Αυγουστίνος Καντιώτης



ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

date Φεβ 27th, 2010 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ

ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

=================

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

CYPAFOS171-1“Στην “Απολογία” του, ο Σωκράτης, μετά την καταδίκη του, εισηγήθηκε ως “τιμωρία” να σιτίζεται δωρεάν στο πρυτανείο της πόλης. Με άλλα λόγια προκάλεσε ανοιχτά τους δικαστές του και χωρίς περιστροφές τους είπε: Με καταδικάσατε για κάτι που θα έπρεπε ουσιαστικά να με αμείψετε.

Αφού, λοιπόν, η Εκκλησία της Κύπρου απεφάσισε να παραπέμψει σε ανακρίσεις τους ηρωικούς ιερείς και ομολογητές μοναχούς που έσωσαν κυριολεκτικά την τιμή της εξαιτίας των οικουμενιστικών ακροβατισμών των ιεραρχών της ευσεβάστως υποβάλλουμε την ακόλουθη εισήγηση: Οι μεν κληρικοί να τιμηθούν με το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και να επαινεθούν με συνοδική εγκύκλιο που να διαβαστεί σε όλους τους ναούς της Κύπρου. Στους δε μοναχούς Σταυροβουνίου ας απονεμηθεί το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου. Παράλληλα με την παρασημοφορία των καλών αυτών πατέρων η Σύνοδος ας παρασημοφορήσει ΟΛΟΥΣ ανεξαίρετα τους λαϊκούς Κυπρίους και Ελλαδίτες που διαδήλωσαν ειρηνικά προσευχόμενοι εναντίον του Παπισμού (και όχι εναντίον των διαλόγων όπως συκοφαντικά οι διώκτες τους ισχυρίζονται.)”

Αυτά, μεταξύ άλλων, είχα γράψει όταν εκτυλίσσονταν τα θλιβερά γεγονότα στην Πάφο.

Πού να ήξερα τι γυρίσματα έχει ο καιρός και προπαντός τι γυρίσματα έχει ο Θεός!

Τι μαθαίνω λοιπόν; Οτι ο π. Χριστόδουλος Μούγιας εφημέριος της κοινότητας του Αλεθρικού χειροθετήθηκε, όχι απλά πρωτοπρεσβύτερος, όπως είχα προτείνει, αλλά Αρχιμανδρίτης (χηρεύει από δεκαπενταετίας), στη Β΄ Στάση των Χαιρετισμών, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα.

Υπενθυμίζω ότι ο π. Χριστόδουλος αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο που τον κάλεσε επί τούτω στην Αρχιεπισκοπή για τη συμμετοχή του στην ειρηνική διαδήλωση των πιστών έξω από το συνεδριακό κέντρο στην Πάφο όπου πραγματοποιείτο η συνάντηση της Μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών. Και όχι μόνον αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη αλλά και του επεβλήθηκε ποινή στέρησης μισθού ενός μηνός παρόλον ότι είναι πολύτεκνος πατέρας.

Τότε ασκήσαμε αυστηρή μεν αλλά δίκαιη κριτική. Τώρα είναι η ώρα να απονείμουμε δίκαιο έπαινο. Δόξα σοι ο Θεός που μπορούμε να πούμε εκ βαθεών ένα μπράβο με όλη μας την καρδιά στην Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα στο Σεβασμιότατο κ. Βαρνάβα που προέβη σε μια καθόλα επαινετή ενέργεια.

Επειδή όμως Αγιοι Συνοδικοί ο αιρεσιάρχης της Ρώμης ετοιμάζεται να επισκεφθεί μετά φανών και λαμπάδων σύντομα το νησί μας ελπίζουμε να μην παρατηρηθούν απρέπειες και παραβάσεις των κανόνων με συμπροσευχές και άλλα παρατράγουδα.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.