Αυγουστίνος Καντιώτης



ΦΡΙΤΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ANAKAINIΣMENOY ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟΥ. Η 1η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΤΟ 1971 ΕΠΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ. ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ο ΜΗΤΡ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ 550.000 δραχμες, ανεφερε & τις πηγες). Η 2η ΕΓΙΝΕ 2001-2019 ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΑΛΟΝΙΟΥ. ΚΡΑΤΗΣΕ 18 ΧΡΟΝΙΑ. ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΧΛΙΔΑΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ. ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ; ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ 2-3 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΧΛΥΔΑΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΝΟΥΝ & ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ

  Δειτε το φωτογραφικό ὑλικό που κυκλοφόρησαν:

https://www.flickr.com/photos/142275543@N05/sets/72157709131662137/

ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ; ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ή ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ή ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΤΩΧΑ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΞΟΥΝ;

σαλονι Μ.Φλ.μ

Σήμερα που ο κόσμος υποφέρει, θα δώσουν λόγο στο Θεό, αλλά και στον λαό όσοι δαπάνησαν το δημόσιο χρήμα σε περιττά πράγματα. Η Μητρόπολη Φλωρίνης δεν βρισκόταν στο χάλι που την παρέλαβε ο γέροντας Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης. Δεν χρειάζονταν κουβάδες στα δωμάτια για να μαζεύουν τα νερά της βροχής. Δεν υπήρχαν σπασμένα πατώματα και ἀπό τὶς χαραμάδες νὰ βγαίνουν τα ποντίκια… Ήταν ένα κτίριο χωρίς είδη πολυτελείας, αλλά κατοικήσιμο και ανακαινισμένο.
Και όμως όταν έφυγε από την Μητρόπολη ο Γέροντας, σαν βρήκαν άφθονο χρήματα αποφάσισαν να αλλάξουν τα πάντα στη Μητρόπολη.
Η διαμόρφωση που έκανε ο Γέροντας κατά την ανακαίνηση του 1971 δεν τους άρεσε. Το απλό γραφείο του Μητροπολίτη ήταν μικρό και φτωχό για την αφεντιά τους!!! Γι’ αυτό γκρέμισαν τους τοίχους, εξαφάνισαν το γραφείο του Γέροντος και δημιούργησαν χώρους υποδοχής και σαλόνια για τον μητροπολίτη! Τα γραφεία του πρώτου όροφου που εξυπηρετούσαν τον πιστό λαό της Φλώρινας τα κατέβασαν στο υπόγειο της Μητροπόλεως, ως δευτερεύοντα. Όλες αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν με την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας γι’ αυτό δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια του κτιρίου.

 Γραψαν στην προσκληση:«ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΚΕ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ»!

ΓΙΑΤΙ;

Γραφειο Μητρ. Αυγ.

Ενοχλουσε το παλαιο απλο γραφειο του Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστινου και επρεπε να εξαφανιστη. Γκρεμίστηκαν οι εσωτερίκοι τοίχοι του, εξαφανιστηκε εισοδος του. Δεν αφησαν τιποτε στο κτίριο που να θυμιζει το γραφειο του αγωνιστοῦ ιεραρχου, με την πλούσια δράση του!!!
Οἱ νέοι κάτοικοι ἤθελαν μεγάλο πολυτελέστατο σαλόνι, ὅπως εἶχαν καὶ στα χωρία τους! Βεβαια άλλοι θα το χαροῦν. .
Για να γκρεμιστοῦν οἱ ἐσωτερικοί τοίχοι στο παλαιο πέτρινο κτίριο και νὰ γίνει ὅλο ἕνα μεγάλο σαλόνι, επρεπε να επέμβη η αρχαιολογικη υπηρεσία και να μπουν εκ βάθρων σιδερα για να δεθῆ καλά το κτιριο, ἀλλιως θα κατέρεε!

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΣΕ

Πακτωλος χρηματων ξοδευτηκε για την νεα ανακαινιση του Μητροπολιτικου Μεγαρου Φλωρίνης, που κρατησε 18 χρονια!!!
Εκτισθη το 1920, ανακαινίσθη το 1971, από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη. Τότε το κτίριο ήτο σε άθλια κατάσταση και εκινδυνευε να καταρεύσει… Την ημέρα των εγκαινίων του Μητροπολιτικού Μεγάρου, στις 3-10-1971, έδωσε ο λιτός και ασκητικός μητροπολίτης μια εικόνα της καταστάσεως του κτιρίου που παρέλαβε, και είπε:

«Ότε προ 4ετίας ανέλαβα την διοίκηση της Μητροπόλεως η κατάσταση του κτιρίου ήτο αθλία. Τα όμβρια ύδατα κατήρχοντο εκ της στέγης, διεπότιζαν ολόκληρο το κτήριο και έφθαναν μέχρι του υπογείου. Τα λιγα έπιπλα και ότι υπολείφθη εκ του αρχείου της ιεράς Μητροπόλεως εκινδύνευαν να καταστραφούν. Τί έπρεπε να γίνει; … Εδύσταζα να προχωρίσω στην ανακαίνηση, διότι εφρόνουν και φρονώ ότι το μέγαρον τούτο έπρεπε να γίνει στο τέλος όλων των έργο που με την βοήθεια του Θεού σκέπτομαι να αναγείρω στην πόλιν ταύτην, αλλά ενα τυχαίο γεγονός συνετέλεσε να ανακαινισθῆ το κτίριον τούτω.

Πόσο στοίχισε η ανακαίνιση του κτιρίου, τότε που το Μητροπολιτικό μέγαρο ήτο σε άθλια κατάσταση; Το λέει ο ίδιος ο π. Αυγουστίνος, που έδιδε πάντοτε αναφορά στο ποιμνιό του

200.000 δραχ + 250.000 δραχ + 100.000 δραχ=550.000 δραχμ (δωρεές από το υπουργείο Αθλητισμού, από το υπουργειο συντονισμού και από τον Φίλιππο Δραγούμη εις μνήμη του αειμνήστου Παύλου Μελά). Αυτά τα ποσά δόθηκαν για την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού μεγάρου, χωρις να τα ζητηση όπως λέει στην ομιλία του ο π. Αυγουστίνος. Συμπλήρωσε βέβαια για την ολοκλήρωση του έργου κάποιες άλλες μικρές δωρεές. Η ανακαίνιση τότε, «έγινε εκ βάθρων». Έμειναν μόνο οι εξωτερικοί τοιχοι και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων έγινε από το Γέροντα. Στον α΄ όροφο έγιναν τα γραφεία για να εξυπηρετούν τον λαό. Στο υπόγεια υπήρχε αίθουσα που γινόταν κύκλος Αγίας Γραφής στους άνδρες και στους νέους από τον επίσκοπο. Όταν ερχόταν πολλοί επισκέπτες και δεν χωρούσαν στο δωμάτιο αναμονής, που ήταν στον α΄ όροφο, ο επίσκοπος Αυγουστίνος κατέβαινε στην αίθουσα του υπογείου και τους μιλούσε. Δεν χρειαζόταν ασανσέρ, παρ’ ότι ήταν γέροντας· Μέ τα πόδια ανέβαινε όλα τα σκαλοπάτια του Μητροπολιτικού μεγάρου και με τα πόδια κατέβαινε, όσες φορές την ημέρα και αν χρειαζόταν. Στον β΄ όροφο έγινε ένα μικρό εκκλησάκι του Ιερού Χρυσοστόμου, η κουζίνα και τα υπνοδωμάτια του επισκόπου και των συνεργατών, που ζούσαν κοινοβιακή ζωή. Ο β΄ όροφος ήταν άβατος στις γυναίκες.
573.415-ευρω  Ὰπό μια πρόχειρη καταγραφή κάποιων πινακίδων, μέχρι το 2012, που το κτίριο ήταν με τα σιδερα, παρουσιάσαμε το ποσον τοῦ 1.200.000 ευρω  Δειτε μια πινακιδα στο εσωτερικό του υπο ανακαινιση κτιρίου, με το ποσον των 573.415 ευρω
Ἀπό τὸ 2012-2019 δεν γνωρίζουμε τα τεραστια ποσα που χρησιμοποιήθηκαν για την πολυτέλεια, του ξενοδοχείου 5 αστέρων της κατοικίας του επόμενου μητροπολίτου. Ὰκοῦμε ὁτι ο Ιουστινος Μπαρδακας μια που ο ίδιος τα κατάφερε να γινει δεσπότης, τρέχει τώρα ακόμα και στην Ουκρανία με κάποιον κοκκινοτρίχη, για να τον κάνη δεσπότη της Φλωρίνης, πιστευούμε μετά του Θεοκλήτου.
Θα παρουσιάσω μόνο τα τρια τελευταία μεγάλα ποσά που δόθηκαν από διάφορους κρατικούς φορείς και δημοσιεύθηκαν στο ιστολογιό μας τότε.
573.415 ευρώ (όπως βλέπετε πάνω, στην αριστερή πινακίδα) + 110.000 ευρώ σε αλλη πινακιδα
+300.000 (τελευταία 2012, από την περιφέρεια) =983.415 ευρώ. Όμως και πριν απ’ αυτά υπήρχε μια άλλη πινακιδα, με πάνω από 200.000 ευρώ.
Αλλα και παλαιοτερα, όταν ήταν εν ενεργεία Μητροπολίτης ο αείμνηστος Γέροντας π. Αυγουστίνος, είχαν δωθεί στη Μητρόπολη Φλωρίνης, για το Μητροπολιτικό Μέγαρο, αρκετά εκατομμύρια δραχμες, ο οποίος όμως δεν τα χρησιμοποίησε.

Ο πακτωλός χρημάτων που ξοδεύτηκε για την νέα ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Φλωρίνης, είναι ντροπή και σκάνδαλο.
Ας μη καυχώνται λοιπόν για το μοναδικό έργο που έκαναν και να μην το επιδεικνύουν. Ο πρωην πρωτοσύγκελος Ιουστίνος Μπαρδάκας φερει την μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί ηλπιζε τότε, ὅτι αυτος θα εἶναι ὁ ἐπόμενος δεσπότης Φλωρίνης. Τα κατάφερε και πῆρε πλουσιώτερη Μητρόπολη, αλλα ας μη χαίρεται. Το πανηγύρι σύντομα τελειώνει και θα βρεθοῦμε όλοι στόν Δίκαιο Κριτη για να πληρωθουμε κατα τα έργα μας, ειτε μας αρέσει είτε όχι

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.