Αυγουστίνος Καντιώτης



Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ

date Απρ 22nd, 2010 | filed Filed under: Cрпски језик, Român (ROYMANIKA), ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ!!!

ΞΕΧΝΑ ΠΩΣ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΝ Κ’ ΑΥΤΟΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥ

___

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΝΟΥΣ κ. Χρυσόστομε

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι εσείς είστε Εκκλησία

ΤΙ ΕΙΣΤΕ;

sat.-xΔεν θα σας το πούμε εμείς, σας φωτογραφίζει θαυμάσια ο σεβάσμιος Ορθόδοξος αγωνιστής ιεράρχης της Φλώρινας π. Αυγουστίνος Καντιώτης;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ:

Χριστόφορος Καλύβας, νας πιστήθιος φίλος µου, σπουδαία φυσιογνωµία, µο λεγε πρό τν πού συζητούσαµε: “Ρέ Αγουστνε, δέν κατάλαβες τί θά γίν; σατανς µετεχειρίσθη λα τά µέσα γιά νά διάλυση τήν κκλησία.  Θά µεταχειριστ ες τούς σχατους καιρούς καί να τελευταο πλο:  Θά ντύσ παπδες καί δεσποτάδες πρόσωπα τς ξουσίας του· θά τούς φορέσ γκόλπια καί θά τούς δώσ πατερίτσες!  Καί διά µέσου ατν τν ρχιερέων θά διάλυσ τήν κκλησία”

_______________________

Τα παραπανω λογια στα Σερβικα

______________________________

Hristofor Kaliva, moj prisni prijatelj, veliki covek, pre nekoliko godina rekao mi je tokom razgovora sledeće: “Bre Avgustine, zar ne vidis šta će biti? Satana je iskoristio sva sredstva da razori Crkvu. U poslednja vremena upotrebice poslednje oruzje: Obuci ce u svestenike I Episkope ljude koji su u njegovoj vlasti; ukrasice ih panagijama I dace im paterice! I kroz te Arhijereje unistice Crkvu”.

Τα λόγια του Γέροντος απομαγνητοφωνημένα τα γράψαμε και στα Ελληνικά και στα Σέρβικα, γιατί το είδος αυτό των αντιχρίστων επισκόπων έφτασε και στην γειτονική μας χώρα.

______________________________________________

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

_

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
___________________________________________________

Το Πρακτορείο “Αμήν” πήρε συνέντευξη πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Σχολιάζουμε πιο κάτω την αναφορά του στους “ζηλωτές”, όπως τους χαρακτηρίζει ο Μακαριότατος, που αντιδρούν στην έλευση του Πάπα στην Κύπρο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
_________________
“Νίκος Παπαχρήστου: Μακαριώτατε, σύντομα θα υποδεχθείτε στην Κύπρο στον Πάπα της Ρώμης.  Υπάρχουν όμως και φωνές που διαφωνούν. Έχουν αντίθετη άποψη…

Aρχιεπ. Κύπρου: Οι φωνές αυτές…εγώ τις χαρακτηρίζω ως παραφωνίες. Είναι παραφωνίες δεν είναι φωνές. Είναι οι έχοντες ζήλον ου κατ’ επίγνωσιν και τις περισσότερες φορές το κάνουν για να κάνουν επίδειξιν, για να κάνουν λαϊκισμόν και όχι γιατί πιστεύουν κάτι τέτοιο.

Ούτε έρχονται σε διάλογο μαζί μας, ούτε θέλουν να ακούσουν…είναι άνθρωποι «ου με πείσεις καν με πείσεις». Και αφού είναι αδιόρθωτοι δε νομίζω ότι έχουμε καιρό να χάνουμε ή να σπαταλούμε κύτταρα της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου μας.

Εκείνο που έχω πει είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει Εκκλησία και όλα τα μέλη της οφείλουν να υπακούν στην επίσημη Εκκλησία. Εάν παρ’ ελπίδα οποιοσδήποτε ιερεύς κάνει οποιανδήποτε ασχήμια θα τιμωρηθεί αμείλικτα. Δεν  πρόκειται να χαριστώ σε κανένα. Και αν είναι μοναχός της επισήμου Εκκλησίας, να φύγει να πάει να κάνει Εκκλησία δική του. Δεν μπορεί να είναι μέσα στην Εκκλησία. Εκεί θέλουμε και ησυχία και ό,τι αποφασίσει το Κράτος και η επίσημη Εκκλησία οφείλουν να συμμορφώνονται. Όποιου δεν αρέσει να πάει να κάνει Εκκλησία δική του. Δεν μπορεί να είναι μέλος της Εκκλησίας και να μην ακούει την εκκλησιαστική Αρχή. Πάνω σε αυτό θα είναι πολύ αυστηρός γιατί ή έχουμε Εκκλησία ή δεν έχουμε”.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΟΣΩΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ
_____________________
Ο Μακαριότατος Κύπρου ισχυρίζεται ότι όσοι αντιδρούν στην έλευση του Πάπα το κάνουν από λαικισμό και επίδειξη και όχι διότι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πάει ο Πάπας στην Κύπρο. Καταρχήν πώς γνωρίζει τις προθέσεις όσων αντιδρούν αφού όπως ομολογεί δεν συζητά μαζί τους; Ακόμη και αν συζητάς με ένα άνθρωπο στις πλείστες περιπτώσεις αγνοείς τους πραγματικούς λόγους που λέγει ή κάνει κάτι. Οταν όμως ούτε καν συζήτησες μαζί του πώς ξέρεις τα κίνητρά του; Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο Μακαριότατος έχει “διορατικό” χάρισμα είτε δεν ξέρει “ούτε ά λέγει ούτε περί τίνων διαβεβαιείται”.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ
_______________
Αντί να ασχολείται ο Μακαριότατος με τα κίνητρα όσων αντιδρούν στην έλευση του Πάπα θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με τα επιχειρήματα που προβάλλουν και σε αυτά να δώσει απάντηση.  Λέγεται ότι όταν έδειξαν στον Ελ Γκρέκο τους πίνακες και τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγελου είπε ότι “είναι καλός άνθρωπος” υπονοώντας φυσικά ότι δεν είναι καλός ζωγράφος. Ετσι και ο Μακαριότατος! Η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι καλός άνθρωπος, όχι καλός θεολόγος.

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
___________________

Για να μη νομίσει κάποιος ότι τον αδικώ όταν ισχυρίζομαι ότι θεολογικά είναι ανεπαρκής και επομένως αφερέγγυος να κρίνει θέματα των διαλόγων ας τον ρωτήσει ένας δημοσιογράφος σε προσεχή συνέντευξη να του εξηγήσει τι είναι η “αντανακλαστική πίστη” των Παπικών, πώς σχετίζεται με τη θεωρία της “περιεκτικότητας” των Αγγλικανών και πώς οι δύο αυτές θεωρίες ενυπάρχουν εν δυνάμει στη “βαπτισματική θεολογία” του Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα. Το πιο πιθανόν είναι ότι όχι μόνον αγνοεί τη σχέση των θεωριών αλλά αγνοεί ακόμη και την ερμηνεία των όρων “αντανακλαστική πίστη”, “θεωρία της περιεκτικότητας” και “βαπτισματική θεολογία”. Αφού, λοιπόν, αγνοεί και τα πιο στοιχειώδη που αφορούν το διάλογο πριν εξαποστείλει ως άλλος Ζευς τους κεραυνούς των απειλών του εναντίον των παραδοσιακών πιστών που διαμαρτύρονται για την έλευση του Πάπα θα ήταν καλύτερα πρώτα ο ίδιος να ενημερωθεί για τα θέματα που συζητούνται στους διαλόγους και να απαντήσει στα ερωτήματα των πιστών αντί να τους απειλεί με προκλητικότητα που τον εκθέτει. Τα δε κίνητρα όσων αντιδρούν ας τα αφήσει στο Θεό. Την ουσία των επιχειρημάτων τους ας απαντήσει.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ;
_________________

Οι παραδοσιακοί πιστοί που αντιδρούν στην έλευση του Πάπα προβάλλουν τους ακόλουθους λόγους:

Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ! ΟΧΙ Η ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΡΩΜΗ
___________________

Ο Παπισμός είναι καταδικασμένος ως αίρεση από αλλεπάλληλες πανορθόδοξες συνόδους και από τον όγκο της πατερικής γραμματείας των τελευταίων χίλιων χρόνων. Επομένως γιατί προσεκλήθη ο Πάπας από την Εκκλησία της Κύπρου; Δεν προσεκλήθη για να συζητηθούν οι διαφορές Ορθοδόξων και Παπικών αλλά ως επίσημος προσκεκλημένος επίσκοπος “της πρεσβυτέρας Ρώμης”, όπως ατυχέστατα τον απεκάλεσε ο Μακαριότατος σε πρόσφατη επιστολή του. Γιατί άραγε; Αγνοεί ότι έγινε σχίσμα πριν χίλια τόσα χρόνια και επομένως ο Πάπας και η “πρεσβυτέρα Ρώμη” εξέπεσαν έκτοτε της αληθείας;

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
___________

Οι παραδοσιακοί πιστοί αντιδρούν επίσης επειδή ήδη στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα αναγγέλλονται συμπροσευχές μαζί του λες και είναι ορθόδοξος επίσκοπος. Αγνοεί ο Μακαριότατος ότι οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως τη συμπροσευχή με αιρετικούς, σχισματικούς και  αλλόθρησκους;

ΕΜΠΕΔΩΝΕΤΑΙ Ο ΛΑΙΚΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ
_____________

Οι παραδοσιακοί πιστοί επίσης αντιδρούν στην έλευση του Πάπα επειδή εμπεδώνεται ο λεγόμενος “λαικός οικουμενισμός”. Δηλαδή η προσπάθεια ένωσης  Παπισμού και Ορθοδοξίας όχι με θεολογικούς διαλόγους και επίσημες αποφάσεις συνόδων και αλλά με συμπροσευχές και φιλοφρονητικές επισκέψεις ώστε σταδιακά οι πιστοί να σχηματίσουν την πεποίθηση ότι καμιά ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ τους και να αποκτήσουν έτσι συνείδηση ότι ανήκουν στην ίδια Εκκλησία!

ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ
ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΝ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
___________________

Τέλος οι παραδοσιακοί πιστοί αντιδρούν στην έλευση του Πάπα επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα φέρει κανένα κέρδος στην Κύπρο για το εθνικό μας θέμα επειδή ο Πάπας έπεσε σε πλήρη ανυποληψία στη συνείδηση όλου του πλανήτη εξαιτίας της συστηματικής προσπάθειας να συγκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο της παιδεραστίας. Αρα στερείται το κύρος να μιλήσει για τα δίκαια της Κύπρου επειδή ο ίδιος είναι υπόλογος στη συνείδηση της ανθρωπότητας για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα σε βάρος αθώων παιδιών πολλές φορές με σωματικές αναπηρίες.
____________________________________________

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ

_____________________________________________

Arhiepiscopul Ciprului

către toţi aceia care se opun vizitei papei:

Orice preot va face vreo „necuviinţă”

va fi pedepsit implacabil”.

Arhiepiscopul Hrisostomos a trimis ieri din Constantinopol un mesaj clar tuturor acelora care se opun sau reacţionează într-un fel la vizita apropiată a papei în Cipru pe 4 iunie. La întrebarea Agenţiei de Ştiri Bisericeşti Amen.gr despre vocile care îşi exprimă opoziţia faţă de călătoria papei, Hrisostomos al Ciprului le-a caracterizat „disonanţe1” şi a anticipat că „orice preot face vreo „necuviinţă” va fi pedepsit implacabil”.

Întâistătătorul Bisericii Ciprului dă ordine în toate direcţiile că „nu voi graţia pe nimeni” şi aminteşte că toţi membrii Bisericii sunt datori să facă ascultare.

Întrebat despre perspectivele coexistenţei cetăţenilor străini şi musulmani din marea insulă răspunde că aşa cum au trăit armonios în veacurile anterioare, „pot să trăiască din nou fericiţi”.

Urmează declaraţiile arhiepiscopului Ciprului:

Nikos Papahristos: Preafericite, în curând veţi primi în Cipru pe papa Romei. Există însă şi voci care nu sunt de acord. Au un punct de vedere diferit…

Arhiepiscopul Ciprului: Aceste voci… eu le caracterizez drept para-voci (disonanţe). Sunt para-voci, nu sunt voci. Sunt cei care au râvnă, dar nu au cunoştinţă şi de cele mai multe ori fac asta ca să facă demonstraţie, ca să-şi facă popularitate şi nu pentru că ar crede aşa ceva.

Nici nu vin la dialog împreună cu noi, nici nu vor să asculte… Sunt oamenii lui „nu mă convingi, chiar dacă mă convingi”. Şi dacă sunt incorigibili, nu cred că avem vreme de pierdut sau de risipit celulele materiei cenuşii a creierului nostru. Ceea ce am să spun este că acolo (adică în Cipru – n.aut.) există o Biserică şi toţi membrii ei sunt datori să se supună Bisericii oficiale. Dacă în ciuda speranţelor noastre, vreun preot va face vreo necuviinţă, va fi pedepsit implacabil. Nu e cazul să graţiez pe nimeni. Şi dacă este monah al Bisericii oficiale, să plece şi să-şi facă propria biserică. Nu poate să fie în interiorul Bisericii. Acolo ne dorim linişte şi tot ceea ce hotărăşte Statul şi Biserica oficială trebuie să respecte. Cui nu-i place, să se ducă să-şi facă propria biserică. Nu poate să fie membru al Bisericii şi să nu asculte de autoritatea bisericească. Asupra acestui lucru voi fi foarte aspru pentru că ori avem Biserică, ori nu avem.

Nikos Papahristos: Care sunt aşteptările dumneavoastră de la această vizită?

Arhiepiscopul Ciprului: Papa, dacă vrea, poate să facă multe şi să ajute. Are mijloacele, iar eu încă o dată, când va veni cu bine în Cipru, cum i-am spus mai demult, îi voi repeta poziţia mea că trebuie să se adreseze liderilor europeni şi să le spună că Europa trebuie să aibă principii şi valori. Nu poate să privească Turcia doar interesat şi ca pe o mare piaţă. Acest lucru i-l voi lămuri. Şi cred că şi Turcia, dacă vrea într-adevăr cel mai mare bine pentru turcii ciprioţi şi dacă vrea ca aceşti oameni să trăiască fericiţi pe pământul părinţilor lor, nu are decât să colaboreze cu noi, pentru că noi toţi dorim cel mai mare bine pentru poporul cipriot, fie că-şi zic elini, fie că-şi zic turci ciprioţi, armeni, latini (catolici) sau oricum altfel. În această direcţie suntem gata să lucrăm mult pentru ca poporul nostru să trăiască fericit pe pământul părinţilor lui.

Nikos Mandinas: Pentru coexistenţa paşnică a elinilor ciprioţi şi a turcilor ciprioţi care sunt perspectivele?

Arhiepiscopul Ciprului: Poporul nostru, cred că coexistă paşnic şi a demonstrat aceasta când s-au înlăturat baricadele. Vin turcii ciprioţi în regiunile libere, ca să-şi vadă casele şi averile lor şi sunt primiţi cu multă bucurie de ai noştri. Merg ai noştri în nord, în regiunile patriei noastre ocupate şi turcii ciprioţi le spun: sunt casele voastre, averile voastre, veniţi să mâncăm, să bem, să discutăm, să ne bucurăm, să râdem… Doar coloniştii sunt cei care spun „nu, sunt ale noastre, nu sunt ale voastre, să plecaţi”.

Turcii ciprioţi şi elinii ciprioţi cum au trăit veacuri de-a rândul paşnic şi fericiţi pot să retrăiască fericiţi. Cred lucrul acesta. Nu este nevoie de aceste abordări, chipurile, ca să se împace cele două popoare. Sunt împăcate. Au spart cuiva nasul toţi acei turci ciprioţi care au venit în regiunile libere? Nu. Au spart elino-ciprioţii care s-au dus în ţinuturile ocupate? Nu. Unde se vede că nu conglăsuim sau că unul nu-l acceptă pe celălalt?

1 „Disonanţe” îl traduce pe grecescul «παραφωνίες», care în context poate fi tradus şi prin „para-voci”, plecând de la „φωνές („voci”) (n.tr.).

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.