Αυγουστίνος Καντιώτης



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

Έμμεσος διωγμός – Πρέπει ν’ αντιδράσουμε

Aπο βιβλίο Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ. 25-28

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΣΧ. Κ.Έμμεσος διωγμός είναι τα διατάγματα, που βγάζουν συνεχώς και ακαταπαύστως, δια των οποίων προσπαθούν να εξευτελίσουν την Εκκλησία. Διατάσσουν και ορίζουν άλλα πράγματα, τα οποία καταδικάζει η Εκκλησία. Τα εγκωμιάζουν και τα παρουσιάζουν ως ωραία. Ως επί παραδείγματι το γυμνισμό. Γυμνισμός δεν υπήρχε εδώ στην Ελλάδα, αλλού ήταν. Εν τούτοις όμως, όταν πήγαμε εκεί στο υπουργείο να διαμαρτυρηθούμε, είπαν ότι «Οι γυμνισταί είναι οι πλέον ενάρετοι άνθρωποι. Είναι ηθικοί και ανώτεροι άνθρωποι. Έχουν ανώτερο είδος πολιτισμού…». Το μαύρο έγινε άσπρο, και το άσπρο μαύρο. Φθάσαμε, λοιπόν, σ’ αυτή την αμοραλιστική κοινωνία. Η Εκκλησία μας σήμερον πολεμείται, πολεμείται εμμέσως. Πολεμείται εσωτερικώς και εξωτερικώς. Πολεμείται από αθέους και απίστους, που έχουν κυριολεκτικώς λύσσα. Δεν το πίστευα στην Ιεραρχία κάποιος δεσπότης, που είναι πολύ μπασμένος σ’ αυτά τα θέματα και σχετίζεται με διάφορα στρώματα της κοινωνίας, μας έλεγε προ ετών, πρό πέντε ετών νομίζω,« Έχουν συνεδριάσει οι κεφαλές των αθέων και απίστων και έχουν ένα σύνθημα, «Γκρεμίστε την Εκκλησία». Θέλουν να γκρεμίσουν την Εκκλησία του Χριστού και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα».

Πολεμείται η Εκκλησία μας από ραδιοφώνου. Πολεμείται από τηλεοράσεως. Πολεμείται από τας στήλας των εφημερίδων. Πολεμείται από περιοδικά. Πολεμείται από φωτογραφίες. Πολεμείται από διάφορα κέντρα νυκτερινά. Πολεμείται συνεχώς και ακαταπαύστως και προσπαθούν να τη διαλύσουν την Εκκλησία του Χριστού. Βεβαίως η Εκκλησία έχει ιδρυτήν όχι άνθρωπον αλλά τον Θεάνθρωπο και είναι γνωστό ότι «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής».

Η Εκκλησία θα νικήσει δια της συμβολής όλων μας. Και εμείς ως στρατιώται, ως πιστά τέκνα της Εκκλησίας, δεν πρέπει να αδιαφορήσομε για την κατάσταση αυτή, αλλά να δείξωμε ζωηρόν ενδιαφέρον.

Και σας αναφέρω μερικές περιπτώσεις.

Σε μία επαρχία της μητροπόλεως μας έφθασε ένα κοπάδι χιλιαστών με τσουβάλια έντυπα. Πάνε κάποιοι Χριστιανοί στις αρχές και λένε – Ήρθαν χιλιασταί, προστατεύστε την πόλη. – Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, απαντούν έχουμε διαταγή να μην τους πειράζουμε. Έχουμε δημοκρατία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αν πετάξουνε χαρτιά στο δρόμο, θα τους μηνύσουμε για τη ρύπανση των δρόμων…

Άκου πράγματα. Ρυπαίνουν τις ψυχές, σκορπίζουν δηλητήριο και φαρμάκι στις ψυχές και αυτό δεν είναι τίποτε. Αν ρυπάνουν τους δρόμους με τα χαρτιά, αυτό είναι το κακό! Αυτό είναι έμμεσος διωγμός στην Εκκλησία. Οι χιλιασταί είναι προνομιούχοι Έλληνες είναι προστατευόμενοι του κράτους. Είναι ελεύθεροι όχι μόνο να μοιράζουν τα φυλλάδια τους, όχι μόνο να έχουν τυπογραφεία, όχι μόνο να περιοδεύουν ελευθέρως κάθε γωνιά της Ελλάδος, αλλά ακόμα και το σπουδαιότερο, απαλλάσσονται της ενόπλου στρατείας. Όλα τα παιδιά της Ελλάδος στρατεύονται και είναι στον Έβρο ποταμό, οι μόνοι που δεν στρατεύονται σήμερα είναι οι χιλιασταί. Κατάλαβες; Τέτοια προνόμια δίνουν στους εχθρούς της Εκκλησίας. Το λένε και οι ίδιοι οι χιλιασταί, ότι πουθενά δεν έχουμε τόση ελευθερία δράσεως όπως στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή η πατρίδα μας ένα αμπέλι ξέφραγο.

Και όμως, ενώ έχουν τόση ελευθερία δράσεως, πρέπει να σας πώ μετά χαράς ότι το σχέδιο τους απέτυχε. Δεν κατόρθωσαν τίποτα, τίποτα απολύτως. Γιατί; Δύο – τρεις άνθρωποι τους ενίκησαν. Ενήργησαν δραστηρίως. Ο δε πάπας ανέβηκε στο καμπαναριό και χτυπούσε πένθιμα την καμπάνα. Οι άλλοι δύο τους πήραν από πίσω και ενημέρωναν τον κόσμο.

Η πολεμική αυτή του κράτους προς την Εκκλησία είναι έμμεσος είναι διωγμός όλων εκείνων των στοιχείων τα οποία απαρτίζουν την Ορθοδοξία. Δεν βλέπετε τώρα, πως το κράτος ξευτελίζει την Εκκλησία; Μαζευτήκανε όλοι οι δεσποτάδες και είπανε ομοφώνως, Όχι στο αυτόματο διαζύγιο! Λόγια, λόγια χωρίς αντίκρισμα. Εγώ έβλεπα και καταλάβαινα που θα πάει η κατάσταση. Λοιπόν φωνάζανε όλοι τους, Αυτό το διαζύγιο είναι αντιχριστιανικό, αντιχριστιανικό… Ουδείς τόλμησε να πει ότι το αυτόματο διαζύγιο είναι χριστιανικό.

Ήρθε κατόπιν το συναινετικό διαζύγιο ακόμα χειρότερο δηλαδή. Πάλι φωνές οι δεσποτάδες, Αντισυνταγματικό. Αντισυνταγματικό το συναινετικό… Είναι αποφάσεις αυτές, γραμμένες σε εγκυκλίους, σε φυλλάδια, σε συλλαλητήρια στην Ελλάδα, που το καταδικάζουν. Ύστερα απ’ αυτά όλα τα λόγια ύστερα από τις φωνές αυτές, τι κάναμε; Έρχεται ο εισαγγελέας, φέρνει το αυτόματο ή συναινετικό διαζύγιο και λέει, Δεσπότη υπόγραψε. Και υπογράφει ο δεσπότης από κάτω! Υπάρχει Εκκλησία; Όχι να μου πείτε αν υπάρχει εκκλησία πλέον. Την ώρα που υπογράφουν οι δεσποτάδες, υπογράφουν την καταδίκη τους. Πνευματική αυτοκτονία είναι αυτό.

Και για μας δε βλέπετε τι κάνουν;

Τα έχουμε γράψει και τα έχετε διαβάσει. Δύο φύλλα εξέδωκα. Το ένα λέει «Τι θα πράξετε;» και το ΄άλλο με πασχαλινό θέμα, εις τα οποία φαίνονται εκεί ευκρινώς οι διαθέσεις των κρατούντων, των σημερινών κυβερνώντων, οι οποίοι ζητούν να εξευτελίσουν τελείως την Εκκλησία. Θέλουν να την υποτάξουν, να γίνει η Εκκλησία κρατική. Ήδη είναι κρατική αλλά θα γίνει ακόμα περισσότερο κρατική. Και τη νύχτα κατά τις 2 με 3 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μαζευτήκανε αυτοί και ψηφίσανε τροπολογία δια της οποίας μόνο η φωτογραφία μας λείπει. Θέλουν να μας εκδιώξουν εκ της έδρας μας για το μεγάλο έγκλημα που κάναμε διότι τέλος πάντων παρόλη την ατέλεια και αμαρτωλότητα μας, κρατούμε την Ορθοδοξία.

Λοιπόν, διωγμός εναντίον της πίστεως, εναντίον των πιστών, εναντίον των δογμάτων, εναντίον της ηθικής εναντίον όλων αυτών. Δυστυχώς δεν υπάρχει πνεύμα αντιστάσεων και αγωνιστηκότητος, ιδίως των αρχιερέων και του κλήρου.

ΣYNEXIZETAI

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.