Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for the ‘ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ’ Category

23) ΣΠΑΡΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ: Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1922, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 16th, 2022 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

23) ΣΠΑΡΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ:

Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1922, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ

Σταυρού Π. Καπλάνογλου – Σπάρταλη εκ πατρός.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

23.-SPARTH-PISIDIAS mikrΑναζητώντας πληροφορίες για την ιστορία της πατρίδας του πατέρα μου είδα ότι οι Σπαρταλήδες χαρακτηρίζονται ως «Ανταλλαγέντες Έλληνες» που έφθασαν στην Ελλάδα με βάση την συμφωνία της Λωζάνης.
Μέγα ψέμα, και μόνο αν κάποιος δει την ημερομηνία αναχώρησης τους από την Σπάρτη και την εν συνεχεία αποβίβαση στα 3 καράβια από το λιμάνι της Αττάλειας θα διαπιστώσει: ότι η εκδίωξη από την πόλη έγινε στις 8 και ολοκληρώθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1922,και η επιβίβαση στα καράβια έγινε στις 6 Νοεμβρίου του 1922 ενώ η συνθήκη υπογράφηκε 24 Ιουλίου 1923 και η αρχική συμφωνία για ανταλλαγή ήταν στις 30-Ιανουαρίου 1923.
– Η μαζική εκδίωξη του Ελληνικού πληθυσμού πριν το 1923 Read more »

22. ΣΠΑΡΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ: ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ Μ. ΑΣΙΑΣ (Ποια ηταν η συμπεριφορα των Τοπικων αρχων και απλων Μουσουλμανων την τελευταια δεκαετια πριν οριστικη εκδιωξη)

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 14th, 2022 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

22. ΣΠΑΡΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ:

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ Μ. ΑΣΙΑΣ

(Ποια ήταν η συμπεριφορά των Τοπικών αρχών και απλών Μουσουλμάνων την τελευταία δεκαετία πριν οριστική εκδίωξη)

Σταύρου Π. Καπλάνογλου. Σπάρταλη εκ πατρός.

SPARTH-DIOXEIS mikro11ος αιώνας σημαδεύει την εξέλιξη της περιοχής, καθώς οι Σελτζούκοι Τούρκοι σαρώνουν τις ανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου και ιδρύουν το κράτος του Ικονίου.
Μ’ ένα μικρό διάλειμμα, όπου η Πισιδία γυρίζει στο Βυζάντιο, η χώρα θα κατακτηθεί πάλι από τους Τούρκους, τους Καραμανλήδες αυτή τη φορά.
Σε όλη την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η πίεση από τους κατακτητές ήταν αφόρητη, προκειμένου να αλλοιωθεί η σύνδεση του πληθυσμού θρησκευτικά και γλωσσολογικά Μετά την Γαλλική επανάσταση προκειμένου να φανεί προς τα έξω ότι το Οθωμανικό κράτος εκσυγχρονιζόταν, δοθήκαν κάποιες ελευθερίες, που αφορούσαν την παιδεία και την εξάσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Τα πράγματα όμως θα αρχίζουν να αλλάζουν προς το τέλος του 19 ου αιώνα, όταν καταστρώνεται ένα σχέδιο από τους Γερμανούς να πατήσουν το πόδι τους στην Μικρασιατική Χερσόνησο και αρχίζει η συστηματική υπονόμευση και κατασυκοφάντηση όσων θεωρούσαν ότι θα τους σταθούν εμπόδια στα σχέδια τους.

Read more »

21. ΣΠΑΡΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ : Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΑΛΗΔΩΝ

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 10th, 2022 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

21. ΣΠΑΡΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ: Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΜΩYΣΗ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΑΛΗΔΩΝ

Σταύρου Π. Καπλάνογλου Σπάρταλη εκ πατρός

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΑΤΡΙΔΑ p. IoakeimΠροσπαθώντας μέχρι σήμερα να ερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε την ιστορία της Σπάρτης της Μ. Ασίας, πολλές φορές καταφύγαμε στα απομνημονεύματα του Παπά Ιωακείμ Πεσμαζόγλου που ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε το δύσκολο έργο να οδηγήσει το σύνολο των Ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων (Οι άνδρες όλοι βρισκόταν στην εξορία και λίγοι από αυτούς ήταν κρυπτόμενοι). Η κατοίκοι της Σπάρτης στην Ελλάδα ήρθαν πριν από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, στις 31/1/1923. Απελάθηκαν από την πατρίδα τους και τα ιερά χώματα που ζούσαν, για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι τους. Ο Παπά Ιωακείμ την τελευταία δεκαετία πριν από την εκδίωξη τους προστάτευε αυτούς τους ανθρώπους, από άδικες επιθέσεις και ενέργειες της τότε Τουρκικής ηγεσίας.
Για αυτές της διώξεις θα αναφερθούμε στις επόμενες δημοσιεύσεις και θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τον άνθρωπο που που είθισται να αποκαλείται Μωυσής των Σπαρταλήδων από πολλούς σε αντιπαράθεση του Μωυσή των Ιουδαίων. Read more »

Αφιερωμα: ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ 2) AΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ· ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ – ΕΚΑΤΟΝΗΣΟΙ -ΕΚΤΩΝΗΣΑ -ΗΚΤΑΤΩΝΗΣΑ – ΑΣΚΑΝΙΑ ΝΗΣΙΑ – YUND ISLAND – CUDA – ΤΖΟΥΝΤΑ – AΛΙΒΕΥ- ΑΙΒΑΛΙΚ ΑΝΤΑΛΑΡΙ

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαρ 15th, 2019 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Αφιερωμα: ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη.
Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο.
Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.
Συγκλονιστικό το ποίημα, του Φώτη Βαρέλη, που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Λευκωσίας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://ethnegersis.blogspot.com/2019/03/blog-post_442.html

4219881

ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ – ΕΚΑΤΟΝΗΣΟΙ -ΕΚΤΩΝΗΣΑ -ΗΚΤΑΤΩΝΗΣΑ – ΑΣΚΑΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

YUND ISLAND – CUDA – ΤΖΟΥΝΤΑ – AΛΙΒΕΥ- ΑΙΒΑΛΙΚ ΑΝΤΑΛΑΡΙ

Σταύρου Π.Καπλάνογλου

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Mosxonisia

Τα Μοσχονήσια είναι συστάδα νησίδων και σκοπέλων της Μικράς Ασίας Νησιά του Εκάτου, του Απόλλωνα, ή Νησιά της Εκάτης, δηλαδή του Φεγγαριού. και βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις Μικρασιατικές ακτές –συγκεκριμένα στο Αϊβαλί (Κυδωνίες)– και τη Μυτιλήνη.στη νότια είσοδο του Αδραμυττηνού κόλπου, απέναντι από τη Λέσβο. Ανήκουν στην Επαρχία Μπαλικεσίρ της Τουρκίας. Πρόκειται για τις αρχαίες «Εκατόνησους» ή «Ασκανίους νήσους».

ΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

Υπάρχει μεγάλος αριθμός νησιών και νησίδων, που ανέρχονται στα 40. και όχι τα 100 που παραπέμπει η αρχαία τους ονομασία.
Τα κυρίως «νησιά» είναι 20· το μεγαλύτερο ονομαζόταν Μοσχονήσι ,για μερικά από αυτά βρήκαμε ένα σχολιασμό από τον Φ.Κόντογλου.

1.Μοσχονήσι (η αρχαία Νάσος),Μοσχόνησος, Εκατονήσι, Εκατόνησο, Νάσος, Τζούντα, Αλήμπεη, Cunda, Alibey.
Ο Κόντογλου αναφέρει ότι η πέτρα με την οποία έχουν χτιστεί τα περισσότερα κτίρια και οι εκκλησιές αποκαλείτο από τους ντόπιους σαρμουσακόπετρα και προέρχεται από ένα μέρος που οι Τούρκοι ονομάζουν Σαρμουσάκ, δηλαδή Σκόρδο.
Υπάρχει σήμερα η παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη, τα ερείπια της εκκλησίας της Κάτω Παναγιάς, του Αϊ-Γιάννη και της Βιβλιοθήκης

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι γνωστή ως Ταξιάρχης και χτίστηκε το 1873, ενώ τη χαριστική βολή στις καταστροφές που υπέστη την έδωσε ο σεισμός του 1924. Η εκκλησία είναι εγκαταλειμμένη και δεν είναι επισκέψιμη.θήκης
Υπάρχουν παλιές αγιογραφίες της.
Μία από αυτές είναι φτιαγμένη από δέρμα ψαριού και απεικονίζει τον Χριστό, τον Άγγελο του Θανάτου και τέσσερις αγίους να διαβάζουν την Αγία Γραφή.
Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη και η Βιβλιοθήκη Read more »

ΟΛΗ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΜΙΕΖΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ; – Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ; ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΟΥ Κ. ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΡΒΙΩΝ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ?

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 25th, 2019 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Η ΜΙΕΖΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ; – Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ;

ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΟΥ Κ. ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΡΒΙΩΝ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ?

Σταύρου Π.Καπλάνογλου

Τυρ. Μιεζα

Θα ήθελα στην σημερινή δημοσίευση να κάνω ένα διάλειμμα στην παρουσίαση των εκπομπών για την αρχαία πόλη Τύρισσας και να σταθώ σε ένα παράπλευρο προβληματισμό που μας δημιούργησαν οι έρευνες.
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει στις προηγούμενες αναρτήσεις, η μέθοδος των χαρτών που χρησιμοποιήσαμε για να βρούμε την αρχαία πόλη που βρισκόταν στην θέση της Κοζάνης, μας οδήγησαν σε 2 ονόματα πόλεων την Τύρισσα και την Μίεζα..
Τελικά μας φάνηκε πιο αληθοφανής η πρώτη πόλη και συνεχίσαμε την έρευνα με άλλους τροπους καταφεύγοντας στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία .

Η Μίεζα αποκλείστηκε γιατί η θέση στην οποία εμφανιζόταν στους περισσότερους χάρτες φαινόταν να είναι νοτιότερα άπό την σημερινή Κοζάνη.
Μας προβλημάτιζε όμως και το γεγονός ότι την Μίεζα σε κάποιους χάρτες που είχαν εκδοθεί στον 20ο την βλέπαμε να εμφανίζεται και στην περιοχή της Νάουσας.
Προσπαθώντας να ταυτοποιήσουμε την Τύρισσα σαν Κοζάνη διαπιστώσαμε ότι οι συντεταγμενες του Κ .Πτολεμαίου που μας επιβεβαίωναν τον αρχικό ισχυρισμό μας για την Τύρισσα, μας οδηγούσαν συγχρόνως και στο συμπέρασμα ότι η Μίεζα βρισκόταν στην Π.Ε. Κοζάνης και στον σημερινό δήμο Σερβίων – Βελβενδού
Οι συντεταγμενες και οι χάρτες μας οδηγούσαν ακόμη σε μια άλλη διαπίστωση, η πόλη Φυλακαί που πολλοί θεωρούν ότι είναι τα Σέρβια βρίσκεται στα Πιέρια εκτός Δυτικής Μακεδονίας.
Αν τελικά ήταν αλήθεια ότι η Μιέζα βρισκόταν κάπου ανάμεσα στα Σέρβια και στο Βελβενδό από ότι δείχνουν όλα τα στοιχειά που συγκεντρώσαμε που βρισκόταν η σπηλιά όπου ο Αριστοτέλης με εντολή του βασιλεία των Μακεδόνων Φίλιππου Β δίδασκε στον Μέγα Αλέξανδρο και άλλους νέους του κύκλου του γράμματα ?
Που βρισκόταν η περίφημη ΄΄ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» ? Read more »

Μια προταση για την προσεχη Εθνικη μας επετειο εν οψει της ολοκληρωσεως μιας νεας προδοσιας! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ 11ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (Β) 2) M. Σαλβινι υπερ Ελληνων και Ορθοδοξιας: «Ντροπη, μεταναστες και ΜΚΟ εριξαν Σταυρο στη Λεσβο». 3) ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ 11ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (Β)

author Posted by: Επίσκοπος on date Οκτ 26th, 2018 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΟΛΟΙ νά συμμετάσχουμε στίς τιμητικές παρελάσεις κρατώντας αὐτοσχέδια πανό,

μέ τό σύνθημα «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Ελλην. συνδ.Μια προταση για την προσεχη Εθνικη μας επετειο εν οψει της ολοκληρωσεως μιας νεας προδοσιας!

τοῦ Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, θεολόγου

Αὐτά πού ζοῦμε τά τελευταῖα χρόνια εἶναι πρωτοφανή καί πρωτάκουστα γιά τόν τόπο μας καί τό λαό μας. Γι’ αὐτό…. http://agonasax.blogspot.com/2018/10/blog-post_44.html#more

4219881

M. Σαλβίνι υπέρ Ελλήνων και Ορθοδοξίας: «Ντροπή, μετανάστες και ΜΚΟ έριξαν Σταυρό στη Λέσβο»

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
«Ο σταυρός ενοχλεί τους μετανάστες, δεν αρέσει στις ΜΚΟ και τον ρίχνουν! Τι ηλιθιότητα! Μια κοινωνία που προσβάλλει τις ρίζες της είναι μια κοινωνία χωρίς μέλλον. Ελπίζω οι κάτοικοι του τόπου να ξαναστήσουν αυτόν τον υπέροχο σταυρό στην κορυφή πάνω από τη θάλασσα ώστε να δηλώνει σε όποιον έρχεται, ότι εδώ είμαστε Ευρώπη”.
Αυτός δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο twitter, δείχνοντας για άλλη μια φορά τον δρόμο στους εθνομηδενιστές που κατακλύζουν την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη…. Την συνεχεια εδῶ:
(https://www.pentapostagma.gr/2018/10/m%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82.html)

4219881

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ 11ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (Β)

Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (1928-1932 )
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ
ΠΩΣ ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σταύρου Π.Καπλάνογλου

-2

Στην προηγούμενη δημοσίευση μας στην σειρά »Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ» για την οδό 11ης Οκτωβρίου της Κοζάνης ,δώσαμε τον λόγο που ο προαναφερόμενος δρόμος πήρε το όνομα του. Πέρα όμως από αυτή την μεγάλη ιστορία της ΑΠΕΥΛΕΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, υπάρχουν και άλλες μικρές ιστορίες του δρόμου, που συνέβησαν διαχρονικά και από τις δυο πλευρές του. Και πρώτη στην σειρά από την δεξιά πλευρά του δρόμου και ξεκινώνταςς από την είσοδο του ΄Ελληνα στρατιώτη ανιχνευτή, ο οποίος μπήκε στην πόλη το 1912, είναι η δημιουργία ενός προσφυγικού συνοικισμού, με 150 περίπου κατοικίες το χρονικό διάστημα 1928 – 1932.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Είναι γνωστή σε όλους η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και το ξερίζωμα των Ελλήνων, από ένα τόπο που έζησαν οι πρόγονοι τους, για χιλιάδες χρόνια πριν.

Με βάση τα όσα γράφτηκαν, στα μέρη εκείνα ζούσαν περισσότεροι από 2.500.000 ΄Ελληνες.
‘Οταν η μεγάλη προσπάθεια για την απελευθέρωση και εκείνων των πατρίδων απέτυχε, ήρθε μια απίστευτη τραγωδία των κατοίκων της Μ. Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι υπέστησαν εξορίες, δολοφονίες,αρπαγή περιουσιών , βασανιστήρια κ.α., για μια δεκαετία (1912-1922 ). (κολάζ 1 )
Έχασαν τα πάντα και έφτασαν στην Ελλάδα μόνον όσοι ήταν τυχεροί, το 1922 – 23 ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι , μόνον 1500000 άνθρωποι αφήνοντας πίσω για πάντα την πατρίδα τους, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.
Οι υπόλοιποι 1.000.000 άνθρωποι ήταν οι άτυχοι, γιατί χάθηκαν για πάντα.

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ Read more »

ΑΙΒΑΛΙ – ΚΥΔΩΝΙΕΣ – AYVALIK – ΚΙΔΩΝΙΑ – ΚΙΣΘΕΝΕΙΑ ; – ΚΙΣΘΕΝΗ ;

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούν 26th, 2018 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΑΙΒΑΛΙ – ΚΥΔΩΝΙΕΣ – AYVALIK – ΚΙΔΩΝΙΑ – ΚΙΣΘΕΝΕΙΑ ; – ΚΙΣΘΕΝΗ ;

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

AIBALI

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Το Αϊβαλί βρίσκεται απέναντι από τη Λέσβο, σε απόσταση 20 χλμ. από τις ακτές του νησιού και 25 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ 1922
Στο Αϊβαλί κατοικούσαν κατεξοχήν χριστιανοί ορθόδοξοι.O πληθυσμός της πόλης κατά την προεπαναστατική περίοδο (1821 ) κυμαινόταν μεταξύ 25.000 και 40.000.
Oι Μουσουλμάνοι ήταν ελάχιστοι και δεν ξεπερνούσαν τις 30 -40 οικογένειες (250 )άνθρωποι .
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 1896 στο περιοδικό Ξενοφάνης, ο πληθυσμός ανερχόταν στις 35.000.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ζούσαν στο Αϊβαλί 30.000-35.000 χριστιανοί ορθόδοξοι, από τους οποίους οι 4.000 ήταν Έλληνες υπήκοοι.
Όλοι τους μιλούσαν Ελληνικά
Οι κάτοικοι του ήταν συνειδητοποιημένοι Έλληνες και συνεισέφεραν με τις οικονομίες τους ,στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία του 1821 συμπεριλαμβανομένης της περίφημης Ψωροκώσταινας μιας γυναικάς που το πραγματικό της όνομα ήταν Πανωραία Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινα, καταγόμενης από αρχοντική οικογένεια των Κυδωνιών ( Αϊβαλί ). Κατέφυγε στο Ναύπλιο, μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού από τον τουρκικό στρατό (όπου έχασε και τα πέντε της παιδιά) , ο οποίος μπήκε στην πόλη στις 2 Ιουνίου 1821 και την κατέστρεψε για λόγους εκδίκησης.
Η «Ψωροκώσταινα» έμεινε γνωστή στην ιστορία ΄όταν προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έγινε στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, το 1826. λέγοντας:
«Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι» Read more »

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (‘Αναμνησεις του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου, που μικρο παιδακι τους υποδεχονταν στο νησι) 2. ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ· ΑΝΤΑΠΑΖΑΡ -ΑΡΧΑΙΟ ΑΓΡΙΛΙΟΝ – META TΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ: ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΔΡΕΠΑΝΟΥ -ΚΛΕΙΤΟΥΣ κ.α.

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 22nd, 2018 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

———–

————

ΑΝΤΑΠΑΖΑΡ -ΑΡΧΑΙΟ ΑΓΡΙΛΙΟΝ

ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΔΡΕΠΑΝΟΥ -ΚΛΕΙΤΟΥΣ κ.α., ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σταύρος Π .Καπλάνογλου

Η ΠΟΛΗΑΝΤΑΠΑΖΑΡ

Η πόλη είναι κοντά στην αριστερή όχθη του Σαγγάριου 2 χλμ. Δ, 40 χλμ. Α-ΒΑ της Νικομήδειας και 129 χλμ. ΒΑ της Προύσσας.
Η ονομασία της πόλης Αντάπαζαρ ήταν κοινή για το ελληνορθόδοξο και το μουσουλμανικό στοιχείο.
Το Αντάπαζαρ βρισκόταν μεταξύ δύο ποταμών: του Σαγγάριου και ενός παραποτάμου του, του Τσαρκ Σουγιού (Çark Suyu), ο οποίος πήγαζε από τη λίμνη Σαπάντζα (Sapanca, λίμνη Βοάνη) και χυνόταν στο Σαγγάριο.
Η ΛΙΜΝΗ ΣΑΠΑΝΤΖΑ Read more »

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ, ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΟΜΑΔΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΣΩΡΓΙΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ TOYΣ, ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟ, ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, THN ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΠΑΘΟΝΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ! Διηγειται το περιστατικο η ιδια, σημερα στην ηλικια των 97 ετων [ΒΙΝΤΕΟ] 2) ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΟΡΤΑΚΙΟΙ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ (ΒΙΘΥΝΙΑΣ )

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ, ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΟΜΑΔΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΣΩΡΓΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟ, ΚΑΙ  THN ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ!

Διηγειται το περιστατικο η ιδια, σημερα στην ηλικια των 97 ετων, ἀκοῦστέ την
———–

———

2018: Στο βιντεο ἡ γιαγιά Ἐλισάβετ Καπλάνογλου, γένος Ἀνθοπούλου, τῶν 97 ἐτῶν, διηγεῖται ἕνα περιστατικὸ με τους Γερμανούς, που θα ἔβαζε σε περιπέτειες την οἰκογένειά της. Δίπλα της βρίσκεται ὁ ἀδελφός της Κωσταντῖνος Ἀνθόπουλος τῶν 95 ἐτῶν.
Ἡ μητέρα της ἦταν του γένους Ζωγράφου ἀπό την Ἀργυρούπολη τοῦ Πόντου, μετὰ ἀπὸ δύο ἐξορίες και ἀφοῦ πέθανε ὁ πατέρας της στην ἐξορία κατέφυγε στην Ρωσία με τα ἀδέλφια της, για να σωθη. Το 1929 ἦρθε στην Ἑλλάδα, με τα 3 παιδιά της και τὸν ἄνδρα της. Ἐγκαταστάθηκαν στην Κοζάνη. Το μικρότερο παιδί ὁ Ἰωάννης, πάτησε νάρκα τὸ 1948 στα Σέρβια Κοζάνης και σκοτώθηκε.
Ὅταν ἦρθαν οἱ Γερμανοί κατακτηταί, στρατοπέδευσαν κοντά στο σπίτι τους. Κοντά ἦταν και το σπίτι τοῦ φρούραρχου. Κατα καιροὺς πήγαιναν ρούχα ἀξιωματικῶν, γιὰ νὰ τα πλένει ἡ μητέρα της Σοφία.
Μιὰ μέρα ἕνας γερμανὸς στρατιώτης πηγε να πάρει τα ροῦχα και ὅταν εἶδε την κόρη Ἐλισάβετ πῆγε νὰ κάνει μιὰ αἰσχρὴ χειρονομία. Ἐκείνη ἀφθόρμητα ἀντέδρασε. Ἔκανε μιὰ κίνηση για νὰ προστατευθῆ καὶ τὸν ἔσπρωξε με δύναμη. Ἐκεῖνος δὲν τὸ περίμενε, ἦταν χαλαρός καὶ ἔπεσε φαρδής – πλατής κάτω στο ἔδαφος. Την συνέχεια ἀκοῦστέ την ἀπό την ἴδια.

4219881

ΟΡΤΑΚΙΟΙ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ (ΒΙΘΥΝΙΑΣ )
ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (20)

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

ΟΡΤΑΚΙΟΙ ΝΙΚΟΜΗΔΙΑΣ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Το Ορτάκιοϊ ήταν κωμόπολη της Βιθυνίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 1650 – 1920, έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά στην σημερινή Γκέιβε, στον ποταμό Σαγγάριο.
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟ1922
Είχε 10.000 περίπου κατοίκους: 7.000 Έλληνες και 3.000 Αρμένιους.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Υπήρχε στην πεδιάδα τής Βιθυνίας, στο Σαγγάριο ποταμό, το 1640, η κωμόπολη Κυβέλεια. Οι κάτοικοί της ήταν Χριστιανοί και συνεχώς καταδιωκόμενοι από τούς Τούρκους. Ἡ Κυβέλεια καταστράφηκε από πλημμύρα τού ποταμού, ενώ οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη. Οι περισσότεροι, έχοντας τον τρόμο των Τούρκων, κατέφυγαν στην ενδοχώρα, αναζητώντας ασφάλεια μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα πανύψηλα δέντρα. Απέναντι στον Όλυμπο τής Προύσας έχτισαν με υποτυπώδη υλικά τα σπίτια τους και ονόμασαν το μικρό χωριό τους Ορτάκιοϊ.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ Read more »

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (18) ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΓΙΟΙ ΕΡΜΟΛΑΟΣ,ΕΡΜΙΠΟΣ & ΕΡΜΟΚΡΑΤΗΣ ΑΠΟΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιαν 16th, 2018 | filed Filed under: εορτολογιο, ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (18)

26231491_519976908372548_5432732349381537769_n

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (18)
ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΓΙΟΙ ΕΡΜΟΛΑΟΣ,ΕΡΜΙΠΟΣ & ΕΡΜΟΚΡΑΤΗΣ ΑΠΟΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ

Σταύρου Π. Καπλάνογλου
ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ
Ο Διοκλητιανός ή Διοκλής      Ρωμαίος αυτοκράτορας 20 Νοεμβρίου 284 – 1 Απριλίου 286 και ως Αύγουστος στο ανατολικό τμήμα, 1 Απριλίου 286 – 1 Μαΐου 305 μ.χ. την ίδια εποχή με τον Μαξιμιανό ως Αύγουστος στο δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 244 μ.χ. στη σημερινή Κροατία και πέθανε 3 Δεκεμβρίου 311 μ.χ. ήταν 66 ετών
Το πλήρες όνομα του ήταν Gaius Aurelius Valerius Diocletianus
Υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής για τους χριστιανούς κατά την διάρκεια της θητείας  του.

Read more »

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (14 ) – ΓΙΑΛΟΒΑ -YALOVA η αρχαια Ἑλληνικη ΕΛΕΝΟΥΠΟΛΗΣ. Οι Ελληνες την ονομαζαν ΔΡΕΠΑΝΟ ή ΔΡΕΠΑΝΙ (Του Σταυρου Π. Καπλανογλου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 13th, 2017 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (14 )

ΓΙΑΛΟΒΑ -YALOVA
ΠΥΛΑ-ΕΛΕΝΟΥΠΟΛΗΣ- ΔΡΕΠΑΝΟ-ΔΡΕΠΑΝΙ

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Ποια είναι

αλησμ. πατρ. 14

Η Γιάλοβα (αρχ. ελλ. Ελενούπολις) είναι ιστορική πόλη και λιμένας της νότιας ακτής της εισόδου του κόλπου της Νικομήδειας . Σχεδόν ισαπέχει από την Νικομήδεια, (28 μίλια), και από τον λιμένα της Κωνσταντινούπολης, (27 μίλια).
Η Ελληνική Γιάλοβα του 1923 ήταν διάσημη για τα θειούχα ιαματικά λουτρά της. Πριν την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 η Γιάλοβα αριθμούσε 1025 κατοίκους εκ των οποίων οι 520 ήταν Έλληνες, 275 Αρμένιοι και οι υπόλοιποι Τούρκοι. Οι Έλληνες την αποκαλούσαν επίσης και «Δρέπανο» ή «Δρεπάνι». Σήμερα αριθμεί περί τους 70.000 κατοίκους.
Το όνομα Γιάλοβα είναι σύνθετη λέξη που προέρχεται από την ελληνική λέξη «αιγιαλός», γιαλός και την τουρκική κατάληξη «οβα» που σημαίνει ελεύθερος, καθαρός, δηλαδή καθαρή, ομαλή ακτή.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Η πόλη Γιάλοβα (Yalova) βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία, κοντά στην ανατολική ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά.
Η επαρχία Γιάλοβας είναι μία από τις έντεκα επαρχίες του Διαμερίσματος του Μαρμαρά της Τουρκίας., κατά μήκος της νότιας ακτής του κόλπου της Νικομήδειας στα ανατολικά της Προποντίδας. Είναι η μικρότερη επαρχία της Τουρκίας με έκταση 847 Km2.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Read more »

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (13) ΛΕΥΚΕΣ ( ΟΣΜΑΝΕΛΙ ) ΒΙΘΥΝΙΑΣ, Σταυρου Π. Καπλανογλου

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 5th, 2017 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (13)
ΛΕΥΚΕΣ ( ΟΣΜΑΝΕΛΙ ) ΒΙΘΥΝΙΑΣ

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

leykew M. As.

Η πόλη Λεύκες είναι χτισμένη στους πρόποδες μικρού λόφου, στο κέντρο εύφορης πεδιάδας, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή Χαϊδάρ Πασά (Haydar Paşa) Δορυλαίου (Eski Şehir).Από αυτή διέρχεται το  Τρένο Υψηλής Ταχύτητας μεταξύ Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.
Τα χωράφια της περιοχής ποτίζονται από τους ποταμούς Σαγγάριου (Sakarya) και Γκιόκ σου (Gök Su).Ανήκει στην επαρχία του Bilecik που έχει πρωτεύουσα την αντίστοιχη πόλη την αρχαιοελληνική Λινόη και την βυζαντινή Βηλοκώμα.
 ONOMA
Μια ώρα έξω από τις Λεύκες υπάρχουν πηγές με μεταλλικά νερά.
Για το λόγο αυτό, το πρώτο γνωστό όνομα είναι η Μελεβανά. (Πόλη των Μελά)
Στην Ελληνιστική περίοδο το όνομα της πόλης μετατράπηκε σε Μελαγίνια. Ονομάστηκε δε Λεύκη αργότερα.
Το 1913 ονομάστηκε ΟΣΜΑΝΕΛΗ. Στις 30 Απριλίου 1926, η BİLECİK (Βηλάκωμα ) έγινε πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας.
ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ 1922 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Η πόλη είχε 5.000 κατοίκους. 2.500 Έλληνες και 2.500 Τούρκους.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Read more »

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ; 2. KATAΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΙΤΙΟ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ 3. ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ KAI TOY ΠONTOY

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ;

(Ἀπόσπασμα ὁμιλίας τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου)
_______________________

__________________________

2. KATAΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΙΤΙΟ

ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ

Ἀπο συνεργάτη της ἰστοσελίδος μας

Σήμερα Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016, ὁ σεβάσμιος ἱερεύς σέ ἱερό ναό στήν Ἀττική ἔκανε ἕνα συγκλονιστικό Θεῖο κήρυγμα. Ὁμίλησε γιά τήν μικρασιατική καταστροφή, καί τό μαρτυρικό θάνατο τῶν Ἑλλήνων. Ὁ ἱερεύς τοῦ Θεοῦ ὁμίλησε καί εἶπε μία μεγάλη συγκλονιστική ἀλήθεια, ἀλήθεια πού δυστυχῶς σήμερα ἀποκρύπτεται ἀπό πολλούς μητροπολίτες, θεολόγους, καί ἱερεῖς, φέρνοντας στό προσκήνιο δευτερεύοντα ἱστορικά θέματα γιά τῶν καταστροφή τῆς Σμύρνης. Ἡ πρωτεύουσα αἰτία εἶπε ἦταν διότι οἱ ἕλληνες ἀσχολοῦνταν μέ τήν μαγεία. Συμπληρώνω ἐδῶ ὅτι ἦταν καί μέ τήν μασονία, γιατί αὐτά τά δύο πᾶνε μαζί. Πικράθηκε ὁ Θεός καί μᾶς ἐγκατέλειψε, ἀφοῦ ἐμεῖς τόν ἐγκαταλείψαμε, ἀποχώρησε δηλαδή ἡ προστασία του, καί ἔτσι ἀφέθηκαν οἱ μικρασιάτες ἕλληνες τῆς Σμύρνης στούς ἐγκληματίες δημίους τους….

Διαβᾶστε την συνέχεια ἐδῶ: KATAΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΙΤΙΟ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ

090634b9b49e9b3e4c9bc943

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Ἡ ἐξουθένωσις τῶν Ἑλλήνων τοῦ Πόντου καὶ τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, διὰ τοῦ σφαγιασμοῦ καὶ τῆς ἀναγκαστικῆς ἐκριζώσεώς των, καὶ ἡ ἐξολόθρευσις τῶν φίλων Ὀρθοδόξων κατοίκων τῆς Συρίας καὶ λοιπῶν χωρῶν τῆς Ἐγγὺς Ἀνατολῆς διὰ τῆς βίαιης προσφυγιᾶς.

Διαβάστε://www.fotgrammi.gr/index.php/news-tama/1147-12916———-el-khoury–

ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ – ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Ιαν 26th, 2013 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

«H TAMAMA»

θεατρική παράσταση απο τον ξεριζωμό της Μικράς Ασίας
Την παρουσιάζουν μαθήτριες του Λυκείου στις κατασκηνώσεις Πρώτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης το 1994.
-Ακολουθεί προσφώνηση του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου και του συγγραφέα Γεώργιου Ανδρεάδη που κάτεγραψε το ιστορικό τούτο αληθινό γεγονός

_

___

ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Εκπομπή Δ΄

Του Σταύρου Καπλάνογλου στο  flash TV

1. ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

2. ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

__________


_____

ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ – ΑΛΗΣΜΟΝΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (Εκπομπή Γ΄)

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Ιαν 1st, 2013 | filed Filed under: ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Εκπομπή Γ΄

Του Σταύρου Καπλάνογλου στο flash TV

1. ΠΑΜΦΥΛΙΑ 2. ΑΣΠΕΝΔΟΣ 3. ΣΕΛΓΗ 4. ΠΕΡΓΗ

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΡΩΜΑΙΟΙ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ

Εμφάνιση οθωμανών στη Μικρά Ασία

__________


_____