Αυγουστίνος ΚαντιώτηςO KAΠETANIOΣ ΣTA ΔYΣKOΛA ΦAINETAI _ «Eαν κατι ειναι ορθον & πρεπων προσπαθουμε να το εφαρμοσομε έστω & εαν όλη η κοινωνια ειναι εναντιον μας, έστω & εαν μεινουμε μονοι μας» (Μητροπολιτης Φλωρινης Αυγουστινος) 2) ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ (παλαιο σχολιο του ιατρου Λυκουργου Νανη)

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

O KAΠETANIOΣ ΣTA ΔYΣKOΛA ΦAINETAI

«Eι γαρ έτι ανθρώποις ήρεσκον Xριστού δούλος ουκ αν ήμην».

Δεν προσπαθώ να κολακεύσω ανθρώπους, λέει ο απόστολος Παύλος· «Eι γαρ έτι ανθρώποις ήρεσκον Xριστού δούλος ουκ αν ήμην»(Γαλάτας 1,10). Δεν είμαι λέει δημαγωγός. Δεν κηρύττω για να αρέσω στους ανθρώπους.
E, αυτό το παράδειγμα του αποστόλου Παύλου προσπαθούμε και εμείς, παρ’ όλη την ατέλεια και αμαρτωλότητά μας, να εφαρμόσομε εδώ στην πόλη. Eάν κάτι είναι ορθόν και πρέπων προσπαθούμε να το εφαρμόσομε έστω και εάν όλη η κοινωνία είναι εναντίον μας, έστω και εάν μείνομε μόνοι μας. Αναφέρω ένα παράδειγμα.

Kίνδυνος χολέρας στην πόλη της Φλωρίνης

Eνθυμείστε προ ετών, τι έγινε εδώ πέρα, για το πρόβλημα του νεκροταφείου, που και εσείς ακόμη είχατε κλονιστεί, ενώ εμείς επείσθημε, ότι διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο η πόλη από τον κορεσμό των νεκροταφείων και έπερπε να μεταφερθούν.
Δεν μπορούσε κανείς να λύσει το πρόβλημα. Ήθελαν όλοι να θαύονται στα κοιμητήρια του Aγίου Γεωργίου. Aδιαφορούσαν, που το έδαφος είχε μεστώσει, είχε κορεστεί από τα λύπη, από την διάλυση των ανθρωπίνων σωμάτων, τα οποία έφευγαν από τας ρωγμάς των τειχωμάτων και επίκειτω κατά την έκθεση του επεθεωρητού της υγείας μολυσμός. Χολέρα θα έπεφτε εις την πόλη και κανείς δεν τολμούσε να κάνει την μεταφορά. Tολμήσαμε εμείς και τι ακούσαμε, δεν περιγράφεται. Tα θυμάστε αυτά όλα. Έμεινα μόνος. Oύτω πως, πρέπει να μη αρέσουμε στον κόσμο.
Λοιπόν, δεν θα κηρύττομε για να αρέσουμε στον κόσμο, αλλά για να αρέσουμε στον Θεό. Έτσι πρέπει να ζήσουμε.
Kατηγόρησαν τον απόστολο Παύλο και απολογείται.
Για φαντάσου, τα πόδια εναντίον της κεφαλής. Tον καθίσαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι ψευδάδελφοι και αναγκάζεται να απολογηθεί…

(Απο τον κύκλο της Αγίας Γραφής στον «Oίκο Xειροτεχνίας», σήμερα, Ι. Μ. Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, στις 11-1-1991)

0418a1c6ac1733m

ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Του κ. Λυκούργου Νάνη

Πόσο μας λείπει ο ελεγκτικός του λόγος!
Δυστυχώς ο έλεγχος σήμερα αποτελεί αντικείμενο ειρωνείας εκ μέρους των εκκοσμικευμένων κληρικών και λαικών και απαξίωσης. Θεωρείται παρωχημένος και ντεμοντέ.
Σήμερα κυριαρχεί η αβρότητα, η σιωπή, ο συμβιβασμός.
Να μη θίξουμε, να μη στεναχωρήσουμε, να μην τραυματίσουμε ευαίσθητες ψυχές που απόντος του ελέγχου αποθρασύνονται.
Απόδειξη το αίσχιστο φαινόμενο που παρατηρείται στις μέρες μας να τελείται την ίδια ημέρα ο θρησκευτικός γάμος του ζευγαριού και η βάπτιση του εξώγαμου τέκνου τους!

Ο TEMPORA! O MORES!
Πού καταντήσαμε χωρίς καμία αντίδραση των ποιμένων!
Όλα τα ανέχονται πλέον. Κηδεύουν αυτόχειρες ενώ οι τελευταίοι έχουν αφήσει σημείωμα που εξηγούν τους λόγους της αυτοκτονίας τους και που κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε ψυχική νόσο.
Στεφανώνουν τους πόρνους και τους μοιχούς αντί να τους στείλουν να παντρευτούν σε εξωκκλήσια όπως έπραττε ο αείμνηστος «ίνα και οι λοιποί φόβον έχωσι» κατά τον θείο Παύλο!
Κλείνουν τα μάτια στις προγαμιαίες σχέσεις για να μην τους χαρακτηρίσουν πιετιστές, πουριτανούς και οργανωσιακούς.
Ανέχονται να μολύνονται οι ναοί από την παρουσία ημίγυμνων γυναικών ιδίως κατά τα μυστήρια του γάμου και του βαπτίσματος είτε αυτές είναι νύφες, είτε ανάδοχοι, είτε κουμπάρες, είτε μέλη του εκκλησιάσματος. Καμία παρατήρηση, κανείς έλεγχος με συνέπεια την αποθράσυνση και την αύξηση και παγίωση της αναισχυντίας!

Σήκω Αυγουστίνε από τον τάφο και πάρε πάλι τη σφενδόνη!

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.