Αυγουστίνος Καντιώτης



ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ!!!

date Οκτ 16th, 2009 | filed Filed under: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ «ΘΕΟΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ;

Β’ ΒΑΤΙΚΑΝΗ  ΣΥΝΟΔΟΣ (1962-1965), λέει·

«Αλλά ο Σύλλογος, ή το Σώμα των Επισκόπων, δεν έχει εξουσία, αν δεν βρίσκεται σε κοινωνία με τον Επίσκοπο Ρώμης, τον διάδοχο του Πέτρου και Κεφαλή του Συλλόγου, διότι παραμένει ακέραιη η εξουσία του Πρωτείου πάνω σ’ όλους τους ποιμένες και τους πιστούς. Πραγματικά, ο Επίσκοπος Ρώμης με το αξίωμά του ως αντιπροσώπου του Χριστού και ποιμένα όλης της Εκκλησίας, έχει πλήρη, υπέρτατη και παγκόσμια εξουσία μέσα στην Εκκλησία, την οποία μπορεί πάντοτε ελεύθερα να εξασκεί… Ο Επίσκοπος Ρώμης, σαν διάδοχος του Πέτρου, είναι η διαρκής και ορατή Αρχή και το θεμέλιο της ενότητας, τόσο των Επισκόπων, όσο και του πλήθους των πιστών».

[ Β’ Σύνοδος Βατικανού, LUMEN GENTIUM (Δογματική διάταξη Περί Εκκλησίας), Γραφείον καλού τύπου, 1964, σελ. 44, 45]

***

O OIKOYMENIKOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΕΙ!!!

Από την προσφώνησή του στην 12η Τακτική Γενική Συνέλευση των Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας» (Βατικανό, 18 Οκτωβρίου 2008)

«Ομού με τα του πρωτείου, η συνοδικότης αποτελεί την σπονδυλικήν στήλην της διοικήσεως και οργανώσεως της Εκκλησίας. Όπως η Ηνωμένη Διεθνής Επιτροπή  εις τα πλαίσια του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών μας το διετύπωσεν εις το έγγραφον της Ραβέννης, αυτή η αλληλοεξάρτησις μεταξύ του πρωτείου και της συνοδικότητος εμποτίζει την ζωήν της Εκκλησίας εις όλα της τα επίπεδα: τοπικόν, επαρχιακόν και παγκόσμιον».

***

Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

Από ομιλία του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Αμερικής («Επίσκεψις» 31.3.2009)

«Η άρνηση αναγνωρίσεως πρωτείου τινός στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενός πρωτείου το οποίο δεν μπορεί να ενσαρκώσει παρά κάποιος Πρώτος ―τουτέστι κάποιος Επίσκοπος, ο οποίος έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος μεταξύ των Επισκόπων― συνιστά αίρεση».

Comments are closed.