Αυγουστίνος Καντιώτης



Για το τριετες μνημοσυνο του Μητροπολιτου Φλωρινης π. Αυγουστινου Καντιωτου

ΕΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗ ΣΤΙΣ 22.8.2013

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Για το τριετές μνημόσυνο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

p. Ayg.ist.  copyΣτέλνουμε ένα μήνυμα στους ευσεβείς χριστιανούς, που θα ήθελαν να παραβρεθούν στο μνημόσυνο και στις εκδηλώσεις στη Φλώρινα, στις 24/8/2013 & 25/8/2013.

Στις δύσκολες μέρες της παντοειδούς κρίσης και της οικονομικής, που βρισκόμεθα, πολλές ευλαβείς ψυχές, -όπως πληροφορούμεθα- ψάχνουν να βρουν τρόπο, ακόμα και  με δανεικά να πάνε στη Φλώρινα, για να βρεθούν στο τριετές μνημόσυνο του Γέροντος. Γι’ αυτές τις αγνές ψυχές, λέμε:
Ας μη ταλαιπωρηθούν. Ο Γέροντας δεν ήθελε τα ταξίδια. Μπορούν εκεί που βρίσκονται, να κάνουν το καλύτερο μνημόσυνο. Πώς;
Τα χρήματα που θα ξοδεύαν για να πάνε στη Φλώρινα, ας τα δώσουν σε κάποιον φτωχό, που τα έχει μεγάλη ανάγκη.
Το χρόνο που θα διαθέταν για να ταξιδέψουν, μπορούν να κάνουν κάποια καρδιακή προσευχή και να επικοινωνήσουν με τον Γέροντα και από εκεί που βρίσκονται.
Μπορούν να δώσουν τ’ όνομά του να το μνημονεύσει ο ευλαβής παπάς της ενορίας τους ή ο πνευματικός τους πατέρας.
Και εκείνο που θα έδινε μεγάλη χαρά στο Γέροντα και θα τους ευλογούσε από τα ουράνια, είναι· Να είναι ενεργά μέλη της Εκκλησίας, να είναι ζωντανοί χριστιανοί, να είναι αγωνισταί. Αυτούς χαιρόταν ο Γέροντας, αυτούς φοβούνται τα όργανα του αντιχρίστου, τα καθάρματα της κοινωνίας. Αυτούς φοβούνται οι προδόται της Ορθοδόξου Πίστεως, οι οικουμενισταί, οι μασόνοι και οι κακοί επίσκοποι.
Ο αληθινός χριστιανός δεν μένει αδιάφορος όταν καταπατούνται τα όσια και τα ιερά της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

ΤΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΗΝΟΣΥΝΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ στις 24-8-2013

ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ!!!

Γραμμένο από την Ανδρονίκη Καπλάνογλου

Διαβάσα στα ιστολόγια την εγκύκλιο επιστολή του Μητροπολίτη Θεοκλήτου και με απορία είδα ότι· Στο πρόγραμμα για το τριετές μνημόσυνο παρέλειψε να γράψει το αρχιερατικό Μνημόσυνο που θα γίνει το πρωϊ του Σαββάτου, στις 24-8-2013 στον τόπο όπου ενταφιάσθηκε ο Γέροντας, κατόπιν επιθυμίας του π. Αυγουστίνου.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του·

____

 

_

Το Μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου, που κάθε Κυριακή εκκλησιαζόταν και μοίραζε αντίδωρο ο Γέροντας επί 10 έτη, και είναι εκείνο, που κατ’ εξοχήν κάνει το μνημόσυνο, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος το αποσιωπά στην επιστολή του και δεν το ανακοινώνει πουθενά!!! Γιατί; τι φοβάται;

 

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ

ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ·

1. Τα πανηγύρια που θα γίνουν στη Φλώρινα, πλήν του μνημοσύνου,  γίνονται και για τα μάτια του κόσμου. Γιατί αυτοί που τα διοργανώνουν, πέρσι στα εκατοντάχρονα της Φλώρινας 1912-2012 ξεχάσαν να μνημονεύσουν ότι πέρασε ένας Μητροπολίτης από την Φλώρινα, που λεγόταν Αυγουστίνος Κάντιωτης και την ποίμανε θεοφιλώς για 33 χρόνια! Δεν μνημόνευσαν τον αληθινό επίσκοπο της Φλώρινας, πιθανόν για να μη μειωθεί η δική τους δόξα!!!
Δεν μνημόνευσαν τον ατρόμητο επίσκοπο της Φλώρινας, που γύρισε με κίνδυνο της ζωής του με τα πόδια, την πόλη της Φλώρινας και τα χωριά της το 1942-1943 και την ποίμανε από το 1967-2000. Η παρουσία του τότε, ήταν  σωτήρια. Ο λαός της ήταν αφημένος στο έλεος του Θεού και στην προπαγάνδα των Βουλγάρων, ενώ ο Μητροπολίτης Βασίλειος ήταν κάτοικος Αθηνών.
Το πλήγμα που έδωσε τότε, αλλά και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης, στην ασύδοτη Βουλγαρική προπαγάνδα, ήταν πολύ μεγάλο, γι’ αυτό δεχόταν απειλές από τους Σκοπιανούς. Κάτι λίγα υπολείμματα προπαγάνδας έμειναν μόνο στη Μελίτη, στο χωριό του πρωτοσυγκέλλου Ιουστίνου Μπαρδάκα, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος που αποσιωπηθήκε το όνομα του Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνoυ στα εκατοντάχρονα της Φλώρινας!!!
Ο π. Αυγουστίνος ως νεαρός ιεροκήρυκας το 1942 και ως ώριμος επίσκοπος το 1967-2000 καλλιέργησε το λαό της Μητροπόλεως σε βάθος. Έφερε το λαό κοντά στο Θεό. Τον έκανε συνειδητό χριστιανό και μεγάλο πατριώτη. Γέμισε τη Μητρόπολη με μεγαλοπρεπείς ναούς και ιδρύματα. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των εχθρών της πίστεως και της πατρίδος. Η πτωχή Φλώρινα έγινε πρώτη στη φιλανθρωπία. Φορτηγά με τρόφιμα και είδη ενδυμασίας έφευγα από τη Φλώρινα. Η αγάπη του λαού της Μητροπόλεως έφτανε όχι μόνο στις σεισμόπληκτες περιοχές της Ελλάδος, αλλά και στις γύρω περιοχές των Βαλκανίων, ακόμα και στη μακρινή Ουγκάντα.
Το όνομα αυτού του επισκόπου που πέταξε από την Φλώρινα την Βουλγαρική και στη συνέχεια την Σκοπιανή προπαγάνδα φοβήθηκε να μνημονεύση στα 100χρονα ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Ι. Μπαρδάκας!!!
Και ενώ τότε τον ξέχασε, τώρα στο μνημόσυνο τον θυμήθηκε!!! Εστειλε προσκλήσεις σ’ όλους τους επισκόπους και καλοί τους πιστούς σε πανηγυρικές εκδηλώσεις! Δεν είναι υποκρισία αυτό;

  • 2. Καλούν επισκόπους, παίρνουν συνετεύξεις απο διάφορα πρόσωπα, ακόμη και από πρόσωπα που πλήγωσαν τον αείμνηστο Γέροντα και εκδιώχθηκαν για σοβαρούς ηθικούς λόγους από κοντά του. Την μετάνοιά τους ήθελε ο Γέροντας και όχι τα εγκώμιά τους.
  • 3. Τιμά τον αείμνηστο Γέροντα όποιος ακολουθεί τα ίχνη του, στα θέματα της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Οικουμενισταί επίσκοποι δεν έχουν καμία δουλειά στο μνημόσυνο του αγωνιστή ιεράρχη και ούτε τα εγκώμιά τους τα χρειάζεται ο Γέροντας.
  • Επειδή γνωρίζω, πως σκέπτονται αυτοί που διοργανώνουν τα πανηγύρια, λέω: Δεν είναι παράξενο να ακούσουμε εγκώμια και από τον παπόφιλο και αρχηγό όλων των αιρέσεων και θρησκειών, πατριάρχη Βαρθολομαίο, που τσαλαπατά τους αγίους Ιερούς Κανόνας!!! Βολεύει  σ’ αυτούς, να εγκωμιάζουν κεκοιμημένους αγωνιστάς της ορθοδόξου πίστεως, για να ρίχνουν στάχτυ στα μάτια των πιστών. ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Στην πρόσκληση (εγκύκλιο επιστολή), που κάνει ο επίσκοπος Θεόκλητος, για το τριετές μνημόσυνο, και ανακοινώθηκε σε πολλά ιστολογία και διαβάστηκε σε ιερούς ναούς της Μητροπόλεως Φλωρίνης, ξέχασε να γράψει για το αρχιερατικό μνημόσυνο που θα κάνει στην Ιερά Μονη του Αγίου Αυγουστίνου, στις 24-8-2013, όπου βρίσκεται και το σκήνωμα του Γέροντος.
Είναι επιπολαιότητα ή έλλειψη αγάπης για το μοναστήρι που ίδρυσε ο Γέροντας;
Αν βέβαια την εγκύκλιο του Μητροπολίτου, για το τριετές μνημόσυνο του αειμνήστου Γέροντα π. Αυγουστίνο δεν την έγραψε ο Μητροπολίτης Θεόκλητος, αλλά ο πρωτοσύγκελλος, ο ηγούμενος της Κλαδοράχης, ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Συνόδου, ο ιεροκήρυκας του Πατριαρχείου και ο επίσκοπος σε λίγο…. Ιουστίνος Μπαρδάκας, που διοργανώνει τα πανηγύρια,  η ευθύνη είναι πάλι του Μητροπολίτου, που του έδωσε τόσα δικαιώματα και αξιώματα, λες και δεν υπήρχαν άλλοι άξιοι άγαμοι κληρικοί στη Μητρόπολη Φλωρίνης!
Ας ξέρει ότι ο τόπος όπου ζήτησε να ταφεί ο Γέροντος, η Ιερά Μονή του Αγίου Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος στη Φλώρινα, δεν θα σβήσει επειδή δεν την αναφέρει στην εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης, όπως ούτε η ιστορία του Γέροντος έσβησε, επειδή δεν ανάφερε ούτε το όνομά του στα εκατοντάχρονα της Φλώρινας ο εκ Μελίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας.

 Ο Γέροντας κάτι ήξερε, γι’ αυτό σε ένα Πασχαλινό τραπέζι μετά την παραίτηση του π. Αυγουστίνου, ο Ιουστίνος Μπαρδάκας είπε στον π. Αυγοστίνο· Γέροντα εμείς σε αγαπάμε. Και ο πανέξυπνος Γέροντας, με κάποιο ευγένεια του απάντησε χαμογελώντας· «Αμφιβάλλω..»
Θα πω κάτι που θα στεναχωρήσει το Μητροπολίτη Θεόκλητο, όμως έχω βάλει όρο στον ευατό μου· Στις εσκεμμένες γκάφες των, να φέρνω και κάτι στο φως, είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει, για να γραφεί έτσι και η άλλη πλευρά της ιστορίας του Γέροντος, που δεν την ξέρει ο πιστός λαός. Πήρα άδεια από τον ίδιο τον Γέροντα να εκδώσω βιβλίο, με τον τίτλο· «ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ»

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

  • Ο Γεώργιος Ασανάκης, ο Σωκράτης Βασιλειάδης  και ένας ιερέας, κάτοικοι Πτολεμαϊδος και οι τρείς, πήγαν στη Φλώρινα, στο σπίτι που έμενε ο Γέροντας, μετά την παραίτησίν του, για να πάρουν την ευχή του. Ήταν η ημέρα που εξελέγη ο π. Θεόκλητος Μητροπολίτης Φλωρίνης.
  • Ο Σωκράτης Βασιλειάδης λέει στον π. Αυγουστίνο: Γέροντα, να χαιρόμαστε τον καινούργιο μας δεσπότη.
  • Και ο π. Αυγουστίνος· Σούφρωσε τα χείλη του, κίνησε απαισιόδοξα το δεξί του χέρι, και έβγαλε έναν αναστεναγμό λέγοντας κάτι για το Μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου.

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι ο Μητροπολίτης Θεόκλητος συμπεριφέρεται καλά στην ηγουμένη και στις μοναχές, αφού και εκείνες είναι υπάκουες σ᾽αυτόν, μόνο που ξεχνά την ύπαρξή του Μοναστηριού και δεν το μνημονεύει και όταν ακόμη χρειάζεται!

_______

 

________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΟΥΝΑΡΗ

επί τη τριετή εκδημία του πολυσέβαστου μας Γέροντος π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ, ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.