Αυγουστίνος Καντιώτης



5 ΣΥΣΣΙΤΙΑ – 3.000 ΨΥΧΑΙ

Χριστιανικόν φυλλάδιον– Κοζάνη, τη 23 Iουλίου1944 αριθμός 11

+TO ΣΠITI TOY ΦTΩXOY+

EΣTIA ΣYΣΣITIOY

XPIΣTIANIKHΣ MOPΦΩTIKHΣ ΣXOΛHΣ EPΓAZOMENΩN NEΩN KOZANHΣ

Διευθυντής του φυλλαδίου Aρχιμ. Aυγουστίνος N. Kαντιώτης ιεροκήρυξ

Ένα βασίλειον φτώχειας και πόνου

5 ΣΥΣΣΙΤΙΑ – 3.000 ΨΥΧΑΙ

Έλληνες χριστιανοί της Κοζάνης

3.00 p.Δεν βλέπετε; Δεν ακούτε; Δεν αισθάνεσθε; Δεν λαμβάνετε μιαν απόφαση; Η δυστυχία αυξάνει. Νέοι πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινώς εις ελεεινήν κατάστασιν, ως ράκη μιας άνευ προηγουμένου εθνικής συμφοράς. Η Εστία μας, μολονότι είναι η πτωχοτέρα Εστία της Μακεδονίας, δεν ηδύνατο να μείνει αδιάφορος εμπρός εις το νέον κύμα της δυστυχίας που κατακλύζει από ημερών την ιστορικήν πόλιν της Κοζάνης. Με την βοήθειαν του Εσταυρωμένου, κάτω από τον Σταυρόν του οποίου ευρίσκουν την μοναδικήν των παρηγορίαν όλαι αι θλιμμέναι ψυχαί, και με την βεβαίαν ελπίδα, ότι οι ευγενείς κάτοικοι της Κοζάνης θα συντρέξουν οπωσδήποτε το έργον της περιθάλψεως 3.000 πτωχών, η Εστία μας απεφάσισε να επεκτείνει την φιλανθρωπικήν της δράσιν, να εξαπλώσει περισσότερον το δίκτυον της αγάπης του Χριστού, δια να περισυλλέξει και άλλους ναυαγούς της ζωής. Και προστέθηκαν νέα περίπτερα. Ήδη εν τη Εστία λειτουργούν καθημερινώς 5 συσσίτια και διανέμονται άνω των 3.000 μερίδων. Τα συσσίτια τούτα είναι τα εξής:

  • Α΄ΠΑΙΔΙΚΟΝ ΣΥΣΣΙΤΙΟΝ –1300 (παιδιά ηλικίας 6-19 ετών)
  • Β΄ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΝ ΣΥΣΣΙΤΙΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ – 500
  • Γ΄ΣΥΣΣΙΤΙΟΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ – 600 (Ναυαγών της ζωής)
  • Δ΄ΣΥΣΣΙΤΙΟΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • Ε΄ΣΥΣΣΙΤΙΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Ως βλέπετε, τα νέα συσσίτια είναι των προσφύγων και των φυλακισμένων. Δεν είναι ανάγκη να περιγράψωμεν την δυστυχίαν των. Ο καθένας ας φαντασθεί προς στιγμήν τον εαυτόν του εις την θέσιν του πρόσφυγος και του φυλακισμένου, και ό,τι θα ήθελε να κάμουν οι άλλοι δι’ αυτόν, εάν ήτο πρόσφυξ και φυλακισμένος, αυτό ας κάμει και αυτός δια τους δυστυχείς συνανθρώπους του. Το απαιτεί ο ανθρωπισμός, η χριστιανική μας αγάπη, η εθνική μας αλληλεγγύη. Και εάν δεν συγκινούν όλα αυτά, τότε, ω άνθρωπε, το απαιτεί και το συμφέρον σου: διότι, όπως είπε ευγενές τέκνον της Κοζάνης που εδώρησε εις την πόλιν ολόκληρον φιλανθρωπικόν ίδρυμα, «εκείνος που εργάζεται δια την ευδαιμονίαν των άλλων, ασφαλίζει πρωτίστως την ατομικήν του ευτυχίαν». Χριστιανοί της Κοζάνης! Σπογγίσατε τα δάκρυα των πονεμένων αδελφών μας. Μη κοιμάσθε κάθε βράδυ εάν προηγουμένως δεν ερωτήσετε τον εαυτό σας: Τι έπραξα σήμερον; Τι σκέπτεσαι να πράξεις αύριον δια τα νέα αυτά θύματα των τραγικών μας συμφορών;

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑ

Όσοι δεν έχετε αγοράσει, αλλά και όσοι έχετε αγοράσει, αγοράσετε λαχεία της Εστίας. Αγοράζετε 1, 2, 3, 5, 10 λαχεία. Θυσιάσατε ένα πλατανόφυλλον. Δεν ζητούμεν χρυσά κοκοράκια: γιατί εκείνοι που τα έχουν, έχουν καρδιές πέτρινες, έχουν κλείσει τα μάτια των, έχουν βουλώσει τα αυτιά των, δια να μη βλέπουν και ακούουν το δράμα της φυλής μας. Αυτοί τα θυσιάζουν εις την ταβέρναν, τις χαρτοπαικτικές λέσχες, μέσα εις τις φωλεές του Διαβόλου. Λαέ της Κοζάνης, ευγενικέ Λαέ, πτωχέ Λαέ, θυσίασε από τα πλατανόφυλλα για την αγάπην του πλησίον σου. Ο Θεός θα είναι μαζί σου.

ΔΩΡΕΑΙ

Η Εστία ευχαριστεί θερμώς τους κατοίκους του χωρίου Αυλιάννης, οι οποίοι με προθυμίαν χριστιανικήν προσέφερον δωρεάν 4.000 καυσόξυλα αξίας 2 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών. Ήτο συγκινητικώτατον το θέαμα των καλών χριστιανών του μικρού τούτου ελληνικωτάτου χωρίου, οι οποίοι εις μίαν σύντομον προτροπήν του ιεροκήρυκος Αυγουστίνου έσπευδον ποίος πρώτος να δώσει τα περισσότερα. Επί τη ευκαιρία ταύτη η Εστία ευχαριστεί ομοίως τας κοινότητας των χωρίων Πρωτοχώρι, Ροδιανή, Λευκοπηγή, Κρόκος, Κόμανος, αι οποίαι συνέδραμον την Εστίαν εις ξύλα και τρόφιμα.

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΝ

Αύριον Κυριακήν (23 Ιουλίου 1944) και ώραν 11.30 θα γίνει τελετή. Οι μικροί θα απαγγείλουν διάφορα ποιήματα και θα ομιλήσει ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Αυγουστίνος Καντιώτης.

Eίσοδος Eλευθέρα

(«ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο1,

μέρος β΄, σελ. 115-117, Κοζάνη 2003, Ανδρονίκης Π. Καπλάνογλου)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.