9 Σεπτεμβρίου 1906: Αλβανοι κομιτατζηδες δολοφονουν τον Μητροπολiτη Κορυτσας Φωτιο



9 Σεπτεμβριου 1906: Αλβανοι κομιτατζηδες δολοφονουν τον Μητροπολιτη Κορυτσας Φωτιο
To σχολιο ειναι από Βορειοηπειρώτη της Κορυτσας
- Το τίμιο λείψανό του βρίσκεται στο νεκροταφείο της Αγ. Τριάδος στη Κορυτσά, τοποθετημένο στο ίδιο τάφο με τον Αναστάσιο Λιάτση κορυτσαίος μεγαλέμπορος και μεγάλος ευεργέτης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ο Καστοριάς Καραβαγγέλης σε συνεργασία με τον Αναστάσιο Λιάτση τοποθέτησαν το λείψανο του σε πανάκριβη ασημένια θήκη και τον έθαψαν μέσα στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου στη Κορυτσά (ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων που καταστράφηκε ολοτελώς από τους κομμουνιστές με διαταγή του καθεστώτος Χότζα και χρειάστηκε πολύς κόπος και έργο να καλύπτουν οι άθεοι κομμουνιστές το τεράστιο λάκκο που άφησε πίσω το γκρέμισμα του Ναού).
Μετά την κηδεία ο Καραβαγγέλης αμέσως αναθεμάτησε ολους τους βλάχους της Κορυτσάς και τους έδιωξε μη επιτρέποντας οι κηδείες τους να γίνουν στο ορθόδοξο κοιμητήριο της Κορυτσάς (αναγκάστηκαν οι βλάχοι να ζητούν χρήματα από την Ρουμανία για να κτίσουν έναν ναό για τις ανάγκες τους στη Κορυτσά και βρήκαν τόπο να θάβουν τους νεκρούς τους σε σημείο που θεωρούνταν κάπως έξω από τα μέχρι τότε σύνορα της πόλης, ένα από τα τελευταία σημεία που αντίκριζες αφήνοντας την πόλη).
Επίσης λέγεται πως το χέρι του δολοφόνου που έριξε τις σφαίρες ξεράθηκε και έτσι σύρθηκε με ξεραμένο χέρι μέχρι το θάνατο του.
Μετά λοιπόν την καταστροφή των Εκκλησιών και την άθεη απαγόρευση της Πίστης μας από το μακάβριο καθεστώς του Ενβερ Χότζα το λείψανο του δεσπότη μεταφέρθηκε στο «καινούργιο» νεκροταφείο της πόλης (στην Αγία Τριάδα) και θάφτηκε στο ίδιο τάφο με τον μεγάλο ευεργέτη Αναστάσιο Λιάτση. Λίγοι (γνήσιοι Κορυτσαίοι) όμως ξέρουν το ακριβές σημείο του τάφου – το όνομα του δεσπότη δεν εμφανίζεται/γράφεται πουθενά για αυτονόητους λόγους, προφανώς. Πριν μερικά χρόνια όταν είχα πάει πήρα παπά και εκτελέσαμε τρισάγιο στον τάφο του δεσπότη μας!