Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for the ‘ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ’ Category

ΣΥΜΒΟΥΛEΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ ΟΤΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΠΙΣΤΟΥΣ & ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, & ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΙΝΗΣ ΕΝΑΣ ΑΔΕΛΦΕ, ΜΟΥ ΜΗΝ ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΘΗΣ… 2) ΘΑ ΝΙΚΗΣΗ Ο ΕΝΑΣ «Ἀντιστητε τω διαβολω & φευξετε ἀφ᾿ἡμων»

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιαν 19th, 2024 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

«Αν ὅλη η πόλις ή το χωριό σου, αρνηθούν το Χριστό,

σὺ πίστευε στὸ Θεό καὶ ἕνας νὰ μείνεις θὰ νικήσεις

Kατασκην. π. Αυγουστ...

«…Στα χρόνια αυτά που ζοῦμε, αδέρφια μου, «στώμεν καλώς»! Μέσα στη γενεά μας αυτή, γενεά Σοδόμων και Γομόρρας, γενεά απίστων και διεφθαρμένων ανθρώπων, γενεά πονηρά και διεστραμμένη απ᾿ άκρου εις άκρο, «στώμεν καλώς»! Σάν στρατιώτης που κρατάει τη σημαία του Χριστού, ας σταθούμε καλώς! Κι αν ακόμα μείνεις ένας, αδελφέ μου, μην απογοητευθείς. Κι αν ακόμα όλη η πόλις ή το χωριό σου, αρνηθούν το Χριστό, συ μην τον αρνηθείς. Κι αν ακόμη πάνω στο κάθε σπίτι υψωθεί η παντιέρα του διαβόλου, στο δικό σου το σπίτι να μην υψωθεί. Ένας να μείνεις, πίστευε στο Θεό! Γιατί μπορεί να είναι ψέματα τα άστρα, ψέματα ο ήλιος, ψέματα ο κόσμος, ψέματα και οι βασιλιάδες, ψέματα τα παλάτια, όλα να είναι ψέματα· ένα δεν είναι ψέμα, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός· όν, παίδες, υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας. Αμήν».

† επίσκοπος Αυγουστίνος

ΘΑ ΝΙΚΗΣΗ Ο ΕΝΑΣ

«Ἀντίστητε τῶ διαβόλω καὶ φεύξετε ἀφ᾿ἡμῶν»

Ομιλία του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
σε μαθητάς & μαθήτριες των Κατηχητικῶν Σχολείων Πτολεμαΐδος 1978

Κατασκην.Ἀγαπητά μας παιδιά, μαθηταὶ καὶ μαθήτριαι τῶν Κατηχητικῶν Σχολείων, τὴ στιγμὴ αὐτὴ, ποὺ βρίσκομαι μπροστά σας, εἶμαι πολὺ συγκινημένος. Τρία αἰσθήματα κυριαρχοῦν στὴν ψυχή μου. Τὸ ἕνα αἲσθημα εἶνε ἡ χαρά, τὸ δεύτερο εἶνε ἡ λύπη καὶ τὸ τρίτο εἶνε ἡ ἀνησυχία.
Χαίρω διότι δὲν εἶνε μικρό πράγμα στὸν σύγχρονο κόσμο, στὴν ἐποχὴ αὐτὴ τῆς ἀθεΐας καὶ ἀπιστίας, δὲν εἶνε μικρό πράγμα, ἑκατοντάδες παιδιά, μαθηταί καὶ μαθήτριαι τοῦ Γυμνασίου σὰν ἐλάφια διψασμένα, νὰ τρέχετε στὴν πηγή, στὴν διδασκαλία τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, στὰ Κατηχητικά Σχολεῖα. Αὐτὸ πολὺ μᾶς παρηγορεῖ καὶ πολὺ μᾶς ἐνθουσιάζει. Γι᾿αὐτὸ αἰσθάνομαι χαρὰ καὶ δοξάζω τὸ Θεό. Read more »

ΑΘΩΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΕΝΟΧΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΦΥΛΑΓΟΥΝ!!! 2) ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΣΟ 3) ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΖΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ, ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 19th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΗ

ΑΘΩΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.
ΕΝΟΧΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΦΥΛΑΓΟΥΝ!!!

Διαβαστε το πρωτοσελιδο της εφημεριδος ΕΣΤΙΑ:

https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/12/blog-post_455.html

d454142812c7

ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΣΟ

  • Διώχνουν τα παιδιά μας και προσκαλούν αλλόθρησκους ανειδίκευτους εργάτες με τις πολυμελείς οικογένειές τους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο νομιμοποιούν όλους τους λαθρομετανάστες, ενώ στους Έλληνες προωθούν την ομοφυλοφιλία, τις εκτρώσεις και πολεμούν την οικογένεια.
    Αν δεν αντιδράσουμε ΧΘΕΣ, δεν θα αργήσει η ώρα που η ψυχή τούτης της ιερής Γης, οι Έλληνες, θα είναι μειοψηφία και η Ελλάδα μας θα έχει μετατραπεί σε εγκληματική βρωμοχαβούζα και παράδεισο οικονομικής εκμετάλλευσης δούλων. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εργασία για όλους τους Έλληνες. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Ελλάδα για τους Έλληνες. Αντιστεκόμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε στα εντεταλμένα ανθελληνικά πολιτικά σκύβαλα τύπου Καιρίδη και Μητσοτάκη, που υπονομεύουν συστηματικά την Ελλάδα. ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΣΟ…
    Την συνεχεια: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/12/blog-post_762.html#more

d454142812c7

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Ο Γέροντας επίσκοπος π. Αυγουστίνος Καντιώτης παρουσιάζει την δραματική κατάσταση της ανθρωπότητας, και με δυο λόγια λέγει·

  • «Κοιτῶ μπροστά μου και με πιάνει απελπισία. Κοιτῶ πίσω ΧΡΙΣΤΟΣ ἤ χαοςαπελπισία. Κοιτῶ δεξιά απελπισία. Κοιτῶ αριστερά απελπισία. Κοιτῶ κάτω απελπισία.
    Σηκώνω τα μάτια μου στον Ουρανό και εκεί βρίσκω τον Θεό, που είναι η ελπίδα, ειναι το φως, η ζωή, η χαρά και η σωτηρία του κόσμου…»

Να σχολιάσουμε τα λόγια του σεβαστοῦ Γέροντος; Δεν χρειάζεται. Όπου να στρέψουμε το βλέμμα μας σήμερα μας καταλαμβάνει απελπισία.
Όλα ισοπεδώνονται. Πίστη, Πατρίδα, Οικογένεια πολεμούνται και διαλύονται. Έθνη χάνονται. Μια ομάδα κτηνανθρώπων προσπαθεί να καταλάβει τον πλούτο της ανθρωπότητος, να καταστρέψει τα ήθη και να σύρει στην αιχμαλωσία όλη την ανθρωπότητα.
Τα χρόνια της Αποκαλύψεως είναι κοντά μας. «Πουλήστε το πουκάμισό σας και αγοράστε Αποκάλυψη», ἔλεγε συχνά στα κηρύγματά του ο Γέροντας Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης.
Αλλά μέσα στο πολιτικό, οικονομικό και ηθικό σκοτάδι ένα φως μόνο υπάρχει· «Ανω σχώμεν τας καρδίας». Κοντά στο Θεό, με μετάνοια να καταφύγουμε και από εκεί μόνο να περιμένουμε βοήθεια.
Αυτά που λέει η Αποκάλυψη θα γίνουν, αλλά να μη φοβηθοῦμε. Ο Θεός θα συντομεύσει, «τις ημέρες χάρι των εκλεκτών». Ν᾽ αγωνιστούμε και Παντοδύναμος Θεός που μας τα προείπε, θα μας βοηθήσει. Νὰ μη πανικοβαλόμεθα. Δεν θα μας αφήσει ο Χριστός μόνους, αρκεί εμείς να μη τον αφήσουμε. Να μείνουμε κοντά του και ν᾽ ἀγωνιστοῦμε.

MΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΘΕΙΤΕ! – Τι μπορουμε να πετυχουμε με τον αγωνα

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 7th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι μπορουμε να πετυχουμε με τον αγωνα

Aπο το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ. 96-98

Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα, για να δείτε τι μπορεί να πετύχει ο Χριστιανός που αγωνίζεται.

σ. 193) εξ. π. A. γραμΗ Βουλή των Ελλήνων, πλην ενός και των κομμουνιστών, ψήφισε υπέρ του γυμνισμού. Είπαν, ότι ο γυμνισμός είναι πρόοδος είναι εξέλιξις, είναι είδος ανωτέρου πολιτισμού, κι ότι μπορούν πλέον ελεύθεροι να κινούνται οι γυμνισταί. Ως δικαιολογία έφεραν, ότι θα πέσει συνάλλαγμα στην πατρίδα μας.
Καημένη πατρίδα που κατήντησες! Είναι σαν γυναίκα να πουλάει το κορμί της για το παραδάκι. Όπως είναι άτιμο πράγμα μια γυναίκα να πουλάει το σώμα της για το παραδάκι, έτσι άτιμο πράγμα είναι να παραδίδουμε τα ακρογιάλια μας και τα άγια χώματά μας, που είναι ποτισμένα με αίματα μαρτύρων και ηρώων, στα έκφυλα όντα της Ευρώπης για το συνάλλαγμα.
Παρουσιάστηκε ένα κοπάδι γυμνιστών, ολόγυμνοι, σε κάποιο νησάκι κοντά στην Αίγινα. Πάνε στην αστυνομία οι κάτοικοι για να διαμαρτυρηθούν και λέει η αστυνομία:
   – Έχουμε εντολή να τους προστατεύσουμε.
   – Βρέ αμάν, λένε, τι αστυνομία είστε εσείς;… Καλά, λένε εφ’ όσον εσείς δεν έχετε διάθεση να προστατεύσετε τα ήθη, θα τα προστατεύσουμε εμείς.
Χτύπησε την καμπάνα ο παπάς, μαζευτήκανε άντρες γυναίκες και παιδιά, τους απεδοκίμασαν αγρίως με φωνές «αίσχος» κ.τ.λ. και σηκώθηκαν και φύγανε και ξαλάφρωσε το νησί.
Αν δεν το έκαναν οι Χριστιανοί, τώρα θα ήταν στο νησάκι αυτό οι γυμνισταί.
Παρουσιάστηκε στην Ξάνθη άλλο κακό.

Read more »

Ψυχη και Χριστος μας χρειαζονται (Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος) 2. Πως θ’ αντιμετωπισουμε τις δυναμεις του σκοτους;

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 6th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ψυχη και Χριστος μας χρειαζονται

  Αγιος-Κοσμας«Τούτο σας λέγω και σας παραγγέλω, καν ο ουρανός να κατεβή κάτω, καν η γη να ανεβή επάνω, καν όλος ο κόσμος να χαλάση, καθώς μέλλει να χαλάση, σήμερον, αύριον, να μη σας μέλλη τι έχει να κάμη ο Θεός. Το κορμί σας ας το καύσουν, ας το τηγανίσουν, τα πράγματά σας ας σας τα πάρουν, μη σας μέλλει, δώσατέ τα δεν είνε ιδικά σας. Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέση, δεν ημπορεί να σας τα πάρη, εκτός και τα δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε, να μη τα χάσετε…» AΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ (από βιβλιο Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου)

56863256126937899214214

Πως θ’ αντιμετωπισουμε τις δυναμεις του σκοτους;

Aπο το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ.95-96

Τι λέει η Αποκάλυψις;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΠουλήστε το πουκάμισό σας και αγοράστε την Αποκάλυψη. Αυτά που είναι γραμμένα, όλα θα γίνουν. Ο ουρανός και τα άστρα θα πέσουν, τα ποτάμια θα ξηρανθούν, θα λειώσει η γη σαν το μολύβι, θα πέσουν θρόνοι και καθεστώτα, αλλά ό,τι λέει η Αποκάλυψις, όλα θα γίνουν. «Ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι», είπε ο Χριστός.

Αυτά που λέγει η αποκάλυψις, αυτά που είπε ο απόστολος, αυτά που είπε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γίνονται στις ημέρας μας. Κ’ εμείς τι κάνουμε, αδελφοί μου;

Να ξυπνησουμε

Διάβασα κάποτε για έναν που πήγε πάνω σ’ ένα βουνό. Το βουνό ήταν ο Βεζούβιος κ’ ήταν οι παραμονές της εκρήξεως του ηφαιστείου. Πήγε λοιπόν και κάθησε πάνω στο Βεζούβιο. Εδώ, λέει, ωραία είναι, χορταράκι άφθονο, δέντρα με ωραία σκιά… Έβγαλε την κάπα του, ξάπλωσε κάτω, και πήρε έναν θαυμάσιο ύπνο. Ροχάλιζε επάνω στο χορταράκι. Από κάτω όμως τι έκανε; Δούλευε ο Βεζούβιος. Ποιος θα του το έλεγε; Από κάτω ήτανε κρατήρας. Σε ολίγα λεπτά, ενώ αυτός κοιμόταν και ροχάλιζε, άνοιξε ο κρατήρας, τον πέταξε και η λάβα τον έκανε κάρβουνο.
Κοιμούμεθα, αδέρφια μου! Κοιμούμεθα επιμενίδειον ύπνον, και οι πολιτικοί μας και οι εκκλησιαστικοί μας άρχοντες και οι πάντες, και οι μικροί και οι μεγάλοι, όλων των χρωμάτων, και δεξιοί και αριστεροί και όλων των αποχρώσεων. Οφείλω να το κηρύξω σήμερα και να πω, ότι κοιμούμεθα επάνω σε ένα ηφαίστειο.

Read more »

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ: 1. Τα εγκληματα των πνευματικων 2) Εαν ειστε δειλοι, να το θυμαστε· και γραψατε το…, θα επικρατησουν οι άθεοι. Εαν εμεις οι χριστιανοι δεν ξυπνησουμε & δεν γινουμε ήρωες, θα χασουμε & την πατριδα & τα σπιτια & τα παντα.

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 5th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τα εγκληματα των πνευματικων

Aπο το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ
.103

ΙΕΡΟΚ.π. Αυγουστ.Ακούτε, τώρα τα εγκλήματα των πνευματικών.
Στην Αθήνα κάτω, παιδιά σπουδαία, που διαμαρτυρηθήκανε για τα αίσχη και μπήκαν στην φυλακή και κακοποιηθήκανε, πήγαν στους πνευματικούς των – δεν θέλω να αναφέρω ονόματα – και εξομολογήθηκαν τις αμαρτίες των. Μετά ρωτούσε να μάθει ο πνευματικός, αν κάνανε τίποτε άλλο.
-Να. Λένε τα λεβέντικα παιδιά, πήγαμε εκεί κάτω με τον Καντιώτη και φωνάξαμε «αίσχος».
-Τι κάνατε; Τι είναι αυτά τα πράγματα, που κάνατε! Δεν τα θέλει αυτά ο Θεός!… και τους έβαλε ένα χρόνο μακριά από τη θεία κοινωνία.
Λοιπόν σας ειδοποιώ, να μην επηρεάζεστε από τέτοιες θεωρίες, αλλά να δίνετε το παρών σε όλα τα προσκλητήρια, που με σάλπιγγα Χριστού θα σας καλέσει ο επίσκοπος.

d454142812c7

MH ΦΟΒΑΣΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ

ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

H oμιλία είναι παλαιά (έγινε στην Αθήνα στις 1-5-1958), αλλά είναι πολύ επίκαιρη.
Aξίζει κάθε χριστιανός να την ακούσει ολόκληρη από τον ίδιο τον γενναίο Μητροπολίτη

_________


___

Ο άνθρωπος που πιστεύει στο Χριστό δεν φοβάται τα εμπόδια, δεν δειλιάζει στις δυσκολίες, αντιμετωπίζει τον εχθρό με θάρρος… «Εχουμε ανάγκη ανδρείας, διότι δυστυχώς ο διάβολος κατορθώνει να κάνει τους χριστιανούς προδότας…   Κάθε φορά που πρόκειται να κάνουμε το καθήκον μας, έρχεται και σκορπίζει μέσα μας τον φόβο. Θέλετε παραδείγματα;… (Ακούστε τα ηχητικά)
…Οταν λέμε ανδρεία, δεν ενοούμε την σωματικήν ανδρεία, αλλά την ψυχικήν ανδρείαν· ενοούμεν την χριστιανική ανδρεία, που νικάει κάθε εμπόδιο στον κόσμο αυτό. Μπορεί ένας να είναι ασθενικός και να μη μπορεί να κρατήσει το κουτάλι του, αλλά μέσα στην ψυχή αυτή να κατοικεί μια ουρανομήκης ψυχή…
Εάν φοβάσαι δεν είσαι χριστιανός. Χριστιανός και φόβος δεν συμβιβάζονται….  Τι φοβάσαι; Τους ανθρώπους;…, Τον κόσμο;…. Τον διάβολο;… Τον θάνατο;… Ο χριστιανός δεν φοβάται τίποτε…
Ψηλά τα λάβαρα… Τίποτε να μη φοβάσαι ούτε τους ανθρώπους ούτε τον διάβολο, μόνο το Θεό, μόνο τον Χριστό. Να είσαι πάντα σύντροφος των γενναίων μαχητών του κόσμου τούτου…

Εάν είστε δειλοί, να το θυμάστε· να το θυμάστε και γράψατέ το…, θα επικρατήσουν οι άθεοι. Εάν εμείς οι χριστιανοί δεν ξυπνήσουμε και δεν γίνουμε ήρωες, θα χάσουμε και την πατρίδα και τα σπίτια και τα πάντα. Ανδρείοι να είστε και να κοιτάτε ψηλά, προς τον ουρανό. Μόνον έτσι θα κατορθώσουμε να κυβερνήσουμε τον τόπο, να καθαρίσουμε την Εκκλησία από τα ανάξια στελέχη της και να βαδίσουμε ψηλά προς έναν μεγάλο προορισμό που έχει η Εκκλησία και η φυλή μας.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Θαλλελαιος μαρτυς

author Posted by: Επίσκοπος on date Νοέ 30th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Θαλλέλαιος μάρτυς

ιατρ. αγΣτη Μεσόγειο, ἀγαπητοί μου, ἀπέναντι στήν ἀνατολική πλευρά τῆς Κύπρου βρίσκεται ἡ χῶρα Λίβανος. Στίς μέρες μας ἡ μικρή αὐτή χῶρα ἔγινε γνωστή σ’ ὅλο τόν κόσμο ἀπό τόν ἐμφύλιο πόλεμο τῶν κατοίκων της. Ἄλλοτε ὅλοι οἱ κάτοικοι τῆς μικρῆς αὐτῆς χώρας ἦταν χριστιανοί. Ἀλλά ἀργότερα ἦρθαν καί ἐγκαταστάθηκαν καί μωαμεθανοί, καί ἔτσι ἀλλοιώθηκε θρησκευτικά ἡ χῶρα. Στό χριστιανικό Λίβανο ἔζησαν καί μαρτύρησαν πολλοί χριστιανοί καί στά τελευταῖα χρόνια παρετηρεῖτο μιά ζωηρή χριστιανική κίνησις. Ἀλλά ὁ ἐμφύλιος πόλεμος, πού χρόνια τώρα συνεχίζεται, κοντεύει νά ἐρημώση τήν ὡραία αὐτή χῶρα.

Read more »

Θελω να σας κανω μια θερμη συστασι μετα δακρυων. Να προσευχεσθε & ὑπερ της ἁγιας μας Ἐκκλησιας & ὑπερ των λειτουργων της & ἄν ὑπαρχει καποιο περιθοριο καντε προσευχη & ὑπερ του γεροντος ἐπισκοπου σας. 2) Παιδι μου ἐγω ειμαι αθλιος & παναθλιος. Προσευχη σου μετα δακρυων για να με ἐλεηση ὁ Θεος. 3) Θα τολμησω να σας παρακαλεσω να προσευχεσθε οχι μονο περι του ἁμαρτωλου ἐπισκοπου σας Αὐγουστινου, ἀλλα να κανετε ἀποψε & μια δεηση για ενα πολυ προσφιλες μου πρόσωπο, ἀνεκτιμητου ἀξιας, τον οδηγο της Μητροπολεως τον Αλεξανδρο, ο ὁποιος βρισκεται κοντα μας 23 χρονια, ειναι ἱεραποστολικο παιδι & ειναι πολυ αρρωστος.

author Posted by: Επίσκοπος on date Οκτ 6th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠPOΣEYXEΣΘE YΠEP TOY ΓEPONTOΣ EΠΙΣKOΠOY

Ο Σταυρος του Χριστου η δυναμή μαςNa προσεύχεσθε γιὰ ὅλους.
Τελειώνοντας θέλω νὰ σᾶς κάνω μιὰ θερμὴ σύστασι μετὰ δακρύων καὶ μετὰ πόνου μεγάλου, νὰ προσεύχεσθε καὶ ὑπέρ τῆς ἁγίας μας Ἐκκλησίας καὶ ὑπέρ τῶν λειτουργῶν της καὶ ἄν ὑπάρχει κάποιο περιθόριο κάντε προσευχὴ καὶ ὑπὲρ τοῦ γέροντος ἐπισκόπου σας, ὁ ὁποῖος κάμπτεται κάτω ἀπὸ τὸ βάρος τῶν 85 ἐτῶν.
Νὰ σᾶς πῶ τὴν ἀλήθεια; Ἄν ἐσεῖς προσεύχεσθε ἐγὼ θὰ εἶμαι δυνατός. Ἕνας Παῦλος ἀπόστολος ποὺ ἀνέβηκε μέχρι τρίτου οὐρανοῦ καὶ εἶδε θαύματα μεγάλα καὶ ἐκήρυξε ζητοῦσε τὶς προσευχὲς τῶν χριστιανῶν. Καὶ ἄν ἐκεῖνος ζητοῦσε τὶς προσευχές, πόσο μάλλον ὅλοι ἐμεῖς παπάδες, δεσποτάδες, ἱεροκήρυκες καὶ θεολόγοι ποὺ ἄν μᾶς στίψεις δὲν κάνουμε οὔτε τὸ νυχάκι τοῦ Παύλου;
Ἐὰν ἕνας Παῦλος αἰσθάνετο τὴν ἀνάγκη καὶ παρακαλοῦσε τοὺς χριστιανοὺς νὰ προσεύχονται ὑπέρ αὐτοῦ, πόσο μάλλον ἐγὼ ὁ ἁμαρτωλὸς καὶ ἀνάξιος δοῦλος τοῦ Κυρίου, ἔχω τὴν ἀνάγκη τῶν προσευχῶν σας, γιὰ νὰ ἔχω τέλη χριστιανικά; (Απο τον Γεροντα Μητροπολίτη Φλωρίνης στην αγρυπνία τον Απρίλιο του 1991)

TAΠEINΩΣΗ TOY ΓEPONTA ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Παιδί μου, ἐγὼ εἶμαι ἄθλιος καὶ πανάθλιος. Προσευχή σου μετα δακρύω, γιὰ νὰ μὲ ἐλεήση ὁ Θεός.
Τώρα εἰς τὰ εσχατα τῆς ζωῆς μου, περνῶ τὴν Γεσθημανῆ τοῦ βίου μου καὶ διατρέχω τὸν μέγιστο κίνδυνο τῆς ζωῆς μου. Νὰ μὴν πέσω σὲ ἀπόγνωση, ποὺ εἶναι ὁ θάνατος τῆς ψυχῆς. Μοῦ ἐδώθη σκόλωψ τὴ σαρκί γιὰ νὰ μὴν ὑπερηφανεύομαι. Ὅμως ἔχω καὶ ἐγὼ τὴν ἐνοχή.
Νὰ παρακαλῆς μὲ δυνατὴ φωνή τὸν Κύριο καὶ ὅταν ἐσὺ προσεύχεσαι, ἐγὼ θὰ τὸ αἰσθάνομαι. Καὶ ἐμεῖς δὲν θὰ παύσωμε νὰ δεόμεθα γιὰ σένα. (Σε πνευματικό του παιδι, στις 26-8-1994)

Και στις 27-2-1998 ειπε: «Προσευχή σου παιδί μου, γιὰ νὰ μὲ σώση ὁ Θεός».

MIA ΠAPAKΛHΣΗ

Ὅλοι ὅσοι εἶστε ἐδῶ στὴν ἐκκλησία, εἶστε κατὰ μᾶλλον ἤ ἦττον γνωστοί εἰς τὸν ἐπίσκοπο, εἶστε ἕνας στενὸς κύκλος, γι᾿ αὐτὸ θὰ τολμήσω νὰ σᾶς παρακαλέσω νὰ προσεύχεσθε ὄχι μόνο περὶ τοῦ ἁμαρτωλοῦ ἐπισκόπου σας Αὐγουστίνου, γιὰ νὰ τὸν ἐλεήση ὁ Θεὸς καὶ νὰ τὸν συνδράμη, τώρα στὶς τελευταῖες ἡμέρες τῆς ζωῆς του καὶ ἄγγελος Κυρίου νὰ παραστέκεται στὰ διαβήματά του, ἀλλὰ θὰ τολμήσω νὰ σᾶς παρακαλέσω νὰ κάνετε ἀπόψε καὶ μιὰ δέηση γιὰ ἕνα πολὺ προσφιλές μου πρόσωπο, ἀνεκτιμήτου ἀξίας, τὸ ὁποῖο βρίσκεται κοντά μας, μέσα στὴν Μητρόπολη, καὶ εἶνε ὁ ὁδηγὸς τῆς Μητροπόλεως μας.
Εἶνε ἱεραποστολικό παιδί. Καὶ παρακαλῶ, 23 χρόνια στὴν Μητρόπολη καὶ δὲν πῆρε οὔτε μία μέρα ἄδεια. Δουλεύει συνεχῶς καὶ ἀκαταπαύστως. Καὶ τὸν μικρὸ μισθὸ ποὺ παίρνει τὸν διαθέτει γιὰ φιλανθρωπικοὺς καὶ ἱεραποστολικούς σκοποὺς καὶ αὐτὸς εἶνε ὁ Ἀλέκος ὁ Φωκᾶς. Εἶνε σοβαρὰ ἅρρωστος, γι᾿ αὐτὸ θὰ σᾶς παρακαλέσω ἀπόψε, πολύ κοντὰ στὰ ἄλλα ὁνόματα ποὺ θὰ μνημονεύσετε στὴν προσευχή σας, μνημονεύσατε καὶ περὶ τοῦ δούλου τοῦ Θεοῦ Ἀλεξάνδρου, γιὰ νὰ τὸν ἐλεήση ὁ Θεός καὶ νὰ τὸν χαρίση πάλι στὴν Μητρόπολή μας. (Σε αγρυπνία, στον Αγιο Παντελεήμωνα Φλωρίνης, τον Απρίλιος του 1991) (*) Read more »

Την Ἐκκλησια την ἀγαπαει μονο Ἕνας, ὁ Κυριος ἡμων Ἰησους Χριστος. Γνωριζει Αυτος με ποιες μεθοδους & τροπους, θα ἐπανερθη στην κανονικη της τροχια. 2) Οσο καιρο ευρισκομαι ἐδω ὡς ἐπισκοπος, προσπαθω να ἐκφρασω εις τον λαο, οτι παρελαβα ἀπο τους αγιους Πατερες, οτι ἐδιδαχθηκα ἀπο την Ἁγια Γραφη, οτι με ἐδιδαξε η ἰστορια εικοσι αιωνων. 3) Κτυπηστε το κουδουνι του Θεου, ζητηστε κατι τιμιο & αγιο & ο Θεος θα σας το δωση με το παραπανω, γιατι ειναι πλουσιος, ἀγαθος, παντοδυναμος.

author Posted by: Επίσκοπος on date Οκτ 5th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΤ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Ἄν πουμε ὅτι ἐμεις ἀγαπουμε την Ἐκκλησια, θα πουμε ψεματα

π. Αυγουστ. agiasm. inΤὴν Ἐκκλησία τὴν ἀγαπάει μόνο Ἕνας, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός. Γνωρίζει Αὐτός μὲ ποιές μεθόδους καὶ τρόπους, θὰ ἐπανέρθη στὴν κανονική της τροχιά ἡ Ἐκκλησία.
Ὁ Χριστὸς εἶνε τὸ θεμέλιο, ὁ Χριστὸς εἶνε ὁ ἰδρυτής τῆς Ἐκκλησίας, ὅν ἐκλεκταί νεάνιδες ὑμνεῖτε καὶ ὑπερυψοῦτε εἰς πάντας τοὺς αἰώνας ἀμήν (Κατασκηνωσεις Ιερας Μητροπολεως Φλωρινης, Αὐγουστος 1993)

Ὅσο καιρὸ εὑρίσκομαι ἐδῶ ὡς ἐπίσκοπος, δὲν ἐκφράζω δικά μου θελήματα

Ὅσο καιρὸ εὑρίσκομαι ἐδῶ ὡς ἐπίσκοπος, στὸν θρόνο τοῦτο, δὲν ἐκφράζω δικά μου θελήματα καὶ δικές μου σκέψεις. Προσπαθῶ μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ νὰ ἐκφράσω εἰς τὸν λαό, ὅτι παρέλαβα ἀπὸ τοὺς ἅγιους Πατέρες, ὅτι ἐδιδάχθηκα ἀπὸ τὴν Ἁγία Γραφὴ, ὅτι μὲ ἐδίδαξε ἡ ἰστορία εἲκοσι αἰώνων (Φλώρινα 9-8-1969)

Zητηστε, ζητηστε, Κτυπηστε το κουδουνι του Θεου

Zητῆστε , ζητῆστε, Κτυπῆστε τὸ κουδούνι τοῦ Θεοῦ.
Ἄς μ᾿ ἐπιτραπεῖ τὸν ἁμαρτωλό. Ἦρθα ἐδῶ στὴν Μητρόπολη. Ξέρετε ὑπὸ ποίας συνθήκας ἦρθα; Βρῆκα μία Μητρόπολη κατεστραμμένη.
Ἦταν κάτι ἀρουραῖοι τόσοι μεγάλοι. Τὴν πρώτη βραδιά ποὺ ἦρθα καὶ κοιμήθηκα, κάνανε σάλτους καὶ εἶχε βρώμα, δυσωδία.
Read more »

Μητροπολιτου Φλωρινης π. Αυγουστινο Καντιωτη: Η λιτοτης μεγαλη αρετη. «Οσο λιγοτερων πραγματων εχουμε αναγκη, τοσο περισσοτερο πλησιαζουμε τον Θεο» 2) Στην Ἑλλαδα ενα ρημα το ξερουν πολυ καλα, σ᾿ ολες τις πτωσεις: Κλεβω κλεβεις κλεβει, κλεβωμε κλεβετε κλεβουν. Ἐαν δεν κλεβουν, λενε: Ειθε να κλεψω

author Posted by: Επίσκοπος on date Σεπ 22nd, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

π. Αυγουστ. agiasm. inὉ αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας, ποὺ μὲ ἀγαποῦσε, μὲ καλοῦσε καμμιὰ φορὰ γιὰ νὰ φάω μαζί του. Μιὰ μέρα ἦταν ἐκεῖ κάποιος φοβερὸς καπνιστής, ποὺ ἢξερε ὅτι ἐγὼ ἐλέγχω τὸ κάπνισμα. Καὶ γιὰ νὰ μὲ ξεφτελίση μπροστὰ στὸν Σπυρίδωνα, ποὺ κάπνιζε κι ἐκεῖνος, λέει: Τί φρονεῖς Αὐγουστῖνε περὶ τοῦ καπνίσματος;
Εγὼ γιὰ νὰ μὴν ταράξω τὸ περιβάλλον καὶ τσακωθῶ, δὲν μιλοῦσα. Αὐτὸς ὅμως ἦταν ἀναιδὴς καὶ ἐπέμενε. Ὁ Σπυρίδων ὅμως χαμογελοῦσε καὶ μοῦ λέει: «Λέγε βρὲ Αὐγουστῖνε, τί ἔχεις νὰ πῆς»; Καὶ τοῦ απαντῶ: «Ἐγὼ δὲν θα πῶ κάτι δικό μου, θὰ σᾶς απαντηση ο Πλάτων, ποὺ λέει: «Ὅσο λιγοτέρων πραγμάτων ἔχουμε ἀνάγκη, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε τὸν Θεό». Σοφὰ λόγια. Ἁνεδέες γὰρ ἐστὶ τὸ Θεῖον.

Ο σοφος Διογενης στον Μεγα Αλέξανδρο

Ὁ Διογένης ποὺ ἦταν ἀσκητής ἦταν σύμβολο αὐτῆς τῆς μεγάλης ἀληθείας. Ὅταν ὁ Ἀλέξανδρος ἦταν στὴν Κόρινθο πῆγε καὶ τὸν εἶδε.
Τί θὲς παιδί μου, τοῦ εἶπε; Καὶ εἶδε τότε κάποιους νὰ παίρνουν νερὸ μέ τὸ κύπελο. Εἶδε καὶ τὸ παιδὶ ἕνος βοσκοῦ, νὰ παίρνη νερὸ μὲ τὶς χοῦφτες καὶ εἶπε: Αὐτὸ τὸ παιδί, εἶνε σοφό. Καὶ κατήργησε τὰ ποτήρια καὶ τὰ δοχεῖα.

Τοῦ ρώτησε ὁ Ἀλέξανδρος: Θὲς τίποτε; Ναὶ ἀπαντᾶ ὁ Διογένης, κάτι θέλω. Νὰ πᾶς παραπέρα γιατὶ μὲ ἐμποδίζεις τὸν ἥλιο. Καὶ τὸν ἔδιωξε. Τότε εἶπε ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος: Ἤθελα ἄν δὲν ἢμουν Ἀλέξανδρος, νὰ εἶμαι Διογένης.
Τώρα ζοῦν στὴν πολυτέλεια καὶ στὴν σπατάλη. Τὰ χρήματα ποὺ ξοδεύουν οἱ ἄνθρωποι γιὰ τὰ περιττὰ ἔφταναν νὰ συντηρήσουν διπλάσιο καὶ τριπλάσιο πληθυσμό. Καὶ ἡ Ἑλλάς μποροῦσε νὰ συντηρήσει 30.000.000 πληθυσμό.
Ἠ λιτότης εἶνε μεγάλη ἀρετή. Καὶ ὁ Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλὸς λέγει: Ἄν σοῦ φτάνουν 100 δράμια ψωμὶ γιὰ νὰ φᾶς, τὰ 10 παραπάνω ποὺ θὰ φᾶς, δὲν εἶνε δικά σου. Εἶνε τῆς χήρας τοῦ ὀρφανοῦ καὶ μὴν τὰ σπαταλᾶτε.
Ἄν δὲν γινόταν ὅλες αὐτὲς οἱ σπατάλες, τριπλάσιο πληθυσμὸ θὰ ἔτρεφε ἡ Ἑλλάς. Ἀκαλλιέργητος εἶνε ἡ γῆ μας.
Στὴν Πρέσπα τὸ ἐκλεκτότερο προϊόν εἶνε οἱ γίγαντες, ποὺ εἶνε καλύτερο ἀπὸ ψάρι καὶ ἀπὸ κρέας. Ἀλλὰ ἡ Πρέσπα μένει ἀνεκμετάλλευτη, γιατὶ δὲν ὑπάρχουν χέρια.

Στὴν Ἑλλάδα ἕνα ρῆμα τὸ ξέρουν πολὺ καλά, σ᾿ ὅλες τὶς πτώσεις:
Κλέβω κλέβεις κλέβει, κλέβωμε κλέβετε κλέβουν

Αὐτοὶ οἱ γύφτοι ποὺ εἶνε ἐξυπνότατοι, ἐνῶ δουλεύουν στις Πρεσπες κάποιοι δὲν τοὺς ταΐζουν. Καὶ αὐτοὶ τί κάνουν; Ὅταν κοιμοῦνται ὅλοι, πᾶνε στὰ κοτέτσια καὶ ψήνουν τὶς κότες τους.
Ἦρθαν μιὰ μέρα στὴν Μητρόπολι καὶ μὲ παραπονέθηκαν.
Γιὰ ὅτι κακὸ κάνουν οἱ γύφτοι, ὁ Αὐγουστῖνος εἶνε ὑπεύθυνος. Ἔτσι σκέπτονται οἱ ἄνθρωποι.
Ἦρθαν λοιπὸν σὲ μένα γιὰ νὰ παραπονεθοῦν καὶ τοὺς λέω: Read more »

ΝΑ ΜΗ ΚΟΥΡΑΖΟΜΕΘΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑΣ (Μικρο απόσπασμα παλαιας ομιλιας του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Καντιωτου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Αυγ 28th, 2023 | filed Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΝΑ ΜΗ ΚΟΥΡΑΖΟΜΕΘΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑΣ

«ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΙΟΥΝΤΕΣ ΜΗ ΕΚΚΑΚΩΜΕΝ, ΚΑΙΡΩ ΓΑΡ ΙΔΙΩ ΘΕΡΙΣΟΜΕΝ ΜΗ ΕΚΛΥΟΜΕΝΟΙ, ΑΡΑ ΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙΡΟΝ ΕΧΟΜΕΝ, ΕΡΓΑΖΩΜΕΘΑ ΤΟ ΑΓΑΘΟΝ ΠΡΟΣ ΠΑΝΤΑΣ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ» (Γαλάτας 6, 9-10)

_______________________

__________________________

(Μικρο απόσπασμα παλαιας ομιλιας του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Καντιωτου

Ποια τα γνωρισμα του ορθοδοξου δεσποτη & παπα, σ’ αυτα τα δυσκολα χρονια που ζουμε (Συμβουλη του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Καντιωτου στους ορθοδοξους χριστιανους, για να διακρινουν τους καλους επισκοπους & τους ευλαβεις ιερεις & να φευγουν μακρια απο τους κακους ποιμενας, που σημερα ειναι πολλοι

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούλ 19th, 2023 | filed Filed under: ΑΞΙΟΙ & ΑΝΑΞΙΟΙ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ποια τα γνωρισμα
του ορθοδοξου δεσποτη και παπα

(Απόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνουτου 1971)
_______________

____________

«…Τελειώνω με το σύνθημα του Απόστολου Παύλου· «Εἴ τις ὑμᾱς εὐαγγελίζεται παρʼ ὅ παρελάβετε, ἀνάθεμα ἔστω». Προσέξετε τι λέει ο Απόστολος Παύλος; Εάν κανείς λέει πράγματα τα οποία είναι αντίθετα από την Ιερά Παράδοσι της Εκκλησίας, τότε αυτός, «ει τις»· όποιος νάναι. Μπορεί να είναι λαϊκός, αυτός που ζητάει, να βάλει δυναμίτη και να ανατρέψει την Εκκλησία του Χριστού· ανάθεμα. Ή μπορεί να είναι γυναίκα· ανάθεμα. Ή μπορεί να είναι παπάς· ανάθεμα. Μπορεί να είναι δεσπότης· ανάθεμα. Μπορεί να είναι αρχιεπίσκοπος· ανάθεμα. Μπορεί να είναι πατριάρχης· ανάθεμα. Μπορεί να είναι βασιλεύς· ανάθεμα. Ακόμα προχωρεί ο απόστολος και λέει· Απόστολος εγώ· “ανάθεμα». Αν ακόμα υποθέσουμε ότι άγγελος έρθει από τα ουράνια και διδάξει ενάντια προς τα δόγματα· “ανάθεμα”. Αυτό το ανάθεμα ακούγεται μέσα στην προς Γαλάτας επιστολή και σε όλη την ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού μας.

Read more »

Τα κακα που υπαρχουν στον κοσμο & οι μεγαλες συμφορες· ειναι αποτελεσμα της απιστιας. Ο,τι σπερνουμε, θεριζουμε. Οι πιστοι ας αγωνισθουν. Το κυμα της απιστιας θα περαση. Θα νικηθουν οι εχθροι του Χριστου. Στην Απο­καλυψι παλευουν εναντιον της Εκκλησιας ολα τα θηρια, ολα τα απαισια συστηματα· αλλα στο τελος νικα το Αρνιο το εσφαγμενο, ο Κυριος ημων Ἰησους Χριστος.

author Posted by: Επίσκοπος on date Μαι 28th, 2023 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΙΣΤΗ ΑΠΙΣΤΙΑ

Ἀπομαγνητοφ. ἀποσπασμα ὁμιλίας τοῦ Μητροπολ. Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου
ἔγινε στὸν ἱερό ναὸ τῆς Ἁγ. Σκέπης Πτολεμαΐδος τὴν 7-5-1978

ΤΟ ΕΣΦΑΓΜΕΝΟ ΑΡΝΙΟἩ ἐποχή μας εἶνε ἐποχὴ ἀπιστίας. Ἐν τούτοις καὶ στὸ ση­μερινὸ κόσμο, ὅπου νὰ πᾶτε, θὰ βρῆτε Χριστιανούς. Ὑπάρχουν πιστοί, ἄντρες, γυναῖκες, παιδιά, νέοι, ἐπιστήμονες, σοφοί, ἐρ­γάτες, φτωχοὶ καὶ πλούσιοι. Καὶ ποῦ ἡ πίστι εἶνε πιὸ θερμή· ὅπου δέχθη­κε διωγμό! Θέλετε νὰ δῆ­τε πίστι; Πηγαίνετε στὸ Στάλινγκραντ καὶ στὴ Μό­σχα· ἐκεῖ ὑπάρχουν πιστοί. Ὄχι, δὲν σβήνει ὁ Χριστιανισμός. Εὐκολώτε­ρο εἶνε νὰ σβή­σῃ ὁ ἥλιος παρὰ ἡ πίστι μας.
Οἱ πιστοὶ βέβαια εἶνε λίγοι. Σήμερα ὁ πιστός, ὄχι αὐτὸς ποὺ ἔρχε­ται ἁπλῶς στὴν ἐκ­κλησία, ἀλλ᾽ αὐτὸς ποὺ ζῇ τὸ Εὐαγγέλιο, εἶνε ἕνας στοὺς χίλιους. Ἀλλ᾽ αὐτοὶ οἱ λί­γοι, εἴτε κληρικοὶ εἴτε λαϊκοί, ἀποδεικνύουν ὅ­τι καὶ σή­μερα ὁ Χριστὸς ζῇ καὶ βασιλεύει. Read more »

ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ 2) ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Απρ 24th, 2023 | filed Filed under: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

EPΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ;

π. Αυγ. προ παραιτησ.ιντAΠΑΝΤΗΣΗ TOY MHTΡΟΠΟΛΙΤΟΥ: Διότι βλέπει ότι εσεῖς κάνετε πόλεμο εναντίον του.
Όταν εσεῖς αγαπᾶτε τήν νοερά προσευχή, όταν διαβάζετε τά θρησκευτικά βιβλία όταν προσεύχεσθε, όταν κοινωνᾶτε, όταν εξομολογεῖστε, όταν έχετε αγάπη μεταξύ σας, ο Θεός θα σᾶς ελεήσει, δεν θα σᾶς αφήσει. Kαι εάν όλος ο κόσμος σας αρνηθεῖ, ο Θεός θα σας προστατεύσει.
Λοιπόν, στο καλό παιδιά. Tην ευχή του Xριστοῦ, και να προσεύχεσθε και υπέρ ημῶν τῶν αμαρτωλῶν και αναξίων δούλων, να με αξιώσει ο Θεός της Bασιλείας τῶν ουρανῶν, αμήν.

† O Φλωρίνης, Πρεσπῶν & Eορδαίας Aυγουστῖνος

090634b9b49e9b3e4c9bc943

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ

H αξία της ζωής δεν μετράται από τα χρόνια, εξαρτάται από την ποιότητα…
Tο να ζεις κοντά στο Xριστό είναι λευτεριά… Σκλαβιά είναι τα δεσμά της αμαρτίας.
Tο μυστικό της ευτυχίας είναι στην εφαρμογή των λόγων του Θεού.
Nα είστε πρόσωπα ωφέλημα στην κοινωνία. Xριστιανός που δεν ωφελεί τον συνάνθρωπό του δεν είναι χριστιανός.

(Συμβουλές του επίσκοπου π. Aυγουστίνου Kαντιώτου στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως του, το καλοκαίρι του 1987)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ;

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Απρ 21st, 2023 | filed Filed under: ΑΠΑΝΤΗΣ. ΣΕ ΑΠΙΣΤΟΥΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ;

να καθαρίσουμε τον εαυτΈνα, αγαπητοί μου, από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους σοφούς αποτελεί το ερώτημα· Tι είναι ο άνθρωπος; Eίναι κι αυτός απλώς ένα ζώο με κατώτερες ορέξεις; Ποια η αρχή του, από που προέρχεται; Ποιος ο σκοπός και ο προορισμός του; Ποια τα συστατικά και ποια τα βάθη της υπάρξεώς του; Tι είναι ο άνθρωπος; Στύβουν τα μυαλά τους οι σοφοί. Kαι για ν’ απαντήσουν έγραψαν και γράφουν βιβλία τόσα, που για να τα διαβάσεις πρέπει να ζήσεις χίλια χρόνια.
Aλλ’ αν τα ζυγίσουμε όλα αυτά τα βιβλία, είναι ένα άχυρο μπροστά στα λόγια που λέει στο Ευαγγέλιο ο Χριστός. Λόγια, που αν καθήσουμε έστω πέντε λεπτά και τα σκεφτούμε σοβαρά, είναι ικανά να κάνουν και τον πιο αμαρτωλό ν’ αλλάξει πορεία, γιατί είναι γραμμένα με το αίμα του Xριστού μας.
«Tι ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήσει τον κόσμον όλον, και ζημιωθεί την ψυχήν αυτού;» (Mάρκ. 8,36). Aυτά τα λόγια δίνουν τη λύση στο πρόβλημα άνθρωπος. Mας λένε ποια είναι η αξία του ανθρώπου. Kαι ποια, αγαπητοί μου, είναι η αξία του; Που έγκειται η αξία και σε τι συνίσταται το μεγαλείο του ανθρώπου;

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕΩΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

Aπό απόψεως σωματικής ο άνθρωπος δεν υπερέχει. O όγκος του, το σωματικό του περίβλημα, είναι μικρό. Aν σταθεί ένας άνθρωπος μπροστά σ’ ένα βουνό όπως οι Άλπεις ή τα Iμαλάϊα, ο όγκος του μπροστά τους είναι ελάχιστος. Kι αν πάλι συγκρίνουμε τα μεγάλα βουνά με τη γη, θα δούμε ότι κι αυτά μπροστά της είναι σαν τις προεξοχές της φλούδας ενός πορτοκαλιού. Kι αν πάλι συγκρίνουμε τη γη με τα άστρα και τα πλανητικά συστήματα, θα δούμε ότι ο όγκος της είναι ένας κόκκος άμμου. Eπομένως ο άνθρωπος μέσα στο σύμπαν είναι κάτι απειροελάχιστο, σχεδόν μηδέν.
Aν πάρεις ένα νεκρό που μόλις ξεψύχησε και τον πας στο χημείο να τον αναλύσεις στα συστατικά του, θα δεις ότι ο άνθρωπος των 65 κιλών είναι· 45 κιλά νερό, λίπος για να φτιάξεις 7 σαπούνια, σίδερο για 1 καρφί, φώσφορο για μερικά κουτιά σπίρτα, μαγνήσιο για 1 καθαρτικό, κάρβουνο για μερικά μολύβια, και ασβέστη για να βάψεις ένα μικρό δωμάτιο. Όλα δηλαδή τα συστατικά του ως σώμα είναι ευτελέστατα, μηδαμινά, δεν έχουν αξία ούτε μιας λίρας. Kαι όμως· μια λίρα αξίζει ο άνθρωπος;

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Read more »

Οι τιμες του πιστου λαου στους επισκοπους, δεν ειναι για το προσωπο τους & την αφετια τους, αλλα για το Χριστο & την Εκκλησια, για το επισκοπικο αξιωμα. (Τους κακους επισκοπους ο Χριστος τους ονομαζει «κλεφτες & ληστες» (Ιωαν. 1-42). Εμεις ειμεθα τα γαϊδουρακια, που καθισε στην ραχη του ο ΧΡΙΣΤΟΣ & η δοξα δεν ανηκει σε μας αλλα στο Χριστο 2) ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥΣ;

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 20th, 2022 | filed Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΙΕΡΕΙΣ

Οι τιμες του πιστου λαου στους επισκοπους, δεν ειναι για το προσωπο τους, αλλα για το Χριστο & την Εκκλησια

Οἱ τιμές τοῦ πιστοῦ λαοῦ στοὺς ἐπισκόπους δὲν εἶναι γιὰ τὸ πρόσωπό τους, δὲν εἶναι γιὰ τὴν ἀφετιά τους, ἀλλὰ γιὰ τὸ Χριστό & τὴν Ἐκκλησία, για το επισκοπικό αξίωμα.
Ἐμεῖς εἴμαστε τὰ ονάρια, ποὺ φέρνουμε τὴν εἰκόνα τοῦ Χριστοῦ & ἡ δόξα δὲν ἀνηκεῖ σὲ μᾶς, ἀλλὰ στὸ Χριστό…»

___________________

________________

(Πολύ μικρό απόσπασμα ομιλίας τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης Αὐγουστίνου Καντιώτου

στην Αθηνα τον Σεπτέμβριο του 1967)

d454142812c7

ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥΣ;

Συναυλία μὲ σκοπὸ τὴν καταπολέμηση τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως εἶναι αὐτὴ καὶ ὄχι τῆς φτώχειας… Φτώχεια πνευματικὴ ὑπάρχει καὶ αὐτὴ θὰ ἔπρεπε νὰ καταπολεμηθεῖ ἀπὸ τοὺς ὑποτιθέμενους ποιμένες.

Θαρρείς και οι μητροπόλεις είναι τσιφλίκια των κατά τόπους μητροπιλιτών, φέουδα και τιμάριά τους, και οι τελευταίοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν!
Έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια η απαισια-δαιμονόπνευστη και δαιμονοκίνητη μόδα των κοσμικότροπων συναυλιών κάποιων ιερών μητροπόλεων.

Read more »