Αυγουστίνος Καντιώτης



ANIKANOTHTA ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ή ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ;

date Σεπ 5th, 2012 | filed Filed under: ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΙΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Γραμμένο από την Ανδρονίκη Καπλάνογλου

Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Φλώρινας, από την απελευθέρωση της πόλεως μέχρι σήμερα, δεν αναφέρθηκε ούτε κάν το όνομα του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου!!!

1.  Που υπήρξε Μητροπολίτης Φλωρίνης, με όλη τη σημασία της λέξεως, 33 χρόνια.

2. Που όργωσε με τα πόδια του τα χωριά της Φλώρινας το 1942, κινδυνεύοντας από τους Γερμανούς, τη Βουλγαρική προπαγάνδα, το κρύο, τις νάρκες, τους λύκους… Κηρύττοντας Χριστό και Ελλάδα και τονώνοντας το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων.

3. Που δούλεψε ως ιεροκήρυκας στην πόλη της Φλώρινας το 1943, τα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, τότε που οργίαζε η Βουλγαρική Προπαγάνδα στη Φλώρινα και κινδύνευε κανείς και τη λέξη Ελλάς να πει.

Ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Φλώρινας, που την ανύψωσε ηθικά, πνευματικά, πατριωτικά, κοινωνικά και την έκανε γνωστή  πάση τη οικουμένη, με τους ηρωϊκούς αγώνες του, δεν μνημονεύεται στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Φλώρινας!!!!

Μήπως για να μη πικράνουν τους γείτονες σκοπιανούς, που έχουν πρόσβαση ακόμα και σήμερα στο χωριό του πρωτοσυγκέλλου π. Ιουστίνου Μπαρδάκα στη Μελίτη, ο οποίος υπήρξε ο κύριος οργανωτής των εκδηλώσεων και πιθανόν θα ενοχλούσε τα αυτιά του προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος της Μελίτης;

Υπ’ όψιν ότι οι Σκοπιανοί ακόμα και σήμερα πνέουν μένεα εναντίον του αειμνήστου Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, γιατί τους χάλασε την προπαγάνδα στη Φλώρινα, και τον στολίζουν με βαριά κοσμητικά επίθετα στο διαδίκτυο.

Ή έγινε εσκεμμένα η παράλειψη για να διαγραφή η μισή ιστορία της Φλώρινας που δεν αρέσει στους φίλους της Ρεπούση, η οποία έγραψε στην Ιστορία: ότι η καταστροφή της Σμύρνης ήταν απλώς συνωστισμός στα παράλια; Και εκείνη μεν, εξυπηρετώντας ξένα κέντρα και ανθελληνικά συμφέροντα αλλίωσε ολόκληρη την Ιστορία, αλλά ανάφερε ότι κάτι έγινε στην Σμύρνη, αυτοί προχώρησαν πιο πολύ και δεν ανέφεραν ούτε κάν το όνομα του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, που υπήρξε ο υπ’ αριθμ. ένας ευεργέτης της πόλεως!!! Και εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που έχω, ότι εσκεμμένα έγινε η παράλειψη, θα πρέπει να ντρέπεται ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων για την κατάντια του, και θα πάρει σύντομα την απάντηση που χρειάζεται. Γιατί δεν μπορεί να μιλά για τα 100 χρόνια της Φλώρινας 1912-2012 και να μη αναφέρει τον Μητροπολίτη εκείνο που φύλαγε άγρυπνος τις θερμοπύλες του Βορρά επι μισό αιώνα, κάνοντάς την απρόσιτη στους εχθρούς της.

Αν πάλι είναι η ανικανότητα να γράψουν ιστορία, ας ζητήσουν συγνώμη από τον Φλωρινιώτικο λαό που σχολίασε σκληρά αυτή τους την παράλειψη. Ας ξέρουν ότι:

Η Ιστορία ενος τόπου, που γράφτηκε με θυσίες, με αίμα, με δάκρυ δεν διαγράφεται από διοργανωτάς πανηγυριών που προσφέρουν μεν στο λαό άρτους και θεάματα ή μάλλον μόνο θεάματα και πανηγύρια -αφού δεν έχουν κάτι πνευματικό να του προσφέρουν-. Αλήθεια, θα μπορούσε να μας δώσει ο π. Ιουστίνος Μπαρδάκας τις ιστορικές πηγες που τον έπεισαν ότι ο άγιος Αγαθάγγελος εκ Μοναστηρίου ήταν Φλωρινιώτης; Μήπως επειδή η Φλώρινα δεν απέχει πολύ από το Μοναστήρι υπέθεσε μόνος του ότι μπορεί να είναι και Φλωρινιώτης; Γιατί το μοναστήρι της Κύπρου που έχει την κάρα του αγίου, όταν παλαιότερα ερωτήθηκε απήντησε οτι: Δεν έχει καμία πληροφορία ότι ο άγιος Αγαθάγγελος ήταν από τη Φλώρινα. Θα πρέπει κανείς να έχει μεγάλο θράσος για να νομίζει ότι έτσι θα «αποκαντιωποιήσει» τη Φλώρινα.

Ας ξέρει ο διοργανωτής των πανηγυριών ότι δεν θα αφήσω το θέμα να περάσει έτσι. Θα δώσω σύντομα στοιχεία για το μεγάλο έργο που έκανε ο γίγαντας της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Έθνους στη Φλώρινα π. Αυγουστίνος Καντιώτης, αρχίζοντας πρώτα από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Θα απαντήσω και στο «γιατί» του εκπαιδευτικού και ας κάνει ο πιστός λαός τις συγκρίσεις.
Πρὸς το παρών δημοσιεύω μια ευχαριστήρια επιστολή του 1942, τριάντα μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση, που έστειλε ο τότε Μητροπολίτης Φλωρίνης Βασίλειος  στον επίσκοπο Θεσσαλονίκης Γενάδιο, διαβάστέ την.

  • «Σεβασμιώτατε εν Χριστῶ Ἀδελφέ
  • Ἅγιε Θεσσαλονικῆς, Κύριε Γενάδιε
  • Φέρομεν εἰς γνῶσιν τῆς ὑμετέρας σεβασμιότητος, ὅτι ὁ ἱεροκῆρυξ πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Αὐγουστῖνος Καντιώτης ἐξεπλήρωσεν εὐδοκίμως τὴν ἀνατεθεῖσαν αὐτῷ ἐντολήν, κηρύξας τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ μετ᾽ ἐξαιρετικοῦ ζήλου και αὐτοθυσίας εἰς τὸ τμῆμα Φλωρίνης, τῆς καθ᾽ ἡμᾶς ἐπαρχίας. Οὐδαμῶς δὲ ἀμφιβάλλομεν, ὅτι ἐξ ἴσου εὐδοκίμως θέλει ἐργασθῆ καὶ εἰς τὸ τμῆμα Ἀλμωπίας, εἰς ὅ οἰκειοθελῶς ἀνέλαβε νὰ ἐργασθῇ κατὰ τας ὑπολοίπους ἡμέρας.
  • Εὐχαριστοῦντες ὅθεν ἐγκαρδίως τὴν ὑμετέραν σεβασμιότητα διὰ τὴν ἀνωτέρω συνδρομή.

Ἐν Φλωρίνῃ τῇ 1/10/1942

  • Διατελοῦμεν
  • Τῆς ὑμετέρας Σεβασμιότητος
  • ἀγαπητός ἐν Χριστῷ ἀδελφός
  • Ὁ Φλωρίνης Βασίλειος»

ΓΙΑΤΙ;

ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 Παρακολούθησα από κοντά τις εκδηλώσεις που έγιναν παρουσία του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου και θα ήθελα, αν μπορείτε, να μου λύσετε μια απορία·

Γιατί από την αναδρομή των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας μέχρι σήμερα δεν αναφέρθηκε πουθενά το όνομα και η προσφορά του αειμνήστου Γέροντα Μητροπολίτη Φλωρινης Αυγουστίνου Καντιώτη, που υπήρξε η μισή Ιστορία της Φλώρινας;

Ίσως την ερώτηση θα έπρεπε να την απευθύνω στη Μητρόπολη και κυρίως στον εκπρόσωπο αυτής π. Ιουστίνο Μπαρδάκα, που πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις, αλλά απεχθάνομαι τις δικαιολογίες.

Η αποσιώπηση του ονόματος του αειμνήστου αγίου Γέροντα Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου δημιούργησε σε πολλούς Φλωρινιώτες ερωτηματικά. Τόσο γρήγορα ξέχασαν τον αληθινό επίσκοπο Φλωρίνης, το καύχημα της πόλεως ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Π.Σ.

Εκπαιδευτικος

_______

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

  • Ιστορια της Φλωρινας χωρις Αυγουστινο ισον ιστορια της Αγγλιας χωρις Τσωρτσιλ της Γαλλιας χωρις Βοναπαρτη της Ρωσσιας χωρις Μεγα Πετρο. Αυτοι που στο αφιερωμα της ιστοριας της Φλωρινας των τελευταιων 100 ετων αποσιωπησαν τον Καντιωτη δεν ειναι μονο κακεντρεχεις ειναι και ηλιθιοι. Ναι ΗΛΙΘΙΟΙ με κεφαλαια γραμματα. Καλα ελεγε ο Αινσταιν οτι το μονο πραγμα που ειναι πιο απεραντο απο το συμπαν ειναι η ανθρωπινη βλακεια

_____

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.