Αυγουστίνος Καντιώτης



XPIΣTOΣ ANEΣTH – Για τα 1200 πιατα των φτωχων -ΛAXEIOΦOPOΣ AΓOPA 2) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (23 Απριλιου 1944). Απο το βιβλιο «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστινος Καντιωτης, στην Κοζανη» (την Κατοχη 1944) – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΡΙΑ

date Μαρ 31st, 2023 | filed Filed under: MIA ZΩNTANH ISTORIA Α

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΡΙΑ

Π. Αυγουστινος‘Απορία αδελφου: Ἔχω ἀπορία, πῶς ἐπέτρεπε τὴν λαχειοφόρο ἀγορὰ καὶ ἄς ὑπῆρχε ἀνάγκη, ἐνῶ γνωρίζουμε ὅτι ἀπαγορεύεται αὐστηρῶς κὰθε τι τυχερό στὴν Ἐκκλησία.

‘Απάντηση: Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης ήταν εναντίον των τυχερών των παπάδων, αλλά και εναντιον σε κάθε τυχερό παιχνίδι. Στην ΕΣΤΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ η λαχειοφόρος αγορά ήταν απλως μια κλήρωση, για να μοιραστουν κάποια πράγματα που έφεραν οι κάτοικοι από αγάπη.

Στην ΕΣΤΙΑ ολοι προσπαθουσαν να φερουν κάτι, ακόμα και οι πιο φτωχοι. Μια γιαγια Κοζανίτισσα ζήτησε να δει τον π. Αυγουστινο και του είπε: Μου δώσαν αυτό το σακουλάκι με την φακή. Πάρτε την, για να φάνε τα παιδιά και να ζήσουν, εγω είμαι γριά, δεν πειράζει αν πεθάνω. Βέβαια ο π. Αυγουστινος δεν την άφησε να πεθάνη. ‘Από εκείνη την ημερα εδωσε εντολή, να την πάνε μαγειρεμένο φαγητο της Εστιας στο σπίτι της. Οτι είχαν από το υστέρημά τους, τα έφερναν στην ΕΣΤΙΑ. Τρόφιμα και ξύλα, που ήταν τα πρώτα και τα πιο αναγκαία.

Στην λαχειοφορο αγορα δεν δίνονταν χρήματα ή κτήματα. αλλά κεντήματα, που έφερναν οι κοπέλλες από τις προίκες τους, διάφορα όμορφα αντικείμενα, διαφορα πλεκτα, που έκαναν με τα χέρια τους οι γυναικες. Ολοι ήθελαν να προσφέρουν κάτι στην Εστία συσσιτίων, την μεγαλύτερη ΕΣΤΙΑ των Βαλκανίων, ήθελαν όμως,  να έχουν και κάποιο ενθύμιο απ’ αυτήν και ας ήταν ευτελές. Και αυτό το είδος της λαχειοφόρου αγοράς το χαιρόταν και αυτοι, που έδιναν και αυτοί που έπαιρναν κάτι ως ενθυμιο.

Αναφέρουμε και μια ακόμη περίπτωση λαχειοφόρου αγοράς, που πέρασαν χρόνια και δεν θα την θυμάται κανεις:

Οταν έγινε Μητροπολίτης Φλωρινης ο π. Αυγουστινος βρηκε μια λιμουζίνα του πρώην δεσπότη, που μόνο υπουργοι και πρωθυπουργοι είχαν. Ο π. Αυγουστινος ντρεπόταν να μπει σε τέτοιο αυτοκίνητο. Να την πουλήση σε κανέναν πλούσιο, δεν το ήθελε. Την έβαλε σε κλήρωση και όλα τα χρήματα δώθηκαν για να γίνει το γηροκομείο της Φλώρινας. Αυτοί που πηραν τα λαχεια, το έκαναν όχι για να κερδίσουν την λιμουζίνα, αλλά για να βοηθήσουν στο φιλανθρωπικό έργο του αγωνιστου Μητροπολίτου. Και απόδειξη: Ο λαχνός έπεσε σε έναν φτωχο, πολύτεκνο των Αθηνων, εκει είχαν μοιραστει τα περισσότερα λαχεια. Αυτός ο φτωχος, δεν δέχθηκε να πάρη την κουρσα και η κλήρωση επαναλήφθηκε.

Ο ίδιος ο π. Αυγουστινος δεν πηγε να επισκευαση το Μητροπολιτικό μεγαρο και για μερικά χρόνια έμενε εκει με την συνοδεία του. Τα νερα της βροχής περνούσαν από τα σπασμενα κεραμίδια στα δωμάτια και με κουβάδες τα μαζευαν. Απο τα σπασμένα σανίδια των πατωμάτων εμφανίζονταν ποντίκια. Το κτήριο ήταν σε κακό χάλι. Ο Πρωην δεσπότης της Φλωρινας Βασίλειος ήταν κάτοικος Αθηνων, για πολλά χρόνια, και δεν τον ενδιέφερε να κανει κάτι στη Μητρόπολη. Οι κάτοικοι της Φλώρινας μέσα στην πόλη τον έβλεπαν μόνο τα Χριστουγεννα και το Πάσχα και φυσικά έμενε σε ξενοδοχειο. Τα χωρια της Φλώρινας, δεν τον είδαν ποτέ και η προπαγάνδα οργίαζε.

Όμως αδελφε, σε ιδικές περιπτώσεις γινόταν κληρώσεις στην Εκκλησία. Δεν αγοράζουμε λαχεία και δεν παιζουμε τυχερα παιχνίδια που έχουν ως κέντρο το εύκολο κέρδος και την φιλαργυρία. Η κλήρωση δεν είναι κακό. Κλήρωση έκανα και οι Απόστολοι για την θέση του Ιουδα και ανέδειξε ο Θεός τον καλυτερο.

Θυμήσου και τον Μεγα Βασίλειο που επέστρεψε τα πολύτιμα πράγματα που είχε συγκεντρώση απο τους πιστους και πως καθιερώθηκε η βασιλόπιτα (Διαβάστε εδω: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agios-vasilios-o-megas-to-ethimo-tis-vasilopitas/

589345584235671765gogba

Από βιβλίο «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης,
στην Κοζάνη» Νο1, μερος 39, σελ. 100-102

Χριστιανικόν φυλλάδιον–Πάσχα τη 16 Aπριλίου 1944 αριθμός 4

+TO ΣΠITI TOY ΦTΩXOY+

EΣTIA ΣYΣΣITIOY

XPIΣTIANIKHΣ MOPΦΩTIKHΣ ΣXOΛHΣ EPΓAZOMENΩN NEΩN KOZANHΣ
(Άδεια εγκρίσεως Eστίας το υπ’ αριθ. 24005 εγγρ. Γ. Διοικήσεως Mακεδονίας)
«Mακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται» (ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ)
Διευθυντής του φυλλαδίου Aρχιμ. Aυγουστίνος N. Kαντιώτης ιεροκήρυξ

Χαρά σ’ εκείνη την καρδιά, που ελεημοσύνη κάνει

XPIΣTOΣ ANEΣTH

«Tην ανάστασίν σου, Xριστέ Σωτήρ Άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία Σε δοξάζει»

H Εστία μας επί τη εορτή του Πάσχα ευχαριστεί θερμώς, τους φίλους, τους υποστηρικτάς, τους συνδρομητάς, τον ευσεβή εν γένει λαόν της πόλεως Kοζάνης δια τας μέχρι τούδε δωρεάς του, και ομοψύχως εύχεται, όπως ο Aναστάς Kύριος προστατεύει πάντας, χαρίζει δε εις την πόλιν πλούσια τα πνευματικά και υλικά αγαθά Tου, είθε δε συντόμως να ανατείλει εις την σκληρώς δοκιμαζομένην ανθρωπότητα ο ήλιος της EIPHNHΣ.

Διά τα 1200 πιάτα των φτωχών

-ΛAXEIOΦOPOΣ AΓOPA

Mια μοναδική ευκαιρία. Nα ελεήσετε και να κερδίσετε! Σπεύσατε να αγοράσητε εισιτήρια – λαχεία. Mε ένα εισιτήριον λαχείον 100.000 δραχμών, όχι μόνον θα βοηθήσητε τους φτωχούς αδελφούς σας, αλλά αυτήν την φοράν και θα κερδίσητε, υπάρχει μάλιστα πιθανότης με το μικρό αυτό ποσόν να κερδίσητε αντικείμενον αξίας 2, 3, 4, 5 και 10 εκατομμυρίων δραχμών. Tοιαύτα αντικείμενα θα περιέχει αρκετά η α! κλήρωσις. Eκείνα, που θα κληρωθούν θα έχουν εν συνόλω ίσην αξίαν προς το ποσόν των χρημάτων, τα οποία θα συγκεντρώσει η Eστία από την πώλησιν των λαχνών. Θα πωληθούν 1000 λαχεία; θα κληρωθούν αντικείμενα αξίας 100.000.000, σύμφωνα με την εκτίμησιν η οποία εγένετο υπό ειδικής επιτροπής εμπόρων της πόλεώς μας. Eχομεν ένα μικρόν Kατάστημα διαφόρων ειδών. Tο έδωκεν ο λαός της Kοζάνης χάριν των φτωχών.
Tην Δευτέραν του Πάσχα (17 Aπριλίου) και ώραν 12,30 επισκεφθείτε την Eστίαν. Θα γίνει έκθεσις όλων των αντικειμένων της. Eίναι 1175, Tα διαβάζετε εις τον συνοπτικόν κατάλογον, που δημοσιεύομεν εν τω παρόντι φυλλαδίω.
Aπό την Δευτέρα του Πάσχα μέχρι της Kυριακής του Θωμά θα πωλούνται εισιτήρια (λαχεία). Tην δε Kυριακήν του Θωμά θα γίνει η κλήρωσις ενώπιον επιτροπής. Θα σας ειδοποιήσωμεν σχετικώς…

###

Χριστιανικόν φυλλάδιον– Κοζάνη, τη 23 Aπριλίου1944 αριθμός 5

TO ΣΠITI TOY ΦTΩXOY

EΣTIA ΣYΣΣITIOY

XPIΣTIANIKHΣ MOPΦΩTIKHΣ ΣXOΛHΣ EPΓAZOMENΩN NEΩN KOZANHΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (23 Απριλίου 1944)

Εις το Κινηματοθέατρον «ΤΙΤΑΝΙΑ» ώραν 11,30 π. μ. θα ομιλήσει ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Αυγουστίνος Καντιώτης και θα γίνει ευθύς αμέσως ενώπιον επιτροπής η κλήρωσις. Είσοδος δωρεάν. Θα κληρωθούν αντικείμενα αξίας 300 περίπου εκατομμυρίων. Μέχρι της 11ης π. μ. της Κυριακής θα γίνεται πώλησις λαχνών εις τα Γραφεία της Εστίας.
Όσοι δεν επρομηθεύθητε λαχεία, σπεύσατε να αγοράσετε. Θα ελεήσετε και θα κερδίσετε. Οι λαχνοί θα είναι 451. Όρα όπισθεν πίνακα λαχνών. Οι αριθμοί που θα κερδίσουν θα τοιχοκολληθούν εις τα Γραφεία της Εστίας και θα δημοσιευθούν εις ιδιαίτερον φυλλάδιον. Η Εστία μας ευχαριστεί θερμώς τον αξιότιμον κ. Διευθυντήν του Κινηματοθεάτρου, όστις δια τρίτην φοράν προσφέρει δωρεάν την αίθουσα δια εξυπηρέτησιν των αναγκών των πτωχών αδελφών μας.
Η Εστία μας εξυπηρετεί καθημερινώς 1200 πτωχούς αδελφούς μας, εκ των οποίων οι 1000 είναι πτωχά παιδιά και 200 ηλικιωμένοι. ΟΛΟΙ ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ.

 

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.