Αυγουστίνος Καντιώτης



ΔΙΑΒΑΣ ΕΙΣ ΓΡΕΒΕΝΑ, ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΗΜΙΝ

ΔΙΑΒΑΣ ΕΙΣ ΓΡΕΒΕΝΑ, ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΗΜΙΝ

Με την συγκινητική αυτή αποχαιρετιστήριο επιστολή, ο π. Αυγουστίνος αναχωρεί για τα Γρεβενά.
Πάει σε ένα δύσκολο τόπο και σε μια δύσκολη εποχή. Το καζάνι του μίσους και των πολιτικών παθών βράζει. Αδελφός σκοτώνει αδελφό.
Ο αείμνηστος Αθανάσιος Μησιάκας, θεολόγος, έλεγε με ευγνωμοσύνη:
– Εγώ, αν δεν ερχόταν ο π. Αυγουστίνος στα Γρεβενά και δεν τον γνώριζα, θα ήμουνα όχι θεολόγος, αλλά φονιάς. Μικρό παιδί τότε, είχα ορκιστή να σκοτώσω τον φονιά του πατέρα μου. Ο Θεός, μέσω του π. Αυγουστίνου, με έσωσε. Μπήκα στο ναό, και είδα τον μικρόσωμο ιεροκήρυκα, που μιλούσε. Συγκλονίστηκα από τα λόγια του. Ζήτησα στο τέλος του κηρύγματος να τον δω. Του είπα τον πόνο μου και τους όρκους για εκδίκησι, που έδωσα. Και μετά την συνάντησι αυτή από φονιάς, που ετοιμαζόμουν να γίνω, έγινα θεολόγος. «Αυτή η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου!».
Ο αδελφός Αθανάσιος, που πολύ γρήγορα έφυγε από αυτόν τον μάταιον κόσμο, στο κάλεσμα του Γέροντος επισκόπου να επανδρώση με ευλαβείς καθηγητάς το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Φλώρινας. Υπήκουσε. Εγκτέλειψε την Θεσσαλονίκη και την εργασία του και ήρθε στη Φλώρινα. Υπήρξε μέχρι τέλους πιστός συνεργάτης του π. Αυγουστίνου. Ήταν βαθύς και δυνατός επιστήμονας.
Τα έτη 1990 – 1998 ερχόταν από την Φλώρινα τις Κυριακές και μιλούσε στην αίθουσα του συλλόγου των «40 Μαρτύρων». Ο πιστός λαός της Κοζάνης θυμάται ακόμη τα κηρύγματά του, καθώς και τας κηρύγματα του δευτέρου ομιλητού, του Κυπρίου καθηγητή των φυσικών μαθημάτων Μιχάλη Χατζηγιάγκου, σήμερα αρχιμανδρίτου Επιφάνιου, προϊσταμένου του Αγίου Παντελήμονος Φλωρίνης. Αυτοί οι δυο ήταν η χαρά του Συλλόγου των «40 Μαρτύρων» και ήταν οι τελευταίοι ομιληταί της αίθουσας διαλέξεως των «40 Μαρτύρων» Κοζάνης, πριν από την καταστροφή.
Ο Θεός να αναπαύση τον αδελφό Αθανάσιο και να δώση την δύναμιν στον π. Επιφάνιο.

Ο π. Αυγουστίνος μετατίθεται στα Γρεβενά

Και μετά την αναχώρησι του π. Αυγουστίνου στα Γρεβενά, η πηγή του θείου λόγου δεν στέρεψε την Κοζάνη. Όπως φαίνεται από την αλληλογραφία που ακολουθεί, ο π. Αυγουστίνος όχι μόνο συνεχίζει να εκδίδη το γραπτό κήρυγμα, που άρχισε την Κατοχή στην Κοζάνη με την ονομασία «ΕΣΤΙΑ», αλλά και το κάνει συχνότερο.
Γράφει τα άρθρα των κηρυγμάτων του στα Γρεβενά και τα στέλνει να τυπωθούν στην Κοζάνη.
Το φύλ. 15 της «ΕΣΤΙΑΣ» που ακολουθεί εστάλει από τα Γρεβενά.

(«ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο1,

μέρος β΄, σελ. 183-185, Κοζάνη 2003, Ανδρονίκης Π. Καπλάνογλου)

Το πίσω μέρος της πρόσκλησις, ήταν προειδοποιήση για την επιστράτευση του 1940

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.