν. Ἐγείρουν ἀξιώσεις γιὰ τὰ νησιά μας (Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο), ἐποφθαλμιοῦν τὴν ὑπόλοιπη Κύπρο, στὸν ἑλληνικὸ χῶρο γίνονται κάθε τόσο παραβιάσεις. Ἐμεῖς δὲν ἀνταποδίδουμε τὰ ἴσα· διότι θ᾿ ἀρχίσῃ πόλεμος. Ἀλλὰ οἱ σχέσεις εἶνε τεταμένες.
  Ἕλληνες, θαρσεῖτε! Σᾶς ὁμιλεῖ ἕνας ἐπίσκοπος ποὺ ἔχει κάποια ἱστορία καὶ γνωρίζει τὸν Ἑλληνικὸ λαό. Λοιπόν, ἐμεῖς νὰ ἔχουμε θάρρος καὶ πεποίθησι στὴν ὑπεραγία Θεοτόκο. Ἂν ἀφαιρέσουμε λίγους ἄπιστους γραικύλους, ἡ Ἑλλὰς εἶνε ὁμόψυχη καὶ ἕτοιμη ν᾿ ἀντισταθῇ. Καὶ ἡ Παναγία εἶνε ἕτοιμη νὰ ξανακάνῃ τὸ θαῦμα της, ἀλλὰ ὑπὸ ἕνα ὅρον. Τὸν ὅρο, νὰ ζήσουμε ὅλοι ὡς Χριστιανοὶ «σωφρόνως καὶ δικαίως καὶ εὐσεβῶς» (Τίτ. 2,12) στὸν αἰῶνα τοῦτον· νὰ σεβώμεθα τὸ «ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα» τοῦ Χριστοῦ (Φιλ. 2,9) καὶ νὰ τιμοῦμε τὸ ὄνομα τῆς Παναγίας».

  Παραθέτουμε τὴν ὁμιλία τοῦ 1984 ἀπομαγνητοφωνημένη, ἀπὸ τὸ φυλλάδιο «ΚΥΡΙΑΚΗ», ἀριθμ. φύλλου 1045 τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου

  «Τῇ ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ τὰ νικητήρια…»

  ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑΡΣΕΙΤΕ!

  ΑΠΟΨΕ, ἀγαπητοί μου, σὲ ὅλες τὶς ἐκκλησίες τῆς πατρίδος μας, ἀπὸ τὴν Κέρκυρα μέχρι τὴν Κρήτη καὶ τὴν Κύπρο, ἀλλὰ καὶ παντοῦ ὅπου πάλλει ὀρθόδοξος καρδία (Βελιγράδι, Σόφια, Βουκουρέστι, Μόσχα κ.λπ.), ἀπόψε ὅλοι οἱ ὀρθόδοξοι ἑνωμένοι ψάλλουν χαρμοσύνως τὸν Ἀκάθιστο ὕμνο.

Read more »

XPIΣTOΣ ANEΣTH – Για τα 1200 πιατα των φτωχων -ΛAXEIOΦOPOΣ AΓOPA 2) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (23 Απριλιου 1944). Απο το βιβλιο «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστινος Καντιωτης, στην Κοζανη» (την Κατοχη 1944) – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΡΙΑ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 31st, 2023 | filed Filed under: MIA ZΩNTANH ISTORIA Α

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΡΙΑ

Π. Αυγουστινος‘Απορία αδελφου: Ἔχω ἀπορία, πῶς ἐπέτρεπε τὴν λαχειοφόρο ἀγορὰ καὶ ἄς ὑπῆρχε ἀνάγκη, ἐνῶ γνωρίζουμε ὅτι ἀπαγορεύεται αὐστηρῶς κὰθε τι τυχερό στὴν Ἐκκλησία.

‘Απάντηση: Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης ήταν εναντίον των τυχερών των παπάδων, αλλά και εναντιον σε κάθε τυχερό παιχνίδι. Στην ΕΣΤΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ η λαχειοφόρος αγορά ήταν απλως μια κλήρωση, για να μοιραστουν κάποια πράγματα που έφεραν οι κάτοικοι από αγάπη.

Στην ΕΣΤΙΑ ολοι προσπαθουσαν να φερουν κάτι, ακόμα και οι πιο φτωχοι. Μια γιαγια Κοζανίτισσα ζήτησε να δει τον π. Αυγουστινο και του είπε: Μου δώσαν αυτό το σακουλάκι με την φακή. Πάρτε την, για να φάνε τα παιδιά και να ζήσουν, εγω είμαι γριά, δεν πειράζει αν πεθάνω. Βέβαια ο π. Αυγουστινος δεν την άφησε να πεθάνη. ‘Από εκείνη την ημερα εδωσε εντολή, να την πάνε μαγειρεμένο φαγητο της Εστιας στο σπίτι της. Οτι είχαν από το υστέρημά τους, τα έφερναν στην ΕΣΤΙΑ. Τρόφιμα και ξύλα, που ήταν τα πρώτα και τα πιο αναγκαία.

Στην λαχειοφορο αγορα δεν δίνονταν χρήματα ή κτήματα. αλλά κεντήματα, που έφερναν οι κοπέλλες από τις προίκες τους, διάφορα όμορφα αντικείμενα, διαφορα πλεκτα, που έκαναν με τα χέρια τους οι γυναικες. Ολοι ήθελαν να προσφέρουν κάτι στην Εστία συσσιτίων, την μεγαλύτερη ΕΣΤΙΑ των Βαλκανίων, ήθελαν όμως,  να έχουν και κάποιο ενθύμιο απ’ αυτήν και ας ήταν ευτελές. Και αυτό το είδος της λαχειοφόρου αγοράς το χαιρόταν και αυτοι, που έδιναν και αυτοί που έπαιρναν κάτι ως ενθυμιο.

Αναφέρουμε και μια ακόμη περίπτωση λαχειοφόρου αγοράς, που πέρασαν χρόνια και δεν θα την θυμάται κανεις:

Οταν έγινε Μητροπολίτης Φλωρινης ο π. Αυγουστινος βρηκε μια λιμουζίνα του πρώην δεσπότη, που μόνο υπουργοι και πρωθυπουργοι είχαν. Ο π. Αυγουστινος ντρεπόταν να μπει σε τέτοιο αυτοκίνητο. Να την πουλήση σε κανέναν πλούσιο, δεν το ήθελε. Την έβαλε σε κλήρωση και όλα τα χρήματα δώθηκαν για να γίνει το γηροκομείο της Φλώρινας. Αυτοί που πηραν τα λαχεια, το έκαναν όχι για να κερδίσουν την λιμουζίνα, αλλά για να βοηθήσουν στο φιλανθρωπικό έργο του αγωνιστου Μητροπολίτου. Και απόδειξη: Ο λαχνός έπεσε σε έναν φτωχο, πολύτεκνο των Αθηνων, εκει είχαν μοιραστει τα περισσότερα λαχεια. Αυτός ο φτωχος, δεν δέχθηκε να πάρη την κουρσα και η κλήρωση επαναλήφθηκε.

Ο ίδιος ο π. Αυγουστινος δεν πηγε να επισκευαση το Μητροπολιτικό μεγαρο και για μερικά χρόνια έμενε εκει με την συνοδεία του. Τα νερα της βροχής περνούσαν από τα σπασμενα κεραμίδια στα δωμάτια και με κουβάδες τα μαζευαν. Απο τα σπασμένα σανίδια των πατωμάτων εμφανίζονταν ποντίκια. Το κτήριο ήταν σε κακό χάλι. Ο Πρωην δεσπότης της Φλωρινας Βασίλειος ήταν κάτοικος Αθηνων, για πολλά χρόνια, και δεν τον ενδιέφερε να κανει κάτι στη Μητρόπολη. Οι κάτοικοι της Φλώρινας μέσα στην πόλη τον έβλεπαν μόνο τα Χριστουγεννα και το Πάσχα και φυσικά έμενε σε ξενοδοχειο. Τα χωρια της Φλώρινας, δεν τον είδαν ποτέ και η προπαγάνδα οργίαζε.

Όμως αδελφε, σε ιδικές περιπτώσεις γινόταν κληρώσεις στην Εκκλησία. Δεν αγοράζουμε λαχεία και δεν παιζουμε τυχερα παιχνίδια που έχουν ως κέντρο το εύκολο κέρδος και την φιλαργυρία. Η κλήρωση δεν είναι κακό. Κλήρωση έκανα και οι Απόστολοι για την θέση του Ιουδα και ανέδειξε ο Θεός τον καλυτερο.

Θυμήσου και τον Μεγα Βασίλειο που επέστρεψε τα πολύτιμα πράγματα που είχε συγκεντρώση απο τους πιστους και πως καθιερώθηκε η βασιλόπιτα (Διαβάστε εδω: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agios-vasilios-o-megas-to-ethimo-tis-vasilopitas/

589345584235671765gogba

Από βιβλίο «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης,
στην Κοζάνη» Νο1, μερος 39, σελ. 100-102

Χριστιανικόν φυλλάδιον–Πάσχα τη 16 Aπριλίου 1944 αριθμός 4

+TO ΣΠITI TOY ΦTΩXOY+

EΣTIA ΣYΣΣITIOY

XPIΣTIANIKHΣ MOPΦΩTIKHΣ ΣXOΛHΣ EPΓAZOMENΩN NEΩN KOZANHΣ
(Άδεια εγκρίσεως Eστίας το υπ’ αριθ. 24005 εγγρ. Γ. Διοικήσεως Mακεδονίας)
«Mακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται» (ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ)
Διευθυντής του φυλλαδίου Aρχιμ. Aυγουστίνος N. Kαντιώτης ιεροκήρυξ

Χαρά σ’ εκείνη την καρδιά, που ελεημοσύνη κάνει

XPIΣTOΣ ANEΣTH

«Tην ανάστασίν σου, Xριστέ Σωτήρ Άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία Σε δοξάζει»

H Εστία μας επί τη εορτή του Πάσχα ευχαριστεί θερμώς, τους φίλους, τους υποστηρικτάς, τους συνδρομητάς, τον ευσεβή εν γένει λαόν της πόλεως Kοζάνης δια τας μέχρι τούδε δωρεάς του, και ομοψύχως εύχεται, όπως ο Aναστάς Kύριος προστατεύει πάντας, χαρίζει δε εις την πόλιν πλούσια τα πνευματικά και υλικά αγαθά Tου, είθε δε συντόμως να ανατείλει εις την σκληρώς δοκιμαζομένην ανθρωπότητα ο ήλιος της EIPHNHΣ.

Διά τα 1200 πιάτα των φτωχών

Read more »

«Χαιρε, ακτις νοητου ηλιου∙ Χαιρε, βολις του αδυτου φεγγους»(Του ΝΙΚ. Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗ)

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 30th, 2023 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

«Χαιρε, ακτις νοητου ηλιου∙
Χαιρε, βολις του αδυτου φεγγους»

(Οίκος 21ος – Ακάθιστος Ύμνος)

Του ΝΙΚ. Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗ

749736db6c2a117b24590b3e3b15d70bΣτη θεολογική οργάνωση των νοημάτων – αληθειών των στίχων «Χαίρε, ακτίς νοητού ηλίου∙ χαίρε, βολίς του αδύτου φέγγους», ο ποιητής χρησιμοποιεί εικόνες εκ της φυσικής – κτιστής πραγματικότητας. Δεν είναι λάθος η μεταφορά και η εφαρμογή στον πνευματικό, φιλοσοφικό και κοινωνικό τομέα εικόνων εκ του φυσικού κόσμου και αληθειών της επιστήμης, όταν δεν καταλήγουμε σε υλιστική – ματεριαλιστική συνείδηση.
Ας σταθούμε, πρώτα, στο γεγονός – θαύμα της αφλέκτου βάτου, της μη καιομένης, που είδε ο Μωϋσής στους πρόποδες του όρους Χωρήβ: Πλησίασε (ο Μωϋσής) και είδε ότι «η βάτος καίεται πυρί, αλλ’ ου κατεκαίετο» (Εξ. γ΄, 2).
Ως συνέχεια του γεγονότος (προτυπώσεως) της «καιομένης βάτου», εξυμνείται η Κυρία Θεοτόκος, ως εξής:
«Μωσής κατενόησεν εν βάτω το μέγα Μυστήριον του τόκου σου∙ Παίδες προεικόνισαν τούτο εμφανέστατα, μέσον πυρός ιστάμενοι και μη φλεγόμενοι, ακήρατε αγία Παρθένε, όθεν σε υμνούμεν εις πάντας τους αιώνας» (Ωδή ζ΄- Ειρμός – Ακάθιστος Ύμνος). Read more »

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ… ~ Γιατρε Ευρυβιαδη Μπαϊραμιδη, σε ευχαριστουμε! |Οι εκ μερους ολων μας ευχαριστιες προσωποιουνται στην 85χρονη γιαγιουλα, στην οποια πριν 15 μερες δωρισατε παραταση ζωης. 2) ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ & ΜΑΣΩΝΙΚΑ ΚΟΡΑΚΙΑ – O Παρανοϊκος Δικτατορας

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 30th, 2023 | filed Filed under: ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

~ Γιατρέ Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, σε ευχαριστούμε! |Οι εκ μέρους όλων μας ευχαριστίες προσωποιούνται στην 85χρονη άγνωστη σε μας γιαγιούλα, στην οποία πριν 15 μέρες δωρίσατε παράταση ζωής ...

του Ηρακλή Α. Σωτηράκη

Θέλω να το δημοσιοποιήσω, όχι για να το διαβάσει ο ίδιος, άλλωστε δύσκολα θα βρίσκει χρόνο να ασχολείται με τίποτε άλλο πέρα από τη δουλειά του, αλλά γιατί το θεωρώ σαν χρέος μου, απέναντι σε έναν λειτουργό της υγείας, που δίνει άλλο νόημα στην ανθρώπινη υπόσταση δηλαδή στο «άνω θρώσκω», που πρέπει να χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.
Είναι γιατρός, νευροχειρουργός, και πριν δέκα πέντε μέρες, έσωσε την κουνιάδα  μου από βέβαιο θάνατο, σταματώντας μία αιμορραγία στον εγκέφαλο που είχε προέλθει από βαρύ πέσιμο και χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Η επέμβαση έγινε μόλις 2 ώρες από τη στιγμή που η ασθενής έφτασε στα επείγοντα, και ελάχιστα λεπτά πριν πέσει σε κώμα, ημέρα Κυριακή βράδυ, σε επαρχιακό νοσοκομείο, κράτησε περίπου 2 ώρες, και χτες η ασθενής αυτή γύρισε γερή σπίτι της.
Η περιγραφή φυσικά είναι φτωχή, για να περιγράψει τι έκανε αυτός ο γιατρός, μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, από τη στιγμή που διάβασε την αξονική και διαπίστωσε εκτεταμένο αιμάτωμα που πίεζε τον εγκέφαλο..
.
Την συνέχεια:  https://elladapoyantisteketai.blogspot.com/2023/03/85-15.html

 • Και όμως αυτους τους μεγαλους γιατρους, που αρκουνται στα λίγα λεφτα που τους δίνει το Ελληνικό κράτος, τους ειχε σε αναστολη ο Μητσοτακης, πάνω απο ενα χρόνο, για να φυγουν απο την Ελλάδα!!! Οι μαριωνέτες των ξένων σκοτεινων δυνάμεων μας κυβερνουν.

50751374unled13

ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ & ΜΑΣΩΝΙΚΑ ΚΟΡΑΚΙΑ

 O Παρανοϊκος Δικτατορας

του Παναγιώτη Τραϊανού

…Πρόδωσε τη Μακεδονία —παραβλέποντας τις δικές του προεκλογικές εξαγγελίες, και άρα εξαπατώντας τον λαό— με τη νομιμοποίηση της «Συνθήκης των Πρεσπών»!

…Πρόδωσε την Κύπρο, υποσκάπτοντας μόνιμα τις κυπριακές θέσεις και τα συμφέροντα της!

…Πρόδωσε τους Έλληνες της Ουκρανίας με την εγκληματική φιλονατοϊκή του στάση, ενώ η Ελλάδα , λόγω αυτών των πληθυσμών, θα μπορούσε ν’ αποφύγει κάθε εμπλοκή!

Read more »

EΦΘAΣAMEN TA XIΛIA ΠIATA ΗΜΗΡΕΣΙΩΣ – ΕΣΤΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ – ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ (Κοζανη 20-3-1944, φυλ. 3)

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 29th, 2023 | filed Filed under: MIA ZΩNTANH ISTORIA Α

Από βιβλίο «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης,
στην Κοζάνη» Νο1, μερος 38, σελ. 98-100

Χριστιανικό φυλλάδιο – Κοζάνη τη 20 Μαρτίου 1944, Αριθμ. 3

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ
ΕΣΤΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ

XPIΣTIANIKHΣ MOPΦΩTIKHΣ ΣXOΛHΣ EPΓAZOMENΩN NEΩN KOZANHΣ
(Ἄδεια ἐγκρίσεως Ἐστίας: τὸ ὑπ’ ἀριθ. 24005 ἔγγρ. Γ. Διοικήσεως Μακεδονίας)
«Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται» (ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ)

Διευθυντὴς τοῦ φυλλαδίου Ἀρχιμ. Αὐγουστῖνος Ν. Καντιώτης ἱεροκήρυξ
Χαρὰ σ’    ἐκείνη τὴν καρδιά, ποὺ ἐλεημοσύνη κάνει.

EΦΘAΣAMEN TA XIΛIA ΠIATA

cf83ceb5cebb-15-1000-cf80Απὸ αὔριον 21 Μαρτίου ἡ Ἑστία μας θὰ μοιράζῃ χίλια πιάτα γιὰ τοὺς πτωχοὺς ἀδελφούς μας. Ἀρχίσαμεν μὲ 50 πιάτα καὶ ἐφθάσαμεεν μέσα εἰς 50 ἡμέρας τὰ 1000. Ὅταν ὁ ἱεροκήρυξ ἔρριψεν ἀπὸ τοῦ ἄμβωνος τοῦ Ἁγίου Κωσταντίνου τὸ σύνθημα, «σώσατε τὰ πονεμένα ἀδέλφια μας», δὲν εχαμεν τίποτε οὔτε μιὰ χοῦφτα σιτάρι διὰ νὰ θρέψωμεν 5 σπουργιτάκια, καὶ τώρα ἡ Ἑστία μας θὰ δίδῃ ζεστό, μαγειρεμένο, σπιτικά, ἀπὸ νοικοκυρὲς τῆς Κοζάνης, φαγητὸ σὲ 1000 ἄτομα. Αὐτὸ εἶναι τὸ θαῦμα τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ. Χίλιες δόξες ἂς ἔχει ὁ Θεός.
Προστάτηςτῆς Ἑστίας μας εἶναι ὁ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ. Φίλοι, ὅσοι ἀγαποῦν τὸν φτωχὸν ἀδελφόν μας. Σαλπισμά μας: Κάλλιο νὰ δίνῃς παρὰ νὰ παίρνῃς. Πρόγραμμά μας: Ἀνάμεσά μας πρῶτος θὰ εἶνε ἐκεῖνος ποὺ θὰ ὑπηρετῇ περισσότερον τοὺς ἄλλους. Ἀποθήκη μας: Ἡ ἀγάπη τοῦ Λαοῦ τῆς Κοζάνης, ὅστις λαὸς μὲ τὰς εἰσφοράς του καὶ δωρεὰς ἀπέδειξεν ὅτι ῥέει εἰς τὰς φλέβας τῆς ψυχῆς του αἷμα χριστιανικό, Ἑλληνικό. Καὶ σύνθημα ὅλων τῶν νέων, οἱ ὁποῖοι χωρὶς κανένα μισθὸν ὑπηρετοῦν μέσα εἰς τὴν Ἑστίαν μας ὁλοκλήρου εἶνε τὸ ρητόν , ποὺ μᾶς εἶπε νὰ γράψωμε εἰς μίαν πινακίδα ὁ εὐγενὴς ἐντεταλμένος τοῦ Διεθνοῦς Σταυροῦ καὶ φίλος τῆς Ἑστίας μας κ. Βέγγερ· OΛOI ΓIA TON ENA KAI O ENAΣ ΓIA OΛOYΣ.
Eὐγενικὲ λαὲ τῆς Κοζάνης! Σὲ εὐχαριστοῦμε γιὰ ὅ,τι    μέχρι σήμερα προσέφερες γιὰ τὴν Ἑστία μας. Μαζί σου ξεκινήσαμε, μαζί σου προχωροῦμε καὶ μὲ τὴν βοήθειάν σου θὰ διατηρτήσωμεν τὴν Ἑστίαν μας. Ἡ Ἑστία μας θὰ παύσῃ νὰ λειτουργῇ, ὅταν θὰ παύσῃς νὰ ἀγαπᾷς. Ἀλλὰ εμεθα βέβαιοι ὅτι ἡ ἀγάπη σου εἶνε θησαυρὸς ἀνεξάντλητος. Read more »

1) ΕΞΑΙΣΙΟΝ ΠΤΩΜΑ ΜΟΛΟΥΜΑΙ ΜΝΗΜΑΤΙ 2) No 11 – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3ον – ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΜΑΣ Του πρωην ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 3) «Θα εμπνευσει τους Έλληνες η Σακελλαροπουλου;» – Για παρασημα στην παρελαση: «Για ξεπουλημα Μακεδονιας; Ή μηπως για τα Ίμια;»

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 29th, 2023 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ., ΣYNEΡΓATΗΣ MAΣ π. Ι. Ν.

Τα έχουν όλα προγραμματιστει οι σκοτεινες δυνάμεις. Ανεβαζουν στα υψηλα αξιώματα ανθρώπους χωρίς προσωπικότητα.  Μασωνους, ανίκανους, ασυνείδητους & πορωμένους, σαν τα μουτρα τους. Αν τους πουνε πετάει ο γαίδαρος. Θα απαντήσουν πετάει!!! Δυστυχῶς, έχουμε & δεσποτάδες τέτοιους. Αν ήταν στο χέρι τους, θα μας είχαν ροκ όλους. Ο Θεός δεν τους αφήνει

589345584235671765gogba

1) ΕΞΑΙΣΙΟΝ ΠΤΩΜΑ ΜΟΛΟΥΜΑΙ ΜΝΗΜΑΤΙ

Του ιερέως Ιωάννου Νικολόπουλου
από Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Πατηστε τον τίτλο

d454142812c7

2) No 11 – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3ον

– ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

Του πρωην ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, Δευτέρα 27η Μαρτίου 2023

Πατηστε τον τιτλο & διαβαστε το νεο αρθρο, εὶναι σε pdf

d454142812c7
«Θα εμπνευσει τους Έλληνες η Σακελλαροπουλου;» – Για παρασημα στην παρελαση: «Για ξεπουλημα Μακεδονιας; Ή μηπως για τα Ίμια;»

Ά.Τσελέντης:

Άκης Τσελέντης σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «για την σεβαστή ΠτΔ το μόνο που θα ευχηθώ είναι να μη χρειαστεί ποτέ να εμπνεύσει το φρόνημα των Ελλήνων».
Αναλυτικά ολόκληρη η ανάρτησή του:
«Χθες είδα στρατηγούς, Ναυάρχους και Πτεράρχους να παρακολουθούν καμαρωτοί τα στρατεύματα να παρελαύνουν μπροστά τους, φορτωμένοι χρυσά και ασημένια μετάλλια-παράσημα και αστέρια, και αναρωτιέμαι σε ποια πεδία μαχών τα απέκτησαν.
Εμένα ο παππούς μου o δοξασμένος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Καρούσος και ο Θείος μου Γεώργιος Καρούσος ιπτάμενος πήραν λίγα χάλκινα παράσημα συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς πολέμους, στο Σαραντάπορο, στο Μπιζάνι, και στη Μικρά Ασία μέχρι και με το αεροπλάνο του έπεσε στη θάλασσα τρεις φορές ο δεύτερος. Read more »

Χριστιανικον φυλλαδιον– Κοζανη, τη 4 Mαρτιου 1944 αριθμ. 2 – ΦΘΑΝΟΜΕΝ ΤΑ 500 ΠΙΑΤΑ ΗΜΗΡΕΣΙΩΣ. ΑΣ ΜΗ ΗΣΥΧΑΣΩΜΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΩΜΕΝ ΤΑ 600 ΠΙΑΤΑ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 28th, 2023 | filed Filed under: MIA ZΩNTANH ISTORIA Α

Από βιβλίο «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης,
στην Κοζάνη» Νο1, μερος 37, σελ. 95-97

Χριστιανικόν φυλλάδιον– Κοζάνη, τη 4 Mαρτίου 1944 αριθμός 2

TO ΣΠITI TOY ΦTΩXOY
EΣTIA ΣYΣΣITIOY

XPIΣTIANIKHΣ MOPΦΩTIKHΣ ΣXOΛHΣ EPΓAZOMENΩN NEΩN KOZANHΣ
(Άδεια εγκρίσεως Eστίας το υπ’ αριθ. 24005 εγγρ. Γ. Διοικήσεως Mακεδονίας)
«Mακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται» (ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ)
__________________
Διευθυντής του φυλλαδίου Aρχιμ. Aυγουστίνος N. Kαντιώτης ιεροκήρυξ
__________________
Χαρά σ’ εκείνη την καρδιά, που ελεημοσύνη κάνει

ΦΘΑΝΟΜΕΝ ΤΑ 500 ΠΙΑΤΑ. ΑΣ ΜΗ ΗΣΥΧΑΣΩΜΕΝ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΩΜΕΝ ΤΑ 600 ΠΙΑΤΑ

500 π copyΤο συσσίτιόν μας νικᾶ! Καί πῶς νά μή νικήσει; Σύμβολον οἱ νέοι ἔστησαν τόν τίμιον Σταυρόν, καί γύρω ἀπό τόν Σταυρόν ἔγραψαν: «Ἐν τούτῳ νίκα». Πολλά σατανικά ἐμπόδια πού ἔφρασσον τόν δρόμον τοῦ ὑπερπηδήθησαν. Ὁ Θεός εὐλογεῖ τό ἔργον. Ἡ κοινωνία τῆς Κοζάνης τό περιβάλλει μέ ἰδιαιτέραν ἀγάπην. Τό θεωρεῖ παιδί της καί δέν θά τό ἀφήσει νά ἀποθάνει. Πόσες συγκινητικές ἐκδηλώσεις ἀγάπης δέν ἐσημειώθησαν! Γι’ αὐτές θά ἐχρειαζόμεθα σελίδες πολλές, βιβλίον ὁλόκληρον. Ὅσοι κάθε Κυριακήν 2 π. μ.. ἐπισκέπτονται τήν Ἑστίαν μᾶς δια νά παρακολουθήσουν τήν θρησκευτικήν τελετήν, πού διοργανώνει ἡ Διεύθυνσις τῆς παιδικῆς χορωδίας, ἀκούουν κάθε φορά νέας δωρεᾶς, νέα ὀνόματα, πού τούς κάνουν νά δακρύσουν, διότι βλέπουν ὅτι ἡ ἀγάπη δέν ἔχει στερεύσει εἰς τήν ἱστορικήν αὐτήν πόλιν.
Ἔτσι τό Συσσίτιον προχωρεῖ. Ἀπό 80 πιάτα, πού ἤρχισε, ἔφθασε τά 500, ἀπό 6 Μαρτίου θά προσθέσει ἀκόμη ἑκατόν πιάτα, δηλ. θά διανέμει τακτικῶς 400 πιάτα ημηρεσίως.

Read more »

«ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΛΑΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΦΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ»

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 28th, 2023 | filed Filed under: π. Αθαν. Μυτιληναίου

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου, με θέμα:

«ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΛΑΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΦΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ»

Σήμερα, αγαπητοί μου, η Εκκλησία μας άγει την τετάρτην Κυριακήν των Νηστειών. Σε αυτήν την Κυριακή προβάλλει το πρόσωπον του αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, συγγραφέως του βιβλίου «Κλίμαξ», για να μας θυμίσει ότι σκαλί- σκαλί πρέπει να ανεβαίνουμε την κλίμακα των αρετών. Αλήθεια, μια Σαρακοστή γίνεται κλίμακα ανοδικής πορείας; Τίθεται το ερώτημα. Ή μένουμε μόνο σε μια τυπική νηστεία, που πολλές φορές μας καλλιεργεί μια κρυφή υπερηφάνεια; Μάλιστα είναι μια ευκαιρία, μια που έγινε λόγος αν δεν έχουμε γνωρίσει αυτό το θαυμάσιον βιβλίον της «Κλίμακος» μέχρι τώρα, ευκαιρία να το γνωρίσουμε, να το προσεγγίσουμε. Είναι θαυμάσιο βιβλίο. Read more »

TO ΣΠITI TOY ΦTΩXOY – ΕΣTIA ΣYΣΣITIOY, 12.2.1944, φυλ. 1 – Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 27th, 2023 | filed Filed under: MIA ZΩNTANH ISTORIA Α

Από βιβλίο «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης,
στην Κοζάνη» Νο1, μερος 36, σελ. 91-94

Χριστιανικόν φυλλάδιον – Κοζάνη, τη 12 Φεβρουαρίου 1944 Aριθμός 1

TO ΣΠITI TOY ΦTΩXOY
ΕΣTIA ΣYΣΣITIOY

XPIΣTIANIKHΣ MOPΦΩTIKHΣ ΣXOΛHΣ EPΓAZOMENΩN NEΩN KOZANHΣ
(Άδεια εγκρίσεως Eστίας το υπ’ αριθ. 24005 εγγρ. Γ. Διοικήσεως Mακεδονίας)
«Mακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται» (ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ)

ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ

cf80-acf85ceb3-ecf83cf84ceb9ceb1-cf83cf85cf83-1944Δόξα τῷ Θεῷ π’ ἄρχισαν πάλιν τά Συσσίτια,
κι οἱ φτωχοί ζεστό φαγάκι βλέπουν εἰς τά σπίτια.
Γιά νά τρῶνε οἱ φτωχοί μας, κρέας, ὄσπρια, μπλιγούρ,
ἔδωκε τήν ἄδειά της καί ἡ «ΦΛΕΓΚΟΥΜΑΝΤΑΤΟΥΡ».
Ἀλλά μόνον τό φαγάκι δέν θά εἶναι ἀρκετόν
ἐάν δίχως τό ψωμάκι δίδεται εἰς τόν πτωχόν.
Στά συσσίτια πού ἔχουν τίτλον Κατηχητικόν
καί «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ», δότε ὅλοι το παρών.
Οἱ μέν δότε μας ἀλεύρι ἤ πατάτες ἤ κουκιά,
φασολάκια, κρεμμυδάκια, γιά νά τρῶνε τά παιδιά.
Ἄλλοι δότε λίγο λάδι, λίπος, βούτυρο, λαρδί,
τρώγοντας νά δυναμώνει τό καχεκτικό παιδί.
Ἐάν ὄχι πορτοκάλια, μανταρίνια, σῦκα, μῆλα
γιά νά βράζει τό καζάνι, στεῖλτε μας ὀλίγα ξύλα. Read more »

Αγίου Γρηγοριου του Παλαμα ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ Δ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 27th, 2023 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ, ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ Δ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

(Έχει θέμα το ευαγγέλιο που αναγιγνώσκεται κατ’ αυτήν,
όπου γίνεται λόγος και για την επιμέλεια των εσωτερικών λογισμών)

Πολλές φορές μίλησα προς την αγάπη σας σχετικά με τη νηστεία και την προσευχή, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές τις ιερές ημέρες· εναπέθεσα ακόμη στις φιλόθεες ακοές και ψυχές σας ποια δώρα προσφέρουν σε εκείνους που τις αγαπούν και τις καλλιεργούν και πόσων αγαθών πρόξενοι γίνονται σε αυτούς που τις ασκούν, πράγμα που επιβεβαιώνεται γι’ αυτές κυρίως από τη φωνή του Κυρίου που διαβάζεται σήμερα στο ευαγγέλιο. Read more »

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Δ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Εβρ.6,13 έως 20) & ΕΡΜΗΝΕΙΑ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 26th, 2023 | filed Filed under: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Δ΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Εβρ.6,13 έως 20)

apostolos-paylos13 Τῷ γὰρ ᾿Αβραὰμ ἐπαγγειλάμενος ὁ Θεός, ἐπεὶ κατ’ οὐδενὸς εἶχε μείζονος ὀμόσαι, ὤμοσε καθ’ ἑαυτοῦ, 14 λέγων· ἦ μὴν εὐλογῶν εὐλογήσω σε καὶ πληθύνων πληθυνῶ σε· 15 καὶ οὕτω μακροθυμήσας ἐπέτυχε τῆς ἐπαγγελίας. 16 ἄνθρωποι μὲν γὰρ κατὰ τοῦ μείζονος ὀμνύουσι, καὶ πάσης αὐτοῖς ἀντιλογίας πέρας εἰς βεβαίωσιν ὁ ὅρκος· 17 ἐν ᾧ περισσότερον βουλόμενος ὁ Θεὸς ἐπιδεῖξαι τοῖς κληρονόμοις τῆς ἐπαγγελίας τὸ ἀμετάθετον τῆς βουλῆς αὐτοῦ, ἐμεσίτευσεν ὅρκῳ, 18 ἵνα διὰ δύο πραγμάτων ἀμεταθέτων, ἐν οἷς ἀδύνατον ψεύσασθαι Θεόν, ἰσχυρὰν παράκλησιν ἔχωμεν οἱ καταφυγόντες κρατῆσαι τῆς προκειμένης ἐλπίδος· 19 ἣν ὡς ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καὶ βεβαίαν καὶ εἰσερχομένην εἰς τὸ ἐσώτερον τοῦ καταπετάσματος, 20 ὅπου πρόδρομος ὑπὲρ ἡμῶν εἰσῆλθεν ᾿Ιησοῦς, κατὰ τὴν τάξιν Μελχισεδὲκ ἀρχιερεὺς γενόμενος εἰς τὸν αἰῶνα.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Read more »

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Δ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Μαρκ.9,14-29) & ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΙΑΖΟΜΕΝΟΥ ΝΕΟΥ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 26th, 2023 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Δ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Κατά Μάρκον, κεφ. Θ΄, εδάφια 14-29

++14 Καὶ ἐλθὼν πρὸς τοὺς μαθητὰς εἶδεν ὄχλον πολὺν περὶ αὐτούς, καὶ γραμματεῖς συζητοῦντας αὐτοῖς. 15 καὶ εὐθέως πᾶς ὁ ὄχλος ἰδόντες αὐτὸν ἐξεθαμβήθησαν, καὶ προστρέχοντες ἠσπάζοντο αὐτόν. 16 καὶ ἐπηρώτησε τοὺς γραμματεῖς· τί συζητεῖτε πρὸς ἑαυτούς; 17 καὶ ἀποκριθεὶς εἷς ἐκ τοῦ ὄχλου εἶπε· διδάσκαλε, ἤνεγκα τὸν υἱόν μου πρός σε, ἔχοντα πνεῦμα ἄλαλον. 18 καὶ ὅπου ἂν αὐτὸν καταλάβῃ, ῥήσσει αὐτόν, καὶ ἀφρίζει καὶ τρίζει τοὺς ὀδόντας αὐτοῦ, καὶ ξηραίνεται· καὶ εἶπον τοῖς μαθηταῖς σου ἵνα αὐτὸ ἐκβάλωσι, καὶ οὐκ ἴσχυσαν. 19 ὁ δὲ ἀποκριθεὶς αὐτῷ λέγει· ὦ γενεὰ ἄπιστος, ἕως πότε πρὸς ὑμᾶς ἔσομαι; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν; φέρετε αὐτὸν πρός με. καὶ ἤνεγκαν αὐτὸν πρὸς αὐτόν. 20 καὶ ἰδὼν αὐτὸν εὐθέως τὸ πνεῦμα ἐσπάραξεν αὐτόν, καὶ πεσὼν ἐπὶ τῆς γῆς ἐκυλίετο ἀφρίζων. 21 καὶ ἐπηρώτησε τὸν πατέρα αὐτοῦ· πόσος χρόνος ἐστὶν ὡς τοῦτο γέγονεν αὐτῷ; ὁ δὲ εἶπε· παιδιόθεν. 22 καὶ πολλάκις αὐτὸν καὶ εἰς πῦρ ἔβαλε καὶ εἰς ὕδατα, ἵνα ἀπολέσῃ αὐτόν· ἀλλ᾿ εἴ τι δύνασαι, βοήθησον ἡμῖν σπλαγχνισθεὶς ἐφ᾿ ἡμᾶς. 23 ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι. 24 καὶ εὐθέως κράξας ὁ πατὴρ τοῦ παιδίου μετὰ δακρύων ἔλεγε· πιστεύω, κύριε· βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ. Read more »

Πεντε κατηγοριες γονεων (Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστινου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 26th, 2023 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Περίοδος Δ΄ – Ἔτος Μ΄
Φλώρινα – ἀριθμ. φύλλου 2544

Κυριακὴ Δ΄ Νηστειῶν (Μᾶρκ. 9,17-31)
26 Μαρτίου 2023
Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστινου

Πεντε κατηγοριες γονεων

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΙΣΧΣΣήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε Τετάρτη (Δ΄) Κυ­­ριακὴ τῶν Νηστειῶν. Θέλω νὰ στρέψω τὴν προσοχή σας στὸ εὐαγγέλιο τῆς ἡμέρας (βλ. Μᾶρκ. 9,17-31), διότι ἔχει μεγάλη παιδαγωγικὴ σπουδαιότητα· εἶνε ἡ ἱστορία ἑνὸς πατέρα, καὶ συγ­χρό­νως ἡ ἱστορία ὅλων τῶν οἰκογενειαρχῶν κάθε ἐποχῆς, καὶ ἰδίως τῆς δικῆς μας.
Τί λέει τὸ εὐαγγέλιο; Ἕνας πατέρας εἶχε παιδὶ ἄρρωστο ὄχι ἀπὸ φυσικὰ ἀλλὰ ἀπὸ ὑ­περφυσικὰ αἴτια· ἡ ἀσθένειά του ἦταν δαι­μονισμός. Ὁ Ντοστογιέφσκυ περιγράφει τέτοιες καταστάσεις στὸ ἔργο του «Οἱ δαιμονισμένοι». Μερικὰ παιδιὰ τὰ πιάνει δαιμόνιο. Ὅ­ταν ἀκούω πράγματα, ποὺ συμβαίνουν σὲ σπίτια ὅ­που οἱ γονεῖς ἀγωνίζωνται μὲ πίστι, πείθομαι ὅ­τι ἐκεῖ ὑπάρχει δαιμόνιο· δὲν ἐξηγοῦνται ἀλ­λιῶς. Τὸ παιδὶ λοιπὸν αὐτὸ ἦταν δαιμονισμένο· ὅταν τό ᾽πιανε ἡ κρίσι, ἔπεφτε χάμω, χτυπιόταν, ἔ­βγαζε ἀφροὺς ἀπ᾽ τὸ στόμα. Ὁ πατέρας τὸ πῆγε παντοῦ. Κανείς δὲν μπόρεσε νὰ τὸ θεραπεύση. Ἀπελπισμένος τό ᾽φερε στὸ Χριστό. –Διδάσκαλε, σῶσε μας! Ὁ Χριστὸς τὸν ῥώτησε· –Ἀπὸ πότε τοῦ συμβαίνουν αὐτά; Κι ὁ πατέρας ἀπαντᾷ· –«Παιδιόθεν», ἀπὸ παιδί δηλαδή (Μᾶρκ. 9, 21).
–Μὰ δὲν ἤξερε ὁ Χριστός, θὰ πῆτε, καὶ ῥωτάει; Θεὸς παν­τογνώστης εἶνε, μᾶς ξέρει προτοῦ νὰ γεννηθοῦμε, ξέρει ὅλη τὴ ζωή μας· εἶχε λοιπὸν ἀνάγκη νὰ ῥωτήσῃ;…
Ὄχι βέβαια. ῾Ρωτάει ἐπίτηδες, ὅπως κάνει ὁ δάσκαλος γιὰ νὰ ὁ­δηγήσῃ στὴ γνῶσι τὸ μαθητή. ῾Ρωτάει, γιατὶ μὲ τὴν ἐρώτησί του καὶ τὴν ἀπάντησι τοῦ πατέρα θέλει νὰ διδάξῃ κάτι σημαντικό. Τί· Read more »

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 25th, 2023 | filed Filed under: π. Αθαν. Μυτιληναίου

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

π. Αθανασιος Μ.[…] Ξέρετε πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να μελετά κανείς είτε την προσωπική του ιστορία, είτε την Ιστορία του λαού του; Πολύ μεγάλο πράγμα· έχει πολύ μεγάλη αξία, αγαπητοί μου· αν δεν είχε αξία η μελέτη της Ιστορίας, δεν θα έρχονταν εχθροί να τη διαστρέφουν και να τη διαστρεβλώνουν… Και η Ιστορία στην εποχή μας διαστρεβλώνεται όσο ποτέ άλλοτε. Ακούω κάτι πράγματα…, μα κάτι πράγματα που διδάσκονται οι μαθητές και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, ή ,αν δεν διδάσκονται μέσα στο Πανεπιστήμιο, που κυκλοφορούν σε βιβλία, και διαστρέφεται η Ιστορία σε βαθμό εξοργιστικό…
Ας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Οι Τούρκοι διαδίδουν στην Αμερική, με έντυπα και λοιπά, δίνοντας πολλά λεφτά, ότι ο Όμηρος ήταν Τούρκος!… Ή ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος και άλλοι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήταν Τούρκοι!… Κι επειδή οι νεότεροι άνθρωποι δεν διαβάζουν Ιστορία- ο πολύς κόσμος δε διαβάζει Ιστορία- πού να ξέρει τώρα ο Αμερικάνος για τον Θαλή τον Μιλήσιο αν ήταν Έλληνας ή …Τούρκος; Κι έτσι παρουσιάζουν τους Έλληνες, τους Ίωνες φιλοσόφους, τους παρουσιάζουν, παρακαλώ, οι Τούρκοι ως Τούρκους! Read more »