Αυγουστίνος Καντιώτης



ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ [ΛΟΓΩ ΦΑΚΕΛΩΝ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ] 2. ΧΗΤΑΣ: ΘΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΛΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ;

date Σεπ 4th, 2019 | filed Filed under: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Στο νομό Κοζάνης γονείς και κηδεμόνες αντιδρούν για τους φακέλους των θρησκευτικών που όχι μόνο δεν αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά οι σύλλογοι των καθηγητών ετοιμάζονται να τα μοιράσουν και πάλι στους μαθητές μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία. Ως γνωστό όλα μαζί τα βιβλία του μαθητή έχουν φτάσει με πρωτοβουλία Γαβρόγλου από τον Ιούνιου του 2019 στα σχολεία. Όπως μας πληροφορούν μέλη του συλλόγου «Στρατηγός Μακρυγιάννης» οι γονείς συζητούν το ενδεχόμενο να προσβάλουν με μηνύσεις τον Διευθυντή εκάστης σχολικής μονάδας και τον Σύλλογο Διδασκόντων.
Λένε πως »το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με δύο διαδοχικές αποφάσεις (660/2018, 926/2018) αποφάνθηκε τελεσίδικα ότι τα Νέα Θρησκευτικά που εισήχθησαν στην Εκπαίδευση ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ως Προγράμματα Σπουδών (ΠΣ) του Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ), όντας μάλιστα με πολλαπλό τρόπο αντισυνταγματικά και παράνομα» και παράλληλα ότι «Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων» (Άρθρο 120, παρ. 2). Αν οι καθηγητές δεν τολμούν ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποσύρουν τους αντισυνταγματικούς και παράνομους φακέλους- τονίζουν- μπορούν εκείνοι (εννοούν με μηνύσεις) είτε ως Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είτε ατομικά ως πολίτες με «θεμελιώδη δικαιώματα».

Κοζάνη 4-9-2019

ΧΗΤΑΣ: ΘΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΛΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ;

Κώστας Χήτας : είναι ανεπίτρεπτο λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μη γνωρίζουν δάσκαλοι, γονείς και μαθητές τι θα διδαχθούν στο ευαίσθητο θέμα των ΘρησκευτικώνΖητά από την κ. Κεραμέως να διευκρινίσει αν στο μάθημα των Θρησκευτικών θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τα βιβλία του προκατόχου της κ. Γαβρόγλου.

Διευκρινίσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το ζήτημα με το μάθημα των Θρησκευτικών ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Χήτας ζητά από την κ. Κεραμέως να διευκρινίσει αν στο μάθημα των Θρησκευτικών θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τα βιβλία του προκατόχου της κ. Κώστα Γαβρόγλου, που η ίδια σε παλιότερες συνεντεύξεις της, ως Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, χαρακτήρισε αντισυνταγματικά.
Σε σχετική του δήλωση ο Κώστας Χήτας υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτο λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μη γνωρίζουν δάσκαλοι, γονείς και μαθητές τι θα διδαχθούν στο ευαίσθητο θέμα των Θρησκευτικών.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης:

«Κυρία Υπουργέ
Την 27η Φεβρουαρίου του 2019 καταθέσατε στη Βουλή ως Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Γιάννη Ανδριανό, Μαρία Αντωνίου και Χρήστο Κέλλα ερώτηση στον προκάτοχό σας κ. Γαβρόγλου, με την οποία του ζητούσατε να σεβαστεί τις 660/2018 και 926/2018 αποφάσεις του Σ.τ.Ε που έκριναν αντισυνταγματική την ύλη και τη φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Αντί όμως ο προκάτοχός σας κ. Γαβρόγλου να σεβαστεί τις δύο αποφάσεις του Σ.τ.Ε, έστειλε εγκύκλιο να επανεκτυπωθούν για το σχολικό έτος 2019-2020 τα ίδια βιβλία και οι ίδιοι «φάκελοι» προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές. Για να παρακάμψει μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας άλλαξε τον αριθμό του ΦΕΚ, την χρονολογία και την υπογραφή αφήνοντας όλα τα άλλα ίδια. Για να καταλαγιάσει δε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που θα σέβονταν τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. μη εφαρμόζοντας τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για το εν λόγω μάθημα ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς απείλησε με άσκηση πειθαρχικών διώξεων (στις 2 Οκτωβρίου 2018).

Ερωτάται η Υπουργός:

Θα δεχθεί την 11η Σεπτεμβρίου να μοιραστούν στους μαθητές τα βιβλία και οι φάκελοι της διδασκαλίας των Θρησκευτικών που κρίθηκαν με δύο αποφάσεις αντισυνταγματικά ως προς την ύλη, το περιεχόμενο, τη φιλοσοφία κλπ.;

Θα εφαρμόσει τα όσα εγγράφως κατέθεσε η ίδια στη Βουλή της 27η Φεβρουαρίου 2019;».

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.