Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for the ‘ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ’ Category

Βιντεο απο την τραπεζα «Αγαπης», στη γιορτη του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου 15.6.1994. Διηγησεις, ευχαριστιες, ευχες

Βιντεο απο την τραπεζα «Αγαπης», στη γιορτη του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου 15.6.1994.
Διηγησεις, ευχαριστιες, ευχες

______

________

Ο ασκητικός Μητροπολίτης τῆς Φλώρινας Aυγουστῖνος, ποτέ δεν παρέθεσε τράπεζα σε κοσμικά κέντρα.
Εκανε τραπέζι, κάθε χρόνο στην γιορτή του, στις 15 Ιουνίου. Έκανε μετά από ομαδικές βαπτίσεις, στους νεοφωτίστους της Φλώρινας, σε Βορειοηπειρώτες, σε Αφρικανούς. Σε επισημα και ανεπίσημα πρόσωπα, δεν έκανε διάκρισεις. Το τραπέζι ήταν σαν ένα είδος πνευματικοῦ συμποσίου. Κοντά στην υλική τροφή έδινε και την πλούσια πνευματική τροφή στους επισκέπτας, που ερχόταν από μακρια. Συνοδεύονταν με ομιλίες, ιστορίες, πνευματικές συμβουλές.
Το τραπέζι συνήθως γίνονταν στην μεγάλη αίθουσα του οικοτροφείου της «ΑΓΑΠΗΣ» στην Φλώρινα ή στις εκκλησιατικές Κατασκήνωσεις. Σε ιερεῖς, σε ομάδες νέων, αλλά και συνεργατών του παραίθεται τράπεζα στην Μητρόπολη ή στο γηροκομειο Φλωρίνης με τους γέροντες.
Κάλεσαν τον π. Αυγουστίνο, επι δικτατορίας, οι αρχές της Φλώρινας, σε επίσημο τραπέζι, με πλούσια αιδέσματα και αγριογούρουνα, για την επίσκεψη του Παττακοῦ στην Φλώρινα. Ο μητροπολίτης π. Αυγουστίνος, που δεν πηγαινε σε τραπέζια, δέχθηκε την πρόσκληση. Ήταν ημέρα νηστείας και γνώριζε ότι θα την καταλύσουν.
Όταν του ζήτησαν να ευλογήση την τράπεζα, απευθυνόμενος στον κ. Παττακό είπε: Δεν μπορώ να ευλογήσω αυτή την τράπεζα, που δεν σέβεται την νηστεία, αν θέλετε ελάτε στην Μητρόπολη, έχουμε φακές. Και ο Παττακός άφησε το επίσημο τραπεζι, που του ετοίμασαν, και έφαγε φακές στη Μητρόπολη. Αυτό δεν μπορουσαν να του το συγχωρεσουν οι άρχοντες.
Διασώθηκε ένα βίντεο, του 1994, από την γιορτή τοῦ π. Αυγουστίνου, στην τράπεζα, που έγινε στο οικοτροφειο της «Αγάπης». Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα, για την ιστορία, αν και δεν έχουν καλή ηχητική λήψη.
Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης, καλεί τους ομιλητάς και διευθύνει την συζήτηση. Ειναι σε ηλικία 87 ετων.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΞΑ ΜΑΣ 2. Στον Μακαριστο Παππουλη της πλανας εποχης μας, πατερα Αυγουστινο Καντιωτη

author Posted by: Επίσκοπος on date Οκτ 22nd, 2017 | filed Filed under: ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΞΑ ΜΑΣ

π. Aυγ. στους νεους

Ἕνα τεῦχος 40 σελίδων, με σύντομα κείμενα τoῦ ἀγωνιστοῦ Ἱεράρχου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τοῦ π. Αὐγουστίνου Καντιώτου.

Πατῆστε τὸν τίτλο και διαβᾶστέ το σελιδοποιημένο, σὲ pdf

8e5075126da0

Στον Μακαριστο Παππουλη της πλανας εποχης μας, πρωην Φλωρινης, κυρο Αυγουστινο Καντιωτη

28 Αυγούστου ξημερώνοντας

http://aktines.blogspot.gr/2017/10/blog-post_238.html#more

Ένας ουρανοδείκτης μίμησης  χαράχτηκε για πάντα
στους δρόμους της θρησκείας μας,
για να μη τους χάσουμε.
Ένα ακόμη λιθάρι Πίστης στοιβάχτηκε
στα θεμέλια της ψυχής μας.
Για να τα στηρίξει.

Και μεις με τα μάτια δακρυσμένα από πόνο και αγάπη
χαιρόμαστε μες στη λύπη της αποδήμησής σου.
Χαιρόμαστε βλέποντας το φωτοστέφανο
να φωτίζει το γέρικό σου πρόσωπο. Read more »

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ «ΒΡΑΔΥΝΗΣ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ: Ο ΜΑΧΗΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΞΥΤΑΤΗΝ ΟΣΦΡΗΣΗ ΜΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΥ ΦΥΣΑ ΚΑΘΑΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΧΙ, ΕΥΡΙΣΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΗΤΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ…

BPAΔΥNH 30/6/67

O MAXHTHΣ

Tου κ. Kωστή Mπαστιά

H χειροτονία εις Mητροπολίτην του Aρχιμανδρίτου Aυγουστίνου Kαντιώτη αποτελεί γεγονός. Tέτοια γεγονότα αποτελούν σταθμόν, καi τέτοιοι σταθμοί παρουσιάζονται κατά πολύ αραιά διαστήματα: Ένα τoν αιώνα. Oι πνευματικοί του φίλοι ούτε καν το εφαντάζοντο.

___

___

O ίδιος έπραξε το παν καθ’ όλην την κληρική καi κηρυκτική σταδιοδρομία του για να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είπε ποτέ το πικρόν γλυκύ. Tο είπε πικρόν εις όλους τους τόνους. H πεπατημένη ζητεί το θέατρον. Kαι ο Aυγουστίνος υπηρξε βαθύτατα αντιθεατρικός. Όχι τζιβλέδες, όχι καμώματα, όχι προσωπεία. Για τούτο δεν έλεγε τω εκάστω αρέσκοντα. Aν τα έλεγε θα είχε ομόθυμον την ψήφον των ελεκτόρων. Mήπως όμως δεν υπήρχαν και καλά εις την Eκκλησίαν; Yπήρχαν. Aλλά ήσαν ολίγα. Ήσαν ελάχιστα. Tο πλεονάζον καί υπερπερισσεύον ήτο η αμάθεια και το χειρότερον από όλα η σύγχησις. H σύγχησις που καταλύει την όρασιν και δίδει σχεδόν ισοτιμίαν εις τα εωσφορικά και τα Θεία. Aυτό τον ετρόμαζε, αυτό τον έκανε να επαναστατεί. H νοθεία. O τύπος κατέτρωγε την ουσία. Kαι αυτή ακόμη η χριστιανική ταπεινοφροσύνη είχε καταντήσει ταπεινολογία θηρεύουσα επαίνους και χειροκρότημα. H υπερηφάνεια υπό μάσκαν. H υποκρισία στη νιοστή δύναμη. Σε τόση υπερπερισσεύουσα φαυλότητα το πυρακτωμένο σίδερο ήτο το ικανό να καθρίσει τις εξελκώσεις. Yπερβολή; Ίσως. Aλλά χωρίς αυτήν η υποκρισία αποβαίνει πολύ περισσότερον από νικητής. Aποβαίνει θριαμβευτής. Kαι τότε; H στρατηγική του κατά του εκκλησιαστικού εωσφόρου ήτο τόσον σοφή όσον και απλή. Eγνώρισε ότι ο αγών κατά του εκκλησιαστικού ψεύδους, κατά του εωσφορισμού δεν έχει τέλος. Eγνώριζεν και γνωρίζει ότι ο αγωνιστής εις αυτήν την μάχην δεν έχει δικαίωμα ύπνου, δικαίωμα δόξης. Aντιθέτως έχει χρέος αδιακόπου αγρυπνίας. ατέρμονος μόχθου, έχει χρέος αίματος και εισπράττει προς δροσισμόν αντί ύδατος όξος και χολή. Tούτο γνωρίζων είχε απεμπολήσει τον φόβο. Όταν ο κ. Pακιντζής τ. αρχηγός της Aστυνομίας, διοικητής τότε της Aσφάλειας, απείλησε τον Kαντιώτη να τον κλείσει σε μπουντρούμι ο Kαντιώτης απήντησε:
―Ήρθατε να δείτε που κάθομαι; Aπό το ένα μπουντρούμι θα βγω και στο άλλο θα μπω. Read more »

ΓIA THN OPΘOΔOΞIA KAI THN EΛΛAΔA

author Posted by: admin on date Μαι 15th, 2015 | filed Filed under: ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

ΓIA THN OPΘOΔOΞIA KAI THN EΛΛAΔA

Kάτω Πεύκη Aττικής 3 Iουλίου 1985

Aκρίτα Γέροντα Αυγουστίνε, ….διαγράψατε μακρινή, δημιουργική, αλλά μαOYK AΡΝΗΣ. ΦΙΛΗ ΟΡΘρτυρική πορεία ενός μεγάλου ιεραποστόλου και εθναποστόλου. Mέγα έργο επιτελέσατε και επιτελείτε, έργο πνευματικό, γι’ αυτό και βαθειά ριζωμένο στη γη και στη ψυχή των Eλλήνων. Eργαστήκατε και ζήσατε κοντά στο λαό σε εποχές δύσκολες για το έθνος μας. Άλλοι καπηλεύονται και εξαργυρώνουν ακριβά τις εποχές αυτές και την δήθεν προσφορά τους. Δεν αποτελεί τούτο έκπληξη καθότι…ελληνικό. Διωχθήκατε ένεκεν του λαού και πολλά, πικρότατα ποτήρια ήπιατε. Kαι μπορεί το τελευταίο να μη το ήπιατε ακόμα(*). Σεις είμαι βέβαιος, ότι το περιμένετε πάντοτε. Mάθατε πιά. Συνηθίσατε. Για την Oρθοδοξία και την Eλλάδα, το γνωρίζω, ότι δεν θα το αρνηθείτε ποτέ. Γιατί είσθε στόφα μάρτυρος. Σας προσκυνώ και επικαλούμαι την ευλογία σας.

K. Σαρδέλης
Δημοσιογράφος

____________

(*) O λόγος βγήκε προφητικός, καθ᾽ὅτι τα πικρότερα φαρμάκια ο Γέροντας τα ήπιε από το 1988 και μετά και ὅμως ἄντεξε μέχρι την ηλικία των 104 . Εκοιμήθη εν Κυρίῳ στις 28 Αὐγουστου 2010.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΣ· ΑΥΤΟΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ & ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝ

Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης·

ΜΕΤΑ ΔΑΚΡΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

 • ΠPΟΣEYXEΣΘΕ YΠEP TΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΘΟΡΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΘΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟY ΓEPΟNTΟΣ EΠIΣKΟΠΟY ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

  Γεροντες π. Αυγ. & Ιωσηφ ΒατNά προσεύχεσθε, να προσεύχεσθε για όλους. Tελειώνοντας θέλω να σας κάνω μιά θερμή σύστασι μετά δακρύων και μετά πόνου μεγάλου· Να προσεύχεσθε υπέρ της αγίας μας Eκκλησίας και υπέρ των λειτουργών της και άν υπάρχει κάποιο περιθώριο κάντε προσευχή και υπέρ του γέροντος επισκόπου σας, ο οποίος κάμπτεται κάτω από το βάρος των 85 ετών.

Nά σας πώ την αλήθεια; Άν εσείς προσεύχεσθε εγώ θα είμαι δυνατός. Ένας Παύλος απόστολος που ανέβηκε μέχρι τρίτου ουρανού και είδε θαύματα μεγάλα και εκήρυξε ζητούσε τις προσευχές των χριστιανών. Kαι άν εκείνος ζητούσε τις προσευχές, πόσο μάλλον όλοι εμείς παπάδες, δεσποτάδες, ιεροκήρυκες και θεολόγοι που άν μας στύψεις δεν κάνουμε ούτε το νυχάκι του Παύλου;

Eaν ένας Παύλος αισθάνετο την ανάγκη και παρακαλούσε τους χριστιανούς να προσεύχονται υπέρ αυτού, πόσο μάλλον εγώ ο αμαρτωλός και ανάξιος δούλος του Kυρίου, έχω την ανάγκη των προσευχών σας, για να έχω τέλη χριστιανικά; (Φλώρινα -`Aπρίλιος 1991 σε αγρυπνία)

 • Την προτροπή του Γέροντος Επισκόπου Αυγουστίνου την άκουσε και η εκ της Αυστραλίας αδελφή  S. Mylonopoulos, γι’ αυτό κάθε φορά που έδινε να μνημονεύση τα ονόματα της οικογενείας της στον ιερέα, πρώτα έγραφε το όνομα του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου.
  Αυτό έκανε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό. Ακούστε  την συνομιλία, που είχε, όπως την διηγείται η ίδια.

    Προ της οσιακής κοιμήσεως του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, ζήτησα να προσευχηθεί πρώτα για τον Γέροντά μας π. Αυγουστίνο κι ύστερα για εμένα την αμαρτωλή.
‘Ομως, έμεινα άναυδη, με τό· Όχι παιδί μου, γι’ αυτόν.
Απόρησα. Ζήτησα εξηγήσεις. Μα γιατί Γέροντα;
Δεν έχει αυτός ανάγκη της ιδικής μας προσευχής, μου απάντησε!
Τότε, Γέροντα, του είπα, γιατί μας ζητά να προσευχόμαστε γι’ αυτόν;
Από την μεγάλη του ταπείνωση, μου απάντησε, προσθέτοντας.
Αυτός παιδί μου εις τα μάτια του Θεού, είναι Μέγας Άγιος.
Η απάντηση του με κατασυγκίνησε…
Όντως ο π. Αυγουστίνος υπήρξε ένας μέγας αθόρυβος, ταπεινός άγιος, θαυματουργός και προφήτης! Υπήρξε μέγας Εκκλησιαστικός πολυγραφότατος πατήρ και δεινός κήρυξ του θείου λόγου, υπερασπιστής και ομολογητής της Ορθοδοξίας μας! Ο Καντιώτης θα ομολογήσει για το Χριστό, είπε, ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης.
Ποιός, λέει, ότι δια μέσου του Γέροντά μας, ο Κύριος μας, δεν επιτέλεσε και δεν επιτελεί θαύματα; Όχι μόνο θαυματουργούσε, αλλά και προφήτευε τα δεινά, τα επερχόμενα, εάν δεν μετανοήσομε….(Μελβούρνη 12-6-2014).

Που ῾σαι πατερα μας γλυκε μια συμβουλη να δωσης και απ’ ολεθρο τον τρομερο να μας ελευθερωσης

ΠΟΙΗΜΑ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟ ΔΕΣΠΟΤΗ,
ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΜΗ ΤΟ 1951 ΤΟΝ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος στις 27-6-1982 επ’ ευκαιρία εκδρομέων από την Κύμη, έλεγε για το βοσκό· «Η παρουσία σας μὲ θύμησε τὰ χρόνια ἐκείνα.
― Γνώρισα στὴν Κύμη ἕναν σπουδαῖο ἄνθρωπο ποὺ ἧτανε βοσκός καὶ ἧταν 120 χρονῶν. Εἶχε 12 παιδιά. Αναμεσά σας εἶνε ένα ἐγγόνι του. Ἦταν σπουδαῖος ἄνθρωπος, ἀνέβαινε ἐπάνω στὰ βουνά, ἔψαλλε, τραγουδοῦσε, ἔγραφε ποιήματα. Πᾶνε τώρα αὐτοί, γινήκανε ἕνα τεμπελοχανεῖο. Σὲ λίγο θὰ ζητῆτε γεωργὸς καὶ βοσκός. Δὲν θὰ ὑπάρχουν γεωργοὶ καὶ βοσκοί».

ΕΛΛΑΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Η ΦΛΟΓΕΡΑ  

ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Ὑπὸ Γεωργίου Ν. Χαρτσᾶ βοσκοῦ καὶ διανέμεται δωρεὰν

ΦΛΟΓΕΡΑΚύμη
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ    1953
ΦΥΛΛΑΔΙΟΝ 6

                          ΠΟΙΗΜΑ

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ

ιεροκηρυξ π. ΑυγουστινοςΘρηνεῖτε νὰ θρηνήσωμε καὶ χριστιανοὶ μου κλᾶφτε καὶ λόγια ἑνὸς ἀγράμματου μὴν τὰ παραξηγᾶτε.
Παρατηρᾶτε χριστιανοὶ ἐδῶ στὴν Καρυστία, σὲ ποιὸ σημεῖον βρίσκεται ἡ πανσεμνεκκλησία.
Διάκος δὲν εὐρίσκεται Δεσπὸτη νὰ κλουθήσῃ, στὴ λειτουργία νὰ φανῃ δέησιν νὰ ἐκφωνήσῃ
καὶ κήρυκας δὲν βρίσκεται ἐδῶ νὰ κατηχήσῃ οὐδὲ καὶ ξεμολογητὴς νὰ μας ξεμολογήση.
Ποῦ ῾σαι Αὑγουστῖνε Ἱερὲ ποὺ ῾σαι ἐγκατεστημένος, σὲ ποίους τόπους βρίσκεσαι μὴν εἶσαι δικασμένος.
Ποῦ ῾σαι στυλοβάτη μας μὲ τὴν γλυκειὰ λαλιά σου, παρακαλοῦμε μίλησε καὶ πάρε μας κοντά σου.
Ποῦ ῾σαι στόμα μελίρρυτον νὰ μᾶς παρηγορήσης, ποῦ ῾σαι πνεῦμα ἄγιον νὰ μᾶς παρηγορήσης
ποῦ ῾σαι πνεῦμα ἄγιον νὰ μᾶς ξομολογήσης.
Τηλεγραφήματα ἄφθονα στὴ Σύνοδο πηγαίνουν, μα ἐντελῶς ἀνένδοτοι οἱ προεστοὶ κεῖ μένουν.
Ποῦ ῾σαι πατέρα μας γλυκὲ μιὰ συμβουλὴ νὰ δώσης καὶ απ’ ὄλεθρο τόν τρομέρο νὰ μᾶς ἐλευθερώσης.
Ποῦ ῾σαι Ἱεροκήρυκα πῶς μᾶς ἐγκαταλείπεις, ἤρθανε τὰ χριστούγενα νὰ μᾶς ξομολογήσης.
Ποιὸς ἀγέρας παγερὸς φύσηξέ καὶ σὲ πῆρε, θαρρῶ σέ τόπους πεδινοὺς κι απανέμους σέ πῆγε.
Σὰν τοῦ ὀρφέως τὸ λυρὶ ἄν μπόρια νὰ μιλήσω, τά ἄφθονα παράπονα ἐγὼ νὰ ἐξηγήσω.
Ποιὰ γλῶσσα φίλοι θέλησε πέτε μου ποῖα χείλη, ἕνας Δεσπότης θέλησε μένα νὰ καταγγείλῃ
καὶ εἰς τὰ Δικαστήρια βεβαίως νὰ μέ στείλῃ, σ’ αὐτὸ θὰ ἔχῃ δίκαιον διότι είμαστε φίλοι.
Ἐγὼ ὅμως τὸν συμπαθῶ συγχώρεσι ζητάω, νὰ συνπαθήσῃ τὸν Χριστὸν θερμῶς παρακαλάω.
Ποῦ ῾σαι πατέρα Κήρυκα ποῦ ῾σαι νὰ φωνάξης, λόγια αἰσχρὰ καὶ κι’ ἀνήθικα ἐσὺ νὰ τὰ πατάξης.
Πολιτικοὶ καὶ κληρηκοὶ Παπάδες Δεσποτάδες, οἱ Ὑπουργοὶ καὶ Βασιλεῖς Πάπαι Πατριαρχάδες.
Ὅλοι ξετᾶχτε τὶς γραφὲς ρωτᾶτε τοὺς Προφῆτες, μᾶς γράφουν καὶ μᾶς ἐξηγοῦν μᾶς περιμένουν λύσες.
Δὲν πρέπει νὰ μιλήσωμε μονάχα νὰ σκεφθοῦμε, πώς πλησιάζει ὁ καιρὸς καὶ ἁς διορθωθοῦμε.

Ὁ Βοσκὸς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΧΑΡΤΣΑΣ Κύμη-Εὐβοίας.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ… ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Απρ 11th, 2014 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦ. π. ΑΥΓΟΥΣΤ., ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ …

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 ΠΗΓΗ: www.monidadias-news.blogspot.gr

ΝΑ ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΠΑΡΙΟΣ (εκ Πάρου)  ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ!
Ο λαός δεν έχει αντίρρηση…Κλωτσάνε οι λειψοί της παραπαίουσας ιεραρχίας μας!

αγ. Ν.Κ.Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ, υπήρξε μια ριζοσπαστική φυσιογνωμία της Εκκλησίας. Ορθοτομούσε. Φανατικός στην τήρηση των παραδόσεων της Ορθοδοξίας. Έμπανε στα δημόσια πράγματα με πυγμή κι ανατάρασσε τα νερά και σε πολιτικό αλλά και σε εκκλησιαστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα συνάδελφοί του εν τη ιεροσύνη να μην τον «γουστάρουν»¨. Μνημειώδεις οι αντιδράσεις του για το Καρναβάλι των Πατρών και τα ελληνικά ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ.

 ΄Ομως ο άκαμπτος ο ιεράρχης αυτός- φυσικά πεντακάθαρος- αποσπούσε την αγάπη των απλών ανθρώπων. Άφησε πολύτιμο έργο πίσω του… Το φυλλάδιο του Η ΣΠΙΘΑ άφησε εποχή και συνεχίζει και σήμερα να εμπνέει.

 Ανακαλύψαμε πως υπάρχει και ιστοσελίδα στο όνομά του, που λειτουργεί με βάση τις παρακαταθήκες του μεγάλου αυτού ιεράρχη, που πολλοί τον θεωρούν ΄Αγιο, αλλά τα άτολμα και καναπεδάτα του λοιπού ιερατείου, βγάζουν μπέμπελι με την ιδέα της αγιοποίησής του…

Εκείνο δε που μας έκανε εντύπωση είναι η ιστοσελίδα http://www.augoustinos-kantiotis.gr, που τιμά ιδιαίτερα τη δική μας ιστοσελίδα (MONIDADIAS-NEWS) σε βαθμό να αναδημοσιεύει όλη μας την ύλη επί καθημερινής βάσης. Τυχαία το ανακαλύψαμε. Φαίνεται ότι κάπου στο βάθος μας εμφυλοχωρεί το πνεύμα του Αγίου Φλωρίνης του επαναστάτη σύγχρονου Επισκόπου.

Κάνοντας κλικ στην εικόνα πιο κάτω θα μπείτε στην ιστοσελίδα του λεβέντη επισκόπου. Και θα αντιληφθείτε τις ορθόδοξες αξίες του. Τίποτε άλλο! Θα επανέλθουμε εν καιρώ…

 _______________

 1. Ημερομηνία Σαβ 21:14, 5-4-2014
  Aδελφός από Ρουμανία που εξέδωσε πολλά βιβλία του π. Αυγουστίνου στα Ρουμανικά, μας έστειλε το εξής μήνυμα·
  Βγήκε ο 16ος τόμος στα Ρουμανικά με ομιλίες του Γέροντος. Με συγχωρείτε που έβαλα εικόνα με φωτοστέφανο τον Γέροντα στο εξώφυλλο. Ξέρω ότι αυτός δεν θα το ήθελε, επειδή ήταν ταπεινός. Όμως ο άγιος Paisios o Belitzikovsky λέει· Πως άγιος δεν είναι αυτός που κάνει θαύματα, αλλά αυτός που ομολογεί την Αλήθεια.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔAΣ
  Ημερομηνία Κυρ 23:22
  Δεν έχετε άδικο· Ο π. Αυγουστίνος έχει τα στοιχεία της αγιότητος. Έχει άνα βίο γεμάτο αγώνες και θαύματα. Η ζωή του ήταν γεμάτη από θαύματα, όταν ήταν εν ζωή. Θα σας μάλωνε όμως για το εξώφυλλο. Αν ποτέ γραφεί πλήρης βιογραφικό, θα δείτε πόσες φορές ο Θεός έσωσε την ζωή του με θαυμαστό τρόπο…

ΚΡΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΛΛΑΧΟΘΕΝ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Ιαν 17th, 2014 | filed Filed under: ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ
 • Η «ΣΠΙΘΑ» του π. Αυγουστίνου Καντιώτη

και η παρακμή … στις Ιστοσελίδες και στα περιοδικά των Μητροπόλεων

Θυμάμαι …,
την εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑ» του π.Αυγουστίνου Καντιώτη
(μετέπειτα επισκόπου Φλωρίνης -να ναι καλά η Αριστίνδην Σύνοδος που τον έκανε επίσκοπο λίγους μήνες μετά την επιβολή της Δικτατορίας, γιατί στην δημοκρατία κάτι τέτοιοι αγωνιστές ιερείς, αντί να επιβραβεύονται, διώκονται και εκτοπίζονται από τις ενορίες τους).Φωτογράφιζε λοιπόν ο π.Αυγουστίνος τα ρετιρέ που ανήκουν σε δεσποτάδες και τα δημοσιοποιούσε στην «ΣΠΙΘΑ». Κατήγγειλε δημόσια και κατονόμαζε τους δεσποτάδες που θησαυρίζουν και αφήνουν διαμερίσματα κληρονομιά στα ανίψια τους

Δημοσίευμα σε εφημερίδα: «Σάλος με 2 μητροπολίτες με καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ»  πηγή

Αληθινό παλικάρι ο π.Αυγουστίνος με πεντακάθαρη ψυχή και γι αυτό τα έβαζε με όλους:

 • ΨΗΦΟ-ΚΛΗΡ-ιστ.Δεν φοβήθηκε να κόψει το μνημόσυνο στον Πατριάρχη (για τα ανοίγματα στον Πάπα, δείτε εδώ),
 • δεν φοβήθηκε να κόψει το μνημόσυνο στον Βασιλέα (το 1949 έπαυσε το πολυχρόνιο του βασιλιά Παύλου στην Κοζάνη, παρουσία στρατιωτικών αρχών και του συνταγματάρχου Βεντήρη. Συγχρόνως κυκλοφόρησε κατά χιλιάδες την «Χριστιανική Σπίθα»· http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=27859, με το ερώτημα· Βασιλεύ είστε μασόνος;  ο βασιλιάς ανακάλεσε το μασονικό έγγραφο !)
 • δεν φοβήθηκε να τα βάλει και με την ίδια την δικτατορία (δείτε ενδεικτικά πως απάντησε σε Υπουργό της Δικτατορίας : «μέχρι τώρα σας μιλούσα ως μητροπολίτης προς υπουργό τώρα ξεχάστε ότι σας ομιλεί ο μητροπολίτης, σας μιλεί ο Καντιώτης, την Κυριακή θα κατέβω στο Αμύνταιο και να πάτε να κάνετε ότι θέλετε» και του έκλεισε το τηλέφωνο!
  «Ακούστε, μέχρι τώρα σας μιλούσα ως Μητροπολίτης προς υπουργό, τώρα ξεχάστε ότι σας ομιλεί ο Μητροπολίτης και σας ομιλεί ο Καντιώτης, την Κυριακή θα κατέβω στο Αμύνταιο και να πάτε να κάνετε ο,τι θέλετε». Και του κλείνει το τηλέφωνο!! – See more at: http://www.kozan.gr/?p=25465#sthash.RN3yX6tI.dpuf

  όπως και όταν απαίτησαν να κάνουν πολιτικά κηρύγματα εντός του ναού, μάλιστα τον κάλεσαν να τον δικάσουν στο στρατοδικείο Ρουφ, διαβάστε σχετικά εδώ)

 • δεν φοβήθηκε να κατηγορήσει τον Κων/νο Καραμανλή (τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας) ότι είναι Μασόνος και ότι επιδιώκει να διαλύσει τα ιδανικά της πατρίδας μας.
Ήταν ο αδιάφθορος κληρικός, μαχητικός, ασυμβίβαστος και διαπρύσσιος κήρυκας της καθάρσεως της Εκκλησίας από τα στοιχεία εκείνα που την εκθέτουν. Αποτελούσε την εστία της αντιστάσεως σε όλες εκείνες τις φθοροποιές δυνάμεις που απειργάζοντο την υπονόμευση της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο υπερασπιστής των αδίκως καταδιωκομένων και κατατρεγμένων. – See more at: http://www.kozan.gr/?p=25465#sthash.RN3yX6tI.dpuf


Τις «ΣΠΙΘΕΣ» του π.Αυγουστίνου θυμάμαι όταν κατά καιρούς πέφτουν στα χέρια μου περιοδικά και προσφάτως και ιστοσελίδες μητροπόλεων.


Αντί να προβάλουν πνευματικά και εθνικά θέματα, που θα αφυπνίσουν και θα στηρίξουν τον λαό, προβάλουν «τι έκανε κάθε μέρα Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ»!
Λευκώματα ολόκληρα με τις έγχρωμες φωτογραφίες του μητροπολίτη!  Μέχρι και ημερολόγια με φωτογραφία στο εξώφυλλο τον μητροπολίτη! Μας ενημερώνουν καθημερινά τι έκανε ο μητροπολίτης με κάθε λεπτομέρεια (μόνον πόσες φορές πήγε στην τουαλέτα και αν ενεργήθηκε δεν μας γράφουν! όλα τα άλλα είναι εκεί με φωτογραφίες του)
Επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει, για να τους βοηθήσουμε να «προσγειωθούν» πριν είναι αργά, γράφτηκε το παραπάνω κείμενο -το οποίο θα σταλεί σε όλες τις μητροπόλεις- και παραθέτουμε σχετικό άρθρο του π.Διονυσίου Τάτση:
Μαχητής Θεσσαλονίκης- Ιστολόγιο Αντιπαρακμή
Τοῦ πρωτοπρεσβ. π. Διονυσίου Τάτση :
Η ΡΑΓΔΑΙΑ ἀνάπτυξη τῆς τεχνολογίας στὰ μέσα ἐπικοινωνίας καὶ πληροφόρησης εἶναι ὁ μεγάλος πειρασμὸς τῶν σύγχρονων χριστιανῶν. Σχεδὸν ὅλοι ἀσχολοῦνται μὲ αὐτὴ καὶ ἐπιδιώκουν τὴν προβολή. Θέλουν νὰ δείξουν εὐρύτερα αὐτὰ ποὺ οἱ ἴδιοι κάνουν.
Ὅλες πιὰ οἱ Μητροπόλεις ἔχουν ἱστοσελίδες καὶ προβάλλουν τὸ ἔργο τους ἢ καλύτερα προβάλλουν ἀσήμαντες δραστηριότητες τῶν Μητροπολιτῶν, οἱ ὁποῖοι νομίζουν ὅτι ἐπιτελοῦν σπουδαῖο ἔργο καὶ πρέπει νὰ προβληθεῖ, γιὰ νὰ παραδειγματίσει τὸ λαό, ἐνῶ στὴν πραγματικότητα προβάλλεται «τὸ τίποτα».
Ἀλήθεια, πόση πνευματικὴ ἀξία ἔχει
μία ἀρχιερατικὴ λειτουργία ἢ ἕνα ἀρχιερατικὸ συλλείτουργο μὲ λαμπροφορεμένους Ἀρχιερεῖς, σὲ μιὰ ἐποχὴ μάλιστα ποὺ ὁ λαὸς δὲν μπορεῖ νὰ ἐξοικονομήσει οὔτε τὰ στοιχειώδη τῆς ζωῆς; Δυστυχῶς, οἱ περισσότεροι Ἀρχιερεῖς ζοῦν στὸ δικό τους κόσμο, χωρὶς νὰ ἐπηρεάζονται ἰδιαίτερα καὶ ἂς ἑτοιμάζουν οἱ συνεργάτες τους ἱερεῖς μερικὲς μερίδες φαγητοῦ γιὰ τοὺς πεινασμένους καὶ δυστυχεῖς.
Στὶς ἱστοσελίδες τους οἱ Μητροπολίτες προβάλλουν κάθε κίνησή τους. Ποῦ πῆγαν, τί εἶπαν, τί φόρεσαν ὡς λειτουργοὶ τοῦ ταπεινοῦ Ἰησοῦ, τί ἔφαγαν, τί δῶρα ἀντάλλαξαν μὲ τοὺς ἐν Χριστῷ ἀδελφούς τους, τί σχεδιάζουν γιὰ τὸ μέλλον, τὴν ὥρα ποὺ τὸ παρὸν ἦταν κενό…Τόση ματαιοδοξία οὔτε στοὺς κοσμικοὺς δὲν συναντοῦμε. Ξεχνοῦν οἱ πνευματικοί μας πατέρες ὅτι ἡ προβολὴ καὶ ἡ διαφήμιση δὲν ἔχουν καμία σχέση μὲ τὴν πνευματικὴ ζωὴ καὶ εἰδικότερα τὴν…
ἀρετὴ τῆς ταπείνωσης.

Οἱ ματαιόδοξοι Ἀρχιερεῖς ἔχουν ἐπιστρατεύσει καὶ εἰδικοὺς κληρικούς, οἱ ὁποῖοι τοὺς συνοδεύουν σὲ κάθε δημόσια ἐμφάνισή τους καὶ ἀποθανατίζουν τὸ βηματισμό τους, τὶς κινήσεις τους, τὰ λόγια τῆς καθημερινότητας, τοὺς κατὰ συνθήκην χαιρετισμούς, τὶς εὐλογίες τους, ἀλλὰ καὶ τὶς λειτουργίες τους, ποὺ τελοῦνται «πρὸς τὸ θεαθῆναι» συνήθως. Θέλουν νὰ μὴ χαθεῖ τίποτα ἀπὸ τὰ ἀρχεῖο τους. Κάθε τί ποὺ τροφοδοτεῖ τὸν ἐγωϊσμό τους καὶ τὸ κοσμικὸ φρόνημα, ποὺ τοὺς ἔχει αἰχμαλωτίσει, τὸ διαφυλάσσουν.

Ὅλα αὐτὰ δείχνουν ὅτι οἱ συγκεκριμένοι Μητροπολίτες βρίσκονται σὲ λάθος δρόμο, γι᾽ αὐτὸ κάτι πρέπει νὰ γίνει. Δὲν εἶναι δυνατὸ νὰ σέρνονται ἀπὸ τὴν ἐπικαιρότητα καὶ νὰ ἐπιδιώκουν τὴν προβολὴ χωρὶς λόγο καὶ αἰτία. Καὶ ἂν ἐπρόκειτο γιὰ θέματα ὀρθοδόξου πίστεως καὶ ὁμολογίας, θὰ μποροῦσε κανεὶς νὰ τοὺς ἐπαινέσει.Ὅταν ὅμως σιωποῦν μπροστὰ στοὺς προκλητικοὺς καὶ ἀπαράδεκτους οἰκουμενιστές, ὅταν εἶναι συμβιβασμένοι μὲ τὸν κόσμο καὶ ποτὲ δὲν ὑψώνουν τὴ φωνή τους γιὰ τὰ κακῶς κείμενα τῆς Ἐκκλησίας, πῶς νὰ δεχτεῖ κανεὶς ὅτι βαδίζουν τὸ δρόμο τῆς σωτηρίας καὶ μποροῦν νὰ διακονήσουν τὸ λαὸ τοῦ Θεοῦ;
Δὲν πιστεύουμε ὅτι κάποια μέρα ὅλοι οἱ πνευματικοί μας πατέρες θὰ συναισθανθοῦν τὴν ἐσφαλμένη τους πορεία καὶ θὰ μετανοήσουν, ἀκολουθώντας τὸ δρόμο ποὺ μᾶς ἔχουν δείξει οἱ Ἅγιοι τῆς Ἐκκλησίας, οἱ ὁποῖοι, ἂν ζοῦσαν στὶς μέρες μας, δὲν θὰ αἰχμαλωτίζονταν ἀπὸ τὴ σύγχρονη τεχνολογία οὔτε καὶ θὰ ἐπέτρεπαν νὰ προβάλλονται στὸν κόσμο, σὰν νέα προϊόντα, ποὺ ἀναζητοῦν καταναλωτές.
Ορθόδοξος Τύπος, 17/1/2014 και dtatsis.blogspot.gr
 το είδαμε εδώ

Θυμίζουμε σχετικές αναρτήσεις:

«Η ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΙΑ» , ομιλία του επισκόπου Αυγ.Καντιώτη και μερικές σκέψεις.. 

Τι έκανε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Αποκλειστικό: Ο μητροπολίτης Σιατίστης υποδέχεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Υπερβολή, ματαιοδοξία, αλαζονεία, ΥΒΡΙΣ. (φωτογραφίες- βίντεο)

Αναρτήθηκε από Μαχητής Θεσσαλονίκης στις

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Νοέ 13th, 2013 | filed Filed under: ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

(Ένα) Aφιέρωμα στον Μακαριστό Μητροπολίτη π. Αυγουστίνο Καντιώτη

από τον Σύλλογο Κιουταχειωτών & Μικρασιατών Φλώρινας

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κιουταχειωτών και Μικρασιατών Φλώρινας θεωρεί υποχρέωσή του να γράψει λίγα λόγια μια και συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη μας π. Αυγουστίνου Καντιώτου.
Γενική ήταν η αναγνώρισή του. Όχι μόνο από τον πιστό λαό αλλά και από την εκκλησιαστική ηγεσία.
Πολλοί ομιλούν περί θαυμάτων. Όχι όμως όπως τα εννοούν οι απλοϊκοί, αλλά μεγαλύτερης σημασίας. Ανέστησε ψυχές απονεκρωθείσες, καλλιέργησε την πιο κρυμμένη σπίθα του θείου μέσα και εις τον ταπεινότερο άνθρωπο με τα κ;hryγματά του και έγινε πνευματικός πατέρας χιλιάδων ανθρώπων.
Πράγματι ο π. Αυγουστίνος έκανε θαύματα. Ένα θαύμα ήταν το έργο του. Ένα θαύμα ήταν η ζωή του. Σκοπός του ήταν η πνευματική και ηθική αναγέννηση του ανθρώπου. Γνώριζε καλά πως χωρίς εσωτερική πνευματική ζωή δε γίνεται τίποτε. Συνηθίσαμε να θεωρούμε τους αγίους σαν μακρινές ασκητικές μορφές. Και όμως το «Άγιοι γίνεσθε» είναι θεϊκή προτροπή με διαρκή επικαιρότητα. Κάτι περισσότερο. Είναι ψυχική ανάγκη.
Πνευματική όμως ζωή δεν υπάρχει χωρίς τον Χριστό. Αυτό το ζούσε βαθιά ο Σεβασμιώτατος π. Αυγουστίνος. Ο Χριστός ήταν γι’ αυτόν το παν, το ύψιστο αγαθό ο Λυτρωτής και Σωτήρας, το θεμέλιο της ζωής του, η αναπνοή του.
Συνδεδεμένος έτσι στενά με την αστείρευτη πηγή της ζωής, τον Χριστό, ξεχυνόταν σαν πλουσιόδωρο ποτάμι και άπλωνε τα ζωογόνα νάματά του παντού και έκανε την έρημο της εποχής μας να γεμίζει από πνευματικές οάσεις. Ο Χριστός που ζούσε μέσα του, γινόταν μια αδιάκοπη πυροδότηση, γι α κίνηση δημιουργική με έργα: Γηροκομεία, Οικοτροφεία, οίκους Χειροτεχνίας, Ραδιοφωνικό Σταθμό, έργα ευαγγελισμού και πλούσιας Χριστιανικής αγάπης. Όλοι γνώριζαν τα αγαπημένα ονόματα που έλεγε με δάκρυα ο π. Αυγουστίνος «Πόντος-Μ.Ασία-Κύπρος-Χριστός και Ελλάδα. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ελληνική».
Κι εμείς ήρθαμε προσκυνητές στο μνήμα του Μακαριστού Σεβασμιωτάτου μας κ. Αυγουστίνου. Κλείναμε ευλαβικά το γόνυ και παρακαλέσαμε από κει ψηλά που βρίσκεται να πρεσβεύει για όλους μας και για την Ελλάδα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Για το Δ.Σ
Κουγιουμτζόγλου Θεοδώρα

Αναρτήθηκε από  NEA ΦΛΩΡΙΝΑ.. & vounisios.pblogs.gr

1. π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ… 2. ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΦΛΟΓΑ ΑΝΥΠΩΤΗ… 3. TO ΑΛΛΟΘΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΩΝΩΝ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 1st, 2013 | filed Filed under: ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ, ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

_

«Έως θανάτου αγώνισαι υπέρ της Αληθείας

και Κύριος ο Θεός πολεμήσει υπέρ σου!» (Σοφία Σειράχ 4, 28)

Nικολάου Πανταζή 

Αυτό το φοβερά εντυπωσιακό, το άκρως δυναμικό, αγωνιστικό και πολεμικό χωρίο, ανέγνωσα για πρώτη φορά στη ζωή μου, σε τεραστία επιγραφή με μεγάλα γράμματα στον τοίχο, επάνω ακριβώς από τον Ιστορικό, Θρυλικό και Θριαμβικό Άμβωνα της Ζωοδόχου Αιθούσης της Αδελφότητος Σταυρός, όταν κήρυττε φλογερά ο Νεο-Χρυσόστομος και Άγιος Πατήρ της Εκκλησίας μας, π. Αυγουστίνος. Επίθετο δεν χρειάζεται. Όταν μιλούμε για άλλους συνωνύμους, το επίθετό τους είναι αναγκαίο. Ο π. Αυγουστίνος ΕΝΑΣ ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός. Μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, αμφιβάλλω αν θα ξανάρθει άλλος!

Με την απλή βιντεοκάμερα που είχα φέρει επί τούτου από την Αυστραλία και βιντεοσκοπούσα τις αγωνιστικές και ανεπανάληπτες ομιλίες του, παράλληλα σκεπτόμουν ενδομύχως: Αυτές οι βιντεοσκοπήσεις μια μέρα θα με κρίνουν… Έχοντας ο Άγιος Γέροντας έντονο το διορατικό χάρισμα, αμέσως μετα την ομιλία του, κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του Άμβωνος, μου επανέλαβε λέξη προς λέξη, με τον χαρακτηριστικό του τόνο αυστηρότητος, τον αυτοελεγκτικό συλλογισμό μου… Και είπα «Θεέ μου, μην επιτρέψεις να σταθώ απλός, μηχανικός, άκαρπος και απαθής «καμεραμάν» αλλά αξίωσέ με να του μοιάσω έστω και στο νυχάκι…» Αλλά ακόμη και σήμερα, αυτό «το νυχάκι» παραμένει για μένα ύψος άφθαστο!

Σε αυτή την Αίθουσα πάλι, θαύμαζα τον Θεολογικό Αστέρα του Στρατευομένου Αντι-αιρετικού Στερεώματος και Πανθομολογητή Θεολόγο, (παρακαλώ με «Θ» κεφαλαίο, κι’ ας υπογράφει ο ίδιος πάντοτε εν ταπεινώσει, με «θ» μικρό) ο αξιότιμος και Αξιολογώτατος Ερμηνευτής της Αγίας Γραφής και των πάνυ δυσκόλων χωρίων αυτής, ο επ’ εσχάτων των αντιχρίστων χρόνων και αισχρών πατριαρχικών χρονικών ανυποστάτως και παναδίκως «αφορισθείς», ο τουναντίον εκ κοιλίας μητρός αυτού αφορισθείς προς την υψίστην Ποιμαντικήν της Θεολογίας Επιστήμην, ο αγαπητός Νικόλαος Σωτηρόπουλος, σε αυτήν την αίθουσα λέγω, έβλεπα και δάκρυζα, και ξαναβλέπω τώρα νοητώς και ξαναδακρύζω, ορώμην ενώπιόν μου διαπαντός, το δάχτυλό του να υψώνεται Προδρομικώς και να δείχνει της ως άνω επικεφαλίδα, το Θεόπνευστο αυτό τροπαιοφόρο, Αγιογραφικό χωρίο.

«Έως θανάτου αγώνισαι υπέρ της Αληθείας και Κύριος ο Θεός πολεμήσει υπέρ σου!» Όσες φορές και να το λες, και μύριες φορές να το ξαναδιαβάζεις, δεν το βαριέσαι. Δεν είναι και μικρό πράγμα να’ χεις ΣΥΜΜΑΧΟ και ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ τον…  Ίδιο τον Θεό! Τύφλα να ‘χουν τα Ηνωμένα Έθνη που μόνο διχόνια καταφέρνουν. Τύφλα να’χει ο κάθε Κόφι-Ανάν, ο Μπούσ, η Κοντολίσα Ραϊς και ο κάθε Μασονοπρόβλητος Ομπάμα! Αυτοί, «του θανατά», εμείς «έως Θανάτου!»

«Έως θανάτου αγώνισαι…» Λένε συχνά πως δεν πρέπει να φτάνουμε στα άκρα. Οι άνθρωποι «των άκρων» λέγονται «εξτρεμιστές» από το «extremus». Ο θάνατος όμως είναι το άκρον της ζωής. Ο Θεός ζητάει να αγωνιζόμαστε μέχρι τελικής πτώσεως, μέχρι θανάτου. Αυτό κι’ αν είναι θεϊκή ακρότις!…

Tην συνέχεια στην ιστοσελίδα apotixisi.blogspot.gr

862c570e406e

Αυγουστίνος Καντιώτης! Εξαίσιο θρησκευτικό και εθνικό σύμβολο και ακάματος κοινωνικός εργάτης!

Λυκούργου Νάνη
Ο μακαριστός ιεράρχης, δεν υπήρξε μόνο μια εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα αλλά, επιπλέον, διαθέτει και ένδοξες περγαμηνές εθνικής και κοινωνικής δράσεως. Στην κατεχόμενη Κοζάνη, κατά τη διάρκεια της απαισίας μνήμης Γερμανικής κατοχής, με τα θρυλικά συσσίτια, τα οποία διοργάνωσε, διέσωσε από τον εκ πείνης θάνατο 8150 ψυχές! Συνεπεία της εθνικής του δράσεως επέσυρε τη μήνι των αρχών κατοχής ένεκα της οποίας αποφασίστηκε η εκτέλεσή του απ την οποία γλύτωσε εκ θαύματος!
Κι όμως, ο δήμος Κοζάνης, παρ όλο που ο δήμαρχος σε ομιλία του ενώπιον του πατριάρχη Βαρθολομαίου, πληθύος μητροπολιτών, επισήμων αρχών και χιλιάδων Κοζανιτών, αναγνώρισε την ατίμητη προσφορά του, όπως και αυτήν του μακαριστού Ζακύνθου και είτα Κιλκισίου Αποστόλου Παπακωνσταντίνου, που επίσης δραστηριοποιήθηκε ποιμαντικά στην Κοζάνη, ούτε σε μία πάροδο δεν έδωσε όνομα προς τιμήν του εξαίσιου ιεράρχη, τη στιγμή κατά την οποίαν τιμώνται ποικίλα μηδενικά και ασημαντότητες! Εν έτει 1942, διέτρεξε τις πόλεις και τα χωριά του νομού Φλωρίνης, του εγκαταλελειμμένου ποιμαντικά, απ τον προκάτοχό του, ευαγγελιζόμενος το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας, συγκακακουχούμενος με το λαό του Θεού, ιερουργώντας, εξομολογώντας, κηρύττοντας, παρηγορώντας.

862c570e406e

 

ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ π. ΗΛΙΑ ΥΦΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ

Ποῦ βρῆκε φλόγ᾽ ἀνύπνωτη καὶ τόσο ἅγιο πάθος;π. Αυγουστινος902 ist
Στὰ τρίσβαθα ποίου οὐρανοῦ καὶ τῆς ψυχῆς ποῖο βάθος!

Ποῖα γλῶσσα ν᾽ ἀναμετρηθει, ποῖα γλαφυρή γραφίδα
Μ᾽ ὅσα ἐκεῖνος πάλεψε γιὰ πίστη καὶ πατρίδα;

Πρόδρομος καὶ Χρυσόστομος καὶ πύρινος Ἡλίας
Ἀπὸ λήθαργο θανάσιμης μᾶς ξύπνησε ὑπνηλίας.

Καὶ σὰν τὰν ἀλογόμυγα τοῦ δηκτικοῦ Σωκράτη
Σπιρούνιζε τῆς Ἐκκλησιάς τὸ ράθυμο τὸ ἄτι.

Μπορεῖ ἡ σπείρα τῶν νωθρῶν, τῶν δόλιων κι ἀφρόνων
Τρέλα τὸν οἴστρο νὰ τὸν λέει τῶν ἅγιων καὶ σωφρόνων

Ὅμως ὁ χρόνος κι ὁ Θεός. Ποὺ δίκαια δικάζουν
Τ᾽ ἀντίδωρα στοὺς κάλπικους κι ἀληθινούς μοιράζουν…

            π. ᾽Ηλίας Ὑφαντής

4f923ef952

TO ΑΛΛΟΘΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΩΝΩΝ

http://papaililiasyfantis.wordpress.com

ΠΕΙΡΑΤΑΙ-ιστ copyΧαμός και χαλασμός! Μέγα θέμα πολιτικό, νομικό, κοινωνικό, ηθικό: Εξαιτίας της πρωτοφανούς σπουδής, με την οποία έγιναν οι συλλήψεις σε βάρος βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Προκειμένου να αποδειχθεί, αν το κόμμα τους είναι εγκληματική οργάνωση. Γεγονός για το οποίο θα αποφανθεί αρμοδίως η λεγόμενη, Δικαιοσύνη.  Αν βέβαια είναι ζωντανή και ανεξάρτητη και όχι εξαρτημένη και αποθαμένη.

Επιτρέψτε όμως σε μας-το φτωχό προλεταριάτο-που δεν γνωρίζουμε τα άρθρα και τους νόμους, αλλά διαθέτουμε το στοιχειώδες κοινό περί δικαίου αίσθημα, να αναρωτηθούμε και να ρωτήσουμε: Τα μνημονιακά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους, δεν συνιστούν εγκληματικές οργανώσεις και μάλιστα του χειρίστου είδους;

Ή μήπως, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ δεν δολοφονούν την πατρίδα μας; Και δεν υπονομεύουν τη θρησκεία μας! Και δεν πλαστογραφούν  την ιστορία μας! Και δεν εξευτελίζουν-κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους-την παιδεία μας;  Και δεν δολοφονούν μυριοτρόπως τα παιδιά μας! Και παράλληλα την οικογενειακή και οικονομική και ηθική μας υπόσταση. Κάνοντας θεσμικό και νομικό καθεστώς το έγκλημα και την κακουργία. Και κηρύσσοντας απηνή διωγμό ενάντια σε κάθε έννοιας δικαιοσύνης και δικαιωμάτων του λαού!

Αλλά, θα μας αντιτείνουν κάποιοι: Μα, επιτέλους, δεν έχουν κι αυτοί δικαίωμα στα ανθρώπινα λάθη; Το όργιο όμως της κακουργίας τους φωνάζει πως δεν κάνουν κανένα λάθος. Και ότι αυτοί και οι πάτρωνές τους συμμετέχουν σε ένα, μέχρι την παραμικρότερη λεπτομέρεια, προμελετημένο σατανικό σχέδιο, που αποσκοπεί στην πολύτροπη καταστροφή της πατρίδας και εξαθλίωση του λαού μας. Έτσι ώστε η υποδούλωση μας να είναι, όχι μόνο σε πλάτος, αλλά και σε βάθος ολοκληρωτική.

Και προωθούν το δολοφονικό τους σχέδιο, ακάθεκτοι. Χωρίς καθόλου αναστολές. Το 2007 και το 2009 έκαψαν  τη μισή Ελλάδα και θυσίασαν στην πυρά της ιερής τους εξέτασης ένα σωρό αθώους, προκειμένου, όπως Read more »

Αυγουστινος ο Αναργυρος

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Σεπ 21st, 2013 | filed Filed under: ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

Αυγουστινος ο Αναργυρος 

(Για τα τρία χρόνια από την κοίμησή του – Προσωπικὲς εμπειρίες)

Γεωργίου Τσακαλίδη, Δρ. Θεολογίας
(Ορθόδοξος Τύπος, 29/09/2013)

π. Αυγ. Ναος Μεταμ. Σ. Λ.Στις 28 Αυγούστου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την οσιακή κοίμηση του πρώην Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη σε ηλικία 104 ετών.

Επειδή χρημάτισα στα φοιτητικά μου χρόνια συνοδός του, ελάχιστες φορές και υπογραφέας  του, και έζησα από κοντά ορισμένα περιστατικά της ζωής του, θα ήθελα να μεταφέρω στους αναγνώστες ως προσωπικές εμπειρίες έξι, άγνωστα στους περισσότερους, από τα  περιστατικά αυτά. Το πρώτο που θέλω να καταγράψω αιτιολογεί τον τίτλο του άρθρου «Αυγουστίνος ο Ανάργυρος».

Ήταν, αν θυμάμαι καλά, Οκτώβριος του 1969. Συνεδρίαζε η Σύνοδος της Ιεραρχίας. Συνόδεψα με τον οδηγό του, Αλέκο Φωκά, τον Μητροπολίτη στη Μονή Πετράκη, όπου γινόταν οι συνεδριάσεις της Ιεραρχίας. Για να αξιοποιήσουμε το χρόνο και να μη περιμένουμε έξω από το Συνοδικό Μέγαρο, πήγαμε με τον οδηγό του σε διάφορα βιβλιοπωλεία του κέντρου των Αθηνών να παραλάβουμε βιβλία για το βιβλιοπωλείο της Αδελφότητος «Σταυρός». Θα επιστρέφαμε γύρω στις 1 μ. μ., που υπολογίζονταν να ολοκληρωθούν το νωρίτερο οι προμεσημβρινές εργασίες της Συνόδου, για να τον παραλάβουμε. Η ενασχόλησή μας με τις παραγγελίες των βιβλίων δεν κράτησε περισσότερο από  δύο ώρες. Όταν επιστρέψαμε στο Βιβλιοπωλείο του «Σταυρού», για να αφήσουμε τα βιβλία που αγοράσαμε, είδαμε με έκπληξη τον γέροντα στο βιβλιοπωλείο, που μόλις με είδε άρχισε να διαμαρτύρεται: «Πού ήσουν, παιδάκι μου; Σε αναζήτησα και δεν σε βρήκα! Πάρε αμέσως 50 δραχμές από το ταμείο,  να πας στη Σύνοδο και να τις επιστρέψεις στον π. Αντώνιο». Τι είχε συμβεί; Ο γέροντας διαφώνησε για τα «γλυκανάλατα» θέματα της Ιεραρχίας, ενώ έπρεπε να καταπιαστεί με τα πλέον φλέγοντα ζητήματα της Εκκλησίας, και διαμαρτυρόμενος αποχώρησε από τις εργασίες της Συνόδου. Ποτέ όμως δεν είχε χρήματα μαζί του. Με αναζήτησε. Δεν με βρήκε. Πήγε στο γραφείο του ιερέως π. Αντωνίου. Δανείστηκε 50 δραχμές. Πήρε ένα ταξί και επέστρεψε στην Αδελφότητα. Ο άνθρωπος αυτός, ενώ είχε οργανώσει στην Αθήνα τεράστιο κοινωνικό έργο, που απαιτούσε πολλά χρήματα, έθεσε ως άσκηση στο πνευματικό του πρόγραμμα να μη πιάσει ποτέ χρήματα στα χέρια του. Το μισθό του και αργότερα τη σύνταξή του τη διαχειρίζονταν για τις διάφορες ανάγκες ο π. Ιερόθεος Κοκκονός. Μάλιστα κυκλοφορούσε τότε μεταξύ των μελών της Αδελφότητος η άποψη ότι αν του έδειχναν διάφορα χαρτονομίσματα και απέκρυπταν τον αριθμό που αναγράφονταν επάνω τους δεν θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει για ποιο χαρτονόμισμα πρόκειται.

Το δεύτερο περιστατικό Για τη συνέχεια· www.zoiforos.gr  {Αυγουστίνος ο Ανάργυρος – (Τρία χρόνια από την…