Αυγουστίνος Καντιώτης



ΠΩΣ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;

date Δεκ 26th, 2013 | filed Filed under: VIDEO p. AYGOYST., εορτολογιο

ΠΩΣ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;

ΜΕ ΧΡΙΣΤΟ ή ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ;

Απόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
Εγινε στην Αθήνα στις 25-12-1966, στο ιερό Ναο της Γεννήσεως Χριστού, στη συνοικία του Ψυρή

________

________

Ειναι η ζωή μας μια οδηπορία. Και πάνω στην οδηπορία αυτή, κάτω από τους κόπους κατω από τους μόχθους, κάτω από τις αγωνίες και τις μεριμνες έχουμε ανάγκη ως άτομα και οικογένειες έχουμε ανάγκη από κάποιους σταθμούς τους οποίους πρέπει  ν’ αναπαύεται το πνεύμά μας· γι’ αυτό έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας ότι· «Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος», είναι σαν ένας δρόμος μακρύς που δεν έχει πουθενά χάνι, για να καθήσεις να ξεκουραστείς..
Είναι λοιπόν η εορτή μια ανάγκη. Εορτάζουν οι άνθρωποι από αρχαιοτάτης εποχής· από την στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη, μέχρις ότου να τελειώση αυτή η σφαίρα -δεν ξέρω πως θα τελειώση αυτή η σφαίρα, και μήπως βρισκόμαστε στις ημέρες τις διαλύσεως της σφαίρας αυτής, όχι εκ Θεού, αλλά από τις κακίες του ανθρώπου-.  
Από την ώρα που παρουσιάστηκε ο άνθρωπος στη γη μέχρι την ώρα που θα να τελειώση αυτή η σφαίρα, και θα γίνει σκόνη μέσα στο άπειρο, μέχρι τότε θα υπάρχουν οι εορτές.

Εορτάζουν οι κινέζοι, εορτάζουν οι γιαπωνέζοι, εορτάζουν οι μαύροι, εορτάζουν οι κίτρινοι, εορτάζουν και οι άθεοι.
Αυτές τις άγιες ημέρες οι άθεοι υλισταί –δεν ανακατεύομαι στα οικονομικά και στα κόματα, αλλά όπου υπάρχουν άθεα καθεστώτα δεν εορτάζουν  τας  χριστιανικάς εορτάς. Σήμερα (η ομιλία είναι του 1966) μέσα στην Μόσχα δεν χτυπάν καμπάνες… Πήραν την γομολάστιχα και έσβησαν την γιορτή αυτή και επισήμως δεν εορτάζουν…
Δεν εορτάζουν επισήμως, αλλά ανεπισήμως ο ρωσικός λαός γιορτάζει και ίσως μέσα στον πόνο του και μέσα στο δάκρυ του και μέσα στη συναίσθησή του να εορτάζει καλύτερα…. εορτάζει όπως άλλοτε εορταζαν υπό διωγμό οι χριστιανοί…
Αλλά και αυτοί σήμερα οι άθεοι αναγκάζονται να έχουν εορτές. Δεν τους αρέσει η εορτή του Χριστού, αλλά σε λίγες μέρες θα γιορτάσουν την εορτή του  χειμώνα μεγαλοπρεπέστατα… Θα στήσουν μέσα στη Μόσχα ένα πελώριο δένδρο και θα το στολίσου και επάνω στην κορυφή δεν θα υπάρχει το αστέρι της Βηθλεέμ, αλλά ο δικός τους αστέρας….
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ  ΠΟΙΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΙΣΧΥΣΕΙ, ο αστέρας της Βηθλεέμ ή ο δικός τους αστήρ;
 

  • (Όταν έγινε η ομιλία αυτή ο αστέρας του κομμουνισμού ήταν σ’ όλο του το μεγαλείο, αλλά μετά από τρεις δεκαετίες έπεσε και άφησε συντρίμμια πίσω του. Ο  αστέρας της Βηθλεέμ νίκησε και καταισχύθη η αθεία. Ο ρωσικός λαός γιορτάζει και πάλι επισήμως, μ’ όλη τη μεγαλοπρέπεια τας χριστιανικάς του εορτάς. Σήμερα κάποια υπολείμματα αθέων έμειναν στην πατρίδα μας και έχουν το θράσος να διεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού λαού, για να τον αποτελειώσουν.

Την ομιλία ακούστέ την από το στόμα του ίδιου του Γέροντα, έχει και πολλά άλλα φωτισμένα λόγια να σας πει

_

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.