Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for Απρίλιος, 2015

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

author Posted by: admin on date Απρ 29th, 2015 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

Εξελίξεις στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης σχετικά με την υπόθεση

του π. Νικολάου Μανώλη – Τα τελευταία νέα

http://katanixis.blogspot.gr/2015/04/blog-post_57.html

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Η νέα εκκλησιολογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου [ΒΙΝΤΕΟ-2015]

http://katihisis.blogspot.gr/2015/04/2015_37.html

058837d2ea8c5l«ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ»

 ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!

 Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΕΤΥΧΕ!

Ήταν μια σκέψη και έγινε πράξη! Την ενστερνίσθησαν όλοι, μικροί και μεγάλοι, αξιωματούχοι και μή, άνδρες και γυναίκες και σύσσωμος ο ιερός Κλήρος της Μητροπόλεώς μας!

Η συνέχεια στο http://mkka.blogspot.gr/2015/04/blog-post_29.html

058837d2ea8c5lΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ!!!

Συλλαλητήριο υπέρ της κάνναβης στο Σύνταγμα με την υποστήριξη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και χορηγό e-shop που πουλάει σπόρους για καλλιέργεια

http://www.iefimerida.gr/news/203165/syllalitirio-yper-tis-kannavis

058837d2ea8c5lΑπό μικρό κι΄ από τρελλό μαθαίνεις τήν αλήθεια…

«Καί λοιπόν, σάν τί θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ;» (Χάρρυ Κλύνν) 

«…Όλοι λένε ότι θα σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές, αλλά έκατσε κανείς από εσάς να σκεφτεί τι ακριβώς εισάγουμε και τι ακριβώς θα πάψει να έρχεται στην Ελλάδα;

Ας βγούμε λοιπόν από το ευρώ και ας σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές. Και ας «πεινάσουμε» όπως προσπαθούν… να μας πείσουν οι ξένοι και οι Έλληνες δοσίλογοι των καναλιών.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
-Θα σταματήσουμε λοιπόν να εισάγουμε αυτοκίνητα ; Έ, τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν Γερμανοί και  Γάλλοι που δεν θα ξαναπουλήσουν ούτε ένα αυτοκίνητο τα επόμενα χρόνια.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε γάλα, τυριά, βούτυρο, και βουτύρατα; Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν τα φασιστόμουτρα οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί.
Ξηρούς καρπούς από την Τουρκία.
Καρπούζια και σταφύλια ( μέσα στο καταχείμωνο  μάλιστα ) από την Αφρική.
( Βλέπεις τά έχουμε συνηθίσει αυτά γιατί τά τρώγαμε και στο χωριό μας…)

Πηγή:  http://patrablog.blogspot.com 

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!!! AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ «40 ΜΑΡΤΥΡΕΣ»

author Posted by: admin on date Απρ 29th, 2015 | filed Filed under: ΣΥΛΛΟΓΟΣ «40 MAΡΤΥΡΕΣ» ΚΟΖΑΝΗΣ

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ «40 ΜΑΡΤΥΡΕΣ» ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΠΑΡΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ 

Γραμμένο από την Ανδρονίκη Καπλάνογλου υπεύθυνη του Οικοτροφείου

__

 

____

  • 1. Θα παραθέσουμε σε συνέχειες, τὰ ἔγγραφα και τὰ στοιχεῖα τῆς ἀπάτης, για νὰ μείνουν στην ιστορία, μὲ τα ὁποῖα παραπέμφθηκαν, από δύο εισαγγελείς και άπό το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ο ψευτοπρόεδρος Κ. Βῆκας και άλλα τρία μέλη της παρέας, που εμφανίστηκαν από το πουθενά ως Δ.Σ., τοῦ Συλλόγου τῶν «40 Μαρτύρων». Παραπέμφθηκαν με την κατηγορία: «Πλαστογραφία μετὰ χρήσεως, κατ’ ἐξακολούθηση ἀπὸ κοινοῦ»· καὶ «Χρήση νοθευμένου ἔγγράφου μετὰ χρήσεως κατ’ ἐξακολούθηση ἀπὸ κοινοῦ». Ἔχοντας πλήρως την κάλυψη τοῦ τότε Δημάρχου Π. Κουκουλόπουλο και ἑνὸς εισαγγελέα Κοζάνης και ἑνὸς δεύτερου στη συνέχεια, ἔβαζαν τὰ ἔγγραφα για να παραγραφοῦν στο ἀρχεῖο!!! Ἐκ τῶν 4 ἀτόμων, που παραπέμφθηκαν μόνο ένα άτομο ήταν εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου.

Πρώτη ἐπισκεψη τῶν ἀρπακτικῶν στο οικοτροφεῖο
40 Μαρτ.1_Kτηρ. «40M» ιστΟ Κ. Βηκας έρχεται επίσκεψη για πρώτη φορά στο οικοτροφείο, με κάποια ἄτομα. Δεν είναι μέλος του Συλλόγου και δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτόν· έχει όμως σχέση με τον αρχιμανδρίτη του Αμυνταίου Σεβαστιανό Τοπάλη που είναι μέλος ο πατέρας του.  Ο Πάρης Κουκουλόπουλος,  σαν δήμαρχος, συνεργάζεται μαζί τους, τους παρέχει προστασία και καταστρώνουν το σχέδιο:

α) Της αρπαγής του Οικοτροφείου των «40 Μαρτύρων», του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου, ποὺ βρίσκεται στο κέντρο τῆς πόλεως!
β) Την αλλαγή του Καταστατικού, που ἔκανε ὁ ιδρυτὴς του Συλλόγου και τηρούσαν με ἀκρίβεια 50 χρόνια τα μέλη του Συλλόγου.
γ) Την καταστροφή της μεγάλης αἴθουσας που ἔκανε και μιλοῦσε ὁ σεβάσμιος ἱεράρχης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος, για νὰ τὴν κάνουν ΚΑΠΗ καὶ νὰ πάρουν πολλά λεφτά ἀπό την Εὐρωπαϊκή Ενωση.
δ) Για νὰ ἐξαφανίσουν, ὅπως φάνηκε εκ των υστέρων, ἀπὸ τὴν ιστορία τῆς Κοζάνης τον Μεγάλο Ευεργέτη τῆς πόλεως π. Αὐγουστίνο Καντιώτη, που ἔσωσε την Κατοχή την Κοζάνη με τα 8.500 πιάτα ημηρεσίως!
ε) Τέλος ἔκαναν σαν αφεντικά ἔξωση με  ασφαλιστικά μέτρα τις πτωχὲς μαθήτριες και τὴν ὑπεύθυνη του Οικοτροφείου, που επὶ 25 χρόνια, μὲ τὴν εὐλογία τοῦ π. Αὐγουστίνου ὑπηρετοῦσε δωρεάν τα παιδιά!

Ὁ σεβάσμιος Γέροντας ἰδρυτής του Συλλόγου ἐνημερωνόταν για ὅλα, όπως θα ακούσετε στο βίντεο και συμβούλευε την ὑπεύθυνη να μην παραδώσει τα κλειδια του Οικοτροφείου.
Η ἔξωση ἔγινε βίαια, με ἐντολή του εισαγγελέα Αγγελου Καμηλάρη, τὴν ὥρα που οι μαθήτριες ἦταν στο σχολεῖο! Ἔσπασαν την πόρτα και μπήκαν σαν κλέφτες με τον δικαστικό κλητήρα στο Οικοτροφεῖο! Οι μαθήτριες ὅταν ἦρθαν ἀπὸ το σχολεῖο, ἔμειναν για πολύ ὥρα ἔξω από την πόρτα και ἔκλαιγαν, και κανείς δεν ἐνδιαφέρθηκε γι᾽αυτές. Τότε τις παρέλαβε ἡ ὑπευθυνη του Οικοτροφείου που βρέθηκε και αυτή ἐκτός και τὶς πηγε σε ἕνα ὑπόγειο του πατρικού της σπιτιού, χωρὶς νερό, χωρίς χώρους πρώτης ἀνάγκης και χωρίς ἄμεσο φωτισμό. Πάνω ἀπο τα κεφάλια των κοριτσιῶν βρίσκονταν οι σωλήνες του ὑπονόμου. Καί μιά σύμπτωση. Τα κλειδιά του υπογείου ήταν ίδια με τα κλειδιά του Οικοτροφείου! Ἐκεί ἔμεναν οι μαθήτριες για ἀρκετούς μήνες και ἐξυπηρετοῦνταν ἀπὸ συγγενικά πρόσωπα των διαμερισμάτων της οικοδομῆς, μέχρι να ελευθερωθεῖ ἕνα μικρὸ διαμέρισμα 45 τετραγωνικό της ὑπεύθυνης του Οικοτροφείου.
Οἱ ψεύτικες καταστάστεις και τα πλαστογραφημένα πρακτικά που κατέθεταν στην δικαιοσύνη θὰ τα παραθέσουμε σε  επόμενα δημοσιεύματα.
Τώρα μόνο ένα ανέκδοτο από την κατάσταση τακτοποιημένων μελῶν του 2001, θα παρουσιάσω. Η κατάσταση ἔχει 25 ονόματα, από τα οποῖα μόνον 6 εἶναι μέλη του Συλλόγου. Δίπλα από κάθε όνομα ἔχει το ποσόν των 240 δραχμῶν που πλήρωσαν ως δήθεν, ετήσια συνδρομή. Σε ἕναν, τον Π. Γκιούρκα  ἔχουν το μισό ποσόν των 120 δραχμῶν και δικαιολογούν·  Απεβίωσε 29/6/2001!!! Ο πεθαμένος τους έκανε παζάρια και τους πλήρωσε μόνο για το εξάμηνο που ζοῦσε!!! Έτσι ξεφτελίζονται αυτοί που βιαστικά και εκ των υστέρων εμφανίζουν ψεύτικα χαρτια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  • 2. Θα παραθέσουμε σε συνέχειες, αποσπάσματα ὁμιλιῶν τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, για να γνωρίσουμε τὸν ιδρυτή του Συλλόγου και να δούμε με τίνος θυσίες ἔγινε το Οικοτροφείο τῶν «40 Μαρτύρων», που βοήθησε πολλά παιδια για να σπουδάσουν. Οι σκοτεινές δυνάμεις φοβόταν τον Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο και το ἔργο του και στοχοποιήσαν τα ιδρύματα του.
  • Ἡ αἴθουσα τῶν «40 Μαρτύρων»

σελ. 56 AIΘOYΣA ιστΑπόσπασμα ομιλίας που έκανε ο π. Αυγοστίνου, στὶς 8- 2-1959, στην αίθουσα των «40 Μαρτύρων» Κοζάνης.

Ἡ αἴθουσα αὐτή, ἀγαπητοί, εἶνε «σὰρξ ἐκ τῆς σαρκὸς καὶ ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων»(Γέν. 2,23)τοῦ ἱεροκήρυκος. Δὲν ἔχουν ἀξία τὰ ντουβάρια τῆς αἰθούσης ταύτης· ἀξία ἔχει ἡ ἱστορία, μὲ τὴν ὁποία εἶνε δεμένη ἡ αἴθουσα αὐτή. Μιὰ ἱστορία παρελθόντος, μιὰ ἱστορία ζυμωμένη μὲ δάκρυα καὶ αἵματα τοῦ ἱστορικοῦ τούτου λαοῦ. Δὲν ξεφύτρωσε ἔτσι τὸ κτήριο αὐτό. Ξεφύτρωσε κάτω ἀπὸ ὡρισμένας συνθήκας καὶ ὡρισμένα γεγονότα. Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε καρπὸς τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ, ποὺ ὅταν σπείρεται μέσα σὲ ἐκλεκτὲς καρδιὲς κάνει θαύματα, δημιουργεῖ ἔργα εὐποιΐας καὶ πραγματικὸ ψυχικὸ πολιτισμό. Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε τρανὴ ἀπόδειξις τῆς μεγάλης ἐκείνης ἀληθείας τὴν ὁποίαν σήμερα ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ διεκήρυξε ὁ κορυφαῖος τῶν ἀποστόλων, ὁ ἀπόστολος Παῦλος, ὁ ὁποῖος εἶπε· ὅτι εἴμεθα πτωχοὶ ὅσο κανείς ἄλλος στὴ γῆ – ὑπῆρχαν ἄλλοι πτωχότεροι ἀπὸ τοὺς ἀποστόλους; καὶ ὅμως, ἐνῷ εἴμεθα πτωχοί, «πολλοὺς πλουτίζομε». Λέει παρακάτω κάτι ἄλλο, ποὺ εἶνε μιὰ δυνατὴ ἀλήθεια στὸν κόσμον αὐτόν· «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες»(Β΄ Κορ. 6,10). Δὲν ἔχομε τίποτε ἀπολύτως, ἀλλὰ κατέχομε τὰ πάντα.
Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε ἀπόδειξις τῆς ἀληθείας αὐτῆς τοῦ ἀποστόλου. Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε καρπὸς τοῦ κηρύγματος. ―Λάθος κάνεις. Δὲν εἶνε μόνον ἡ αἴθουσα αὐτὴ καρπὸς κηρύγματος. Προτοῦ νὰ γίνῃ ἡ αἴθουσα αὐτή, ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ, ἐδῶ στὴν Κοζάνη, εἶχε καὶ ἄλλους καρπούς. Ἡ αἴθουσα δὲν εἶνε ὁ πρῶτος καρπός.
Πρὸ τῆς αἰθούσης ταύτης, πρῶτος καρπός, ποῖος εἶνε, ἀγαπητοί;                                                    

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

  • 3. Θα διαβάσουμε και ἐπιστολές των οικοτρόφων για να δοῦμε πόσο μεγάλη ἦταν η προσφορά του Οικοτροφεῖο, που ἔβαλε χέρι ο Δήμος Κοζάνης χωρὶς να ἔχει το δικαίωμα να αγγιξει πέτρα απ’ αυτό.

Νά τί λέει ἡ μαθήτρια Ἀναστασία Τσιάτη, ποὺ ἐπιστρέφοντας ἀπὸ τὸ σχολεῖο πρόλαβε στὴν πόρτα ἕναν ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ σφράγιζαν την πόρτα μὲ ἀσφαλιστικὰ μέτρα.
«Ἤξερα τὸ πρόβλημα, ἀλλὰ δὲν μποροῦσα νὰ φανταστῶ ὅτι θὰ μᾶς πετοῦσαν στὸ δρόμο. Δὲν εἴχαμε μὲ τὴν ἀδελφή μου στὴν Κοζάνη κανένα συγγενικὸ ἢ γνωστὸ πρόσωπο νὰ μείνουμε. Δὲν εἴχαμε χρήματα γιὰ νὰ πᾶμε σὲ ξενοδοχεῖο ἢ νὰ ἀγοράσωμε κάτι νὰ φᾶμε…, ὁ πατέρας μου ἔδωσε ὑπεύθυνη δήλωσι γι’ αὐτό».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΝΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΤΩΝ «40 ΜΑΡΤΥΡΩΝ» ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!!! ΔΕΣΤΕ ΤΑ ΜΑΪΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΕ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ!

author Posted by: admin on date Απρ 29th, 2015 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ «40 MAΡΤΥΡΕΣ» ΚΟΖΑΝΗΣ

ΜΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΝΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ

Αριστερά το μαϊμού πρακτικό εγγραφής μελών. Προσέξτε τις υπογραφές!!! Μόνο δύο είναι γνήσιες!    

Δεξιά μια από τις αναφορές, Αρ. Πρωτ. 1050, που εστάλησαν στον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

ψευτ. praktik. eggr μελ.Αρειο Παγο αρθ. πρ. 1050Ὑπάρχουν ἄνθρωποι ποὺ δὲν τό ᾿χουν τίποτα νὰ κλέψουν· ἁπλώνουν τὸ χέρι τους κι ἁρπάζουν ὅτι μποροῦν. Ανάλογα της θέσεως που κατέχουν και τους συνεργάτες που ἔχουν, εἶναι και τα κλοπημαία τους.

Εδῶ δεν θα γράψουμε για τους μεγάλους κλέφτες της Ελλάδος, που ἄδειασαν τα ταμεία του κράτους, αλλά για κάποιους μικρότερους, που ἔκλεψαν με τον πιο αδίσταχτο τρόπο δύο Οικοτροφεία του π. Αυγουστίνου Καντιώτου στην Κοζάνη και ἔγιναν κύριοι νομεῖς της ακίνητης περιουσίας του Συλλόγου. Κατέστρεψαν την αἴθουσα διδασκαλίας που ἔκανε και ομιλοῦσε ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Κοζάνης, ὁ αγωνιστής ιεράρχης της Φλώρινας π. Αυγουστίνος Καντιώτης. Ἄλλαξαν ὅλα τα ἄρθρα του Καταστατικού του Συλλόγου· ἄλλαξαν ἀκόμα και τον κληρονόμο που ὁριζε το επίσημο Καταστατικό. Αλλαξαν και το ἄρθρο περι του σκοπου·

Αρθρο 2
«Σκοπὸς τοῦ Συλλόγου εἶναι α) Ἡ δι᾿ Ὀρθοδόξου χριστιανικῆς διδασκαλίας καὶ ἡ κατὰ Χριστὸν μόρφωσις τῶν μελῶν αὐτοῦ καὶ ἡ ἀκριβὴς τήρησις τῶν θείων καὶ Ἱερῶν κανόνων Ἀποστολικῶν καὶ Συνοδικῶν τῆς Ἁγίας καὶ μόνης Ὀρθοδόξου τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας καὶ β) ἡ προστασία καὶ ἀνακούφισις τῶν πασχόντων καὶ ἐχόντων ἀνάγκην βοηθείας»

Τὸ ἄρθρο 38 ἔλεγε· «Πάντα τὰ ἄρθρα τοῦ καταστατικοῦ δύνανται νὰ μεταβληθοῦν ἐκτὸς τῶν ἄρθρων τῶν πραγματευομένων περὶ ἐπωνυμίας τοῦ Συλλόγου καὶ τοῦ σκοποῦ αὐτοῦ». Αυτοι τα ἄλλαξαν όλα!

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΟΜΕΙΣ ΞΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μιὰ μικρὴ ὁμάδα ἀνθρώπων μὲ ψεύτικα καὶ πλαστογραφημένα ἔγγραφα καὶ πρακτικά  κατέλαβαν χωρὶς ἐκλογές καὶ χωρὶς νὰ εἶναι μέλη στὶς 24-1-2001 τὴν διοίκηση του ἱστορικοῦ Συλλόγου τῶν «40 Μαρτύρων», ὅταν ὁ Σύλλογος εἶχε μείνει μὲ 4 μέλη (ἀπὸ τὰ 7) στὴν διοίκηση καὶ λιγότερα ἀπὸ 10 μέλη στὴν Γενικὴ Συνέλευση καὶ δὲν μποροῦσε νὰ σχηματίσῃ ἀπαρτία οὔτε στὴν διοίκηση οὔτε στὴν συνέλευση αὐτοῦ καὶ ἔπρεπε νὰ ἐφαρμοστοῦν οἱ διατάξεις τοῦ νόμου περὶ διαλύσεως τοῦ Συλλόγου, ὅπως ὅριζε τὸ 39 ἄρθρο τοῦ ἐγκεκριμμένου Καταστατικό τοῦ Συλλόγου και η ακίνητη περιουσία να πάει σ᾽ένα από τα παλιά ιδρύματα του Μητροπολίτου Φλωρίνης και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. Το οικοτροφεῖο του πατρός Αυγουστίνου λειτουργοῦσε κανονικά, με λίγες φτωχές μαθήτριες και με πολλά παιδιά στα κατηχητικά.

Στην αίθουσα του Οικοτροφείου γινόταν ομιλίες, από καθηγητάς που ερχόταν από την Φλώρινα. Στη μεγάλη σκηνή της αίθουσας γινόταν οι γιορτές του Οικοτροφείου και των κατηχητικών.

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ;

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ή ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ; ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ!

Μικρό απόσπασμα από γιορτή του Οικοτροφείου των «40 Μαρτύρων», πριν καταστρέψει την αἴθουσα ο Δήμος Κοζάνης, Αξίζει να το δείτε

________________

___________

Ἡ αἴθουσα τῶν «40 Μαρτύρων» ἔργο του ιεροκήρυκος της Κατοχής π. Αυγουστίνου Καντιώτου στην Κοζάνη

(Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα ομιλίας του π. Αυγουστίνου στην αιθουσα των «40 Μαρτύρων» Κοζανης 8-2-1959)

«…Ἡ αἴθουσα αὐτή, ἀγαπητοί, εἶνε «σὰρξ ἐκ τῆς σαρκὸς καὶ ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων»(Γέν. 2,23)τοῦ ἱεροκήρυκος. Δὲν ἔχουν ἀξία τὰ ντουβάρια τῆς αἰθούσης ταύτης· ἀξία ἔχει ἡ ἱστορία, μὲ τὴν ὁποία εἶνε δεμένη ἡ αἴθουσα αὐτή. Μιὰ ἱστορία παρελθόντος, μιὰ ἱστορία ζυμωμένη μὲ δάκρυα καὶ αἵματα τοῦ ἱστορικοῦ τούτου λαοῦ. Δὲν ξεφύτρωσε ἔτσι τὸ κτήριο αὐτό. Ξεφύτρωσε κάτω ἀπὸ ὡρισμένας συνθήκας καὶ ὡρισμένα γεγονότα. Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε καρπὸς τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ, ποὺ ὅταν σπείρεται μέσα σὲ ἐκλεκτὲς καρδιὲς κάνει θαύματα, δημιουργεῖ ἔργα εὐποιΐας καὶ πραγματικὸ ψυχικὸ πολιτισμό. Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε τρανὴ ἀπόδειξις τῆς μεγάλης ἐκείνης ἀληθείας τὴν ὁποίαν σήμερα ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ διεκήρυξε ὁ κορυφαῖος τῶν ἀποστόλων, ὁ ἀπόστολος Παῦλος, ὁ ὁποῖος εἶπε· ὅτι εἴμεθα πτωχοὶ ὅσο κανείς ἄλλος στὴ γῆ – ὑπῆρχαν ἄλλοι πτωχότεροι ἀπὸ τοὺς ἀποστόλους; καὶ ὅμως, ἐνῷ εἴμεθα πτωχοί, «πολλοὺς πλουτίζομε». Λέει παρακάτω κάτι ἄλλο, ποὺ εἶνε μιὰ δυνατὴ ἀλήθεια στὸν κόσμον αὐτόν· «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες»(Β΄ Κορ. 6,10). Δὲν ἔχομε τίποτε ἀπολύτως, ἀλλὰ κατέχομε τὰ πάντα.
Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε ἀπόδειξις τῆς ἀληθείας αὐτῆς τοῦ ἀπο-στόλου. Ἡ αἴθουσα αὐτὴ εἶνε καρπὸς τοῦ κηρύγματος. ―Λάθος κάνεις. Δὲν εἶνε μόνον ἡ αἴθουσα αὐτὴ καρπὸς κηρύγματος. Προτοῦ νὰ γίνῃ ἡ αἴθουσα αὐτή, ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ, ἐδῶ στὴν Κοζάνη, εἶχε καὶ ἄλλους καρπούς. Ἡ αἴθουσα δὲν εἶνε ὁ πρῶτος καρπός.
Πρὸ τῆς αἰθούσης ταύτης, πρῶτος καρπός, ποῖος εἶνε, ἀγαπητοί;…»

βεβαιωσεις 2Στις εθνικές γιορτές χρησιμοποιούσε την αίθουσα το Βαλταδώρειο Γυμνασίου και το 19 Νηπιαγωγείο και ὅλα λειτουργούσαν κανονικά.

Στὶς 24-1-2001 ἐπισκέπτονται τον Α΄ ὄροφο τοῦ Οἰκοτροφείου, για πρώτη φορά, ἄγνωστα πρὸς τὸν Σύλλογο πρόσωπα και αὐτὴ την ἐπίσκεψη την παρουσιάζουν στὸ  μαϊμου πρακτικὸ ἐκλογῶν 1/511-2001 ὡς ἡμέρα ἐκλογῶν!!!

 ΤΟ ΜΑΪΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΓ. ΚΑΜΗΛΑΡΗ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

2) ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. 1) ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ

author Posted by: admin on date Απρ 29th, 2015 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ «40 MAΡΤΥΡΕΣ» ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ

ΕΒΑΛΑΝ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ(!!!) ΤΟΥ 2003, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ 40 ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΚΑΠΗ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ!

Φωτογρ. αριστερά: Δημοσιεύματα εφημερίδων.
Φωτογρ. δεξιά: Φάξ που έστειλε ένας παπάς στον σεβάσμιο Γέροντα ιδρυτή του Συλλόγου Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη με ψεύτικους και φουσκωμένους λογαριασμούς, για να τρομάξουν τον Γέροντα και να πετύχουν τα αρπακτικά το σκοπό τους!

τοπικες εφημφαξ. Σεβ

_________________________________________

 Ο Συλλογος των 40 Μαρτύρων εἶχε Καταστατικό και το ἄρθρο 2 περι σκοπού δεν επέτρεπε τον Δήμο Κοζάνης ούτε να νοικιάσει ούτε να χρησιμοποιήση κάποιον χώρο του Ιδρύματος.

Αρθρο 2
«Σκοπὸς τοῦ Συλλόγου εἶναι α) Ἡ δι᾿ Ὀρθοδόξου χριστιανικῆς διδασκαλίας καὶ ἡ κατὰ Χριστὸν μόρφωσις τῶν μελῶν αὐτοῦ καὶ ἡ ἀκριβὴς τήρησις τῶν θείων καὶ Ἱερῶν κανόνων Ἀποστολικῶν καὶ Συνοδικῶν τῆς Ἁγίας καὶ μόνης Ὀρθοδόξου τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας καὶ β) ἡ προστασία καὶ ἀνακούφισις τῶν πασχόντων καὶ ἐχόντων ἀνάγκην βοηθείας»

Ὁ σκοπὸς τοῦ Συλλόγου έπρεπε νὰ μείνῃ ἀναλλοίωτος μὲ τὸ πέρασμα τῶν ἐτῶν, καὶ γι’ αὐτὸ τὸ ἄρθρο 38 λέει· «Πάντα τὰ ἄρθρα τοῦ καταστατικοῦ δύνανται νὰ μεταβληθοῦν ἐκτὸς τῶν ἄρθρων τῶν πραγματευομένων περὶ ἐπωνυμίας τοῦ Συλλόγου καὶ τοῦ σκοποῦ αὐτοῦ».
Αυτοί που κατέλαβαν τον Σύλλογο, με το μαϊμού πρακτικό εκλογῶν 1/514/2001 και με μιά σειρά ψεύτικων και πλαστογραφημένων εγγράφων και ἔκαναν ἄνω-κάτω το Καταστατικό, δεν εἶχαν πρόβλημα κοντά στις τόσες παρανομίες που ἔκαναν, να κάνουν ἀκόμα μία, αφού είχαν την κάλυψη ισχυρῶν προσώπων. Σκέφτηκαν να πάρουν ἄδεια από τον Γέροντα ιδρυτή του Συλλόγου π. Αυγουστίνο, εξαπατῶντας των, για να παρακάμψουν ἕνα ζωντανό μέλος του Συλλόγου, που αντιστέκονταν. Ο αρχιμανδρίτης του Αμυνταίου Σεβαστιανός Τοπάλης, που συνεργάζονταν μαζί τους, έστειλε φαξ στο Γέροντα, (φωτογρ. πάνω δεξιά), στις 31-1-2002 και παρουσίαζε  ἕνα χρέος 14.000.000 του Οικοτροφείου στην τηλεθέρμανση! Του ζητούσε, νὰ δώσει άδεια για να νοικιάσουν την αίθουσα του Συλλόγου στο Δήμο, για να εξοφλήσουν το χρέος!!! Στην πραγματικότητα ἤθελαν να αλλάξουν την χρήση της αἴθουσας διδασκαλίας σε ΚΑΠΗ, αλλα δεν το ἔγραψαν. Ο σεβάσμιος Γέροντας όχι μόνο δεν τους έδωσε άδεια, αλλά ενημέρωσε την υπεύθυνη για το φαξ.

Με τίτλο:
«ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ» η περιφερειακή εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ» και η καθημερινή ἐφημερίδα «ΠΤΟΛΕΜΑΪΟΣ» την Τρίτη 12-2-2002, ἐνημέρωσαν τους ἀναγνώστες τους, αλλα αυτοί δεν ντράπηκαν καθόλου! Έβαλαν ένα σκοπό και κοιτούσαν να τον ολοκληρώσουν!

Δεν τους έφτασε που πήραν την αίθουσα, όπου υπήρχαν οι κεντρικοί διακόπτες του νερού, της ΔΕΗ και οι δεξαμενές του πετρελαίου, στα οποία έβαλαν λουκέτο και δεν είχε το οικοτροφείο πρόσβαση και ήταν επικίνδυνη η ζωή των παιδιών, σύντομα προχώρησαν σαν αφεντικά και έδιωξαν με ασφαλιστικά μέτρα τις πτωχές μαθήτριες του Οικοτροφείο, για να κάνει την φιλανθρωπία του ο Δήμος!!!!!

Στην β´ σελίδα του φαξ ἔγραφαν στον Γέροντα·
«…Παρακαλῶ νὰ λάβετε ὑπ᾽ὅψιν σας ὅτι ἄν τελικὰ παραχωρηθεῖ ὁ χῶρος αὐτὸς ἐπὶ ἐνοικίω διὰ ἕνα χρονικό διάστημα εἰς τὸν Δῆμο Κοζάνης θὰ ἐπέλθει λύσις πολλῶν προβλημάτων που ἤδη σοβοῦν, ὅπως θὰ διαγραφεῖ τὸ χρέος τῶν 6.000.οοο εἰς τὴν Τηλεθέρμανση (Το ὅποῖο με τοὺς τόκους ἐγγίζει τὰ 14.000.000)...».

  • Ὑπῆρχε πράγματι κάποιο χρέος στὴν ΔΕΥΑΚ, λόγω τῆς ψεύτικης ὑποσχέσεως του δημάρχου κ. Π. Κουκουλόπουλου στο παλιό νόμιμο συμβούλιο τοῦ Συλλόγου τῶν 40 Μαρτύρων, ἀλλα ὄχι τόσο μεγάλο.
  • «Νὰ μη πληρώνουν τὴν τηλεθέρμανση»,  τους εἶπε, «γιατί θα τὴν κάνει δωρεά ὁ Δῆμος». Γιατί ἄραγε εξαπάτησε ο κ. Κουκουλόπουλος με τις ψεύτικες υποσχέσεις τα τίμια γεροντάκια του Συλλόγου; Το Οικοτροφεῖο δεν χρωστοῦσε πουθενά μεχρι τότε, και πλήρωσε ἕνα μεγάλο ποσόν για τον μηχανισμό της τηλεθέρμανσις. Ποῦ απέβλεπε αυτή η ενέργειά του; Και γιατί συνέχιζε να ψεύδετε στην υπεύθυνη του Οικοτροφείου, που την διαβεβαίωνε ὅτι αυτός τακτοποίησε την υπόθεση; Αὐτό ἦταν το ευχαριστῶ για τη μεγάλη προσφορά του Οικοτροφείου στην πόλη και για την ἐξυπηρέτηση που  ἔκανε χρόνια ο Σύλλογος στο Δήμο Κοζάνης, παραχωρῶντας δωρεάν την αἴθουσα στις ἐκλογές, ὡς εκλογικό τμήμα;

ΣΤΗΜΕΝΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ
για να βάλει χέρι ὁ Δῆμος το Οικοτροφεῖο των 40 Μαρτύρων.

  Η υπεύθυνη του Οικοτροφείου δεν ἔπαιρνε ειδοποιητήρια από την ΔΕΥΑΚ για την τηλεθέρμανση στο Οικοτροφεῖο και ἔμαθε για το χρέος ὅταν ἦρθε ειδοποιητήριο κατ’  ευθείαν από τα δικαστήρια, με το ποσόν των 12.746 ευρώ, δηλαδ. 4.339.000 δραχμές, με ημερομηνία δικάσιμο!
Το μόνο που έκανε ο Κουκουλόπουλος ἦταν ὅτι ζήτησε αναβολή της δίκης και εἶπε στην υπεύθυνη ὅτι τακτοποίησε την υποθεσή, για να μείνει ήσυχη. Και αυτό ἦταν μία ἀκόμα παγίδα, για να μη γίνει ρύθμιση στην ΔΕΥΑΚ και ακυρωθεῖ η δίκη.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ,  ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ; Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ
Το φάξ που ἔστειλε στον Γέροντα στην Φλώρινα, με το ποσόν των 6.000.000 δραχμῶν, που με τους τόκους το έφτασε στα 14.000.000 δραχ. ἦταν δικό του· Και τα γράμματα δικά του και το τηλέφωνο δικό του!!! Ούτε οι τοκογλύφοι δεν βάζουν τόσο μεγάλους τόκους! Μιά μέρα μετά το φαξ, ρωτήσαμε στην ΔΕΥΑΚ και μας είπαν ότι δεν υπάρχουν τόκοι.

border

ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ

ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Άπόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου  στον Ἄγιο Νικόλαο Κοζάνης το 1967

Απο το βιβλίο ΜΙΑ ΖΩΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Ταπεινόν όργανο της βουλής του Θεού

Διατελώ υπό το κράτος βαθείας συγκινήσεως, η γλώσσα η ανθρώπινη δεν μπορεί να εκφράσει τα αισθήματά μου. Μετρήστε με τα δάχτυλα… πάνε 50 χρόνια από τότε, που σε ημέρες σκληρές, σε ημέρες κατά τις οποίες το έθνος μας εδοκιμάζετο σκληρώς από την απαισίας μνήμης Κατοχήν, τόσον των Γερμανών όσο και των Ιταλών, και πολύ περισσότερο των Βουλγάρων, όπως αι ακριτικαί περιφέρειαι, τότε και εγώ ευρέθην εις την πόλιν της Κοζάνης.

Εδώ η δυστυχία ήτο πολύ μεγάλη. Απέραντη ήτο η δυστυχία… και διωγμός, και φυλακές, και καταδιώξεις καθημερινές. Το πρωΐ δεν ήξερες αν θα βραδιάσεις και το βράδυ δεν ήξερες αν θα ξημερώσεις. Η ζωή του ανθρώπου δεν είχε πλέον καμμία αξία.

Σ’ αυτές τις ημέρες μας εβοήθησε ο Θεός και έγινε θαύμα. Θαύμα χαρακτηρίζω εγώ το γεγονός των συσσιτίων. Στην πρόσκλησι του ιεροκήρυκος της εκκλησίας, ο πτωχός αυτός λαός ήνοιξε τα βαλάντιά του και μας έδωκε και μας έδωκε… Και άρχισαν τα συσσίτια κατ’ αρχάς από 50 μερίδες και έγιναν κατόπιν 8.000 μερίδες. Το ρυάκιον έγινε Αχελώος, μεγάλος ποταμός.

Ευλογώ τον Θεόν, διότι με ηξίωσε να είμαι ταπεινόν όργανον της βουλής του κατά τα έτη εκείνα. Και ευλογώ τον Θεόν ακόμα, διότι εδώ όχι άπαξ αλλά πολλάκις εκινδύνευσα να εκτελεσθώ, αλλά η χάρις του Θεού και αι πρεσβείαι του αγίου Νικολάου με έσωσαν.

Θαύμα του αγίου Νικολάου

… Θα σας διηγηθώ ένα θαύμα. Πότε έγινε; Έγινε στην Κοζάνη το 1944, στα χρόνια εκείνα, τα φοβερά χρόνια της σκλαβιάς του έθνους μας. Κακοί τότε και διεφθαρμένοι άνθρωποι, συνεργαζόμενοι με τη Γερμανική εξουσία, Read more »

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: «ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΣΑΣ»

author Posted by: admin on date Απρ 28th, 2015 | filed Filed under: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

Συνέχεια σελ. 30-31, του βιβλίου «ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ», εκδοση 1981
του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου που εξαντλήθη·

HΡΩΪΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

Ημείς δε, ο Επίσκοπος Φλωρίνης, της ακριτικής ταύτης πόλεως, εξ αφορμής της νέας διαφωτιστικής ερεύνης, την οποίαν διενήργησε καθημερινή εφημερίς, απευθυνόμεθα προς τον ευσεβή Ελληνικόν λαόν και λέγομεν˙

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

πεταξτε τηλεορ.Κλείοντες δε τας τηλεοράσεις σας θα πράξετε έργον καθάρσεως της οικίας σας. Θα εκδιώξετε από το οικογενειακόν σας άσυλον τους δαίμονας, οι οποίοι εισβάλλουν και ρυπαίνουν με το βρωμερόν θέαμα παν το ελληνικόν, παν το χριστιανικόν. Και όπως δεν επιτρέπετε να εγκατασταθή εις την οικίαν σας μία περιβόητος πόρνη, ένας απατεών και δολοφόνος, έτσι δεν πρέπει να επιτρέψετε την δια της τηλεοράσεως είσοδον και εγκατάστασιν εντός της οικογενείας σας των νεοβαρβάρων. Κλείσατε, παρακαλώ, σφραγίσατε και απομακρύνατε την τηλεόρασιν, το κουτί αυτό του Διαβόλου.

Αντί δε της τηλεοράσεως, παρακαλούμεν, ανοίξατε την άλλην τηλεόρασιν, την τηλεόρασιν του ουρανού. Η δε τηλεόρασις του ουρανού, η οποία παρουσιάζει τα σπουδαιότερα θεάματα, είνε η Αγία Γραφή. Αλλά, δυστυχώς, αυτήν την τηλεόρασιν ο αμαρτωλός κόσμος κρατεί κλεισμένην και ουδέποτε ανοίγει. Και η ιερά Βίβλος μένει σκονισμένη εις κάποιο ράφι. Έκλεισεν ο κόσμος τα αυτιά του εις τον Θεόν, και τα ήνοιξεν εις τον Διάβολον, εις την τηλεόρασιν. Και ιδού, έρχεται ο πνευματικός και υλικός όλεθρος…

Θα χαρώ χαράν μεγάλην, εάν 10, 100, 1.000 Έλληνες Χριστιανοί, διαβάζοντες το παρόν, λάβουν την ηρωϊκήν απόφασιν να κλείσουν την τηλεόρασιν και αντί της τηλεοράσεως νʼ ανοίξουν την Αγίαν Γραφήν. Όσοι και όσαι λάβουν την απόφασιν αυτήν, παρακαλώ να μου γράψουν εις την Φλώριναν, δια να τους στείλω ένα μικρόν δώρον ως ευλογίαν. Αλλά και αν κανείς δεν μας ακούση, ας είπωμεν και ημείς˙ «Εἴπομεν, ἐλαλήσαμεν, ἁμαρτίαν οὐκ ἔχομεν». Σεις, οι οποίοι διαβάζετε το τεύχος αυτό, εάν δεν εφαρμόσετε ό,τι σας συμβουλεύομεν, σεις θα έχετε την αμαρτίαν.

ΛΑΤΟΜΟΣ ΑΓΙΟΣ (Ευλογιος αγιος – 27 Απριλιου)

author Posted by: admin on date Απρ 27th, 2015 | filed Filed under: ΑΓΙΟΙ «ΑΠ᾽ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»

AΠΟ ΒΙΒΛΙΟ· ΑΓΙΟΙ «ΑΠ” ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

ΛΑΤΟΜΟΣ ΑΓΙΟΣ

λόγιος γιος 27 πριλίου)

λατομοςὙπάρχουν, ἀγαπητοί μου, ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού κάνουν προσευχή, ἀλλά στίς προσευχές τους δέν ζητοῦν πράγματα πού ἀποβλέπουν στή σωτηρία τῆς ψυχῆς, κα­θώς προτρέπει ἡ Ἐκκλησία, «τά καλά καί συμφέροντα ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν». Ζητοῦν πράγματα ὑλικά, χρήματα, τιμές, δόξες καί ἄλλα ἀνθρώπινα μεγαλεῖα, πού φαίνον­ται στήν ἀρχή ὅτι θά τούς εἶνε ὠφέλιμα καί εὐεργετικά, κι ὅμως στό τέλος αὐτά πού ζητοῦν, ἄν τούς δοθοῦν, καταν­τοῦν ψυχικῶς ἐπιζήμια καί καταστρεπτικά.

Ἄς ἀναφέρουμε ἕνα παράδειγμα. Λένε ὅτι κάποιος φτωχός ἄνθρωπος ἀγόρασε ἕνα λαχεῖο καί πή-γαινε στίς ἐκκλησίες κι ἄναβε κεριά, προσκυνοῦσε τίς εἰκόνες καί παρακαλοῦσε νά τοῦ πέση τό λαχεῖο. Ὁ Θεός βέβαια δέν ἀκούει τέτοιες προσευχές, γιατί ξέρει τί εἶνε ἐκεῖνο πού συμφέρει στούς ἀνθρώπους. Τούς δίνει ὅμως κάποτε κατά παραχώρησι αὐτό πού ζητοῦν, γιά νά τούς διδάξη πώς αὐτό δέν ἦταν συμφέρον τους. Ἔπεσε λοιπόν καί σ’ αὐτόν τό λαχεῖο. Ἔγινε εὐτυχισμένος; Ὄχι. Ἀπό τήν πολλή του χαρά τρελλάθηκε καί τόν ἔκλεισαν στό φρενοκομεῖο. Γι’ αὐτό ὁ Χριστός σέ ὅλους ὅσους προσεύχονται ἔτσι ἀπαντᾶ: «Οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε», δηλαδή, δέν ξέρετε τί ζητᾶτε.

Αὐτά πού λέμε γιά τήν προσευχή τά βλέπουμε στή ζωή ἑνός ἁγίου, τοῦ ἁγίου Εὐλογίου, πού γιορτάζει στίς 27 Ἀπριλίου. Στό βίο τοῦ ἁγίου αὐτοῦ ὑπάρχει κάποιο διή­γημα, πού ὅσο κι ἄν φαίνεται παράξενο καί ἀπίστευτο στούς πολλούς ὅμως περικλείει ἕνα σπουδαῖο δίδαγμα, ὅτι πρέπει νά προσέχουμε στά αἰτήματα τῶν προσευχῶν μας.

¬¬¬

Κάτω στήν Αἴγυπτο, στούς πρώτους αἰῶνες τοῦ Χρι­στιανισμοῦ, σέ μιά ἔρημο πού ὠνομαζόταν Read more »

MHTΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: Ευρισκομεθα κατω απο την επιδρασιν σκοτεινων δυναμεων εωσφορικης εμπνευσεως. Ο Αντίχριστος εν όψει… Τι το παραξενον αν αυριο ή μεθαυριον διαφημιζεται απο τηλεορασεως η αμβλωση, η μοιχεια, τα διαζυγια ακομα και η ομοφυλοφιλια;

author Posted by: admin on date Απρ 27th, 2015 | filed Filed under: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

Συνέχεια σελ. 29-30, του βιβλίου «ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ», εκδοση 1981
του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου που εξαντλήθη·

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

Ζοφερόν το μέλλον

«Κλειστε τις τηλεορασεις»Λόγω της αδιαφορίας, η κατάστασις ως προς την τηλεόρασιν όχι μόνον δεν θα βελτιωθή, αλλά προβλέπω ότι θα είνε και χειρότερα απʼ ότι είνε. Διότι μη λησμονείτε, ότι ήδη εγένετο η ένταξις μας εις την Ε.Ο.Κ. Μέσα εις την χοάνην αυτήν των εθνών που αποτελούν τον οργανισμόν αυτόν, η Ελλάς κατά τας αντιλήψεις των πολλών πρέπει να συγχρονισθή καθʼ όλα με την νοοτροπίαν των εθνών τούτων. Και όπως λειτουργεί η τηλεόρασις εις τα έθνη αυτά, έτσι πρέπει να λειτουργή και εις την Ελλάδα; Πορνική είνε εκεί η τηλεόρασις; Πορνική πρέπει να είνε και η τηλεόρασις της Ελλάδος. Όχι πλέον ελληνικά αλλʼ ευρωπαϊκά πρέπει να σκεπτώμεθα και να ενεργώμεν ως εξειλιγμένοι άνθρωποι του 20ου αιώνος. Και μήπως δεν ηκούσθη η τηλεόρασις να προπαγανδίζη υπέρ του αυτομάτου διαζυγίου; Τι το παράξενον αν αύριον ή μεθαύριον από της τηλεοράσεως προβληθή ταινία υπέρ αμβλώσεων, υπέρ καταργήσεως μοιχείας, υπέρ ομοφυλοφίλων, υπέρ…; Έτσι Read more »

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ -MEΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΚΩΝ

author Posted by: admin on date Απρ 27th, 2015 | filed Filed under: ΠΟΝΗΜΑ ΕΡΕΥΝ. Λ.Α.

Του Λάζαρου Αραβάνη ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΚΩΝ.pdf

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: «ΠΡΟΦΗΤΕΥΩ·  Η ΕΟΚ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»  Μητρ. π. Αυγ. 6.2.1972

https://www.youtube.com/watch?v=zi010k3oAA4

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ … ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ!!!!

ΟΜΩΣ,  ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ  ποτές δέν θά ἀκουμποῦσαν στό χρῆμα τῶν τόκων.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ  ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΙΔΟΥ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ:

«Ζη­τείς από τον φτωχό εισοδήματα και αυξήσεις του πλούτου σου κάνοντας κάτι παρόμοιο όπως εάν ή­θελε κανείς από χωράφι που από την ξηρασία και τον καύσωνα εξεράθηκε να πάρει θημωνιές σιτα­ριού, ή πλήθος σταφυλιών από αμπέλι μετά την χαλαζόπτωση, ή να γεννηθούν παιδιά από στείρα κοι­λιά, ή γάλα από γυναίκες που δεν εγέννησαν». Κανείς δεν επιχειρεί τα παρά φύσιν και αδύνατα, διότι με το να μην κατορθώνει τίποτε γίνεται και καταγέλαστος

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ (κατά την ἄποψη μου  Λ. Α. )

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Read more »

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

author Posted by: admin on date Απρ 27th, 2015 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΘΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τέλος ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

Τί διδασκόμεθα; Πρῶτα – πρῶτα· νὰ κρατήσουμε τὴν πίστι μας. Ἂν ἡ ἁγία Εἰρήνη ἔμεινε πιστὴ μέσα σὲ τόσα μαρτύρια, πολὺ περισσότερο ἐμεῖς σήμερα, ποὺ κανείς δὲν μᾶς ἀπειλεῖ. Ἐλεύθερες εἶνε τώρα οἱ ἐκκλησιὲς καὶ χτυποῦν οἱ καμπάνες, ἐλεύθερα κινοῦνται οἱ ἱερεῖς μας καὶ τελοῦν τὰ μυστήρια. Νὰ μείνουμε λοιπὸν ῥιζωμένοι στὴν πίστι μας.
Καὶ τὸ ἄλλο ποὺ διδασκόμεθα εἶνε, ὅτι ἡ γυναίκα ἔχει ἀξία. Δῶστε μου μιὰ γυναῖκα σὰν τὴν ἁγία Εἰρήνη, νὰ πέσω νὰ τὴν προσκυνήσω. Μιὰ γυναίκα ποὺ πιστεύει στὸ Χριστὸ ἀξίζει παραπάνω ἀπὸ ἑκατὸ δασκάλους, ἀπὸ ἑκατὸ παπᾶδες καὶ ἑκατὸ δεσποτάδες. Χαρὰ στὸν κόσμο, ὅταν ὑπάρχουν γυναῖκες πιστές. Ὄχι γυναῖκες ποὺ τρέχουν σὲ κέντρα διασκεδάσεως καὶ χοροπηδοῦν καὶ πίνουν κ᾿ ἔχουν στὰ χείλη τὸ τσιγάρο καὶ κάνουν ἔρωτες κι ἀλλάζουν τοὺς ἄντρες σὰν τὶς ρόμπες τους, ὄχι γυναῖκες τῆς μόδας καὶ τῆς ἀσωτίας. Δῶστε μου γυναῖκες σὰν τὴν ἁγία Εἰρήνη. Μεγάλο πρᾶγμα ἡ Χριστιανὴ γυναίκα.
Θέλετε παράδειγμα; Ἤμουν στὴν Ἀθήνα καὶ μὲ πλησίασε κάποιος. Μοῦ λέει· ―Πάτερ, ἐγὼ ἤμουν ἄθεος, δὲν πίστευα τίποτα. Πήγαινα στὶς ταβέρνες, ἔπαιζα χαρτιά, ὅλες τὶς ἀτιμίες ἔκανα. Ἐκκλησία δὲν πατοῦσα, ποτέ δὲν ἐξωμολογήθηκα, τὸ Χριστὸ βλαστημοῦσα, ἀνθρώπους χτυποῦσα, ἕνας ἄγριος ἤμουνα· πῆγα φυλακή, πῆγα ἐξορία… Ποιός μὲ ἄλλαξε; Λέω· ―Κανένας παπᾶς; ―Ὄχι. ―Κανένας δεσπότης; ―Ὄχι. ―Κανένας θεολόγος; ―Ὄχι. ―Κανένα θαῦμα; ―Ὄχι. Ἡ γυναίκα μου, πάτερ!… Ἡ σύζυγός του, μιὰ εὐλαβὴς γυναίκα, τὸν ὑπέφερε δέκα χρόνια μὲ ἀγάπη, μὲ ὑπομονή, μὲ πραότητα· αὐτὴ τὸν ἄλλαξε καὶ φύτευσε μέσ᾿ στὴν καρδιά του τὴν πίστι.
Ὦ γυναῖκες! Ἔχετε στὰ χέρια σας τεραστία δύναμι. Νὰ τὴ χρησιμοποιήσετε ἐπ᾿ ἀγαθῷ. Καὶ εὔχομαι ὅλες, μικρὲς καὶ μεγάλες, νὰ γίνετε σὰν τὴν ἁγία Εἰρήνη, νὰ γίνετε ἄγγελοι, μέσα σ᾿ ἕνα κόσμο ποὺ δαιμονίζεται ἀπὸ τὴν ἁμαρτία. Καθεμιὰ ἂς προσπαθήσῃ νὰ μιμηθῇ τὸ παράδειγμα τῆς μεγαλομάρτυρος ἁγίας Εἰρήνης.

ΚΑΝΑΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ· ΔΩΣΑΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑΣ, ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ & ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

author Posted by: admin on date Απρ 26th, 2015 | filed Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τὰ λόγια του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, που εἶπε πρίν από 50 χρόνια, στὸν ἱ. ναὸ Αγ. Γεωργίου Ν. Ἡρακλείου Ἀττικῆς στις 17-5-1964, εἶναι ὅσο ποτέ ἐπίκαιρα. Ακούστε το τέλος της ομιλίας απομαγνητοφωνημένο.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΑΣ;

ΣΤΟΝ ΟΗΕ; ΣΤΟ ΝΑΤΟ; ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ; ΟΧΙ.

ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΟ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΕΛΛΑΔΟΣ ist«…Ὕστερα ἀπὸ τὶς τόσες ὑπηρεσίες και τὴν μεγάλη προσφορά τῆς Ἑλλάδος στην ἀνθρωπότητα, τί περίμενε στὸν κόσμο αὐτὸ; Δὲν περίμενε οὔτε τὰ ρούβλια τους, οὔτε τὰ δολλάριά τους, οὔτε τὰ μάρκα τους. Ἀπὸ τοὺς μεγάλους συμμάχους, ποὺ ἔψελναν (το 1940) τὸν ὕμνο καὶ τὸ ἐγκώμιό της, περίμενε λίγη δικαιοσύνη. Ἅν ὑπῆρχε ἕνα δράμι δικαιοσύνης, θὰ ᾽πρεπε ὅλοι αὐτοὶ ν’ανεβοῦν ἐπάνω στὰ ψηλὰ βουνά, στὸ Τεπελένι καὶ στὴν Τρεμπεσίνα, κ’εκεῖ νὰ προσκυνήσουν· γιατί ἄν δὲν ὑπῆρχε ἐκείνη ἡ ἀντίστασι, δὲν ξέρω πῶςθὰ ἦταν σήμερα ὁ κόσμος. Θὰ ᾽πρεπε νὰ στήσουν ἐκεῖ τὴν ἑλληνικὴ σημαῖα. Θὰ ᾽πρεπε ἀκόμη νὰ ὑψώσουν τὴν γαλανόλευκη καὶ σ᾽ ἐκεῖνο στὸ γαλ;αζιο νησί, ποὺ εἶνε πέρα ως πέρα ἑλληνικό, τὴν Κύπρο, καὶ νὰ ποῦν. Ἑλλάδα, σὲ βραβεύουμε γιὰ τοὺς κόπους καὶ τὶς θυσίες σου. Τίποτε ἀπ᾽ὅλα αὐτά! Μπίζνες, λίρες, πετρέλαια, κάρβουνα, ἐλεεινὰ συμφέροντα, αὐτὰ βασιλεύουν σήμερα στὸν κόσμο.

* * *

Πρέπει ἀδέλφια μου, νὰ ὁμολογήσουμε κάτι. Κάναμε οἱ Ἕλληνες νιὰ ἁμαρτία· δώσαμε μεγάλη ἐμπιστοσύνη καὶ ἀξία στοὺς συμμάχους μας, κι αὐτοὶ ἀποδείχθηκαν προδότες. Ἦταν μεγάλη ἁμαρτία, καὶ τώρα τὴν πληρώνουμε.

Ἀλλ᾽ ἄς μὴ ἀπελπιστοῦμε, παρὰ τὴν ἀδικία που ὑφιστάμεθα. Ἔχουμε βέβαια παράπονο. Εἴμαστε κ’εμεῖς ὅπως οἱ Ἑλληνισταὶ τῆς πρώτης Ἐκκλησίας, ποὺ εἶχαν παράπονο γιατὶ ἀδικοῦνταν· κ᾽ ἐκεῖνοι μὲν πῆγαν στοὺς ἀποστόλους, οἱ ὁποῖοι ρύθμισαν τὸ ζήτημά τους ἀμέσως καὶ τὸ δίκιο ἐπικράτησε. Διότι ἅμα ὑπάρχη καλὴ διάθεσις, τὰ ζητήματα λύνονται μέσα σὲ μιὰ ὥρα· ἅμα ὅμως δὲν ὑπάρχη, τὰ ζητήματα περιπλέκονται. Αὐτὸ συνέβη κ’ ἐδῶ σ’ εμᾶς. Τὰ ζητήματά μας τὰ κάνανε κουβάρι, τὰ μπλέξανε καὶ δὲν μπορεῖ νὰ τὰ ξεμπλέξη κανείς.

Τώρα λοιπὸν ἐμεῖς σὲ ποιόν ν’απευθυνθοῦμε, ποῦ νὰ ποῦμε τὸ παράπονό μας; στὰ βουνά, στὰ λαγκάδια, στὰ πελάγει;σὲ ἀνθρώπους, σὲ διεθνεῖς ὀργανισμούς, στοὺς μεγάλους καὶ ἰσχυρούς, στοὺς συμμάχους μας, αὐτοὺς ποὺ μᾶς πρόδωσαν καὶ μᾶς ἐγκατέλειψαν; Αὐτοὶ στὸ βάθος μισοῦν τὴν πατρίδα μας. Ὰν ζῇ ἀκόμα ὁ τόπος αὐτὸς, εἶνε ὄχι γιατί τὸ ἤθελαν αὐτοί· ζῇ γιατὶ τὸ θέλει ὁ Θεός· τὸ θέλει Ἐκεῖνος, γι᾽ αὐτὸ ζοῦμε ἀκόμα· καὶ μὲ τὴ δύναμι Ἐκείνου θὰ ζήση ὁ τόπος αὐτὸς εἰς πεῖσμα μυρίων δαιμόνων.

* * *

Ποῦ νὰ ποῦμε τὸ παράπονό μας; στὸν ΟΗΕ; στὸ ΝΑΤΟ; ὄχι. Θὰ τὸ ποῦμε στὸ Θεό, στὸ μεγάλο Θεό μας. Τὸ δίκιο δὲν θάβεται. Ὅσο κι ἄν τὸ θάψουν, σὲ χίλια, σὲ δοὸ χιλιάδες μέτρα, θὰ βγῇ ἐπάνω. Τὸ δίκιο θὰ νικήση, ἡ ἀλήθεια θὰ νικήσῃ. Τὸ «Χριστὸς ἀνέστη» θ’ακουστῇ πάλι στὰ βουνά, στὰ λαγκάδια καὶ στὰ πελάγη μας· καὶ τότε δόξα τῷ Χριστῷ, δόξα τῷ ἀναστάντι Χριστῷ εἰς αἰῶνας αἰώνων· ἀμήν.

__________________________

  • Τὴν ὁμιλία αὐτὴ μπορεῖτε νὰ τὴν ἀκούσετε ὁλόκληρη ἀπὸ cd 98β΄ Α τῆς σειρᾶς «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ» (πληροφορίες στο τηλεφωνο 2385028868)

O EYΣΕΒΗΣ ΛΑΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

author Posted by: admin on date Απρ 26th, 2015 | filed Filed under: ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Aπόσπασμα από το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ» , Νέα έκδοση Γ΄ επηυξημένη, 2015, σελ 72-75

O EYΣΕΒΗΣ ΛΑΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

OYK AΡΝΗΣ. ΦΙΛΗ ΟΡΘΟἱ αἰῶνες κυλοῦν, μεγάλα γεγονότα θὰ ἐξελιχθοῦν εἰς τὸν κόσμο καὶ ἡ Ὀρθοδοξία θὰ διωχθῇ. Ὑπάρχουν, δόξα τῷ Θεῷ, κορίτσα μικρά, ὑπάρχουν παιδία καὶ γέροντες ἀσπρομάλληδες, ὑπάρχει λαὸς ὁλόκληρος, οἱ ὁποῖοι ἐὰν παρουσιασθῇ ἀνάγκη θὰ γίνῃ κίνημα ὑπέρ τῆς ἁγίας μας Ὀρθοδοξίας. Μὲ τοὺς ὀλίγους ἀρχιερεῖς, μὲ τοὺς ὀλίγους ἱερεῖς, μὲ τοὺς μοναχοὺς τοῦ Ἁγίου Ὄρους, μὲ τὰς γυναίκας καὶ τὰ παιδία, θὰ ὑψώσωμεν λάβαρον· λάβαρον μέγα στὴν μεγαλωστί καὶ θὰ διδάξωμεν ὅτι δὲν θὰ γίνῃ ποτὲ ἡ Ἑλλάς ἐπαρχία τοῦ Πάπα. Δὲν θὰ γίνῃ ποτὲ ἡ Ἑλλάς παράρτημα τοῦ ἑνός καὶ τοῦ ἄλλου. Ἡ Ἑλλάς θὰ παραμείνῃ χώρα Ὀρθόδοξος, πρὸς τιμὴν τῆς Ἁγίας Τριάδος, ὅν παῖδες ὑμνεῖτε εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας

Ἀγωνισθῆτε χριστιανοί

«Ἀκούω φωνή· Ἐσεῖς δὲν ἀκοῦτε; Ἀπό τὴν Καισάρεια, ἀκούεται ἡ βροντερά φωνή τοῦ Μεγάλου Βασιλείου· Ἀκούω τὴν σάλπιγγα τοῦ ἱεροῦ Χρυσοστόμου. Ἀκούω τὴν ἀπαστράπτουσα φωνὴ τοῦ Γρηγορίου· Ἐσεῖς δὲν ἀκοῦτε; Σάλπιγγες εἶναι. Τί μᾶς λένε; «Ἀγωνισθῆτε γιὰ τὴν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ μας. Ἀγωνισθῆτε γιὰ νὰ καθαριστῇ ἡ Ἐκκλησία ἀπό τὰ ἀνάξια στελέχη της, γιὰ νὰ ἔρθῃ ἡ Ἐκκλησία στὸ ὕψος τῶν Πατέρων. Γιατί τὰ λέω αὐτά;
Δυστυχῶς, ὑπάρχει μία ἐσφαλμένη γραμμὴ τῶν πνευματικῶν πατέρων καὶ ἐξομολόγων. Τί λέγουν; «Ἐμεῖς τὴν ψυχούλα μας νὰ κοιτάξουμε. Τί κάνει ὁ διάκος στὴν ἐκκλησία, τί κάνει ὁ παπᾶς, τί κάνει ὁ δεσπότης; (δείχνει με το χέρι, σιωπή).

Τὴν ψυχούλα μας νὰ κοιτάξουμε;

Τὸ θεωρῶ σατανικό τὸ ρῆμα τοῦτο.
Τὴν ψυχούλα μας νὰ κοιτάξουμε καὶ ν᾽ἀφήσουμε τὴν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ στὰ χέρια τῶν καθαρμάτων καὶ τῶν Γεροντίων καὶ τῶν ἐκφύλων; Ἔτσι λέτε; Πολύ καλά.
Εἶνε σὰν νὰ λένε· Νὰ καίγεται τὸ σπίτι καὶ τὴν ψυχούλα σου κοίταξε· νὰ μὴν σβήσῃς τὴ φωτιά.
Νὰ μποῦν στὸ κατάστημά σου κλέφται καὶ διαρρῆκται καὶ νὰ σοῦ λέει· Μὴ κουνηθῇς, νὰ μὴ εἰδοποιήσῃς τὴν ἀστυνομία, τὴν ψυχούλα σου νὰ κοιτάζῃς.
Σὰν νὰ λένε· Νὰ ἔχῃς μαντρί μὲ πρόβατα καὶ νὰ μὴν ἐνδιαφέρεσαι νὰ διώξῃς τοὺς λύκους.
Σὰν νὰ λένε· Νὰ ἔχεις ὡραῖο ἀμπέλι μὲ σταφύλια καὶ ν᾽ ἀφήσῃς  τ᾽ ἀγριογούρουνα νὰ πᾶνε μὰ τὶς μουτσοῦνες τους νὰ τὸ καταστρέψουν. Ὑπάρχει γεωργὸς ποὺ ἀδιαφορεῖ γιὰ τὸ γεώργιό του; Ὑπάρχει ἀμπελουργός, ποὺ ἀδιαφορῇ γιὰ τὴν ἄμπελόν του; Ὑπάρχει ποιμὴν που ἀδιαφορῇ γιὰ τὰ πρόβατά του; Ὑπάρχει ἀξιωματικός, ποὺ ἀδιαφορῇ γιὰ τὸ στράτευμά του; Δὲν μπορεῖ ἀδελφοί μου νὰ γίνῃ αὐτό.
Ἐάν εἶσαι χριστιανὸς καὶ πονεῖς τὴν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ· πρέπει κοντά στὸν ἄλλο ἀγῶνα ποὺ κάνεις γιὰ τὸν ἑαυτόν σου, ν᾽ ἀγωνισθῇς γιὰ τὴν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ. Ἡ ἀνοχή αὐτή ποὺ δεικνύουμε γιὰ τὴν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ εἶνε ἐνοχή καὶ ἔγκλημα, εἶνε ἀμαρτία. Τὴν ψυχούλα μας νὰ κοιτάξουμε καὶ ν᾽ ἀφήσουμε τὴν Ἐκκλησία νὰ περιέλθῃ στὰ καθάρματα καὶ τὰ ἀποφώλια τέρατα καὶ στοὺς Γεροντίους καὶ στὴν συνοματαξία αὐτῶν; Τὴν ψυχούλα μας νὰ κοιτάξουμε. Τὸ βιολὶ αὐτό τῶν κακῶν πνευματικῶν πατέρων ποὺ εὐνούχισαν τὸν εὐσεβή Ἑλληνικό λαό…

Διαμαρτυρόμενος ὁ λαός δὲν ἀσεβῇ

«…Διαμαρτυρόμενος ὁ λαὸς κατὰ τῶν ἀναξίων ἀρχιερέων δὲν ἀσεβῇ, διότι·Ὁ εὐσεβὴς λαὸς κατὰ τὸ κανονικὸ δίκαιο εἶνε ὁ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ καὶ ἔχει ὑποχρέωσι, ὅσες φορές κάποιος ἀρχιερεὺς παρεκκλίνει ἐκ τῶν γραμμῶν τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ γυμνῇ τῇ κεφαλῇ κηρύττει κάτι ποὺ εἶνε ἀσυμβίβαστον μὲ τὴν Ὀρθόδοξη πίστι, ὁ λαὸς ὄχι μόνον πρέπει νὰ διαμαρτύρεται, γιὰ τὴν παρεκτροπή, ἀλλὰ καὶ νὰ διακόπτῃ κάθε πνευματικὴ σχέση με τον παρεκτρεπόμενο ἀρχιερέα.
Ἐπικαίρως δὲ ὑπενθυμίζομε κάτι ποὺ ἐγράφη ἀπὸ Read more »

Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΓΟΓΓΥΣΜΟΥ – Τα σημεια των καιρων ειναι εγγυς. Και οι ανθρωποι ―διαβαστε τη Γραφη να δητε―, αντι να μετανοουν για τα κακα που θα τους βρισκουν, θα γογγυζουν κατα του Θεου

author Posted by: admin on date Απρ 25th, 2015 | filed Filed under: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ
Κυριακὴ τῶν Μυροφόρων (Πράξ. 6,1-7)
Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

H AMAΡΤΙΑ ΤΟΥ ΓΟΓΓΥΣΜΟΥ

«Ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις ἐγένετο γογγυσμὸς τῶν Ἑλληνιστῶν πρὸς τοὺς Ἑβραίους»
(Πράξ. 6,1)

π. ΑυγουστινοςΟ ἀπόστολος τῆς Κυριακῆς τῶν Μυροφόρων εἶνε μιὰ περικοπὴ ἀπὸ τὸ βιβλίο τῶν Πράξεων τῶν ἀποστόλων. Μέσα στὸ βιβλίο αὐτὸ θὰ δῆτε τὴν ἱστορία τῶν πρώτων Χριστιανῶν. Ἀλλ᾿ ὅπως στὸν ἥλιο ὑπάρχουν σκοτεινὲς κηλῖδες, ἔτσι καὶ οἱ πρῶτοι Χριστιανοί, ποὺ εἶνε πρότυπα ἀρετῆς, εἶχαν καὶ τὶς κηλῖδες τους, τὰ ἐλαττώματά τους. Ἕνα τέτοιο ἐλάττωμα μᾶς φανερώνει σήμερα ὁ ἀπόστολος. Τί μᾶς λέει;

* * *

Ἐνῷ οἱ πρῶτοι Χριστιανοὶ ἦταν ὅλοι ἀγαπημένοι, ξαφνικὰ μεταξύ τους ἀκούστηκε παράπονο, «γογγυσμός» (Πράξ. 6,1). Γιατί; Παραπονέθηκαν οἱ Χριστιανοὶ ἀπὸ ἄλλα μέρη (οἱ «Ἑλληνισταί») πρὸς τοὺς ντόπιους, ὅτι οἱ ντόπιοι δὲν προσέχουν τοὺς ξένους. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, μ᾿ αὐτὸ ποὺ παρουσιάστηκε καὶ στὴν πατρίδα μας ὅταν ἦρθαν οἱ πρόσφυγες, οἱ ντόπιοι νὰ μὴν τοὺς κοιτάζουν ὅπως κοιτάζουν τὸν ἑαυτό τους. Κάτι τέτοιο συνέβη καὶ τότε. Καὶ ξεσηκώθηκαν οἱ ξένοι ἐναντίον τῶν ντόπιων. «Ἐγένετο γογγυσμὸς τῶν Ἑλληνιστῶν πρὸς τοὺς Ἑβραίους» (ἔ.ἀ.).
Ἄκουσαν τὸ γογγυσμὸ αὐτὸ οἱ ἀπόστολοι καὶ δὲν ἔκλεισαν τ᾿ αὐτιά τους. Δὲν εἶπαν, Ἄσ᾿ τους νὰ φωνάζουν· θὰ φωνάξουν θὰ φωνάξουν, θὰ σταματήσουν. Ἦταν κοντὰ στὴν καρδιὰ τοῦ λαοῦ. Ἔδωσαν προσοχὴ σ᾿ αὐτὸ τὸ παράπονο καὶ ἀμέσως ἔλαβαν μέτρα, γιὰ νὰ σταματήσῃ ὁ γογγυσμός.
Ποιά μέτρα ἔλαβαν; Τοὺς εἶπαν, νὰ ἐκλέξουν ἑπτὰ ἄνδρες. Νὰ ἐκλέξουν μόνοι τους· διότι ὁ χριστιανισμὸς εἶνε ἡ ἀρίστη δημοκρατία. Δὲν διάλεξαν οἱ ἀπόστολοι κατὰ τὴν κρίσι τους, ἀλλὰ εἶπαν· Διαλέξτε σεῖς, ἀδέλφια, ἑπτὰ ἀνθρώπους, ποὺ θὰ τοὺς βάλουμε νὰ ἐπιστατοῦν στὰ συσσίτια, νὰ φροντίζουν νὰ παίρνῃ καθένας τὴν ἀνάλογο μερίδα. Καὶ διάλεξε ἡ πρώτη Ἐκκλησία ἑπτὰ ἄνδρες, τοὺς διακόνους, μεταξὺ τῶν ὁποίων πρῶτος ἦτο ὁ ἅγιος Στέφανος ποὺ ἔγινε καὶ πρωτομάρτυς. Ἔτσι ὁ γογγυσμὸς ἔπαυσε.
Ἀλλ᾿ ἐὰν ὑπῆρχε γογγυσμὸς τότε ποὺ διοικοῦσαν οἱ ἀπόστολοι, τότε ποὺ ὑπῆρχε Πνεῦμα ἅγιο, τότε ποὺ οἱ ἄνθρωποι εἶχαν ἀγάπη, ἔ, τώρα στὸν αἰῶνα μας μπορεῖτε νὰ φανταστῆτε τί γογγυσμὸς ἀκούγεται; Θὰ σᾶς δώσω μερικὲς εἰκόνες τοῦ σημερινοῦ γογγυσμοῦ. Read more »

O AΓΑΠΩΝ ΤΟΛΜΑ

author Posted by: admin on date Απρ 25th, 2015 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακὴ Μυροφόρων
Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

O AΓΑΠΩΝ ΤΟΛΜΑ

Π. Αυγουστινος«Εἰς τὸ μνῆμά σε ἐπεζήτησεν ἐλθοῦσα τῇ μιᾷ τῶν Σαββάτων Μαρία ἡ Μαγδαληνή· μὴ εὑροῦσα δὲ ὠλοφύρετο κλαυθμῷ βοῶσα· Ομοι, Σωτήρ μου, πῶς ἐκλάπης, πάντων Βασιλεῦ;…» (Παρακλ. γ΄ ἦχ., αἶν.)

ΝΟΕΡΩΣ, ἀγαπητοί μου, εὑρισκόμεθα στὸ Γολγοθᾶ. Εἶνε ἡ ὥρα 3 μετὰ μεσημβρίαν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς. Ὁ Ἐσταυρωμένος, ἀφοῦ ἤπιε ὣς τὴν τελευταία σταγόνα τὸ πικρὸ ποτήρι, ποὺ πικρότερο δὲν ἤπιε ἄνθρωπος, ἔγειρε τὴν κεφαλὴ καὶ παρέδωσε τὸ πνεῦμα στὸν οὐράνιο Πατέρα. Στιγμὴ συγκλονιστική. Καὶ ἐνῷ ἡ ψυχή του κατεβαίνει στὸν ᾅδη, γιὰ νὰ κηρύξῃ καὶ στὰ ἐκεῖ πνεύματα τὸ ἄγγελμα τῆς λυτρώσεως, στὸ σῶμα του, σὲ ὁλόκληρο τὸ σῶμα, ἁπλώνεται ἡ ὠχρότης τοῦ θανάτου. Τὰ χέρια ἐκεῖνα, ποὺ ὅπου ἄγγιζαν ἔκαναν καὶ τὶς πέτρες νὰ τινάζουν ῥόδα (τυφλοὺς νὰ βλέπουν, κουφοὺς ν᾿ ἀκοῦνε, λεπροὺς νὰ καθαρίζωνται, νεκροὺς ν᾿ ἀνασταίνωνται), μένουν ἀσάλευτα. Τὰ πόδια ἐκεῖνα, ποὺ ἔτρεχαν κάτω ἀπὸ τὶς καυστικὲς ἀκτῖνες νὰ φέρουν τὸν Ἰησοῦ καὶ στὰ πλέον ἀπομεμακρυσμένα σημεῖα τῆς Ἁγίας Γῆς γιὰ νὰ κηρύξῃ τὴν ἀλήθεια, εἶνε τώρα ἀκίνητα, μαρμαρωμένα. Τὸ στόμα ἐκεῖνο, ἀπ᾿ τὸ ὁποῖο βγῆκαν ἀστείρευτοι ποταμοὶ θείας διδασκαλίας, σιγᾷ. Τὰ μάτια ἐκεῖνα, μὲ τὰ ὁποῖα κοίταξε τὸν Πέτρο καὶ τὸν ἔκανε νὰ συναισθανθῇ τὴν πτῶσι του καὶ ν᾿ ἀναλυθῇ σὲ δάκρυα, σβήνουν. Καὶ ἡ καρδιὰ ἐκείνη, ποὺ περιέκλειε ἕναν ὠκεανὸ ἀγάπης, παύει νὰ πάλλῃ. Ὁ Ἰησοῦς νεκρός. Οὐρανὲ καὶ γῆ, βυθιστῆτε στὸ πένθος!
Σύμφωνα μὲ τὸ νόμο τῆς Ῥώμης, ὅσοι καταδικάζονταν στὸ σταυρικὸ θάνατο, δὲν ἐπιτρεπόταν νὰ ταφοῦν· κανείς δὲ μποροῦσε νὰ τοὺς πλησιάσῃ, τὰ σώματά τους ἔμεναν νεκρὰ πάνω στοὺς σταυρούς. Καὶ παρουσιαζόταν τότε θέαμα ἀπαίσιο· σκυλιὰ πεινασμένα καὶ ὄρνεα νὰ ὁρμοῦν, νὰ κομματιάζουν τὰ σώματα τῶν καταδίκων, καὶ τέλος ν᾿ ἀπομένουν μόνο οἱ σκελετοί. Ἔτσι διέταζε ὁ νόμος. Ἀλλ᾿ ἐπειδὴ κατὰ τὰ ἰουδαϊκὰ ἔθιμα ἦταν ἁμαρτία νὰ παραμείνῃ κανεὶς ἄταφος, ἡ Ῥώμη ἐπέτρεπε τὴν ταφὴ τῶν Ἰουδαίων.
Ἤδη πάνω στὸ σταυρὸ μένει ἄψυχο τὸ ἄχραντο σῶμα τοῦ Κυρίου. Ποιά σπλαχνικὰ χέρια θὰ τὸ κατεβάσουν γιὰ νὰ τὸ ἐνταφιάσουν;

* * *

Ἔρημοι καὶ γυμνοὶ οἱ βράχοι τοῦ Γολγοθᾶ. Ὅλοι ὅσοι ἀνέβηκαν ἐκεῖ γιὰ τὴ σταύρωσι ἔχουν τώρα ἐπιστρέψει στὴν πόλι. Καμμιά ἄλλη φωνὴ δὲν ἀκούγεται παρὰ μόνο κάπου – κάπου σπαρακτικὲς κραυγὲς τῶν δύο λῃστῶν ποὺ σταυρώθηκαν μαζὶ μὲ τὸν Ἰησοῦ καὶ οἱ ἄγριοι κρωγμοὶ ἁρπακτικῶν ὀρνέων ποὺ ἑτοιμάζονται νὰ ἐπιπέσουν στὶς σάρκες. Κανείς δὲν πλησιάζει στὸ Γολγοθᾶ γιὰ ν᾿ ἀποδώσῃ τὶς τελευταῖες τιμὲς σ᾿ ἐκεῖνον ποὺ εὐεργέτησε ὅλους. Ποῦ εἶνε οἱ τυφλοὶ ποὺ τοὺς χάρισε τὸ φῶς, νὰ ἔρθουν νὰ τοῦ κλείσουν τὰ μάτια; Ποῦ εἶνε οἱ λεπροὶ ποὺ μὲ τὸ ἄγγιγμα τῶν δακτύλων του καθαρίστηκαν, νὰ ἔρθουν νὰ τοῦ καθαρίσουν τὰ χέρια ἀπὸ τὸ αἷμα; Ποῦ εἶνε οἱ παράλυτοι ποὺ ἀνώρθωσε, νὰ ἔρθουν νὰ τοῦ πλύνουν τὰ ματωμένα πόδια; Οἱ ὧρες περνοῦν καὶ κανείς δὲν φαίνεται. Οὔτε ὁ Πέτρος, ὁ πιὸ τολμηρός, ποὺ ἔλεγε «Καὶ τὴν ψυχή μου θὰ θυσιάσω γιὰ σένα» (Ἰωάν. 13,37).
Ἀλλ᾿ εὐλογητὸς ὁ Θεός! Πρὸς τὸν Γολγοθᾶ ἀναβαίνει μιὰ συνοδεία ἀνθρώπων μὲ Read more »

ΟI ANΔΡEIOI: Χριστιανoς και δειλoς δεν συμβιβαζονται

author Posted by: admin on date Απρ 24th, 2015 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακὴ Μυροφόρων  (Μᾶρκ. 15,43 – 16,8)
Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

ΟI ANΔΡEIOI

«Ἐλθὼν Ἰωσὴφ ὁ ἀπὸ Ἀριμαθαίας, εὐσχήμων βουλευτής, ὃς καὶ αὐτὸς ἦν προσδεχόμενος τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, τολμήσας εἰσῆλθε πρὸς Πιλᾶτον καὶ ᾐτήσατο τὸ σῶμα τοῦ Ἰησοῦ» (Μᾶρκ. 15,43)

αποκαθήλωσηΑΓΩΝΙΣΘΘὰ ἔπρεπε, ἀγαπητοί μου, πάντοτε νὰ ἐξοι­κονομοῦμε χρόνο, ἐν ἀνάγκῃ νὰ κλέβου­με ὧρες κι ἀπὸ τὸ φαγητὸ κι ἀπὸ τὸν ὕπνο μας, γιὰ νὰ μελετοῦμε τὸ ἱερὸ Εὐαγγέλιο. Τότε μα­ζὶ μὲ τὸ Δαυῒδ θὰ λέγαμε κ᾽ ἐμεῖς· «Ὡς γλυκέα τῷ λάρυγγί μου τὰ λόγιά σου, ὑπὲρ μέλι τῷ στό­ματί μου. Ἀπὸ τῶν ἐντολῶν σου συνῆκα· διὰ τοῦτο ἐμίσησα πᾶσαν ὁδὸν ἀδικίας» (Ψαλμ. 118,103-104). Ποιός μελέτησε τὸ Εὐαγγέλιο μὲ πίστι, μὲ ἀ­γάπη, μὲ σκέψι ἀπερίσπαστη, καὶ δὲν αἰσθάνθηκε τὴ γοητεία του; Ὁ Ναπολέων, ἐξόριστος στὴ νησῖδα τῆς Ἁγίας Ἑλένης, τὸ Εὐαγγέλιο εἶχε παρηγορία του καὶ μὲ στρατιωτικὴ γλῶσσα ἔλεγε· «Ὅσες φορὲς τὸ μελετῶ μοῦ φαίνεται ὅτι μπροστά μου παρελαύνει στρατιὰ οὐ­ρανίων ἰδεῶν ποὺ μὲ καταπλήσσουν».
Ἀπὸ τὴ σημερινὴ εὐαγγελικὴ περικοπὴ τῆς Κυριακῆς τῶν Μυροφόρων θὰ ἐπιστήσω τὴν προσοχή σας σὲ μία μόνο λέξι τοῦ ἱεροῦ κειμένου, τὴν ὁποία χρησιμοποίησε ὁ εὐαγγελιστὴς Μᾶρκος γιὰ νὰ χαρακτηρίσῃ τὴν πρᾶξι τοῦ ἀπὸ Ἀριμαθαίας Ἰωσήφ. «Τολμήσας», γράφει, ὁ Ἰωσὴφ «εἰσῆλθε πρὸς Πιλᾶτον καὶ ᾐ­τήσατο τὸ σῶμα τοῦ Ἰησοῦ» (Μᾶρκ. 15,43).
Ὥστε χρειαζόταν τόλμη ὁ «εὐσχήμων βου­λευτὴς» γιὰ ν᾿ ἀνέβῃ στὸ πραιτώριο καὶ νὰ ζη­τήσῃ τὸ σῶμα τοῦ Νεκροῦ; Ἂς πλησιάσουμε ὅμως προηγουμένως τὸν φρικτὸ Γολγοθᾶ, καὶ θὰ ἐκτιμήσουμε καλύτερα τὴ χειρονομία του, ὡς ἕνα καρπὸ τόλμης, χριστιανικῆς ἀνδρείας, ποὺ βλάστησε ἀπὸ τὴ ρίζα τοῦ σταυροῦ.

* * *

Νοερῶς βρισκόμαστε στὸ Γολγοθᾶ. Εἶνε ἡ ὥρα 3 μ.μ. τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς. Ὁ Ἐ­σταυρωμένος, ἀφοῦ ἤπιε ὅλο τὸ πικρὸ ποτήριο, ἔκλινε τὴν κεφαλὴ καὶ παρέδωσε τὸ πνεῦμα στὸν οὐράνιο Πατέρα. Στιγμὴ συγκλονιστική! Καὶ ἐνῷ τὸ πνεῦμα του κατεβαίνει στὸν ᾅδη γιὰ νὰ κηρύξῃ κ᾽ ἐκεῖ τὴ λύτρωσι, στὸ σῶμα του ἁπλώνεται ἡ ὠχρότης τοῦ θανάτου. Τὰ χέρια ἐκεῖνα, ποὺ θεράπευαν καὶ σκόρπιζαν εὐλογί­ες, καὶ τὰ πόδια ἐκεῖνα ποὺ ἔτρεχαν καὶ στὰ πιὸ ἀπόμακρα μέρη γιὰ νὰ βροῦν τὸ ἀπολωλός, εἶναι τώρα ἀκίνητα, νεκρά, μαρμαρωμένα. Τὸ στόμα ἐκεῖνο, ἀπ᾽ τὸ ὁποῖο βγῆκαν ποταμοὶ θείας διδασκαλίας, κλείνει. Τὰ μάτια ἐκεῖ­να, ποὺ κοίταξαν τὸν Πέτρο καὶ τὸν ἔ­καναν ν᾿ ἀνα­λυθῇ σὲ δάκρυα, σβήνουν. Καὶ ἡ καρδιά, ποὺ ἔ­κλεινε ὠκεανὸ ἀγάπης, παύει νὰ πάλλῃ. Ὁ Ἰησοῦς νεκρός. Οὐρανὲ καὶ γῆ, πενθῆστε!
Σύμφωνα μὲ τὸ σκληρὸ νόμο τῆς ῾Ρώμης, οἱ κατάδικοι δὲν ἐπιτρεπόταν νὰ ταφοῦν. Τὰ σώματα ἔμεναν στὸ σταυρό. Κανείς δὲν ἐπιτρε­­πόταν νὰ πλησιάσῃ. Κ᾽ ἔβλεπες τότε θέαμα ἀ­παίσιο· σκυλιὰ πεινασμένα καὶ ὄρνεα σαρ­κο­φά­γα ἔρχονταν καὶ καταβρόχθιζαν τὶς σάρκες καὶ μόνο οἱ σκελετοὶ ἔμεναν νὰ κρέμωνται. Ἀλλ᾿ ἐπειδὴ κατὰ τὰ ἰουδαϊκὰ ἔθιμα δὲν ἐπιτρέπεται κανείς νὰ παραμένῃ ἄταφος, ἡ ῾Ρώμη, ὑποχωρώντας σὲ ζητήματα θρησκείας τῶν ὑποδούλων της, ἐπέτρεπε τὴν ταφὴ Ἰουδαίων ποὺ καταδικάζονταν σὲ σταύρωσι.
Καὶ τώρα εἶνε νεκρὸς πάνω στὸ σταυρό του ὁ Ἰησοῦς. Ποιά σπλαχνικὰ χέρια θὰ τὸν ἀποκαθηλώσουν καὶ θὰ τὸν ἐνταφιάσουν; Τὸ βλέμ­μα στρέφεται ἕνα γῦρο στὸ Γολγοθᾶ καὶ ζητάει νὰ δῇ ποιοί θ᾿ ἀποδώσουν τὶς τελευταῖες τιμὲς στὸ Νεκρό. Ὦ σεῖς τυφλοὶ ποὺ εἴδατε τὸ φῶς, ἐλᾶτε νὰ τοῦ κλείσετε τὰ μάτια. Ἐσεῖς λεπροί, ποὺ καθαριστήκατε, ἐλᾶτε νὰ τοῦ καθαρίσετε τὰ χέρια ἀπ᾽ τὰ αἵματα. Κ᾽ ἐσεῖς, παράλυτοι, ποὺ περπατήσατε, τρέξτε νὰ τοῦ πλύ­νετε τὰ πόδια. Οἱ ὧρες ὅμως περνοῦν καὶ καν­είς δὲ φαίνεται· οὔτε ὁ τολμηρὸς Πέτρος, ποὺ εἶχε πεῖ «Τὴν ψυχήν μου ὑπὲρ σοῦ θήσω» (Ἰω. 13,37).
Ἀλλὰ δόξα τῷ Θεῷ! Πρὸς τὸ Γολγοθᾶ ἀνεβαίνει μία συνοδεία ἀνδρῶν καὶ γυναικῶν μὲ ἐ­πὶ κεφαλῆς τὸν Ἰωσὴφ ἀπὸ Ἀριμαθαίας. Ἦταν κι αὐτὸς μέλος τοῦ Μεγάλου Συνεδρίου, ποὺ τὴ νύχτα τῆς Μεγάλης Πέμπτης καταδίκασε τὸν Ἰησοῦ. Αὐτὸς δὲν συγκατετίθετο «τῇ βουλῇ καὶ τῇ πράξει αὐτῶν» (Λουκ. 23,50), δὲν εἶχε ὅμως τὸ θάρρος καὶ νὰ ἐλέγξῃ τοὺς δολοφόνους ἐκείνους δικαστάς. Γι᾽ αὐτὸ θὰ αἰσθάνθηκε λύπη. Ὁ σταυρός, ποὺ ὑψώθηκε, ἐλέγχει τὴν ψυχή του. «Ἰωσήφ», ἀκούει, «γιατί δειλιάζεις;…».
Δὲν ὑποφέρει τὸν ἔλεγχο τοῦ σταυροῦ! Ἡ ψυχή του φονεύει τὴ δειλία, λυτρώνεται ἀπὸ τὸ φόβο τῶν ἀνθρώπων, περιφρονεῖ τὶς τιμές, ὑψώνεται στὴ σφαῖρα τῶν ἡρωικῶν ἀποφάσε­ων καὶ ἀποφασίζει ν᾽ ἀποδώσῃ τιμὲς στὸ μεγά­λο Νεκρό! Δὲ χάνει καιρό. Ἀνεβαίνει στὸ πραι­τώριο, ἐμφανίζεται ἐμπρὸς στὸν Πιλᾶτο, ζητάει τὸ σῶμα, παίρνει τὴν ἄδεια, ἀγοράζει σεν­τόνι καθαρὸ καὶ ἀρώματα πολύτιμα, καὶ μαζὶ μὲ τὸ Νικόδημο καὶ τὶς μυροφόρες γυναῖκες τρέχει στὸ Γολγοθᾶ καὶ ἐκτελεῖ τὴν ἱερὰ πρᾶ­ξι τῆς ἀποκαθηλώσεως. Σὲ λίγο ὁ ἥλιος ἔδυε.
Ἔτσι, χάρις στὴν τόλμη τοῦ Ἰωσὴφ τοῦ ἀ­πὸ Ἀριμαθαίας, ἐκεῖνος ποὺ θανατώθηκε ὡς κακοῦργος ἐτάφη ὡς Βασιλεύς.

* * *

Ἡ τόλμη, ποὺ ἔδειξαν ὁ Ἰωσὴφ καὶ ὁ Νικόδημος μὲ τὶς μυροφόρες γυναῖκες, ἂς εἶνε καὶ γιὰ μᾶς παράδειγμα ἄξιο μιμήσεως. Ἡ ἀν­δρεία εἶνε γνώρισμα τοῦ γνησίου Χριστιανοῦ. Χριστιανὸς καὶ δειλὸς Read more »

ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ & ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

author Posted by: admin on date Απρ 24th, 2015 | filed Filed under: «ΧΡΙΣΤΙΑΝ. ΣΠΙΘΑ»

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑ
Mητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 1958 Αρ. φυλ. 209-210

 

ΕΠΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

«Ἰδοὺ δὴ τὶ καλὸν ἤ τὶ τερπνὸν ἀλλʼ ἤ τὸ

κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό»

(Ψαλμ. 132, 1)

Ἐκκλησιαστικὰ

Γενικὸς κανὼν τῆς Ἐκκλησίας εἶνε: Οὐδεὶς ἐπίσκοπος ἐὰν μὴ πρότερον μοναχός. (Νικοδήμου Μίλας, Κανονικὸν Δίκαιον σελ. 438). Συνεπῶς ὅλοι οἱ Ἱεράρχαι μας προέρχονται ἐκ τῶν μοναχικῶν τάξεων. Κάποιαν ἡμέραν, τὴν κρισιμωτέραν ἡμέραν τῆς ζωῆς των, ὁ οὐρανὸς εἶδε θέαμα ὡραῖον˙ ἕκαστος ἐξ αὐτῶν νʼ ἀφήνη τὸν κόσμον καὶ τὰ ἐν τῶ κόσμω τερπνά, νὰ προσέρχεται εἰς ἱερὰν Μονήν, νὰ γονυπετῆ ἐνώπιον πνευματικοῦ πατρός, νὰ ἐκφράζη παρρησία τῶν πόθων ὅπως ζήση τὴν παρθενικὴν ζωήν, νʼ ἀποβάλλη τὴν κοσμικὴν ἐνδυμασίαν, νὰ λαμβάνη νέον ὄνομα, ὡς σύμβολον τῆς ἰδέας ὅτι δὲν ἀνήκει πλέον εἰς τὴν μικρὰν σαρκικὴν οἰκογένειαν, ἀλλʼ εἰς τὴν μεγάλην πνευματικὴν οἰκογένειαν, εἰς τὴν ἐν Χριστῶ ἀδελφότητα καὶ νὰ δίδη ἱερὰν ὑπόσχεσιν, τριπλῆν ὑπόσχεσιν, ὅτι θὰ ζήση μέχρι τέλους τῆς ζωῆς του ἐν παρθενία, ὑπακοῆ καὶ ἀκτημοσύνη.

Ὁ μοναχὸς πρέπει νὰ εἶνε ἀκτήμων, καὶ ἐπίσκοπος γινόμενος δὲν πρέπει νὰ λησμονῆ τὴν ὑπόσχεσιν τῆς ἀκτημοσύνης. Καὶ ὄχι μόνον δὲν πρέπει νὰ λησμονῆ τὴν ἱερὰν ὑπόσχεσίν του, ἀλλʼ ὀφείλει νὰ γίνη καὶ εἰς τὴν ἀρετὴν αὐτὴν τὸ λαμπρὸν ὑπόδειγμα διʼ ὅλους τοὺς κληρικοὺς τῆς ἐπαρχίας του. Ἐπίσκοπος καὶ φιλάργυρος, ὅπως καὶ ἄλλοτε εἴπομεν, εἶνε δύο ἔννοιαι τελείως ἀσυμβίβαστοι. Καὶ ὅμως σήμερον κινδυνεύουν νὰ καταντήσουν ἔννοιαι συνώνυμοι… Ὁ ἐπίσκοπος ἐκδημῶν ἐκ τοῦ παρόντος κόσμου πρὸς τὴν αἰωνιότητα δὲν ἔχει νʼ ἀφήση θησαυροὺς ἐπιγείους πέριξ τῶν ὁποίων θὰ διαπληκτίζωνται ἐλεεινῶς καὶ τρισαθλίως οἱ κατὰ σάρκα συγγενεῖς ὡς ὅρνεα πέριξ τοῦ πτώματος. Καὶ πρέπει χάριν τῆς ἀληθείας νὰ εἴπομεν ὅτι παραδείγματα ἀκτημόνων ἐπισκόπων δὲν ἐξέλιπον καὶ ἐν ταῖς χαλεπαῖς ταύταις ἡμέραις, ἀλλὰ δυστυχῶς Read more »