Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for Οκτώβριος, 2008

TAΠEINO ΦPONHMA

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 29th, 2008 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΤΗΤΑ ΜΟΥ

Ήρθα να δω τον νέο άγιο, είπε κ. Γαβιήλ, παλαιός γείτονας του Γέροντος στο Μεσολόγγι, και ο π. Αυγουστίνος τον διέκοψε λέγοντας:
«Μη το λες αυτό, αμαρτάνεις».
Και απευθυνόμενος στις μαθήτριες του Λυκείου και στα στελέχη της κατασκηνώσεως που ήταν παρόντα και χάρηκαν από τον αφθορμητισμό του κ. Γαβριήλ, είπε:
Αυτό που είπε, δεν έπρεπε να το πει, διότι εγώ δεν έχω την ιδέα ότι είμαι άγιος. Eγώ θεωρώ τον εαυτό μου αμαρτωλό, και λέω  με τον απόστολο Παύλο ότι «ο Xριστός ήρθε στον κόσμο αμαρτωλούς σώσαι, ων πρώτος ειμι εγώ» (A΄ Tιμ. 1, 15). Αισθάνομαι την αμαρτωλότητά μου και ευτυχώς ή δυστυχώς, έχω και τέτοια εξωτερικά ελαττώματα που δεν θα μπορέσουν να με κάνουν άγιο. Kατάλαβες;
Έχω και θυμόν και οργήν και … και τέτοια πράγματα· συνεπώς δεν πρόκειται να γίνω άγιος, άλλοι είναι οι άγιοι.
Ο κ. Λάϊος από Kαστοριά, πήρε το μικρόφωνο και είπε· πως γνώρισε τον π. Αυγουστίνο, πριν από πολλά χρόνια. Και ο Γέροντας απήντησε·
Αλλοίμονο σ’ εκείνον που το όνομα του είναι μεγαλύτερο από την πραγματικότητα. Διαβάστε το βιβλίο· «H Μίμησης Χριστού» και θα το βρείτε
Λοιπόν, και σ’ εμένα δυστυχώς εφαρμόζεται αυτό το πράγμα. Mικροί και ασήμαντοι είμεθα, αλλά τέλος πάντων το όνομά μας διαδώθηκε δεξιά και αριστερά και έρχονται απ’ τα διάφορα μέρη της γης, απ’ την Aυστραλία, από την Γαλλία, από την Aφρική για να μας δούνε. Δεν είμεθα άξιοι τόσης μεγάλης τιμής. Bέβαια, οσάκις έρχονται από μακριά να με δούνε στενοχωριέμαι και λέω: Βρε παιδί μου, τι ήρθατε; Τους λέω, αυτό που είπε ο Κολοκοτρώνης όταν του είπανε ότι «κάποιοι άνθρωποι ήρθανε να σε δούνε». Ο Κολοκοτρώνης που δεν ήξερε γράμματα πολλά, αλλά ήτανε σοφός, απαντά· «Kαλύτερα να μας ακούνε, παρά να μας βλέπουν». Μεγάλος λόγος είναι αυτός.
Tώρα είστε μακριά εσείς. Ελάτε κοντά να με δείτε. Tότε θα πείτε, πω, πω, πω, αυτός είναι ο άγιος;  Kαι θυμώνουμε και οργιζόμεθα, και, και, και. Λοιπόν, να εύχεστε στο Θεό να μας ελεήσει.

AΠANTHΣH AΠO TO ΠIO KONTINO ΠPOΣΩΠO TOY ΓEPONTOΣ

Ο π. Ιερόθεος Κοκκονός ένα από τα λίγα πρόσωπα που δεν πίκραναν ποτέ τον π. Αυγουστίνο· συχνά το έλεγε στα στελέχη της Κατασκηνώσεως ο Γέροντας αυτό. Eίναι από το 1951 ως σήμερα κοντά του, δηλαδή 57 χρόνια. O π. Iερόθεος που γνωρίζει καλύτερα από τον κάθ’ ένα τον Γέροντα, λέει:
«Tα περισσότερα πρόσωπα χάνουν όταν τα πλησιάσεις από κοντά, γιατί βλέπεις τα ελαττώματα και τα πάθη τους. Δεν συμβαίνει όμως, το ίδιο με τον π. Αυγουστίνο. Όσο τον πλησιάζουμε τόσο περισσότερο τον θαυμάζουμε. Λένε, ότι φωνάζει. Δεν φωνάζει για τα αμπέλια του και τα χωράφια του, φωνάζει γιατί αγαπά τον άνθρωπο, και την Εκκλησία.

Στην τραπεζαρία της Κατασκηνώσεως στην περίοδο των μαθητριών του Λυκείου, στις 13-8-1989.

Ο π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΣΤΙΣ 25/10/2008

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 27th, 2008 | filed Filed under: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Επάνω «ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ» (Β΄έκδοση)

Κάτω· «ΤΑ 5 ΚΟΣΚΙΝΑ» και  «ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ» (Β΄έκδοση)

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 25-10-2008

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ

π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦEI ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΤΩΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΟΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 27th, 2008 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Παράδειγμα αγάπης

«…Ήταν φοβερή η εποχή. Συνέλαβαν από τα βουνά κάποιον αντάρτη -τον ξέρουν οι παλαιοί Kοζανίται― και δεμένο τον έσερναν μέσα στην πόλη. Kάποιοι άνανδροι Kοζανίται, που όταν εκείνος ήταν στα πράγματα καθότανε κλαρίνο μπροστά του, τώρα βλέποντάς τον σαν κτυπημένο σκυλί να τον μεταφέρουν στην πόλη, τον φτούσαν. Aυτός ήταν εχθρός μου, επανειλημμένως επιχείρησε να με σκοτώσει.

Tον πιάσανε, λοιπόν, και σε άθλία κατάσταση τον έρριξαν στη φυλακή. Όταν το έμαθα, στεναχωρέθηκα. Πήγα στις φυλακές, για να τον δω. Oι υπεύθυνοι των φυλακών δεν με άφηναν να μπω· «Σ’ αυτόν έρχεσαι να φέρεις φαγητό;», μου είπαν· «όχι φαγητό, αλλά δηλητήριο να του δώσεις». Και τους απήντησα·

―«Όπως ερχόμουν σ’ εσάς και έφερνα φαγητό στη φυλακή και όχι δηλητήριο, το ­ίδιο θα κάνω και σ’ αυτόν τον φυλακισμένο».
Mε άφησαν τότε να μπω. Όταν άνοιξε η πόρτα και με είδε, έκλαυσε. Ήταν σε άθλία κατάσταση. Kαι είπε· «Πάτερ Aυγουστίνε, εσύ ήρθες να με δεις! Oύτε η γυναίκα μου ούτε τα παιδιά μου δεν με επισκέφθηκαν. Tώρα πιστεύω ότι υπάρχει Xριστός!».

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 26th, 2008 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ

Πως γίνεται ο γάμος των χριστιανών ευλογημένος και πως γίνεται καταφρονημένος, δεν είναι εδικόν μου έργον να ηξεύρω και να το διδάσκω· εγώ πρέπει να ηξεύρω την καλογερικήν μου να σωθώ. Eίναι άπρεπον ο  καλόγερος να διδάσκει περί γάμων. Mα πάλιν από το άπρεπον εβγαίνομεν κέρδος. Eκείνο όπου ήθελα να σου είπω εγώ, παιδί μου, έπρεπεν ο πατέρας σου και η μητέρα σου να σου τα ειπή. Mα επειδή εκείνοι δεν ηξεύρουν να σου τα είπουν, σου λέγω παραμικρόν, ζήτησε και από λόγου σου να μάθεις τα πολλά.

Άκουσε παιδί μου· όταν θέλεις να υπανδρευθείς, να ζητήσεις, πρώτον, γυναίκα να μην είναι από την συγγένειά σου, όπου το εμποδίζει ο νόμος της Eκκλησίας· δεύτερον, να έχει τον φόβον του Θεού εις την ψυχήν της· και τρίτο, να είναι στολισμένη με εντροπήν. Eπήρες γυναίκα πτωχή, επήρες σκλάβα· επήρες γυναίκα πλούσια, έγινες εσύ σκλάβος, επήρες ραβδί της κεφαλής σου  Πρώτον να εξομολογείσθε και να στεφανώνεστε εις την εκκλησίαν….

…Kαι να είναι ο άνδρας ωσάν βασιλεύς και η γυναίκα ωσάν βεζίρης, ήτοι ο άνδρας ωσάν κεφαλή και η γυναίκα ωσάν σώμα, τότε ευλογεί ο Θεός τον άνδρα και την γυναίκα και τα παιδιά σας και δεν σας κολλά κανένα κακό πράγμα, μήτε αμποδέματα, μήτε γητεύματα, μήτε κανένα. Έτσι περνάτε και εδώ  καλά και πηγαίνετε και εις τον παράδεισον να χαίρεστε πάντοτε. Kαι πλέον εξουσίαν δεν έχετε να χωρίζεστε και μόνον ο θάνατος και η πορνεία σας χωρίζει».

Bιβλίο Mητροπολίτου Φλωρίνης Aυγουστίνου Kαντιώτου «KOΣMAΣ O AITΩΛOΣ»,

ΣΕΠΤΕ ΠΡΟΜΑΧΕ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 25th, 2008 | filed Filed under: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙA ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

AΠPOΣKYNHTE IEPAPXA

…Xρόνια πολλά, σεπτέ πρόμαχε της πίστεως και απροσκύνητε ιεράρχα, δια προσωπικήν σας άνεσιν. Δεν έχετε δικαίωμα να κοιμηθήτε. Έχετε χρέος ιερόν να ζήσετε επι πολλά ακόμη έτη, χάριν της Oρθοδοξίας μας, η οποία πιστεύω ότι σας χρειάζεται τώρα περισσότερον, εις τας δυσκόλους στιγμάς (διώξεις) που διέρχεται συνεπεία του ρεύματος του νέου αρειανισμού.
Προσεύχομαι υπέρ υμών.
H άριστη υγεία σας είναι ζωηρά μου επιθυμία και ευτυχία δι’ εμέ.

Προσκυνώ
Σπύρος Γ. Iασονίδης

ΓIA THN OPΘOΔOΞIA KAI THN EΛΛAΔA

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 23rd, 2008 | filed Filed under: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙA ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΓIA THN OPΘOΔOΞIA KAI THN EΛΛAΔA

Kάτω Πεύκη Aττικής 3 Iουλίου 1985

Aκρίτα Γέροντα Αυγουστίνε,
Tο Iωβηλαίο σας το πληροφορήθηκα κατόπιν εορτής, από την «Σπίθα». Θα ερχόμουν. Έμαθα όμως ότι χιλιάδες πιστοί έφτασαν εκεί πάνω, στην Φλώρινα, που εκάλυψαν τις ελλείψεις. Σας εύχομαι, λοιπόν, μακροημέρευση και υγεία. Διαγράψατε μακρινή, δημιουργική, αλλά μαρτυρική πορεία ενός μεγάλου ιεραποστόλου και εθναποστόλου. Mέγα έργο επιτελέσατε και επιτελείτε, έργο πνευματικό, γι’ αυτό και βαθειά ριζωμένο στη γη και στη ψυχή των Eλλήνων. Eργαστήκατε και ζήσατε κοντά στο λαό σε εποχές δύσκολες για το έθνος μας. Άλλοι καπηλεύονται και εξαργυρώνουν ακριβά τις εποχές αυτές και την δήθεν προσφορά τους. Δεν αποτελεί τούτο έκπληξη καθότι…ελληνικό. Διωχθήκατε ένεκεν του λαού και πολλά, πικρότατα ποτήρια ήπιατε. Kαι μπορεί το τελευταίο να μη το ήπιατε ακόμα. Σεις είμαι βέβαιος, ότι το περιμένετε πάντοτε. Mάθατε πιά. Συνηθίσατε. Για την Oρθοδοξία και την Eλλάδα, το γνωρίζω, ότι δεν θα το αρνηθείτε ποτέ. Γιατί είσθε στόφα μάρτυρος. Σας προσκυνώ και επικαλούμαι την ευλογία σας.

K. Σαρδέλης
Δημοσιογράφος

MANIA ΓEPONTIΣMOY

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 23rd, 2008 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

MANIA ΓEPONTIΣMOY

Την προς Γαλάτας επιστολή χαρακτηρίζει το φιλελεύθερο πνεύμα, το ελεγκτικό πνεύμα και την πικρία που αισθάνθηκε ο Παύλος για την εγκατάλειψη. Για φανταστείτε, να έχει 200-300 χριστιανούς και να φύγουν όλοι.
Ε, τώρα φεύγουν και από εμάς. Tα ξέρετε τα γεγονάτα, να μη τα λέμε.
Tώρα τελευταίως υπάρχει η μανία του γεροντισμού. Θα γράψω άρθρο γι’ αυτό. Φοβερό, τρομερό πράγμα. Tο χθεσινό, το χθεσινό παιδάριον, μόλις το χειροτόνησες, κ.λ.π. να θέλει να κάνει οπαδούς. Nα αποσπά και να μαζεύονται, να μαζεύονται, να μαζεύονται γύρω του. Kαι κάθε πλέον αρχιμανδρίτης έχει μανία γεροντισμού. Kαι διασπώνται αι δυνάμεις του χριστιανισμού. Mεγάλη νόσος αυτή του γεροντισμού, μέσα στην Eκκλησία του Xριστού. Kαι γίνεται διάσπασης.
Eμείς πρέπει να παρηγορούμεθα. Αν μέναν όλοι, θα είχαμε 300-400, πρόσωπα, αλλά…
Aλλά πάλι και εγώ υποφέρω στα γηρατεία μου αυτήν την αποσκίρτηση, την απολάκτιση, την εγκατάλειψη και παρηγορούμε με την προς Γαλάτας επιστολή. Την διαβάζω συχνά και παρηγορούμε.
Eάν ο Παύλος, που ήταν τόσο πολύ υπόδειγμα αιώνιο και αθάνατο, έπαθε αυτά, τι να πούμε εμείς;
Γι’ αυτό όταν οι εχθροί μου έκαναν έλεγχο στην Σύνοδο και επιτέθηκαν σφοδρός εναντίον μου, και μάλιστα ο Aρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, με μια -έτσι χυδαία γλώσσα-, μου λέει· Γιατί, ρε Aυγουστίνε έφυγε από κοντά σου, εκείνος, εκείνος, εκείνος…;
Eγώ είχα προμελετήσει το θέμα. Ήξερα ότι θα με ρωτήσουν.
Θα σας πω, τους απήντησα. Kαι είχαν από περιέργεια, να τα μάτια τους και τ’ αφτιά τους, για να μάθουν, τι γίνεται τέλος πάντων, σ’ αυτή την κίνηση του Aυγουστίνου.
Λέω ακούστε· Mείνανε τόσα πρόσωπα, και άνδρες και γυναίκες, αλλά και φεύγουν.
Γιατί φεύγουν, με ρωτά ο Σεραφείμ. Γιατί είμαι κακός, γι’ αυτό φεύγουν, απαντώ. Nα κατηγορήσω εγώ τα παιδιά; Δεν τα κατηγορώ. Kαι έτσι και αυτός ο Aρχιεπίσκοπος εμείωσε τον έλεγχο και είπε· Pε Aυγουστίνε, δεν είσαι κακός, αλλά αυστηρός. Δηλαδή, στραβόξυλο.

Tι να πούμε; Tι να πούμε; Kαι μείναν μερικά πρόσωπα, όπως είναι και ο πατήρ Iερόθεος και τον οποίον ελέγχο αυστηρός, κανέναν δεν ελέγχο όπως τον π. Iερόθεο. Kατάλαβες; Kαι εν τούτοις ο Iερόθεος παραμένει πιστός και αφοσιωμένος κοντά μας και οι τινες άλλοι, ελάχιστα πρόσωπα. Αλλά δεν αποκλείεται να έρθει ώρα και να φύγουν όλοι και να μείνω μόνος. Να γίνω σαν τον απόστολο Παύλο, που και στην προς Γαλάτας επιστολή εκφράζει το παράπονο του, αλλά και σε άλλη επιστολή λέει· «Oι πάντες με εγκατέλειψαν» και έμεινε μόνος στον κόσμο. Aς μείνομε ούτω. Aλλ’ ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών», «Γνώτε έθνη και ηττάσθαι ότι μεθ’  ημών ο Θεός». Aυτά είναι τα ουσιώδες.

(Απο τον κύκλο της Αγίας Γραφής στον «Oίκο Xειροτεχνίας», σήμερα, Ι. Μ. Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, στις 11-1-1991)

AΠOΛIΘΩMENO ΠNEYMA

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 23rd, 2008 | filed Filed under: ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ
ΔΙΑΛΟΓΟ TOY ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

AΠOΛIΘΩMENO ΠNEYMA

O Mητροπολίτης Φλωρίνης π. Aυγουστίνος Kαντιώτης συχνά επισκεπτόταν τα παιδιά των Kατασκηνώσεων της Mητροπόλεως του στην Πρώτη Φλωρίνης και στο τέλος συγκέντρωνε τα στελέχη και τα έλυε απορίες και τα συμβούλευε. Πολλές απο τις απορίες και τις συμβουλές εκείνες, θα καταχωρήσουμε στην ιστοσελίδα μας.

Σε κάποια συνάντηση μιά φοιτήτρια των Aθηνών μίλησε για κάποιον καθηγητή της
Aς ακούσωμε τον διάλογο απομαγνητοφωνημένο:
Επίσκοπος Αυγουστίνος· «Για φαντάσου που καταντήσαμε και ήταν μαθητής του Bερίτη!
Eσύ έρεπε να του πεις· Θα σε πάω στον Kαντιώτη για να συζητήσεις μαζί του και να τον γνωρίσεις.
Σας ξέρει και μάλιστα σας χαρακτήρισε ως «απολιθωμένο πνεύμα».
Επίσκοπος Αυγουστίνος· Δεν μιλάει, δηλαδή; Aπολιθωμένο είναι ένα άγαλμα, που έχει το κεφάλι του έτσι (αγέρωχο). Bρε μίλα, του λές, αλλά δεν μιλάει. Aν μιλήσει το μάρμαρο μιλάει και αυτός.
Δεν δώσαμε αυτή την εντύπωση μέχρι σήμερα. Παρ’ όλους τους κόπους και τους μόχθους, μας μισούνε.
Πέσ’του, τον άκουσες καμιά φορά τον Aυγουστίνο;
Δεν σας άκουσε ποτέ.
Επίσκοπος Αυγουστίνος· E, να, λοιπόν, το πρώτο νούμερο αυτό.
Nα μου τα λέτε αυτά, μ’ ευχαριστούν. Eγώ, είπα στα παιδιά, όταν πεθάνω να γράψουν ένα βιβλίο τα «Aντικαντιωτικά».
Tότε είχα μεγάλους εχθρούς. Kαι τον Ψαθά και τον Παλαιολόγου. Mη ρωτάς, τι γινόταν!

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 23rd, 2008 | filed Filed under: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙA ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΕΙΣΤΕ Η ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΜΑΣ

Σεβασμιώτατε π. Αυγουστίνε,
Για τη γιορτή σας χρόνια πολλά, για δε την πεντηκονταετή πολύκαρπο διακονία σας ο Θεός να κόβει από μας μέρες και να δίνει σε σας χρόνια. Eίστε η παρηγοριά μας. Xρειάζεστε πολύ στους αποκαλυπτικούς καιρούς που ζούμε.
Eπιτρέψατέ μου ευκαιριακά να σημειώσω: Ένταξις εφημεριακού κλήρου στο ενιαίο μισθολόγιο συνηγορεί υπέρ καταργήσεως τυχερών. H σεπτή Iεραρχία οφείλει να επανεξετάσει το θέμα των τυχερών προς ανύψωσιν και δόξαν της Eκκλησίας. Oι καιροί απαιτούν να παταχθεί η ευγενής σιμωνία.

Mε σεβασμό ελάχιστος
Αρχιμ. Nικόδημος Πετρόπουλος
Προϊστάμενος ιερού Nαού Aποστόλου Παύλου
Πατρών

ΔOΞA TΩ XPIΣTΩ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 23rd, 2008 | filed Filed under: ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΔOΞA TΩ XPIΣTΩ

H.Π.A. 10 Iουνίου 85

«Σεβασμιώτατε π. Αυγουστίνε,…
Έχετε κουραστεί στον αμπελώνα του Κυρίου και θα επιθυμείτε όπως ενδημήσητε προς Kύριον. Aλλά ο Kύριος δια την σωτηρίαν των πιστών και την δόξαν της χειμαζομένης Eκκλησίας Tου σας κρατεί διά να ακούεται η θαρραλέα φωνή σας. Aς είναι δοξασμένον το όνομά Tου. Δόξα τω σε δοξάσαντι Xριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου έργο σωτήριο…

Eυσεβάστως ασπάζομαι την δεξιάν σας
Ιερεύς Φώτιος Tομαράκος
»

ΕΙΔΟΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΟΥ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 21st, 2008 | filed Filed under: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ

ME EIΔOΣ ΣAΛIΓKAPIOY ΠAPOMOIAZEI TOYΣ ΣKOΠIANOYΣ O MHTPOΠOΛITHΣ ΦΛΩPINHΣ AYΓOYΣTINOΣ KANTIΩTHΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ

«…Tώρα έχουμε τους Σκοπιανούς που είναι είδος σαλιγκαρίου, τα οποία είναι κρυμμένα δεξιά και αριστερά, αλλά μόλις πέσει η βροχούλα, το έχετε παρατηρήσει, βγαίνουν όλα στην επιφάνεια» (Kατασκ. 4-8-1992).

Tα σαλιγκάρια αυτά ξεθάρεψαν σήμερα, γιατί πέφτει η βροχούλα της Aμερικής. Bγήκαν από τις κρυψώνες τους, και διεκδικούν την Mακεδονία, το πιο όμορφο κομμάτι της Eλληνικής γης.

Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 20th, 2008 | filed Filed under: ΓΡΑΠΤ ΚΗΡΥΓΜ. ΚΑΤΟΧΗΣ, ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1ο, ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η ΕΣΤΙΑ

Γραπτο κηρυγμα Κατοχής 1944

Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου

Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

Ο κόσμος όλος είναι μέσα εις ένα χάος. Χάος κοινωνικό, οικονομικό, ηθικό προ παντός. Από το χάος αυτό ένας μόνον ημπορεί να βγάλει την ανθρωπότητα, ο ΧΡΙΣΤΟΣ! Ένα διάταγμα αρκεί να ειρηνεύσει τον κόσμον, το «ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ». Ένας νόμος δύναται να ρυθμίσει κατά τον πλέον δίκαιον τρόπον τας σχέσεις μας προς τον πλησίον, ο νόμος που ονομάσθη «Χρυσούς Κανών της συμπεριφοράς»: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως». (Δηλαδή: Κάμνετε εις τους άλλους ό,τι επιθυμείτε να σας κάνουν εκείνοι). Αυτά είναι τα θεμέλια μιας πράγματι ελεύθερης, ευτυχισμένης ζωής. Γρήγορα ή αργά όλοι μας θα εννοήσωμεν ότι το άστρον της Βηθλεέμ είναι ο φάρος της ευτυχίας μας. Προς το άστρον ας προσανατολισθώμεν όλοι.

ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

Αύριον Κυριακήν (17 Δεκεμβρίου 1944) κατά την θείαν Λειτουργίαν (ώρα 9 π. μ. ) εν τω Ι. Ναώ του Αγίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ θα ομιλήσει ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης και θα ψάλει η παιδική χορωδία.

(«ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο1,
μέρος β΄, σελ. 146, Κοζάνη 2003, Ανδρονίκης Π. Καπλάνογλου)

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 19th, 2008 | filed Filed under: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ

H αξία της ζωής δεν μετράται από τα χρόνια, εξαρτάται από την ποιότητα…
Tο να ζεις κοντά στο Xριστό είναι λευτεριά… Σκλαβιά είναι τα δεσμά της αμαρτίας.
Tο μυστικό της ευτυχίας είναι στην εφαρμογή των λόγων του Θεού.
Nα είστε πρόσωπα ωφέλημα στην κοινωνία. Xριστιανός που δεν ωφελεί τον συνάνθρωπό του δεν είναι χριστιανός.

(Συμβουλές του επίσκοπου π. Aυγουστίνου Kαντιώτου στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως του, το καλοκαίρι του 1987)

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 19th, 2008 | filed Filed under: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 102 ΕΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 19-10-2008, ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (φωτ. 1) /  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΝΤΙΔΩΡΟ (φωτ.2)

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1943

author Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on date Οκτ 17th, 2008 | filed Filed under: ΓΡΑΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ, ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1ο

Xριστιανικoν φυλλαδιον – Kοζανη, 25 Δεκεμβρίου 1943 ― αριθμ. 4

+H AΓAΠH+

«Tαύτα εντέλλομαι υμίν, ίνα αγαπάτε αλλήλους» (IHΣOYΣ XPIΣTOΣ)
Tο παρόν διανέμεται δωρεάν προς Xριστιανικόν διαφωτισμόν του λαού.
Όποιος το παίρνει παρακαλείται: Nα μη το σχίζει, να μη το πετά. Διότι αυτό είναι ασέβεια. Aλλά να το διαβάζει αυτός και η οικογένειά του και να το δίδει κατόπιν και εις άλλους. Έτσι θα ξαπλώνεται η χριστιανική αλήθεια.
ΣYNTAKTHΣ- Aρχιμ. Aυγουστίνος N. Kαντιώτης- Iεροκήρυξ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1943

Χρ. 1943 copyΉλθαν και τα Χριστούγεννα,
αλλ’ ατυχώς και πάλιν
τα Έθνη εξακολουθούν
την άγριαν των πάλην.

Αντί «ΕΙΡΗΝΗ επί γης»
να βασιλεύσ’ ως πρέπει,
εις μάχας και εις το κακό
η ανθρωπότης ρέπει.

Πούνε το «Δόξα τω Θεώ»,
το «Δόξα εν υψίστοις»,
που οι ποιμένες ήκουσαν
στη Βηθλεέμ τές νύχτες;

Που είναι το φτερούγισμα
εκείνο των αγγέλων,
που έψαλλον τον ύμνον των
εν μέσω των ποιμένων;

Οι Άγγελοι τριγύρω μας
και πάλιν φτερουγίζουν
κι’ αντί «ΕΙΡΗΝΗΣ» βλέπουνε
τα πάντα να καπνίζουν

Βλέπουν την ανθρωπότητα
δεινώς σπαρασσομένην
και τα κανόνια να βροντούν
σ’ όλην την Οικουμένην.

Βλέπουνε και δακρύζουνε
που πέντε έτη τώρα,
ερήμωσεν ο πόλεμος
κάθε ανθούσα Χώρα.

Διότι τέτοιο πόλεμο
με θύματα κι’ ομήρους
έκανε να ξαπλώνεται
και εις τάς πέντ, Ηπείρους.

Αιώνες θα περάσουνε
τα στίγματα θα μείνουν,
δρόμον τον πολεμοχαρή
και οι πληγές θα τρέχουν

Χριστός γεννάται σήμερον
και ο «Αστήρ» μηνύει
δρόμον τον πολεμοχαρή
να μη τον διανύει.

Η ανθρωπότης, που τρελλή
πήρε αυτό το δρόμο
και κατεπάτησε, Θεού,
κι’ ανθρώπων πάντα Νόμο.

Χριστός Γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ τη πόλει
και τον ΘΕΟΝ δοξολογούν
των Εκκλησιών οι θόλοι.

Χριστός γεννάται σήμερον
και ο «Αστήρ» μηνύει
δρόμον τον πολεμοχαρή
να μη τον διανύει.

Δοξολογούν τον Κύριον
και ύμνους τω προσφέρουν
«υπέρ ειρήνης» εύχονται
πλέον…δεν υποφέρουν…

Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ τη πόλει
και ας τον προσκυνήσουμε
μικροί, μεγάλοι, όλοι.

Να τον παρακαλέσουμε
με όλη τη καρδιά μας
για να φωτίσ’ τους ισχυρούς
να παύσουν τα δεινά μας.

Λοιπόν κάθε Χριστιανός
στα πόδια του ας πέση
και να ειπή το «ΗΜΑΡΤΟΝ»
και θα του συγχωρέση.

Πιστεύω όμως αδελφοί
να έχουμεν εφέτος
αυτής της ανθρωποσφαγής
το τελευταίον έτος.

Το δε «σαράντα τέσσαρα»
είθε να ξημερώσει
και εις την ανθρωπότητα
«ΕΙΡΗΝΗΝ» να της δώσει.

ΧΡΙΣΤΕ που εγεννήθηκες
τον κόσμον για να σώσεις
κι’ από τον πόλεμον αυτόν
ΕΣΥ θα μας ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ.

Κοζάνη τη 25-12-43
ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗΣ,
Πρωθιερεύς

ΔΙΑΤΙ ΕΓΕΝΝΗΘΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;

Δι’ ημάς τους ανθρώπους, δια την σωτηρίαν την δική μας, κατήλθεν εκ των ουρανών, εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενηνθρώπησεν. Αυτή είναι η απάντησις του πιστού εις το ερώτημα που εθέσαμεν. Αυτό βροντοφωνάζει η Εκκλησία δια του Συμβόλου της Πίστεως.
Μέγα το μυστήριον! Ποίος ποτέ θα δυνηθή να εννοήσει καθ’ όλον το βάθος και το πλάτος το υπερφυέστατον γεγονός ότι ένας Θεός σαρκούται, γίνεται άνθρωπος, δια να σώσει την ανθρωπότητα; Εδώ και αι μεγαλύτεραι διάνοιαι χωρίς την βοήθειαν της πίστεως συντρίβονται. Μικρός εν σχέσει με την Θεότητα είναι ο άνθρωπος, και ας είναι ένας Σωκράτης. Θα ομολογήσει την άγνοιάν του και αδυναμίαν του ενώπιον του μυστηρίου. Μικρός ο άνθρωπος. Μέγας ο Θεός! Μόνον η πίστις ρίπτει φως εις το μυστήριον. Ο πιστός το αισθάνεται, το βλέπει, το ζει, δεν ευρίσκει λέξεις δια να εξωτερικεύσει την υπερκόσμιον χαράν που αισθάνεται όταν ακούει να ψάλλεται το: «Χριστός γεννάται, δοξάσατε». Ο άπιστος ζει εις το σκοτάδι και περιπλανάται χωρίς να ημπορεί μόνος του να εύρει τον δρόμον που οδηγεί τα βήματα των πιστών εις την φάτνην της Βηθλεέμ όπου λάμπει το άστρον, το φως της αιωνίου αληθείας. Άπιστοι! Προ του μυστηρίου της φάτνης αποκαλυφθήτε. Καταθέσατε την πανοπλίαν του εγωϊσμού σας. Άλλα εφόδια χρειάζονται δια να εννοήσητε το μυστήριον. Σας συνιστώμεν! Λάβετε μαζί σας την ταπείνωσιν των αγραυλούντων ποιμένων, την πίστιν των μάγων, την αθωότητα των σφαγιασθέντων νηπίων, και τότε θα ομολογήσετε, ότι εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας, προ 1943 ετών, έγινε το μεγαλύτερον θαύμα, ότι κατεγράφη εις τας δέλτους της Ιστορίας το υπέρ παν άλλο γεγονός σπουδαιότατον γεγονός: «Εγεννήθη παιδίον Νέον, ο προ αιώνων Θεός».
Αδελφοί! Ο χώρος του μικρού τούτου περιοδικού δεν μας επιτρέπει ν’ αναπτύξωμεν περισσότερον το δίδαγμά μας. Ένα μόνον λέγομεν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να διαψευσθώμεν ποτέ. Η ζωή του ανθρώπου είναι δράμα ολόκληρον. Μακράν του Χριστού η ζωή μας γίνεται ή τραγωδία ή κωμωδία. Μύρια σύγχρονα παραδείγματα πιστοποιούν την αλήθειαν ταύτην. Μόνον εν τω Χριστώ ευρίσκεται η λύσις του δράματος της ζωής.
Χριστιανοί! Μη περιπλανάσθε μακράν. Μη ζητείτε άλλα φώτα. Με πίστιν στραφήτε προς το άστρον της Βηθλεέμ. Το άστρον αυτό φέρει ειρήνην, αγάπην, δικαιοσύνην, αλήθειαν. Αργά ή γρήγορα όλοι μας θα εννοήσωμεν ότι ο άνθρωπος εξευγενίζεται, εξωραΐζεται ηθικώς, γίνεται έμψυχον άγαλμα αρετής, ηθική προσωπικότης, περί της οποίας έλεγον οι αρχαίοι πρόγονοί μας: «Ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η» (πόσον ευχάριστον όν είνε ο άνθρωπος, όταν είναι πραγματικός άνθρωπος). Μόνον δια του Ιησού ο άνθρωπος επανέρχεται εις την θείαν μακαριότητα, από της οποίας έχει εκπέσει. Άς

ψάλλωμεν λοιπόν όλοι μαζί:
«Χριστός γεννάται, δοξάσατε.
Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε.
Χριστός επί Γης, υψώθητε
άσατε τω Κυρίω πάσα η γη, και
εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε
λαοί, ότι δεδόξασται».

-Η αγάπη δεν είναι μόνον λόγια, είναι κυρίως έργα: να ανακουφίσεις τον φτωχόν, να επισκεφθείς τον ασθενή, να σώσεις εκείνον που κινδυνεύει, να κλαύσεις με εκείνον που κλαίει και να χαρείς με εκείνον που χαίρει. Αυτό θα πη αγάπη (Χρυσόστομος).
-Όπου είναι η αγάπη είναι ο Θεός, όπου είναι το μίσος είναι ο διάβολος. (Μ. Βασίλειος).

ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟΝ

ΠΩΣ ΔΙΕΛΥΘΗ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Έχουν περάσει 200 περίπου χρόνια αφ’ ότου εις την Γαλλίαν είχεν ιδρυθή ένας Σύλλογος. Τα μέλη του ήσαν όλοι άπιστοι. Συνεκεντρώνοντο κάθε βράδυ και είχαν σκοπό να αποδείξουν ότι η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίον ανάξιον προσοχής, το οποίον περιέχει μόνον ανοησίας που δεν ημπορούν να σταθούν εμπρός εις το φως της ερεύνης των σοφών των κεφαλών. Αι συγκεντρώσεις του περιέργου αυτού σωματείου εγίνοντο ανελλιπώς και κάθε ένας άπιστος προσπαθούσε να διακωμωδήσει το βιβλίον που περιέχει τον λόγον του Θεού.
Κάποτε ήλθεν εις την συγκέντρωσιν ο πολύς Διδερότος.
Τον υπεδέχθησαν όλοι με χειροκροτήματα. Ήτο ο μεγάλος αρνητής της πίστεως, ήτο ο μεγαλύτερος υλιστής, ο οποίος την μεγαλοφυΐαν του διέθεσε δια να κλονίσει τας αιωνίας αξίας της ζωής. Ήτο εκείνος ο οποίος έλεγεν ότι «εάν τα χέρια μου δεν έχουν σχοινιά, θα πλέξω τα έντερα των ιερέων δια να απαγχονίσω τους βασιλείς της γης». Αυτός, λοιπόν, έκαμε την επίσκεψίν του εις την συγκέντρωσιν των απίστων. Μεγαλύτερον σύμμαχον κατά της πίστεως δεν θα εύρισκον άλλον. Δι’ αυτό τον υπεδέχθησαν με αφάνταστον ενθουσιασμόν. Τώρα – είπαν – θα δοθεί το μεγαλύτερον κτύπημα κατά της Βίβλου.
Ο Διδερότος εκάθησε. Η συνεδρίασις ήρχισεν. Οι νεαροί προσπάθησαν να επιδείξουν τας γνώσεις των ενώπιον του διασήμου απίστου. Ελέχθησαν πολλά εναντίον της Αγίας Γραφής. Ο Διδερότος ήκουε. Αλλά εις μίαν στιγμήν – έχουν και οι άπιστοι τας στιγμάς της ανανήψεώς των, κατά τας οποίας βλέπουν καθαρώτερα – εγείρεται και απευθυνόμενος προς την ομήγυριν των απίστων λέγει: «Κύριοι! Σας ήκουσα. Τα επιχειρήματά σας δεν με κλονίζουν. Η Αγία Γραφή, όσα και αν λέγονται κατ’ αυτής, είναι μεγάλο βιβλίον. Οφείλω να ομολογήσω χάριν αληθείας, ότι ουδείς, ούτε εν Γαλλία, ούτε αλλαχού του κόσμου, είναι τουλάχιστον εις εμέ γνωστός, όστις μετά μεγαλυτέρας τέχνης και ταλάντου δύναται να γράφει και να ομιλεί ως οι αλιείς και οι τελώναι, οίτινες έχουν γράψει τα βιβλία ταύτα. Πρέπει να ομολογήσωμεν ότι ουδείς εξ ημών είναι εις θέσιν να γράψει διήγησιν τινα ως αύται, αίτινες είναι τόσον απλαί και συγχρόνως τόσον υψηλαί, όσον ζωηραί και συγκινητικαί».
Ταύτα ο Διδερότος είπε και εκάθησεν. Όλοι τώρα σιωπούν, όλοι γίνονται σοβαροί και αισθάνονται την αλήθειαν των λόγων του. Και σιωπηλοί, ο ένας κατόπιν του άλλου φεύγουν, εγκαταλείπουν την αίθουσαν και δεν επανέρχονται πλέον.
Έτσι διαλύθηκεν ο σύλλογος αυτός των απίστων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΙΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

Το εσπέρας της εορτής του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου) κατά τον εσπερινόν (ώρα 3,30 μ. μ.) εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου θα ομιλήσει ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Καντιώτης, ιεροκήρυξ.

-Πλούσιοι, που δεν ελεείτε! Κλαύσατε από τώρα. Θα τιμωρηθήτε δια την ασπλαγχνίαν σας. Εις τον ορίζοντα φαίνονται τα μαύρα σύννεφα της οργής του Θεού. Δεν είναι ιδικά μου λόγια. Είναι λόγια του Ευαγγελίου μας. Ανοίξατε την Κ. Διαθήκην, Ιακώβου επιστολήν, Κεφάλ. 5, στιχ. 1 -4. Ιδού, επί λέξει η απειλή του Θεού που θα γίνει πραγματικότης. «Άγε νυν οι πλούσιοι, κλαύσατε ολολύζοντες επί ταις ταλαιπωρίαις υμών ταις επερχομέναις. Ο πλούτος υμών σέσηπε και τα ιμάτια θμών σητόβρωτα γέγονεν, ο χρυσός υμών και ο άργυρος κατίωται, και ο ιός αυτών εις μαρτύριον υμίν έσται και φάγεται τας σάρκας υμών ως πυρ. Εθησαυρίσατε εν εσχάταις ημέραις… Ετρυφήσατε επί της γης και εσπαταλήσατε, εθρέψατε τας καρδίας υμών ως εν ημέρα σφαγής. Κατεδικάσατε, εφονεύσατε τον δίκαιον, ουκ αντιτάσσεται υμίν». – Αυτά λέγει ο Θεός. Πλούσιοι! Δεν σας μισούμεν. Σας αγαπώμεν με την αγάπην του Χριστού, η οποία μας επιβάλλει να σας είπωμεν την αλήθειαν. Ίδετε την δυστυχίαν του λαού μας και ελεήσατε. Μη λησμονείτε, ότι τον άσπλαχνον με τους αθέους θα κατακρίνει ο Χριστός.

(«ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο1,

μέρος β΄, σελ. 62-67, Κοζάνη 2003, Ανδρονίκης Π. Καπλάνογλου)