Αυγουστίνος Καντιώτης



“ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΟΙ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΔΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΣ” 2) Συνεντευξη με τον Σεβασμιωτατο Μητροπολιτη Βισγκοροντ Παυλο, τον ηγουμενο της Λαυρας των Σπηλαιων Κοιμησεως του Κιεβου (ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΡΑΓΚΟΖΙΔΕΣ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ & ΠΑΙΖΟΥΝ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ!!!!

“ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΟΙ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΑΞΙΟΙ

ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΔΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΣ”

Τοῦ Νεκτάριου Δαπέργολα -Διδάκτορος Βυζαντινῆς Ἱστορίας
Ἔγραφα τήν προηγούμενη ἑβδομάδα γιά τήν ἐκδήλωση πού εἶχαν προγραμματίσει οἱ δυστυχεῖς λυκοποιμένες μας στό συνοδικό μέγαρο Ἀθηνῶν γιά τούς…διωγμούς τῶν Χριστιανῶν. Μέ εἰσηγητή ὄχι φυσικά κάποιον ἐκπρόσωπο τῆς μόνης πραγματικῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας, οὔτε κάποιον ἄλλο ἐπίσης πραγματικά διωκόμενο Χριστιανό, ἀλλά κάποιον ἀπίθανο Ἀγγλικανό «ἐπίσκοπο» καί παρόντες ἀκόμη διαφόρους ἀκόμη αἱρετικούς (ὅπως εἴδαμε κάποιες μέρες ἀργότερα, ὅταν κυκλοφόρησαν καί οἱ φωτογραφίες). Καί λογικά ἀναρωτήθηκα τότε ποιούς ἀκριβῶς διωγμούς ἐννοοῦσαν οἱ δύσμοιροι….

Την συνέχεια: https://www.triklopodia.gr/%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%cf%80%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%cf%89%cf%83/

50751235unled5

Συνεντευξη με τον Σεβασμιωτατο Μητροπολιτη Βισγκοροντ Παυλο, τον ηγουμενο της Λαυρας των Σπηλαιων Κοιμησεως του Κιεβου.

Pieς to aima adelfου σουΟι αδελφοί του μοναστηριού πηραν εντολή, έως τις 29 Μαρτίου η UOC (η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας) πρέπει να εγκαταλείψει το έδαφος της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, τι έχετε να πείτε για αυτό;
Όταν αναστηλώνονταν η Λαύρα, πήραμε όλες τις εγκρίσεις από το μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχω αλλάξει ήδη 6 προέδρους, θα έρθει κάποιος άλλος. Υποτίθεται ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε κάθε κυβέρνηση; Είμαστε τα παιδιά του Χριστού, είμαστε η Εκκλησία του Χριστού. Είμαστε για τη χώρα μας, είμαι για τη χώρα μου. Είμαι κατά του πολέμου, αλλά δεν θα επιτρέψω να ποδοπατηθεί η καρδιά, η πίστη και ο αληθινός Θεός μου.

Η Λαύρα ήταν, είναι και θα είναι μοναστικό κέντρο στην Ουκρανία.

Δεν ξέρω πόσο αληθεύει αυτό, αλλά μου είπαν ότι οι τρέχουσες ενέργειες κατά της Λαύρας είναι η επιθυμία των αρχών να κάνουν ένα δώρο στον Βαρθολομαίο, να δώσουν στην Τουρκία το ιερό μας. Γι αυτό τώρα όλοι φωνάζουν ότι η Λαύρα είναι δήθεν Μόσχα. Αλλά η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Παρακολούθησα τον διάλογο μεταξύ του Tkachenko και του δημοσιογράφου του TSN, όπου μας αποκαλούσαν «Πατριαρχείο Μόσχας», Και θέλω να κάνω μια ερώτηση πού βρήκαν τις λέξεις “Πατριαρχείο Μόσχας” στα έγγραφα; Και μόνο για αυτό το ψέμα θα πρέπει ήδη να κριθούν και να λογοδοτήσουν ο υπουργός και ο δημοσιογράφος.
Δυστυχώς δεν έχουμε υπουργό Πολιτισμού. Υπάρχει μόνο ο υπουργός έλλειψης πολιτισμού, γιατί γνωρίζω ήδη πολλούς υπουργούς πολιτισμού, τώρα συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό.
Πώς αντέδρασαν τα αδέρφια της μονής στην απόφαση των αρχών;
Όλοι οι αδελφοί είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το μοναστήρι με τη θέλησή τους.

Ήρθαμε εδώ το 1988, υπάρχουν ακόμα μοναχοί που θυμούνται εκείνες τις εποχές. Μέχρι το 1994 υπήρχαν ερείπια εδώ. Αυτό που γράφουν είναι ότι κατέστρεψα την πύλη… Προφανώς, θέλουν να επιστρέψουν την κατάσταση της Λαύρας, που ήταν πριν την προσευχή επιστρέψει στο μοναστήρι. Θα πρέπει όμως να χαίρονται που υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κάτι. Σήμερα, βλέπετε, ακόμη και στην Τραπεζαρία οι σταυροί έχουν σκοτεινιάσει μετά τις «λατρείες» κάποιων «μεγάλων» δύστυχων Ουκρανών. Επομένως, εάν ένα άτομο που δεν έχει χειροτονηθεί από κανέναν όπως ο Επιφάνιος, υπηρετεί εκεί, αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί τίποτα άλλο από βλασφημία.
Πού θα λειτουργήσει το μοναστήρι αν οι αρχές διώξουν βίαια τους μοναχούς από τη Λαύρα;
«Ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ας μας σκοτώσουν… Λοιπόν, αυτά είναι τα εγγόνια των «μεγάλων ηγετών»: Λένιν, Τρότσκι, Στάλιν, Χρουστσόφ. Θα σταθούμε μέχρι το τέλος, αλλά αν μας πετάξουν έξω, ας παρακολουθήσει όλος ο κόσμος. Κάθε μέρα θα μιλάμε για όσα συμβαίνουν γύρω από το μοναστήρι. Δεν θα εκπλαγώ αν χάσουμε την υπηκοότητά μας . Δεν θα με εκπλήξει τίποτα σήμερα. «Η Λαύρα είναι το σπίτι μας, δεν θα την αφήσουμε με τη θέλησή μας»
Περιμένετε από τους ενορίτες σας να προστατεύσουν ακόμα και σωματικά τη Λαύρα;
Ο κόσμος, οι ενορίτες μας, θα υπερασπιστεί τη Λαύρα μας. Δεν τους τηλεφωνώ, αλλά έρχονται από μόνοι τους. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε, αν είναι κάποιος που θα πεθάνει τότε πρέπει να είμαστε εμείς οι μοναχοί και οι κληρικοί, κανείς άλλος. Ορίσαμε μια σύναξη επισκόπων στις 20 μαρτίου για να αποφασίσουμε πως θα χειριστούμε τον κόσμο ώστε να μην πάρει ενεργό μέρος στην υπεράσπιση μας. Εμείς με την θέληση μας δεν φεύγουμε από την λαύρα.
Είναι δυνατή η κατάληψη της Λαύρας με τη βία;
Όλα είναι πιθανά σήμερα. Εδώ έρχονται κάποιοι εκπρόσωποι των αρχών και μου λένε: «Ενωθείτε με τον Επιφάνιο». Τι μπορώ να πω; Με ποιον θα ενωθούμε; Ας λάβει πρώτα ο Ιεροσύνη μια νόμιμη αφιέρωση. Άλλωστε, δεν φοράω μια πατριαρχική κούκλα, γιατί θα είναι απλώς είμαι ένα περιοδεύουν τσίρκο.
Κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την ψυχή, για την ειρήνη, για την ευημερία στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία και πολιτικές απόψεις. Αυτοί κάνουν τα πάντα για να βάλουν έχθρα μεταξύ των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Για τον Πατριάρχη όλων των Ρωσιών, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία πρέπει να είναι εξίσου σημαντικές. Δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε.
Ο Volodymyr Zelensky είπε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να καταστρέψει την ουκρανική Λαύρα και να της κλέψει οποιαδήποτε τιμαλφή. Προφανώς μιλάμε για τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ. Είναι αυτό κάποιου είδους μήνυμα για εσάς;
Αυτό που είπε ο Πρόεδρος, αφενός, είναι σωστό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τη Ρωσία, κανείς δεν μας διατάζει. Δεν έχω τίποτα κοινό με το Πατριαρχείο Μόσχας. Ναι, επικοινωνώ, και θα επικοινωνήσω με φίλους, επισκόπους, ιερείς, είμαστε ένα ενιαίο σύνολο. Όπως ακριβώς επικοινωνώ με τον Πατριάρχη Θεόφιλο (Ορθόδοξη Εκκλησία Ιεροσολύμων), όπως επικοινωνούμε με άλλες Τοπικές Εκκλησίες.
Έχουμε όμως τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο .
Υπάρχουν κάποια σημεία που ειπώθηκαν λάθος από τον Πατριάρχη Κύριλλος. Τα είπε για τον λαό του και εμείς μιλάμε για την υπεράσπιση του λαού μας. Δεν γίνονται μνημόσυνα στις θείες ακολουθίες γιατί δεν συμφωνούμε με όσα ειπώθηκαν σε ορισμένα σημεία από τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αν είναι Πατριάρχης για όλους, τότε έπρεπε να βρει άλλες λέξεις, να χωρίσει τα πολιτικά από τα εκκλησιαστικά, έπρεπε να το κάνει για τον ουκρανικό λαό.
Στην εορτή του Καθεδρικού Ναού των Σεβασμιωτάτων Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου, οι αρχές και πάλι δεν άφησαν τους ενορίτες να εισέλθουν στην Άνω Λαύρα, πολλά λεωφορεία υποστηρικτών σας μεταφέρθηκαν στην Κοίμηση της Θεοτόκου από τις περιοχές. Χιλιάδες πιστοί της ΟΥΟ συγκεντρώθηκαν στην Κάτω Λαύρα κάτω από τον ανοιχτό ουρανό μέσα στο κρύο και το χιόνι. Και ο αριθμός τους ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερος από αυτόν του Επιφάνιου. Τι λέτε για αυτό;
Οι άνθρωποι γνωρίζουν τον ποιμένα τους, ακούνε τη φωνή του και τον ακολουθούν. Εξυπηρετήσαμε έξω γιατί ξέραμε ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος. Μόνο αυτοί που κοινώνησαν ήταν 1860 άτομα. Συνολικά στη Λαύρα ανήμερα της Συνόδου των Σεβασμιωτάτων Πατέρων κάναμε 8 λειτουργίες. Όλοι οι ναοί ήταν γεμάτοι με κόσμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν είχαμε την ευκαιρία να υπηρετήσουμε στην Τραπεζαρία και στο Ουσπένσκι, θα γεμίζονταν και αυτά.
Δεν μας δόθηκε όμως τέτοια ευκαιρία, εκεί έβαλαν λα λειτουργήσει τον Επιφάνιο. Τι μπορώ να πω. Λοιπόν, δεν πηγαίνουμε στους ναούς του Επιφανείου, δεν έχουμε επικοινωνία. Δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανικοί. Αυτοί δεν υπάρχουν καν για μένα. Ως άνθρωποι, ναι, αλλά ως ιερατείο όχι. Λοιπόν, τι να τους μιλήσω; Είμαι ιερέας, νόμιμα χειροτονημένος και έχω αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα από το 1972.
Θυμάμαι πώς, επί ΕΣΣΔ, τα «παιδιά του μεγάλου ηγέτη» έπιαναν ανθρώπους και δεν τους επέτρεπαν να μπουν στους ναούς. Σήμερα το ίδιο κάνουν και τα εγγόνια τους. Αλλά ο Θεός δεν είναι στην εξουσία, ο Θεός είναι στην αλήθεια.
Ποια είναι η κατάσταση με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος σας; Είναι έτοιμη η έρευνα να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια ή έχουν ήδη αντιληφθεί τον παραλογισμό αυτού του εγχειρήματος;
Δεν θα ήθελα να κάνω μήνυση σε κανέναν, τα δίνω όλα στην Κρίση του Θεού. Δεν έχω υπερασπιστεί ποτέ τα δικά μου μισθοφορικά συμφέροντα. Κρίνετε, αφήστε τους να κρίνουν. Θα πρέπει να υποφέρω, λοιπόν, τέτοιο είναι το θέλημα του Θεού.

Ποια είναι η κατάσταση με τις κυρώσεις που σας επιβλήθηκαν;
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις σε μένα, έναν πολίτη της Ουκρανίας. Αν διαβάσετε την διατύπωση αυτών των κυρώσεων, γενικά φαίνονται πολύ περίεργες. Με κατηγορούν ότι προσεύχομαι να μην πλεύσουν ή πετάξουν τα πλοία και τα αεροπλάνα της Ουκρανίας. Το πιστεύουν αυτό στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας;
Λοιπόν, αν έγραψαν ότι προσεύχομαι άσχημα, συμφωνώ. Ίσως κάπου δεν παρακολουθώ σωστά τα πράγματα. Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, τι χρειάζομαι αυτές τις κυρώσεις τους; Θα εξακολουθώ να ζω μόνο όσο ο Κύριος μου δίνει το πνεύμα της ζωής.
Εδώ θα κάνω μόνο μια ερώτηση. Πού είναι τα παιδιά τους, πού είναι τα εγγόνια τους;
Παλεύουν για μια χώρα στο εξωτερικό; Εγώ είμαι εδώ. Εδώ γεννήθηκα, εδώ ζω και πεθαίνω. Αν χτυπήσει η Ρωσία στην περιοχή μας δεν διαλέγει, μπορεί να με χτυπήσει και εμένα ακόμα και σήμερα. Αλλά δεν θα αφήσω το ποίμνιό μου, τον λαό μου.
Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να μας κρεμάμε ετικέτες. Μένω εδώ, δεν έχω τίποτα να χάσω, δεν φοβάμαι τίποτα, μένω με τους ανθρώπους μου. Ακόμα κι αν πρέπει να υποφέρεις από μια εχθρική σφαίρα, τι; Εδώ σκοτώνουν τους δικούς τους..
Τελευταία ερώτηση. Τι θα γίνει με τη Λάουρα;
Η Λαύρα είναι το ιερό μας, το σπίτι μας, δεν θα την αφήσουμε με τη θέλησή μας.
crime-study.gr

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.