Ο ἐπισκοπος Ειρηναιος μιλα για τις δυσκολιες που βρηκε στη Μητροπολη Φλωρινης: 1) Την πολυεδρικοτητα 2) Την μικρη πληθυσμιακα εδρα στη Φλωρινα εν συγκρισει με την Πτολεμαϊδα 3) Ανακοινωνει το κτισιμο Μητροπολιτικου Κεντρου στην Πτολεμαϊδα, ἀγνοωντας το τριωροφο που υπαρχει. Με χρηματα ἀπο την ἀπαλλοτριωση του Ι. Ν. Ἁγ. Δημητριου Μαυροπηγης. Ρωτησε τους κατοικους; Ποιος ἀποφασιζει;
ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ
Γράφει, ἡ ἐπι 20 χρόνια κατηχήτρια τῆς Μαυροπηγῆς Πτολεμαΐδος
Ἀνδρονίκη Π. Καπλάνογλου
Ο νέος ἐπισκοπος Φλωρίνης Ειρηναίος μιλᾶ στον δημοσιογράφο κ. Πουγαρίδη, στη συνέντευξη, στις 13.11.2024 για τις δυσκολίες που βρηκε στην Μητρόπολη και λέει τους πρώτους του στόχους. Δεν φαντάζονταν, ὅτι παραλάμβανε μια δύσκολη πολυεδρική Μητρόπολη. Δεν περίμενε να βρῆ εδρα Μητροπόλεως που να εἶναι πληθυσμιακά μικρότερη. Θα κτιση Μητροπολιτικό κεντρο στην Πτολεμαίδα, αγνοωντας το τριωροφο Μητροπολ. κεντρο-Επισκοπεῖο, που υπαρχει. Ας τον ἀκουσουμε:
- «Στόχος να οργανώσω με σύγχρονα δεδομενα την διοικηση τῆς Μητροπόλεως, διότι ἐκεῖ βρῆκα κάτι που δεν περίμενα.
Ἐπειδή προέρχομαι ἀπὸ μία περιοχή, ὅπου οἱ Μητροπόλεις ἔχουν ἕνα μεγάλο ἀστικό κέντρο, ὁπότε ἡ διοίκησή της εἶναι εὔκολη, ἐδῶ βρῆκα μία πολυεδρική Μητρόπολη. Βρῆκα μία ἔδρα, που δὲν εἶναι μεγαλύτερη πληθυσμιακά, στα ὁρια τῆς Μητροπόλεως και βρῆκα τέσσερες ἀρχιερατίες, ὅπου πρέπει να δράσω συγχρόνως και στις 4 περιοχές. Αὐτὸ εἶναι πολύ ἐπίπονο. Ἑνῶ ἀν ἦταν μία πόλι ὅπως ἡ Ἀλεξανδρούπολη που το 90% ἦταν μέσα σε μια περιοχή, ἦταν ευκολοδιοίκητη. Η πολυδιάσταση, ας πουμε του πληθυσμοῦ και τῶν πόλεων δημιουργεῖ ἕνα πρόβλημα σε ἐμένα. Διότι:
1) Οι αποστάσεις με τρῶνε πολύ χρόνο στην καθημερινότητα μου & 2) ὅτι σχεδιάσω πρέπει να τὸ κάνω ἐπί 3 τουλάχιστον».
Αυτές εἶναι κάποιες δυσκολίες του σεβασμιωτάτου επίπονες, οι ὁποῖες βέβαια ἦταν για τον Γεροντα Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αὐγουστῖνο που τις δημιούργησε ευχάριστες, για 33 χρόνια, ἀφου ἐξυπηρετουσαν το ποίμνιό του στον τόπο του και δεν χρειαζόταν να πάει στη Φλώρινα. Αν δεν μποροῦσε ὁ ἀρχιερατικός του κέντρου να λύση το πρόβλημα, πήγαινε ὁ ἴδιος στην αρχιερατεία, χωρίς να σκέπτεται τα χιλιόμετρα οὔτε τον καιρό. Πήγαινε και στο μικρότερο χωριο, λειτουργουσε και κήρυττε. Δεν σκεπτόταν τον βαρύ χειμώνα οὔτε τα χιλιόμετρα που ἔκανε. Ἕνας Κοζανίτης που καθάριζε τον δρόμο με το γκρέιντερ Πτολεμαϊδα – Αμύνταιο, τον συνάντησε στο δρόμο, ἐπέστρεφε ἀπό Πτολεμαΐδα στην Φλώρινα, μετά από την Θεια Λειτουργία και τό κήρυγμα που ἔκανε. Ἀπο τον καθρέπτη τον εἶδε ὁ ὀδηγος, ἑλαχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορουσαν ἐκείνη την ἡμερα, λόγω του ψύχους και το υψος του χιονιου. Απόρρησε, πῶς με τέτοιο καιρό βρισκόταν στο δρόμο. Σταμάτησε και πῆρε την ευχή του. Ὁ π. Αὐγουστῖνος τοῦ εἶπε: Ὅταν φτάσουν στο Αμύνταιο, να περιμένει για να του φέρει κάτι για το δρόμο. Πράγματι ὅταν ἔφτασαν στο Ἀμύνταιο, πῆγε με τον ὀδηγό του, τον Ἀλέκο σε μαγαζια, ἀγόρασαν σταφίδες, τις ἔβαλαν σε μια μεγάλη σακκουλα, ἀγόρασαν και ἕνα μπουκάλι τσίπουρο, για να ζεσταθεῖ γιατί ὧρες ὁλόκληρες καθάριζε τους δρόμους μέσα στο κρύο. Αὐτός εἶναι ὁ Σαμαρείτης. Δεν σκέφτηκε την κούραση και την δική του ταλαιπωρία, ἀλλά τον πλησίον του.
Ἡ Φλώρινα εἶναι ἔδρα νομοῦ, γι᾽αυτό, ἂν και εἶναι πληθυσμιακά πολύ μικρότερη ἀπό την Πτολεμαϊδα, ἡ ἔδρα του Μητροπολίτη βρίσκεται ἐκεῖ. Ἡ Πτολεμαϊδα εἶναι ἐπαρχία της Κοζάνης και ἐκεῖ ὑπάρχει Μητρόπολη. Αλλα πολιτικά & διοικητικα ἀνήκει στην Κοζάνη, ἐνω ἐκκλησιαστικά ἀνήκει στη Μητρόπολη Φλωρίνης. Γιατί ἄραγε ἄνοιξε τέτοιο θέμα για την ἔδρα της Μητροπόλεως ὁ νεος δεσπότης, που μπορεῖ βάλει ιδιες και διχασμό στο ποιμνιο του; Μήπως ξέρει κάτι; Οἱ καιροί εἶναι πονηροι. Συμφωνα με τους Σκοπιανους χάρτες που κυκλοφοροῦν και την προδοτική συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, ἡ Φλώρινα εἶναι ὁ πρώτη πόλη για την ἀλλαγή συνόρων. Ὁ Θ. Ἀγγελόπουλος, που γυρισε την ταινία κάτω ἀπό τα παράθυρα της Μητροπόλεως, με θεμα: «Το μετεωρο Βημα του Πελαργου», περνουσε το μηνυμα: «κάτω τα σύνορα».
Τό διαπιστώνει και τό ὁμολογεῖ και ἕνα πολύ σημαντικό πρόσωπο που γύριζε την ταινία, ἐδῶ: https://youtu.be/0Nvr2EHp7q8?si=1LYKHK3BnR04BFoa. Βρηκε το σενάριο και το διάβασε ὁ ὁ φύλακας των συνόρων, Μητροπολίτης Αυγουστῖνος, το ἔδωσε να το διαβάσουν και ἄλλοι. Τά λεφτα ἦταν πολλά και δεν υποχωρουσε βῆμα ὁ Θ. Ἀγγελόπουλος, για αὐτό ἀναγκάστηκε ὁ ἐπίσκοπος να διαβάση μικρό αφορισμό, για να τον συνετίση ἐδῶ: https://youtu.be/L7-aA4HY-E8?si=GFtvTA1tw_e2gQhM
Ἔμεινε, δυστυχῶς ὁ Ἀγγελόπουλος αμετανόητος και εἴδαμε το τέλος του. Μετά την Προδοτικη συμφωνία των Πρεσπῶν, τα δικαστηρια της Φλωρινας δικαίωναν μια χουφτα ἀνθρωπων της προπαγάνδας. Ας εἶναι σε ἐπιφυλακη οι φλωρινιῶτες, γιατί η πολυτέλεια του Μητροπολιτικου μεγαρου:https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=73953 και ὁ πακτωλός τῶν χρημάτων που σπαταλήθηκε, μετά την παραιτηση του απλου συνετου Μητροπολίτου Αυγουστινου, (2001-2019), ἴσως να προωρίζονταν για την Σκοπιανη σχισματική ἐκκλησια, που ανεγνώρισε πρῶτος ὁ Βαρθολομαῖος, ως κανονική.
Στη συνεχεια ὁ δεσπότης Ειρηναίος ἀνακοινώνει για το κτισιμο Μητροπολιτικου κεντρου, αγνοῶντας το τριώροφο Πνευματικό Κέντρο, που ἔκτισε και ἦταν σε πληρη δρᾶση και με πλουσιους πνευματικούς καρπους έπι Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου. Ὅλοι αυτοί οἱ ἱερεῖς που ἐπαινει, ἦταν καρποί ἐκείνης της πνευματικῆς ἐργασίας. Τί περισσότερο μπορεῖ να προσφέρει το καινουργιο Μητροπολιτικό κτιριο, που άνακοινώνει ὁτι θα κτίσει συντομα με χρηματα «κουμπωμένα» ἀπό την ἀπαλλοτρίωση του ἱεροῦ ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου Μαυροπηγῆς! Μπορεῖ να χρησιμοποιήση χρήματα των κατοικων της Μαυροπηγῆς, ὅπου 10 χρόνια περιμένουν να ἀρχίση το κτίσιμο του ναού τους στην Πτολεμαϊδα, ὅπου μεταφέρθηκαν; Τώρα ἀκουν τον μητροπολίτη ὅτι θα τα χρησιμοποιηση σε πρωτη φαση για ἄλλο σκοπό! Ρωτησε ὁ σεβασμιώτατος τους κατοίκους ἀν δέχονται με τα χρήματα του δικοῦ τους ναοῦ να γίνη το νέο Μητροπολιτικό κεντρο; Δεκα χρόνια πληρώνουν οἱ κάτοικοι τῆς Μαυροπηγῆς, πολλά χρηματα σε ἀποθηκη που νοικιάζουν για τις εικόνες, τα στασίδια και ὅλο τον ἐξοπλισμό του Ἁγίου Δημητρίου, θα περιμένουν αλλα τόσα για να γίνει ὁ ναός τους;
Και ὁ Μητροπολίτης συμπληρώνει
«Δεν μπορῶ να ἀφήσω τους ἀνθρώπους. Δὲν θέλω να εἶμαι μητροπολίτης Φλωρίνης. Θελω να εἶμαι ὅπως ὁρίζει και ὁπως μὲ ἔβαλε ἡ Ἐκκλησία να εἶμαι και Εορδαίας, νὰ εἶμαι και Ἀμυνταίου, να εἶμαι και Πρεσπῶν, ἀσχετα ἂν ὁ πληθυσμός εἶναι περιορισμένος στὶς Πρέσπες. Σίγουρα μᾶς καθοδηγεῖ ἀριθμητικά ὁ πληθυσμός, ἀλλα δὲν ἀφήνουμε και τους ἑλάχιστους. Αὐτὸ εἶναι ἕνα πρόβλημα που δὲν τὸ εἶχα στην σκέψη μου ὅτι θα το ἀντιμετώπιζα και εἶχα πολλές δυσκολίες, διότι φανταστεῖτε ὑπῆρξε ἡμέρα, μέσα στὰ ὅρια τῆς Μητροπόλεως που ἔκανα 280 χιλιόμετρα….
Πραγματι με τις ἀλλαγες τῶν πληθυσμῶν, κάποια στιγμή θα τὸ κρίνει ἡ Ιερά Σύνοδος αυτό, να αναπροσαρμώσει τα ὅρια τῶν Μητροπόλεων.
Ἐγω ὅποια και ἐὰν εἶναι τα ὁριά μου, για να ἐξυπηρετήσω τὴν καθημερινότητά μου πρέπει να βγῶ ἐκτὸς ὁρίων ψυχοσωματικῶν, γιὰ να καλύψω ὅλες αυτές τὶς ἀνάγκες.
Εἶδα πράγματι ὅτι ἡ Πτολεμαΐδα ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ τὴν παρουσία του Μητροπολίτου, διότι εἶναι μεγαλύτερη πόλη τῆς περιοχῆς και πιο ζωντανη καὶ πολύ καλύτερα ὁργανωμένη ἐκκλησιαστικά, ἀπὸ τους πατέρες και τους ἱερεῖς».
Την συνεχεια σε ἐπόμενη ἀνάρτηση
Add A Comment
You must be logged in to post a comment.