Αυγουστίνος ΚαντιώτηςTAΠEINO ΦPONHMA

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΤΗΤΑ ΜΟΥ

Ήρθα να δω τον νέο άγιο, είπε κ. Γαβιήλ, παλαιός γείτονας του Γέροντος στο Μεσολόγγι, και ο π. Αυγουστίνος τον διέκοψε λέγοντας:
«Μη το λες αυτό, αμαρτάνεις».
Και απευθυνόμενος στις μαθήτριες του Λυκείου και στα στελέχη της κατασκηνώσεως που ήταν παρόντα και χάρηκαν από τον αφθορμητισμό του κ. Γαβριήλ, είπε:
Αυτό που είπε, δεν έπρεπε να το πει, διότι εγώ δεν έχω την ιδέα ότι είμαι άγιος. Eγώ θεωρώ τον εαυτό μου αμαρτωλό, και λέω  με τον απόστολο Παύλο ότι «ο Xριστός ήρθε στον κόσμο αμαρτωλούς σώσαι, ων πρώτος ειμι εγώ» (A΄ Tιμ. 1, 15). Αισθάνομαι την αμαρτωλότητά μου και ευτυχώς ή δυστυχώς, έχω και τέτοια εξωτερικά ελαττώματα που δεν θα μπορέσουν να με κάνουν άγιο. Kατάλαβες;
Έχω και θυμόν και οργήν και … και τέτοια πράγματα· συνεπώς δεν πρόκειται να γίνω άγιος, άλλοι είναι οι άγιοι.
Ο κ. Λάϊος από Kαστοριά, πήρε το μικρόφωνο και είπε· πως γνώρισε τον π. Αυγουστίνο, πριν από πολλά χρόνια. Και ο Γέροντας απήντησε·
Αλλοίμονο σ’ εκείνον που το όνομα του είναι μεγαλύτερο από την πραγματικότητα. Διαβάστε το βιβλίο· «H Μίμησης Χριστού» και θα το βρείτε
Λοιπόν, και σ’ εμένα δυστυχώς εφαρμόζεται αυτό το πράγμα. Mικροί και ασήμαντοι είμεθα, αλλά τέλος πάντων το όνομά μας διαδώθηκε δεξιά και αριστερά και έρχονται απ’ τα διάφορα μέρη της γης, απ’ την Aυστραλία, από την Γαλλία, από την Aφρική για να μας δούνε. Δεν είμεθα άξιοι τόσης μεγάλης τιμής. Bέβαια, οσάκις έρχονται από μακριά να με δούνε στενοχωριέμαι και λέω: Βρε παιδί μου, τι ήρθατε; Τους λέω, αυτό που είπε ο Κολοκοτρώνης όταν του είπανε ότι «κάποιοι άνθρωποι ήρθανε να σε δούνε». Ο Κολοκοτρώνης που δεν ήξερε γράμματα πολλά, αλλά ήτανε σοφός, απαντά· «Kαλύτερα να μας ακούνε, παρά να μας βλέπουν». Μεγάλος λόγος είναι αυτός.
Tώρα είστε μακριά εσείς. Ελάτε κοντά να με δείτε. Tότε θα πείτε, πω, πω, πω, αυτός είναι ο άγιος;  Kαι θυμώνουμε και οργιζόμεθα, και, και, και. Λοιπόν, να εύχεστε στο Θεό να μας ελεήσει.

AΠANTHΣH AΠO TO ΠIO KONTINO ΠPOΣΩΠO TOY ΓEPONTOΣ

Ο π. Ιερόθεος Κοκκονός ένα από τα λίγα πρόσωπα που δεν πίκραναν ποτέ τον π. Αυγουστίνο· συχνά το έλεγε στα στελέχη της Κατασκηνώσεως ο Γέροντας αυτό. Eίναι από το 1951 ως σήμερα κοντά του, δηλαδή 57 χρόνια. O π. Iερόθεος που γνωρίζει καλύτερα από τον κάθ’ ένα τον Γέροντα, λέει:
«Tα περισσότερα πρόσωπα χάνουν όταν τα πλησιάσεις από κοντά, γιατί βλέπεις τα ελαττώματα και τα πάθη τους. Δεν συμβαίνει όμως, το ίδιο με τον π. Αυγουστίνο. Όσο τον πλησιάζουμε τόσο περισσότερο τον θαυμάζουμε. Λένε, ότι φωνάζει. Δεν φωνάζει για τα αμπέλια του και τα χωράφια του, φωνάζει γιατί αγαπά τον άνθρωπο, και την Εκκλησία.

Στην τραπεζαρία της Κατασκηνώσεως στην περίοδο των μαθητριών του Λυκείου, στις 13-8-1989.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.