Αυγουστίνος Καντιώτης



ΠΩΣ ΣΩΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

date Ιούν 19th, 2013 | filed Filed under: VIDEO p. AYGOYST., ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΜΕ ΖΗΛΟ ΘΕΟΥ ΠΕΠΥΡΩΜΕΝΟ

Απόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου.

Έγινε στην Κοζάνη στις 16-6-1967, λίγο προ της ενθρονίσεως του στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης.

_________

 

_______

Ο ατρόμητος και φλογερός ιεροκήρυκας της Κατοχής π. Αυγουστίνος Καντιώτης έρχεται τον χειμώνα του 1943 στην πόλη της Κοζάνης εις αντικατάσταση του μαρτυρήσαντος από τους Γερμανούς ιεροκήρυκος Ιωακείμ Λιούλια. Έρχεται στην Κοζάνη όταν οι Γερμανοί έκαιγαν τα χωρία και πεινασμένοι και ρακένδυτοι οι χωρικοί κατέφευγαν στην πόλη, για να σωθούν.
Ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ εγκατέλειψε το ποίμνιό του και έφυγε στα βουνά διωκόμενος από τους Γερμανούς. Ο π. Αυγουστίνος ήρθε ως άγγελος Θεού στην Κοζάνη, για να ενισχύσει, να βοηθήσει, να τόνωσε την πίστη, να δυνάμωσε την ελπίδα με τα φλογερά κηρύγματά του, να ενισχύσει το πατριωτικό συναίσθημα των σκλαβωμένων Ελλήνων και να θρέψει τον πεινασμένο και δυστυχισμένο λαό.
 Έκανε συσσίτια, που άρχισαν σαν ρυάκι από 50 πιάτα και σαν ποταμός έφτασαν τα 8.150 πιάτα ημερησίως.
Επιστράτευσε γιατρούς που παρακολουθούσαν δωρεάν την υγεία των παιδιών και των γερόντων. Όσοι κινδύνευαν έμπαιναν σε ειδικό πρόγραμμά με παρακολούθηση των γιατρών και με ενισχυμένη τροφή μέσα στην ΕΣΤΙΑ συσσιτίων. Πάρα πολλά παιδιά σώθηκαν χάρη στην δική του φροντίδα. Ο ίδιος δεν έφαγε ποτέ ούτε σπυρί φαγητό από τα μεγάλα συσσίτια που έκανε. Έτρωγε στην λέσχη των δημοσίων υπαλλήλων τα νερόβραστα και ευτελή φαγητά που προσέφεραν.
Κινδύνεψε στην πόλη πολλές φορές. Οδηγήθηκε στα Γερμανικά αποσπάσματα, Κατηγορήθηκε στους Γερμανούς από τους μαυραγορίτες και από άλλους φθονερούς ανθρώπους ως κομμουνιστής, γιατί μέσα στα συσσίτια ήταν και 500 παιδιά Ελλήνων, που οι γονείς τους έφυγαν στα βουνά για να αντισταθούν στον κατακτητή.
Κινδύνευε, αλλά δεν εγκατέλειπε τον αγώνα· δεν έφευγε στα όρη για να σωθεί και ο Θεός τον προστάτευε και θαυματουργικός επενέβαινε και τον έσωζε..
Όσοι μεγάλη στην ηλικία Κοζανίτες ζούν αισθάνονται ακόμα ευγνωμοσύνη για την προσφορά του.
(Τα βιβλια «Μια Ζωντανή Ιστορία Νο1 & Νο2, ο π. Αυγουστίνος στην Κοζάνη» και το βιβλίο «Αντίσταση της Αγάπης» δίδουν πολλές μαρτυρίες γι’ αυτή την περίοδο)
Ο Δήμος Κοζάνης με δήμαρχο τον Κουκουλόπουλο και αντιδήμαρχο τον Λάζαρο Μαλουτά και κάποια μικρή παρέα τους που με πρακτικά μαϊμού εμφανίστηκαν ως μέλη του ιστορικού Συλλόγου των «40 Μαρτύρων», φάνηκαν οι μόνοι αχάριστοι στην Κοζάνη.
 Έχοντας τις πλάτες 2 εισαγγελέων, άρπαξαν το ίδρυμά του, κατέστρεψε την αίθουσα διδασκαλίας, που ο π. Αυγουστίνος έκανε και εκήρυττε, για να το κάνουν ΚΑΠΗ και να πάρουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκαναν έξωση τις φτωχές μαθήτριες του Οικοτροφείου των «40 Μαρτύρων Κοζάνης» και την υπεύθυνη που δωρεάν προσέφερε τις υπηρεσίες της 30 χρόνια σ’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν διόρθωσαν τα εγκληματικά τους λάθη.
Τον επίσκοπος Ιωακείμ Αποστολίδη που έφυγε στα όρη τον έκαναν τεράστιο άγαλμα στο κέντρο της πόλεως και τον Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη, που έμεινε δίπλα στο λαό, τα δύσκολα εκείνα χρόνιια και έσωσε με την βοήθεια του Θεού την πόλη όχι μόνο του άρπαξαν το Οικοτροφείο και του κατέστρεψαν την αίθουσα διδασκαλίας, αλλά δεν του έβαλε ούτε σε μια οδό με το όνομά του!!! Αυτές τις εντολές φαίνεται δίνει η μασονία.
Η αχαριστία του Δήμου Κοζάνης σ’ όλο της το μεγαλείο!!!

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.