Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for Σεπτέμβριος, 2022

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ: «Ο Γολγοθας ενος ταπεινου, ΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΦΙΛΕΙ» – Ο π. Αυγουστινος στην φωλια των κομιταζιδων, κινδυνευει. (Τα 33 χρονια της επισκοπικης του δρασεως, ως Μητροπολιτης του χωριου, οχι μονο απεκηρυξαν την σκοπιανοβουλγαρικη προπαγανδα, αλλα προχωρησαν πιο πολυ. Τον καλεσαν στο χωριο, τον ευχαριστησαν για την μεγαλη αγαπη & προσφορα του. Εβγαλαν λογους & τον τιμησαν οσο κανενας αλλος)

Για την νέα εκδοση του βιβλίου: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Με τή δρᾶσι τοῦ π. Αὺγουστίνου Ν. Καντιώτου τα χρόνια της Κατοχῆς στην Μακεδονία

Δημοσίευμα της Εφημερίδος «ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» ΚΟΖΑΝΗΣ
Του δημοσιογράφου της εφημερίδος: Νάση Αλευρά
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 1967

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ: «Ο Γολγοθας ενος ταπεινου, ΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΦΙΛΕΙ»

Μερος Β’

«Σ’ αυτόν αποτάνθηκαν τελικά οι δύο απεσταλμένοι του χωριού, που είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη, κρυφά απ’ όλους. Και τον παρεκάλεσαν να τους βοηθήση.

(σ. 59) Oργ. Θ.Xαρ. σ.Δεύτερο λόγο δεν χρειάστηκε να πούν. Την άλλη μέρα, πολά πρωΐ, ξεκίνησαν απ’ τη Θεσσαλονίκη και κοντά το βράδυ έφτασαν στη Φλώρινα. Διανυκτέρευσαν στην πόλη και την επομένη, πήραν το δρόμο για το χωριό με τα πόδια. Το χιόνι ήταν παχύ και τους δυσκόλευε στο βάδισμα.

Καντοζύγωναν στις πλαγιές του, όταν άκουσαν να χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησιάς. » Τι συμβαίνει;» ρώτησε ο γέροντας. «Μας είδαν που ερχόμαστε και χτυπούν τις καμπάνες για τα καλωσορίσματα!» του αποκρίθηκαν οι χωρικοί. Κι ο χειμωνιάτικος αέρας να σφυρίζη, το χιόνι να στροβιλίζεται και να δημιουργούν όλα μια συμφωνία μελοποιημένη από μεγαλοφυή μουσικοσυνθέτη.

Σαν έφτασαν στο χωριό, πρώτος τον καλωσόρισε ο παπάς κι όλοι οι άλλοι με τη σειρά. Ο παπάς που είδε τον ιεροκήρυκα νεαρό, κοντούλη, καχεκτικό και να «φέγγη» το πρόσωπό του απ’ την αποβιταμίνωση, κούνησε το κεφάλι του, σ’ ένδειξη λύπης κι αποδοκιμασίας για τον ερχομό του. Μα δεν είπε τίποτα. Μόνο συμμορφώθηκε με την παράκληση του ιεροκήρυκα: «Όλοι στην εκκλησία». Και τράβηξε πρώτος το δρόμο και οι άλλοι ακουλούθησαν. Read more »

Άγιος Θεραπων επισκοπος Κυπρου (του Παν. Μυργιωτης) 2. «Η ΧΡΗΣΤΟΤΗΣ» (Ομιλια μακαριστου γεροντος Αθανασιου Μυτιληναιου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 30th, 2022 | filed Filed under: ΚΥΠΡΟΣ, π. Αθαν. Μυτιληναίου

Άγιος Θεραπων επισκοπος Κυπρου

Μάρτυρας της Ορθοδοξίας.

Ὤφθης Θεράπων, οἷα θύτης τοῦ Λόγου,
Ὤφθης Θεράπων, καὶ δι’ αἵματος Πάτερ

Διαβάζουμε στο συναξάρι του Αγίου Θεράποντος τη μνήμη του οποίου εορτάζει η Εκκλησία μας την 14η Μαίου…

Πατηστε τον τιτλο και διαβάστε το αρθρο σε pdf

Πηγήorthodoxianpress.com , www.synaxarion.gr/

52196fa252d9

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκά 6,31-36]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου

σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Β΄ Λουκά με θέμα:

«Η ΧΡΗΣΤΟΤΗΣ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 1-10-1989], (Β224)

Ακούσαμε, σήμερα, αγαπητοί μου, στην ευαγγελική περικοπή, που είναι ένα απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Κυρίου μας, τον χρυσό κανόνα συμπεριφοράς προς τον πλησίον.
Είπε ο Κύριος: «Καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως». Πώς θέλετε να σας συμπεριφέρονται; Κατά τον ίδιο τρόπο και εσείς να συμπεριφέρεστε προς τους άλλους ανθρώπους. Και όπως ερμηνεύει ο Θεοφύλακτος: «Ὃ ἐάν θέλῃς σύ ἐπί σεαυτοῦ, τοῦτο ἒνδειξε καί τοῖς ἑτέροις». Ό,τι θέλεις να συμβεί στον εαυτό σου, αυτό να δείξεις και στους άλλους. Και συμπληρώνει ο αυτός πατήρ: «Ὁρᾶς νόμον ἒμφυτον ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν ἐγγεγραμμένον;». «Βλέπεις», λέγει, «έμφυτο νόμο στις καρδιές μας;»
Γιατί; Read more »

«Ο Γολγοθας ενος ταπεινου, ΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΦΙΛΕΙ» (Δημοσιευμα εφημεριδος του 1967, για το Μητροπολιτη Φλωρινης Αυγουστινο) – «Χειμωνας του 42. Ο βαρυτερος χειμωνας που ειχε να δει η Ελλαδα πανω απο πενηντα χρονια κι 120 χρονια… τετοια αβασταχτη σκλαβια… Ιταλοι, Γερμανοι, Βουλγαροι κι οι συνεργατες τους, ειχαν βρη την ευκαιρια να σκυλευουν πανω στο πτωμα μιας χωρας κι ενος περηφανου λαου, που παλαιψε παλληκαρισια εναντια σε πολλαπλασιους εχθρου…»

Για την β΄ ενισχυμένη νέα εκδοση του βιβλίου: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Με τή δρᾶσι τοῦ π. Αὺγουστίνου Ν. Καντιώτου τα χρόνια της Κατοχῆς στην Μακεδονία

Δημοσίευμα της Εφημερίδος «ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» ΚΟΖΑΝΗΣ
Του δημοσιογράφου της εφημερίδος: Νάση Αλευρά
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 1967

Ο Γολγοθας ενος ταπεινου

ΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΦΙΛΕΙ

(ΟΠΟΣΟΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΕΣ Ο ΘΕΟΣ…)

Μέρος Α’

Ο Γολγοθας ενος ταπεινου. π. Αυγ.ιντ

Χειμώνας του 42. Ο βαρύτερος χειμώνας που είχε να δει η Ελλάδα πάνω από πενήντα χρόνια κι 120 χρόνια, που είχε να υποφέρει τέτοια αβάσταχτη σκλαβιά.

Ιταλοί, Γερμανοί, Βούλγαροι κι οι συνεργάτες τους, είχαν βρή την ευκαιρία να σκυλεύουν πάνω στο πτώμα μιας χώρας κι ενός περήφανου λαού, που πάλαιψε παλληκαρίσια ενάντια σε πολλαπλάσιους εχθρούς και κάμφτηκε τότε μόνον, όταν του κατάφεραν το τελειωτικό χτύπημα, χτυπώντας τον άτιμα και ύπουλα, πισώπλατα, κι ενώ οι πληγές του αιμμορροούσαν και τ’ ακρωτηριασμένα μέλη του κρέμονταν προς τα κάτω μάζι με τα ράκη της ανύπαρκτης φορεσιάς του.

Μα η ψυχή εξακολουθούσε νάναι ατσαλωμένη, κι ας ήταν το σώμα, οστά περιβεβλημένα με το κιτρινισμένο και σουφρωμένο δέρμα, απ’ την πείνα, τις κακουχίες και τα βασανιστήρια. Ένα ζωντανό πτώμα, που είχε ακόμα τη δύναμη να φωνάζει: «Λευτεριά ή θάνατος»!

Τότε βρήκαν την ευκαιρία και οι άσπονδοι… φίλοι μας στα Βαλκάνια, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες, ν’ αρχίσουν πάλι το εξοντωτικό τους έργο ενάντια σε κάθε τι ελληνικό, με τον απώτερο σκοπό, ό,τι δεν κατόρθωσαν παλιότερα, να το πετύχουν τώρα. Read more »

Δεν υπαρχει ασυμφωνια στις Θειες Γραφες (Αυτο απο τον Οσιο Πετρο τον Δαμασκηνο, για τους πολυξερους που κανουν ανακαλυψεις!) 2. «ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ “12”»

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 29th, 2022 | filed Filed under: ΕΛΕΓΧΟΣ

Δεν υπαρχει ασυμφωνια στις Θειες Γραφες

«Γενικά, όποιος φωτίστηκε κάπως, όταν κατανοεί κάποια ανάγνωση ή ψαλμωδία, βρίσκει πάντοτε αφορμή για θεωρία και θεολογία, και ότι κάθε Γραφή επιβεβαιώνεται από άλλη Γραφή. Εκείνος όμως που έχει ακόμη αφώτιστο νου, νομίζει ότι οι Γραφές παρουσιάζουν διαφωνίες….

Πατηστε τον τίτλο και διαβαστε το άρθρο σε pdf

50751374unled13

«ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ “12”»

Απ’ αρχής να υπογραμμίσω, ότι για τους εχθρούς (ποικιλόμορφους) της Εκκλησίας, πράγματι οι δώδεκα εκθρονισθέντες Ιεράρχες (Καλοκαίρι ‘74) ήταν ένα «πρόβλημα», ένα «ζήτημα», γιατί δεν αντανακλούσαν τις απόψεις τους και το πνεύμα τους. Το σημαντικότερο, διότι ήταν ανεπίληπτοι, άξιοι και άγιοι επίσκοποι.

Όσοι δικαιολογούν την εκθρόνιση των «12» με «δίκαιο» ιερών κανόνων, πλανώνται και διαψεύδονται, αν ανατρέξουμε στο εκκλησιαστικό παρελθόν. Δημιούργησαν τον μύθο της αντικανονικότητος για τους «12» ιεράρχες, ως εκλεγέντες από μικρή, ολιγομελή Αριστίνδην Σύνοδο. Read more »

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΜΙΛΑ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ 6.7.1972, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ & ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ & ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ ΠΟΣΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ.

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 28th, 2022 | filed Filed under: «ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ», ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ & ΛΗΣΤΕΣ

1972 – 2022

Ο Μητροπολιτης Φλωρινης Αυγουστινος Ν. Καντιωτης
σε ομιλια του το 1972 στην Αθηνα, λέει, τι θα γινη μετα απο 50 χρονια, δηλαδη το 2022, αν δεν ξυπνησουμε οι Ορθοδοξοι.

Ακουστε ηχητικα το αποσπασμα της ομιλίας του  και δειτε με πόση ακριβεια πραγματοποιήθηκαν όλα τα λόγια του.

____

___

Βρισκομαστε στο 12 παρα πέντε, αλλα. Ο Θεος μας δίνει μικρη παραταση για να ξυπνησουμε και να αγωνιστουμε, πριν έρθη ο ολεθρος.

Ακουστε την ομιλία απο τον ίδιο. Εμεις επισημαίνουμε τρία σημεια του αποσπάσματος:

1. «Η ΕΟΚ- Ε.Ε.  θα γίνη ταφος της Ελλάδος». το είπε το 1972 και σήμερα 1972+50=2022. Ποιος αμφιβάλλει ότι η Ε.Ε. εγινε ο τάφος της ένδοξης Πατρίδας μας;

2. Φοβούμαι δυστυχώς, ότι θα δούμε στη Μητρόπολη [των Αθηνών], στις εθνικες γιορτες,  θα δουμε μέσα στον ναο, διπλα στον πρωθυπουργό να βρίσκονται φραγκόπαπαδες…
και έγινε αυτό για πρωτη φορὰ στις 25.3.2017.

Δειτε εδω: https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=57528

3. Κάνει ερώτηση: «…Μετα από 50 χρόνια θα υπάρχουν ορθοδοξοι στην Ελλάδα;
Περασαν τα 50 χρόνια από τότε και τώρα
βλέπουμε τον πατριαρχη Βαρθολομαῖο, τα «επισκοπίδια του πατριαρχειου», τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος, αρκετούς δεσποτάδες και παπάδες της Ελλάδος να συλλειτουργουν με αχειροτόνητους της Ουκρανίας, εμπαίζοντας τον Θεό φρίτουμε!!! Ο λαος που έχει αγνοια, μπαινει μαζί τους στους ναους, ακουει κανονικα την ψαλμωδία, αλλά δεν ξέρει ότι οι Ουκρανοι που φορουν ρασα μεσα στο Αγιο βημα είναι γκαρακιόζηδες και οχι παπάδες ορθόδοξοι και μολύνεται και χαει την Ορθόδοξη πιστη του, χωρις να το καταλάβει.

ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Η ΕΟΚ=Ε.Ε. θα γίνει τάφος της Ελλάδος

«..Oυαί και αλοίμονο· Η ένταξή μας στην ΕΟΚ όχι απλώς εμπορική, αλλά ιδεολογική, ηθική, οικογενειακή, προφητεύω από της θέσεως ταύτης, ότι θα γίνει ο τάφος της Ελλάδος και της ορθοδοξίας [στο Εθνος μας] και η εξομοίωσή μας προς τα άλλα έθνη τα μακράν ημών. Read more »

ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ_Ομιλουν και οι κορυφαιοι: ο ιολογος Sucharit Bhakdi (Σουχαριτ Μπαγκντι) και ο Δικηγορος Dr. Reiner 2) Παγκοσμιο φορο τιμης του στρατηγου Christian Blanchon στους ανεμβολiαστους

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 28th, 2022 | filed Filed under: MASONIA - satanismos, ΑΓΩΝΕΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ_Ομιλουν και οι κορυφαίοι ο ιολογος Sucharit Bhakdi (Σουχαριτ Μπαγκντι) και ο Δικηγορος Dr. Reiner Fuellmich

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ & ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ & ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΒΑΣΙΛΕΥΤΕ

Θελουν να μας ταἰζουν με τα ψεματα και τα σκουπίδια της Παγκοσμιοποιησεως με την τηλεόραση

____

____

Πατηστε τον παρακάτω τίτλο, για να ακουστε την ζωντανη μετάδοση, στο Πάρκο της Ελευθερίας που κατέβασε το Youtube

Το παρακάτω το αφησαν γιατί δεν έχει μεταφραση στα Ελληνικα και δεν καταλαβαίνει τα λόγια του μεγαλου δικηγόρου ο Ελληνικος λαός, που δεν ξέρει Αγγλικα

https://youtu.be/r2yE98DfZZ4

589345584235671765gogba

Στο τελος σχόλιο συνεργάτου μας

2) Παγκοσμιο φορο τιμης του στρατηγου Christian Blanchon στους ανεμβολiαστους:

Δειτε & την φωτογραφία του εδω σε pdf:Παγκόσμιο φόρο τιμής του στρατηγού Christian Blanchon στους ανεμβολίαστους  Στο τελος σχόλιο συνεργάτου μας

Είναι εκεί, δίπλα σου, φαίνονται κανονικοί, αλλά είναι υπερήρωες.
Ακόμα κι αν ήμουν πλήρως εμβολιασμένος, θα θαύμαζα τους μη εμβολιασμένους που άντεξαν τη μεγαλύτερη πίεση που έχω δει ποτέ, μεταξύ άλλων από συζύγους, γονείς, παιδιά, φίλους, συναδέλφους και γιατρούς. Read more »

30/10/1943, εγγραφο του Νομαρχη Κιλκισιου Θ. Θωμαΐδη. Σε αυτο, δεν κρυβει τον ενθουσιασμο του, για τον ηρωϊκο ιεροκηρυκα Αυγουστινο Καντιωτη, που διωκεται, αν & γραφει, οτι παιρνει ουδετερη σταση: «…του εν λογω Ἱεροκηρυκος προσον της ταχειας & ευκολου με τις ψυχες των ακροατων του επαφης, αποτελει κεφαλαιο, το οποιο δεν επρεπε να μεινη ανεκμεταλλευτο, & δη κατα τας σημερινας συνθηκας…»

Από βιβλίο: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» Με τή δρᾶσι
τοῦ π. Αὺγουστίνου Ν. Καντιώτου τα χρόνια της Κατοχῆς στην Μακεδονία, σελ. 49

Ὁ Νομαρχης Κιλκισιου με εγγραφο του στις 30/10/ 1943

πρὸς τὴν Γενικὴν Ἐπιθεώρησιν Νομαρχιῶν Γενικῆς Διοικήσεως Μακεδονίας – Θεσσαλονικης

Παίρνει οὐδέτερη θέσι, αλλα φαινεται ενθουσιασμενος με τον ιεροκηρυκα

ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ π. Α. στην Μακεδ.«…Τὸ συναρπαστικὸν καὶ χειμαρρῶδες κήρυγμά του ᾐχμαλώτισεν ἀπὸ τῶν πρώτων ἡμερῶν τὸ κοινὸν τῆς πόλεως, αἱ δὲ ἐκκλησίαι ὅσον ὡμίλει ἦσαν πάντοτε κατάμεστοι πλήθους.
Ἄτομα ἀπὸ ἐτῶν μὴ ἐκκλησιαζόμενα διὰ πάσης φύσεως λόγους, χαρακτῆρος, πεποιθήσεων, ἰδιοσυγκρασίας κλπ., ἐθεῶντο παρακολουθοῦντα συστηματικῶς καὶ μετὰ προσηλώσεως τὴν λειτουργίαν καὶ κυρίως τὸ κήρυγμα…».
Τελειώνοντας ὁ νομάρχης Κιλκισίου γράφει·
«…Οὕτω ἰδόντες καὶ ἀκούσαντες αὐτὸν καὶ ἐκ τοῦ σύνεγγυς παρακολουθοῦντες δημιουργηθεῖσαν κατάστασιν θεωροῦμεν σκόπιμον, ἵνα ἐκθέσωμεν ἀντικειμενικώτατα ταῦτα πάντα ὑμῖν, οὐδαμῶς οὐδεμιᾶς τῶν δημιουργηθεισῶν παρατάξεων συμμεριζόμενοι τὴν γνώμην, καὶ νὰ τονίσωμεν ὅτι, τὸ τοῦ ἐν λόγῳ Ἱεροκήρυκος προσὸν τῆς ταχείας καὶ εὐκόλου μὲ τὶς ψυχὲς τῶν ἀκροατῶν του ἐπαφῆς, ἀποτελεῖ κεφάλαιον, ὅπερ δὲν ἔπρεπε νὰ μείνῃ ἀνεκμετάλλευτον, καὶ δὴ κατὰ τὰς σημερινὰς συνθήκας, καὶ εἰς περιφερείας μάλιστα αἵτινες ὡς ἡ ἰδική μας ἐχούσας ἀνάγκην ἐργασίας τοιαύτης…»
Ὁ νομάρχης Κιλκισίου Θ. Θωμαΐδης, κοινοποιεῖ τὸ παραπάνω ἔγραφο καὶ στοὺς παρακάτω· Read more »

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, Ο Μητροπολιτης Φλωρινης Αυγουστινος συμβουλευει: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. 2) Γεροντας Γαβριηλ του Αγιου Ορους: Μακρια απο τον πατριαρχη Βαρθολομαιο & τους δεσποταδες που λειτουργουν με τους αχειροτονητους της Ουκρανιας 3) Διαμαρτυρια ορθοδοξων χριστιανων Φθιωτιδας για το ανιερο συλλειτουργο 3) Ελπιδοφορος, το τυφλο οργανο της παγκοσμιοποιησης, εβαλε σε αργια ιερεα της Μητροπολης Νεας Ιερσεης

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ

Ο Μητροπολιτης Φλωρίνης Αυγουστῖνος μας συμβουλευει:

«Μακρια απο τους αρουραιους της Παγκοσμιοποίησης  που ροκανίζουν τις ρίζες του δένδρο της Ορθοδοξίας…» και συνεχίζει: «Όπως πηγαίνουμε στην ευλογημένη πατρίδα μας…σε 50 χρόνια και λιγότερο, θα υπάρχουν όλων των λογιών καρύδια, μόνο έλληνες ορθόδοξοι δεν θα υπάρχουν. Μάλιστα, αυτού θα καταντήσουμε εαν δεν δημιουργήσουμε ένα ρεύμα αντιστάσεως.. (Αυτά τα λόγια τα είπε πριν ακριβῶς 50 χρόνια, στις 6.7.1972. Σε επόμενη ανάρτηση θα τα βάλουμε να τα ακουσετε και ηχητικά).

Τώρα που ο πατριάρχης Βαρθολομαιος και κάποιοι δεσποτάδες κουβαλανε τους αχειροτόνητους της Ουκρανίας στην Ελλάδα και συλλειτουργουν μαζί τους και ο ανημέρωτος λαος συμμετέχει, τι γινεται;

589345584235671765gogba

Ο Γεροντας Γαβριηλ του Αγιου Ορους απαντα:

Μακρια απο τον πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους δεσποτάδες που λειτουργουν με τους αχειροτονητους της Ουκρανιας. Μακριά και απο τους παπάδες που δικαιολογουν και υπερασπίζονται ακόμα τον πατρ. Βαρθολομαιο.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

«Οι σχισματικοί της Ουκρανίας είναι αφορισμένοι και καθηρημένοι. Είναι αχειροτόνητοι και αυτοχειροτόνητοι. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝΕ.
ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ/ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ….

Την συνέχεια: https://balsamopsyxhs.gr/2022/09/11/%ce

589345584235671765gogba 

Διαμαρτυρια ορθοδοξων χριστιανων Φθιωτιδας για το ανιερο συλλειτουργο με τον σχισματικο Επιφανιο «επισκοπο» Ολβιας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ OΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

             Πρός τόν Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών
Κοινοποίηση Διαδίκτυο

Σεβασμιώτατε,
Πληροφορηθήκαμε ἀπό τήν ἐπίσημη ἱστοσελίδα τῆς Μητροπόλεώς μας γιά τό ἀνίερο συλλείτουργο μέ τόν σχισματικό Ἐπιφάνιο «ἐπίσκοπο» Ὀλβίας στίς 11-09-2022. Λυπηθήκαμε βαθύτατα γιατί ὡς τώρα εἴχατε μόνο -ἔστω- παρευρεθεῖ, συναντηθεῖ καί ὑποδεχθεῖ τούς σχισματικούς. Τώρα δυστυχῶς συλλειτουργήσατε κιόλας τό ὁποῖο, ὅπως γνωρίζετε, ἀποτελεῖ μέγα ἀτόπημα βάσει τῶν Κανόνων τῆς Ἐκκλησίας (ΜΕ΄(45ος), ΜΣΤ΄ (46ος), ΞΕ΄ (65ος) Ἀποστολικοί Κανόνες καί ὁ ΛΓ΄ (33ος) τῆς ἐν Λαοδικίᾳ Συνόδου). Αὐτό μᾶς ἐμποδίζει στό ἑξῆς νά παρευρεθοῦμε σέ τόπο πού λειτουργεῖτε ἐσεῖς ἤ οἱ ὑπόλοιποι ἱερεῖς (οἱ δύο ἱερεῖς τῆς ἐνορίας στά Καμένα Βούρλα, ὁ ἱερέας τῆς ἐνορίας στόν Μῶλο καί ὁ ἱερέας τῆς ἐνορίας στό Ρεγκίνι) πού συμμετεῖχαν στό ἀναφερόμενο γεγονός…

Την συνεχ. http://aktines.blogspot.com/2022/09/blog-post_80.html

589345584235671765gogbaΑλλο τυφλό όργανο της παγκοσμιοποίησης είναι της Αμερικης ο Ελπιδοφόρος. Τώρα που οι χριστιανοι όχι  μόνο της ομογένειας τον πηραν χαμπάρι και τον φτυνουν κατάμουτρα, αλλα και  της Ελλάδος, τιμωρει ο παλληκαράς έναν ιερέα του, γιατί εξέφρασε την διαφωνία με αυτά που κάνει!

Ελπιδοφορος εβαλε σε αργια ιερεα της Μητροπολης Νεας Ιερσεης, γιατι διαφωνοι με τις αντιχριστιανικες ενεργειες του

Ελπιδοφόρος: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έβαλε σε αργία από κάθε ιεροπραξία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τον καλεί και σε πνευματικό δικαστήριο στις 4 Οκτωβρίου στις 12 η ώρα το μεσημέρι, τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Κανταράκια. Read more »

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ – Διαμαρτυρια των Σωματειων του Κιλκις: «….Συμπας λαος Κιλκις ζητει α)… β)… γ) ανακλησιν διαταγης Μητροπολιτου Ιωακειμ περι αμεσου απομακρυνσεως εκ της πολεως Κιλκις Αρχιμανδριτου Αυγουστινου Καντιωτου, καταλληλου εις τας σημερινας συνθηκας να διατηρηση & εξυψωση θρησκευτικον φρονημα λαου, στοπ. Εις περιπτωσιν διαφορετικην θα ευρεθη εις την αναγκην να κρατηση τουτον δι’ ιδιον λογαριασμον, τελουντος αλλωστε αιχμαλωτου αγαπης ολοκληρου λαου…»

Από βιβλίο: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» Με τή δρᾶσι
τοῦ π. Αὺγουστίνου Ν. Καντιώτου τα χρόνια της Κατοχῆς στην Μακεδονία, σελ. 48

Διαμαρτυρια των Σωματειων του Κιλκις

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ

Ἀποδέκται τέσσερις:
Γραφεῖον Πρωθυπουργοῦ
Ὑπουργεῖον Θρησκευμάτων καὶ Παιδείας
Ἱερὰν Σύνοδον – Ἀθήνας
Ὑπουργὸν Γενικὸν Διοικητήν, Θεσ/νίκην

Σύμπας λαὸς Κιλκὶς ζητεῖ πρῶτον ἄμεσον ἀντικατάστασιν Μητροπολίτου Ἰωακείμ, ἀγνοήσαντος σημερινὴν ἀνάγκην εὑρεθῇ ἐν μέσῳ ποιμνίου αὐτοῦ, προτιμήσαντος παρὰ ἐπανειλημμένας ἐκκλήσεις μας καὶ συστάσεις Κυβερνήσεως εὐζωΐαν πρωτευούσης, στόπ.
Λαὸς περιφερείας δικαίως ἀπεκρυστάλλωσε κακὴν περὶ Μητροπολίτου ἀντίληψιν, ἐνισχυθεῖσαν ὑπὸ πληροφοριῶν ἐνταῦθα προσφύγων τέως κατοίκων Ξάνθης οὓς ἐπίσης ἐγκατέλειψεν ἐπειγόντως σῶσαι ἑαυτόν, στόπ.
Θεωρεῖ τοῦτον ἀναρμόδιον καὶ ἀκατάλληλον ποδηγετήσῃ λαὸν Κιλκὶς παρούσας στιγμάς, στόπ.
Ἀπόφασίς μας ἀνέκκλητος. Περίπτωσις μὴ εἰσακούσεως θὰ δημιουργήσῃ σάλον μεταξὺ ἐκκλησίας καὶ λαοῦ, στόπ.
Ἀντικαταταστάτης δέον νὰ ᾖ ἀντάξιος τῶν περιστάσεων.
Δεύτερον ἀντικατάστασιν ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Παπαγιαννάκη, ἀδιαφοροῦντος διὰ θρησκευτικὰ ζητήματα τοῦ τόπου μας, στερουμένου παντελῶς πρωτοβουλίας.
Τρίτον ἀνάκλησιν διαταγῆς Μητροπολίτου Ἰωακεὶμ περὶ ἀμέσου ἀπομακρύνσεως ἐκ τῆς πόλεως Κιλκὶς Ἀρχιμανδρίτου Αὐγουστίνου Καντιώτου, καταλλήλου εἰς τὰς σημερινὰς συνθήκας νὰ διατηρήσῃ καὶ ἐξυψώσῃ θρησκευτικὸν φρόνημα λαοῦ, στόπ.
Λαὸς Κιλκὶς εἰς περίπτωσιν διαφορετικὴν θὰ εὑρεθῇ εἰς τὴν ἀνάγκην νὰ κρατήσῃ τοῦτον δι’ ἴδιον λογαριασμόν, τελοῦντος ἄλλωστε αἰχμαλώτου ἀγάπης ὁλοκλήρου λαοῦ, προβάντος σήμερον πρωτοφανεῖς ἐκδηλώσεις διὰ τὴν παραμονήν του εἰς Κιλκίς, στόπ.

Ἀναμένομεν ἀπάντησιν.― Read more »

«Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (Ομιλια μακαριστου γεροντος Αθανασιου Μυτιληναιου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 26th, 2022 | filed Filed under: π. Αθαν. Μυτιληναίου

METAΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου, με θέμα:

«Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 26-9-2001], Β΄έκδοσις

π. Αθανασιος Μυτιληναιος.Σήμερα η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου, τιμά την Μετάσταση του θαυμαστού και μεγάλου αποστόλου του Χριστού, του μαθητού της αγάπης και ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Η μνήμη του συμπίπτει περίπου 1906 –από σήμερα- 1906 χρόνια από της συγγραφής του περιφήμου προφητικού του βιβλίου, του τελευταίου της Καινής Διαθήκης, της Αποκαλύψεως. Γιατί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, εξόριστος στην Πάτμο, συνέγραψε το βιβλίο αυτό το 95 μ.Χ. ύστερα από μια σειρά αποκαλύψεων που είχε σε ένα σπήλαιο του νησιού εν ημέρα Κυριακή, όπως ο ίδιος μάλιστα το καταγράφει. Και ξέρετε πρώτα εγράφη η Αποκάλυψις και μετά εγράφη το Ευαγγέλιον, αν το γνωρίζετε. Είναι λοιπόν το πρώτο βιβλίο που έγραψε. Και μετά δε και οι επιστολές. Όταν επανέκαμψε από την εξορία στην Έφεσο, εκεί έγραψε το ομώνυμον Ευαγγέλιον, όπως σας είπα, και τις επιστολές. Read more »

ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ Στον αγιο Αποστολο και ευαγγελιστη και στον Χριστο εξοχως αγαπημενο Ιωαννη τον θεολογο

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 26th, 2022 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Στον άγιο Απόστολο και ευαγγελιστή και στον Χριστό εξόχως αγαπημένο
Ιωάννη τον θεολόγο

Σήμερα τελούμε εορτή ενός από τους προκρίτους Αποστόλους του Χριστού και εγκαινιάζουμε αυτόν ως πατέρα όλων όσοι φέρουν το όνομα του Χριστού, μάλλον δε ως πατριάρχη αυτών, «οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων, οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ᾿ ἐκ Θεοῦ ἐγεννήθησαν(:οι οποίοι δεν γεννήθηκαν από γυναικεία αίματα, ούτε από σαρκική επιθυμία, ούτε από την επιθυμία κάποιου άνδρα, αλλά γεννήθηκαν από τον ίδιο τον Θεό)» [Ιω.1,13]. Διότι, όπως ο Ιακώβ προέβαλε δώδεκα πατριάρχες κατά σάρκα, από τους οποίους διαμορφώθηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ[Γέν.35,22: «Ἦσαν δὲ οἱ υἱοὶ Ἰακὼβ δώδεκα» κ.ε.], έτσι και ο Χριστός προέβαλε πνευματικώς τους δώδεκα μύστες[Ματθ.10,2-4: «Τῶν δὲ δώδεκα ἀποστόλων τὰ ὀνόματά εἰσι ταῦτα· πρῶτος Σίμων ὁ λεγόμενος Πέτρος καὶ ᾿Ανδρέας ὁ ἀδελφὸς αὐτοῦ, ᾿Ιάκωβος ὁ τοῦ Ζεβεδαίου καὶ ᾿Ιωάννης ὁ ἀδελφὸς αὐτοῦ, Φίλιππος καὶ Βαρθολομαῖος, Θωμᾶς καὶ Ματθαῖος ὁ τελώνης, ᾿Ιάκωβος ὁ τοῦ ᾿Αλφαίου καὶ Λεββαῖος ὁ ἐπικληθεὶς Θαδδαῖος, Σίμων ὁ Κανανίτης καὶ ᾿Ιούδας ὁ ᾿Ισκαριώτης ὁ καὶ παραδοὺς αὐτόν» · Read more »

ΝΑ YΠAKOYΜΕ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ: «επι δε τω ῥηματι σου χαλασω το δικτυον»(Ομιλια του γεροντος ηγουμενο π. Μαξιμου Καραβα, Ιερας Μονης Αγιας Παρασκευης Μηλοχωριου Πτολεμαϊδος 25. 9. 2022)

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 25th, 2022 | filed Filed under: π. Μαξιμος Καραβας

ΝΑ YΠAKOYΜΕ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ

___

___

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Α`ΛΟΥΚΑ (Λουκά 5,1-11) – ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 25th, 2022 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Α΄ΛΟΥΚΑ

Κατά Λουκάν, κεφάλαιο Ε΄, εδάφια 1-11

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΙΣΧΣ1 Ἐγένετο δὲ ἐν τῷ τὸν ὄχλον ἐπικεῖσθαι αὐτῷ τοῦ ἀκούειν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ αὐτὸς ἦν ἑστὼς παρὰ τὴν λίμνην Γεννησαρέτ, 2 καὶ εἶδε δύο πλοῖα ἑστῶτα παρὰ τὴν λίμνην· οἱ δὲ ἁλιεῖς ἀποβάντες ἀπ᾿ αὐτῶν ἀπέπλυναν τὰ δίκτυα. 3 Ἐμβὰς δὲ εἰς ἓν τῶν πλοίων, ὃ ἦν τοῦ Σίμωνος, ἠρώτησεν αὐτὸν ἀπὸ τῆς γῆς ἐπαναγαγεῖν ὀλίγον· καὶ καθίσας ἐδίδασκεν ἐκ τοῦ πλοίου τοὺς ὄχλους. 4 Ὡς δὲ ἐπαύσατο λαλῶν, εἶπε πρὸς τὸν Σίμωνα· ἐπανάγαγε εἰς τὸ βάθος καὶ χαλάσατε τὰ δίκτυα ὑμῶν εἰς ἄγραν. 5 Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ Σίμων εἶπεν αὐτῷ· ἐπιστάτα, δι᾿ ὅλης τῆς νυκτὸς κοπιάσαντες οὐδὲν ἐλάβομεν· ἐπὶ δὲ τῷ ῥήματί σου χαλάσω τὸ δίκτυον. 6 Καὶ τοῦτο ποιήσαντες συνέκλεισαν πλῆθος ἰχθύων πολύ· διερρήγνυτο δὲ τὸ δίκτυον αὐτῶν. 7 Καὶ κατένευσαν τοῖς μετόχοις τοῖς ἐν τῷ ἑτέρῳ πλοίῳ τοῦ ἐλθόντας συλλαβέσθαι αὐτοῖς· καὶ ἦλθον καὶ ἔπλησαν ἀμφότερα τὰ πλοῖα, ὥστε βυθίζεσθαι αὐτά. 8 Ἰδὼν δὲ Σίμων Πέτρος προσέπεσε τοῖς γόνασιν ᾿Ιησοῦ λέγων· ἔξελθε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι ἀνὴρ ἁμαρτωλός εἰμι, Κύριε· 9 θάμβος γὰρ περιέσχεν αὐτὸν καὶ πάντας τοὺς σὺν αὐτῷ ἐπὶ τῇ ἄγρᾳ τῶν ἰχθύων ᾗ συνέλαβον, 10 ὁμοίως δὲ καὶ ᾿Ιάκωβον καὶ ᾿Ιωάννην, υἱοὺς Ζεβεδαίου, οἳ ἦσαν κοινωνοὶ τῷ Σίμωνι. Καὶ εἶπε πρὸς τὸν Σίμωνα ὁ ᾿Ιησοῦς· μὴ φοβοῦ· ἀπὸ τοῦ νῦν ἀνθρώπους ἔσῃ ζωγρῶν. 11 Καὶ καταγαγόντες τὰ πλοῖα ἐπὶ τὴν γῆν, ἀφέντες ἅπαντα ἠκολούθησαν αὐτῷ.

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Περιπατῶν δὲ παρὰ τὴν θάλασσαν τῆς Γαλιλαίας εἶδε δύο ἀδελφούς, Σίμωνα τὸν λεγόμενον Πέτρον καὶ Ἀνδρέαν τὸν ἀδελφόν αὐτοῦ, βάλλοντας ἀμφίβληστρον εἰς τὴν θάλασσαν· ἦσαν γὰρ ἁλιεῖς. καὶ λέγει αὐτοῖς· δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων. οἱ δὲ εὐθέως ἀφέντες τὰ δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῷ (:Και ενώ περπατούσε κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας, είδε δυο αδελφούς, τον Σίμωνα, τον οποίο κατόπιν ονόμασε Πέτρο, και τον Ανδρέα τον αδελφό του, οι οποίοι έριχναν δίχτυα στη θάλασσα, διότι ήταν ψαράδες. Και τους λέει: ‘’Ακολουθήστε με, και θα σας κάνω ικανούς να ψαρεύετε αντί για ψάρια ανθρώπους. Αυτούς θα ελκύετε στη βασιλεία των ουρανών με τα πνευματικά δίχτυα του κηρύγματος’’. Και αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυά τους και Τον ακολούθησαν)»[Ματθ.4,18-20]. Read more »

Περιστατικα της κλησεως – «Θαμβος περιεσχεν αυτον & παντας τους συν αυτω επι τη αγρα των ιχθυων η συνελαβον» (Λουκ. 5,9) – «Θαμβος», εκπληξι δηλαδη, ενιωσαν οι εμ­­πειροι αυτοι ψαραδες, που δεν θυμουνταν αλ­λοτε τετοια αλιεια. Και τετοιο θαμβος νιωθει παν­­τοτε καθε αθωος & απονηρευτος που απροκαταληπτα ατενιζει το προσωπο & τα εργα του Κυριου μας Ιησου Χριστου.

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 24th, 2022 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Περίοδος Δ΄ – Ἔτος ΛΘ΄
Φλώρινα – ἀριθμ. φύλλου 2505

Κυριακὴ Α΄ Λουκᾶ (Λκ. 5,1-11)
25 Σεπτεμβρίου 2022
Του Μητροπολιτου Φλωρινης π. Αυγουστινου Καντιώτου

Περιστατικα της κλησεως

«Θάμβος περιέσχεν αὐτὸν καὶ πάντας τοὺς σὺν αὐ­τῷ ἐπὶ τῇ ἄγρᾳ τῶν ἰχθύων ᾗ συνέλαβον» (Λουκ. 5,9)

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΟΥΔίδασκε, ἀγαπητοί μου, καὶ πάλι δίπλα στὴ λίμνη Γεννησαρὲτ ὁ Κύριός μας. Τὸ ἀ­κρο­ατήριό του τώρα ἦταν πυκνό. Ποιοί ἦταν οἱ ἀκροαταί του; Ἀνάμεσα σ᾽ αὐτούς, ἂν ἤσασταν ἐκεῖ, ματαίως θ᾽ ἀναζητούσατε κάποιον ἀ­πὸ τὰ θεωρούμενα ἀνώτερα στρώματα τῆς κοινωνίας· αὐτοὶ δὲν καταδέχονταν ν᾽ ἀκούσουν ἕ­ναν ὑπαίθριο διδάσκαλο χω­ρὶς ἱ­ε­ρατι­κὸ ἢ ἀρχιερατικὸ ἀξίωμα. Ὁ Ἰησοῦς ἐμ­φα­νιζό­ταν σὰν ἕνας λαϊκὸς ἱεροκήρυκας. Μιλοῦ­σε ἀπέριττα· ἀλλὰ ὁ τόνος, ἡ δύνα­μι κάθε λόγου του, ἡ μυστι­κὴ ἕλξι τοῦ προσώπου του ἀ­σκοῦσαν μεγά­λη ἐντύπωσι στὸν ἀπροκατάληπτο λαό.
Δίδασκε ἐκεῖ καὶ τὸν ἄκουγε πλῆθος, ψα­ρᾶδες κατὰ τὸ πλεῖστον. Γι᾽ αὐτό, ὅταν ἀργότερα οἱ ἐ­χθροί του ἤθελαν νὰ τὸν μειώσουν, ἔλεγαν· «Μήπως πίστεψε σ᾽ αὐτὸν καν­εὶς ἀ­πὸ τοὺς ἄρχοντες ἢ τοὺς φαρισαίους; μόνο αὐτὸς ὁ ὄχλος ποὺ δὲν ξέρει τὸ Νόμο – εἶνε καταραμένοι» (Ἰω. 7,48-49). Μὰ τί λέτε, γραμματεῖς καὶ φαρισαῖοι; ἐκεῖνοι ποὺ τὸν ἄ­κουγαν δὲν ἦταν καταραμένοι· ὅσοι εἶχαν τὸ προνόμιο νὰ τὸν ἀκούσουν ἦταν οἱ πιὸ εὐτυχισμένοι· ὁ λόγος ἀπὸ τὰ χείλη του ἦταν εὐ­λογία τοῦ οὐρανοῦ, ἐρχόταν «σὰν δροσιὰ τοῦ Ἀερμὼν ποὺ κατεβαίνει» (Ψαλμ. 132,3) καὶ δροσίζει τὴν κατάξερη γῆ. Read more »

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Α`ΛΟΥΚΑ (Β Κορ.4,6-15) & ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 24th, 2022 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Α΄ ΛΟΥΚΑ

Β΄προς Κορινθίους, κεφάλαιο Δ΄, εδάφια 6-15

Αποστ.Παυλος6 Ὃτι ὁ Θεὸς ὁ εἰπὼν ἐκ σκότους φῶς λάμψαι, ὃς ἔλαμψεν ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν πρὸς φωτισμὸν τῆς γνώσεως τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ ἐν προσώπῳ ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ. 7 ῎Εχομεν δὲ τὸν θησαυρὸν τοῦτον ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν, ἵνα ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως ᾖ τοῦ Θεοῦ καὶ μὴ ἐξ ἡμῶν, 8 ἐν παντὶ θλιβόμενοι ἀλλ᾿ οὐ στενοχωρούμενοι, ἀπορούμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐξαπορούμενοι, 9 διωκόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἀπολλύμενοι, 10 πάντοτε τὴν νέκρωσιν τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ ἐν τῷ σώματι περιφέροντες, ἵνα καὶ ἡ ζωὴ τοῦ ᾿Ιησοῦ ἐν τῷ σώματι ἡμῶν φανερωθῇ. 11 Ἀεὶ γὰρ ἡμεῖς οἱ ζῶντες εἰς θάνατον παραδιδόμεθα διὰ ᾿Ιησοῦν, ἵνα καὶ ἡ ζωὴ τοῦ ᾿Ιησοῦ φανερωθῇ ἐν τῇ θνητῇ σαρκὶ ἡμῶν. 12 ᾫστε ὁ μὲν θάνατος ἐν ἡμῖν ἐνεργεῖται, ἡ δὲ ζωὴ ἐν ὑμῖν. 13 Ἒχοντες δὲ τὸ αὐτὸ πνεῦμα τῆς πίστεως κατὰ τὸ γεγραμμένον, ἐπίστευσα, διὸ ἐλάλησα, καὶ ἡμεῖς πιστεύομεν, διὸ καὶ λαλοῦμεν, 14 εἰδότες ὅτι ὁ ἐγείρας τὸν Κύριον ᾿Ιησοῦν καὶ ἡμᾶς διὰ ᾿Ιησοῦ ἐγερεῖ καὶ παραστήσει σὺν ὑμῖν. 15 Τὰ γὰρ πάντα δι᾿ ὑμᾶς, ἵνα ἡ χάρις πλεονάσασα διὰ τῶν πλειόνων τὴν εὐχαριστίαν περισσεύσῃ εἰς τὴν δόξαν τοῦ Θεοῦ.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Ὁ Θεὸς ὁ εἰπών, ἐκ σκότους φῶς λάμψαι, ὃς ἔλαμψεν ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν(:Και κηρύττουμε αποκλειστικά και μόνο για τη δόξα του Χριστού, διότι ο Θεός, ο οποίος στη δημιουργία του κόσμου διέταξε από το σκοτάδι να λάμψει το φως, Αυτός και τώρα έλαμψε στις καρδιές μας)»[Β΄Κορ.4,6]. Read more »