ΣΚΛΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ & ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ: «ΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΠΑΤΡΑΧΗΛΙ» (ΗΧΗΤΙΚΟ), ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΑΚΕΝΤΑ, ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΗ & 33 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΚΛΗΡΑ Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΥΨΩΣΗ



ΣΚΛΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ & ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΟΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ & ΒΡΩΜΙΣΕ, ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ
Ἂς ἀναλογιστεῖ τίς εὐθύνες του τώρα, πριν εἶναι ἀργά
Ἤχητικό μήνυμα τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπῶν & Πτολεμαϊδος. Ἔγινε στην Κοζάνης στις 6.2.1959
Ἐν πρώτοις φαίνεται νά φτάνη καθυστερημένο το μήνυμα, ἀφοῦ πέρασαν οἱ Ἀποκριές & ὁ δήμαρχος Πλακεντάς, για δεύτερη χρονιά ἐμόλυνε την πόλη με τις καρναβαλικές ἐκδηλώσεις, πού εἰσήγαγε στην Πτολεμαΐδα.
Το μήνυμα εἶναι πάντα ἐπίκαιρο & ἡ εἰδοποίηση ἔρχεται ἐγκαίρως, για να μην τριτώσει το κακό και βάλει βαθύτερες ρίζες στην Πτολεμαϊδα, σέ μια πόλη που ἦταν καθαρή ἀπό καρναβάλια & δούλεψε σκληρά 33 χρόνια ὁ ἀληθινός ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος για να την ἀνυψώση. Ὁ χρόνος για να το σκεφθη ὁ δημαρχος καί να μη τό προγραμματίση την ἐπόμενη χρονιά εἶναι ἀρκετός μπροστά του. Ἄν μείνει σκληρός & ἀναίσθητος ἀργά ἢ γρήγορα θα πάρη την πληρωμή του.
Φοβερό παράδειγμα με τοῦ Θ. Ἀγγελόπουλου & την ταινία του: «Τό Μετέωρο Βῆμα τοῦ Πελαργοῦ», πού γυρίστηκε κάτω ἀπό τα παράθυρα της Μητροπόλεως Φλωρίνης. Ἡ ταινία διαφήμιζε την πτώση των Ἑλληνικῶν συνόρων ἀπό τη Φλώρινα. Οἱ σκοτεινές δυνάμεις τόν ἔστειλαν ὡς προπομπό, να γυρίση το ἔργο ἐκεῖ, που ὑστερα ἀπό μερικά χρόνια θα γινόταν ἡ προδοτική συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Ὅπως φαίνεται οἱ ἐχθροι δεν κρύβονται, πληρώνουν καλά με κλεμμένα λεφτά τοῦ λαοῦ και κάνουν ἄνετα την βρομοδουλειά τους. Ὁ ἄγρυπνος φύλακας των συνόρων, τό ἀντελήφθη ἐγκαίρως & κατόρθωσε ἀπό ἕναν δημοσιογράφο τῆς Φλώρινας τον ἀείμνηστο Τηλέμαχο Κόκκο, να φταση το σενάριο στα χέρια του. Τό διάβασε, τό ἔδωσε & σε ἄλλους, για νά ἀκούση την γνώμη τους. Ὅλοι συμφώνησαν με τον ἐπίσκοπο. Ὁ Ἕλλην ἱεράρχης δεν σταμάτησε ἐκεῖ. Ἔκανε ἀγώνα, ἐνημέρωσε το ποίμνιό του. Ζήτησε να δῆ τον Ἀγγελόπουλο, να του ἐκφράση τους φόβους του και να τοῦ πῆ, νά σεβαστή την ευαίσθητη περιοχή τῆς Φλώρινας, που πολλά ὑπέστη, ἀπό την προπαγανδα των Βουλγάρων, ἐπί Γερμανικῆς Κατοχῆς & την ἐζησε ὁ ἴδιος το 1942, 1943, πού ζήτησε ἀπόσπαση στην Φλώρινα, ὡς νεαρός ἱεροκήρυκας. Την προπαγανδα ἐπί τῶν ἡμερῶν του ὡς ἐπίσκοπου, την συνέχισαν οἱ Σκοπιανοί. Ἤθελε να τοῦ ζητήση να μην την τροφοδοτήση & αὐτός με το ἔργο του.
Στις ἐκκλήσεις τοῦ Μητροπολίτου, ἐκεῖνος δεν ἀνταποκρίνονταν. Τά 600.000.000 πού πῆρε ἀπό την ΕΟΚ, για την προπαγανδα, ἦταν γλυκά. Ὁ Μητροπολίτης ἀναγκάστηκε για νά τον συνετίσει, να διαβάσει ἀφορισμό. Κάλεσε τον λαό & διαβασε, μικρό ἀφορισμό, ὅπως εἶπε, ἐλπιζοντας ὅτι σύντομα θα ἀντιληφθῆ το κακό που κάνει & θα μετανοήση, ἀλλα ἐκεῖνος ἔμεινε ἀνένδοτος και γύρισε την ταινια. Φαινόταν ὅτι ὅλα τοῦ πηγαιναν καλά. Τόν τίμηση μάλιστα στα Πρέσπεια & ἡ Ἑλληνική Κυβερνηση για την προσφορά του στην Φλώρινα!!! ἐπί Μητροπολίτου Θεοκλήτου, που ἦταν δυστυχῶς & αὐτός παρών!!!! Ὁμως, σατανᾶς πού τον ὑπηρετοῦμε, δεν εἶναι καλός φίλος, ὅταν τελειώσουμε την δουλειά του μᾶς ἀποτελειώνει και μᾶς πεταει σαν σκουπίδια, ὅταν δεν ἔχουμε την προστασία του Θεοῦ. Δέν θα ξαναγράψω το φοβερό του τέλος, γιατί με πονάει, διαβᾶστε ἀν θέλετε, το ἐδῶ: https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=115233. Τίποτα δεν τοῦ ἔμεινε & αὐτός ἔφυγε με φοβερό τέλος
Βλέποντας την ἡμερομηνία 6.2.1959 και ἀκούγοντας τήν εἰσαγωγή τοῦ κηρύγματος: «Ἀδελφοι & πατέρες, ἄνδρες και γυναῖκες τῆς ιστορικῆς πόλεως Κοζάνης και τῶν περιχώρων αὐτῆς, ἀπόψε εἶναι το τελευταῖο κήρυγμα, πού μᾶς ἀξίωσε ὁ Θεός νά κάνουμε στόν ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου». θα ἀπορρήση κάποιος. Πῶς βάλαμε τόν τίτλο: «Σκληρή ἀπαντηση στόν Δημαρχο Πτολεμαϊδος, που ἴσως αὐτός να μήν εἶχε γεννηθεῖ ἀκόμα. Ἀπαντοῦμε. Αὐτό πού κάνει ὁ Δήμαρχος, εἶναι φοβερότερο ἀπό αὐτό που ἔκανε ὁ Ἀγγελόπουλος. Ἡ πνευματική ζημια που γίνεται στην Πτολεμαΐδα τις μέρες που Ἐκκλησία μᾶς καλεῖ σε μετάνοια, εἶναι πιό φοβερή ἀπό την πτώση των συνόρων.
- Ἡ Πτολεμαΐδα ἀνήκει πολιτικός στην Κοζάνη, πού ἔγινε το κήρυγμα & Ἐκκλησιαστικός στην Φλώρινα & ἀπέχει ελάχιστα χιλιόμετρα ἀπό την πόλη τῆς Κοζάνη, εἶναι δηλαδή στα περίχωρα. Τό καρναβάλι τῆς Κοζάνης, με τα βρωμόλογα και τα αἴσχη του ἔχει βαθειες ρίζες, ὅπως εἶχε και τοῦ Ἀμυνταίου. Ὁ π. Αὐγουστῖνος ὡς Μητροπολίτης ἔκανε ἀγώνα και το κατήργησε τον μεγάλο καρνάβαλο τοῦ Ἀμυνταιου. Χρειάσθηκε να ἦρθε σε σύγκρουση με την δικτατορία που τον ὑποστήριζαν οἱ ὑπουργοί του και ἔστειλαν ψυχιατρους για να τον ἀπομακρύνουν ἀπό τον θρόνο, ἀλλα δεν τα κατάφεραν. Ὁ καρνάβαλος σταμάτησε. Μετα ἀπό μερικά χρόνια κάποιοι ἀπό το Ἀμύνταιο θέλησαν να τον αναστήσουν και ὁ ἀγωνιστής ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος ἔκανε νέο ἀγώνα. Ζήτησε νά δῆ τα στελέχη τῶν καρναβαλιστῶν.Τα μίλησε με ἀγάπη και τα ἔπεισε να μήν προχωρήσουν στην αμαρτία αυτή. Ἕνα πρόσωπο ἀντιστέκονταν. Αὐτόν μετα ἀπό την παρελαση, τον βρηκαν νεκρό μέσα στο αυτοκίνητό του και ἔπεσε φόβος στο Ἀμύνταιο. Γι᾽αὐτό ὁ π. Αὐγουστῖνος σε κήρυγμά του ἔλεγε: «Δεν τό σταμάτησα ἐγώ τό καρναβάλι τοῦ Ἀμυταίου, ὁ Θεός τόν σταμάτησε.
- Τό 1959 που ἔγινε το κήρυγμα, μέχρι την παραίτηση τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης, τό 2000, ἡ πόλη ἦταν καθαρη ἀπό τα καρναβάλια & οὔτε σπόρος δεν ὑπῆρχε. Κάποια κινηση πηγε να γίνη, ἀμέσως μόλις ἀνέλαβε ἐπισκοπος ὁ π. Θεόκλητος, ἀλλα δέν προχώρησε. Ἐπίσημα τό καρναβάλι τό ξεκίνησε πριν ἕνα χρόνο ὁ νυν δήμαρχος Πτολεμαϊδος Παναγ. Πλακεντάς.
Τί νομίζει, ὅτι οἱ ἄνθρωποι που φευγουν ἀπό την Στρατευομένη Ἐκκλησία & πανε στην θριαμβεύουσα ἐξαφανίζονται; Και γιατί τότε παρακαλοῦμε τους ἁγίους & την Παναγία μας να πρεσβεύουν στόν Παντοδύναμο Θεό, για μᾶς. Ὁ ἀγωνιστής Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπῶν & Εορδαίας εἶπε σε κήρυγμά του: «Εγώ θα φύγω. Πού θα πάω; ‘Οπου και αν πάω, αν δώ ότι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ κινδυνεύει θα κάνω επανάσταση θα χτυπήσω συναγερμό. Δεν θα αφήσω την Εκκλησία του Χριστού ούτε στους αθέους ούτε στους μασόνους ούτε στους οικουμενιστάς…». Και συμπλήρωσε: «Και ἀπό το ὑπερπέραν θα φωνάζω». Τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ και οἱ προσευχες τῶν ἁγίων και τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου μας κραττοῦν.
Εἶναι ἄραγε τυχαῖο ὅτι μετα ἀπό 64 χρόνια ἦρθε αυτό το κήρυγμα στα χερια μας. Λόγω τῆς παλαιότητος και τοῦ φλογεροῦ παλμοῦ της ὁμιλίας, κάποια σημεῖα δεν ἀκούγονται πολύ καθαρά, γι᾽αυτό και τό παραθέτουμε ἀπομαγνητοφωνημένο.
ΕΡΧΟΜΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΩΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΑΙ & ΜΕ ΠΑΤΡΑΧΗΛΙ
«Ἀπόψε, στό τελευταῖο κήρυγμα ἔρχομαι ὄχι ἁπλῶς ὡς ἱεροκήρυκας, παρουσιάζομαι μπροστά σας και με πατραχήλι. Γιατί μέ πατραχήλι; Θά σᾶς τό ποῦμε στο τέλος. Τό κήρυγμα εἶναι λιανοντούφεκο, τό πατραχήλι εἶναι κανόνι. Ἀφοῦ δέν θέλουν να ἀκούσουν το κήρυγμα, θά ἀκούσουν πατραχήλι. Ἡ εὐθύνη θα εἶναι δική σας και δική μου. Read more »