Αυγουστίνος Καντιώτης



ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ MHNYMATA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

date Σεπ 3rd, 2010 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

1. Κυριος-π. Αυγ ιστΘέμα:     AIΩNIA H MNHMH

Αποστολέας     Juan Chicharro Add contact

Ημ/νία     Κυρ 14:42

Eίμαι ορθόδοξος χριστιανός από την Ισπανία, Ισπανός. Βαπτίσθηκα εδώ και 8 χρόνια. Πηγαίνω στην Ελλάδα 1 ή 2 φορές κάθε χρόνο. Εδώ στην Ισπανία, οι λίγοι Ορθόδοξοι που είμαστε αγαπούσαμε πολύ τον επίσκοπο Αυγουστίνο. Στις δύσκολες στιγμές της πνευματικής μας ζωής οι ομιλίες του Αυγουστίνου πάντα ήταν και είναι μιά μεγάλη παρηγοριά. Εξ αιτίας των ομιλιών αυτών ανακαλύψαμε τα κείμενα του αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, ιδιαιτέρως για εμάς τους Ισπανούς επειδή έχουμε καλές μεταφράσεις των έργων του. Νιώθουμε τον επίσκοπο Αυγουστίνο πολύ κοντά μας. Ήταν αυθεντικός πατέρας γι’ εμάς. Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε τις ομιλίες του

Αιωνία η μνήμη

Juan Chicharro

Διαχωρ.σκιτσ]Θέμα :ΘA EXΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΘΩ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Αποστολέας   Aleksandra Maher Add contact

Εναν άγιο άνθρωπο θα έχουν τώρα οι μοναχές κοντά τους. Πρέπει όλες τις φροντίδες τους για το μοναστήρι να τις παραδώσουν στον  π. Αυγουστίνο. Τώρα θα έχω και εγώ περισσότερους λόγους για να έρθω στην Φλώρινα. Ανάψτε ενα κερί και για μενα.

Aleksandra Maher

(Απο Σερβία)

2.Διαχωρ.σκιτσ

Θέμα     ΒΑΘΥΤΑΤΟΝ ΠΕΝΘΟΣ
Αποστολέας     ΛΑΖΑΡΟΣ
Add contact

Έφυγε εις Κύριον ο αγαπημένος μας Μητροπολίτης κ.κ. Αυγουστίνος Καντιώτης που απο μικρό παιδί τον άκουγα στο κατηχητικό, στην εκκλησία, διάβαζα μέχρι σήμερα τα κηρύγματά του… Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την θλίψη που νιώθω απο τον αποχωρισμό του.

Εργαζόμουν στο Νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Απο σεβασμό και ταπεινότητα δεν ήθελα να τον ενοχλήσω. Ρωτούσα κάθε μέρα και μάθαινα πως είναι. Μα ο Θεός όσες προσπάθειες, όσες προσευχές κι εάν κάμναμε, ότι ανθρώπινο να δίναμε όλοι στο μικρό Νοσοκομείο μας είχε πάρει την απόφαση Του, να τον πάρει μακριά μας. Δεν πήγε σε εξεζητημένα νοσοκομεία, τίμησε αυτό το μικρό στην Φλώρινα. Δεν απαρνήθηκε το ποίμνιό του, εδώ στην Φλώρινα, μέχρι τελευταίας του αναπνοής έμεινε κοντά μας. Αφησε στην Φλώρινα τόσο Θεάρεστο Πατερικό έργο που είναι σαν να ζεί πλάι μας. Οπως χτυπάει η καρδιά ηχεί και η  συνείδηση του ανθρώπου. Κάθε φορά που θα πηγαίνω στο Σταυρό εκεί ψηλά στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, που έκτισε ο ίδιος θα κάμνω την Προσευχή μου γι αυτόν. Εάν η Ορθοδοξία συμβολίζεται με το αετό του Βυζαντίου, αυτός Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ,  ήταν, είναι και θα παραμείνει ο αετός της Ορθοδοξίας μας εδώ στην Φλώρινα.

Θα έρθω να τον αποχαιρετίσω για το Αιώνιο ταξίδι που ξεκίνησε, εκεί ψηλά κοντα στο Θεο.

οικογένεια: ΛΑΖΑΡΟΥ ΔΗΜ ΡΑΣΑΙΚΟΥ

1.Διαχωρ.σκιτσ]

Asp..Θέμα     ΚΟΙΜΗΣΗ ΓΈΡΟΝΤΟΣ
Αποστολέας     ΚΟΥΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ
A
dd contact
Ημ/νία     Κυρ 11:18

Message Body:

Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα και η Ορθοδοξία..

Κωστής Κούκης Κύμη Ευβοίας

2.Διαχωρ.σκιτσ

Θέμα     Αποστολή συλλυπητηρίου μηνύματος δια την προς Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Γέροντος ημών,
Σεβασμιωτάτου π. Αυγουστίνου Καντιώτη

Αποστολέας     Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος- Δημοτικός Σύμβουλος Χίου Add contact

Η προς Κύριον εκδημία του μακαριστού και σεπτού Γέροντός μας π. Αυγουστίνου Καντιώτη σηματοδοτεί τα εκκλησιαστικά χρονικά της χώρας μας. Ο π. Αυγουστίνος υπήρξε για μένα το στήριγμα, η ελπίδα, το πνευματικό μου καταφύγιο. Ο π. Αυγουστίνος, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία του, την οποία επισταμένως μελετώ επί χρόνια, και την αλληλογραφία μου μαζί του, μετέδωσε στην καρδιά και την ψυχή μου τον – κατ΄ επίγνωση – ζήλο Θεού. Δεν απέθανε, καθεύδει. Και εν τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου θα συναντηθούμε και πάλι. Αλλά και μέχρι τότε θα μιλά στις καρδιές των ανθρώπων με το πλούσιο πνευματικό του έργο, έργο δεκαετιών, που θα μείνει αλησμόνητο και φωτοφόρο εις τον αιώνα. Εύχομαι Κύριος ο Θεός, εξουσιαστής της ζωής και του θανάτου, να αναπαύσει στην μακαρία του ψυχή εν χώρα ζώντων. Η ευχή και ευλογία του ας μας συνοδεύει στη ζωή μας.

Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Χίου

1.Διαχωρ.σκιτσ]

From: Antonis Markou
Subject: o k. Sotiropoulos gia tin nekrosimi akolouthia gia ton Geronta Augoustino

Ο κ. Ν. Σωτηρόπουλος για τον π. Αυγουστίνο

Σε ηλικία 104 ετών αναχώρησε για την αιωνιότητα ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης,  πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης. Πρόσωπο καταπλημμυρισμένο από τη χάρι τού Θεού. Αναφέρουμε μερικά μόνο από τα πολλά και μεγάλα προσόντα του.
Συναρπαστικός ιεροκήρυξ, ο συναρπαστικώτερος όλων τών ιεροκηρύκων τών ημερών μας. Μιλούσε από την καρδιά του, που περιέκλειε Χριστό και Ελλάδα, και συγκινούσε και συγκλόνιζε τις καρδιές τών ακροατών του και τών αναγνωστών του.
Είχε ζήλο για το Θεό και την Εκκλησία τού Θεού, ζήλο που υπενθύμιζε τον ζήλο Ηλιού τού προφήτου. Ζηλών εζήλωκε Κυρίω Παντοκράτορι.
Είχε πάρα πολύ δυνατή θέλησι. Κοπιούσε και μοχθούσε υπερανθρώπως, θα λέγαμε.
Ήταν αγωνιστής πρώτης τάξεως. Ελεγκτής τών ισχυρών τού κόσμου. Ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών. Ούτε μία φορά δεν συμβιβάστηκε με τον κόσμο και με τους ισχυρούς τού κόσμου. Ούτε μία ημέρα δεν έζησε με σκοπιμότητα, αλλά πάντοτε με ανώτερο σκοπό.
Ατρόμητος απέναντι Ιταλών, Γερμανών, ανταρτών, Επισκόπων, Αρχιεπισκόπων, Πατριαρχών, Συνόδων, βασιλέων, δικτατόρων, κακοποιών στοιχείων. Πολλές φορές έπαιξε τη ζωή του, κατά το κοινώς λεγόμενο, κορώνα-γράμμα. Και επειδή ήταν αγνός αγωνιστής, ο Θεός πάντοτε τον προστάτευε και του χάρισε μακρότητα ημερών.
Ως Επίσκοπος δημιούργησε υποδειγματική Μητρόπολι,και κατέστησε την μικρή ακριτική πόλι Φλώρινα γνωστή πανορθοδόξως. Ανεδείχθη ο καλύτερος Επίσκοπος τών ημερών μας. Τώρα που απήλθε απ’ αυτό τον κόσμο και δεν θα προσκρούσωμε πλέον στη μετριοφροσύνη του, λέγουμε με μία λέξι, ότι ο Αυγουστίνος υπήρξε άγιος. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, είπε στον υποφαινόμενο: «Εμείς οι άλλοι Επίσκοποι, όταν πεθάνωμε, θα σβήσωμε. Αλλ’ ο γέροντάς σου Αυγουστίνος θ’ ανακηρυχθή άγιος».
Βεβαίως, λέγουμε εμείς, και άλλοι Επίσκοποι είνε ενάρετοι και άγιοι. Αλλ’ ο Επίσκοπος Αυγουστίνος υπέρκειται όλων, είνε ο μεγαλύτερος Επίσκοπος τών ημερών μας, πρώτος στη συνείδησι τών πιστών άνα την οικουμένη,  σύγχρονος Πατήρ τής Εκκλησίας.

2.Διαχωρ.σκιτσ

From: Νικολαος Πανταζης
Subject: Epikideia Epistoli ex Australias

Ημ/νία     Κυρ 13:24

Message Body: Τη ενδόξω κοιμήσει σου… Πάνσεπτέ μας Ιεράρχα!

Ας με συγχωρέσει η Δέσποινα μας Υπεραγία Θεοτόκος, που δανείζομαι τα άγια λόγια από την Ενδοξη Κοίμησή της, χωρίς να τολμώ βέβαια να εξυψώσω των Αγιο Επίσκοπό μας, στο Ηλιοστάλακτο, βασιλικό και Πλατυτεριακό της ύψος. Ο Υιός και Θεός της, και Θεός ημών, είπε: «Τους δοξάσαντάς με δοξάσω».
Ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος, δόξασε σε όλη του την ζώη τον Τριαδικό μας Θεό, για αυτό το λόγο και τώρα, μετά την όντως σημαδιακή για την Ιστορία του Εθνους μας κοίμησή του, ο Θεός τον αντιδοξάζει και θα συνεχίζει πολυμερώς και πολυτρόπως να επιβραβεύει τον Αγιο Γέροντά μας.
Αν κάποιοι μάλιστα ενοχλούνται που τον αποκαλώ άγιο, ας ενοχληθούν περισσότερο για πολλούς άλλους Οικουμενιστές Ιεράρχες που αποκαλούν «Αγιο» τον Πάπα και τον προσφωνούν, άπαγε, «Κανονικό Επίσκοπό» τους…
Είμαι πραγματικά και κυριολεκτικά ο τελευταίος που δικαιούμαι, αν τελικά δικαιούμαι, να τολμήσω να προσθέσω λιθαράκι επικήδειον λόγον, σαν πλούσια ευεργετημένος και ανάξιος οικότροφος του Αξιολόγου Φοιτητικού Οικοτροφείου Φλωρίνης «Τρεις Ιεράρχαι». Θυμήθηκα όμως το μεγάλο Θαύμα του Αποστόλου Πέτρου με την φιλάνθρωπη Δορκάδα, όπου εκεί στο υπερώον «παρέστησαν αυτώ πάσαι αι χήραι κλαίουσαι και επιδεικνύμεναι χιτώνας και ιμάτια όσα εποίει» μεθ’ ημών ων, ο Γέροντάς μας π. Αυγουστίνος.
Ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος, αυτός ο μικρόσωμος και κοντός που ήταν στο ανάστημα παπουλάκος, αναδεικνύεται από την των πραγμάτων αλήθεια και την ορφανεύουσα και πενθούσα του ποίμνη, ως γίγας Πίστεως, Ορθοδοξίας Υπέρμαχος και Φωστήρας ανυπέρβλητος, Μυρίπνοο της Εκκλησίας μας Ανθος, αγαπημένος λίαν από τον Παντοκράτορα Κυριό του.
Ξεχωρισμένος εκ κοιλίας μητρός του, προικισμένος εκ νεότητός του με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, υπηρέτησε την Εκκλησία του Χριστού με σπανιότατο θείο ζήλο, με πανιερώτατο αδάμαστο πόθο και άσβεστη φλόγα ισότιμη των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν απονενοημένο επικήδειο εκγώμιο ούτε πάλι περιέχουν το στοιχείο της ενδεχόμενης υπερβολής ως ανθρώπινος και ακατηγόρητος καρπός της βαθειάς οδύνης εξ’ αιτίας της αναχωρήσεώς του.
Ο Αγιος Γέροντάς μας, ο π. Αυγουστίνος κατέκτησε τα υψηλά και ουράνια επειδή είχε πρώτον την αγία ταπείνωση. Ηταν κυριολεκτικά, Θεοφόρος, Χριστοφόρος και Πνευματοφόρος. Ενώ την ώρα του κηρύγματος το πάνχρυσο στόμα του έσταζε μελίρυτους ποταμούς της σοφίας και το αυστηρό, ασκητικό του βλέμμα παρουσίαζε ενθέως την εξέχουσα μορφή του Προφήτου Ηλιού καθώς και την κεραυνοβόλα, λεοντική και πυρ-πνέουσα γλώσσα του Προδρόμου, στην καρδιά του όμως και στα ένδοθεν προσωπικά και τις διαποιμαντικές του σχέσεις, ήταν απλούστατος, γαλήνιος, αγνός και αθώο μικρό παιδί κατά βάθος. Σε όσους άνοιγε την καρδιά του για άκρως προσωπικά θέματα, ήταν τελείως αδύνατο να μην τον αγαπήσει κανείς, εμπειρευόμενος λίγο από τον αδάμαστο θείο έρωτα που αντανακλούσε και ξεχείλησε η παλόμενη από το Αγιοπνευματικό Ζων Υδωρ ψυχή του.
«Πίστει παρώκησεν εις γην» Φλωρίνης, «ηρωϊκώς ορμώμενος» εκ Πάρου.
«Πίστει χρηματισθείς» ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, ο π. Αυγουστίνος, ήταν ο μόνος σχεδόν Επίσκοπος που ήθελε να τον προσφωνούν απλούστατα «π. Αυγουστίνο». Δεν γαργαλούσαν τα αυτιά του οι βαρύγδουποι, μακρόσυρτοι τίτλοι. Δεν ήταν αδέσποτος Δεσπότης που διψά για δεσπόζουσα, τυρρανική εξουσία. Ηταν ο μόνος Επίσκοπος που δέσποζε στην ψυχή του η αγάπη του για το «υπέρ παν όνομα» του Χριστού μας (όπως του άρεσε να διαλαλεί) και για την Πίστη του Χριστού την Αγία, την Φίλτατη Ερωμένη του Ορθοδοξία, το Αιματοβαμμένο Πατροπαράδοτο Σέβας. Ηταν ο μόνος Επίσκοπος που επισκοπούσε, όχι μόνο το περιφερειακό του αλλά και το υπερωκεάνιο ποίμνιό του, σαν πραγματικός Τσοπάνης, σαν αληθινός Ποιμένας μέχρι αυτοθυσίας, για τα αναρίθμητα ανά τον κόσμο πνευματικά του τέκνα «εξ’ ου εγεννήθησαν.. καθώς τα άστρα του ουρανού τω πλήθει και ως η άμμος η παρά το χείλος της θαλάσσης η αναρίθμητος»…
Ηταν ο μόνος Επίσκοπος που επιτακτικώς αποσκοπούσε να καλλιεργεί στις ψυχές μας Χριστό και την Ελλάδα. Να ποτίζει με θεογνωσίας νάματα τις ξηραμμένες καρδιές μας και ερημωμένες ζωές μας.
Ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος ήταν ο μόνος άξιος μιμητής του Αγίου Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού. Αν και δεν μαρτύρησε στην πράξη, όμως το πολύμορφο μαρτύριο που υπέστη από τους λογείς αντιχρίστους, ανθέλληνες, πολιτικάντηδες, αθέους, μασώνους, Σκοπιανούς, αιρετικούς, Οικουμενιστές, και δυστυχώς, επικριτές και κατηγόρους «αδελφούς» Μητροπολίτες, ήταν ουκ ολίγο. Χαρακτηριστική και άκρως εμπνευστική ήταν η ανεπανάληπτη αγάπη του, για την ξακουστή Μακεδονία μας, την χώρα του Αλεξάνδρου. Δεν έλιπαν όμως ποτέ από τα δεησιακά, τρεμάμενα Αρχιερατικά του χείλη, η βόρειος Ηπειρος, η Κύπρος, ο Πόντος, η Καππαδοκία, η Μικρά Ασία, η Σμύρνη και η προφητευμένη Κωνσταντινούπολη με την Αγια Σοφιά της.
Ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος δεν φοβήθηκε κανέναν, παρά μόνο τον Θεό. Ηταν ο μόνος σφοδρότατος αντιαιρετικός και αντιπαπικός Επίσκοπος, επάξιος του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού και του Μεγάλου, Ιερού Πατριάρχου μας Φωτίου. Ηταν ο μόνος Συνοδικός Αρχιερέας που δεν συμβιβάστηκε ούτε σε ένα ιώτα η μία κεραία από το Ευαγγέλιο και την συνείδησή του. Ηταν ο μόνος Μητροπολίτης που δεν φόραγε επιδεικτικά την μήτρα την οποία φόρεσε μόνο σχεδόν στην χειροτονία του. Ηταν ο μόνος Μητροπολίτης που αντιπαθούσε και απέφευγε τα χρυσποίκιλτα, υπερ-πολυτελή, βυζαντιοπρόβλητα, αυτοκρατορικά άμφια. Και η Μητρόπολη Φλωρίνης ήταν η μόνη από τα Φύλλα της Κυβερνήσεως αποδεδειγμένη κάθε χρόνο καθαρή και ελεύθερη από κάθε οικονομική ατασταλία, περνώντας με άριστα την εξέταση του «πόθεν έσχες»…
Ο ταπεινός Λευίτης του Θεού π. Αυγουστίνος, ήταν ο μόνος Αρχιμανδρίτης που έθρεψε, με τις ιστορικότατες, πανίερες ομιλίες του, αλλά και με την υπεράνθρωπη, χρυσοσέλιδη αντίσταση της αγάπης του, μυριάδες στόματα πεινώντων, έσβεσε δύναμη εμφυλίου πυρός και καταπράϋνε καταδυναστευόμενες συνειδήσεις.
«Μείζονα πλούτον ηγησάμενος των επιγείων θησαυρών τον ονειδισμόν του Χριστού, απέβλεπε γαρ εις την μισθαποδοσίαν» την οποία δικαίως λαμβάνει τώρα από το Εσφαγμένο Αρνίο, τον ένδοξο στέφανο της δικαιοσύνης. Θα συνεχίζει όμως να λαμβάνει δόξα και τιμή εις πείσμα των εχθρών και αντιφρονούντων. Θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται και σε όλους εμας, λίαν συντόμως, Θεού ευδοκιμούντος, πιστοποιημένες πια, οι λεπτομερώς καταγεγραμμένες μαρτυρίες των ζώντος αυτού θαυμάτων, χωρίς όμως καμία ενορχήστρωση μιας πρόωρης αγιοκατατάξεώς του.
Πάντες οι των θείων κηρυγμάτων του εραστές, συνερχόμαστε σήμερα να καταβάλουμε το απόσταγμα της ψυχής μας, τα ψίγματα της αγάπης μας και τα δάκρυα της μη αναπληρώσιμης ορφάνειας. Ενα μόνο ύστατο «ευλόγησον» και «πρέσβευε» αναπάμπουμε στον απερχόμενο πανσέβαστο Ιεράρχη μας. Οσο ήταν εδώ στην γή, του ψάλλαμε με κατάνυξη ψυχής: «Χριστέ βοήθει Επισκόπω Αυγουστίνω». Τώρα πια, χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι την επείγουσα βοήθειά του και μπορούμε μετά παρρησίας να εξυμνούμε:
«Αυγουστίνε Ποιμενάρχα βοήθει, τω επιγείω προσφιλή ποίμνιό σου»

Ο ανάξιος και έσχατος υιός σου
Νικόλαος Πανταζής, Μελβούρνη, Αυστραλία

1.Διαχωρ.σκιτσ]

asp.istFrom: Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος  <tspil84@gmail.com>
Θέμα     Γέροντας Αυγουστίνος

Message Body:

Θερμά συλλυπητήρια σε όλη τη Φλώρινα για την εκδημία εις Κύριον του Γέροντος Αυγουστίνου Καντιώτη, που εκοιμήθη σε ηλικία 103 ετών. Προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής του. Αυγουστίνου του Σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, αιωνία η μνήμη…

2.Διαχωρ.σκιτσ

Θέμα     ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΓΕΡΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ
Αποστολέας     Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών

Συνημμένως σας αποστέλλομεν επίκαιρον κείμενον αναφορικώς με τον θρυλικόν Γέροντα Αυγουστίνον Καντιώτην και παρακαλούμεν θερμώς, όπως το αναρτίσετε ή το διαδίδετε με οποιοδήποτε τρόπον εγκαίρως.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

* Ὁ ἀνεπαλάληπτος θρυλικ…ώτης εκοιμηθη 28.8.2010.doc

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ
ΕΠΤΩΧΕΥΣΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ

1. Ὁ ἀνεπανάληπτος θρυλικὸς γέρων Αὐγουστῖνος Καντιώτης, ἀπὸ τὴν πρωίαν τῆς 28ης Αὐγούστου 2010 ἀνήκει εἰς τὴν θριαμβεύουσαν Ἐκκλησίαν.

2. Ἐν συντομίᾳ κατωτέρω ἀναφέρομεν, ὑπὸ μορφὴν τηλεγραφημάτων, μερικὲς πτυχὲς τῆς προσωπικότητος καὶ τῶν ἐνεργειῶν τοῦ μεγίστου ἐθνικοῦ καὶ θρησκευτικοῦ Ἑλληνος τῆς τελευταίας ἑκατονταετίας.

3. Παραθεωρὼν τὰ ὠργανωμένα συμφέροντα, τὶς καταχθόνιες σκοτεινὲς δυνάμεις, τὶς παραταξιακὲς ὀργανώσεις «ἀετονύχηδων», «πατριαρχῶν» τῆς διαπλοκῆς καὶ ἀνωμάλων, ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος ἐφήρμοζε μὲ ἀκρίβειαν τὸ τοῦ Θεανθρώπου: «…ἐγὼ παρρησίᾳ ἐλάλησα τῷ κόσμῳ· ἐγὼ πάντοτε ἐδίδαξα ἐν συναγωγῇ καὶ ἐν τῷ ἱερῷ, ὅπου πάντοτε οἱ  Ἰουδαῖοι συνέρχονται, καὶ ἐν κρυπτῷ ἐλάλησα οὐδέν» (Ἰωάν. 18, 20).

4. Μὴ φοβούμενος οὔτε βασιλεῖες, οὔτε δικτατορίες, οὔτε τοὺς λίαν ἐπικινδύνους εἰς τὰ παρασκήνια δρῶντας «κοινοβουλευτικῶν καθεστώτων», οὔτε καὶ αὐτοὺς τοὺς Βουλγάρους ἤ Γερμανοὺς κατακτητές, γνωρίζων ὅτι διατρέχει μέγιστον κίνδυνον ὄχι μόνον ἡ φήμη του ἀλλὰ καὶ ἡ ἰδία ἡ ζωή του, δὲν ἐπτοεῖτο. Δὲν ἐχρησιμοποίει τὴν ξυλίνην γλῶσσαν τῆς διπλωματίας καὶ τῆς πολιτικῆς, ἀλλά, μιμούμενος τὸν ἅγιον Ἰωάννην τὸν  Πρόδρομον, τὸν ἱερὸν Χρυσόστομον καὶ ἄλλους θαρραλέους μάρτυρες καὶ ἁγίους τῆς Πίστεως μας, ἐχρησιμοποίει πάντοτε τὴν γλῶσσαν τῆς ἀληθείας, ἔλεγε τὰ πράγματα μὲ τὸ ὄνομά των καὶ ποτὲ δὲν εἶπε ψέμματα εἰς τὰ πνευματικά του παιδιὰ καὶ τὸν ἀπὸ τοὺς πάντας καταπροδομένον ἑλληνικὸν λαὸν.

5. Εἰς τὸν ἀνεπανάληπτον θρυλικὸν γέροντα Αὐγουστῖνον εἶχε ἐφαρμογὴν τὸ Παύλειον: «…κινδύνοις ποταμῶν, κινδύνοις ληστῶν, κινδύνοις ἐκ γένους, κινδύνοις ἐξ ἐθνῶν, κινδύνοις ἐν πόλει, κινδύνοις ἐν ἐρημίᾳ, κινδύνοις ἐν θαλάσσῃ, κινδύνοις ἐν ψευδαδέλφοις· ἐν κόπῳ καὶ μόχθῳ, ἐν ἀγρυπνίαις πολλάκις, ἐν λιμῷ καὶ δίψει, ἐν νηστείαις πολλάκις, ἐν ψύχει καὶ γυμνότητι· χωρὶς τῶν παρεκτὸς ἡ ἐπισύστασις μου ἡ καθ’ἡμέραν, ἡ μέριμνα πασῶν τῶν ἐκκλησιῶν. τὶς ἀσθενεῖ, καὶ οὐκ ἀσθενῶ; τὶς σκανδαλίζεται καὶ οὐκ ἐγὼ πυροῦμαι (θλίβομαι, καίομαι);» (Β΄Κορ. 11, 26-29). Εἰς τὸν Αὐγουστῖνον εὕρισκεν ἐπίσης ἐφαρμογὴν τό: «…μᾶλλον ἑλόμενος συγκακουχεῖσθαι τῷ λαῷ τοῦ Θεοῦ ἤ πρόσκαιρον ἔχειν ἁμαρτίας ἀπόλαυσιν…» (Ἑβρ 11, 25).
6. Ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος δὲν ἦτο «καλοπερασάκιας», ὅπως, δυστυχῶς, οἱ περισσότεροι τῶν σημερινῶν Ἐπισκόπων, ἀλλὰ  ἠγωνίζετο νὰ διδάσκῃ διὰ τοῦ παραδείγματος τῆς ζωῆς του. Ἐζησε τὰ περισσότερα ἔτη τῆς ζωῆς του, πρὶν γίνῃ Μητροπολίτης Φλωρίνης, ἀσκητικώτατα εἰς τὸ γεμᾶτον ὑγρασία, ἀνήλιον, ἄνευ παραθύρων ὑπόγειον τῆς ὁδοῦ Χριστοκοπίδου 12 εἰς τὴν συνοικία τοῦ Ψυρῆ τῶν Ἀθηνῶν καὶ ἀλλαχοῦ. Ἐνήστευεν αὐστηρότατα καὶ ἠργάζετο ἀπὸ 5ης πρωινῆς μέχρι καὶ τὰς μεταμεσονυκτίους ὥρας ἀκαμάτως, σκεπτόμενος διὰ τὴν καλυτέραν λειτουργίαν τῶν πολλῶν ὑπ’αὐτοῦ δημιουργηθέντων φιλανθρωπικῶν ἱδρυμάτων, ὡς π.χ. Ὀρφανοτροφείων, Γηροκομείων, Οἰκοτροφείων, καθὼς καὶ διὰ τὴν παροχὴν βοηθείας εἰς πολυτέκνους οἰκογενείας καὶ ἐν γένει δεινοπαθοῦντας συναθρώπους μας.

7. Ἐκπολίτισε μέχρι καὶ ἀθιγγάνους καὶ τοὺς μετέτρεψεν εἰς πρότυπα τάξεως, πειθαρχίας καὶ καθαριότητος. Διέθετε τὰ πάντα, ἀκόμη καὶ τὸν μισθόν του πρὸς τοῦτο.

8. Ἐμελέτα συνεχῶς τὴν Ἁγίαν Γραφὴν καὶ τοὺς Πατέρας διὰ νὰ συντάσσῃ δεκάδες χιλιάδες συγκλονιστικῶν ὁμιλιῶν καὶ ἄρθρων καὶ νὰ γράψῃ 100 περίπου σπουδαῖα βιβλία.

9. Δὲν παρεσύρετο εἰς σατανικὲς ψευδαισθήσεις, ὅτι μὲ χαϊδευτικὰ κηρύγματα, ἄρθρα καὶ σαγηνευτικὲς φλογέρες θὰ ἐξευμένιζε τοὺς αἱμοδιψεῖς λύκους, ἀλλὰ πάντοτε ἥρπαζε τὶς σφενδόνες καὶ ἠγωνίζετο παντοιοτρόπως, διὰ νὰ κατατροπώνῃ τοὺς βαρεῖς λύκους…

10. Θὰ ἠμποροῦσε κανεὶς νὰ ἰσχυρισθῆ, χωρὶς ὑπερβολήν, ὅτι κανεὶς ἄλλος κληρικὸς δὲν ὑπέστη τόσον ἄδικον ἐξευτελισμὸν καὶ διασυρμὸν καὶ τόσους κατατρεγμούς. Τὸ «Τάγμα Φωστίνη», ἡ μεγάλη αὐτὴ πληγὴ τῆς Ἐκκλησίας,  ἔφθασε μέχρι τοῦ σημείου νὰ διασύρῃ τὸν πατέρα Αὐγουστῖνον μὲ τὴν συκοφαντίαν, ὅτι οἱ γονεῖς του ἦσαν συφιλιδικοί ! …

11. Ὅμως ὁ Θεὸς διέψευσεν ὅλους τοὺς ἐπαισχύντους διῶκτες καὶ διαβολεῖς τοῦ πατρὸς Αὐγουστίνου, ποὺ προέρχονταν ἀπὸ τὴν πολιτικήν, γενικώτερα τὴν κοσμικήν, ἀλλὰ καὶ τὴν θρησκευτικὴν ἡγεσίαν. Ὅλοι οἱ διῶκτες τοῦ πατρὸς Αὐγουστίνου ἀπέρχονται ἀπ’αὐτὸν τὸν κόσμον κακοὶ κακῶς, ἐνῷ τὸν ἀσκητήν, γεναῖον στρατιώτην καὶ ἀνιδιοτελῆ ἀγωνιστὴν τῆς στρατευομένης Ἐκκλησίας, τὸν θρυλικὸν Αὐγουστῖνον τὸν ἠξίωσεν ὁ δίκαιος Θεὸς νὰ γίνῃ ὑπεραιωνόβιος καὶ νὰ ἀπέλθῃ πλήρης ἡμερῶν ἐν ἡρεμία τὴν 28ην Αὐγούστου 2010.

12. Πολλοὶ οἱ σατανικοὶ καὶ ἀπερίγραπτοι κατατρεγμοὶ τοῦ πατρὸς Αὐγουστίνου ἀπὸ τὶς διάφορες πολιτικὲς καὶ θρησκευτικὲς ἡγεσίες. Καὶ ὅλους αὐτοὺς τοὺς κατατρεγμοὺς ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος ἀντιμετώπισε μὲ ἀκακία μικροῦ παιδιοῦ-ἦτο πλήρως ἀμνησίκακος. Εἰς αὐτὸν βρῆκε ἐφαρμογὴ καὶ τοῦτο τὸ Παύλειον: «δοκῶ γὰρ ὅτι ὁ Θεὸς ἡμᾶς τοὺς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους, ὅτι θέατρον ἐγεννήθημεν τῷ κόσμῳ, καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις. ἡμεῖς μωροὶ διὰ Χριστόν, ὑμεῖς δὲ φρόνιμοι ἐν Χριστῷ· ἡμεῖς ἀσθενεῖς, ὑμεῖς δὲ ἰσχυροί· ὑμεῖς ἔνδοξοι, ἡμεῖς δὲ ἄτιμοι. ἄχρι τῆς ἄρτι ὥρας καὶ πεινῶμεν καὶ διψῶμεν καὶ γυμνητεύωμεν καὶ κολαφιζόμεθα καὶ ἀστατοῦμεν καὶ κοπιῶμεν ἐργαζόμενοι τοῖς ἰδίοις χερσί· λοιδορούμενοι εὐλογοῦμεν, διωκόμενοι ἀνεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλοῦμεν· ὡς περικαθάρματα τοῦ κόσμου ἐγεννήθημεν, πάντων περίψημα ἕως ἄρτι» (Α΄Κορ. 4, 9-13).

13. Ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος συνεχῶς ἀγωνιζόταν διὰ τὴν ἠθικὴν κάθαρσιν τῆς κοινωνίας, ἰδίως τῆς Ἐκκλησίας, καὶ τὴν Ὀρθόδοξον Πίστιν. Οἱ δὲ συνεχεῖς καὶ συστηματικοὶ ἀγῶνες του συνένωναν ἐναντίον του   ὅλους τοὺς πονηροὺς καὶ γόητες, «ἀετονύχηδες» καὶ «πατριάρχες» τῆς διαπλοκῆς, οἱ ὁποῖοι ἀδιακόπτως ἐμηχανεύοντο τρόπους ἐξοντώσεως του. Ἀλλὰ ὁ δίκαιος Θεὸς ἐρρύετο (ἔσωζε) τὸν ἅγιον αὐτὸν κληρικὸν ἀπὸ τὰ βέλη τοῦ Πονηροῦ.

14. Ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος ἐπίστευεν ἀπολύτως εἰς τὸν Χριστὸν καὶ ὄχι εἰς τὸν χρυσόν. Καὶ ἔζη διὰ τὴν Ἐκκλησίαν καὶ ὄχι ἀπὸ τὴν Ἐκκλησίαν.

15. Ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος οὐδέποτε ἀγάπησεν κοσμικὴν δόξαν καὶ κοσμικὲς τιμές, ἀλλ’ ἐπεδίωκε τὸ οὐράνιον στεφάνι, συμφώνως πάλιν πρὸς τὸ Παύλειον: «τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα· λοιπὸν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος, ὅν ἀνταποδώσει μοὶ ὁ Κύριος ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ δίκαιος κριτής, οὐ μόνον δὲ ἐμοί, ἀλλὰ καὶ πᾶσι τοῖς ἠγαπηκόσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ» (Β΄Τιμ. 4, 7-8).

16. Παρ’ ὅλον ποὺ ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος δὲν ἐπεδίωκε δόξες καὶ τιμὲς εἰς αὐτὸν τὸν κόσμον, ἡμεῖς ἐθεωρήσαμε καθῆκον μας νὰ τὸν τιμήσωμε τὴν 23ην Ἰανουαρίου 2008 κατὰ μίαν πολιτιστικήν μας ἐκδήλωσιν. Ἀναλυτικῶς περὶ τούτου ἀναφέρομεν εἰς τοὺς σχετικοὺς λόγους βραβεύσεων ἠρώων καρτερίας, ἀρετῆς, εὐπρεπείας καὶ εὐποιΐας, διὰ νὰ δημιουργῶνται πρότυπα διὰ τὰς ἐπερχομένας γενεὰς καὶ νὰ μὴ βασιλεύουν καὶ ἐπιπλέουν μόνον οἱ φαῦλοι καὶ ἀνάξιοι καθὼς καὶ εἰς τοὺς εἰδικοὺς λόγους βραβεύσεως του. Σχετικῶς ἐδημοσιεύσαμεν εἰς τὴν «Φωτεινὴ Γραμμή», τεῦχος 37, Ὀκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009, σελ. 118-126 καὶ ἀναρτἠθηκαν καὶ εἰς τὴν ἱστοσελίδα μας ὑπὸ τὸν τίτλον Πνευματικές Δραστηριότητες –  Τιμητικές Διακρίσεις.

  • 17. Ἡ σχετικὴ ἀναμνηστικὴ πλακέτα ἀναφέρει:Ο ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

  • «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ» ΑΠΟΝΕΜΟΥΝ ΜΕΤΑ ΒΑΘΥΤΑΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΝ  ΙΔΑΝΙΚΟΝ  ΕΡΓΑΤΗΝ ΤΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΠΡΩΗΝ  ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΓΕΡΟΝΤΑ  ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟ  ΜΕΓΙΣΤΟΝ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ,  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ  ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΝ  ΑΥΤΟΥ  ΕΡΓΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ  ΤΟΥΣ  ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ  ΑΓΩΝΑΣ  ΤΟΥ ΥΠΕΡ  ΚΑΘΑΡΣΕΩΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ  ΔΙΑ  ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΙΝ ΔΕΙΝΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ  ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ  ΜΑΣ ΕΞ  ΑΙΤΙΑΣ  ΤΩΝ  ΟΠΟΙΩΝ  ΕΔΙΩΚΕΤΟ, ΔΙΕΣΥΡΕΤΟ  ΚΑΙ  ΚΑΤΕΤΡΕΧΕΤΟ ΩΣ ΕΤΕΡΟΣ  ΙΕΡΟΣ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ. ΕΝ   ΑΘΗΝΑΙΣ   ΤΗ   23Η   ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2008.

18. Ὅπως ἀναφέρομε καὶ εἰς τὴν σελίδα 124 τῆς «Φωτεινῆς Γραμμῆς», τεῦχος 37, ἀφελεῖς ὄντες, εἴχαμε προτείνει ἐπίσης (χωρὶς νὰ τὸ γνωρίζει ἐκεῖνος) πρὸ 20ετίας καὶ εἰς τὴν Ἀκαδημίαν Ἀθηνῶν νὰ βραβεύσῃ τὸ κολοσσιαῖον κοινωνικὸν καὶ ἐθνικὸν ἔργον τοῦ σπουδαίου αὐτοῦ ἐργάτου τῆς Ἐκκλησίας. Διαθέσαμε δὲ τότε 10.000.000 δραχμὰς γιὰ τὸ κοινωνικόν του ἔργον. Ἀλλὰ ἡ ἐν λόγῳ πρότασίς μας πρὸς τὴν Ἀκαδημίαν Ἀθηνῶν δὲν ἐκαρποφόρησε διὰ εὐνοήτους λόγους …

19. Ἤδη ὁ πατὴρ Αὐγουστῖνος εὑρίσκεται εἰς τὴν ἀσάλευτον ἐν οὐρανοῖς βασιλείαν τοῦ Θεοῦ μαζὶ μὲ ὅλους τοὺς ἁγίους καὶ  θὰ πρεσβεύῃ ὑπὲρ ὅλων, φίλων καὶ ἐχθρῶν του.

20. Ἄς τὸν παρακαλέσωμε ὅλοι θερμῶς  νὰ μεσιτεύσῃ ὑπὲρ σωτηρίας τῆς Ἑλλάδος καὶ τῆς δόξης τῆς Ἐκκλησίας.

21. Ἄς παρακαλέσωμε ἐπίσης νὰ μεσιτεύῃ γιὰ τὸν καθένα μας, ὥστε νὰ ἔχωμε πνευματικὴν ἀνάνηψιν, μετάνοιαν καὶ πρόοδον πρὸς τὸ καλὸν, διὰ νὰ τύχωμεν ἐλέους καὶ σωτηρίας.

Γένοιτο!

1.Διαχωρ.σκιτσ]

From: Αναπλαστική Σχολή Πατρών <anaplastiki@freemail.gr>
Subject: » π. Αυγουστίνος Καντιώτης: Η Φωνή της Αληθείας…”

Message Body:

Γράφει ο: Θεόδωρος Ι. Ανδρουτσόπουλος Είναι πραγματικότητα το γεγονός πως μεγάλοι άνδρες και λαμπρές προσωπικότητες δεν γεννούνται συχνά κάτι που και η εκκλησιαστική ιστορία μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει. Όταν όμως υπάρχουν και σταδιοδρομούν στο παγκόσμιο στερέωμα αποδεικνύονται πολύτιμοι θησαυροί, αναδεικνύονται σε εξέχουσες μορφές που στιγματίζουν θετικά την πορεία της εκκλησιαστικής ζωής και πολιτείας, πράγμα που η ιστορία επίσης εύκολα μπορεί να μαρτυρήσει. Μια τέτοια προσωπικότητα, μια λαμπρά φωνή της Εκκλησίας της Ελλάδος υπήρξε ο μακαριστός φλογερός ιεράρχης Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης κυρός Αυγουστίνος (Καντιώτης). Δίκαια τον χαρακτήρισαν μαχητικό. Εύλογα άφησε την φήμη ενός ακάματου εργάτη του Ευαγγελίου. Δικαιολογημένα του αποδόθηκαν χαρακτηρισμοί όπως: φλογερός (στον λόγο), πύρινος (στον τρόπο έκφρασης), ακέραιος (στο ήθος), ανυποχώρητος (στις παραδόσεις), ανένδοτος (στα θέματα πίστεως), ζηλωτής ( στην αγάπη του για την Εκκλησία). Αυτή η αγάπη για την Εκκλησία, ο πόθος για το ιεραποστολικό έργο υπήρξε η αιτία και η αφορμή να συναντήσει ο νεαρός τότε διάκονος Αυγουστίνος μια άλλη ιδιαίτερη μορφή της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Αρχιμ. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο στο πρόσωπο του οποίου βρήκε έναν αληθινό λευΐτη του θυσιαστηρίου, έναν άξιο συνεχιστή της αγιοπατερικής παραδόσεως. Μια φιλία αληθινή, μια σχέση πνευματική, μια επαφή καρδιακή που άφησε εποχή και μας επλούτισε με καρπούς πνευματικούς ,με μια παρακαταθήκη που δύσκολα μπορούμε να βαστάξουμε αντατίρρητα όμως μπορούμε να γευθούμε την γλυκύτητά της. Τώρα ο π. Αυγουστίνος βαδίζει την ευλογημένη πορεία για να συναντήση τον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό της Αγάπης που τόσο αγάπησε, να αγκαλιάσει και πάλι τον παλιό του φίλο (π. Γερβάσιο) που τόσο στενά συνδέθηκε μαζί του. Αιωνία η Μνήμη!!!

Αναπλαστική Σχολή Πατρών 30.08.2010 (Ιδρυθ. υπό π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου) Ιωνίας 47 Πάτρα Τ.Κ.26331 e-mail:anaplastiki@freemail.gr Iστοσελίδα: www.anaplastiki.gr Ψήφισμα Άμα τη εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου (Καντιώτη)-επιτίμου μέλους της Σχολής μας- συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών και αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι: 1. Να εκφράσει τα θερμά συλληπητήρια στον Μητροπολίτη Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητο 2. Να καταθέσει σεβαστό ποσό στις κατασκηνώσεις του π. Γερβασίου υπέρ μνήμης του αοιδίμου ιεράρχου. 3. Να αποστείλλει το παρόν ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης καθώς και στον τοπικό έντυπο και διαδικτυακό τύπο. Διά το Διοικητικό Συμβούλιο Ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Παρασκευόπουλος

2.Διαχωρ.σκιτσ

From: Ε..
Subject: Εις  μνημόσυνον ΑΙΩΝΙΟΝ

Message Body: ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: Ζείθει ΚΥΡΙΟΣ.  ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

1.Διαχωρ.σκιτσ]

From: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ
Subject:

Message Body:

Εκοιμήθη ένας μεγάλος της ελληνικής γης και της Ορθοδοξίας τέκνο, ένας αγωνιστής ιεράρχης που τα ίχνη του θα μείνουν ανεξίτηλα. Καλό Παράδεισο, Γέροντα! Μεσίτευε στο Θεό για το ποίμνιο που τόσο αγωνίστηκες, για τη στρατευόμενη Εκκλησία που διηκόνησες και για την Πατρίδα που τόσο αγάπησες!

2.Διαχωρ.σκιτσπ. Αυγ....

From: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Subject:

Message Body: Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ.

1.Διαχωρ.σκιτσ]

Θέμα     Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ
Αποστολέας     kimon
Add contact

Message Body:
ΔΕΝ ΑΝΉΚΩ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ, ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ,ΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΣΩΣΕ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ !!! ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.

2.Διαχωρ.σκιτσ

Θέμα   π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ
From: ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ

Message Body:
ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΑΝΤΑΜΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΕΤΟΙΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΣ.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.

ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
Ι.ΧΡ.ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

1.Διαχωρ.σκιτσ]

Αποστολέας     kypseli@in.gr Add contact
Παραλήπτης     akaplanoglou@augoustinos-kantiotis.gr Add contact
Ημ/νία     Δευτ 06:59

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ(Σ.Φ.Ε.Β.Α.)

Ζωοδόχου Πηγῆς 7 – Τ.Θ. 4185 – Τ.Κ. 102 10 – ΑΘΗΝΑ

ΑΘΗΝΑ  28-8-2010

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ  ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

Μία μεγάλη μορφὴ τῆς ἑλληνικῆς ὀρθοδόξου ἐκκλησίας μετέστη  χθὲς ἀπὸ τὴν στρατευομένη στὴν θριαμβεύουσα ἐκκλησία. Ὁ γέρων Μητροπολίτης πρ.Φλωρίνης Αὐγουστίνος ἔφυγε ἀπὸ τὴ ζωὴ αὐτή, «πλήρης ἡμερῶν καὶ ἔργων ἀγαθῶν». Ἡ δράση του στὸν ἱεραποστολικό, κηρυκτικό, συγγραφικό, ἀντιαιρετικό, κοινωνικὸ ἀλλὰ καὶ φιλανθρωπικὸ  τομέα ὑπῆρξε  μοναδική,  ἀνυπέρβλητη  καὶ μαρτυρημένη ἀπὸ χιλιάδες πνευματικά του παιδιά, τὰ ὁποία σαγήνευσε ἡ ἁγία του μορφὴ ἀπὸ τὰ νεανικά του χρόνια, καὶ τό κηρυκτικὸ του ἔργο στὴν Ἀθήνα ὡς τὸ ἔπος τῆς ἐθνικῆς του δράσης στὰ χρόνια τῆς κατοχῆς στὴ Μακεδονία, καὶ  τὴν ἀρχιερατεία του στὴ Φλώρινα. Ἐκεῖ ὅπου ἡ θεία Πρόνοια τὸν τοποθέτησε γιὰ 30 καὶ πλέον χρόνια,  ἐπὶ-σκοπο, σκοπὸ  τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς πατρίδας σὲ καιροὺς καὶ χρόνους χαλεπούς.
Γιὰ τὴν πολύπλευρη  ἐν γένει προσφορά του στὴν ἐκκλησία καὶ τὴν πατρίδα μας ἔχουν γραφεῖ καὶ θὰ γραφοῦν πολλὰ ἀπὸ τοὺς συνεργάτες καὶ τὰ πνευματικά του τέκνα, ποὺ ἀναδεικνύουν ὅλες τὶς ἀρετές, τὰ χαρίσματα καὶ τοὺς ἀγῶνες τοῦ ἁγίου ἀνδρός.
Ἀπὸ τὴν πλευρά μας, ὅμως,  ὡς μέλη τῆς ΣΦΕΒΑ καὶ τοῦ ΠΑΣΥΒΑ,  ἔχουμε ἰδιαίτερο χρέος νὰ κλίνουμε εὐλαβικὰ τὸ γόνυ στὸν γέροντα ἐπίσκοπο. Δὲν ξεχνοῦμε ὅτι ἡ γεμάτη Χριστὸ καὶ Ἑλλάδα καρδιὰ του, ἦταν ἀπὸ τὶς πρῶτες ποὺ σκίρτησε ἀπὸ πόνο καὶ ὀδύνη γιὰ τὸ κλάμα καὶ τὸ δράμα τῶν ἀδελφῶν μας τῆς Βορείου Ἠπείρου, τῶν σκληρὰ χειμαζομένων ἀπὸ τὸ καθεστὼς τοῦ Ἐνβὲρ Χότζα. Δὲν ξεχνοῦμε ὅτι πρῶτος μαζὶ μὲ τὸν ἀοίδιμο ἱδρυτὴ τῶν συλλόγων μας, Μητροπολίτη  Κονίτσης κυρὸ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ, μετουσίωσε τὸν πόνο αὐτὸ σὲ δράση, δράση γιὰ τὴν ἐνημέρωση τοῦ λαοῦ μας, δράση γιὰ τὸ ξύπνημα τῆς  ἀδιαφορούσης ἑλληνικῆς πολιτείας, μὲ τὰ μνημειώδη συλλαλητήρια  στὴ Φλώρινα στὶς ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ 1980. Δὲν ξεχνοῦμε ὅτι μὲ τὸ ἄνοιγμα τῶν συνόρων ἡ ἱερά του Μητρόπολη πρωτοστάτησε στὴν ἀνθρωπιστικὴ βοήθεια στὴν γειτονικὴ περιοχὴ τῆς Κορυτσᾶς καὶ περιέθαλψε μὲ πολλὴ ἀγάπη τοὺς ἐξαθλιωμένους φυγάδες ποὺ περνοῦσαν κατὰ χιλιάδες τὰ σύνορα. Δὲν ξεχνοῦμε ὅτι μέχρι σήμερα ἀκόμη, στελέχη τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φλωρίνης περνοῦν τὰ σύνορα καὶ μεταδίδουν τὸ  λόγο τοῦ Εὐαγγελίου στηρίζοντας πνευματικὰ τὰ ἀδέλφια μας ἀπὸ τὴν ἄλλη πλευρά.
Ἡ στρατευομένη ἐκκλησία χάνει σήμερα  ἕναν θαρραλέο, ἀγωνιστή, ἀσυμβίβαστο  γίγαντα  τῆς πίστης, ἐφάμιλλο μὲ τοὺς μεγάλους πατέρες τῆς ἐκκλησιαστικῆς μας ἱστορίας, ποὺ ἐξακολουθοῦσε νὰ ἐμπνέει παρὰ τὴν περιπέτεια τῆς ὑγείας του. Ἡ θριαμβεύουσα ἐκκλησία δέχεται ὅμως στοὺς κόλπους τῆς ἕναν ΑΓΙΟ, ποὺ μὲ μεγαλύτερη παρρησία θὰ δέεται τώρα στὸν Ἰησοῦ Χριστὸ, τον ὁποῖο μὲ τόση αὐταπάρνηση  ὑπηρέτησε σὲ ὅλη τὴ ζωή του. Θὰ δέεται γιὰ τὴν πνευματικὴ πρόοδο τοῦ ποιμνίου του, γιὰ τὴν προστασία τῆς ἐκκλησίας μας ἀπὸ τὴ λύμη τῶν αἱρέσεων, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν σκέπη τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς Παναγίας Μητέρας του, στὴν πολύπαθη πατρίδα μας ποὺ τόσο ὑπεραγαποῦσε, μὴ ξεχωρίζοντας κανένα ἀπὸ τὰ παιδιά της ἀπὸ τὴ Θράκη ὡς το Αἰγαῖο καί τὴν Κύπρο μας καὶ ἀπὸ τὴ Μακεδονία ὡς τὴν πολυβασανισμένη Βόρειο Ἤπειρο.

Αὐγουστίνου τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, ἡ μνήμη ΑΓΗΡΩΣ. Ἂς ἔχουμε τὴν εὐχή του!

Τὸ Κεντρικὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο τῆς ΣΦΕΒΑ

1.Διαχωρ.σκιτσ]

magiridisg@gmail.com

Αποστολέας Δημήτριος Στεργιούλης Add contact

Message Body:

Ο Μακαριστός Μητροιπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης ανήκει στη χορεία των ελαχίστων Επισκόπων που ηνάλωσαν εαυτούς για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία. Παράλληλα με τα χείλη του που νυχθημερόν προσεύχονταν στον Παντεπόπτη Κύριο τα χέρια του υπηρετούσαν τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Είναι πλέον ή βέβαιον ότι τα ράσα του Μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου δεν είχαν τσέπες.

Πολλοί προσπάθησαν ν α προσάψουν μομφές στο πρόσωπό του. Ά:λλοι τον χαρακτήρισαν μισαλλόδοξο, άλλοι δεξιό, έτεροι εθνικιστή, άλλοι άνθρωπο ακραίων απόψεων και αντιλήψεων. Οι προσπάθειές τους όμως έπεσαν στο κενό. Απέβησαν επί ματαίω. Γιατί ο ΄Γέροντας Αυγουστίνος κήρυττε «Χριστόν εσταυρωμένον» και τα λόγια του κηρύγματός του τα έκανε πράξη ο ίδιος.

Και για να μην μακρηγιρώ. Το κοινωνικό έργο πουη επετέλεσε ο Επίσκοπος Αυγουστίνος στην Φλώρινα δεν το επετέλεσαν όλες οι Κυβερνήσεις μαζί κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Και μιλάμε για έργο πολυποίκιλο και καλλίκαρπο.

¨εστω εις εμήν μαρτυρίαν η φτωχολογιά της Φλώρινας.

Δημήτρης Στεργιούλης
Επίτιμος Διευθυντής
2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
«ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

1.Διαχωρ.σκιτσ]

From: Μαγκιριδης Γεωργιος
Subject: π. Αυγουστινος

Message Body:

Καλο Παραδεισο Γεροντα.

Στη συνηδειση μου ειναι ομολογητης και μεγαλος εκκλησιαστικος πατερας.

Η ευχη του να μας σκεπαζει.

1.Διαχωρ.σκιτσ]

Θέμα     ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΤΑ Π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

From: ΜΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Subject: ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΤΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Message Body:

Αιωνία η μνήμη του αγίου του Θεού. Τα παράσημα συνεχίζονται και μετά την εν Θριαμβευούση Εκκλησία μετάβαση του π. Αυγουστίνου. Ζη ο πατήρ. Συκοφαντίες και αρνητικά σχόλια.  Και στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το δημοσίευμα ήταν κατά τη γνώμη μου όχι καλοπροαίρετο για τον π. Αυγουστίνο αλλά και στον «Αγγελιοφόρο» ηπιότερα αρνητικό. Σε άλλα blogs και ιστοσελίδες, αντικειμενικό, π.χ. http://aktines.blogspot.com. Ευχαριστούμε για το υλικό για τον αγαπητό μας π.Αυγουστίνο που παρέχετε στο διαδίκτυο. Επίσης ομιλίες του π. Αυγουστίνου (πολλές) υπάρχουν ελεύθερα στο http://www.pantocrator.net. Θα ήθελα να σημειώσω την παρατήρηση του εκπροσώπου του Αγ. Όρους κατά την εξόδιο ακολουθία: «Ο π. Αυγουστίνος ήταν η ασκητικότερη μορφή της Ορθοδοξίας στον 20 αιώνα».  Και υπόδειγμα κοινοβιάρχου. Η παρατήρηση αυτή προέρχεται από έναν επίσης ασκητή που εκπροσωπούσε την ασκητική Ιερά Κοινότητα του Αγ. Όρους. Για τον λόγο αυτό η σημειολογική της αξία είναι μέγιστη. Ο π. Αυγουστίνος να δέεται στον Θεό υπέρ όλων.

Μαράκης Ιωάννης – Θεσσαλονίκη

1.Διαχωρ.σκιτσ]

From: Αλέξανδρος Χαράλαμπος Κανακόπουλος
Subject: Πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη…

Ο Κύριος απεφάσισε να πάρει μαζί του τον π. Αυγουστίνο. Αντί στιγμιαίου μαρτυρίου, ο π.Αυγουστίνος έζησε μαρτυρική και ομολογιακή ζωή, μέχρι τέλους.
Στην νέα του ζωή αυτήν, στην ζώσα και θριαμβεύουσα Εκκλησία, θα μεσιτεύει υπέρ ημών, ως έκανε και επί της γήινης.
Και πάλι σας ευχαριστώ, που κάνετε τον αγώνα τον καλό και παρουσιάζετε τους λόγους του, οι οποίοι πάντα κάτι καλό έχουν να μας διδάξουν και να μας προτρέψουν.

Μεθ’ υπολήψεως,

Α.Χ. Κανακόπουλος Καλαμάτα

ΥΓ: Είθε να μας δώσει ο Κύριος, αυτά
που χρειάζεται ώστε να απολογηθούμε εν παρρησία ενωπιόν του, ως ο π.Αυγουστίνος

1.Διαχωρ.σκιτσ]

From: PATIR + NIKOLAOS MEIMARIS

ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Aγαπητά μου εν Κυρίω και γνήσια τέκνα της μαρτυρικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Θέλουμε να εκφράσουμε τας θερμάς μας ευχάς και τα συλληπητήρια δια τον έντιμον άγιον Γέροντα μας επίσκοπο Φλωρίνης, τον μέγα Αυγουστινο Καντιώτη.
Δυστυχώς πνευματικός επτωχεύσαμε κατά πολυ γιατί χάσαμε έναν άγιο ομολογητή που στις σκοτεινές ημέρες που ζούμε μας χρειάζονταν.
Ήταν ο άγιος Μητροπολίτης μας που θα τον έχουμε ανεξίτηλα πάντοτε στην μνήμη μας, είναι ο κατ’ εξοχήν δεσπότης της ομολογίας εναντίον της ομολογίας εναντίον της παναιρέσεως του οικουμενισμού, ήταν ο αρχιεπίσκοπος που ετόλμησε να κόψει το μνημόσυνο του πατριάρχου, ήταν ο Μητροπολίτης που μήνυσε τον Αυστραλίας Στυλιανό και κάθε Στυλιανό αιρετικού.
Ήταν ο πατήρ των πτωχών, των κατατρεγμένων που με τα άπειρα άγια βιβλία που συνέγραψε δίνει παρηγοριά και ανακούφιση στην πληγομένη ψυχή του καθε πονεμένου ανθρώπου…

____________

ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ

_________________

Comentarii şi mesaje la adormirea Episcopului Augustin de Florina  (I)


Tema: Veşnica pomenire
Juan Chicharro:
„Sunt creştin ortodox din Spania, spaniol. Am fost botezat acum 8 ani. Merg în Elada o dată sau de două ori pe an. Aici în Spania, puţinii ortodocşi care suntem îl iubim mult pe Episcopul Augustin. În momentele dificile ale vieţii noastre duhovniceşti omiliile lui Augustin întotdeauna au fost şi sunt o mare mângâiere. Datorită acestor predici am descoperit textele Sfântului Augustin, Episcopul Hypponei, îndeosebi pentru noi, spaniolii, pentru că avem traduceri bune ale operelor lui. Îl simţim pe Episcopul Augustin foarte aproape de noi. A fost un părinte autentic pentru noi. Aproape zilnic ascultăm predicile sale. Veşnica pomenire”.
Juan Chicharro

1.Διαχωρ.σκιτσ]

Tema: Voi avea mai multe motive să vin în Florina
Aleksandra Maher:
„Monahiile vor avea acum alături de ele un om sfânt. Trebuie ca toate grijile lor pentru mănăstire să le încredinţeze părintelui Augustin. Acum voi avea şi eu mai multe motive să vin în Florina. Aprindeţi o lumânare şi pentru mine”.

Aleksandra Maher
(din Serbia)

1.Διαχωρ.σκιτσ]

Tema: Jale profundă
Lazaros:
„A plecat la Domnul iubitul nostru Mitropolit Augustin Kandiotis, pe care de mic copil îl ascultam la cateheze, în biserică, am citit până astăzi predicile lui… Nu există cuvinte, care să descrie tristeţea pe care o simt pentru mutarea sa.
Lucram la spital în ultimele zile ale vieţii sale. Din respect şi smerenie nu am vrut să-l deranjez. Întrebam în fiecare zi şi aflam cum este. Dar Dumnezeu oricâte încercări, oricâte rugăciuni am fi făcut, tot ce este posibil omeneşte să fi făcut noi în micul nostru spital, El luase hotărârea Sa, să-l ia departe de noi. Nu s-a dus la spitale cu pretenţii, l-a onorat pe acesta mic din Florina. Nu s-a lepădat de turma lui de aici, din Florina; până la cea din urmă a lui suflare a rămas alături de noi. A lăsat în Florina o lucrare patristică atât de plăcută lui Dumnezeu că e ca şi cum ar trăi lângă noi. Aşa cum bate inima şi produce ecou în conştiinţa omului. De câte ori voi merge la Cruce, acolo sus pe dealul Sfântului Pantelimon, pe care a ridicat-o el însuşi, îmi voi face rugăciunea pentru el. Dacă Ortodoxia este simbolizată prin vulturul bizantin, ACEST ELIN LUPTĂTOR, MITROPOLITUL NOSTRU ORTODOX AUGUSTIN KANDIOTIS, a fost, este şi va rămâne vulturul Ortodoxiei noastre aici în Florina.
Voi veni în Florina să-mi iau rămas bun de la cel care a pornit în călătoria cea veşnică, acolo sus, lângă Dumnezeu”.

Familia Lazaros Dim. Rasaikou

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.