Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for Οκτώβριος, 2013

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 28th, 2013 | filed Filed under: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

«ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ»

 • Βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, εκδ. 1981. Ο αγωνιστής ιεράρχης είδε εγκαίρως τον κίνδυνο που θα διέτρεχε η πατρίδα μας από την κακή χρήση της τηλεοράσεως και την πλύση εγκεφάλου που θα υφίστατο ο λαός από τις σκοτεινές δυνάμεις, γι’ αυτό όταν όλοι κοιμόταν έριξε το σύνθημα· ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ. Τον χαρακτήρισαν αναχρονιστικό και των άκρων, αλλά σήμερα δικαιώνεται.
  Παραθέτουμε τον πρόλογο του βιβλίου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Κλειστε τις τηλεορασεις ιστ Εις το περιοδικό μας «Χριστιανική Σπίθα» κατὰ καιροὺς ἐδημοσιεύσαμε ἄρθρα σχετικὰ μὲ τὴν τηλεόραση. Ἐξετάσαμε τὸ θέμα τῆς τηλεοράσεως ἐκ διαφόρων ἐπόψεων, κυρίως δὲ ἐξ ἐπόψεως τῆς χριστιανικῆς ἠθικῆς, διὰ τὴν ὁποίαν τίποτε δὲν είναι ἀδιάφορον.
Τὰ ἄρθρα ἐκεῖνα προκάλεσαν παντοῦ σχόλια και συζητήσεις και διὰ μίαν ἀκόμη φορά είσεπράξαμεν  οὐκ ὀλίγας εἰρωνείας παρὰ τῶν κοσμικῶν ἀνθρώπων διὰ τὴν ἀντίθεσίν μας πρὸς τὴν τηλεόρασιν, ὅπως λειτουργεῖ αὕτη, καὶ διὰ τὸ σύνθημά μας «ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ».
Η ἀπήχησις τῶν ἄρθρων μας περὶ τηλεοράσεως ἔφθασε μέχρι τοῦ Ἐξωτερικοῦ. Καὶ ξένοι, πληροφορηθέντες ἐκ τῶν ἐφημερίδων τοῦ Ἐξωτερικοῦ, ὅτι ἕνας ἐπίσκοπος τῆς Ἑλλάδος βάλλει σφοδρῶς κατὰ τῆς τηλεοράσεως ὡς διαφθορᾶς τοῦ συγχρόνου κόσμου, ἔστειλαν ἐπαινετικάς καὶ ἐνθαρρυντικὰς ἐπιστολάς.
Ἀλλὰ τὸ σπουδαιότερο ἐξ ὅλων, διὰ τὸ ὁποῖον ἄξιζε νὰ γραφοῦν τὰ ἐν λόγω ἄρθρα, εἶναι τὰ γεγονός, ὅτι χιλιάδες Ἕλληνες ἔκλεισαν τὶς συσκευές τηλεοράσεως καὶ ἔπαυσαν νὰ παρακολουθοῦν τὰ ἐπαίσχυντα προγράμματα. Ἑκατοντάδες δ᾽ ἐξ αὐτῶν ἔγραψαν καὶ ἐπιστολάς, γνωστοιοῦντες τὰ εὐχάριστο γεγονός, ὅτι ἔκλεισαν τὶς τηλεοράσεις.
Ἐπειδὴ ἐζητήθη ἡ εἰς ἕν τεῦχος ἔκδοσις τῶν ἄρθρων περὶ τηλεοράσεως, διὰ τοῦτο ἀναδημοσιεύομεν τὰ ἄρθρα ταῦτα εἰς τὸ παρὸν τεῦχος μετὰ ἐλάχίστων τροποιήσεων, ἐλπίζοντες ὅτι ἡ κυκλοφορία καὶ ἡ διάδοσις τοῦ τεύχους τούτου θὰ βοηθήση καὶ ἄλλους νὰ καταλάβουν, πόσον φθοροποιὸν μέσον εἶναι ἡ τηλεόρασις, ἰδίως διὰ τὰ παιδιά, καὶ νὰ λάβουν τὴν ἡρωϊκὴν ἀπόφασιν, νὰ κλείσουν τὰς συσκευὰς τηλεοράσεως πρὸς σωτηρίαν τῶν οἰκογενειῶν των. Ὀνομάζομεν δὲ ἡρωϊκὴν τὴν ἀπόφασιν νὰ κλείση κανεὶς ἀντιθέτως πρὸς τὸ ρεῦμα τοῦ αἰῶνος τούτου τοῦ ἀπατεῶνος εἶναι ἀληθινὸς ἡρωϊσμὸς καὶ ἀπόδειξις ὄντως ἀντιστασιακοῦ πνεύματὸς, τὸ ὁποῖον διακρίνει τοὺς συνειδητοὺς χριστιανοὺς, συμφώνως πρὸς τὸ ἀπολικὸν σύνθημα: «Ἀντίστητε τῷ διαβόλῳ, καὶ φεύξεται ἀφ᾽ὑμῶν» (Ἰακ. 4,7).

Φλώρινα τῇ 15ῃ Ἰουνίου 1981

ἑορτῇ τοῦ ἱεροῦ Αὐγουστίνου, ἐπισκόπου Ἱππῶνος

† ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 28th, 2013 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ, ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ…..
 
ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΣΘΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ….. ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΩΛΥΕΤΕ   ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Και  ΜΗ  ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΘΕΛΑ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
Διαβάστε την ανοικτοι επιστολή του επισκόπου στην παρακάτω ιστοσελίδα
_

499618011997049818180113

ο νουδουπασοκισμος ειναι νεοναζισμος!…

 • Οδυσσέας Ελύτης: «Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να ’ρχεται μεταμφοεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου.

Για τον πλήρη εξευτελισμό του για την ατίμωσή του…»!!!
Θεσσαλονίκη, Άγιος Δημήτριος! Μία απ’ τα ίδια, τα περυσινά…
Οι αποκρουστικοί και γελοίοι λήσταρχοι και οι δολοφόνοι του λαού είχαν δικαίωμα εισόδου στον οίκο του Θεού. Κι ακόμη κάποιοι γαλαζοαίματοι, με ειδικές προσκλήσεις. Περιφρουρούμενοι από την κουστωδία των οργάνων προστασίας του καθενός επίσημου αλήτη.
Και ο λαός του Θεού έξω απ’ τα φασιστικά κιγκλιδώματα της ντροπής και της προσβολής κάθε ιερού και οσίου. Σε μεγάλη απόσταση. Απόσταση αδυσώπητου μίσους. Και αυτό λέγεται εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δημητρίου….
Εσείς, Παναγιώτατοι, δεν νιώσατε νυγμούς και τριγμούς στη συνείδησή σας απ’ όλη αυτή την ανίερη και πανάθλια σκηνοθεσία; Δεν σκεφθήκατε ότι ο Χριστός και ο Άγιος Δημήτριος και οι εκατόμβες των ηρώων και των αγίων το μόνο, που θα μπορούσαν να νιώσουν, ήταν ντροπή και αηδία;………

Την συνέχεια εδώ: http://papailiasyfantis.wordpress.com
499618011997049818180113

Πολλοί πολεμιστές του ’21 και ανάμεσά τους και ο Νικηταράς έπεσαν στο περιθώριο της Βαυαροκρατίας και έζησαν άσχημες ημέρες

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση και τη δράση της, η Αδελφότητα Τουρκολεκαίων «ο Νικηταράς», πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του του Νικηταρά, του αγωνιστή του 1821, στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

http://synodoiporia.blogspot.gr/2013/11/video_6.html

499618011997049818180113

Μπράβο στους τσοπαναραίους

Ντροπή για τους «χριστιανούληδες»

Ακούστηκε από την τηλεόραση  πως θα φορολογηθούν τα μαντριά.
Έβγαλαν απ το ταγάρι το κινητό οι τσοπάνηδες και πήραν τηλέφωνο στο βουλευτή τους στο κινητό και με δύο λόγια του είπαν ορθά κοφτά αυτό να μη γίνει γιατί αν ξαναπεράσει απ το χωριό θα τον κλείσει στη στάνη με τα ζώα.
Και τι βλέπουμε, πανικόβλητοι για πότε τρέξανε στον υπουργό και πήραν την διαβεβαίωση ότι οι στάνες θα εξαιρεθούν του φόρου είναι εντυπωσιακό111
Οι τσομπάνηδες(προς άρση παρεξηγήσεως και εγώ εκτρέφω ζώα, είμαι ένας απ αυτούς) με ένα σφύριγμα, μια φωνή, ένα κούνημα της γκλίτσας τα ζώα τους υπακούουν όπως και η γραφή λέει «της φωνής του ακούει», βλέπω όμως πως και οι βουλευτές τους ακούν…γιατί είναι ντόμπροι, συνεπείς, λιγόλογοι, μπεσαλήδες.
Ο λόγος τους είναι συμβόλαιο..
Είναι original ,αυθεντικοί..
Τους θαυμάζω.
Κι αν είναι μόνο 5-10 χιλιάδες  άτομα η αποφασιστικότητα τους και η επιρροή είναι τεράστια.

Τα εκατομμύρια των χριστιανών που βλέπουν την κατάργηση της αργίας της Κυριακής αντίθετο προς μια εκ των δέκα εντολών τι έκαναν.; ΟΙ ..αερο…κύρηκες ξόδεψαν ώρες πύρινων λόγων, οι τόσοι μπαστουνάδες της συνόδου της εκκλησίας, αδύναμοι, παράλυτοι στην παρέμβασή τους .Άφωνοι σαν τον Ζαχαρία απέναντι στους κρατούντας.

Η ροζιασμένη γκλίτσα του ορεσίβιου τσοπάνη πιο ισχυρή από τις επίχρυσες, διακοσμημένες πατερίτσες, Ο αυθεντικός λόγος χλευάζει την ευγένεια  την αποφασιστικότητα(;)των λαλίστατων imitations χριστιανούληδων.
Ακόμη και οι άνθρωποι –βουλευτές δεν τους παίρνουν στα σοβαρά, δεν τους πιστεύουν…
Είναι δυνατόν βλέποντας πως 5-10 χιλιάδες χτυπώντας την γκλίτσα πάνω στο βουνό να εισακούονται και τα εκατομμύρια των «χριστιανών» που είναι σ όλα τα επίπεδα τις εξουσίας να αγνοούνται;
Μπράβο στους μεν ,ντροπή για τους δε.
Ασκληπιάδης
 Η ροζιασμένη γκλίτσα του ορεσίβιου τσοπάνη πιο ισχυρή από τις επίχρυσες, διακοσμημένες πατερίτσες.
Μπράβο στους τσοπαναραίους.Ντροπή για τους «χριστιανούληδες»

Γράφει: Ο Ασκληπιάδης

Την συνέχεια στην ιστοσελιδα: http://agonasax.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5.html

Πατήστε εδώ, για την συνέχεια

499618011997049818180113

 Τα  “γουρούνια” του 3ου και 4ου ράιχ

Θα θυμάστε βέβαια τον ατιμωτικό χαρακτηρισμό των νοτίων και ιδιαίτερα ημών των Ελλήνων, ως «γουρουνιών», εκ μέρους των βορείων Ευρωπαίων. Προκειμένου να μας εξευτελίσουν και καταπτοήσουν. Ώστε να μας επιβάλλουν, με την συμπαράταξη και των ντόπιων δοσίλογων, το νεοναζιστικό καθεστώς της τρόικας των τοκογλύφων.
Εναντίον αυτής της θρασύτατης προδοσίας θέλησα να εκφράσω, με τις μικρές μου δυνάμεις και με τα γραφόμενά μου, τη διαφωνία μου, στο ιντερνέτ, αλλά και τον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο (εφημερίδα «το χωνί»), αλλά και με τα κηρύγματά μου, τα οποία γίνονταν ευμενέστατα δεκτά απ’ το ακροατήριο των ναών.
Πραγματικότητα, η οποία ανατράπηκε άρδην, αφότου η Σκύλλα του ΠΑΣΟΚ συμμάχησε με τη Χάρυβδη της Ν. Δημοκρατίας. Οπότε τα πασοκικά και τα σαμαριτικά κομματόσκυλα απαίτησαν απ’ το Μητροπολίτη και τους ιερείς του Αγρινίου και πέτυχαν να μου απομακρύνουν τους ναούς της  πόλης του Αγρινίου. Με την κατηγορία ότι πολιτικολογώ.
Τη στιγμή, που δεν κάνω τίποτε άλλο απ’ το να μιλώ για τη θρησκεία και την πατρίδα. Σε αντίθεση με την δική τους τακτική να στηρίζουν ένα καταφανέστατα ανθελληνικό και αντιχριστιανικό καθεστώς. Το οποίο, κοντά στα άλλα φοβερά για την πατρίδα και απάνθρωπα για το λαό, κατάργησε και την αργία της Κυριακής, για την οποία ο τοπικός μας Άγιος Πατροκοσμάς θυσίασε τη ζωή του.
Του οποίου Πατροκοσμά κάποιοι δεσποτάδες της εποχής του απέκλειαν την είσοδό του στις πόλεις. Από φόβο μήπως θιγούν τα συμφέροντα του κατεστημένου της εποχής τους (κοτζαμπάσηδων,  αγάδων, Εβραίων, κλπ). Και ασφαλώς και τα δικά τους.
Κατόπιν τούτου αναγκάστηκα να επιλέξω ως χώρο των ομιλιών μου τις πλατείες των πόλεων και, κατά προτίμηση την πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου. Προκειμένου να αποταθώ στην Εκκλησία του Δήμου. Που στην αρχαία Αθήνα σήμαινε τη συνέλευση των ελεύθερων πολιτών και στην τωρινή Ελλάδα σημαίνει τη συνέλευση των ελεύθερα σκεπτόμενων Ελλήνων.
Βέβαια οι ομιλίες σε ένα χώρο ανοιχτό απαιτούν κάποιες απαραίτητες τεχνολογικές προϋποθέσεις, που οι δικές μου οι δυνατότητες δεν μου επέτρεπαν να τις εξασφαλίσω. Γι’ αυτό και αποτεινόμουνα ευκαιριακά στους διοργανωτές κάποιων δημόσιων συναθροίσεων. Οι οποίοι όμως δεν μου επέτρεπαν ή μου έβαζαν προκρούστειους περιορισμούς ανάλογους με αυτούς των «κακών σαμαριτών» (=οπαδών του Σαμαρά). Διότι εύρισκαν, προφανώς, και αυτοί ότι τα λεγόμενά μου δεν συνέφεραν στο κομματικό τους δοβλέτι και την κομματική τους «ορθοδοξία».
Οι μόνοι οι οποίοι μου επέτρεψαν να κινηθώ, χωρίς προκρούστειες παρεμβάσεις και αγκυλώσεις, μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης των ευαγγελικών θέσεων και αληθειών ήταν οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΕΠΑΜ (=Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου). Με το οικονομικό πρόγραμμα, τον αδιαμφισβήτητο πατριωτισμό τους και πολλές άλλες θέσεις, όπως αυτές εκφράζονται σε ομιλίες και διάφορα έντυπά τους, συμφωνώ. Και βέβαια θερμότατα τους ευχαριστώ για την ελευθερία, που μου παρέχουν.
Ποιες είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους; Αυτό είναι θέμα δικό τους και του Θεού, που γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Δικό μου χρέος θεωρώ να υπηρετώ σε κάθε τόπο και χρόνο το Ευαγγέλιο. Να γίνομαι, στο μέτρο του δυνατού, «τοις πάσι τα πάντα». Όπως έκανε και ο μέγας Απόστολος Παύλος. Ο οποίος και στις συναγωγές των Εβραίων κήρυττε και στην ειδωλολατρική Πνύκα. Γιατί «το πνεύμα, όπου θέλει πνει». Και συχνά βρίσκει αφάνταστα περισσότερη «γη αγαθή» μακριά και έξω απ’ τις στρούγκες των πάσης φύσεως φαρισαίων…
Βέβαια η αποδοχή  εκ μέρους του ενός ή του άλλου κινήματος δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση και την ένταξή μου σ’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση και με κάθε θυσία θέλω να διατηρήσω την ελευθερία «εν η Χριστός ημάς ηλευθέρωσε». Και σε καμιά περίπτωση να μην υποτάξω τη συνείδησή και τον ευαγγελικό λόγο σε οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες.
Και, μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θερμά παρακαλώ όλα τα παρεμφερή αντιμνημονιακά κινήματα να συνενωθούν και να συνεργαστούν, με βάση το δημοκρατικό και πατριωτικό πνεύμα. Έτσι ώστε να λευτερωθούμε απ’ τα Σόδομα και τα Γόμορρα του νουδουπασοκισμού, που κάπου σαράντα χρόνια μας καταληστεύει για χάρη της Λερναίας Ύδρας των ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων …
Κάτω απ’ αυτό το πνεύμα έγινε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου εκδήλωση του ΕΠΑΜ στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και  αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=v1Bzc3UhUV0Στον ίδιο χώρο μπορείτε να βρείτε και τις άλλες ομιλίες (1η,2η,3η). Οι οποίες δεδομένου ότι έγιναν νύχτα είναι αρκετά σκοτεινές, αλλά κατά το περιεχόμενό τους, εξίσου φωτεινές με την αφιερωμένη…στα «γουρούνια» του 3ου και του 4ου ράιχ, 4η  ομιλιία ….παπα-Ηλίας

http://papailiasyfantis.wordpress.com

e mail: yfantis.ilias@gmail.com

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 28th, 2013 | filed Filed under: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

_____

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ


______

ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

__

 

_

Η ΕΛΛΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝ (Εθνικα προβληματα)

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 28th, 2013 | filed Filed under: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ

ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ
Εδημοσιεύθη στην «Σπίθα» φ. 195, τον Ἰούνιο 1957 καὶ στο βιβλίο
«Ἐθνικὰ προβλήματα», σελ. 289-303

H EΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ

«Γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε, ἐπακούσατε ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς, ἰσχυκότες ἡττᾶσθε· ἐὰν γὰρ πάλιν ἰσχύσητε, πάλιν ἡττηθήσεσθε. Και ἣν ἂν βουλεύσησθε βουλήν, διασκεδάσει Κύριος, καὶ λόγον ὃν ἂν εἴπητε, οὐ μὴ ἐμμείνῃ ἐν ὑμῖν, ὅτι μεθ᾽ ἡμῶν ὁ Θεός» (Ἠσ. 8,9-10)

H ELLAS EN MESΩ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝἈπειλὴ παγκόσμιος. Δὲν πέρασαν, ἀγαπητοί μου, ἀκόμα δύο δεκαετίες (Η «Σπίθα» κυκλοφόρησε τὸν Ἰούνιο τοῦ 1957), ἀφ᾽ ὅτου ξέσπασε ὁ δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ποὺ τόσες συμφορὲς καὶ ἐρείπια σκόρπισε στὸν κόσμο, καὶ νά νέα ἀπειλὴ βαρβαρικῆς καταστροφῆς φοβερώτερη ἀπὸ κάθε ἄλλη, σὰν μαῦρο, σκοτεινό, ἀπαίσιο σύννεφο ἁπλώνεται καθημερινὰ καὶ σκιάζει τὸν ἥλιο. Σὲ περιοχὲς τοῦ Ἀνταρκτικοῦ, τοῦ Βορείου Πόλου, σὲ ἀπομακρυσμένες νησῖδες τῶν μεγάλων ὠκεανῶν, στὶς ἀπέραντες ἐκτάσεις τῆς Σιβηρίας γίνονται πειράματα, δοκιμὲς νέων ὅπλων, νέων βομβῶν τῆς λεγομένης ἀτομικῆς ἐνεργείας. Τὸ σύννεφο, ποὺ προκλήθηκε ἀπὸ τὴν ἔκρηξι τῆς τελευταίας ἀπὸ αὐτὲς τὶς βόμβες, πῆρε σχῆμα τεράστιου μανιταριοῦ, ἀνέβηκε ἀστραπιαῖα σὲ ὕψος 9.000 μέτρων καὶ κατόπιν διασκορπίσθηκε σὰν λεπτότατη στάχτη ῥαδιενεργείας. Κι ὅπου πέφτει ἡ ῥαδιενεργὸς στάχτη ἡ ἀτμόσφαιρα μολύνεται, ἡ θάλασσα δηλητηριάζεται, ἡ χλωρίδα τῆς γῆς μαραίνεται γιὰ νὰ μὴν ἀνθήσῃ πιά, τὰ ζῷα φαρμακώνονται, οἱ ἄνθρωποι καίγονται σὰν νὰ τοὺς χτύπησε κεραυνὸς καί, ἂν ἀκόμη ζήσουν, παθαίνουν ποικίλες ἀλλοιώσεις στὰ λεπτότερα ὄργανα, ἀλλοιώσεις ποὺ μερικὲς ἀπ᾽ αὐτὲς ὑπάρχει κίνδυνος νὰ ἐκδηλωθοῦν κι ἀφοῦ περάσουν δεκαετίες στοὺς ἀπογόνους ἐκείνων ποὺ προσβλήθηκαν. Στάχτη – σάβανο, συμφορὰ ποὺ ξεπερνᾷ κάθε φαντασία!
Σὰν ἕνα παιχνιδάκι, σὰν βέλη ποὺ θὰ ἔρριχναν νήπια, χαρακτηρίζονται τὰ παλαιὰ ὅπλα σὲ σύγκρισι μὲ τὰ νέα ὅπλα τοῦ ἀτομικοῦ πολέμου. Οἱ λαοί, ποὺ ἀκοῦνε ἀπὸ μακριὰ καὶ διαβάζουν τὶς φρικτὲς συνέπειες, τοὺς πιάνει φόβος καὶ ἀγωνία, καὶ μὲ ἐκλεκτοὺς ἀντιπροσώπους τους διαμαρτύρονται καὶ ζητοῦν νὰ σταματήσουν τὰ πειράματα, νὰ καταδικαστῇ ὁ πόλεμος, νὰ γίνῃ ἀφοπλισμός· ὁ δὲ Ἰαπωνικὸς λαός, ὁ πρῶτος ποὺ δοκίμασε σὲ δύο πόλεις τὴν καταστροφικὴ μανία τῶν βομβῶν ἀτομικῆς ἐνεργείας, ζωηρότερα ἀπὸ κάθε ἄλλο λαὸ ἐξεδήλωσε πρὸ καιροῦ τὴν ἀγανάκτησί του γιὰ τὰ συνεχιζόμενα πειράματα. Ἑκατομμύρια Ἰάπωνες ἄφησαν τὶς δουλειές τους καὶ βγῆκαν στοὺς δρόμους καὶ τὶς πλατεῖες τῶν μεγάλων πόλεων καὶ συγκρότησαν τεράστια συλλαλητήρια, σὲ ἕνα ἀπ᾽ τὰ ὁποῖα προπορευόταν ἕνας πελώριος λευκὸς σταυρὸς μὲ τὴν ἐπιγραφὴ «Οἱ ὑδρογονικὲς βόμβες νὰ μείνουν γιὰ πάντα ἀχρησιμοποίητες». Καὶ ὅμως, παρ᾽ ὅλες αὐτὲς τὶς διαμαρτυρίες, τὰ πειράματα τοῦ θανάτου, τῆς ὁμαδικῆς αὐτοκτονίας τῶν λαῶν, πολλαπλασιάζονται. 59 βόμβες ῥίχτηκαν μέχρι σήμερα μόνο ἀπὸ τοὺς Ἀγγλο – Ἀμερικανούς. Νέαι ἐκρήξεις βομβῶν ἀκούγον­ται, στόλοι κινοῦνται πρὸς ὅλες τὶς κατευθύνσεις, ὑποβρύχια καὶ θωρηκτὰ περνοῦν τὰ Δαρδανέλλια, ἡ Μεσόγειος ταράζεται ἀπ᾽ τὸ ἕνα ἄκρο μέχρι τὸ ἄλλο. Ἡ Ἀλγερία πυρπολεῖται. Ἡ Αἴγυπτος, τὰ Ἀραβικὰ κράτη, τὸ Ἰσραὴλ ἀνησυχοῦν σοβαρά, ἀπευθύνουν ἐκκλήσεις, ζητοῦν ἐξωτερικὴ βοήθεια, συντάσσουν μυστικὰ σύμφωνα, προσκολλῶνται σὲ ἰσχυρὰ πολιτικὰ συγκροτήματα. Βάσεις ὑποβρυχίων, ἐκτοξεύσεως πυραύλων καὶ ἀεροδρόμια ἐγκαθίστανται μέσα σὲ τεχνητὰ σπήλαια καὶ σήραγγες, ἀπ᾽ ὅπου αὔριο θὰ ἐξορμοῦν σὰν μαῦρα λιον­τάρια τὰ σμήνη τῶν ἀεροπλάνων γιὰ νὰ ῥίχνουν τὶς «φιάλες» τῆς Ἀποκαλύψεως (βλ. 15,7· 16,1-4,8,10,12,17· 17,1· 21,9), γιὰ νὰ σκορπίζουν τὸ θάνατο σὲ ἑκατομμύρια ἀνθρώπους… Καὶ τὰ ἰσχυρὰ κράτη κατασκευάζουν τὶς βάσεις τοῦ θανάτου ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον πάνω σὲ ξένα ἐδάφη καὶ ἐν ἀγνοίᾳ τῶν λαῶν. Ὡς μία τέτοια βάσι διάλεξαν τελευταῖα καὶ τὴν …Κύπρο. Ὅταν ἀκούστηκε ἡ εἴδησι ὅτι ἡ Κύπρος πρόκειται νὰ χρησιμοποιηθῇ γιὰ τέτοιο σκοπό, καὶ ἔτσι πάνω ἀπ᾽ τὸ μαρτυρικὸ αὐτὸ λαὸ νὰ κρεμαστῇ ἡ δαμόκλειος σπάθη τοῦ ἀτομικοῦ βομβαρδισμοῦ, ὁ Ἄττλη, ὁ πρώην ἀρχηγὸς τοῦ ἐργατικοῦ κόμματος τῆς Ἀγγλίας, στὴν ὁμιλία του στὴ βουλὴ τῶν λόρδων (8 Μαΐου 1957) δήλωσε τὰ ἑξῆς. «Βρίσκω τερατώδη τὴν ἰδέα ποὺ περιλαμβάνεται στὴ Λευκὴ Βίβλο γιὰ ἐγκατάστασι βάσεως κατευθυνομένων βλημάτων στὴν Κύπρο· γιατὶ τὸ νησὶ εἶνε πολὺ μικρὸ καὶ τρωτὸ καὶ κατοικεῖται ἀπὸ λαὸ ὁ ὁποῖος μπορεῖ νὰ σκέπτεται, ὅτι δὲν ἔχει κανένα λόγο νὰ καταστραφῇ τελείως σὰν στόχος, ὅπως μιὰ κατσίκα ποὺ τὴν ἔχουν δεμένη καὶ περιμένει τὴν τίγρι». Κατσίκα δεμένη στὸ σιδερένιο πάσσαλο καὶ οἱ λύκοι ἐλεύθεροι νὰ τὴν καταξεσχίσουν, νά τὸ θέαμα ποὺ παρουσιάζουν οἱ μικροὶ καὶ ἀδύνατοι λαοί.
Ἡ Μεσόγειος, ἡ Μέση Ἀνατολὴ ταράζονται. Σάλος ἐθνῶν, ταραχὴ στὰ ἔθνη, ἡ ὁποία στοὺς συγχρόνους πιστοὺς πρέπει νὰ ὑπενθυμίσῃ τὰ προφητικὰ ἐκεῖνα λόγια ποὺ εἶπε ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς τὶς τελευταῖες ἡμέρες τῆς ἐπιγείου ζωῆς του· «Καὶ ἔσται σημεῖα ἐν ἡλίῳ καὶ σελήνῃ καὶ ἄστροις, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς συνοχὴ ἐθνῶν ἐν ἀπορίᾳ ἠχούσης θαλάσσης καὶ σάλου, ἀποψυχόντων ἀνθρώπων ἀπὸ φόβου καὶ προσδοκίας τῶν ἐπερχομένων τῇ οἰκουμένῃ» (Λουκ. 21,25-26).

Ἡ θέσι τῆς Ἑλλάδος. Τὰ ἔθνη ταράζονται. Δυστυχῶς καὶ ἡ Ἑλλάδα δὲν φαίνεται νὰ μείνῃ ἔξω ἀπὸ τὸν σάλο αὐτόν. Ἡ γεωγραφική της θέσι, ἀφοῦ θεωρεῖται ὡς ἕνα ἀπὸ τὰ σπουδαιότερα κλειδιὰ τῆς Μεσογείου, προσελκύει τὰ βλέμματα τῶν μεγάλων κρατῶν, τὰ ὁποῖα μαλώνουν διεκδικώντας μονοκρατορία. Ἔκτακτος ἀπεσταλμένος τῆς Ἀμερικῆς πρὸ μηνὸς κατέφθασε στὴν Ἀθήνα κ᾽ ἐπρότεινε, ἡ Ἑλλάδα νὰ προσχωρήσῃ στὸ νέο δόγμα, τὸ λεγόμενο «δόγμα Ἀϊζενχάουερ». Ἀλλὰ τί εἶνε τὸ δόγμα αὐτό; ποιούς ὅρους περιέχει; Ἀσφάλεια τῆς ἀκεραιότητος καὶ ἐλευθερίας τῆς Ἑλλάδος εἶνε τὸ δόγμα αὐτό, φωνάζουν οἱ μέν· κίνδυνος νὰ παρασυρθῇ ἡ Ἑλλάδα σὲ νέες περιπέτειες καὶ νὰ γίνῃ ὁ τόπος ὁλοκαύτωμα θερμοπυρηνικῆς ἐκρήξεως, ἀπερίγραπτης ἐθνικῆς συμφορᾶς, φωνάζουν οἱ δέ. Διαφωνία πολιτικῶν! Ἡ Βουλὴ τῶν Ἑλλήνων κλείνει τὶς πύλες της (σ.τ.ἐ.· λόγῳ θέρους), ἀλλὰ μπροστὰ στὴν πίεσι τῶν ἐξωτερικῶν γεγονότων ἄνοιξε καὶ πάλι καὶ μόνο γιὰ λίγες μέρες, γιὰ νὰ συζητηθοῦν τὰ πιὸ ἐπίμαχα ζητήματα, ἀπ᾽ τὰ ὁποῖα τὸ κορυφαῖο· ποιά πρέπει νὰ εἶνε ἡ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ τῆς Ἑλλάδος. ῾Ρητορικὲς ἀγορεύσεις, διαλεκτικοί διαξιφισμοί, φιλοσοφικὲς θεωρίες, μῦθοι γιὰ ἐλέφαντες καὶ ψύλλους, εὐτράπελα μαζὶ μὲ τὰ σπουδαῖα καὶ σοβαρὰ ἀκούστηκαν· ἀλλὰ ὁ Ἑλληνικὸς λαός, παρ᾽ ὅλο τὸ φῶς ποὺ ἔχυσαν οἱ πολιτικοὶ ἐγκέφαλοι, σὲ τίποτα οὐσιαστικὰ δὲν διαφωτίστηκε καὶ ἡ ἀγαπητή μας πατρίδα διαπορεύεται μέσα στὸ σκοτάδι.
Τίθεται τὸ ἐρώτημα· Ἡ Ἑλλάδα, καθὼς βρίσκεται μέσα στὸ σάλο ποὺ δημιουργοῦν τὰ συγκρουόμενα συμφέροντα τῶν μεγάλων κρατῶν, τί πρέπει νὰ κάνῃ; ποιά γραμμὴ πρέπει νὰ χαράξῃ καὶ ν᾽ ἀκολουθήσῃ; Ἐμεῖς, πιστεύοντας ὅτι σὲ τέτοιες δύσκολες περιστάσεις τὸ ἔθνος μας πρέπει νὰ καταφεύγῃ στὸ Θεὸ καὶ νὰ ζητᾷ τὸν ἄνωθεν φωτισμό, θ᾽ ἀνοίξουμε μὲ πίστι τὴν ἁγία Γραφή, ναὶ τὴν ἁγία Γραφή, ἡ ὁποία δίνει ὁδηγίες γιὰ τὴ λύσι καὶ τῶν δυσκολωτέρων προβλημάτων ποὺ συνταράζουν τὴ ζωὴ τῶν ἀτόμων καὶ τῶν ἐθνῶν, καὶ ἀπὸ τὸ ἀνέσπερο φῶς τῆς Γραφῆς θὰ ζητήσουμε φωτισμό. Κύριε, «φωτίζεις σὺ θαυμαστῶς ἀπὸ ὀρέων αἰωνίων» (Ψαλμ. 75,5). Οἱ λόγοι τοῦ Θεοῦ, ποὺ ἐλέχθησαν σὲ παρόμοιες περιπτώσεις, εἶνε τὰ «δόγματα», τὰ ἀληθινὰ «δόγματα», στὰ ὁποῖα ἡ φωνὴ τοῦ Αἰωνίου μᾶς καλεῖ νὰ προσχωρήσουμε, ἂν θέλουμε νὰ σωθοῦμε. ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ Read more »

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 28th, 2013 | filed Filed under: ΑΓΩΝΕΣ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ΣΤΟΝ ΨΕΥΤΗ ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΠΑΝΤΑ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ

Γνωρίζουμε καλά τον μητροπολίτη Θεόκλητο και την «αγάπη του» στον π. Αυγουστίνο! Δεν είναι η πρώτη φορά που προτιμά την σιωπή, όταν αδικείται και συκοφαντείται ο π. Αυγουστίνος. Ας ξέρει ότι δεν έχει ανάγκη ο π. Αυγουστίνος από την δική του μαρτυρία, γιατί τον ξέρει  καλά, και μπορεί μόνος του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, με τις αθάνατες επιστολές του.

 • Ο π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, ΠΟΥ ΕΠΑΥΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ. ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Fragelio οικουμενισμος25-10-1991 ἐπὶ τῇ ἐκλογῇ του πατριάρχου Βαρθολομαίου: «Συγχαίροντες ἐπὶ τῇ ἐκλογῇ ὑμῶν ὡς Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, ὁλοψύχως εὐχόμεθα ὅπως διοικήσητε τὴν Ἐκκλησίαν μὲ ἀγάπην, καθὼς είπατε, ἀλλ᾿ ἐπιτρέψατέ μοι νὰ είπω ὡς πρεσβύτερος ἐπίσκοπος τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας, μὲ ἀγάπην ναί, ἡ ὁποία ὅμως ἀπαραιτήτως νὰ συνοδεύεται μὲ τὴν ἀλήθειαν καὶ τὴν δικαιοσύνην, διότι ἄνευ τούτων καταντᾷ ἀπάτη, δημιουργοῦσα πολλὴν σύγχυσιν ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ. Ὑπὸ τὸν ὅρον τοῦτον συγχαίρομεν ὑμᾶς ὁλοψύχως, εὐχόμενοι ὅπως ἀναδειχθῆτε ἄξιος τῆς Ὀρθοδοξίας, ἡ ὁποία ἐν ταῖς χαλεπαῖς ταύταις ἡμέραις βάλλεται σφοδρῶς ὑπὸ ἐξωτερικῶν καὶ ἐσωτερικῶν ἐχθρῶν καὶ μάλιστα ὑπὸ τοῦ οἰκουμενισμοῦ, ὁ ὁποῖος, καθὼς εἶπεν ὁ ἀοίδιμος Ἰουστῖνος Πόποβιτς, εἶνε παναίρεσις».

ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΥΣΩΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΑΣ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΕΠΡΑΞΑΜΕ

30-7-1993 διὰ τὰ ἐν Αὐστραλίᾳ: «Ἐπὶ ἁρμοδίως ὑποβληθείσης μηνύσεώς μου εἰς τὸ σεπτὸν Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον τὴν 17ην Μαρτίου 1989 κατὰ τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κ. Στυλιανοῦ, προσβάλλοντος τὸ ὀρθόδοξον δόγμα περὶ ἀναμαρτησίας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, μολονότι παρῆλθε πενταετία ἀφ᾿ ὅτου ὑπεβλήθη, ἐν τούτοις οὐδεμία κανονικὴ ἐνέργεια ἐγένετο. Ὁ σεβασμιώτατος Αὐστραλίας μὲ τὴν αἱρετικὴν διδασκαλίαν του καὶ τὴν ὅλην συμπεριφοράν του ὑπῆρξε δυστυχῶς ὁ κυρίως ἔνοχος τῆς παρατηρουμένης ἐν Αὐστραλίᾳ θλιβερᾶς ἐκκλησιαστικῆς καταστάσεως. Χωρὶς νὰ θέλωμεν ν᾿ ἀπειλήσωμέν τινα, είμεθα ὑποχρεωμένοι νὰ ἐπιστήσωμεν τὴν προσοχὴν τοῦ οἰκουμενικοῦ πατριάρχου καὶ τῶν περὶ αὐτόν, οἱ ὁποῖοι συγκροτοῦν κατ᾿ αὐτὰς μείζονα Σύνοδον ἐν τῷ Πατριαρχείῳ, ὅτι τὰ ἀφορῶντα εἰς τὰ δόγματα ζητήματα προηγοῦνται τῶν διοικητικῆς φύσεως θεμάτων. Ἡ δὲ ἐν προκειμένῳ σκανδαλώδης σιωπή σας δὲν ἀποκλείεται νὰ μᾶς ἐξαναγκάσῃ νὰ προβῶμεν εἰς κανονικὴν ἐνέργειαν περὶ παύσεως τοῦ μνημοσύνου σας, ὡς καὶ ἄλλοτε ἐπράξαμεν ἐπὶ ἀειμνήστου προκατόχου σας».

 26-12-1993 καὶ πάλιν διὰ τὰ ἐν Αὐστραλίᾳ: «Εὑρίσκομαι εἰς τὴν ἀδήριτον ἀνάγκην ἵνα ἀπευθυνθῶ διὰ τοῦ παρόντος δημοσίᾳ πρὸς ὑμᾶς. Δὲν πρόκειται περὶ μικροῦ τινος καὶ ἀσημάντου πράγματος, ἀλλὰ περὶ τῆς ὀρθοδόξου πίστεως. Πρὸ ἐτῶν εἰς τὴν Αὐστραλίαν ἐξέσπασε δεινὸν σκάνδαλον μὲ ἥρωα τὸν ἀρχιεπίσκοπον Αὐστραλίας σεβασμιώτατον κ. Στυλιανόν. Ἐθεωρήσαμεν ἐπιτακτικὸν καθῆκον ν᾿ ἀπευθυνθῶμεν εἰς τὸν τότε οἰκουμενικὸν πατριάρχην κυρὸν Δημήτριον (τὴν 17-3-1989). Τὸ Πατριαρχεῖον ἀπήντησεν εἰς ἡμᾶς διὰ τῆς ὑπ᾿ ἀριθμ. 262/19-4-1989 ἐπιστολῆς, ἐκφράζον τὰς εὐχαριστίας Του διὰ τὴν ἡμετέραν εὐαισθησίαν ἐπὶ τοῦ ἀνακύψαντος ζητήματος. Νέα ὅμως ἀφορμὴ ἐδόθη ἐκ τῆς Μείζονος καὶ Ὑπερτελοῦς Συνόδου. Διότι αὕτη ἐπελήφθη μὲν ἄλλων ζητημάτων ἥσσονος σημασίας, ἀλλὰ περὶ τῶν ὑψίστων δογματικῶν θεμάτων, τῆς ἀναμαρτησίας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν ἄλλων δυσσεβῶν ἐκφράσεων τοῦ εἰρημένου ἱεράρχου, οὐδόλως ἠσχολήθη. Παρὰ ταῦτα, διατηροῦντες τὴν τελευταίαν ἐλπίδα, ἐκρίναμεν ἐπιβεβλημένον, πρὶν ἢ προβῶμεν εἰς ἄλλας κανονικὰς ἐνεργείας, περὶ τῶν ὁποίων ὁμιλοῦν οἱ ἱ. κανόνες τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ μάλιστα οἱ ΡΚΑ΄ τῆς ἐν Καρθαγένῃ Συνόδου καὶ ΙΕ΄ τῆς Πρωτοδευτέρας, νὰ καταφύγωμεν διὰ δευτέραν ἤδη φορὰν εἰς τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον καὶ θερμῶς νὰ παρακαλέσωμεν, ὅπως τοῦτο ἐπιληφθῇ τοῦ σπουδαιοτάτου τούτου ζητήματος. Διότι ἐὰν ἡμεῖς σιωπήσωμεν, τότε ὁ ἀφανὴς ἀλλὰ πιστὸς λαὸς θὰ γίνῃ ὁ ἄγρυπνος φύλαξ τῆς πίστεώς μας. Παναγιώτατε, εἶμαι πλέον γέρων καὶ ἐγγὺς θανάτου. Ἐπιθυμῶ ν᾿ ἀπέλθω τοῦ κόσμου τούτου διατηρῶν ἀγαθὰς σχέσεις εἰ δυνατὸν μὲ ὅλους, καὶ δὴ μὲ τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, καθὼς καὶ μὲ τὸν ἀρχιεπίσκοπον Αὐστραλίας κ. Στυλιανόν, τὸν ὁποῖον ὁ Θεὸς γνωρίζει ὅτι δὲν μισῶ, ἀλλὰ ζητῶ νὰ προσέχῃ εἰς τὴν γλῶσσαν καὶ τὴν γραφίδα του ἵνα λαλῇ, γράφῃ καὶ συμπεριφέρεται ὀρθοδόξως».

 7-7-1995 διὰ τὴν συνάντησίν του μὲ τὸν πάπαν: «Ἡ προσφάτως Read more »

ΛΙΑΝ ΚΑΥΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 27th, 2013 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

ΛΙΑΝ ΚΑΥΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΣΕ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΓΑΓΓΡΑΙΝΕΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ,,ΡΟΜΑ,, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

www.fotgrammi.gr

24.10.2013 

Neofot. FlorinaΣυνοικ. Νεοφ. Φλωρινα1. Τὶς τελευταῖες ἑβδομάδες γίνεται τεράστιος θόρυβος πάλι μὲ τοὺς συνανθρώπους μας, τὶς νομάδες ΡΟΜΑ ἢ ἀθίγγανους ἢ κοινῶς τσιγγάνους-γύφτους.
Ὡς γνωστόν, τὸν νομαδικὸ αὐτὸ λαὸ τὸν ἔχουν ἐγκαταλείψει πλήρως ἡ Πολιτεία, Δῆμοι, Κοινότητες, ἡ πνευματικὴ καὶ θρησκευτικὴ ἡγεσία, κοπτόμενοι μόνον ὑπὲρ ἀλλοφύλων ἐπιδρομέων καὶ οὐδόλως γιὰ τοὺς Ἕλληνες ὑπηκοόυς ΡΟΜΑ. Τοιουτοτρόπως ζοῦν ἄλλοι μὲν σὲ μόνιμους καταβλυσμούς, ἄλλοι δὲ εἶναι περιπλανωμένοι, ζώντας σὲ σκηνὲς ἀνὰ τὴν ὑφήλιο καὶ ἔτσι διατυμπανίζουν τὴν μεγίστη κοινωνικὴ ἀναλγησία τῶν ἰθυνόντων.
2. Οἱ ἐν λόγῳ δυστυχισμένοι συνάνθρωποί μας εἶναι παραγκωνισμένοι ἀπὸ τὴν Πολιτεία καὶ ἐν γένει τὴν κοινωνία καὶ ἄκρως ἐγκαταλελειμμένοι.
3. Πολλοὶ ἐξ αὐτῶν εἶναι ἀγαθοπροαίρετοι καὶ εἰδικεύονται σὲ μερικὰ ἐπαγγέλματα, ὅπως π.χ. τῶν παλιατζήδων, οἱ ὁποῖοι διέρχονται τὶς ὁδοὺς τῶν διαφόρων συνοικιῶν καὶ γειτονιῶν καὶ περισυλλέγουν ὅ,τι εἶναι δυνατὸν νὰ ἀνακυκλωθῇ.
Δηλαδὴ εἶναι μεγίστη προσφορὰ στὴν κοινωνία, καθαρίζοντας τὶς διάφορες γωνίες μὲ τὴν περισυλλογὴ τῶν ἀνακυκλούμενων (εἶναι οἱ καλλίτεροι «οἰκολόγοι» καὶ «περιβαλλοντολόγοι»), ἀπομακρύνουν ὅλα αὐτὰ τὰ πρὸς χρῆσι ἀντικείμενα καὶ συμβάλλουν ἐμμέσως στὴν οἰκονομία.
Διότι π.χ. γιὰ τὴν παραγωγὴ χάρτου ἀπαιτεῖται ἡ κοπὴ ἑκατοντάδων δένδρων καὶ ἡ κατανάλωσι τόννων νεροῦ καὶ ἐνεργείας.
Ἄλλοι δὲ γίνονται καρεκλάδες, καλαθοποιοί, πιλοποιοί (καπελάδες) καὶ κάνουν λοιπὰ χειρωνακτικὰ καὶ ὑποτιμημένα ἐπαγγέλματα, ἄρα εἶναι λίαν ἐποικοδομητικὰ στελέχη στὴν κοινωνία.
4. Ἀπὸ αὐτούς, ὅμως, οἱ ἄκρως ἐγκαταλελειμμένοι καὶ μὴ ἱκανοὶ γιὰ τὰ ἀνωτέρω ἐπαγγέλματα, δυστυχῶς, πέφτουν στὴν παρανομία καὶ ὑποτροπιάζουν συνεχῶς, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀπασχολοῦν συνεχῶς τὴν Ἀστυνομία, τὰ Δικαστήρια καὶ ἐν γένει τὴν Διοίκησι καὶ νὰ καθίστανται ἐπικίνδυνα ἄτομα γιὰ τοὺς κοινοὺς θνητοὺς καὶ καταλυτικὰ ἄτομα γιὰ τὴν καθόλου κοινωνία.
5. Οἱ ἀθίγγανοι τῆς Φλωρίνης καὶ τῶν ἄλλων περιοχῶν ἦταν νομάδες, ποὺ ἔρρεπαν πρὸς τὴν ἐγκληματικότητα.
6. Ὁ εἰς πάντα διαπρέψας ἀείμνηστος θρυλικὸς Γέρων Αὐγουστῖνος Καντιώτης, τότε Μητροπολίτης Φλωρίνης, σὰν ἰδανικὸς ἐργάτης τοῦ Εὐαγγελίου, δὲν ἀπευθύνθη στὴν Ἀστυνομία καὶ λοιπὲς ὑπηρεσίες γιὰ τὴν περιστολὴ τῆς ἐγκληματικότητος, ἀλλὰ κινήθηκε πρὸς οὐσιαστικὴ καὶ ὁριστικὴ ἄρσι τῆς αἰτίας τῶν ἐγκληματικῶν τους πράξεων. Πρὸς τοῦτο τοὺς ἐπλησίασε, τοὺς ἔδειξε ἀπεριόριστη ἀγάπη καὶ στοργὴ σὰν πνευματικά του τέκνα καὶ ἐκεῖνοι τὸν σεβάστηκαν καὶ τὸν ἀγάπησαν καὶ πειθαρχοῦσαν στὶς ὑποδείξεις του. Ἀφοῦ τοὺς ἐκατήχησε σωστά – καὶ ὄχι ὅπως κατηχοῦνται ἐλλειπέστατα σήμερα οἱ περισσότεροι τῶν ἀνθρώπων -, ὅπως ἐπιβάλλεται νὰ κατηχῆται ὁ κάθε Χριστιανός, ὅρισε τὴν ὁμαδική τους βάπτισι στὸν ποταμό.
Περίπου 600 λεωφορεῖα μὲ εὐλαβεῖς καὶ ταπεινοὺς προσκυνητὲς ἀπὸ ὅλη τὴν Ἑλλάδα κατευθύνονταν στὴν Φλώρινα νὰ ἀπολαύσουν τὸ σπουδαιότατο αὐτὸ γεγονὸς καὶ νὰ εὐχηθοῦν καὶ προσευχηθοῦν μαζὶ μὲ τὸν θρυλικὸ Γέροντα Αὐγουστῖνο ὑπὲρ τῶν Νεοφωτίστων ἀδελφῶν μας ΡΟΜΑ.
7. Δυστυχῶς ὅμως ὁ ἀνεγκέφαλος Στρατηγὸς Πατίλης, ὁ «σατράπης» τῆς Βορείου Ἑλλάδος, κατὰ τὴν περίοδο τῶν Συνταγματαρχῶν, ἀπαγόρευσε τὴν προσπέλασι τῶν 600 λεωφορείων μὲ τοὺς περίπου 30.000 εὐλαβεῖς προσκυνητές. Ἐὰν πραγματικὰ οἱ Συνταγματάρχες ἐπίστευαν ἀπολύτως στὸ «Ἑλλὰς Ἑλλήνων Χριστιανῶν» ὄχι μόνο δὲν θὰ ἐμπόδιζαν τοὺς εὐλαβεῖς προσκυνητές, ἀλλὰ ἀπεναντίας θὰ καλοῦσαν τὰ διεθνῆ Μέσα Μαζικῆς Ἐνημερώσεως, γιὰ νὰ διαδώσουν τὸ μέγιστο κοινωνικὸ ἔργο τοῦ θρυλικοῦ Γέροντος Αὐγουστίνου ἀνὰ τὴν ὑφήλιο καὶ θὰ μποροῦσαν νὰ καυχηθοῦν: «μέχρι τώρα καὶ οἱ Ἕλληνες ζοῦσαν σὰν ΡΟΜΑ – γύφτικα, ἐνῷ τώρα ἀκόμη στὴν Ἑλλάδα καὶ οἱ ΡΟΜΑ ἐκπολιτίζονται καὶ δὲν συμπεριφέρονται πλέον γύφτικα, ἀλλὰ ὡς πρότυπα τάξεως, καθαριότητος, εὐπρέπειας, εὐσυνειδησίας, εἶναι εὐλαβῆ καὶ ταπεινὰ μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ ἐποικοδομητικὰ στελέχη τῆς πολιτείας».
8. Ὡς γνωστὸ τὸ αἴσχιστο κατεστημένο ὄχι μόνο δὲν συνέδραμε τὸν θρυλικὸ Γέροντα Αὐγουστῖνο στὴν ἀποκατάστασι τῶν ΡΟΜΑ, ἀλλὰ ἀπεναντίας τὸν ἔσερναν στὰ Δικαστήρια γιὰ τὰ ἐκκλησιαστικά του κτήματα καὶ τὸν ἐμπόδισαν νὰ κατασκευάσῃ ἐκεῖ κτίρια γιὰ τὴν στέγασι τῶν ἀθιγγάνων. Ὅμως ὁ θρυλικὸς Γέρων Αὐγουστῖνος δὲν ἐκάθησε μὲ «σταυρωμένα τὰ χέρια», ὅπως οἱ περισσότεροι ἄλλοι Μητροπολίτες, ἀλλὰ ἀπεναντίας προσέφυγε καὶ αὐτὸς στὰ Δικαστήρια καὶ τοῦ ἐπεδικάσθησαν ὅτι αὐτὰ εἶναι ὄντως ἐκκλησιαστικὴ περιουσία καὶ κατασκεύασε ἐκεῖ τὰ οἰκήματα γιὰ τοὺς ἀθίγγανους. Οἱ ἀθεόφοβοι ἰθύνοντες ἀπαγόρευσαν στὸν θρυλικὸ Γέροντα Αὐγουστῖνο νὰ τὰ δωρήσῃ στοὺς ἀθίγγανους, διότι δὲν ἦταν ἑλληνικῆς ἰθαγενείας, ἀλλὰ μόνον Ἕλληνες ὑπήκοοι. Τότε ὁ Γέρων Αὐγουστῖνος ξεπέρασε καὶ αὐτὸν τὸν σκόπελο νοικιάζοντάς τους τὰ οἰκήματα μὲ ἕνα εὐτελὲς τίμημα, τὸ ὁποῖο ἀπὸ τὴν ἄλλη πλευρὰ τὸ ἐπλήρωνε ὁ ἴδιος ὡς φιλοδώρημα στοὺς Νεοφώτιστους ΡΟΜΑ …Για τη συνέχεια πατήστε Read more »

Να μην ειμεθα αοπλοι

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 27th, 2013 | filed Filed under: ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Μας εχει αφοπλισει ο διαβολος

Aπο το βιβλίο Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ.79-80

gadarinoi1Αυτά είναι αγαπητοί μου, τα όπλα του Χριστιανού. Αλλά δυστυχώς σήμερα οι Χριστιανοί είναι άοπλοι. Μας έχει αφοπλίσει ο διάβολος. Φανταστείτε ένα στρατό αφοπλισμένο! Οποία αδυναμία… Αλλά ενώ για την στρατιωτική άμυνα καταβάλλονται φροντίδες και τεράστια έξοδα, στον ψυχικό εξοπλισμό είμεθα μηδέν!
Ακάλυπτοι είμεθα.
Έχει μεγάλη σοβαρότητα αυτή η έλλειψις. Δεν έχουμε ψυχική θωράκιση. Τι να το κάνεις το ατσάλι; Όταν οι στρατιώτες δεν έχουν ηθικό, δεν έχουν ενθουσιασμό, δεν έχουν πίστη στα ιδανικά, όταν δεν έχουν τα πνευματικά όπλα; Με το πρώτο «μπάμ» θα γίνουν λαγοί.
Χρειάζεται λοιπόν ψυχική θωράκισης. Να αποκτήσωμεν ψυχικά όπλα. Η ψυχή του ανθρώπου είναι το μεγαλείον! Και όπως είπε ο Σαίξπηρ, η καρδιά του ανθρώπου είναι το πεδίον εις το οποίον γίνονται οι μεγαλύτεροι αγώνες, εναντίον της αμαρτίας και του κακού.
Όχι άοπλοι. Εις τα όπλα, στα ιερά όπλα! Και όταν έχομε τα όπλα αυτά, τις καθ’ ημών; Και ένας ακόμα, λέει η αγία Γραφή, «έδίωξε χιλίους»! (Ιησ. Ναυή 23,10 Δευτ. 32,30).
Η επανάσταση του ’21 το αποδεικνύει. Οι ολίγοι εκείνοι εγονάτισαν μία αυτοκρατορία, διότι είχαν ψυχή! Ενώ το 1922 οι τριακόσιες χιλιάδες, που είχαμε στην Μικρά Ασία, δεν είχαν ψυχή γι’ αυτό επήλθε καταστροφή.
Στα όπλα λοιπόν, «τα όπλα του φωτός» (Ρωμ. 13,12). Είναι φωτεινά, λαμπρά, υπέροχα, δεδοκιμασμένα όπλα. Τα μεταχειρίσθηκαν οι άγιοι και οι μάρτυρες και νίκησαν και θριάμβευσαν.
Στα όπλα οι άντρες, στα όπλα οι γυναίκες, στα όπλα τα παιδιά, στα όπλα οι πάντες! Τώρα μάλιστα την περίοδο αυτή κανείς άοπλος. Και λόγο Θεού, και πίστη, και προσοχή, και προσευχή, και νηστεία, και ελεημοσύνη, και βία επάνω στον εαυτό μας δια να εξασκεί το θέλημα του Θεού, και θεία κοινωνία, και εξομολόγηση, και ό,τι άλλο συνιστά το Ευαγγέλιον για να αποκτήσομε την πνευματική θωράκιση. Αν έχουμε την θωράκιση αυτή, και αν ακόμα γη γεμίσει από διαβόλους, θα τους νικήσομε οσοιδήποτε και αν είναι.
Λέγουν περί της ατομικής βόμβας, ότι είναι το ισχυρότερο όπλον. Ισχυρότερο όμως όπλο και από την ατομική βόμβα, όπλο το οποίο διαλύει τα πάντα, είναι η αγάπη του Χριστού! Αυτή είναι η ατομική βόμβα που θα διαλύσει τα κάστρα του διαβόλου και θα δημιουργήσει εις τον κόσμον ένα νέον παράδεισον, μία πραγματική κοινωνία.
Στα όπλα λοιπόν, αδέλφια μου! Μικροί και μεγάλοι, ας εξετάσομε τον εαυτό μας. Έχομε τα όπλα; Ακούμε το λόγο του Θεού; Διαβάζομε την αγία Γραφή; Προσευχόμεθα; Προσέχομε στον εαυτό μας; Χρησιμοποιούμε τον ασύρματο που λέγεται προσευχή; Γονατίζομε κάθε βράδυ; Παρακαλούμε τον Θεόν; Πιστεύομε; ή είμεθα άπιστοι και ερχόμεθα απλώς στην Εκκλησία, δια να βγούμε μαύροι, όπως μπήκαμε;
Όχι έτσι, αδελφοί μου. Ας ζήσωμε το χριστιανισμό με συνέπεια. Ας θωρακισθώμεν! Τότε και ο Κύριος θα δώσει «τον στέφανον της ζωής» (Απ. 2,10), «τον αμαράντινον της δόξης στέφανον» (Α ΄ Πέτρ. 5,4), σ’ εκείνους που, οπλισμένοι με «τα όπλα του φωτός» (Ρωμ. 13,12), θα νικήσουν κόσμον, σάρκα, διάβολον.
Αυτώ η δόξα και το κράτος εις αιώνας αιώνων· αμήν.

H ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΖΩΗ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 27th, 2013 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακὴ Ε΄ Λουκᾶ (Λουκ. 16,19-31)

H ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΖΩΗ

 • Αφρων πλουσΕἶπεν ὁ Κύριος· ῎Ανθρωπος τις ἦν πλούσιος, καὶ ἐνεδιδύσκετο πορφύραν καὶ βύσσον εὐφραινόμενος καθ᾿ ἡμέραν λαμπρῶς Πτωχὸς δέ τις ἦν ὀνόματι Λάζαρος, ὃς ἐβέβλητο πρὸς τὸν πυλῶνα αὐτοῦ ἡλκωμένος καὶ ἐπιθυμῶν χορτασθῆναι ἀπὸ τῶν ψιχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τοῦ πλουσίου· ἀλλὰ καὶ οἱ κύνες ἐρχόμενοι ἀπέλειχον τὰ ἕλκη αὐτοῦ. ᾿Εγένετο δὲ ἀποθανεῖν τὸν πτωχὸν καὶ ἀπενεχθῆναι αὐτὸν ὑπὸ τῶν ἀγγέλων εἰς τὸν κόλπον ᾿Αβραάμ· ἀπέθανε δὲ καὶ ὁ πλούσιος καὶ ἐτάφη. Καὶ ἐν τῷ ᾅδῃ ἐπάρας τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτοῦ, ὑπάρχων ἐν βασάνοις, ὁρᾷ τὸν ᾿Αβραὰμ ἀπὸ μακρόθεν καὶ Λάζαρον ἐν τοῖς κόλποις αὐτοῦ. Καὶ αὐτὸς φωνήσας εἶπε· Πάτερ ᾿Αβραάμ, ἐλέησόν με καὶ πέμψον Λάζαρον ἵνα βάψῃ τὸ ἄκρον τοῦ δακτύλου αὐτοῦ ὕδατος καὶ καταψύξῃ τὴν γλῶσσάν μου, ὅτι ὀδυνῶμαι ἐν τῇ φλογὶ ταύτῃ. Εἶπε δὲ ᾿Αβραάμ· Τέκνον, μνήσθητι ὅτι ἀπέλαβες σὺ τὰ ἀγαθά σου ἐν τῇ ζωῇ σου, καὶ Λάζαρος ὁμοίως τὰ κακά· νῦν δὲ ὧδε παρακαλεῖται, σὺ δὲ ὀδυνᾶσαι· καὶ ἐπὶ πᾶσι τούτοις μεταξὺ ἡμῶν καὶ ὑμῶν χάσμα μέγα ἐστήρικται, ὅπως οἱ θέλοντες διαβῆναι ἔνθεν πρὸς ὑμᾶς μὴ δύνωνται, μηδὲ οἱ ἐκεῖθεν πρὸς ἡμᾶς διαπερῶσιν. Εἶπε δέ· ᾿Ερωτῶ οὖν σε, πάτερ, ἵνα πέμψῃς αὐτὸν εἰς τὸν οἶκον τοῦ πατρός μου· ἔχω γὰρ πέντε ἀδελφούς· ὅπως διαμαρτύρηται αὐτοῖς, ἵνα μὴ καὶ αὐτοὶ ἔλθωσιν εἰς τὸν τόπον τοῦτον τῆς βασάνου. Λέγει αὐτῷ ᾿Αβραάμ· ῎Εχουσι Μωϋσέα καὶ τοὺς προφήτας· ἀκουσάτωσαν αὐτῶν. ῾Ο δὲ εἶπεν· Οὐχί, πάτερ ᾿Αβραάμ, ἀλλ᾿ ἐάν τις ἀπὸ νεκρῶν πορευθῇ πρὸς αὐτούς, μετανοήσουσιν. Εἶπε δὲ αὐτῷ· Εἰ Μωϋσέως καὶ τῶν προφητῶν οὐκ ἀκούουσιν, οὐδὲ ἐάν τις ἐκ νεκρῶν ἀναστῇ πεισθήσονται.

ΠΟΛΛΑ, ἀγαπητοί μου, κάνουν τὸν ἄνθρωπο νὰ φοβᾶται. Ἀλλ᾿ ἐκεῖνο ποὺ τὸν φοβίζει περισσότερο ἀπ᾿ ὅλα εἶνε ὁ θάνατος. Καὶ μόνο ἡ λέξι θάνατος προκαλεῖ τρόμο. Ὁ θάνατος μυστήριο μεγάλο!
Ὅλοι κατὰ τὸ μᾶλλον ἢ ἧττον ἔχουν τὴν ἀπορία· Τί γίνεται μετὰ τὸ θάνατο; Ὑπάρχει τίποτα πέρα ἀπὸ τὸν τάφο, ἢ ἡ ζωὴ τελειώνει ἐκεῖ καὶ ὁ ἄνθρωπος σβήνει;…
Τὸ ἐρώτημα εἶνε σπουδαῖο. Ἐὰν πιστέψουμε, ὅτι στὸν τάφο τελειώνει ἡ ζωή, τότε ὁ ἄνθρωπος εἶνε ἐλεύθερος νὰ κάνῃ ὅ,τι θέλει· νὰ ἁμαρτάνῃ, νὰ πορνεύῃ, νὰ μοιχεύῃ, νὰ διαπράττῃ τὰ μεγαλύτερα ἐγκλήματα, ἀρκεῖ μόνο νὰ διαφεύγῃ τὰ μάτια τῆς ἀστυνομίας καὶ τῆς δικαιοσύνης. Ἐὰν ὅμως ὑπάρχῃ πέραν τοῦ τάφου ζωή, τότε ὁ ἄνθρωπος πρέπει νὰ ῥυθμίσῃ ἐδῶ τὴ ζωή του σύμφωνα μὲ τὴ φωνὴ τῆς συνειδήσεως καὶ τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ.
Στὸ ἐρώτημα τί ὑπάρχει μετὰ θάνατον ἀπάντησι μᾶς δίνει τὸ σημερινὸ εὐαγγέλιο μὲ τὴν ὡραία παραβολὴ τοῦ πλουσίου καὶ τοῦ Λαζάρου ποὺ ἀκούσατε. Τί μᾶς λέει; Read more »

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 27th, 2013 | filed Filed under: Cрпски језик, ΒΙΝΤΕΟ (αποσπασμ.), ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΈνα, αγαπητοί, ένα απ’ τα πιο πολύτιμα αγαθά που ‘δωσε ο Θεός στον άνθρωπο είναι η ελευθερία. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκλέξει ό,τι θέλει. Μπορεί βέβαια αυτό που θέλει να μην είναι για το συμφέρον του, αλλ’ η χριστιανική ηθική δεν επιτρέπει να τον πιέσουν οι άλλοι για να κάνει αναγκαστικά το καλό. Οι άλλοι οφείλουν να τον συμβουλέψουν, να παρουσιάσουν τα θλιβερά αποτελέσματα που θα έχει μια κακή εκλογή του, αλλά τελικά, αν αυτός διαφωνεί, δεν πρέπει να τον πιέσουν. Το καλό που γίνεται με τη βία χάνει την αξία του κι’ ο άνθρωπος που πιέζεται αντιδρά και γίνεται χειρότερος. Ο ίδιος ο Θεός, που δημιούργησε τον άνθρωπο και του ‘δωσε το μεγάλο αυτό προνόμιο της ελευθερίας, σέβεται, αν επιτρέπεται η έκφρασης, την ελευθερία του ανθρώπου. Μπροστά σου ω άνθρωπε, λέει ο Θεός, έβαλα το νερό και τη φωτιά διάλεξε και πάρε. Αν βάλεις το χέρι σου στο νερό, θα δροσιστείς· αν το βάλεις στη φωτιά, θα καείς. Σου έδωσα μυαλό, για να κρίνεις ποιο σε ωφελεί και ποιο σε βλάπτει.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ EXEI ΟΡΙΑ

Αλλά θα πει κανείς, αν αφήσουμε τους κακούργους να κάνουν ό,τι θέλουν, τότε αυτοί θα σφάξουν και θα ρημάξουν τον κόσμο. Γι’ αυτούς που νομίζουν πως μονάχα αυτοί έχουν την ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν και δεν σέβονται την ελευθερία των άλλων, γι’ αυτούς τους κακοποιούς υπάρχει εξουσία, που λέγεται κράτος.

Υπάρχουν σ’ όλα τα κράτη αστυνομίες, δικαστήρια, φυλακές. Αν το κράτος κάνει καλή χρήση της εξουσίας του, τότε το κακό περιορίζεται κι’ οι άνθρωποι με την τιμωρία διδάσκονται πως η ελευθερία έχει τα όριά της, που αν τα ξεπεράσει ο άνθρωπος, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την αντίδραση της οργανωμένης κοινωνίας και να υποστεί τις τιμωρίες των κακών του πράξεων.

ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όπως βλέπετε, το θέμα της ελευθερίας είνε πολύ λεπτό. Πολλοί φωνάζουν «Ζήτω η ελευθερία», «Ζήτω η δημοκρατία». Αλλά πόσοι στη ζωή τους σαν άτομα και οικογενειάρχες εφαρμόζουν τα ωραία διδάγματα περί δημοκρατίας και ελευθερίας. Πόσοι σέβονται την ελευθερία των άλλων; Δυστυχώς λίγοι είναι εκείνοι που όχι μονάχα με λόγια αλλά και με έργα αγαπάνε την δημοκρατία και την ελευθερία. Ονομάζονται δημοκράτες, αλλά στα πράγματα είναι δικτάτορες. Θέλουν να ‘ναι αυτοί ελεύθεροι και να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά στους άλλους δεν επιτρέπουν ελευθερία. Στην αρχαία εποχή υπήρχε ένας άνθρωπος, που απ’ το πρωί ως το βράδυ φώναζε για τη δημοκρατία. Αλλ’ ένας που τον ήξερε πως ζούσε, έκανε τα αποκαλυπτήριά του. -Ακούτε, είπε στους συμπολίτες του, ακούτε αυτόν που φωνάζει στους δρόμους και στις πλατείες Δημοκρατία; Ψέματα λέει. Εξω κάνει το δημοκράτη, στο σπίτι του μέσα είναι δικτάτορας.

Αυτό που συνέβη στην αρχαία εποχή συμβαίνει δυστυχώς και σήμερα με τους πολλούς που φωνάζουν Δημοκρατία, αλλά δημοκρατία στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους δεν εφαρμόζουν. Ας αναφέρουμε δύο-τρία παραδείγματα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Να ένας οικογενειάρχης. Έχει γυναίκα και παιδιά. Στην οικογένεια μέσα παρουσιάζονται διάφορα ζητήματα. Αυτός βέβαια σαν αρχηγός της οικογενείας έχει ευθύνη και γι’ αυτό η γνώμη του πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Αλλ’ αν θέλει να διοικεί το σπίτι του όχι με αυταρχικό τρόπο αλλά με αγάπη και στοργή, με σεβασμό της ελευθερίας όλων, πρέπει να ρωτάει και ν’ ακούει και τις γνώμες όλων των μελών της οικογενείας και με τρόπο να προσπαθεί να μην επιβάλλει την γνώμη σαν γνώμη μονάχα προσωπική του, αλλά σαν γνώμη των περισσοτέρων. Η γυναίκα, που σηκώνει κι’ αυτή τα βάρη της οικογενείας, έχει κι’ αυτή γνώμη, και τα παιδιά έχουν κι’ αυτά γνώμη. Κι’ αυτό ακόμη το νήπιο με την αθώα του καρδιά ίσως να πεί κάτι, που όσο αστείο κι’ αν φαίνεται, μπορεί νάναι χρήσιμο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί νάναι αυτό μια εκδήλωσις της σοφίας του Θεού, που όχι μονάχα με σοφούς, αλλά και με νήπια λαλεί στον κόσμο. Ας ακούει λοιπόν ο οικογενειάρχης με υπομονή τις κρίσεις και τις γνώμες όλων των μελών της οικογενείας.

Αλλά τούτο σε πολύ λίγα σπίτια γίνεται. Γίνεται στα σπίτια που έχουν καλλιέργεια χριστιανική. Στα περισσότερα σπίτια ο οικογενειάρχης είναι δικτάτορας. Δεν ρωτάει κανέναν. Ότι αυτός μόνος του κρίνει σωστό, αυτό και επιβάλλει αναγκαστικά σ’ όλη την οικογένειαα. Σ’ αυτή τη δικτατορική διοίκηση είναι επόμενο να αντιδρά και η γυναίκα και τα παιδιά. Και μεν τώρα να μην εκδηλώνουν την αντίδρασή τους Ερχονται όμως στιγμές που η εσωτερική αντίδρασης γίνεται και εξωτερική και λόγια σκληρά ανταλλάσσονται και φιλονεικίες γίνονται. Και ενώ έτσι συμπεριφέρεται μέσα στο σπίτι του ο οικογενειάρχης, όταν βγεί έξω και παει στο καφενείο και συναντήση εκεί τους συγχωριανούς του, θ’ αρχίσει να μιλάει εναντίον όλων των τυραννικών καθεστώτων. Τυραννος αυτός μέσα στο σπίτι του, δημοκράτης έξω. Δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος παρουσιάζεται με δύο προσωπεία, με δυό μάσκες.

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Θέλετε να δείτε και έναν άλλο, που ενώ είναι τυραννικός, κάνει το φιλελεύθερο και το δημοκράτη; Αν αγαπάτε πηγαίνετε σε μια συνέλευσι των μελών ενός σωματείου. Είναι 100 μέλη. Το κάθε ένα απ’ αυτά έχει τη γνώμη του, που πρέπει να είναι σεβαστή. Αλλά μερικοί, που καυχώνται μάλιστα για τα δημοκρατικά τους ιδεώδη φωνάζουν και διαμαρτύρονται διαρκώς, και ενώ είναι μειοψηφία, ζητούν να επιβάλουν τη γνώμη τους σ’ όλη τη συνέλευσι. Να την επιβάλουν με βίαιο τρόπο. Λίγοι αυτοί, έχουν την απαίτηση να διοικούν τούς πολλούς. Αυτή είναι μια εικόνα ολιγαρχίας.

Η ΠΑΠΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Αλλ’ ας αφήσουμε τα σπίτια, τα σωματεία, τις αδελφότητες και τα κράτη, κι ας έρθουμε στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι το θείο καθίδρυμα που ίδρυσε ο Χριστός. Στηρίζεται πάνω στην ελευθερία. Ο Χριστός δεν πίεσε κανέναν άνθρωπο για να γίνει οπαδός του. Ο Χριστός είναι εκείνος που είπε «Όποιος θέλει, ας με ακολουθήσει». Η Εκκλησία είναι και πρέπει να είναι το πιο φιλελεύθερο πολίτευμα που υπάρχει. Αλλά δυστυχώς τα λόγια του Χριστού τα ξέχασε ένα μέρος της Χριστιανοσύνης που κατοικεί στη Δύση, τα ξέχασε ο Πάπας. Αυτός λέει «Εγώ είμαι η Εκκλησία, εγώ είμαι ο απόστολος Πέτρος, εγώ είμαι το παν. Χωρίς τη δική μου θέλησι δεν γίνεται τίποτε…». Και το φρόνημα αυτό, που τόσο αντιστρατεύεται στο γνήσιο χριστιανικό πνεύμα, είναι η σπουδαιότερη αιτία που η Εκκλησία της Δύσεως είναι χωρισμένη απ’ τη δική μας, την Ορθόδοξη. Στη δική μας Εκκλησία δεν υπάρχει Πάπας. Τα ζητήματα δεν τα λύει ένας μονάχα. Λύνονται συνοδικά, με Τοπικάς και Οικουμενικάς Συνόδους.

Αλλά, για να λέμε την αλήθεια, και στη δική μας Εκκλησία υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα κληρικοί, Μητροπολίται και Αρχιεπίσκοποι, που θέλουν να διοικούν την Εκκλησία ολιγαρχικά, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη γνώμη των άλλων. Λένε κι’ αυτοί με τα έργα τους αυτό που λέει ο Πάπας· «Εγώ είμαι η Εκκλησία». Απ’ τους άμβωνες και τους θρόνους κηρύττουν ελευθερία αλλά μέσα στη διοίκηση εφαρμόζουν παπικό σύστημα και σε μερικές περιπτώσεις αποδεικνύονταο χειρότεροι κι’ απ’ τον Πάπα.

ΑΝ ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ

Όλοι μας, αγαπητοί, θέλουμε ελευθερία και δημοκρατία και κατηγορούμε τη δικτατορία σαν σύστημα τυρανικό. Αλλ’ όπως απέδειξε η μικρή έρευνα που κάναμε, όλοι μας μικροί και μεγάλοι, έχουμε τάσεις ολιγαρχίας. Θέλουμε να διατάζουμε και να εξουσιάζουμε τους άλλους και δεν σεβόμαστε την ελευθερία τους. Αν είμαστε λοιπόν οπαδοί της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ας είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας. Ας εφαρμόζουμε τα ωραία διδάγματα περί ελευθερίας στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Διαφορετικά θάμαστε οι χειρότεροι υποκριταί.

+ Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης

____________________

ΣEΡBIKA

________________

СЛОБОДА ЈЕ ДАР БОЖИЈИ ЧОВЕКУ

Једно, драги моји, од најдрагоценијих добара која је Бог дао човеку је слобода. Човек је слободан да изабере шта жели. Можда оно наравно што жели да учини није му на корист, али хришћански морал не дозвољава да га други присиљавају да чини присилно добро. Други људи су дужни да га саветују, да му представе несрећне резултате које би за њега имао један његов лош избор, али на крају, ако он није сагласан, не треба да га присиљавају. Добро које настаје силом губи своју вредност и човек који се присиљава више се супротставља и постаје још гори. Исти Бог који је створио човека и дао му ту велику повластицу слободе, поштује, ако је дозвољен израз, човекову слободу. Пред тобом човече говори Бог, ставио сам воду и ватру а ти изабери и узми. Ако ставиш своју руку у воду, освежићеш се· али ако је ставиш у ватру, опећи ћеш се. Дао сам ти ум, да оцениш шта ти користи а шта ти штети.

СЛОБОДА ИМА ГРАНИЦЕ

Међутим, рећи ће неко, пустимо злочинце да чине шта желе, онда ће они клати и пустошити свет. За оне који мисле да само они имају слободу да чине шта пожеле и не поштују слободу других људи, за те злочинце постоји власт, која се зове држава.

Постоје у свим државама полиције, судови и затвори. Уколико држава добро употребљава своју власт, тада се зло умањује и људи се уз помоћ казне уче да и слобода има границе, које ако човек прекорачи, изазива супротстављање од стране организованог друштва и сносиће последице својих лоших дела. Read more »

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ- ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 27th, 2013 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

Μας μαλωνει η Ευρωπαϊκη Ένωση:

Γιατι κακο «παιδι» Ελλαδα δεν αναγνωριζεις τα ομοφυλοφιλα ζευγαρακια!

Ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Με…

11/07/2013 08:39:00 μ.μ.|Περισσότερα >>

_

 

_

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ

γι’ αυτό φουντώνει η αίρεση του οικουμενισμού και κινδιεύουμε στην Ελλάδα να χάσουμε την Ορθόδοξη πίστη μας

Περιοχή Ἀμπελακίων, 28/10/2013
Του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά
Απάντηση στον π. Παύλο Δημητρακόπουλο
   Σεβαστέ καί ἀγαπητέ π. Παῦλε χαῖρε ἐν Κυρίῳ.
 
Σήμερα, πού ἀπεφάσισα τελικά νά σᾶς ἀπαντήσω στήν ἀπό 30/9/2013 πρός ἐμέ ἐπιστολή σας, εἶναι ἡ ἐθνική ἐπέτειος τῆς 28ης Ὀκτωβρίου. Ἐπιστρέφοντας λοιπόν τό πρωΐ ἀπό τήν ἀγρυπνία τῆς ἁγ. Σκέπης τῆς Παναγίας μας καί προκειμένου νά μήν νυστάξω ὁδηγώντας ἄκουγα τόν ραδιοφωνικό σταθμό τῆς Μητροπόλεως Πειραιῶς, ὁ ὁποῖος παρουσίαζε ἕνα ἀφιέρωμα στήν ἐποποιΐα τοῦ 1940.
Σκέφθηκα λοιπόν ὅτι ἄν οἱ σημερινοί Ἐπίσκοποι καί κληρικοί εἴχαμε τήν μισή ἀνδρεία καί αὐταπάρνησι καί διαθέταμε τόν μισό ἡρωϊσμό ἀπό αὐτόν πού ἐπέδειξαν οἱ ἀγωνιστές πατριῶτες τῆς ἐποχῆς ἐκείνης καί μάλιστα γιά τά θέματα τῆς πίστεως, ἀσφαλῶς θά εἶχε ἀποκατασταθῆ ἡ ὀρθόδοξος πίστις καί ἡ σημερινή ἐπίσημος Ἐκκλησία θά ἐβάδιζε τήν ὁδό τῶν μεγάλων ἁγίων Πατέρων καί οἰκουμενικῶν διδασκάλων, οἱ ὁποῖοι ἀσφαλῶς ἐπέδειξαν σέ ἀνάλογες περιπτώσεις αἱρέσεων αὐτό τό ὀρθόδοξο καί μαρτυρικό φρόνημα.
 
Ἀλλά τελικῶς ἀπό ὅ,τι φαίνεται, ὅλοι μας σήμερα (καί πρῶτοι οἱ Ἐπίσκοποι) δέν ἀνήκουμε στούς ἀετούς τῆς περιόδου ἐκείνης, οὔτε πολύ περισσότερο στούς Πατέρες, οἱ ὁποῖοι μᾶς διεφύλαξαν διαχρονικά τήν Ὀρθοδοξία, ἀλλά ἀνήκουμε στά κατοικίδια ἐκεῖνα πτηνά μέ τά ὁποῖα συνηθίζουν νά παρομοιάζουν συχνά τούς δειλούς καί βολεμένους.
Συγχωρέστε μου ἐκ τῶν προτέρων τήν αὐστηρότητα, ἀλλά εἰλικρινά, δέν μπορῶ νά κατανοήσω τόν λόγο γιά τόν ὁποῖο παρουσιάζουμε ὅλους αὐτούς τούς ἡρωϊκούς ἀγῶνες τῶν πατέρων μας, τήν στιγμή πού ἐμεῖς, γιά τά θέματα τῆς πίστεως καί τήν προδοσία τῆς Ὀρθοδοξίας, ζητοῦμε ὑπεκφυγές καί προσπαθοῦμε μέ κάθε τρόπο νά ἀλλοιώσωμε τό μαρτυρικό καί θυσιαστικό πνεῦμα τῆς Ὀρθοδοξίας, προκειμένου νά διατηρήσωμε τίς θέσεις καί τά ἀξιώματά μας καί νά συμβαδίσωμε μέ τό πνεῦμα τῆς Ν. Ἐποχῆς…..

d454142812c7_

Οι εισηγήσεις και φωτογραφικό υλικό· από «Αναβάσεις» από την Θεολογική Ημερίδα την οποία πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία η Ι. Μητρόπολη Πειραιώς σήμερα 7 Νοεμβρίου 2013

«Το Διάταγμα των Μεδιολάνων (313 μ.Χ.). Από την Χριστιανική στην αποχριστιανιζομένη Ευρώπη»

d454142812c7

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 1.743.806 Ευρωπαιοι πολιτες αντιθετοι στις ερευνες σε ανθρωπινα εμβρυα.

 

  (One of us)ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ   TIDEON: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία συλλογής -αρχικά 1.000.000 ηλεκτρονικών υπογραφών- προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Ένας από εμάς» (One of us), με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής από την σύλληψη μέχρι τον φυσικό θάνατο.

Τελικά συγκεντρώθηκαν  1.743.806 υπογραφές σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα  20 χώρες συγκέντρωσαν πάνω από το ελάχιστο όριο υπογραφών. Ορισμένες μάλιστα απέδειξαν την ευαισθησία τους και συγκέντρωσαν πολλαπλάσιο ποσοστό από το απαιτούμενο.

Η Χώρα μας ίσως  να άργησε να «πάρει μπροστά», αλλά υπερκάλυψε τελικά το όριό της και έδειξε μέσα στην μεγάλη της κρίση, ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον «επιούσιο».  Έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι την ενδιαφέρουν τα θεόσδοτα ηθικά θεμέλεια. Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στον εθνικό συντονιστή της άνω πρωτοβουλίας,  τον Σύλλογο Προστασίας Αγεννήτου Παιδιού «Η Αγκαλιά», του οποίου την προσπάθεια  ευλόγησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολλές Ι. Μητροπόλεις, που οργανωμένα έκαναν συλλογή υπογραφών των ενδιαφερομένων πολιτών. (http://www.tideon.org/index.php/2012-01-20-15-27-29/2012-02-28-20-53-20/4376-05-09-2013 ).

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν την ανησυχία της ευρωπαϊκής κοινωνίας στο σύνολό της για την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας του ανθρώπινου εμβρύου από την  ΕΕ ώστε να μην επιτρέψουν και να μη χρηματοδοτήσουν δράσεις, που προϋποθέτουν ή εκτελούν την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων και να εφαρμόσουν κατάλληλο ελεγκτικό μηχανισμό που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας για να διασφαλίσουν, πως η χρήση των διατιθεμένων κονδυλίων δε θα αντιταχθεί ποτέ ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.

 Η Τράπεζα Ιδεών ευχαριστεί τους αναγνώστες της για  την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία.

Η ανταπόκριση αυτή δίνει την βεβαιότητα ότι και πάλι, αν χρειαστεί, οι πολίτες είναι έτοιμοι να προασπίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. Tideon.org

_

Τι γινεται, οταν ανθρωποι της Εκκλησιας παρεκτρεπονται;

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 26th, 2013 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Του Γεωργίου  Φωτ.  Παπαδόπουλου
 
            Πατριαρχ.Εδώ και αρκετό καιρό ήθελα να γράψω δυο λόγια για κάποιες εκ των πράξεων του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, μιας και αποτελεί ιερό όφλημα κάθε πιστού χριστιανού να έχει λόγο για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εκκλησίας (και για να μην παρεξηγηθώ, ξεκαθαρίζω: όσον αφορά πνευματικά ζητήματα και όχι ζητήματα διοίκησης-κοσμικής εξουσίας).  Δεν το αποτολμούσα, όμως, για τον λόγο ότι, το στόμα και η γραφίδα μας πρέπει να κηρύττει Ιησού Χριστό και μάλιστα Εσταυρωμένο και Αναστάντα εκ νεκρών και όχι να διχάζει. Το ιερό κήρυγμα οφείλει να φέρνει τον άνθρωπο στον δρόμο του Θεού και όχι να τον απομακρύνει. Γι΄αυτό και είναι αξιοκατάκριτοι εκείνοι που, με πράξεις και λόγια, σκανδαλίζουν τους πιστούς και απομακρύνουν τον άνθρωπο από την Εκκλησία. Αλλοίμονο σ΄ εκείνους, Κληρικούς και λαϊκούς ιεροκήρυκες, εν ημέρα κρίσεως…
            Τι γίνεται, όμως, όταν άνθρωποι της Εκκλησίας παρεκτρέπονται και πράττουν διαφορετικά όσων η Αγία Γραφή, οι Πατέρες της Εκκλησίας και η Ορθόδοξη παράδοση μας έχουν θεσμοθετήσει και διδάξει ? Πρέπει να σιωπούμε, μήπως κατηγορηθούμε ότι σκανδαλίζουμε και αντιμιλάμε σε πνευματικούς ανθρώπους ? Όχι. Όταν αδικούμαστε προσωπικά μπορούμε να υπομείνουμε την ταπείνωση εφόσον αυτή θα αποβεί ψυχοσωτήριος. Αλλά για ζητήματα πίστεως και δόγματος ή και παράδοσης της Εκκλησίας μια τέτοια σιωπή αποτελεί προδοσία της πίστεως ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- αδιαφορία που δεν αρμόζει με το ήθος και τις πράξεις των θαρραλέων αγωνιστών του Χριστού. Όπως αναφέρει γνωστός αγωνιστής θεολόγος της πίστεώς μας <<Στην Εκκλησία θέλουμε συνειδητούς χριστιανούς και όχι ευλαβείς βλαμμένους οι οποίοι δέχονται αδιακρίτως ότι τους πει κάθε ένας δήθεν πνευματικός… ή κάθε θεολόγος ΄΄αθεολόγητος΄΄>>.
            Έτσι, εδώ και καιρό διαπιστώνουμε, μετά λύπης, την εμμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη μας να συναναστρέφεται και να συμπροσεύχεται με μια σειρά αιρετικών. Παπικοί, προτεστάντες, μορμόνοι και διάφοροι άλλοι συγκεντρώνονται και συμπροσεύχονται με τελετουργικό τυπικό, οι δε επικεφαλής τους (Πάπας, κλπ) αποκαλούνται από τον Πατριάρχη αγιώτατοι, ιερώτατοι, κλπ. Δηλαδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ή όχι ιεροσύνη και αποστολική διαδοχή στις αιρέσεις αυτές ? Αναγνωρίζει ή όχι Μυστήρια ? Διότι, ερωτώ εγώ, εάν αναγνωρίζει στους παπικούς ιεροσύνη –πράγμα αδύνατο και ανήκουστο για την Ορθοδοξία και το Κανονικό δίκαιο της Εκκλησίας– τότε πως π.χ. δεν αναγνωρίζει στους παλαιοημερολογίτες που είναι και Ορθόδοξοι ? (Εδώ είναι λεπτό το ζήτημα διότι μπορεί πολύς κόσμος να χαθεί εάν δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Ειδικά σε χώρους όπου κινούνται αρκετοί ΄΄τσαρλατάνοι΄΄. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι σε όλους αλλά κάποιους).
            Η πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφαίνεται ότι όλα αυτά γίνονται διότι η Ορθοδοξία πρέπει να γνωστοποιεί τον λόγο Της σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στα άλλα δόγματα. Μάλιστα. Όμως αυτό, έχει καμία σχέση με αυτά που κάνει ο Πατριάρχης ? Έχει καμία σχέση με το να αναγνωρίζει και να αποκαλεί τις αιρέσεις και τα σχίσματα ΄΄Εκκλησίες΄΄, τους εκπροσώπους τους ΄΄αγιώτατους΄΄, να συμπροσεύχεται μαζί τους, να συνλέγουν το σύμβολο της πίστεως μας στη σωστή του εκφορά και ακολούθως διαστρεβλωμένο, να συμμετέχουν Ορθόδοξοι Ιεράρχες σε τελετές ετεροδόξων, κλπ. ?
            Η Αγία Γραφή μας δίδει την απάντηση για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε έναντι των ανθρώπων αυτών (των αλλοδόξων- ετεροδόξων). Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει <<Αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, ειδώς ότι εξεστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει ων αυτοκατάκριτος>>(Τιτ. Γ΄, 10). Θα μιλήσεις μία με τον αιρετικό, θα μιλήσεις δύο, θα μιλήσεις τρεις φορές. Εάν δεις ότι εμμένει στην πλάνη του, οφείλεις να διακόψεις. Διότι ο άνθρωπος αυτός έχει εγωισμό εωσφορικό που δεν τον αφήνει να αναγνωρίσει την πλάνη του και να διορθωθεί. Επίσης, ο ίδιος Απόστολος αναθεματίζει εκείνους οι οποίοι διαστρεβλώνουν τον λόγο του Θεού και κηρύττουν πράγματα αντίθετα από την Αγία Γραφή. Από την άλλη, οι Άγιοι Απόστολοι: Ιάκωβος ο Αδελφόθεος και Ιωάννης ο Θεολόγος (και Ευαγγελιστής) αναφέρουν ότι, στους αιρετικούς, που δεν μετανοούν και δεν αναγνωρίζουν την αίρεσή τους, οφείλουμε ούτε ΄΄καλημέρα΄΄ να μην έχουμε μαζί τους (Β΄ Ιωαν. Α΄, 10), διότι η χαλαρή συναναστροφή μπορεί να αλλοιώσει τα χρηστά ήθη του ανθρώπου (Α΄ Κορινθ. ΙΕ΄, 33). Να αναφέρουμε τι είπαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας για όλα τούτα ? Να αναφέρουμε τι είπαν ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο Άγιος Γερμανός Κων/πολεως, ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης, οι κολλυβάδες πατέρες, ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός, ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός, ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, ο Άγιος Νεκτάριος, οι υπό των Λατίνων και Ουνιτών τελειωθέντες μυριάδες των Αγίων μαρτύρων της Ορθοδοξίας, κ.α. ? Ο Άγιος Γερμανός Β΄ Κων/πόλεως (1222-1240) ανέφερε στο ποίμνιό  του: <<Εξορκίζω όλους τους λαϊκούς, όσοι είστε γνήσια τέκνα της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, να φεύγετε ολοταχώς από τους ιερείς που υπέπεσαν στην υποταγή στους Λατίνους, και μήτε σε εκκλησία να συγκεντρώνεστε μαζί τους, μήτε να παίρνετε οποιαδήποτε ευλογία από τα χέρια τους. Είναι καλύτερα να προσεύχεσθε στο Θεό στα σπίτια σας μόνοι, παρά να συγκεντρώνεστε στην εκκλησία μαζί με τους Λατινόφρονες. Ει’ δ’ άλλως, θα υποστείτε την ίδια κόλαση μ’ αυτούς>>. (Εάν αυτά τα λόγια τα χρησιμοποιήσουν σήμερα οι του παλαιού ημερολογίου, τι θα τους απαντήσουμε εμείς ?). Για να αναφερθούμε και στον ίδιο τον Κύριο ο οποίος ανέφερε ξεκάθαρα: <<Ο μεν πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται>> (Μαρκ. ΙΣΤ΄, 16). Ή όταν η Αγία Γραφή αναφέρει ότι <<και Άγγελοι να κατεβούν από τον ουρανό και να σας πουν πράγματα διαφορετικά από αυτά που σας λέγω εγώ, να μην τους πιστέψετε>> (Γαλατ. Α΄, 6-10). Διαβάστε τη συνέχεια Read more »

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 26th, 2013 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

Νέο δολοφονικό επεισόδιο στη σκηνοθεσία των αιματηρών διχασμών

http://resaltomag.blogspot.gr

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην αντιλαμβάνεται πλέον ότι και οι νέες δολοφονίες, μετά τη δολοφονία του Φύσα, είναι και αυτές ενταγμένες στο ίδιο προβοκατόρικο σχέδιο, με τους ίδιους σκηνοθέτες: τις μυστικές υπηρεσίες, το κράτος και το παρακράτος.

Και οι πολιτικά αδαείς αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι νέες δολοφονίες, αυτή τη φορά εναντίον μελών της Χρυσής Αυγής, αποτελούν προβοκατόρικα επεισόδια, σκηνοθετημένα από τις μυστικές υπηρεσίες για να μας οδηγήσουν σε συνθήκες «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ», στην άβυσσο των ανοικτών πολιτικών ανωμαλιών και φυσικά στη συκοφάντηση, ποινικοποίηση και δίωξη των αγωνιστικών αντιστάσεων: Το «άλλο άκρο»!!!

d454142812c7

Συμμετέχουμε – Στηρίζουμε – Αγωνιζόμαστε

Ενισχύστε μας
Με τη συμμετοχή μας οι θεολόγοι, από τις ανατολικές ως τις δυτικές και από τις βόρειες ως τις νότιες ακρώρειες της Ελλάδας, στηρίζουμε :

1)  το ψηφοδέλτιο της ΠΕΘ,
2)  το μάθημα των Θρησκευτικών και
3)  τον θεολογικό αγώνα που διεξάγεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβίβασης του θεολογικού λόγου και της δυνατότητας να ακουστεί καθάριο το μήνυμα του Χριστού στα σχολεία της πατρίδας μας.

Ζητάμε την ενεργή στήριξη σας:
1)      για τη δυναμική συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν,
2)      για να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή, η αγωνία και οι προτάσεις και της άλλης Ελλάδας και
3)      για ένα μάθημα Θρησκευτικών σύγχρονα ορθόδοξο, πιστό στην αγιογραφική και πατερική μας παράδοση, που αφουγκράζεται τους παλμούς της καρδιάς των νέων μας και της ελληνικής κοινωνίας, που οραματίζεται το αύριο, που υποστασιάζει την εν Χριστώ ελπίδα.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δηλώνουμε την απόφασή μας να δράσουμε με όραμα, ταχύτητα αλλά και ρεαλισμό και πιστεύουμε ότι με την παρουσία μας στο νέο ΔΣ της ΠΕΘ αλλά και την συνεχή επικοινωνία μας με όλους τους συναδέλφους/φισες εκλεγμένους και μη,  μέσω και των άφθονα προσφερόμενων στην εποχή μας,  υπερσύγχρονων πολυμέσων ηλεκτρονικής διαβούλευσης, θα καταφέρουμε να επιτύχουμε, για το καλό του θρησκευτικού μαθήματος και όλων των συναδέλφων θεολόγων διορισμένων και αδιόριστων.
Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε μια νέα πνοή στα θεολογικά δρώμενα. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.
Συνάδελφοι/φισες, δώστε μας δύναμη με τη ψήφο σας στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου 2013 για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΠΕΘ.

Οι υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ της ΠΕΘ
1.       Μπεϊνάς Ιωάννης
2.  Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος
3.  Σπαλιώρας Κωνσταντίνος
4.      Τάτσης Ιωάννης
5.      Τσαγκάρης Παναγιώτης
http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10229:symmetexoume-stirizoume-agonizomaste-enisxyste-mas&Itemid=202

d454142812c7

Τλλοθι συμβιβασμένων μΟκουμενισμκαΤροϊκανούς!

ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

«Κα τατα δει ποισαι, κκενα μφιέναι»

 Ἀσφαλῶς καλὲς οἱ διαμαρτυρίες γιὰ τὴν προσπάθεια σταδιακῆς κατάργησης τῆς ἀργίας τῆς Κυριακῆς. Ἀλλὰ θὰ ἀποτελέσει κι αὐτὴ ἡ ἐνέργεια μιὰ ἀκόμα γραφικότητα στὸν καμβὰ τῶν ἐνεργειῶν τῶν συμβιβασμένων κληρικῶν, ἕνα ἀκόμα ἄλλοθι, μιὰ προσπάθεια νὰ πείσουν ὅτι ὑπάρχουν.

Διότι ποιός θὰ λάβει σοβαρὰ ὑπόψιν τὴν διαμαρτυρία ἀνθρώπων, ποὺ ἔχουν ἀφήσει τὴν Πίστη τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Κυρίου, στὰ χέρια τῶν παναιρετικῶν Οἰκουμενιστῶν; Ποιός θὰ προσέξει τὴν διαμαρτυρία Ἐπισκόπων ποὺ διαπράττουν τὴν μεγίστη ἀδικία κατὰ τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας, ἀφοῦ τὰ ἔχουν ἀφήσει ἀπροστάτευτα στὰ χέρια ἀμοραλιστῶν πολιτικῶν, μαζὶ μὲ τοὺς ὁποίους ἀπολαμβάνουν τὴν ἡδονὴ τοῦ ἐξουσιαστῆ ἡγέτη, μὲ τοὺς ὁποίους συναλλάσσονται προεκλογικὰ καὶ μετεκλογικὰ καὶ συν-δοξολογοῦνται; Ἢ μήπως δὲν γνωρίζουν οἱ Τροϊκανοὶ ἀφέντες μας τὴν δειλία τους καὶ τὰ κουσούρια τους; Ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος ἔχασε τὸ θρόνο του κυρίως, γιατὶ ὑπερασπίστηκε μιὰ μόνο χῆρα γυναῖκα, ποὺ ἀδικεῖτο ἀπὸ τὴν αὐτοκράτειρα Εὐδοξία. Ποιός ἀπὸ αὐτοὺς ἔχει τέτοια διάθεση; ΚΑΝΕΝΑΣ!
Ἂν εἶχαν τέτοια διάθεση, θὰ εἶχαν ἀποτρέψει ἐδῶ καὶ καιρὸ τοὺς πολιτικοὺς καὶ τοὺς Πατριάρχες στὸ καταστροφικὸ ἔργο τους: δηλαδή, τὸ ξεθεμέλιωμα τῆς Πατρίδος, τὴν περιθωριοποίηση τῆς Ἐκκλησίας, τὴν ἀλλοίωση τῆς Πίστης.
Καὶ ποιό, ἀλήθεια, τὸ κόστος γιὰ ἕνα διαμαρτυρόμενο ἱεροκήρυκα-ποιμένα ἢ Ἐπίσκοπο, ὅταν ὁμιλεῖ καὶ ἐξαπολύει μύδρους γιὰ τὴν κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας; ΚΑΝΕΝΑ! Οὐδεὶς θὰ τὸν ἀκούσει, κανένας ἀπὸ τοὺς ἄρχοντες δὲν θὰ στεναχωρηθεῖ. Οἱ τέτοιοι ποιμένες, θὰ δρέψουν μόνο κάποια «μπράβο», ἀπὸ τοὺς ὑποτακτικούς τους!
Ἐξάλλου ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἐξ ὑπαρχῆς ἀνδρώθηκε καὶ ἔζησε σὲ καιροὺς ποὺ δὲν εἶχε θεσμοθετηθεῖ ἡ Κυριακὴ ἀργία, ἀλλὰ καὶ στὴν πορεία της, ἐπεκτάθηκε σὲ χῶρες ἢ συμβίωσε μὲ κατακτητὲς ποὺ δὲν εἶχαν ἢ δὲν σεβάστηκαν τὴν ἀργία τῆς Κυριακῆς.
Καλὴ φαινομενικὰ ἡ διαμαρτυρία, ἀλλὰ μιὰ ἀκόμα Δονκιχωτικὴ ἐνέργεια γιὰ ἀνθρώπους ποὺ ὑποδέχονται μετὰ φανῶν καὶ λαμπάδων ἕνα αἱρεσιάρχη Πατριάρχη! Καὶ ἀφοῦ δὲν τολμοῦν νὰ ὑψώσουν φωνὴ διαμαρτυρίας γιὰ τὰ δικά τους χρονίζοντα καὶ ἀκανθώδη θέματα, πῶς θὰ τολμήσουν νὰ ἔρθουν σὲ κόντρα μὲ αὐτοὺς ἀπὸ τοὺς ὁποίους ἐξαρτᾶται ὁ μισθὸς καὶ ἡ ἐξουσία τους; Αὐτοὶ ποὺ ἀποφεύγουν “ὅπως ὁ διάβολος τὸ λιβάνι” νὰ μιλήσουν γιὰ τὰ οὐσιώδη ζητήματα τῆς Πίστεως (γιατὶ δὲν θέλουν νὰ χάσουν τὸ «καπέλο» τους, καὶ τὸ θρόνο τους, φοβοῦνται μιὰ πιθανὴ ἀπομόνωση ἀπὸ τὴν συντεχνία τους), πῶς θὰ τὰ βάλλουν μὲ τοὺς ἄρχοντες τοῦ αἰῶνος τούτου;
Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος. Κι ἂς μιλοῦν γιὰ διάκριση, κι ἂς ἐπιστρατεύουν πλεῖστες ὅσες εὔλογες δικαιολογίες!
Λοιπόν, γενναῖοι ποιμένες, γενναῖοι Ἐπίσκοποι, διαμαρτυρηθεῖτε γιὰ τὰ καίρια τῆς Πίστεως, γιὰ τὴν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ ποὺ κατατρώγει τὰ σπλάγχνα τῆς Ἐκκλησίας! Διαμαρτυρηθεῖτε π.χ. γιὰ τὴν ἀπο-ορθοδοξοποίηση τῆς Παιδείας στὸ ἀφεντικό σας, τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἱερώνυμο, ποὺ διοικεῖ κατὰ τὸ δοκοῦν τὴν Ἐκκλησία καὶ ἔχει παραδώσει, ἐδῶ καὶ χρόνια, τὴν τύχη τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν στὰ χέρια καιροσκόπων οἰκουμενιστῶν θεολόγων! Διαμαρτυρηθεῖτε θυσιαστικά, ἀποφασιστικὰ καὶ σταθερὰ γιὰ τὴν ἐξαθλίωση τοῦ λαοῦ! Διαμαρτυρηθεῖτε γιὰ τὸ τεράστιο θέμα τῶν ἐγκληματικῶν ἀεροψεκασμῶν! Ἀπαιτεῖστε αὔριο, οἱ ὑπεύθυνοι πολιτικοὶ νὰ δώσουν λόγο γιὰ τὸ ξέφραγο αἰθέριο ἀμπέλι, ἢ καλύτερα, γιὰ τὴν προδοτικὴ ἐκχώρηση τῶν πάντων στὴν Μασωνία, στὴν Τρόϊκα, στὴν Νέα Τάξη!
Τότε, καὶ μόνο τότε θὰ συγκινήσετε τοὺς πιστούς· τότε θὰ σᾶς ἀκολουθήσουν.
Διαφορετικά, ἀφῆστε τοὺς θεατρινισμούς. Οἱ νεοταξῖτες, οἱ Τροϊκανοὶ καὶ οἱ σὲ θρησκευτικὸ ἐπίπεδο συνεργάτες τους Οἰκουμενιστὲς (ποὺ τυφλὰ ὑπηρετεῖτε ἢ ἀνέχεσθε) καγχάζουν μαζί σας.
Γιατὶ ἔχετε δώσει «γῆν καὶ ὕδωρ»!

Σημάτης Παναγιώτης
d454142812c7

Απόπειρα δολοφονίας του Καποδίστρια και κοτζαμπάσηδες

Ἀπόσπασμα ἀπὸ το βιβλίο τοῦ Παναγιώτη Καλεβρᾶ «Ἐπιστολαί» πού ἐκδόθηκε Ἐν Ἀθήναις 1856Φίλε !Ἐν Ἀθήναις τὴν 12 Ἀπριλίου 1855.

Καθ’ ἥν σοὶ ἔδωσα ὑπόσχεσιν, σοὶ γράφω καὶ σήμερον. Μὴ δυσχεραίνῃς διὰ τὰς κατὰ τῆς Δύσεως ἐκθέσεις μου, καὶ πίστευέ με ὡς φιλαλήθη. Οἱ Ἀγγλογάλλοι, μὴ δυνάμενοι διὰ τὰς ῥηθεῖσας αἰτίας ν’ ἀποκτήσωσι δικαιώματα ἐπί τοῦ Ἑλληνικοῦ θρόνου καὶ θεωροῦντες τόν Καποδίστριαν ὡς τό μόνον πρόσκομμα τῶν πολιτικῶν καὶ θρησκευτικῶν αὐτῶν σχεδίων, κατέβαλον πᾶσαν προσπάθειαν ὅπως καταστρέψωσιν αὐτόν διὰ τῶν ἰδίων ὁμογενῶν, μεταχειρισθέντες ὡς ὄργανα τοὺς Μπαρλαίους, τό ἔντιμον τοῦτο κόμμα, καὶ τοὺς ὀπαδούς τοῦ προνομιούχου συστήματος τῆς διαδοχικῆς εὐγενείας ἔχοντες ἐπί κεφαλῆς τὸν Α. Μαυροκορδάτον καί τινας σχολαστικοὺς λογίους. Οἱ Γάλλοι, ἀφ’ ἑτέρου, τὸν αὐτὸν σκοπὸν ἐπιδιώκοντες, προσέλαβον τοὺς Μοσχομαγκίτας, τό ἄλλο ἔντιμον καὶ τοῦτο κόμμα, ὑπὸ τὴν ἀρχηγίαν τοῦ Ἰ. Κωλέτου καὶ τῶν ὁπλαρχηγῶν τῶν ἐχόντων ἀξιώσεις, ὄντων ἁπάντων μαθητῶν τοῦ Ἀλῆ Πασᾶ τῶν Ἰωαννίνων, διδασκάλου φοβεροῦ πάσης διαφθορᾶς καὶ κακίας. Συνεμάχησαν δὲ ἀμφότερα τὰ κόμματα ταῦτα καὶ παρεδέχθησαν τὴν ἑταιρείαν τοῦ Ροπάλου τοῦ Ἠρακλέους, συνεργοῦντος καὶ τοῦ Κοραῆ κατὰ τοῦ Καποδιστρίου. Ὁ Κοραῆς, οὔτε πολιτικὸς, οὔτε νομομαθὴς, οὔτε ἐμπειροπόλεμος, ἀλλ’ ἁπλοῦς καὶ ἄριστος φιλολόγος ὤν, συνεργαζόμενος περὶ τὰ τοιαῦτα ἐνόμιζεν ὅτι εὐηργέτει τὸ ἔθνος αὐτοῦ, ἀμεριμνῶν περί τῶν συνεπειῶν, ἐξ ὧν ἐπήρετο τοῦ ἔθνους ἡ καταστροφὴ, οἷαν ἐπέφερε καὶ κατὰ τῆς πατρίδος αὐτοῦ Χίου, ἐν ἔτει 1826. Πρεσβεύων ὅτι οἱ Γάλλοι ἦσαν ἀδελφοί αὐτοῦ, πιστοὶ δὲ φίλοι τοῦ Ἑλληνικοῦ ἔθνους, ἐνήργησε δί αὐτῶν, τὴν ἀπελευθέρωσιν τῆς Χίου, μηδενισθεῖσαν εὐθὺς ἅμα ἔμαθον τὴν εἰς τήν Ἑλλάδα ἄφιξιν τοῦ Καποδιστρίου, ἐγκαταλείψαντες τό πλῆθος τοσούτων ἀθῴων εἰς τήν διάκρισιν τῶν αἱμοβόρων Τούρκων, καὶ ἀδιαφορήσαντες περί τῆς συμβάσης ἐκείνης ἀνιλεοῦς σφαγῆς. Ταῦτα καὶ τοιαῦτα ἐνεργήσας ὁ Κοραῆς ἀπερισκέπτως, καὶ συναισθανθεὶς πόσων κακῶν πρόξενος ἐγένετο, ἐτύπτετο τοσοῦτον ὑπὸ τοῦ συνειδότος, ὥστε, κατατηκόμενος ἀκαταπαύστως ὑπὸ τῆς λύπης, ἀπέθανεν αἰφνηδίως, οὐδένα δαπανήσας ὑπέρ τοῦ ἀγῶνος ὀβολόν, οὐδέν δωρήσας ἐκ τῶν βιβλίων αὐτοῦ, δι’ ἀπέχθειαν πρὸς τὸν Καποδίστριαν καὶ πρὸς τὴν Ῥωσσίαν, ὡς καταστρέψασαν τήν ἑταιρείαν τῆς Ἀθηνᾶς. Αἱ σωζόμεναι ἐπιστολαὶ αὐτοῦ μαρτυροῦσι τὴν ἀλήθειαν τῶν λόγων μου.


Ταῦτα διοργανίσαντες οἱ σύμμαχοι εὐεργέται τῆς Ἑλλάδος διὰ τούτων Ἐφιαλτῶν καὶ Παυσανίων, διέτρεφον διηνεκῶς τὰς διχονοίας, ὑπέθαλπον ἀκαταπαύστως τὰς ταραχὰς καὶ τοὺς ἐμφυλίους πολέμους, ἵνα ἀποδείξωσι τὸ Ἑλληνικόν ἔθνος ταραχοποιὸν, σκανδαλῶδες, ἀνίκανον καὶ ἀνάξιον ἐλευθερίας καὶ αὐτονομίας, ἐπαινοῦντες καὶ ἐγκωμιάζοντες τοὺς Τούρκους ἀλλὰ, Read more »

ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ;

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 25th, 2013 | filed Filed under: ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ, ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΣΟΥ, ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΕ ΤΑΪΣΟΥΝ ΑΛΦΑΤΟΞIΝΕΣ, ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ!!!

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

ΜΗΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;

ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕΑλφατοξiνες.Εμπορος γάλατος στη Βόρεια Ελλάδα που δεν μπορούσε να πληρώσει τους γαλακτοπαραγωγούς, τους μοιρασε για να εξοφλήσει καλαμπόκι από τη Βουλγαρία στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. Το περσινό καλαμπόκι που έφτασε από τη Βουλγαρία στην Κύπρο είχε αλφατοξίνες και κρίθηκε ακατάλληλο. Εδώ ποιος έκανε έλεγχο το καλαμπόκι που ήρθε κατ’ ευθείαν από την Βουλγαρία στον παραγωγό, αν ήταν από εκείνο; Οι παραγωγοί που το παρέλαβαν πήραν στα χέρια τους πιστοποιητικό καταλληλότητος ή εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά τους και την δυσλειτουργίας της κρατικής μηχανής κουβαλούν κάποιοι έμποροι αραβοσιτάλευρο με καρκινογόνες ουσίες στην Ελλάδα; Το κράτος τι κάνει, μόνο για την Τρόϊκα ενδιαφέρεται και για τις απολύσεις των υπαλλήλων;

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Διαβάσαμε στα ιστολόγια ότι·

 • Σαλμονέλα και αφλατοξίνες!

  http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/521230
  Στην Κύπρο οι Αρχές εντόπισαν δύο μολυσμένα φορτία σογιάλευρου και αραβόσιτου
  Τα δύο φορτία εισήχθησαν για λογαριασμό της Επιτροπής Σιτηρών και το άλλο για ιδιωτική εταιρεία από την Αργεντινή και τη Βουλγαρία αντίστοιχα

 • http://g10753.blogspot.gr/2013/09/blog-post_13.html
  …πολύ πιθανό το εισαγόμενο από Βουλγαρία περσινό καλαμπόκι να περιέχει αφλατοξίνες (Σ.Σ. καρκινογόνες) , δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους κτηνοτρόφους αλλά και τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες.

Αραβόσιτος από Βουλγαρία

 • http://www.kastoria.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=6957&Itemid=371
  …..Το δεύτερο μολυσμένο δείγμα εντοπίστηκε σε φορτίο αραβόσιτου που εισήχθη στην Κύπρο από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ζωοτροφών. Το βάρος του φορτίου ανέρχεται στους 1.700 τόνους και εισήχθη στις 28 Αυγούστου από τη Βουλγαρία. Την Τρίτη εξάλλου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το φορτίο ήταν μολυσμένο με αφλατοξίνες …..

Και στο·

 • http://maxitisthrakis.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3583.html
 • …ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κώστας Χατζηελευθεριάδης κράτησε χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν σωστοί έλεγχοι στα εισαγόμενα σιτάρια και καλαμπόκια, κυρίως από την Βουλγαρία, ώστε να υπάρχουν σε αυτά αφιλατοξίνες που είναι σε βάρος του καταναλωτή και της υγείας του κόσμου…

Και το· http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=529865

 • Μαύρα σύννεφα πάνω από την αγροτική οικονομία

  Σε δυσμενή θέση κινδυνεύει να περιέλθει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και ιδιαίτερα η ελληνική κτηνοτροφία, εξαιτίας δυσλειτουργιών και παθογενειών της κρατικής μηχανής που ταλανίζουν την παραγωγική βάση από συστάσεως του ελληνικού κράτους….
  Προφανώς η κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας καθορίζουν το παιχνίδι στον αγροτικό τομέα, με την πολιτεία να παρακολουθεί απαθής, αλλά να αδυνατεί να προφυλάξει την εγχώρια παραγωγή ακόμη και με την τήρηση αυστηρών φυτο-υγειονομικών ελέγχων στα τελωνεία όπου πολύ πιθανό το εισαγόμενο από Βουλγαρία περσινό καλαμπόκι να περιέχει αφλατοξίνες (Σ.Σ. καρκινογόνες) , δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους κτηνοτρόφους αλλά και τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες.

Τί είναι οι αλφατοξίνες;

 • http://www.cydadiet.org/main/75,0,17,197-default.aspx
  Καρκινογόνες ουσίες, γνωστές ως αφλατοξίνες Μ1, εντοπίστηκαν σε γάλα δεκάδων αγελάδων, σε διαφορετικές φάρμες της Κύπρου. Πηγή τους φαίνεται να είναι κάποιες ζωοτροφές, εξαιτίας της κατανάλωσης των οποίων, το ζώο παράγει το μολυσμένο γάλα….. Τα προϊόντα με τον υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αφλατοξίνη είναι το καλαμπόκι, τα φιστίκια και ο βαμβακόσπορος. Τα προϊόντα με τον υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αφλατοξίνη είναι το καλαμπόκι, τα φιστίκια και ο βαμβακόσπορος.

Όταν το ζώο ταϊζεται με μολυσμένη ζωοτροφή, μολύνει όλη την αλυσίδα των τροφών που προέρχεται από την κτηνοτροφία· κρέας, γάλα, γαλακτομικά προϊόντα, αυγά…

Κτυπά συναγερμό το ιστολόγιο·

 • http://www.agronews.gr/news/international/arthro/93411/sunagermos

  Συναγερμός στα Βαλκάνια από το νέο σκάνδαλο με αφλατοξίνη

  Ταγκαλάκη Έλενα|  04/03/2013 – 05:00 μμ
  Ενώ η Ευρώπη δεν έχει ακόμη… συνέλθει από το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο κάνει την έμφανισή του στα Βαλκάνια: γάλα επιμολυσμένο με αφλατοξίνη… Στις 19 Φεβρουαρίου ο γραμματέας γεωργίας της σερβικής επαρχίας της Βοϊβοντίνα, Γκόραν Ζέσιτς, ανακοίνωνε υψηλές συγκεντρώσεις αφλατοξινών σε 30 δείγματα γάλακτος δέκα διαφορετικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, η κτηνιατρική υπηρεσία της χώρας επέβαλε «λουκέτο» σε 73 γαλακτοπαραγωγικές φάρμες της Σερβίας μετά από την ανίχνευση αφλατοξίνης στο γάλα….
  Τα μολυσμένα σιτηρά όταν χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές «περνουν» στο γάλα των αγελάδων, με μορφή αφλατοξίνης Μ1.

Οι αφλατοξίνες έχουν συνδεθεί με διάφορες  ασθένειες όπως η αφλατοξίνωση στα εκτρεφόμενα ζώα, τα κατοικίδια ζώα και  τους ανθρώπους….. Ενοχοποιούνται για καρκίνο στο συκώτι, οξεία ηπατίτιδα, αλλά και  για γενετικές μεταλλάξεις. Μάλιστα, η αφλατοξίνη Μ1 δεν καταστρέφεται ούτε  με τη θερμική επεξεργασία του φρέσκου γάλακτος.

 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΔΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 24th, 2013 | filed Filed under: ΕΘΝΙΚAI ΕΠΕΤΕΙΟΙ

Μνήμη τῆς ἐθνικῆς ἐπετείου
28 Ὀκτωβρίου

Ομιλίας Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

 ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΔΑ

ΟΧΙ istΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, ἡ σκέψι μας, ἡ καρδιά μας, ἡ μνήμη μας, ὅλος ὁ ψυχικός μας κόσμος φτερουγίζει στὸ μέγα γεγονὸς τῆς ἐθνικῆς μας ἱστορίας. Ἐμεῖς, ποὺ τὸ ζήσαμε καὶ τὸ αἰσθανθήκαμε, ὡς αὐτόπται καὶ αὐτήκοοι μάρτυρες ἐκείνου τοῦ θαύματος ἔχουμε ἱερὰ ὑποχρέωσι νὰ τὸ μεταδώσουμε ἀπὸ γενεὰ σὲ γενεά. Δὲν πρέπει νὰ λησμονηθῇ ἡ μνήμη τῶν εὐεργεσιῶν τοῦ Θεοῦ καὶ ἡ εὐγνωμοσύνη πρὸς τοὺς πεσόντας. Διότι τὶς ἡμέρες ἐκεῖνες ἐπάνω στὰ ψηλὰ βουνὰ ἔκλεισαν τὰ μάτια τους τὰ καλύτερα παιδιὰ τῆς Ἑλλάδος, γιὰ νὰ ζῇς σήμερα ἐσύ, παιδί μου, ἐλεύθερος. Τὰ κόκκαλά τους εἶνε φωτεινὰ ὁρόσημα, ποὺ θὰ φωνάζουν· Ἄλτ, ἐδῶ Ἑλλάς!
Ἂς ζωντανέψουμε μπροστὰ στὰ μάτια μας αὐτὴ τὴν ἡμέρα τῆς ἐθνικῆς ἀντιστάσεως λέγοντας λίγα λόγια.

* * *

Σὰν σήμερα τὸ 1940 στὴν Ἀθήνα, στὴν Ἰταλικὴ πρεσβεία, εἶχε δεξίωσι ὁ Ἰταλὸς πρέσβυς. Ἦταν ἐκεῖ μαζεμένοι ὅλοι. Κανείς δὲν περίμενε ὅτι θὰ ἐκραγῇ πόλεμος. Ὅπως τὸ καλοκαίρι, ποὺ ὁ οὐρανὸς εἶνε ὁλοκάθαρος, δὲν περιμένεις κεραυνό, ἔτσι καὶ τὴ νύχτα ἐκείνη, ποὺ διασκέδαζαν ἀδελφωμένοι Ἕλληνες μὲ Ἰταλούς, δὲν φαινόταν τί θ᾿ ἀκολουθήσῃ· ἐν συνεχείᾳ ἐκδηλώθηκε ἡ σύγκρουσις. Ἡ νύχτα, ἡ ὥρα τοῦ σκότους, εἶνε ὥρα τοῦ σατανᾶ. Σῶσε μας, Κύριε, ἀπὸ «πράγματος ἐν σκότει διαπορευομένου» (Ψαλμ. 90,6). Τὰ μεσάνυχτα λοιπὸν ὁ Ἰταλὸς πρέσβυς ἔφυγε ἀπὸ τὴν αθουσα τῆς δεξιώσεως, πῆγε στὸ σπίτι τοῦ τότε πρωθυπουργοῦ τῆς χώρας, χτύπησε καὶ τοῦ ἔδωσε τελεσίγραφο ποὺ ἔγραφε· «Ἑλλάς, παραδόσου ἐντὸς τριῶν ὡρῶν». Καὶ ἡ Ἑλλὰς ἀπήντησε «ΟΧΙ». Ἀπήντησε ἀμέσως μὲ τὸ στόμα τοῦ πρωθυπουργοῦ· ἀπήντησε κατόπιν μὲ τὸ στόμα τοῦ βασιλέως· ἀπήντησε μὲ τὸ στόμα του ὅλος ὁ λαός – καὶ τὰ μικρὰ ἀκόμη παιδιὰ φώναζαν «ΟΧΙ». Καὶ τὸ «ΟΧΙ» ἐκεῖνο τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940 ἔγινε ἀστραπή, ποὺ κατέπληξε Ἀνατολὴ καὶ Δύσι.
Ἀλλ᾿ ἐκεῖνο τὸ «ὄχι», ἀγαπητοί μου, δὲν εἶνε τὸ μοναδικό. Ἡ ἱστορία τῆς Ἑλλάδος εἶνε ἱστορία συνεχῶν «ὄχι», εἶνε μία συνεχὴς ἀντίστασις ἐναντίον τῶν βαρβάρων. Μπουκέτο ἀπὸ «ὄχι» μποροῦμε νὰ φτειάξουμε. Ἐὰν ἤμουν ποιητής, θὰ ἔκανα ἕνα ποίημα μὲ ὅλα τὰ «ὄχι» ποὺ εἶπε διὰ μέσου τῶν αἰώνων ἡ Ἑλλάς. «Ὄχι» στὸ Μαραθῶνα. «Ὄχι» στὴ Σαλαμῖνα. «Ὄχι» στὶς Θερμοπύλες. «Ὄχι» στὴν Κωνσταντινούπολι πρὸς τὸν Χοσρόη καὶ τοὺς Ἀβάρους. «Ὄχι» στὴν Πύλη τοῦ Ῥωμανοῦ πρὸς τοὺς Τούρκους ἀπὸ τὸν Κωνσταντῖνο Παλαιολόγο. «Ὄχι» κατόπιν στὸ Μεσολόγγι, «ὄχι» στὸ Σούλι, «ὄχι» στὴ Γραβιά, «ὄχι» στὴν Ἀλαμάνα, «ὄχι» στὸ Μανιάκι, «ὄχι» στὴν Κρήτη, «ὄχι» στὴ Μακεδονία, «ὄχι» στὸν Πόντο, «ὄχι» στὴν Κύπρο… Τὸ «ὄχι» ἐπανελήφθη μυριάκις στὰ βουνὰ καὶ τὰ λαγκάδια, καὶ συνεχίζεται…
Ἂν ἤμουν καθηγητὴς τῆς ἱστορίας, θὰ ἐπλάτυνα τὸν λόγο καὶ ἡ ὁμιλία θὰ στρεφόταν γύρω ἀπὸ αὐτὰ τὰ ἱστορικὰ «ὄχι». Ἀλλὰ δὲν ἔχω τέτοιο σκοπό. Ἁπλῶς λαμβάνω ἀφορμὴ ἀπὸ τὸ ἱστορικὸ «ὄχι» ποὺ ἑορτάζουμε, γιὰ νὰ πῶ ὅτι, ἐκτὸς ἀπὸ τὰ «ὄχι» αὐτά, ὑπάρχουν καὶ κάποια ἄλλα «ὄχι», ποὺ πρέπει νὰ λέμε καὶ δὲν τὰ λέμε. Ποιά εἶνε αὐτά;

* * *

Ἡ Ἑλλάς, ἀγαπητοί μου, δὲν ἔχει μόνο φυσικὰ ὅρια ποὺ βλέπουμε στὸ χάρτη καὶ τὰ ὁποῖα φρουροῦν οἱ ἀκρῖτες μας. Τὸ ἔθνος μας ἔχει καὶ ἄλλα ὅρια, ὅρια πνευματικά, ὅρια ἠθικά, ὅρια θρησκευτικά, ὅρια παραδόσεων, γιὰ τὰ ὁποῖα ἡ φωνὴ τοῦ Θεοῦ μᾶς φωνάζει· «Μὴ μέταιρε ὅρια αἰώνια, ἃ ἔθεντο οἱ πατέρες σου» (Παρ. 22,28). Πρόσεξε καλὰ νὰ μὴ μετακινήσῃς, νὰ μὴ πειράξῃς τὰ ὅρια ποὺ ἔθεσαν οἱ πατέρες σου. Ὅπως στὸν ἐδαφικὸ χῶρο τῆς Ἑλλάδος δὲν ἐπιτρέπουμε νὰ εἰσβάλουν ὀρδὲς βαρβάρων, ἔτσι πρέπει ν᾿ ἀντισταθοῦμε καὶ σὲ ὅλους ἐκείνους τοὺς ἀοράτους καὶ ὁρατοὺς ἐχθροὺς ποὺ ζητοῦν νὰ εἰσβάλουν μέσα στὸν ψυχικό, τὸν ἠθικό, τὸν θρησκευτικὸ χῶρο μας.
Μὰ ἀφῃρημένα εἶνε αὐτά; Ἔ λοιπόν, σύμφωνα μὲ τὴν τακτική μου, θὰ σᾶς ἀναφέρω μερικὰ παραδείγματα, γιὰ νὰ δῆτε ὅτι, ἐνῷ ὡς Ἕλληνες ἀμυνόμεθα καὶ τὰ κορμιά μας γίνονται φράχτης καὶ δὲν περνοῦν οἱ βάρβαροι, στὸν πνευματικό μας βίο ὑποχωροῦμε ἀνάνδρως. Ποῦ; Ἀρχίζω ἀπὸ τὰ μικρά.
Πάρτε λ.χ. τὰ τραγούδια. Εἶσαι ἐναντίον τοῦ τραγουδιοῦ; θὰ μοῦ πῆτε. Ὄχι. Ἀλλὰ σᾶς ἐρωτῶ, ἡ μουσικὴ αὐτὴ ποὺ ἀκοῦμε στοὺς δρόμους, στὸ σπίτι ἀπὸ τὸ ῥάδιο, στὰ πάρτυ, στοὺς κινηματογράφους, τὰ τραγούδια αὐτὰ εἶνε τραγούδια τῆς Ἑλλάδος; Τὶς παραμονὲς τοῦ 1912, μετὰ τὴν ἐπανάστασι τοῦ 1909, ὅποιος ξένος ἐρχόταν στὴν Ἑλλάδα ἕνα τραγούδι ἄκουγε ἀπὸ μικροὺς καὶ μεγάλους· τὸ τραγούδι ποὺ μιλοῦσε γιὰ τὴ «σκλαβωμένη γῆ.» Ποιά ἐννοοῦσαν «σκλαβωμένη γῆ»; Τὴ Μακεδονία! Ἐκεῖνο τοὺς ἔθελγε. Καὶ πράγματι· τὰ παιδιὰ ποὺ τραγουδοῦσαν τὰ τραγούδια ἐκεῖνα, ξεσηκώθηκαν μὲ μιὰ πνοὴ καὶ μέσα σ᾿ ἕνα μῆνα ἔφθασαν στὴ Θεσσαλονίκη. Ἄντε τώρα μέσα στὸ στρατό νὰ δῇς τί τραγουδοῦν οἱ Ἕλληνες στρατιῶτες· τραγούδια ξένα, ποὺ τ᾿ ἀκοῦς καὶ κοκκινίζεις ἀπὸ ντροπή, κι αὐτοὶ τὰ λένε χωρὶς συστολή.
Ὑποχωρήσαμε στὴ μουσική, ποὺ δὲν εἶνε μικρὸ πρᾶγμα. Ὑποχωρήσαμε ποῦ ἀλλοῦ; Ἡ Ἑλλὰς διεκρίνετο ἀνέκαθεν γιὰ Read more »

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 14th, 2013 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

_

O πατριάρχης Βαρθολομαίος έφυγε από την πατρίδα μας, αφου όπως λέει η ιστοσελίδα· http://www.defencenet.gr

Ο Πατριάρχης επισημοποίησε το σχίσμα με τον ελληνικό λαό (Διαβάστε  το άρθρο)

ΞYPNHSTE

ΟΛΑ ΤΑ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ» ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠ’ ΕΞΩ!!!

ΔΕΝ ΕΟΡΤΑΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ

AG.DHMHTRIOS ΘΕΣ.ιστ-προδ«Ούτε μύγα δεν πετάει» από τον Αγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη…

Υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας η δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η εικόνα δε θύμιζει σε τίποτα εικόνες του παρελθόντος, με τον Αγιο Δημήτριο γεμάτο κόσμο.
Άδειοι δρόμοι μπροστά και γύρω από το ναό. Σε ακτίνα 500 μέτρων από την εκκλησία δεν περνάει κανείς χωρίς πρόκληση. Παράπονα από τους πιστούς που δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την εκκλησία.
Πληροφορίες οτι άντρες των ΕΚΑΜ έχουν ακροβολιστεί στην γύρω περιοχή.

http://www.thousandnews.gr/provalomena-stiles/61841-oyte-myga-den-petaei-apo-ton-agio-dimitrio-foto.html

__________________________

Γιορτή χωρίς λαό, prive στον Άγιο Δημήτριο

Η πόλη δεν γιόρτασε τον πολιούχο της, αλλά την υποκρισία όλων αυτών των επισήμων προσκεκλημένων.
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Για άλλη μια φορά ζήσαμε το φαινόμενο η μεγάλη γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του μεγαλομάρτυρα αγίου Δημητρίου, να γίνεται με αυστηρά αστυνομικά μέτρα, με τον κόσμο να μην .. τολμά να πλησιάσει τον ιερό ναό και με τους επισήμους να καμαρώνουν την μοναξιά τους εκφωνώντας λόγους εκτός τόπου και χρόνου. Άραγε ο μεγάλος αυτός άγιος έτσι θα ήθελε να τιμάται η μνήμη του, με τρεις χιλιάδες αστυνομικούς να φυλάγουν τους επισήμους και τον κόσμο να συνωστίζεται μακριά από τον ναό μη μπορώντας ούτε ένα κερί να ανάψει στην μνήμη του αγίου του;
Τα σιδερένια κάγκελα και τα ένστολα τείχη δεν ταιριάζουν στον άγιο Δημήτριο, δεν ταιριάζουν στην Θεσσαλονίκη, δεν ταιριάζουν σε τέτοιες γιορτές που σε τίποτα δεν θυμίζουν τις αυθόρμητες λαϊκές γιορτές άλλων εποχών, όταν σύσσωμος ο κόσμος μετείχε χωρίς αστυνομικούς αποκλεισμούς.
Σήμερα μοναχά μια ψυχρή πρόσκληση ήταν στην γιορτή, μια αυστηρά επιλεγμένη και ελεγχόμενη πρόσκληση. Υπήρξαν προσκυνητές που είχαν έρθει από μακριά για να μετάσχουν της θειας λειτουργίας. Κρίμα. Η θεια λειτουργία στην επέτειο του αγίου Δημητρίου ήταν λειτουργία… prive. Η μεγάλη γιορτή του αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης μας, ήταν γιορτή prive. Όσο και αν δεν με αρέσει αυτός ο ξενικός όρος τον χαρίζω στους επισήμους, αυστηρά επιλεγμένους που βρίσκονταν αποκλεισμένοι, μόνοι τους, μέσα στον ναό.
Φέτος όμως η γιορτή αυτή είχε ξεχωριστή σημασία γιατί παρευρέθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Τι κρίμα που ο Παναγιώτατος δεν κατάλαβε ότι ο λαός, δηλαδή το εκκλησίασμα, ήταν εκτός εκκλησίας, ήταν απών και μονά οι φανταχτερές στολές και τα φανταχτερά ράσα βρίσκονταν μέσα στον χώρο του ναού. Είχε προηγηθεί η επίσκεψι του Παναγιώτατου στο τουρκικό προξενείο και η απονομή των ευσήμων του στον Κεμάλ Ατατούρκ. Κάποιοι την κίνηση αυτή την θεώρησαν πολύ σωστή γιατί υποστήριξαν ότι ο Χριστός δίδασκε να αγαπάμε τους εχθρούς ημών. Μήπως παρερμηνεύουν την ευαγγελική ρήση, «αγάπα τον εχθρό σου»; Το «αγάπα τον εχθρό σου» δεν σημαίνει, «αγάπα και αποδέξου τα έργα του εχθρού σου», αλλά «προσευχήσου να μετανοήσει και να συγχωρηθεί ο εχθρός σου». Μήπως επιδοκιμάζοντας την ευχή του Πατριάρχη προς τον σφαγέα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, έτσι οδηγήθηκαν σε εωσφορική πλάνη ;
Τέτοια γιορτή του αγίου Δημητρίου δεν είχαμε ονειρευτεί, τέτοια Θεσσαλονίκη δεν την είχαμε ονειρευτεί, δεν την είχαμε καν φανταστεί. Η μεγάλη γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης χωρίς κόσμο παρά μόνο με τις φανφάρες, τα ακριβά κουστούμια και τα ΜΑΤ να φυλάγουν τους επισήμους, τον Πατριάρχη και τους δεσποτάδες. Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι που σαν επίσημοι κατέκλυσαν τον άγιο Δημήτριο, στις 26/10, είχαν κάποια επίγνωση του ρεζιλέματος που ήταν τόσο έντονος στις εορταστικές εκδηλώσεις αυτής της χιλιόβασανισμένης πόλης ;
Μεγαλώνοντας μέσα από πολλά Θεσαλονικιώτικα σοκάκια, (απόφοιτος του 53ου δημοτικού, περιοχή Κασσάνδρου, του 4ου και 2ου εξατάξιου γυμνασίου Θεσσαλονίκης) και γνωρίζοντας χιλιάδες συμπολίτες μου, ειλικρινά θέλω να τους εκφράσω την μεγάλη μου ντροπή για όλο αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας. Η πόλη αυτή δεν γιόρτασε τον πολιούχο της, αλλά την υποκρισία όλων αυτών των επισήμων προσκεκλημένων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος.
2zszdwh

Κωνσταντίνος Γ. Ροδόπουλος, ταξίαρχος ε.α.: «Ιστορία είναι όλα αυτά που θυμόμαστε»

http://www.youtube.com/watch?v=HHHCAUD1LU8

Η εκδήλωση εντάσσεται στο τρίμηνο πρόγραμμα ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… http://www.synodoiporia.blogspot.gr/2013/09/120.html

2zszdwh

Η Αγία Σκέπη και το Έπος του ’40 (Εορταστικό πρωινό) 

http://katanixis.blogspot.gr/2013/10/40-2013.html

_

2zszdwh

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

«Εύχομαι ο Θεός να αναπαυει την ψυχή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».
Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Οικουμενικός  Πατριαρχης Κωνσταντινουπόλεως. Read more »