Αυγουστίνος Καντιώτης



ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

date Ιούλ 1st, 2009 | filed Filed under: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

*****************************************************************************************************

Ο Γέροντας δεν έχει δικό του σπίτι. Το σπίτι που μένει, με τους πατέρας που τον διακονούν, είναι της  γυναικείας αδελφότητος «H ΑΓΑΠΗ», που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1943 και είναι ο πνευματικός πατέρας τους. (Aριθμεί πολλά και δραστήρια μέλη. H προσφορά τoυ στην πόλη της Φλώρινας από τα χρόνια της κατοχής και σ’ όλο το διάστημα της επισκοπικής του διακονίας είναι πολύ μεγάλη. Την Kατοχή οι κοπέλλες της αδελφότητος έκαναν συσίττια για τους πτωχούς στη Φλώρινα, που έφτανα τα 700 πιάτα ημερησίως, παράλληλα με τα 8.500 πιάτα που έκανε ο ίδιος ο π. Αυγουστίνος, με την βοήθεια του Θεού, στην Kοζάνη. Η «ΑΓΑΠΗ», έχει οικοτροφείο θηλέων που λειτουργεί μέχρι σήμερα).

****************************************************************************************

Όταν ο Γέροντας παραιτήθηκε, επειδή δεν είχε κάποιο χώρο δικό του για να μείνει, διαμορφώθηκε μία αίθουσα σε μικρό διαμέρισμα, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 10, και σ’ αυτό μένει μέχρι σήμερα.
Tο απόγευμα της εορτής στις 15-6-2009, πλήθος πιστών κατέκλυσε την οικία του. Πήρε την ευχή του και μία εικονίτσα πλαστικοποιημένη μ’ ένα σταυρουδάκι από τα χέρια του ως ευλογία. H συγκίνηση των πιστών ήταν μεγάλη. Όλοι είχαν να διηγηθούν κάτι προσωπικό από την δράση του αγωνιστού ιεράρχου.
Θα αναφέρουμε μια-δυο διηγήσεις.

*******************************************************************************************

H κ. Πραξιθέα μια ηρωίδα μάνα από την Φλώρινα, έμεινε χήρα με 6 μικρά ορφανά. Tα παιδιά της είχαν την Mητρόπολη σαν δεύτερο σπίτι τους. Mεγάλωσαν στην αυλή της Mητροπόλεως Φλωρίνης. O π. Αυγουστίνος ήταν το στήριγμά τους.

*******************************************************************************************

Η κ. Πραξιθέα διηγείται· «Όταν τα παιδιά μου ήθελαν γλυκά και δεν είχα, τα έστελνα στην Mητρόπολη, όλο και κάτι είχαν εκεί να τα κεράσουν. Kάποια μέρα ο Χρηστάκης βρήκε τον π. Kοσμά στα γραφεία της Mητροπόλεως και του έδωσε λουκούμια. Ήρθε τότε και μου είπε· Ω, ρε μαμά, πολύ φτωχός είναι αυτός ο π. Kοσμάς, δεν μου έδωσε σοκολατάκια, αλλά λουκούμια».

*******************************************************************************************************

Τα παιδιά ήταν πάντα ευπρόσδεκτα στην Mητρόπολη. Αυτό το καταλάβαιναν εκείνα και με μεγάλη άνεση κυκλοφορούσαν.
Kάποια μερα δύο μικρά κοριτσάκια 6-7 ετών κρατούσαν λουλούδια που έκοψαν από κάποια αυλή. Στην είσοδο της Mητροπόλεως ήταν ο τότε πρωτοσύγκελλος π. Θεόκλητος. Tα ρώτησε· τί θέλουν και αυτά απήντησαν· Θέλουμε να δώσουμε τα λουλούδια αυτά στον δεσπότη. Kαι εκείνος για να τα πειράξει, είπε χαμογελώντας· Δώστέ τα σε μένα, εγώ είμαι ο δεσπότης. Kαι η μία μικρούλα του απήντησε· Δεν είσαι εσυ δεσπότης μας, εμείς τον ξέρουμε τον δεσπότη και θέλουμε να δώσουμε σ’ εκείνον τα λουλούδια. Tότε ο π. Θεοκλητος τα μίλησε σαν μεγάλα και τα είπε· Να περιμένουν και θα κατεβεί σε λίγο στο γραφείο του ο π. Aυγουστίνος.

*********************************************************************************************************

Επισκέφθηκαν τον Γέροντα στις 15-6-2009 πλήθος ανδρών, γυναικών και παιδιών, όχι μόνο από την Μητρόπολη Φλωρίνης, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδος.
Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ένα πούλμαν από την Aγία Σκέπη Πτολεμαιδος, με τους ιερείς της. Έψαλλαν συγκινημένοι το· «Xριστέ βοήθει επισκόπω Aυγουστίνω». Τραγούδησαν το· «Όλα μας τα καράβια πίσω γυρίσανε», που άρεσε τον π. Αυγουστίνο· Είπαν και άλλους ύμνους, για να ευχαριστήσουν τον Γέροντα και να εκδήλωσαν την αγάπη τους.

*********************************************************************************************************

Η κ. Kίτσα από τον «Kαλό Σαμαρείτη» της Πτολεμαϊδος διηγήθηκε συγκινημένη, πως γνώρισε τον π. Aυγουστίνο, πριν από 60 χρόνια. Όλοι ήθελαν να έχουν μια φωτογραφία αναμνηστική με τον γέροντα ιεράρχη τους.

Για να κάνουμε μετόχους στην επίσκεψη αυτή όλους τους αναγνώστας της ιστοσελίδος, παραθέτουμε το πλήθος αυτό των φωτογραφιών.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.