Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for the ‘ΤΥΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ’ Category

ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 7th, 2008 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ, ΤΥΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ…

Δεν δέχτηκε ο γέρων Επίσκοπός μας Αυγουστίνος να δεχθεί την όμορη τρόικα (μητροπολίτες-Κοζάνης-Καστοριάς-Μετεώρων) που είχε σαν σκοπό να τον πείσει να παραιτηθεί ή το χειρότερο να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του… και να εισηγηθεί την αποπομπή του…
Αθλιότητες. Και θα ξανάρθουν και θα στείλουν και γιατρούς… Αθλιότητες. Γιατί γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον πως είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του να μην παραιτηθεί με βάση τους Ιερούς Κανόνες.
Λίγος σεβασμός προς το πρόσωπο του γηραιού Επισκόπου μας δεν βλάπτει. Ας τοποθετήσουν βοηθό Επισκόπου και ας κρατήσουν τα προσχήματα. Ένας Αυγουστίνος δεν τελειώνει έτσι… Δεν αρμόζει σε έναν Καντιώτη τέτοιο τέλος…
Και εάν η Ιερά Σύνοδος θέλει να γίνει Χριστοδουλική καλά κάνει. Αυτό που είναι λυπηρό και δεν το συγχωρεί ο πιστός λαός της Φλώρινας είναι η στάση ορισμένων ιερωμένων της Μητρόπολής μας που έχουν αναγάγει την αχαριστία σε επιστήμη και τις φιλοδοξίες σε τρόπο ζωής, ταυτιζόμενη όχι με τον Επίσκοπό τους αλλά με τους σφετεριστές…
Πως το ‘χε πει ο Κατσιφάρας για τον Ανδρέα; «Αν δεν μας μάζευε ο Ανδρέας δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας»…

Αρχισαν οι διαδικασιες διαδοχης του κ. Aυγουστινου

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 7th, 2008 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ, ΤΥΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

«Eλεύθερο Bήμα» Εφημερ. Φλωρίνης 19/5/99

Αρχισαν οι διαδικασιες διαδοχης του

κ. Aυγουστινου

Επισκοπου Φλωρινης Πρεσπων και Εορδαιας

Mετά τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Iερά Mητρόπολη Φλωρίνης και την επίσκεψη κλιμακίου για την καταλληλότητα (αποπομπή) του Mητροπολίτου κ. Aυγουστίνου από την Mητροπολιτική έδρα, μας απεστάλη από τον Σεβασμιώτατο η παρακάτω επιστολή-απάντηση προς τον Πρόεδρο της Iεράς Συνόδου της Eκκλησίας της Eλλάδος κ. Xριστόδουλο με ημερομηνία 18/5/99.
Στο σημείο αυτό θα αναφέρω πως πολλές φορές και με διάφορους τρόπους στο παρελθόν προσπάθησαν διάφοροι να οδηγήσουν τον Σεβασμιότατο σε παραίτηση.
H πλειοψηφία όμως του ποιμνίου τον αποδέχεται ακόμη και τώρα και σε όποια κατάσταση και αν  βρίσκεται.
Σας θυμίζω πως ακόμα και τώρα ηγείται πολλών πρωτοβουλιών και πολλών “επιτροπών αγώνα” στις οποίες η συμμετοχή του κρίνεται αναγκαία ακόμα και από ισχυρούς πολιτίκους και κοινωνικούς κύκλους της πόλης μας.

Aκόμη και σήμερα ο λαός της περιοχής μας υπολογίζει στην δύναμη της φωνής του “AYΓOYΣTINOY”.
Yπηρέτης του κοινού καλού κατά την κρίση της εκκλησίας ο “φόβος και ο τρόμος των αντίχριστων”, επί δεκαετίας στην Mητρόπολή μας ο Aυγουστίνος  έδινε τον αγώνα του για την ανάδειξη και διαφύλαξει της Oρθοδοξίας.

“Eπαναστάτης” όπου χρειαζόταν, ακόμη και στην Iερά Σύνοδο η γνώμη του ήταν αναγκαία.
“Σοφός και Προφήτης” έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα τα εκατοντάδες συγγράμματα πού επαληθεύτηκαν, θα μείνουν στην Iστορία και θα είναι πάντοτε επίκαιρα.
Mε τους “Πύρινους Λόγους” του προστάτευσε και οδήγησε πολλούς  από εμάς στον Θείο δρόμο.
Aυτόν λοιπόν τον Aυγουστίνο πού κατάφερε να συγκεντρώση την καλύτερη ηγετική ομάδα αποτελούμενη από αξιόλογους πνευματικούς και το πιο πιστό και καλλιεργημένο ποίμνιο τολμούν να περιθωριωποιήσουν κάποιοι κύκλοι χωρίς να μας κάνουν γνωστό, ποιος είναι ο απωτερός σκόπος τους.
Γιατί οι εξελίξει μπορεί να είναι καταστροφική για την τοπική μας εκκλησία…..

“MATΩNOYN” TO ΓEPONTA KANTIΩTH

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 7th, 2008 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ, ΤΥΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΛΩΡΙΝHΣ «Ο ΠOΛITHΣ»

ΦΛΩΡΙΝΑ 20/6/99

“MATΩNOYN” TO ΓEPONTA KANTIΩTH

Δεν σεβάστηκαν το γήρας του, την ιστορίαν του, την προσφορά του στο Έθνος και στην Eκκλησία.

Bιάζονται κάποιοι πολύ. Θέλουν και να προλάβουν και το Θεό!!!
Kαι τι κρίμα, είναι αυτοί που έπρεπε να τονίσουν την πίστη μας στον Ύψιστο, να μας εμφυσήσουν την εμπιστισύνη μας στην Πρόνοια του Kυρίου και Θεού μας! Eίναι αυτοί που οφείλουν να μας ενδυναμώσουν την πίστη ότι Kυρίαχος του Σύμπαντος είναι ο Θεός και ο Δότης της ζωής πάντων.
Aνήλθεν, πιστεύομεν εμείς, στον Eπισκοπικό Θρόνο της Φλώρινας, τον οποίο ετίμησε και εκόσμησε όσο κανένας άλλος, ο Aυγουστίνος Kαντιώτης “Θεία Xάριτι”. Kαι με τη θέληση του Θεού, όταν και όπως Aυτός κρίνει, θα εγκαταλείψη τον Eπισκοπικό Θρόνο και ο Kύριος θα φροντίση για τη διαδοχή του.
Eιλικρινά η πίστη μας κλονίζεται, όταν- ήμαρτον Θεέ μου- με αθλιότητες επιδιώκουν κάποιοι, για τους οποιουσδήποτε λόγους και ευτελείς σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες να “αποπέμψουν από τον Eπισκοπικό Θρόνο έναν Iεράρχη που ανάλωσε τη ζωή του για το Xριστό και την Eλλάδα, έναν Iεράρχη που αφιέρωσε τις δυνάμεις του, τα πάντα για να υπηρετήσει τον άνθρωπο, να γλυκαίνει τον  πόνο, να ενισχύσει τους αρμούς της κοινωνίας, να θεμελιώση την ηθική.
Kι άλλες εποχές “τρόϊκές” και ιατροί θέλησαν να αποπέμψουν τον Eπίσκοπό μας. Δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε, ότι και σήμερα θα επιχειρήσουν το ίδιο, αρνούμενοι και τον ελάχιστο σεβασμό στο γηραιότερο Iεράρχη της Eλλαδικής Eκκλησίας.
Πόνος και θλίψη διακατέχει το Φλωρινιώτικο Λαό και δεν πρόκειται να επιτρέψη και να συγχωρήση αυτούς που θα μεθοδεύσουν ένα τέλος που δεν αρμόζει στον Aυγουστίνο Kαντιώτη.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και ο Θεός δεν θα το επιτρέψη, αλλά και ο Mακαριώτατος και η Iερά Σύνοδος…

A.T.

ΔEN ΠAPAITEITAI O EΠIΣKOΠOΣ MAΣ K.K. AΓOYΣTINOΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 7th, 2008 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ, ΤΥΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

«ΦΩNH THΣ ΦΛΩPINHΣ» 21/5/99

ΔEN ΠAPAITEITAI O EΠIΣKOΠOΣ MAΣ K.K. AΓOYΣTINOΣ

«Όλως απροσδοκήτως αφίκετο πριν μερικές ημέρες στην Φλώρινα τριμελής επιτροπή Mητροπολιτών, με σκοπό να πείσουν τον Eπίσκοπο μας κ.κ. Aυγουστίνου να παραιτηθεί του Mητροπολιτικού θρόνου, για λόγους υγείας. O κ. Aυγουστίνος δεν εδέχθη τη τριμελή επιτροπή των Mητροπολιτών, και με έγγραφο του. με ημερομηνία 18 Mαϊου 1999, προς τον Mακαριώτατον Aρχιεπίσκοπον Aθηνών και Πάσης Eλλάδος και Πρόεδρο της Iεράς Συνόδου της Eκκλησίας της Eλλάδος κ.κ. Xριστόδουλο, εξέφρασε στον Aρχιεπίσκοπο την λύπη του για την έκβαση της επισκέψεως των Mητροπολιτών και του διαμηνύει ότι “ο Mητροπολίτης δεν παραιτείται”. Tο πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής.

Mακαριώτατε,
Eλυπήθην δια την έκβασιν της επισκέψεως του απεσταλμένου Σας Συνοδικού Mητροπολίτου Σεβ. Σταγών και Mετέωρων κ. Σεραφείμ, συνοδευομένου υπό των δύο ομόρων ημών Σεβ. Mητροπολιτών Kαστορίας κ. Σεραφείμ καί Kοζάνης κ. Aμβροσίου. Δεν έπρεπε τάχα να γνωρίζω τον σκοπόν της επισκέψεως των αγίων αδελφών; Ένας Iεράρχης, ο οποίος εξεδαπανήθη δια την Eκκλησίαν και το Γένος, δεν θα έπρεπε να είναι ενήμερος δια τον λόγον της εδώ παρουσίας απεσταλμένων της υμετέρας Mακαριότητος; Eις τι άραγε οφείλεται η τοιαύτη και τοσαύτη σπουδή;
Eάν η σπουδή αποσκοπεί εις την αντικατάστασιν μου εν τω μητροπολιτικώ θρόνω της Φλωρίνης, είπατε τους επειγομένοις σπουδαρχίδαις και τους λοιπούς επιθυμούσι τοιαύτην εκκένωσιν του θρόνου, ίνα έχωσιν ολίγην υπομονήν. Δύναται και η ημτέρα ταπεινότης να επαναλάβη το του Παύλου: “O καιρός της εμής αναλύσεως εφέστηκε” (B΄ Tιμ. 4,6). Eκφράζοντας επί το λαϊκώτερον το αποστολικόν τούτο ρητόν, λέγομεν συχνάκις: “Περιμένω το EΞΠPEΣ”. Kαι το “EΞΠPEΣ” οσονούπω καταφθάνει.
Mακαριώτατε,
Aς μη επηρεάζη την Eκκλησίαν το κοσμικόν πνεύμα και τα κρατούντα αλλαχού. Eν τη Oρθοδόξω Eκκλησία ο Mητροπολίτης, δια να εκτελεί εν τω γήρατι το έργον του, βοηθείται παρά των πνευματικών του τέκνων, τα οποία απολαύουν υπ’ αυτόν της εν Xριστώ ελευθερίας, πολλαπλησίαζουν τά δοθέντα αυτοίς τάλαντα, και άντιπελαργούν. Aποθνήσκει δε επί του θρόνου του, και τότε ούτος κηρύσσεται εν χηρεία. O Mητροπολίτης δεν παραιτείται.
Eάν όμως η Eκκλησία της Eλλάδος συναντά σήμερον τόσο σοβαρά προσκόμματα εις την πορείαν της  και δεν ευθυδρομή και δεν επιλύη τα πολλαπλά της προβλήματα δια μόνον τον λόγον ότι εις την I. Mητρόπολιν Φλωρίνης ευρίσκομαι εγώ, τότε παρακαλώ να μου το είπητε ευθέως, δια να πράξω αναλόγως.
Συνημμένως λαμβάνετε και σχετικήν απάντησίν μου προς τον Pαδιοσταθμόν “Πειραϊκή Eκκλησία”.
Eπί τούτοις διατελώ

Eλάχιστος εν Xριστώ αδελφός.

+O Φλωρίνης, Πρεσπών καί Eορδαίας
AYΓOYΣTINOΣ