Αυγουστίνος Καντιώτης



ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΟ 104 ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ

«ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ»

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια τάση από Οικουμενιστάς, από ανθέλληνας και αθέους, να διαγράψουν από την ιστορία όχι μόνο τους αγώνες και την προσφορά του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου,  αλλά να σβήσουν ακόμη και το όνομά του.

Θα αναφέρουμε δύο παραδείγματα.

1) Η Ελληνική βικιπαιδεία. Ρίξετε μια ματιά και θα το διαπιστώσετε.

βικιπ.

Η Ελληνική βικιπαιδεία δεν έχει στο βιογραφικό τίποτε για την ζωή του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου. Γράφει μόνο κάποιες χρονολογίες. Αναφέρει τον προκάτοχό του και τον διάδοχό του. Έχει πολλούς συνδέσμους, που σε οδηγούν στο τίποτε και στο πουθενά. Πατάς τους συνδέσμους και βγαίνει η γραμματική  ή συντακτική ανάλυση των λέξεων!!! Αυτό το ονόμασαν βιογραφικό και έσβησαν το παλιό μικρό βιογραφικό, που υπήρχε, κι ήταν γραμμένο με σεβασμό!

Είναι φανερό ότι εκείνοι που το έκαναν ήθελαν να αλλοιώσουν και να διαγράψουν από την ιστορία την προσφορά της μεγάλης αυτής εκκλησιαστικής και εθνικής προσωπικότητος.

Προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε το γελοίο περιεχόμενο  της Ελληνικής βικιπαιδείας, γράψαμε ένα πολύ σύντομο βιογραφικό και το ανεβάσαμε. Την ίδια μέρα το κατέβασε κάποιος Τζιαβάρας και άφησε πάλι το παλιό. Όπως φαίνεται δεν είναι  τόσο ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, όπως την ονομάζουν!

ΕΛΛΗΝ. ΒΙΚ..

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΣ!

Γράφουν το έτος της γεννήσεως του Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου. Γράφουν το έτος της παραιτήσεως του. Κρατούν την στήλη κενή για τον θανάτου του! Γράφουν το όνομα του διαδόχου του, αλλά και του προκάτοχο του Βασιλείου. Στην συνέχεια γράφουν ακόμα 2-3 σειρές ως βιογραφικό. Διαβάστέ το·

  • «Κατά καιρούς ως Μητροπολίτης, ο Καντιώτης πολέμησε το καρναβάλι ως θεσμό και τάχτηκε κατά εκπροσώπων του πολιτισμού. Χαρακτηριστικά, το 1991 αφόρισε το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή την ταινία του Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, [1]της οποίας την προβολή προσπάθησε να απαγορεύσε».

Απ’ όλη την ζωή και την δράση του μεγάλου αυτού ανδρός της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ελληνικού έθνους, μόνο αυτό βρήκαν να γράψουν!!! Αφόρισε τον θεατρίνο Αγγελόπουλο το 1991, γιατί από την Φλώρινα φώναξε· «κάτω τα σύνορα της Ελλάδος». Και το θεώρησαν οπισθοδρομικό, γι’ αυτό και το έγραψαν!

Ελεύθερη, λένε, εγκυκλοπαίδια είναι η Ελληνική Βικιπαιδεία και μπορεί ο καθένας να γράφει ότι του κατέβει, αλλά όπως φαίνεται την έχουν παγιδεύσει οι διαστρεβλωτές της Ιστορίας!

2) Και το άλλο παράδειγμα από την Κοζάνη.

Τα χρόνια της Κατοχής 1943-1946 έφτασε στην Κοζάνη ο πατήρ Αυγουστίνος  Καντιώτης ως άγγελος Θεού, το μαρτυρούν όσοι Κοζανίτες έζησαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια και βρίσκονται στην ζωή. Η προσφορά του στην πόλη και στην γύρω περιοχή είναι τεράστια. Τα φλογερά κηρύγματά του και η αγία ζωή του εξύψωσε το πεσμένο ηθικό του λαού, δυνάμωσαν την πίστη του, και έσωσαν την ζωή του. Πώς;

Με τους καρπούς της αγάπης του, με τα συσσίτια των 8150 πιάτων ημερησίως. Συναγερμός γίνονταν σ’ όποιον ναό λειτουργούσε και ομιλούσε ο π. Αυγουστίνος. Στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Κοζάνης έκανε προτροπή στον λαό· Να χωρίσουν τα τρόφιμα που κρατούν για τον εαυτό τους στο σπίτι στα δύο και να φέρουν τα μισά στην “Εστία” των πτωχών. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση ο λόγος  του ιεροκήρυκα στις καρδιές των Κοζανιτών. Την άλλη μέρα έγινε ουρά πολλών μέτρων έξω από την Εστία. Μικροί και μεγάλοι  κρατούσαν τα τρόφιμα της αγάπης. Μέχρι το βράδυ γέμισαν μια αποθήκη από τρόφιμα. Και έτσι άρχισε να λειτουργεί την Κατοχή στην Κοζάνη η μεγαλυτερη εστία των Βαλκανίων. Ξεκίνησε από 50 πιάτα, για να φτάσει σύντομα στα 8150 πιάτα ημηρεσίως!!! Τα μικρά προφυματικά και καχεκτικά παιδιά είχαν ιδιαίτερη φροντίδα στα συσσίτια του π. Αυγουστίνου. Έτρωγαν πολλές φορές την ημέρα ότι εκλεκτότερο υπήρχε (γάλα, βούτυρο κρέας απαραιτήτως. κ.λ.π.). Τα παρακολουθούσαν γιατροί μέχρι να ξεπεράσουν τον κίνδυνο. Πολλά  παιδιά σώθηκαν χάρη στην δική του φροντίδα. Ένα μικρό μέρος της ιστορίας εκείνων των δύσκολων χρόνων βρίσκεται σε δύο τόμους και φέρει τον τίτλο· “ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη, Μέρος Α΄ και Β΄.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ

ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ!

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!!!

ΕΥΡΓ. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ιστΧρηματ. βιβλΚυκλοφόρησε βιβλίο με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκης ένωσης. Φέρει τον τίτλο “ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ”. Αναφέρει πολλά ονόματα ευεργετών ακόμη και του Μητροπολίτου Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδη, που έφυγε στα βουνά, για να σώσει την ζωή του· Αν έμενε στην πόλη, θα τον σκότωναν οι Γερμανοί. Αλλά δεν αναφέρει καθόλου και πουθενά τ’ όνομα του μεγαλυτέρου ευεργέτου της Κοζάνης, που ήρθε εκείνες τις δύσκολες μέρες (του 1943), στην θέση του αρχιμανδρίτου Ιωακείμ Λούλια που σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς.

Η προσφορά του ιεροκήρυκα της Κατοχής π. Αυγουστίνου Καντιώτου στην πόλη και σε όλη την γύρω περιοχή ήταν τεράστια. Τα συσσίτια της Κοζάνης ήταν εξ’ ολοκλήρου καρπός των κηρυγμάτων του. Εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν από τον θάνατο της πείνας. Ήταν ένα θαύμα το οποίο απέδιδε  ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στον πολιούχο Άγιο Νικόλαο της Κοζάνης, αλλά οι Κοζανίτες το απέδιδαν στην αυτοθυσία και στην αγιότητα του ιεροκήρυκα, που κατόρθωνε εκείνες τις δύσκολες στιγμές μόνο με ένα του λόγο να συγκεντρώνει τρόφιμα και ξύλα για 8150 πιάτα ημηρεσίως!!!

ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ Ή ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;

Το βιβλίο “Οι ευεργέτες της Κοζάνης” αποσιωπά τελείως το όνομα του ιεροκήρυκα της Κατοχής π. Αυγουστίνου Καντιώτου!!!

Δεν το γνώριζε ο συγγραφέας;

Οι Κοζανίτες που σώθηκαν από τον θάνατο της πείνας ακόμα ζουν· ας τους ρωτούσε. Πόσο εμπιστοσύνη μπορεί κανείς να δώσει στο βιβλίο αυτού, που δεν γνωρίζει πρόσφατα γεγονότα;

Μήπως δεν το γνώριζαν εκείνοι που προλόγισαν και εγκωμιάσαν το βιβλίο;

Ποιοι είναι αυτοί; Ο Κωσταντίνος Βίκας οπτικός και ο δήμαρχος Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος.

Το γνώριζαν, αλλά ήταν ένοχοι. Με πλαστογραφημένο πρακτικό εγγραφής μελών (3/511/2000) ο πρώτος έγινε μέλος του Συλλόγου. Στο ίδιο ψεύτικο και πλαστογραφημένο πρακτικό εμφανίζονται ως μέλη του Συλλόγου των «40 Μαρτύρων»· η γυναίκα του, η μάνα του, ο αδελφός του, η νύφη του και 5-6 άγνωστα στο Σύλλογο άτομα. Στην συνέχεια μ’ ένα μαϊμού πρακτικό εκλογών (1/514/2001), τα άγνωστα αυτά άτομα παίρνουν την διοίκηση του Συλλόγου και γίνονται κύριοι νομείς της περιουσίας του Συλλόγου!!! Κάνουν έξωση την υπεύθυνη του Οικοτροφείου και τις φτωχές μαθήτριες, εν καιρώ χειμώνος, για να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Κοζάνης την περιουσία του Συλλόγου, παίρνοντας μεγάλα κονδύλια από την Ευρωπαίκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο!!!

Ο δήμαρχος Π. Κουκουλόπουλος με την βοήθεια δύο εισαγγελέων κουκούλωνε όλες τις παρανομίες τους.  Ο τότε αντιδήμαρχος  και νυν δήμαρχος Λ. Μαλούτας πήγε δύο φορές στα δικαστήρια για να πεί ψέματα. Έτσι η περιουσία του Συλλόγου άλλαξε χέρια.

Περισσότερα θα τα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

_______________________

____________________________

Γιατί τέτοια αχαριστία από τον δήμαρχο  Πάρη Κουκουλόπουλο στον σωτήρα της πόλεως π. Αυγουστίνο Καντιώτη και στα ιδρύματά του; Γιατί τόσο μεγάλος αγώνας για να αρπάξει ο Δήμος Κοζάνης την περιουσία του Συλλόγου; Αν ο ιδρυτής του Συλλόγου Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης και τα μέλη των «40 Μαρτύρων» ήθελαν να πάει η περιουσία του  Συλλόγου στο Δήμο Κοζάνης δεν θα υπήρχε επί 50 χρόνια το 39 άρθρο του Κατασταστικού  που την προστάτευε από τα αρπακτικά παντώς είδους.

Οι σκοποί τους είναι ολοφάνεροι. Οι σκοτεινές δυνάμεις κτυπούν τα καρποφόρα δένδρα, γιατί θέλουν να πεθάνει από ασιτία ο κόσμος. Το βιβλίο «Οι Ευεργέται της Κοζάνης», που αποσιωπά την μεγάλη προσφορά του Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου την κατοχή στην Κοζάνη και η αρπαγή του ιδρύματός του, τους ξεσκεπάζει. Θέλουν να σβήσουν από την ιστορία αυτού του τόπου, όσα ονόματα ενοχλούν τους αθέους.  Όμως να ξέρουν· ότι αυτοί θα πεθάνουν και τα ονόματά τους θα εξαφανιστούν, αλλά οι άνθρωποι του Θεού θα φωτίζουν τον κόσμο, γιατί ο Χριστός ζει και η ιστορία των μεγάλων ανδρών δεν διαγράφεται.

___________________________________________________________________


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

  • 1907: Γεννιέται στις Λεύκες – Πάρου. Οι γονείς του: Νικόλαος (μικρέμπορος) και
    Σοφία (δασκάλα). Τον βαπτίζουν Ανδρέα.
    1915-1925: Υπότροφος στο Γυμνάσιο Σύρου. Αποφοιτά με βαθμό «άριστα».
    1925: Εγγράφεται στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    1929 (Δεκέμβριος): Λαμβάνει το πτυχίο με βαθμό «άριστα».
    1929-1934: Μένει με τη μητέρα του στην Ίο των Κυκλάδων για μελέτη και περισυλλογή, και διδάσκει στο Δημοτικό σχολείο.
    1934 (Δεκέμβριος): Μιά βροχερή ημέρα, και ενώ βαδίζει σκυμμένος, βλέπει πεσμένο κάτω ένα μικρό ταχυδρομικό φάκελλο. Σκύβει και τον παίρνει από τις λάσπες.
    Η έκπληξί του είνε μεγάλη όταν βλέπη ότι ο φάκελλος είνε γι’ αυτόν (έπεσε προφανώς κατά λάθος από τα χέρια του γέροντος ταχυδρόμου της νήσου).
    Ανοίγει και διαβάζει. Ο μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Ιερόθεος τον καλεί να πάη στο Μεσολόγγι και ν᾽ αναλάβη τη θέσι του γραμματέως της μητροπόλεως. Βλέπει το πράγμα ως κλήσι Θεού καὶ υπακούει αμέσως.
    1934 (Χριστούγεννα): Ο Ανδρέας Καντιώτης του Νικολάου είνε ο μοναδικός ταξιδιώτης προς Πειραιά, μέσα στό πλοίο της άγονης γραμμής, και ο πλοίαρχος απορεί.
    1934-1941: Αναλαμβάνει τη θέσι του πρωτοσυγκέλλου στη μητρόπολι Αιτωλοακαρνανίας. Κάνει το πρώτο κήρυγμά του στο Μεσολόγγι.
    1935: Γίνεται μοναχὸς καὶ παίρνει το όνομα Αυγουστίνος. Χειροτονείται διάκονος από τον μητροπολίτη Ακαρνανίας Ιερόθεο.
    1941: Μετατίθεται στη μητρόπολι Ιωαννίνων και υπηρετεί ως ιεροκήρυξ.
    1941 (Χριστούγεννα): Μπροστὰ στούς Ιταλούς κατακτητάς και χοροστατούντος του μητροπολίτου Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου, μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών, κηρύττει από τον άμβωνα πατριωτικά.
    Οι Ιταλοί, ἐνωχλημένοι, εκδίδουν ένταλμα συλλήψεώς του. Ο δεσπότης, για να τον προστατεύση, δεν του επιτρέπει να κηρύττη. Τότε ο ιεροκήρυκας, βλέποντας ότι η παραμονή του στα Ιωάννινα περιττεύει, αφήνει εκεί τη μητέρα του και εν καιρώ χειμώνος φεύγει. Οι Ιταλοί σε έφοδο, που κάνουν στο σπίτι του, δεν τον βρίσκουν και συλλαμβάνουν τη γερόντισσα μητέρα του.
    1942: Έρχεται στη Μακεδονία. Στα Γιαννιτσά μαθαίνει, από Έλληνα αστυνομικό, για το ένταλμα συλλήψεώς του που έχουν εκδώσει οι Ιταλοί.
    1942: Στα Γιαννιτσά ο μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης Παντελεήμων τον χειροτονεί πρεσβύτερο.
    1942: Μετατίθεται στη μητρόπολι Θεσσαλονίκης και από κεί παίρνει διαδοχικές αποσπάσεις στο Κιλκίς, στη Βέροια, στην Έδεσσα και στη Φλώρινα.
    Στη Φλώρινα ελέγχει από του άμβωνος το μητροπολίτη του Βασίλειο, διότι έμενε στην Αθήνα και πήγαινε εκεί μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ η προπαγάνδα στην επισκοπή του ωργίαζε. Ο μητροπολίτης ενημερώνεται τηλεφωνικώς και τοῦ στέλνει την απόλυσί του τηλεγραφικώς.
    Με την απομάκρυνσι όμως από τη Φλώρινα ο Θεός σώζει τον ιεροκήρυκα Αυγουστίνο από άλλο μεγαλύτερο κακό. Οι Γερμανοί κατακτηταί συλλαμβάνουν 10 πατριώτες και τους κρεμούν έξω από το χωριό Πρώτη – Φλωρίνης· θα ήταν μεταξύ των απαγχονισθέντων.
    1943-1945: Μετατίθεται στην Κοζάνη. Ο επίσκοπος Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδης έχει βγει στα βουνά. Τα χωριά καίγονται απο τους Γερμανούς και ο λαός καταφεύγει στην πόλι. Η πείνα και ο θάνατος παραμονεύουν. Ο ιεροκήρυκας Αυγουστίνος, τη δύσκολη εκείνη ώρα, εμφανίζεται ως άγγελος Θεού και σώζει την πόλι.
    Κάνει συσσίτια, που φτάνουν μέχρι και 8.150 πιάτα την ημέρα. Είνε ένα θαύμα, που ο ίδιος το αποδίδει στον άγιο Νικόλαο, πολιούχο της Κοζάνης. Οι Γερμανοί πολλές φορές τον δικάζουν για να τον εκτελέσουν, ο Θεός όμως τον προστατεύει.
    1945-1947: Μετατίθεται στη μητρόπολι Γρεβενών.
    1947-1950: Επιστρατεύεται ως στρατιωτικός ιερεύς και ιεροκήρυξ, και υπηρετεί το Β΄ Σώμα Στρατού που εδρεύει στην Κοζάνη.
    1949: Από τὸν άμβωνα του στρατιωτικού ναού Αγίου Αθανασίου Κοζάνης, παρουσία των αρχών, απαγορεύει να ψαλή το Πολυχρόνιον του βασιλέως Παύλου, που ήταν τότε παντοδύναμος.
    Στο κήρυγμά του τον ονομάζει όχι «ευσεβέστατον», όπως έλεγε το Πολυχρόνιον, αλλά ασεβέστατον, και τον ελέγχει, γιατί υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο η μασονία εμφανιζόταν ως φιλανθρωπικό ίδρυμα και θα έπρεπε να ενισχύεται ακόμα και από τους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές. Η θαρραλέα αυτή φωνή, από τη θέσι μάλιστα του στρατιωτικού ιερέως, εσήμαινε αρχή νέων διωγμών και περιπετειών για τον   ιεροκήρυκα Αυγουστίνο. Τελικά ο βασιλεύς αναγνωρίζει το λάθος και ανακαλεί την υπογραφή του από το φιλομασονικό διάταγμα και παύει κάθε διωγμός του ιεροκήρυκος.
    1950 1951: Μετατίθεται στη μητρόπολι Καρυστίας με έδρα την Κύμη – Ευβοίας.
    1951-1967: Ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Βλάχος τον διορίζει ιεροκήρυκα της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η περίοδος αυτή είναι καιρός μεγάλης πνευματικής δράσεως καί αγώνων, αλλά και διωγμών και περιπετειών του ιεροκήρυκος.
    1964: Εισάγεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» των Αθηνών για μία εγχείρησι. Παθαίνει μόλυνσι και φτάνει στα πρόθυρα του θανάτου.
    Κλήρος, μοναστήρια και πιστός λαός προσεύχονται. Οι γιατροί, παρ’ όλες τις προσπάθειες, σηκώνουν τα χέρια και λένε, ότι μόνο ένα θαύμα μπορεί να τον επαναφέρη. Προβλέπουν μάλιστα την  ώρα του θανάτου και την κρίσιμη «τελευταία» νύχτα στέλνουν ένα νεαρό γιατρό να μείνη δίπλα του μεχρι το επερχόμενο τέλος. Το θαύμα γίνεται. Η ώρα, που από τους γιατρούς ωρίστηκε ως ώρα θανάτου, ήταν η ώρα που ο υψηλός πυρετός έπεσε απότομα και άρχισε η βελτίωσις. Μετά απο 60 μέρες νοσηλείας βγαίνει από το νοσοκομείο. Ο ίδιος απορεί με δέος· Γιατί, Θεέ μου, μου παρατείνεις τη ζωή; τι μου επιφυλάσσεις;
    1965: Η Ιερά Σύνοδος του απαγορεύει το κήρυγμα σε όλη τη χώρα, γιατί ελέγχει κάποιους μητροπολίτες για σκάνδαλα και κάνει αγώνα εναντίον του μεταθετού των επισκόπων που οι ιεροί κανόνες απαγορεύουν. Ξεσηκώνεται ο λαός και σύσσωμος ο τύπος, συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως, τάσσονται στο πλευρό του.
    Η Ιεραρχία, βλέποντας τις αντιδράσεις, αναγκάζεται να ανακαλέση εσπευσμένως την απαγόρευσι.
    1967 (Μάιος): Γίνεται το απροσδόκητο· ὁ ήλιος ανατέλλει ―όπως ο ίδιος λέει― από τη δύσι! Ο δυσάρεστος ιεροκήρυκας, που ήταν συνεχώς υπό διωγμόν λόγω του ελέγχου που ασκούσε, προάγεται σε επίσκοπο και εκλέγεται μητροπολίτης Φλωρίνης.
    1967-2000: Υπηρετεί 33 χρόνια την ακριτική μητρόπολι Φλωρίνης με κάθε θυσία, και παραιτείται το 2000.
    2010: Συμπληρώνει 10 έτη μετά τήν έξοδο από την ενεργό διακονία. Διανύει σήμερα το 104ο έτος της ηλικίας του.
    Εκκλησιάζεται στην ιερά μονή Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος Φλωρίνης, που είνε το τελευταίο έργο της αρχιερατείας του, και δίδει την ευλογία του στους πιστούς.


     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.