Αυγουστίνος Καντιώτης



ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ- ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 1971 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 1971

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

«Ως επίσκοπος εκφράζω την χαράν και ευαρέσκειάν μου προς το αγαπητόν ποίμνιον του Αμυνταίου και των περιχώρων, διότι όλοι συνετελέσατε εις την κατάργησιν του καρναβάλου.»

«ΜΙΑ ΝΙΚΗ»

(Υπ’ αριθμ. 131/2-3-1971 εγκύκλιος προς τον λαόν του Αμυνταίου)

Ευλογει με δυο χ«Αφ’ ης ημέρας, χάριτι θεία, ανελάβομεν την διαποίμανσιν της Ιεράς ταύτης Μητροπόλεως, δεν επαύσαμεν προφορικώς και γραπτώς να τονίζωμεν τα καθήκοντα των χριστιανών. Πόθος μας είνε ν’ αποβάλουν οι χριστιανοί κακίας και πάθη, προλήψεις και δεισιδαιμονίας, ειδωλολατρικά ήθη και έθιμα, και να γίνουν συνειδητοί χριστιανοί, γνωρίζοντας τι πρέπει να πιστεύουν και τι πρέπει να πράττουν, αγωνιζόμενοι δια την επικράτησιν του θελήματος του Θεού. Διότι δυστυχώς πολλοί ονομάζονται, αλλ’ ολίγοι είνε πραγματικοί χριστιανοί.

Εν ειδωλολατρικόν έθιμον ήτο και ο καρνάβαλος Αμυνταίου. Τι είνε ο καρνάβαλος και διατί καταδικάζεται υπό της Εκκλησίας, εξηγήσαμεν προφορικώς και γραπτώς κατά τα τρία προηγούμενα έτη. Δυστυχώς ο καρνάβαλος υποστηρίζετο υπό διαφόρων παραγόντων και εφαίνετο αήττητος. Αλλ’ ημείς δεν εδειλιάσαμεν, δεν υπεχωρήσαμεν προ των εμποδίων και δεν απεγοητεύθημεν. Επολεμήσαμεν το αντιχριστιανικόν έθιμον με όλη μας την δύναμίν μας. Την ημέραν της καρναβαλικής πομπής ηρχόμεθα εις το Αμύνταιον, διενέμοντες προκηρύξεις, δαιφωτίζομεν τον λαόν, ετελούμεν μέγαν εσπερινόν, εις τον οποίον συνέρρεε λαός και εκτός της περιφερείας Αμυνταίου, εκηρύττομεν τον λόγον του Θεού και εκρούομεν πενθίμος τους κώδωνες της εκκλησίας. Και εγίνετο μεν ο καρνάβαλος, αλλ’ ήτο πλέον φανερόν, ότι η επίδρασίς του επί του λαού είχεν αρχίσει να εξασθενή. Φανατικοί άλλοτε διοργανωταί των καρναβαλικών εορτών απεσύροντο, μη επιθυμούντες πλέον να παρουσιάζονται ως καρναβαλισταί. Ο καρνάβαλος κατά τα τρία προηγούμενα έτη συνετηρείτο εις την ζωήν με ενέσεις. Και όταν αι ενέσεις εξέλιπον, ο καρνάβαλος απέθανεν!

Εφέτος εις το Αμύνταιον καρνάβαλος δεν έγινεν. Η πόλις δεν ανεστατώθη με εξάλλους χορούς, με κραυγάς και μέθας και διασκεδάσεις. Η πόλις την Κυριακήν της Τυρινής διήλθε με ηρεμίαν και ευπρέπειαν. Οι χριστιανοί προσήλθον εις τον ναόν και παρηκολούθησαν την ιεράν ακολουθίαν του εσπερινού.

*  *  *

Χαίρω δια την ωραίαν νίκην της Εκκλησίας. Το Αμύνταιο είνε η μόνη πόλις εις την Ελλάδα, η οποία έδωκε το καλόν παράδειγμα της καταργήσεως του αντιχριστιανικού εθίμου. Είθε το παράδειγμα τούτο να μιμηθούν και αι άλλαι πόλεις της Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Πατρίδος, εις τας οπίας τελούνται καρναβαλικαί εορταί και σπαταλώνται αφρόνως εκατομμύρια δραχμαί, και διάφοροι ηθικαί ασχημίαι και σοβαραί παρεκτροπαί συμβαίνουν.

Ως επίσκοπος εκφράζω την χαράν και ευαρέσκειάν μου προς το αγαπητόν ποίμνιον του Αμυνταίου και των περιχώρων, διότι όλοι συνετελέσατε εις την κατάργησιν του καρναβάλου. Χωρίς την ιδικήν σας απροθυμίαν και αποδοκιμασίαν προς τον καρνάβαλον η ειδωλολατρική αυτή συνήθεια δεν θα εξερριζώνετο. Είθε πάντοτε να υπάρχη κατανόησις και συνεργασία μεταξύ όλων των παραγόντων της κοινωνίας δια το καλόν του τόπου. Ο επίσκοπος ουδέποτε θέλει το κακόν του τόπου. Πάντοτε θέλει να προάγεται ο τόπος υλικώς και πνευματικώς.

Χαίρων και συγχαίρων όλους υμάς, αγαπητά μου πνευματικά τέκνα, παρέχω και γραπτώς την υπόσχεσιν, ότι, αντί της καρναβαλικής εορτής, την 6ην Αγούστου, εορτήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, καθ’ ην εις τους ναούς προσκομίζονται σταφύλαι προς αγιασμόν, θα έλθωμεν, συν Θεώ, εις το Αμύνταιον, θα τελέσωμεν αρχιερατικήν λειτουργίαν και θα ευλογήσωμεν τα εκλεκτά και περίφημα προϊόντα της περιοχής σας.»

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.