Αυγουστίνος Καντιώτης



O ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ἀπόσπασμα ὁμιλίας τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου 10.12.1972
———

———-

Να κάνω ελεγχο; Γιατί να κάνω έλεγχο; Αυτή η γυναίκα η γυναίκα η ανάπηρη, που έβγαινε μόνο το Σάββατο για να πάη στην εκκλησία, θα ελέγξη αυτούς που δεν εκκλησιάζονται. Γιατί δεν εκκλησιάζονται; Είναι ανάπηροι; Κάθε άλλο. Δεν είναι ανάπηροι, αλλά έχουν πόδια για τον διάβολο, πόδια για τον Θεό δεν έχουν. Αυτή η γυναῖκα στον άλλο κόσμο θα κρίνη τους ανθρώπους, που δεν μεταβαίνουν στην εκκλησία. Αυτή η γυναῖκα (η Συγκύπτουσα) ὲπῆγε εις την χάβρα.
Και θα μοῦ πῆτε: Έ, και τί ωφελήθηκε που πήγαινε κάθε Σάββατο;
Τί ωφελήθηκε; Λές τί ωφελήθηκε; Εῖδε το Θεό! Ναί, το Θεό εῖδε! Το πιστεύεις; Γιατί μέσα στα Ιεροσόλυμα τότε, υπῆρχαν 480 χάβρες, μικρές αίθουσες, σε κάθε συνοικία, στις οποῖες συγκεντρώνονταν οι Ιουδαῖοι κάθε Σάββατο, για να προσευχηθοῦν στο Θεό. Μέσα σε μία από αυτές τις αίθουσες βρῆκε το Θεό.

Αυτός ο Θεός που ήταν πάνω από τα άστρα, πάνω από τους γαλαξίες, Αυτός ο Θεός, πηρε σάρκα ανθρωπίνη, από τα πανάγια αίματα τῆς ὺπεραγίας Θεοτόκου και κατέβηκε στη γη. Αυτή είναι η πίστης μας. Αν δεν πιστεύεις, μη πατᾶς στην εκκλησία. Δεν σε χρειάζεται ο Χριστός….
……………….
Ποια ωφέλεια ἔχoυμε ἀπό τὴν ἐκκλησία;…….
Ἀν δεν υπῆρχε ἡ ἐκκλησιά, ἐμεῖς θὰ ήμασταν Τοῦρκοι. Ἀν σωθήκαμε ὡς γένος, ὡς παράδοση, ὡς γλώσσα το ὀφείλουμε στην Εκκλησία.
Οποιος δεν αγαπάει την ἐκκλησία, δὲν ἀγαπάει τὴν Ἑλλάδα, δὲν ἀγαπάει τὸν Θεό, δὲν ἀγαπάει την ἀνθρωπότητα….

(ακοῦστε όλο το απόσπασμα ηχητικά)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.