Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

εφημ. “ΕΘΝΟΣ”

Παρασκευή 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 1966

ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Του κ.Γ. ΣΠΟΡΙΔΗ

Με τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Καντιώτη  έτυχε μερικές φορές να βρεθώ σε διαφωνία. Ήταν και είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπέρ το δέον αυστηρός, που και που, για μερικά πολύ γήϊνα, πολύ ανθρώπινα πράγματα… Διαφώνησα λοιπόν με τον Καντιώτη για τον καρνάβαλο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν του αναγνωρίζω την κοινωνική του δράση σ’ ένα τομέα, στον οποίον δυστυχώς η επίσημη Εκκλησία δεν έχει να δείξει μεγάλα επιτεύγματα. Εννοώ τον τομέα του ανθρωπισμού και της αλτρουϊστικής αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που έχουν ανάγκη βοηθείας. Τα του καίσαρος τω Καίσαρι.

Με θυμήθηκαν προχθές οι φίλοι, οι πιστοί θα μπορούσα να πω, του κ. Καντιώτη. Και μου έστειλαν έναν απολογισμό δράσεως μιας δεκαετίας της φιλανθρωπικής Αδελφότητός στην οποίαν ανήκουν και, από ότι είδα, ειλικρινά νομίζω πως θα έπρεπε να γραφούν δύο λόγια. Όταν γράφονται ένα σωρό άλλα πράγματα, που λίγο – πολύ έχουν σχέσι με τις κακίες ή τα βίτσια των ανθρώπων, είναι, ίσως, αναγκαίο να πληροφορούνται οι πολλοί και για την δράσι των ολίγων, οι οποίοι πονούν τον άνθρωπο. Αυτός είναι ο λόγος, που γράφονται οι γραμμές αυτές. Κανείς άλλος.

Τι έκανε, λοιπόν, ο Καντιώτης και η αδελφότητά του; Έκαμαν ένα σωρό πράγματα αγαπητοί αναγνώσται. Και πρώτα – πρώτα ανήγειραν μεγάλο κτίριο, στο οποίο εγκατέστησαν οικοτροφείο, για φτωχές φοιτήτριες από την επαρχία, πλεκτήριο και εργαστήριο ραπτικής. Και δεν σταμάτησαν εκεί. Ανήγειραν στην οδό Ζωοδόχου Πηγής άλλο μεγάλο κτίριο. Οικοτροφείο, για φτωχούς φοιτητάς αυτή τη φορά. Με πλήρη βιβλιοθήκη, με αίθουσα ομιλιών, όπως πρέπει να είναι τα ανάλογα κτίρια εφωδιασμένα…

Μόνον αυτά; Όχι, Χρήματα. Χρήματα σε φτωχούς. Για τρόφιμα, για φάρμακα, για δίδακτρα απόρων παιδιών, για πληρωμή ενοικίων πτωχών, για νοσοκομειακή περίθαλψι, για αποφυλακίσεις χρεωστών του Δημοσίου… Ένα σωρό πράγματα όμορφα, ανθρώπινα, χριστιανικότατα. Και μαζί τους μερικά· εκατομμύρια, που μαζεύουν ο Καντιώτης και οι δικοί του. Σιωπηλά και αθόρυβα.

Μιά στήλη όπως αυτή δεν κάνει στατιστική απαρίθμησι. Κουράζουν οι ξηροί αριθμοί. Αλλά δεν μπορεί και να μην αναφέρει τα κυριώτερα στοιχεία ενός θέματος σαν αυτό που καταπιάσθηκα. Και το περιεχόμενο του τιμά τον κ. Καντιώτη και τους δικούς του.

Γ. Π. ΣΠΟΡΙΔΗΣ

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.